Friday, April 12, 2013

5 sekeluarga hidup dalam keadaan daif

Lima sekeluarga hidup dalam keadaan daif
Rumah didiami lima sekeluarga di Kampung Payang Kayu ini
 tidak mempunyai bekalan elektrik
Lima sekeluarga hidup dalam keadaan daif
Nurul Syuhada dan anak sulungnya, Nur Aliya Natasha,7,
 di sudut dapur rumah mereka.
Lima sekeluarga hidup dalam keadaan daif
Keadaan bilik mandi digunakan Nurul Syuhada sekeluarga.
HULU TERENGGANU - Tatkala kediaman insan lain mempunyai bekalan elektrik menerangi kegelapan malam, namun bagi lima sekeluarga di sini, malam mereka hanya ditemani lilin sejak enam bulan lalu.

Malah, Rafi Mamat, 37, dan isteri, Nurul Syuhada Mohd, 27, serta tiga anak mereka bukan sahaja terpaksa lelapkan mata dalam kesejukan sekiranya hujan, tetapi juga perlu berhati-hati melangkah dek kerana lantai yang reput.

Nurul Syuhada berkata, sebelum ini dia sekeluarga tinggal di rumah ibunya di Kampung Kuala Ping dan mengambil keputusan berpindah ke rumah didiaminya kini berikutan kediaman ibunya itu agak ramai dengan ahli keluarga yang lain.

“Rumah ini asalnya milik ayah mentua tetapi dia berpindah dan turut merobohkan sebahagian dinding ini untuk dia gunakan kembali bagi membina rumah barunya.

“Sejak enam bulan lalu, suami terpaksa mencari sedikit demi sedikit papan bagi menutup sebahagian rumah yang tidak berdinding. Keadaan lantai rumah juga reput dan pernah beberapa kali anak-anak saya terperosok. Suami hanya melakukan kerja-kerja kampung, pendapatan juga tidak menentu iaitu sekitar RM500 sebulan," katanya.


Nasi berlauk kicap, telur

Menurutnya, kadang-kala, mereka sekeluarga terpaksa mengikat perut kerana tidak cukup duit untuk membeli barangan keperluan dapur.
"Nasi berlauk kicap dan telur adalah makanan seharian kami. Jika ada duit lebih, barulah kami dapat makan ayam,” katanya di sini, kelmarin.

Tambah Nurul Syuhada, rumah yang didiaminya itu bukan sahaja tiada bekalan elektrik, tetapi juga tidak mempunyai bilik tidur dan mereka sekeluarga hanya tidur di satu sudut rumah yang lantainya masih selamat untuk dipijak biarpun terletak berhampiran dapur.

“Bekalan air kami peroleh dari bukit yang disambung menggunakan paip. Sebelum ini, rumah ayah mentua ini mempunyai bekalan elektrik, tetapi berikutan kerja-kerja merobohkan dinding dilakukan memerlukan kerja-kerja pendawaian dilakukan semula.

“Kewangan yang terhad menyebabkan kami tidak mampu untuk melakukan pendawaian semula.

“Jauh di sudut hati sebagai seorang ibu, saya pasti ingin memberikan keselesaan tempat tinggal dan kemudahan kepada anak-anak yang makin membesar,” ujarnya.

Sementara itu, Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Hulu Terengganu, Mohd Fadzli Ismail berkata, pihaknya akan turun padang melihat situasi sebenar keluarga berkenaan dan bantuan akan disalurkan mengikut keperluan sekiranya layak.

Pyongyang cuba kelirukan sasaran

Pyongyang cuba kelirukan sasaranTentera Jepun melakukan persiapan pelancaran serang balas di Tokyo.
SEOUL - Korea Utara cuba mengelirukan pemerhati perisikan luar dengan melakukan pelbagai pergerakan peluru berpandu sebelum ia dilancarkan.

Sumber perisikan Amerika Syarikat (AS) melaporkan,  peluru berpandu di tapak pelancaran Musudan dilihat beralih lebih dari sekali dari kedudukan asal.

Pada masa sama, sekurang-kurangnya lima kenderaan pelancaran juga dilihat bertukar tempat dan kedudukan.

“Terdapat petanda serangan akan dilakukan dari luar tapak pelancaran itu pada bila-bila masa,” katanya yang dipetik daripada laporan Reuters.

Menurutnya, peluru berpandu digerakkan itu boleh terbang sehingga 4,000 kilometer sekali gus berupaya membedil Korea Selatan, Jepun dan pangkalan tentera AS di pulau Pasifik, Guam.

Media Jepun melaporkan, pegawai pertahanan mengesahkan sekurang-kurangnya salah satu daripada pelancar mudah alih Korea Utara telah diletakkan pada kedudukan bersedia.

“Cubaan itu sengaja untuk mengelirukan kami. Kami yakin pelancaran itu tidak semestinya berlaku,” menurut laporan.

Sementara itu, Korea Utara menyalahkan pemimpin Korea Selatan, Park Geun-Hye kerana menutup zon perindustrian bersama di Kaesong.

Jurucakap Pyongyang berkata, Korea Selatan sengaja melakukan hasutan perang kerana memaksa semua pekerja mengosongkan kawasan itu.

Makna Tauhid Hakimiyyah


Oleh : Syaikh Abdul Mun’im Musthafa Halimah

Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu Wa Ta’ala semata yang mengatur alam semesta ini. Adapun yang dimaksud dengan Tauhid Hakimiyyah adalah pengesaan Allah dalam perkara hukum dan syari’at.

Sebagaimana Allah tidak memiliki serikat dalam kekuasaanNya, dalam mengurus berbagai urusan makhlukNya, demikian juga Allah Subhanahu Wa Ta’ala tidak memiliki sekutu dalam hukum dan pembuatan undang-undang (tasyri’). Allah adalah hakim yang paling adil, Dia memiliki kewenangan untuk memutuskan dan memerintah, maka tidak ada sekutu bagiNya dalam membuat hukum dan perundang-undangan. Sebagaimana Dia tidak membutuhkan sekutu dalam kekuasaan dan mengatur urusan mahluk-Nya. Maka demikian halnya Dia Esa dalam masalah hukum dan tasyri’.

Firman Allah : ”Keputusan itu hanyalah kepunyaan Allah. dia Telah memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia. Itulah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.” (Qs. Yusuf : 40)

“dan Allah menetapkan hukum (menurut kehendak-Nya) , tidak ada yang dapat menolak ketetapan-Nya; dan Dia-lah yang Maha cepat hisab-Nya.” (Qs. Ar-Ra’d : 41)

“Sesungguhnya Allah menetapkan hukum-hukum menurut yang dikehendaki- Nya.” (Qs. Al-Maidah : 1)

”dan dia tidak mengambil seorangpun menjadi sekutu-Nya dalam menetapkan keputusan.” (Qs. Al-Kahfi : 26)

“Apakah hukum Jahiliyah yang mereka kehendaki, dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin ?.” (Qs. Al-Maidah : 50)

“Tentang sesuatu apapun kamu berselisih, Maka putusannya (terserah) kepada Allah.” (Qs. Asy-Syura : 10)

“dan jika kamu menuruti mereka, Sesungguhnya kamu tentulah menjadi orang-orang yang musyrik.” (Qs. Al-An’am : 121)

Dan masih banyak lagi ayat-ayat Al-Qur’an yang menjelaskan secara jelas dan kuat tentang tauhid ini, dan iman seseorang tidaklah dapat dikatakan sah tanpa adanya tauhid ini. Dalam hadits shahih disebutkan bahwa Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam berkata : “sesungguhnya Allah adalah hakim dan keputusan ada pada-Nya”.

Namun pertanyaannya, apakah tauhid hakimiyah ini bukan termasuk tauhid uluhiyyah atau malah bagian tersendiri yang lain dari tauhid uluhiyyah. Saya katakan : Tidak, Tauhid ini bukanlah satu jenis tauhid tersendiri yang bukan bagian dari tauhid uluhiyah. Tauhid ini sudah terkandung di dalam Tauhid Uluhiyyah. Ada juga unsur yang termasuk ke dalam kategori tauhid Rububiyyah. Dan ada juga unsurnya yang masuk ke dalam kategori Tauhid asma’ dan sifat.

Namun di saat syirik merajalela di kalangan ummat dalam bentuk memutuskan hukum tidak sesuai dengan apa yang Allah turunkan, tetapi memutuskan hukum menggunakan undang-undang kufur dan UU thaghut. Kondisi ini mengisyaratkan agar istilah tauhid hakimiyah ini disebutkan tersendiri agar orang-orang melihat urgensi tauhid ini. Tanpa adanya tauhid ini maka sesunggunya mereka belum memenuhi tuntutan tauhid uluhiyah sebagaimana mestinya.

Sebagai contoh; Anda menjumpai suatu kaum yang musyrik dalam hal ketaatanya, kemudian Anda berkata, “Kalian seharusnya melakukan tauhid tha’ah (hanya taat pada Allah Ta’ala semata), dan janganlah mentaati seseorang karena dzatnya kecuali pada Allah Subhanahu Wa Ta’ala. Maka statemen Anda yang seperti ini benar dan Anda tidak boleh diingkari. Juga tidak benar kalau dikatakan bahwa Anda membuat sesuatu yang baru dalam masalah tauhid yang namanya tauhid tha’ah, atau menyebut tauhid lain selain tauhid uluhiyah!!!

Begitu pula ketika Anda menjumpai suatu kaum yang telah menyekutukan Allah dengan mengangkat tandingan-tandingan bagi Allah dalam aspek mahabbah, wala’ dan bara’ (cinta, loyalitas dan anti loyalitas).

Saat itu Anda terpaksa menyebut tauhid Mahabbah, sebab yang layak dicintai karena substansi (dzat)nya sendiri hanyalah Allah Subhanahu Wa Ta’ala. Akan tetapi tauhid ini bukanlah jenis tauhid baru yang bukan tauhid uluhiyah, sebagaimana statemen anda tentang tauhid mahabbah ini tidak ada unsur yang baru apalagi bid’ah.

Demikian pula jika Anda dapati orang yang menyekutukan Allah Subhanahu Wa Ta’ala dalam hal berdoa dan meminta pertolongan. Merespons sikap mereka itu Anda berkata, “Kamu harus mengesakan Allah dalam doa dan permohonan”.

Pembagian tauhid seperti ini bukan berarti menyebutkan bagian tauhid baru yang terpisah dari tauhid uluhiyah. Disebutkan macam seperti di atas karena adanya kebutuhan yang mengharuskan adanya penjelasan tersendiri ketika Anda menjumpai orang yang berbuat syirik dari sisi itu. Tidak ada seorang pun baik yang terdahulu maupun sekarang yang mengatakan, “Bahwa tauhid hakimiyah adalah bagian tauhid tersendiri atau bagian ke-empat dari pembagian tauhid”. Semuanya ulama’ memasukkannya ke dalam tauhid uluhiyah, dan juga memasukkan sebagian unsur-unsur yang ada di dalamnya ke dalam bagian tauhid yang lain sebagaimana telah dijelaskan di muka.

Adapun maksud dari disebutkannya jenis tauhid ini adalah urgensinya agar ummat memperhatikan aspek tauhid yang sudah hampir musnah. Jika anda telah memahaminya, propaganda dari para penentangnya sudah tidak bisa lagi untuk dijadikan alat justifikasi selain hanya ingin mereduksi makna dari tauhid yang tidak kalah pentingnya ini, serta ingin dijadikan sebagai pembenar dari kekurangan para thoghut hukum dari pengingkarannya terhadap sisi tauhid ini.

TAUHID SYARAT DI TERIMA AMAL


Oleh : Ust. Abu Sulaiman Aman Abdurrahman (fakallahu'asrah)


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


Amal shalih apapun, baik itu shalat, shaum, zakat, haji, infaq, birrul walidain(berbakti kepada orang tua) dan sebagainya tidak mungkin diterima Allah Subhanahu Wa Ta’ala dan tidak ada pahalanya bila tidak dilandasai tauhid yang bersih dari syirik.

Berapapun banyaknya amal kebaikan yang dilakukan seseorang tetap tidak mungkin ada artinya bila pelakunya tidak kufur kepada thaghut, sedangkan seseorang tidak dikatakan beriman kepada Allah apabila dia tidak kufur kepada thaghut.

Anda telah mengetahui makna kufur kepada thaghut beserta thaghut-thaghut yang mesti kita kafir kepadanya. Kufur kepada thaghut serta iman kepada Allah adalah dua hal yang dengannya orang bisa dikatakan mukmin dan dengannya amalan bisa diterima, Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Siapa yang melakukan amal shalih, baik laki-laki atau perempuan sedang dia itu mukmin, maka Kami akan berikan kepadanya penghidupan yang baik serta Kami akan memberikan kepadanya balasan dengan balasan yang lebih baik dari apa yang telah mereka amalkan” (QS. An Nahl [16]: 97).

Dalam ayat ini Allah Subhanahu Wa Ta’ala menetapkan pahala amal shalih hanya bagi orang mukmin, sedang orang yang suka membuat tumbal, sesajen, meminta kepada orang yang sudah mati atau mengusung sekulerisme, liberalisme, demokrasi atau nasionalisme dan falsafah sistem syirik lainya, dia bukanlah orang mukmin, tetapi dia musyrik, karena tidak kufur kepada thaghut, sehingga shalat, shaum, zakat dan ibadah lainnya yang dia lakukan tidaklah sah dan tidak ada pahalanya.

Juga Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

مَنْ عَمِلَ سَيِّئَةً فَلا يُجْزَى إِلا مِثْلَهَا وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ يُرْزَقُونَ فِيهَا بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Siapa yang melakukan amal shalih, baik laki-laki atau perempuan sedangkan dia mukmin, maka mereka masuk surga seraya mereka diberi rizqi di dalamnya tanpa perhitungan” (QS. Ghafir/Al Mukmin [40]: 40)

Di dalam ayat ini Allah Subhanahu Wa Ta’ala menetapkan pahala masuk surga bagi orang yang beramal shalih dengan syarat bahwa dia mukmin, sedangkan para pendukung Pancasila, Demokrasi, dan Undang Undang Dasar buatan tidaklah dikatakan mukmin, karena tidak kufur kepada thaghut, tapi justeru dia adalah hamba thaghut.

Juga dalam firman-Nya Subhanahu Wa Ta’ala :

وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلا يُظْلَمُونَ نَقِيرًا

“Dan siapa yang melakukan amalan-amalan shalih baik laki-laki atau perempuan, sedang dia itu mukmin, maka mereka masuk surga dan mereka tidak dizhalimi barang sedikitpun” (QS. An Nisaa’ [4]: 124)

Dalam ayat ini Allah Subhanahu Wa Ta’ala menetapkan pahala surga bagi orang yang beramal shalih, dengan syarat dia mukmin, sedangkan aparat thaghut, hamba demokrasi, hamba Pancasila, Undang Undang Dasar buatan dan Pemerintah kafir, maka mereka itu bukan mukmin, karena tidak kafir terhadap thaghut, bahkan mereka menjadi pelindung dan benteng thaghut.

Juga firman-Nya Subhanahu Wa Ta’ala:

وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلا يَخَافُ ظُلْمًا وَلا هَضْمًا

“Dan siapa yang melakukan amal-amal shalih sedang dia itu mukmin, maka dia tidak takut dizhalimi dan tidak pula takut akan dikurangi” (QS. Thaha [20]: 112)

Ini berbeda dengan orang musyrik dan kafir, dia tidak dapat apapun dari amal shalih yang dia kerjakan.

Juga firman-Nya Subhanahu Wa Ta’ala:

فَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلا كُفْرَانَ لِسَعْيِهِ وَإِنَّا لَهُ كَاتِبُونَ

“Dan siapa yang melakukan amal shalih, sedang dia itu mukmin, maka tidak ada pengingkaran terhadap amalannya dan sesungguhnya Kami tuliskan bagi dia apa yang dia lakukan” (QS. Al Anbiya [21]: 94)

Sedangkan para penguasa sistem syirik dan para pejabatnya serta para anggota parlemennya bukanlah orang mukmin tetapi mereka adalah Thaghut.

Semua ayat mengisyaratkan iman untuk diterimanya amal shalih, sedangkan para penyembah kuburan atau batu atau pohon keramat atau pengusung demokrasi atau hukum buatan manusia atau falsafah syirik (seperti Pancasila, dan Undang Undang Dasar buatan) atau aparat keamanan penguasa thaghut bukanlah orang yang kafir terhadap thaghut.

Jadi, kemanakah amalan-amalan yang mereka lakukan? Maka jawabannya ; hilang, sirna lagi sia-sia, sebagaimana firman-Nya Subhanahu Wa Ta’ala:

لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

“Sungguh, bila kamu berbuat syirik maka hapuslah amalanmu, dan sunguh kamu tergolong orang-orang yang rugi” (QS. Az Zumar [39]: 65)

Amalan-amalan yang banyak itu hilang sia-sia dengan satu kali saja berbuat syirik, maka apa gerangan apabila orang tersebut terus-menerus berjalan di atas kemusyrikan, padahal ayat ini ancaman kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam yang tidak mungkin berbuat syirik. Dan begitu juga para nabi semuanya diancam dengan ancaman yang sama. Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:
وَلَوْ أَشْرَكُوا لَحَبِطَ عَنْهُمْ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Dan bila mereka berbuat syirik, maka lenyaplah dari mereka apa yang pernah mereka amalkan” (QS. Al An’am [6]: 88)

Ya, lenyap bagaikan debu yang disapu angin topan, sebagaimana firman-Nya Subhanahu Wa Ta’ala:

مَثَلُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِرَبِّهِمْ أَعْمَالُهُمْ كَرَمَادٍ اشْتَدَّتْ بِهِ الرِّيحُ فِي يَوْمٍ عَاصِفٍ

“Orang-orang yang kafir kepada Tuhannya, amalan-amalan mereka (orang-orang musyrik/ kafir) adalah bagaikan debu yang diterpa oleh angin kencang di hari yang penuh badai” (QS. Ibrahim [14]: 18)

Dalam ayat ini Allah serupakan amalan orang-orang kafir dengan debu, dan kekafiran/kemusyrikan diserupakan dengan angin topan. Apa jadinya bila debu diterpa angin topan…? tentu lenyaplah debu itu.

Allah juga mengibaratkan amalan orang kafir itu dengan fatamorgana:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَعْمَالُهُمْ كَسَرَابٍ بِقِيعَةٍ يَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ مَاءً حَتَّى إِذَا جَاءَهُ لَمْ يَجِدْهُ شَيْئًا وَوَجَدَ اللَّهَ عِنْدَهُ فَوَفَّاهُ حِسَابَهُ

“Dan orang-orang kafir amalan mereka itu bagaikan fatamorgana di tanah lapang, yang dikira air oleh orang yang dahaga, sehingga tatkala dia mendatanginya ternyata dia tidak mendapatkan apa-apa, justeru dia mendapatkan (ketetapan) Allah disana kemudian Dia menyempurnakan penghisaban-Nya” (QS. An Nur [24]: 39)

Orang yang musyrik di saat dia melakukan shalat, zakat, shaum, dan sebagainya, mengira bahwa di sisi Allah pahalanya banyak, tapi ternyata saat dibangkitkan dia tidak mendapatkan apa-apa melainkan adzab!

Dalam ayat lain amalan-amalan mereka itu bagaikan debu yang bertaburan:

وَقَدِمْنَا إِلَى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنْثُورًا

“Dan Kami hadapkan apa yang telah mereka kerjakan berupa amalan, kemudian Kami jadikannya debu yang bertaburan” (QS. Al Furqan [25]: 23)

Sungguh… sangatlah dia merugi sebagaimana dalam ayat lain:
قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالأخْسَرِينَ أَعْمَالا (١٠٣) الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا

“Katakanlah, “Apakah kalian mau kami beritahukan kepada kalian tentang orang-orang yang paling rugi amalannya, yaitu orang-orang yang sia-sia amalannya dalam kehidupan di dunia ini, sedangkan mereka mengira bahwa mereka melakukan perbuatan baik?” (QS. Al Kahfi [18]: 103-104)

Ya, memang mereka rugi karena mereka lelah, capek, letih, berusaha keras, serta berjuang untuk amal kebaikan, tapi ternyata tidak mendapat apa-apa karena tidak bertauhid. Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

عَامِلَةٌ نَاصِبَةٌ (٣) تَصْلَى نَارًا حَامِيَةً

“Dia beramal lagi lelah, dia masuk neraka yang sangat panas” (QS. Al Ghasyyiah [88]: 3-4).

Ini (tauhid) adalah syarat paling mendasar yang jarang diperhatikan oleh banyak orang. Masih ada dua syarat lagi yang berkaitan dengan satuan amalan, yaitu ikhlash dan mutaba’ah. Dan berikut ini adalah penjelasan ringkasnya:

1. Ikhlash

Orang yang melakukan amal shaleh akan tetapi tidak ikhlas, namun justeru dia ingin dilihat orang atau ingin didengar orang, maka amalan-amalan itu tidak diterima Allah Subhanahu Wa Ta’ala sebagaimana firman-Nya:

فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلا صَالِحًا وَلا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

“Siapa yang mengharapkan perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah dia beramal shalih dan tidak menyekutukan sesuatupun dalam ibadah kepada Tuhannya” (QS. Al Kahfi [18]: 110)

Ayat ini berkenaan dengan ikhlas, jadi orang yang saat melakukan amal shalih dan dia bertujuan kepada yang lain di samping kepada Allah, maka ia itu tidak ikhlas.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda dalam hadits qudsiy: “Bahwa Allah berfirman: “Aku adalah yang paling tidak butuh akan sekutu, siapa yang melakukan amalan dimana dia menyekutukan yang lain bersamaKu dalam amalan itu, maka Aku tinggalkan dia dengan penyekutuannya” (HR. Muslim)

2. Mutaba’ah (sesuai dengan tuntunan Rasul)

Amal ibadah meskipun dilakukan dengan ikhlash akan tetapi jika tidak sesuai dengan tuntunan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, maka pasti ditolak.

Beliau Shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Siapa yang melakukan amalan yang tidak ada dasarnya dari kami, maka itu tertolak” (HR. Muslim)

Beliau Shalallahu‘alaihi wa sallam juga bersabda: “Jauhilah hal-hal yang diada-adakan karena setiap yang diada-adakan adalah bid’ah, dan setiap bid’ah itu sesat” (HR. At Tirmidzi)

Sedikit amal tapi di atas sunnah adalah lebih baik daripada banyak amal dalam bid’ah. Ibnu Mas’ud radliyallahu ‘anhu berkata: “Ikutilah (tuntunan Rasulullah) dan jangan mengada-ada yang baru”

Jadi, dalam urusan ibadah, antum harus bertanya pada diri sendiri: “Apa landasan atau dalil yang engkau jadikan dasar? Karena siapa engkau beramal ?” Apabila tidak mengetahui dasarnya maka tinggalkanlah amalan itu karena hal itu lebih selamat bagi kita.SUMBER : http://millahibrahim.wordpress.com/seri-materi-tauhid/seri-5-tauhid-syarat-diterima-amal/

Bekas MB Selangor sertai Pas?

Bekas MB Selangor sertai Pas?
Keratan Sinar Harian, semalam
SHAH ALAM –  Spekulasi bekas menteri besar yang didakwa akan menyertai Pas dalam waktu terdekat sebagaimana didedah Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin kelmarin kemungkinan besar adalah bekas Menteri Besar Selangor.

Sumber Pas membayangkan bekas Menteri Besar Selangor , Tan Sri Muhammad Muhammad Taib adalah individu yang dimaksudkan itu diperkuatkan dengan kenyataan dua pemimpin tertinggi Pas Selangor yang tidak menafikan kemungkinan perkara itu berlaku.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Abdul Rani Osman ketika dihubungi tidak menolak kemungkinan bekas Menteri Besar Selangor yang lebih mesra dipanggil Mat Taib itu akan menyertai Pas dalam masa terdekat berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada Timbalan Pesuruhjaya Pas  III Selangor, Khalid Samad.

“Beliau (Mat Taib) tidak ada hubungi saya. Saya tidak dapat mengesahkan perkara ini.

“Saya difahamkan, beberapa pegawai kanan Mat Taib ada menghubungi Khalid malah pegawai- pegawainya juga telah mengisi borang keahlian Pas seumur hidup,” katanya.

Muhammad menjadi menteri besar Selangor dari 1986 hingga 1997.

Dr Rani berkata, beliau hanya mengetahui perkara tersebut setelah diberitahu oleh Khalid sewaktu makan selepas mesyuarat ahli jawatan kuasa Pas Pusat, Selasa lalu.

Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan membuat laporan polis terhadap seorang wanita yang dikatakan telah mengambil gambar dirinya dalam keadaan tidak sopan dan hanya dilindungi oleh bendera BN.

Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan membuat laporan polis terhadap seorang wanita yang dikatakan telah mengambil gambar dirinya dalam keadaan tidak sopan dan hanya dilindungi oleh bendera BN.

Beliau menyatakan, laporan tersebut akan dilakukan esok namun tidak menyatakan waktu dan di balai polis mana laporan tersebut akan dibuat.

Khairy Jamaluddin melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) turut menyifatkan tindakan Vivian Lee, 24, tersebut sebagai amat biadap.

"Satu tindakan yang amat biadap. Saya tidak terkejut jika beliau seorang penyokong pembangkang yang sengaja mahu sabotaj BN dalam PRU akan datang, kononnya menyamar sebagai penyokong BN yang tidak senonoh dan tidak beradab," katanya menerusi SMS hari ini.

Gambar Vivian yang tidak sopan itu dikongsi oleh banyak pengguna blog dan Facebook. Kebanyakan pembaca mengkritik tindakannya itu.

Vivian pernah menimbulkan kontroversi apabila memuat naik gambar dan video aksi seks dengan teman lelakinya, Alvin Tan Jye Yee, 25, di dalam sebuah blog milik mereka, yang telah dinyahaktifkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada Oktober 2012.

NIH BUKTI JELAS ..apa lagi KJ nak komen pasni?
 

Untung kakitangan Kerajaan Melaka.. macam2 free give dapat bai!!!

Tiru manifesto turunkan harga kereta PR!#BNkakiauta
Tiru manifesto turunkan harga kereta PR!

Dulu menyalak macam anjing gila kononnya turunkan harga kereta negara bankrup. Hari ini boleh pulak tiru? 

Jangan undi BN.. nanti bankrup negara kena rompak dek pemimpin penyamun!

Kami kaum Melayu umno Penang menolak 120 % calon mamak di Penang !!!! kami undi Pakatan Rakyat!!!

1 Malaysia,rakyat hidup dalam tekanan.

1 Malaysia,rakyat hidup dalam tekanan.Malaysia ada ladang Teh Boh..tapi jual kepada rakyat lebih mahal dari negara yg tak berladang!!!

Jangan cuba kata "Kalau tak suka,pindah lah luar negara" ramai lagi nepal,Myanmar ,negro nak jadi warganegara..

itu alasan dari kepala lutut yg dangkal...

Tukar kerajaan BN bukan satu kesalahan...kita menukar yg BURUK kepada yang lebih baik..

Usah terpedaya dengan FITNAH pemimpin BN yg serang peribadi kononnya sex,liwat dll.. itu semua tektik pemerintah nak kekal berkuasa untuk merembat wang rakyat!!

Ayuh kita hentikan semua kejahatan umno setakat pru13 ni ..
 

BN.. ingat BN ingat Samseng.. salaHguna kuasa.. !!

hidup mewah sakan...

tipu 1malaysia

Yang menyebabkan harga kereta naik melambung adalah cukai eksais dan cukai jualan yang dikenakan dari kadar minima 85% hingga ke 115% ke atas harga asal kereta.

Yang menyebabkan harga kereta naik melambung adalah cukai eksais dan cukai jualan yang dikenakan dari kadar minima 85% hingga ke 115% ke atas harga asal kereta.
Cukai eksais dan cukai jualan inilah yang menjadikan harga jualan kereta bertambah satu kali ganda, bukannya cukai import kerana AFTA telah pun menghapuskan cukai import ke atas kereta-kereta dari negara Asean.

Setiap tahun, 90% dari kereta yang dijual di Malaysia dikilang di Malaysia atau negara-negara Asean. Oleh yang demikian, untuk menurunkan harga kereta, dasar percukaian negara perlu ditukar dengan menghapuskan cukai eksais ke atas kereta seperti yang dicadangkan KEADILAN.

Sebab itu, apabila Muhyiddin sendiri tidak memahami faktor yang meningkatkan harga kereta sekali ganda, ini menimbulkan keraguan sama ada BN betul-betul ikhlas dengan janjinya untuk menurunkan harga kereta.

Lebih membimbangkan, kenyataan Muhyiddin yang mengaitkan penurunan harga kereta dengan pelaksanaan AFTA membayangkan bahawa janji itu hanya satu gimik politik yang tidak akan dilaksanakan oleh BN sekiranya menang nanti.
Makanya, saya menyeru supaya Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi penjelasan sama ada:

1. Beliau tidak faham tentang struktur percukaian negara dan tersilap membuat kenyataan apabila menyebut pelaksanaan AFTA akan menurunkan harga kereta; atau

2. Beliau tahu rancangan Barisan Nasional untuk mengaitkan janji menurunkan harga kereta dengan AFTA tetapi bukan cukai eksais, sekaligus mengesahkan bahawa Barisan Nasional tidak ikhlas untuk melaksanakan penurunan harga kereta
 

Kepada penyokong BN ~ Undilah calon BEBAS di Lembah pantai

SCANDAL BARU.

SCANDAL BARU.

Projek KLIA2 - Kos RM 1.7billion ( Julai 2007 )
Projek KLIA2 - Kos 5.0 billion ( Julai 2012 )

5 tahun naik 200%
naik 50% sebenar Nilai cukup besar.
Di mana kesilapan?
kenapa xkeluar media?


Fakta 5 Billion boleh bagi pendidikan percuma bagi setahun daripada umur 12 tahun keatas 

kesimpulannya BODOOOOO

Golongan yg menyokong umno ni ada 2 jenis

1)mereka tak tahu siapa umno dan mereka tak dapat matlumat sebenar..sbb selalu follow media kerajaa.kesimpulannya BODOOOOO

2)mereka yang tahu umno dan dapat matlumat tetapi kerana ada kepentingan $$$$$$..kesimpulannya syaitan bertopengkan manusia...

Dua remaja Norway pulang RM246,915 kepada pemilikOSLO 11 April - Dua remaja Norway yang menemui wang berjumlah 467,200 kroner (RM246,915) di dalam sebuah kereta api, semalam, bertindak jujur apabila memulangkan wang terbabit kepada pemiliknya.
Kedua-dua remaja tersebut menemui wang itu dalam sebuah beg yang ditinggalkan di atas kerusi kereta api yang beroperasi antara Oslo dan sebuah pekan kecil di tenggara negara ini.
Mereka memulangkan wang berkenaan berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada pasport pemiliknya yang terdapat dalam beg itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130411/lu_13/Dua-remaja-Norway-pulang-RM246915-kepada-pemilik#ixzz2QF5YB0Dk
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bahaya... ini gambar Pemimpin DAP jumpa ketua paderi Vatikan untuk buat negara Malaysia sebagai negara kristian!!!!

Bahaya... ini gambar Pemimpin DAP jumpa ketua paderi Vatikan untuk buat negara Malaysia sebagai negara kristian!!!!

Jaga jaga.. hangpa undi DAP.. Negara jadi negara Kristian.. bukti.. tu.. gambar DAP jumpa imam besar!!! padan moka hangpa.

Pemisah selatan Thai marah diabai kerajaan

Pemisah selatan Thai marah diabai kerajaan
Askar Thailand memeriksa kenderaan yang dibom di wilayah Pattani, semalam. - Foto AP Bangkok: Pemisah selatan Thai mungkin memperhebat serangan di rantau itu kerana tidak dijemput oleh kerajaan untuk mengambil bahagian dalam rundingan damai yang ketika ini hanya membabitkan Barisan Revolusi Nasional (BRN).

Bekas pemimpin Agensi Perisikan Nasional (NIA), Thawil Plansri memberitahu demikian dalam satu seminar di Bangkok ketika dua lagi askar Thai terbunuh dan enam lagi cedera kerana serangan bom kereta di Pattani, semalam.
Pemisah melakukan 32 serangan di lapan daerah Pattani termasuk melepaskan tembakan ke arah pejabat kerajaan dan kedai runcit selain tiang telefon.


Tingkat serangan

Sesetengah kumpulan pemisah selain Thawil meningkatkan keganasan di selatan Thailand baru-baru ini sebagai maklum balas terhadap kegagalan kerajaan untuk memasukkan mereka dalam rundingan damai, kata Thawil, semalam.

Rundingan damai pasti satu kemestian, namun sejauh yang saya boleh beritahu, ada antara sembilan dan 12 kumpulan beroperasi di Selatan.

Justeru, apabila kerajaan Thailand secara rasmi memulakan rundingan damai dengan hanya satu kumpulan, yang lain mungkin tidak puas hati, kata Thawil. Beliau bercakap dalam seminar bertajuk: Pengajaran daripada Rundingan Damai Kerajaan Thailand dengan BRN. Persatuan Wartawan Thailand dan Agensi Berita Isra secara bersama menganjurkan acara itu.

Sejak rundingan damai secara rasmi bermula lewat bulan lalu, beberapa insiden keganasan meletus.

Jumaat lalu, seorang timbalan gabenor Yala terbunuh.

Bercakap pada seminar sama, pensyarah Universiti Chulalongkorn yang juga bekas setiausaha Perdana Menteri, Panitan Wattanayagorn berkata rundingan damai baru bermula.
AGENSI

Paul McCartney pemuzik paling kayaLondon: Sir Paul McCartney menguasai carta muzik semula menduduki tangga teratas dalam Senarai Pemuzik Jutawan akhbar Sunday Times yang diterbitkan di Britain.

Bekas anggota Beatle itu berkongsi harta berjumlah £680 juta (RM3.2 bilion) bersama isteri Nancy Shevell, menurut penyelidik yang menyediakan senarai berkenaan.


Dia menduduki senarai pemuzik paling kaya sejak senarai itu disediakan pada 1989 apabila hartanya dianggar berjumlah £80 juta (RM374 juta).

Sebahagian kekayaannya adalah harta milik isterinya, pewaris sebuah syarikat pengangkutan Amerika Syarikat yang dikatakan bernilai £150 juta (RM701 juta).


McCartney bukan satu-satunya orang yang harta mereka meningkat hasil daripada perkongsian dengan isteri atau suami masing-masing. Gabungan harta Victoria dan David Beckham yang berjumlah lebih £200 juta (RM934 juta) meletakkan mereka dalam senarai 10 teratas. Sharon dan Ozzy Osbourne serta Chris Martin dan Gwyneth Paltrow turut tersenarai.


Andrew Lloyd Webber menduduki tangga kedua dalam carta itu dengan harta berjumlah £620 juta (RM2.9 bilion), diikuti oleh rocker Ireland, U2 yang memiliki harta sebanyak £520 juta (RM2.4 bilion).

Lima anggota One Direction mengumpul harta sebanyak £5 juta (RM23 juta) setiap seorang tahun lalu.


Bagaimanapun, perjalanan kumpulan itu masih jauh untuk menyaingi Adele yang menduduki tempat teratas Senarai Pemuzik Muda paling kaya dengan harta berjumlah £30 juta (RM140 juta).

Penyanyi itu meraih pendapatan £10 juta (RM47 juta) tahun lalu meskipun menghabiskan sebahagian besar masa pulih daripada pembedahan tekak dan melahirkan anak.


Harta Cheryl Cole dianggar berjumlah £14 juta (RM65 juta) sementara Leona Lewis dan Katie Melua masing-masing £12million (RM56 juta).


Nama baru dalam senarai jutawan muzik berusia 30 dan ke bawah termasuk Emeli Sande dan Ed Sheeran yang masing-masih bernilai £5 juta (RM23 juta). - DM

Dari Muhammad bin Abdul Wahhab hingga kerajaan Saudi
Pada tahun 1800 seluruh Jazirah Arab telah dikuasai. Dan keamiran pun berubah menjadi kerajaan Saudi Arabia. Untuk kesekian kalinya kita dibuat kagum sekaligus benci. Dua sikap psikologis itu beradu. Kita kagum karena lagi-lagi mayoritas muslim dapat menjaga persatuan dalam menghadapi imperialis Inggris yang berusaha menguasai berbagai wilayah-wilayah Arab.

Kita juga benci karena lagi-lagi Salafisme (Wahabisme edisi hard cover) memperagakan ‘teologi horor’ dengan mengusung jargon jihad, membajak kata ‘Ahlussunnah wal Jamaah’. Mazhab ‘kaca mata kuda’ –karena tidak melihat dan menganggap kelompok lain- ini didirikan Muhammad bin Abdul Wahab dari keluarga klan Tamim yang menganut mazhab Hanbali. Ia lahir di desa Huraimilah, Najd, yang kini bagian dari Saudi Arabia, tahun 1111 H [1700 M] masehi, dan meninggal di Dar’iyyah pada tahun 1206 H [1792 M.].


Ia sangat terpengaruh oleh tulisan-tulisan seorang ulama besar bermazhab Hanbali bernama Ibnu Taimiyah yang hidup di abad ke 4 M.. Untuk menimba ilmu, ia juga mengembara dan belajar di Makkah, Madinah, Baghdad dan Bashrah [Irak], Damaskus {Syria], Iran, Afghanistan dan India. Di Baghdad ia mengawini seorang wanita kaya. Ia mengajar di Bashrah selama 4 tahun. Ketika pulang ke kampung halamannya ia menulis buku yang kemudian menjadi rujukan kaum pengikutnya, “Kitabut’Tauhid“. Para pengikutnya menamakan diri mereka dengan sebutan kaum Al-Muwahhidun (para pengesa Tuhan). Seakan hanya kelompok itulah yang pengesa Allah secara murni tanpa terpolusi dengan kesyirikan. Sedang kelompok-kelompok lain yang tak sepaham mereka anggap sebagai kelompok pelaku syirik, bid’ah dan khurafat yang sesat.

Kemudian Muhammad bin Abdul Wahab pindah ke Uyaynah. Dalam khotbah-khotbah Jumat di Uyaynah, ia terang-terangan mengkafirkan semua kaum Muslimin yang dianggapnya melakukan bid’ah [inovasi], dan mengajak kaum Muslimin agar kembali menjalankan agama seperti di zaman Nabi. Di kota itu ia mulai menggagas dan meletakkan teologi ultra-puritannya. Ia mengutuk berbagai tradisi dan akidah kaum Muslimin, menolak berbagai tafsir Al-Qur’ân yang dianggapnya mengandung bid’ah atau inovasi. Mula-mula ia menyerang mazhab Syiah (di luar Ahlusunah), lalu kaum Sufi, kemudian ia mulai melanjutkan penyerangan terhadap kaum Ahlusunah secara keseluruhan dengan cara yang brutal. Dengan mengecap mereka dengan berbagai julukan buruk seperti Quburiyuun (pemuja kubur) dikarenakan mereka semua sepakat bahwa kuburan para nabi, rasul dan para kekasih Ilahi (Waliyullah) harus dihormati sesuai ajaran pendahulu (Salaf) yang sesuai dengan ajaran Rasul, para Sahabat setia beliau, juga para Tabi’in dan Tabi’ Tabi’in.

Tatkala masyarakat mulai merasa seperti duduk di atas bara, Muhammad bin Abdul Wahab diusir oleh penguasa [amir] setempat pada tahun 1774. Ia lalu pindah ke Al-Dar’iyyah, sebuah oase ibu kota keamiran Muhammad bin Sa’ud, masih di Najd Tahun 1744. Di situlah Muhammad bin Abdul Wahab mendapat angin segar dalam menyebarkan ajaran sesatnya. Ia dihidupi, diayomi dan dilindungi langsung oleh sang Amir Dar’iyah, Muhammad bin Saud. Akhirnya Amir Muhammad bin Saud dan Muhammad bin ‘Abdul Wahab saling membaiat dan saling memberi dukungan untuk mendirikan negara teokratik dan mazhab Muhammad bin Abdul Wahab pun dinyatakan sebagai mazhab resmi wilayah kekuasaan Ibnu Saud. Dan Muhammad bin ‘Abdul Wahab akhirnya diangkat menjadi qadhi (hakim agama) wilayah kekuasaan Ibnu Saud. Hubungan keduanya semakin dekat setelah Ibnu Saud berhasil mengawini salah seorang putri Muhammad bin ‘Abdul Wahab.

Penaklukan dan pembantaian pun dilakukan, terutama terhadap kabilah-kabilah dan kelompok Ahlusunah yang menolak mazhab mereka (Wahaby), hingga terbentuklah sebuah emirat lalu diubah menjadi monarki dengan nama keluarga, Saudi Arabia, sejak tahun 1932 hingga kini.

Pada bulan April tahun 1801, mereka membantai kaum Syi’ah di kota Karbala’ (salah satu kota suci kaum Syiah di Irak). Seorang penulis Wahabi menuliskan: “Pengikut Ibnu Saud mengepung dan kemudian menyerbu kota itu. Mereka membunuh hampir semua orang yang ada di pasar dan di rumah-rumah. Harta rampasan [ghanimah] tak terhitung Mereka hanya datang pagi dan pergi tengah hari, mengambil semua milik mereka. Hampir dua ribu orang dibunuh di kota Karbala”.

Muhammad Finati, seorang muallaf Italia yang ikut dalam pasukan Khalifah daulah Usmaniyyah yang mengalahkan kaum Wahabi menulis : “Sebagian dari kami yang jatuh hidup-hidup ke tangan musuh yang kejam dan fanatik itu, dipotong-potong kaki dan tangan mereka secara semena-mena dan dibiarkan dalam keadaan demikian. Sebagian dari mereka, aku saksikan sendiri dengan mata kepala tatkala kami sedang mundur. Mereka yang teraniaya ini hanya memohon agar kami berbelas kasih untuk segera mengakhiri hidup mereka”.

Kabilah-kabilah yang tidak mau mengikuti mazhab mereka dianggap kafir, ‘yang halal darahnya’. Dengan demikian mereka (Wahaby) tidak dinamakan perampok dan kriminal lagi, tapi kaum ‘mujahid’ yang secara teologis dibenarkan membunuh kaum ‘kafir’ termasuk wanita dan anak-anak, merampok harta dan memperkosa istri dan putri-putri mereka yang dianggap sah sebagai ghanimah (rampasan perang). Hanya sedikit yang dapat melarikan diri.

Setelah lebih dari 100 tahun kemudian, kekejaman itu masih juga dilakukan. Tatkala memasuki kota Tha’if tahun 1924, mereka menjarahnya selama tiga hari. Para qadhi dan ulama diseret dari rumah-rumah mereka, kemudian dibantai dan ratusan yang lain dibunuh

Kerajaan Inggris membantu Wahabisme dengan uang, senjata dan keterampilan, sehingga kekuasaan Ibnu Saud menyebar ke seluruh jazirah Arab yang pada masa itu berada dalam kekhalifahan Usmaniyah dengan tujuan melemahkan khilafah itu. Jadi yang menggembosi kekuasaan daulah dan kekhalifahan Usmani adalah kelompok yang terkenal dengan sebutan Wahaby yang sekarang ini mengaku sebagai kelompok Salafy. Orang bisa membacanya dalam buku Hempher, ‘Confession of a British Spy’. Hampher seorang orientalis yang menjalin persahabatan dengan Ibnu Abdul Wahab. Tahun 1800 seluruh Jazirah Arab telah dikuasai dan keamiran berubah menjadi kerajaan Saudi Arabia.

Umumnya kaum intelektual dan ulama Ahlusunah – penganut 4 mazhab ‘resmi’ Hanafi, Syafi’i, Maliki dan Hanbali– menganggap kaum Wahhabi, termasuk pendirinya, sebagai orang-orang yang berpikir sangat linier, literer sambil menolak metafoar [Majaz], sangat denotatif dalam memahami ayat-ayat Al-Qur’an maupun hadis. Mereka menganggap mazhab selainnya (Wahaby) sebagai sesat dan menyesatkan dengan berpatokan pada hadis: “Kullu bid’ah dhalaalah wa kullu dhalaalah fî n-naar”. (semua inovasi itu sesat dan semua yang sesat itu masuk neraka). Kata “bid’ah” yang mereka tuduhkan hanyalah kata pelembut, untuk ‘kafir’, dan menganggap berziarah ke kubur termasuk kubur Nabi, tawassul, baca qunut, talqin, tahlil, istighatsah, berzikir berjamaah, membaca maulid diba’ ataupun burdah yang berupa puji-pujian pada Nabi yang biasa dilakukan kaum Muslimin adalah sebagai bid’ah, dan pelakunya akan masuk neraka, alias kafir. Dari sinilah akhirnya kaum Wahaby yang mengaku sebagai pengikut Salafy ini layak diberi gelar “Kelompok Takfir” (jama’ah takfiriyah), kelompok yang suka mengkafirkan golongan lain yang tidak sepakat dengan ajarannya.

Oleh karena itu, tempat-tempat bersejarah Islam seperti rumah tempat lahir Nabi, rumah Ummul Mu’minin Khadijah tempat tinggal Nabi dan banyak tempat-tempat bersejarah lain yang masuk wilayah kerajaan Arab Saudi kini telah dihancurkan. Kalau tidak mendapat protes dari segenap kaum Muslimin sedunia niscaya kuburan Nabi pun sudah diratakan dengan tanah, sebagaimana yang terjadi di makam para sahabat dan syuhada’ Uhud di Baqi’ (Madinah) dan para keluarga Rasul di Ma’la (Makkah).

Di Indonesia, misalnya, kaum Nahdhiyyin (NU) ‘kebingungan’, karena kaum Wahabi ‘membajak’ atribut Ahlussunnah Wal Jamaah, padahal istilah ini yang biasa dipakai oleh penganut keempat mazhab Sunnah; mazhab Syafi’i, Hanbali, Hanafi dan Maliki. Akhir-akhir ini mereka ikut-ikutan memakai jubah dan serban seperti yang dikenakan kaum Nahdhiyin. Walau demikian, sangat mudah untuk melihat tanda-tanda zahir dari kelompok tersebut. Mereka suka mesyirikkan dan membid’ahkan kelompok muslim lainnya. Dari sisi penampilan pun mereka mempunyai ciri khas sendiri. Selain suka mencukur rambut kepala, mereka juga berlomba dalam masalah panjang-panjangan jenggot dan tinggi-tinggian celana bahkan bisa sampai ke pertengahan betis.

Belakangan ini kita sering mendengar berita tentang eskalasi kekerasan di Saudi Arabia, termasuk penghancuran pipa minyak yang dilakukan oleh kaum fundamentalis Wahhabi, yang disebut-sebut sebagai tempat kelahiran Al-Qaeda. Bin Laden sang ketua al-Qaedah adalah seorang Wahabi tulen kelahiran Arab Saudi. Ia dibesarkan dan dijadikan anak angkat oleh CIA – USA. Konon anak angkat itu kini telah menjadi anak durhaka terhadap ibu angkatnya, USA. Bidan yang melahirkan wahabisme adalah kekuatan Imperialis Inggris, dan kini menjadi ‘kartu as’ pemerintahan biadab USA untuk menciptakan perpecahan dalam tubuh umat Islam. Nampaknya, skenario keji ini mulai menunjukkan hasil yang menggembirkan bagi USA dan kekuatan anti Islam lainnya ketika isu-isu tentang ancaman perang saudara di Irak menjadi headline seluruh media Barat yang diikuti secara ‘latah’ oleh media-media Indonesia. Jadi antara Inggris (pembonceng Zionis di Tim-Teng), keluarga Saud, Wahabisme dan USA (sekutu Inggris dan Israel) adalah mata rantai yang tidak dapat dipisahkan. Oleh karenanya tidak terlalu mengherankan jika Wahaby selalu menghamba terhadap kerajaan Saudi. Dan sementara keluarga Saudi selalu bertekuk lutut di hadapan USA saudara kembar Inggris (penyokong kekuasaan keluarga Saud) dalam banyak masalah, termasuk memberi dukungan secara sembunyi-sembunyi terhadap Zionisme Internasional dan turut membenci negara-negara yang anti Israel. Hal itu karena Israel mendapat dukungan penuh dari USA dan Inggris.

Wallahu A’lam

Kenderaan tentera Thai dibom: Dua terbunuhPattani: Dua anggota tentera Thai terbunuh dan enam cedera dalam satu letupan bom tepi jalan di sini, semalam.

Jurucakap polis, Manit Yimsai berkata, kumpulan pemisah disyaki terbabit dalam serangan di daerah Panarae itu. Anggota berkenaan menaiki dua kenderaan berperisai malam kelmarin dalam perjalanan untuk memeriksa kerosakan akibat serangan lebih awal. Satu daripada kenderaan itu rosak teruk.


Serangan itu adalah satu daripada 36 serangan sepanjang malam itu di Pattani. Kejadian lain membabitkan pembakaran tayar, menara komunikasi, pondok telefon, bangunan dan kamera litar tertutup. Lebih 5,000 orang terbunuh sejak keganasan melanda tiga wilayah paling selatan Thai pada 2004.

Setengah juta tiada air 5 hariKuala Lumpur: Setengah juta penduduk sekitar ibu negara dan wilayah Gombak dijangka berdepan gangguan bekalan air selama lima hari bermula semalam, berikutan paip penghubung dari Kolam Air Dusun Kubung ke Wangsa Maju pecah.

Paip itu dari jenis ‘mild steel’ berukuran lilit 2,000 milimeter pecah akibat tebing sungai di Kampung Melayu Batu Caves di sini, runtuh selepas hujan lebat yang turut mengakibatkan banjir kilat di ibu negara semalam.


Pengarah Eksekutif Bahagian Operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) Yusof Saroji berkata, pihaknya terpaksa mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan (ERP) Kod Kuning untuk pembaikan itu.

“Paip pecah ini membekalkan air kepada 89,760 akaun domestik dan pukal di 82 kawasan di Wilayah Gombak dan Kuala Lumpur yang mana dianggarkan kira-kira 500,000 pengguna bakal terjejas,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, di sini, semalam.


“Atas sebab itu, ERP diaktifkan untuk SYABAS memantau dan mengurus kawasan terbabit. Kita mengambil tindakan segera serta langkah sewajarnya untuk mempercepatkan kerja pembaikan yang sudah dimulakan hari ini,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, di sini, semalam.


Hadir sama, Pengarah Eksekutif Bahagian Hal Ehwal Korporat (SYABAS) Abdul Halem Mat Som. Yusof berkata, bagi mengurangkan impak di kawasan terjejas, SYABAS turut menyedia 25 lori tangki yang digerakkan ke lokasi berkenaan jika memerlukan, manakala 50 tangki air statik diletakkan secara berperingkat sebagai bantuan bekalan tambahan.


KONTRAKTOR pembaikan melakukan baik pulih pada paip pecah.

“Pihak kami mempunyai sejumlah 42 lori tangki dan 525 tangki air statik, namun kita gerakkan ia ikut keperluan dulu bagi meringankan kesulitan pengguna.


“Bagaimanapun, pengguna dinasihat menggunakan air secara berhemah dan mengelak daripada pembaziran sepanjang tempoh gangguan,” katanya.

Pengguna yang memerlukan maklumat lanjut boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) di talian bebas tol, 1-800-88-5252 atau laman web www.syabas.com.my.

‘Dia buat tak tahu saja’Kuala Lumpur: Suami pelakon Noniswara, Datuk Rosman Ridzwan gagal hadir buat kali kedua pada sebutan kes tuntutan cerai yang difailkan isterinya itu di Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam berikutan saman tidak dapat diserahkan kepadanya.

Pada prosiding di hadapan Hakim Syarie Muhammad Jimmy Muhammad Azlin, peguam Datuk Amli Embong yang mewakili Nonis memaklumkan pihaknya sudah melakukan pelbagai cara untuk menyerahkan saman kepada Rosman, 56, (defendan) supaya hadir ke mahkamah termasuk menghubungi pejabat defendan dan meninggalkan pesanan kepada pekerjanya, namun defendan masih tidak berjaya dihubungi.


“Defendan yang meminta plaintif (Noniswara) untuk memfailkan tuntutan itu, namun bila kita failkan defendan seolah-olah mengelak daripada menerima saman,” katanya. Noniswara atau nama sebenarnya Monis Wara Baharudin, 44, pula melahirkan rasa kecewa terhadap tindakan suaminya itu. “Saya cuba SMS defendan, dia kata teruskan. Apa saja keputusan saya setuju tapi sampai bila saya harus berterusan begini. Kami memang tidak boleh teruskan lagi sebagai suami isteri.

“Dia tanya saya bila nak bawa kes ke mahkamah, tapi bila jadi begini, dia buat tak tahu saja,” jelas Noniswara kepada mahkamah. Noniswara memfailkan tuntutan cerai mengikut Seksyen 47 Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984 pada Februari lalu. Mahkamah kemudian menetapkan tarikh sebutan 18 April ini untuk pihak plaintif mencuba lagi menyampaikan saman kepada defendan.


Ketika ditemui di luar mahkamah, Amli menjelaskan, selagi Rosman tidak hadir ke mahkamah, tuntutan cerai itu tidak boleh diteruskan. Tambahnya, sekiranya defendan gagal berbuat demikian, pihak mereka akan cuba membuat permohonan lain untuk menyelesaikan isu perceraian ini.


Sementara itu, Noniswara berkata, apa yang dia lakukan adalah apa yang suaminya inginkan, namun suaminya seakan tidak mahu memberi kerjasama.

“Saya turutkan kehendak dia tapi tiada kerjasama. Saya tidak tahu apa yang dia mahu,” katanya yang tidak menafikan wujud ‘orang ketiga’ di antara mereka.

Senator Australia fail permohonan batal notis imigresenKUALA LUMPUR: Seorang senator Australia memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi di sini untuk membatalkan notis yang dikeluarkan ketua pengarah Imigresen yang menghalang beliau daripada memasuki Malaysia dua bulan lepas.

Nick Xenophon memfailkan permohonan itu menerusi Tetuan Ranjit Singh & Yeoh semalam dan menamakan ketua pengarah Imigresen sebagai responden tunggal.

Beliau menyatakan responden gagal mengambil kira fakta yang mempunyai kaitan berhubung lawatannya ke Malaysia dan membuat keputusan yang sangat tidak adil dan tidak berlandaskan undang-undang.

Beliau mendakwa lawatannya ke Malaysia adalah untuk mengambil bahagian dalam dialog bukan partisan dan mendakwa responden bertindak atas alasan politik dan bukannya atas alasan yang sah.

Xenophon mendakwa keputusan ketua pengarah Imigresen menghalang beliau daripada memasuki negara ini pada 16 Feb tahun ini telah melanggari peraturan keadilan asasi kerana gagal memberi beliau peluang untuk mengemukakan fakta yang mempunyai kaitan dengan lawatannya itu.

Badan saja besar tapi penakut!

umno pengkhianat

Kenyataan yang Benar BerLaku...

Kenyataan yang Benar BerLaku...
Bukan Sengaja Rekaan Omongan Kosong...
Anda Sendiri Lihat Saban Hari Puak PATI Pasti Melintasi diMana mana...
Oohh...Malaysia Ku yg GemiLang...Bumi Kian Penuh dgn Pendatang..!!
Pemimpin Pula Suka Temberang....Rakyat Juga yg DiBaHuLuKan...!!!

jangan pernah korang lupa perihal ni.

jangan pernah korang lupa perihal ni. siapa lebih zalim dari orang yang merobohkan rumah Allah dan menghalang orang dari menyebut nama Allah? Merobohkan rumah Allah, mengambil tanah rakyat. Golongan inikah yang layak menjadi pemimpin sebuah negara yang ingin menegakkan Islam?

duit zakat dia rembat

duit zakat dia rembat,,, duit royalty dia rembat,, duit projek ternakan lembu dia rembat.. tp tkpe org malaysia boleh sabar lg dgn kerenah umno .. tp bila duit tabung tuk palestin pun umno rembat .. ni dh lebih ni..

UNDANG2 APA KAH INI???

UNDANG2 APA KAH INI??? DENDA RM3000 DGN KESALAHAN MENFITNAH & MENGAIBKAN ORG LAIN..! OH MALAYSIA KU PENUH DGN TANGAN2 HANTU
DAN MENYEBABKAN FITNAH MAKIN BERLELUASA KERANA HUKUMAN BAGI 
PESALAH MENJADIKAN PESALAH BOLEH KETAWA..!! JOM KITA UBAH..!!

Trio Datuk T yang bertanggungjawab menayangkan video lucah di Hotel Carcosa Seri Negara Mac lalu mengaku bersalah ketika dihadapkan di Mahkamah Jalan Duta pagi Isnin lalu. Trio berkenaan terdiri daripada ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik dan bekas Bendahari Agung Perkasa, Datuk Shuaib Lazim. Eskay didenda RM3,000 atas kesalahan itu, Shuaib RM1,500 dan Rahim sebanyak RM1,000. ADA BERITA INI DISIARKAN DI MEDIA ARUS PERDANA UMNOOOOOOOOOO?????

hapuskan umno dari mukabumi ini

Bandingkan gaji guru KAFA di Selangor semasa zaman perompak berbanding sekarang Selangor bawah PR.

membazir betul...

Kos haji naik, tambang kekal
GAMBAR menunjukkan jemaah haji berkumpul di Mina untuk melakukan ibadah melontar jamrah.


JEDDAH - Bayaran haji kekal RM9,980 walaupun kos sebenar mengerjakan ibadah haji pada tahun ini dijangka meningkat.
Pengarah Urusan Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Ismee Ismail menganggarkan tahun ini TH akan membiayai RM5,575 bagi seorang jemaah muasassah berbanding RM5,100 pada tahun lepas bagi membolehkan bayaran haji kekal pada RM9,980 seperti tahun sebelumnya.
Ismee yang juga Ketua Pegawai Eksekutif TH berkata, pembangunan semasa projek perluasan kawasan sekitar Masjidil Haram di kota Mekah menyaksikan pihak TH terpaksa menyewa beberapa bangunan baharu, sekali gus meningkatkan kos sebenar haji.
Katanya, selaras dengan pelaksanaan projek berkenaan, beberapa bangunan, termasuk yang disewa oleh TH untuk jemaah pada musim haji yang lalu sudah dirobohkan, menjadikan bangunan yang ditawarkan buat jemaah pada musim haji nanti semakin berkurangan dan lazimnya pengurangan itu akan mengakibatkan kos bagi menyewa bangunan baharu.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengambil bahagian dalam perbincangan antara TH dan Kementerian Haji Arab Saudi di sini pada Rabu lalu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2QCCKPYZS 
Hakcipta terpelihara 

500,000 terputus bekalan airBONGKAH penapis air yang roboh menimpa saluran paip air sehingga pecah di tebing sungai di Kampung Melayu Batu Caves, Gombak malam kelmarin.


KUALA LUMPUR - Setengah juta penduduk di ibu negara dan Gombak dijangka mengalami gangguan bekalan air selama seminggu ekoran paip pecah yang berlaku di tebing sungai di Kampung Melayu Batu Caves, Gombak dekat sini kelmarin.
Pengarah Eksekutif Operasi Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Yusof Saroji berkata, saluran paip berukur lilit 200 sentimeter yang mendapat bekalan air dari kawasan tadahan air di Kolam Air Dusun Kubung di Selayang dan membekalkan air sehingga ke Wangsa Maju itu pecah pada pukul 10 malam.
"Hujan lebat malam tadi (kelmarin) menyebabkan arus sungai di Batu Caves deras dan menghakis tanah di kawasan tebing sungai tersebut.
"Hakisan itu turut menyebabkan bongkah penapis roboh menimpa saluran paip itu lalu menyebabkan saluran itu pecah," kata beliau pada sidang akhbar di lokasi kejadian semalam.
Menurut Yusof, kerja-kerja baik pulih dijangka siap hari ini tetapi bekalan air hanya akan pulih secara berperingkat-peringkat dalam tempoh seminggu.
Paip itu membekalkan bekalan air kepada 89,760 akaun domestik dan akaun pukal di lebih 80 kawasan sekitar Kuala Lumpur dan Ampang.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2QCBy7EOl 
Hakcipta terpelihara 

Dua penceroboh calon Datuk Bandar Tawi-Tawi di FilipinaKOTA KINABALU – Polis percaya dua daripada 32 penceroboh yang ditahan di perairan Tambisan Lahad Datu pada Isnin lalu merupakan calon pemilihan Datuk Bandar di Kepulauan Tawi-Tawi Filipina yang akan diadakan dalam tempoh terdekat.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, pihaknya telah menghantar surat kepada Kedutaan Filipina bagi tujuan pengesahan sebelum mengambil sebarang tindakan lanjut.
“Buat masa kini, kita sedang menunggu maklum balas daripada Kedutaan Filipina bagi mengesahkan sama ada yang membawa senjata api adalah pegawai keselamatan Filipina dan benar atau tidak dua yang ditahan itu akan bertanding jawatan Datuk Bandar,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Terdahulu beliau menerima sumbangan Tabung Perwira Lahad Datu daripada Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) berjumlah RM27,736.85 yang disampaikan oleh Pengarah Urusan SESB, Ir. Abd. Razak Salim.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0412&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz2QCBkmCUv 
Hakcipta terpelihara 

santai petang.....

antai petang.....