Saturday, October 25, 2014

China lancar misi pertama ke bulan hari iniCHINA melancarkan misi angkasa lepas pertama ke bulan dari Pangkalan Angkasa Lepas Xichang di Wilayah Sichuan, hari ini. - Foto AP
BEIJING: China hari ini melancarkan misi angkasa lepas pertama ke bulan, langkah terbaharu Beijing dalam programnya untuk menghantar rakyat China ke bulan satu hari nanti.
Kenyataan Pusat Pentadbiran Sains, Teknologi dan Industri bagi Pertahanan Nasional (SASTIND) menyatakan kapal angkasa tanpa nama dan tanpa juruterbang itu akan terbang ke bulan, berpusing di sekelilingnya dan balik ke Bumi sebelum memasuki semula ke atmosfera dan mendarat.
"Ujian peringkat pertama perjalanan balik dalam misi ke bulan China ini sudah dilakukan dengan jayanya," kata kenyataan itu selepas pelancaran dari Pangkalan Angkasa Lepas Xichang di Wilayah Sichuan.
Kapal angkasa itu akan berada 413,000 kilometer dari bumi pada jarak paling jauh dalam misi lapan hari itu.
Agensi berita Xinhua berkata, kapal angkasa berkenaan akan memasuki semula atmosfera pada kelajuan 11.2 kilometer sesaat sebelum memperlahankan kelajuannya - satu proses yang menjana suhu tinggi - dan mendarat di kawasan Mongolia di utara China.
Sebelum ini, SASTIND menyatakan misi itu bertujuan untuk digunakan pada teknologi projek Chang'e-5, yang akan mengambil bahan uji kaji dari permukaan bulan untuk kajian lanjut.
Chang'e-5 dijadual dilancarkan sekitar tahun 2017 nanti. - AFP

Anak muda beri isyarat tidak setuju naik harga minyak


MUHAMMAD FAIZAL | .
MELAKA: Pemuda PAS Malaysia ‎menyifatkan kempen berterusan perlu dilakukan bagi memastikan rakyat lebih sedar tentang kesan kenaikan harga minyak.

Ketua Pemuda PAS Melaka, Jauhar Muhammad Dawi berkata, anak muda mula memberi isyarat tidak bersetuju dengan kenaikan harga minyak yang diumumkan kerajaan sebanyak 20 sen seliter sebelum ini.

‎"Hari ini kita dapat melihat anak muda mula memberi isyarat bahawa mereka juga menolak dasar kerajaan yang menekan hidup rakyat terutamanya soal kenaikan harga minyak.

"‎Anak muda semakin matang dan bakal mengubah arus politik di Melaka, tetapi kempen ini harus berterusan agar mereka akan lebih faham," katanya kepada Harakahdaily.

Tambah beliau lagi, perubahan anak muda bukan hanya setakat sambutan pada program jelajah hari ini tetapi turut berlaku pada laman sosial.

"Kesedaran secara mendadak berlaku akibat dari kenaikan harga minyak apabila mereka melihat sejak kenaikan tersebut harga barang terus mendadak naik.

"Walaupun kenaikan hanya 20 sen seliter tetapi kesannya amat teruk, kita akan meneruskan kempen protes ini agar maklumat akan terus sampai kepada rakyat," sambung beliau pada program Jelajah Penerangan Rakyat Protes di negeri ini hari ini.‎

Jauhar turut memberitahu kempen penerangan yang dilakukan hari ini cukup memberi kesan kepada rakyat Melaka.

"Pemuda PAS Melaka akan mengerakkan kempen ini ‎secara berskala, kita berpuas hati dengan perjalanan jelajah kempen di negeri ini.

"Kerjasama baik Pemuda PAS Pusat dan juga NGO telah melancarkan perjalanan kempen," katanya.‎

Kempen Penerangan Jelajah Rakyat Protes di Melaka hari ini meliputi empat kawasan iaitu Jasin, Kota Melaka, Alor Gajah dan Masjid Tanah.

Turut hadir pada program itu adalah‎ Ketua Penerangan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Nasaie Ismail.

Sementara itu satu himpunan besar-besaran rakyat protes kenaikan harga minyak dan kos sara hidup akan diadakan di KLCC pada 7 November depan pada jam 2 petang. - HARAKAHDAILY 25/10/2014


Perutusan Presiden PAS sempena Hijratur Rasul 1436


, | .
Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad SAW), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat inginkan kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman." (Surah at-Taubah: 128)

1. Hijraturrasul dari Makkah ke Yathrib antara usaha memilih kehidupan bersama masyarakat pelbagai kaum secara aman harmoni serta menegakkan keadilan dalam negara, sekaligus menghindari pertempuran, kezaliman, penindasan dan perampasan hak.

2. Inilah sikap Islam di sepanjang zaman yang berkolaborasi dengan semua pihak dan memimpin gagasan keamanan sejagat berpaksikan syariat Allah SWT.

3. Rasulullah SAW bukan sahaja menjadi pembawa rahmat kepada dunia, tetapi juga menunjukkan model kehidupan manusiawi seorang pemimpin dalam menyantuni realiti rakyat di negara yang dibangunkan atas nama Madinah al-Munawarah.

4. Pun begitu, usaha Baginda SAW tidak sunyi dari di hadapkan dengan pergerakan musuh Islam baik berupa propaganda dan konfrontasi perang secara terbuka dari kalangan kafir musyrikin, mahupun komplot dan pengkhianatan tersembunyi dari munafik dan penduduk kaum Yahudi.

5. Kini dunia menyaksikan di sepanjang tempoh 1436 tahun ini bahawa sejarah tersebut sentiasa berulang atas umat manusia di atas muka bumi ini.

6. Umat Islam di seluruh dunia menjadi mustad'afin yang diperangi dengan kekuatan persenjataan dan ketenteraan serta ditindas oleh kuasa asing atau regim pemerintah di negara mereka dan dibunuh sewenang-wenangnya tanpa alasan munasabah melainkan hanya kerana mereka itu beriman kepada Allah. Firman Allah SWT: "Iaitu mereka yang diusir dari kampung halamannya dengan tidak berdasarkan sebarang alasan yang benar, (mereka diusir) semata-mata kerana mereka berkata: "Tuhan kami ialah Allah"...." (al-Hajj: 40)

7. Negara-negara umat Islam juga digoncang keamanan dan keharmoniannya dengan jarum adu domba dan perebutan kuasa hingga membangkitkan pertempuran sesama muslim serta kemusnahan khazanah dan kekayaan negara.

8. Maruah dan hak umat Islam juga dicabar dengan pelbagai label ekstrem, penghinaan ke atas Rasulullah SAW dan al-Quran serta ajaran Islam, selain mewujudkan pelbagai rupa bentuk ajaran baru yang mengeliru dan menyesatkan atas nama juzuk-juzuk Islam.

9. Natijahnya, apabila Islam yang pernah memayungi kesejahteraan di dua pertiga dunia ini dimusuhi dan disingkirkan dari teraju umat, bukan kaum muslim sahaja sengsara, tetapi seluruh penghuni dunia menerima bahana dari perbuatan manusia berkepentingan.

10. Antaranya kapitalisma yang meraja hingga menghambakan rakyat menerusi pelbagai sistem ciptaan serta merakusi hak umum dan memilikperibadikan hasil mahsul negara.

11. Mereka yang di atas memperalat kerajaan dan undang-undang serta memanipulasi material untuk mengikat dan menyekat rakyat hingga menodakan kehidupan dalam dosa dan ketidaktenteraman.

12. Malangnya, perkara sama turut berleluasa di dalam negara kita biarpun gah dicanang telah merdeka bebas dari penjajah melepasi 57 tahun.

13. Oleh itu PAS adalah wadah Islam di negara ini yang komited membangunkan nilai-nilai kehidupan Islam menerusi pemerintahan dan penegakan syariat.

14. Maka bersempena Hijraturrasul 1436 ini marilah kita melakukan tajdid dan hijrah kepada kehidupan bernuansa wahyu Allah dan panduan Rasulullah SAW secara istiqamah. Moga-moga tertegak kembali 'rahmat untuk sekalian alam'. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tiada lagi hijrah sesudah pembukaan kota Makkah, tetapi yang tetap ialah jihad atau berjuang dan niat untuk jihad (apabila keadaan memaksa) dan apabila dipanggil untuk berjuang (dan sebagainya) hendaklah kamu bersiap sedia.” (Riwayat Aisyah RA)

DATO' SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
1 Muharram 1436/25 Oktober 2014

ATM hantar dua pegawai iring Rizalman ke NZ

 Panglima ATM Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin - Foto Bernama
Panglima ATM Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin - Foto Bernama
KUALA LUMPUR -  Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menghantar dua pegawainya bagi mengiringi bekas pembantu staf pertahanan di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Zealand, Pegawai Waran II Muhammad Rizalman Ismail ke negara itu berhubung kes dakwaan pecah rumah dan gangguan seksual.

Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata, Rizalman dihantar pulang semula ke Wellington bagi menghadapi pertuduhan mahkamah di sana.

Zulkifeli menambah Kementerian Pertahanan akan memantau dan memberi kerjasama sepenuhnya berhubung kes tersebut.

"Mengikut kenyataan dikeluarkan Kementerian Luar hari ini, kementerian terbabit akan bekerjasama dengan pihak Peguam Negara dalam hal itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Maal Hijrah Tahun 1436H/2014M di Masjid Khalid Al-Walid, di sini hari ini.

Zulkifeli bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana dikhuatiri akan menganggu siasatan.  

Muhammad Rizalman, 38, ditahan polis New Zealand pada 9 Mei lepas dan dihadapkan di mahkamah pada hari sama atas tuduhan melakukan pecah rumah dan serangan seksual terhadap seorang wanita berumur 21 dengan niat untuk merogol.

Beliau sekeluarga dibawa pulang ke Malaysia pada 22 Mei dan Kementerian Pertahanan telah mengambil tindakan segera untuk menyiasat kes itu.

Terdahulu, Zulkifeli melawat kira-kira 50 gerai yang dibuka selama tiga hari bermula hari ini, anjuran bersama Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) dan Fakulti Ekonomi dan Muamalat Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). - Bernama

UAI tidak akan buat laporan polis

Azhar Idrus
Azhar Idrus
KUALA TERENGGANU - Tiada laporan polis akan dibuat oleh pendakwah dan penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus (UAI) susulan dakwaan penyebaran video lucah dan gambar lucah di laman sosial yang mula tersebar sejak awal pagi kelmarin.

Rakaman berdurasi 38 saat itu dikatakan mula tersebar melalui beberapa blog, Facebook dan WhatsApp sehingga menjadi topik hangat.

Menurut sumber rapat kepada UAI, penceramah itu tidak akan membuat sebarang laporan polis berhubung penyebaran video lucah itu yang dianggap hanya niat jahat pihak tertentu untuk menjatuhkan imej beliau dan golongan ulama di negara ini.

“Tiada laporan polis akan dibuat. Baik daripada pihak UAI sendiri atau pihak penyokong UAI,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Wan Abd Aziz Wan Hamzah ketika dihubungi mengesahkan tiada laporan diterima pihaknya sehingga semalam berhubung penyebaran video dan gambar lucah berkenaan.

Sinar Harian semalam melaporkan, penyebaran video dan gambar lucah di laman sosial yang kononnya mengaitkan pendakwah dan penceramah terkenal merupakan niat jahat pihak tertentu untuk menjatuhkan golongan ulama di negara ini.

Relau besi disangka tempayan


Dr Wan Shamsudin (empat, kanan) bersama sebahagian ahli PSMCK dan penduduk melihat keadaan relau besi yang ditemui di Kampung Chichar.
Dr Wan Shamsudin (empat, kanan) bersama sebahagian ahli PSMCK dan penduduk melihat keadaan relau besi yang ditemui di Kampung Chichar.
ALOR SETAR - Penemuan terbaru khazanah purba di Kampung Chichar, Jeneri, dekat sini, dilihat terus membuktikan kehebatan industri pembuatan besi awal abad masihi di Kedah.

Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK), Datuk Dr Wan Shamsudin Mohd Yusof berkata, artifak sejarah ini dikenal pasti sebagai relau besi.

“Melalui kaji selidik dilakukan PSMCK, kami dapati dua struktur yang mulanya disangka penduduk adalah tempayan besar sebenarnya relau besi.

“Malah, objek terbenam dalam tanah berkenaan didapati memiliki nilai sejarah tinggi. Ia menyerupai relau ditemui berhampiran Sungai Batu, Lembah Bujang,” katanya.

Lebih mengagumkan, menurutnya, melalui pemerhatian, relau besi baru ditemui berkenaan dianggarkan berusia 1,000 tahun.

Dr Wan Shamsudin berkata, faktor relau berbentuk bulat digunakan untuk melebur besi yang masih lengkap dilihat membuktikan kehebatan pembuatan besi Kedah.

Oleh itu, katanya, mereka mengharapkan sokongan semua pihak khususnya kerajaan negeri dalam kaji selidik dilakukan demi menjejaki warisan tersembunyi Kedah.

Malah, katanya, penemuan artifak sejarah sedemikian dilihat berpotensi dijadikan produk pelancongan dan tarikan terbaru negeri ini.

Sebelum ini, penemuan terbaru khazanah purba dalam tanah dianggarkan berusia ratusan tahun mengejutkan rata-rata penduduk Kampung Chichar, Jeneri.

Difahamkan, tujuh relau besi di Kampung Gading, Jeniang, kira-kira 17 kilometer (km) dari tapak penemuan lokasi terbaru diletakkan di bawah tapak tanah bersejarah Jabatan Warisan Negara.

Peranti mudah alih kesan babi dalam makanan


Peranti mudah alih ini dijual pada harga 6.90 euro (RM29) seunit.
Peranti mudah alih ini dijual pada harga 6.90 euro (RM29) seunit.
PARIS - PERANCIS. Dua usahawan Perancis melancarkan peranti mudah alih yang boleh mengesan kehadiran unsur babi dalam makanan.

Pemilik syarikat Capital Biotech, Jean-Francois Julien dan Abderrahmane Chaoui menyatakan idea untuk menghasilkan alat itu tercetus ketika mereka masih menuntut di universiti kira-kira dua tahun lalu.

"Kit terbabit dilengkapi dengan tabung uji kecil yang akan menguji sampel makanan dengan menggunakan jalur uji. Keputusan dua jalur pada alat tersebut yang diperoleh selepas beberapa minit menunjukkan kehadiran babi dalam makanan berkenaan," kata Julien dipetik Al-Arabiya

Menurutnya, alat ciptaan mereka itu didakwa memberikan keputusan 99 peratus tepat dan ia jauh lebih murah daripada peranti sedia ada di pasaran.

Sementara itu, penduduk Islam di negara terbabit turut menyambut baik usaha Julien dan Chaoui untuk memastikan mereka mendapat makanan halal di negara tersebut.

Peralatan Baharu Akan Pertingkatkan Carian Pesawat - Tiong Lai


Diterbitkan: Sabtu, 25 Oktober 2014 9:39 AM
Tiong Lai ketika ditemuramah oleh wartawan USA Today, Bart Jansen di Washington DC, Khamis. (Gambar Twitter)

PETALING JAYA: Malaysia sedang mencari lebih bantuan pakar dari Amerika Syarikat dan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) berhubung tragedi MH370 dan MH17, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

"Kita sedang bergerak dengan baik, jadi kita sedang cuba mendapatkan sokongan AS jika mereka mempunyai sebarang kelengkapan untuk meneruskan carian. Sekarang kita perlu melakukan dengan lebih lagi untuk melihat apakah ada lebih teknologi dan pakar-pakar untuk mencari pesawat," katanya.

Tiong Lai, yang berada di Amerika Syarikat untuk bertemu dengan Setiausaha Pengangkutan Anthony Foxx, dipetik dalam USA Today sebagai berkata bahawa beliau ingin menyampaikan rasa terima kasih Malaysia kerana sokongan Amerika Syarikat dalam usaha mencari penerbangan 370.

Menurut USA Today, pencarian pesawat yang hilang meliputi "kawasan dasar laut bersaiz Virginia Barat".

"Angkatan Laut AS berhenti menyediakan kapal Bluefin-21 beberapa bulan lalu. Sebaliknya, salah sebuah kontraktor carian Malaysia telah mengupah kenderaan dalam air (AUV) Bluefin dengan unit pengesan sonar dari Phoenix International Maryland untuk membantu menyambung semula pencarian," kata laporan itu.

USA Today juga melaporkan bahawa Tiong Lai akan mengunjungi ICAO di Montreal minggu depan 'untuk menggesa agar pengesanan penerbangan yang lebih baik bagi mengelakkan berlakunya kes seperti penerbangan MH370.

Beliau juga dijangka akan mendorong ICAO mengambil keputusan untuk mendapatkan akses yang lebih baik ke lokasi nahas 'kerana penyiasat masih tidak dapat sampai ke bahagian di Ukraine di mana penerbangan MH17 ditembak jatuh pada 17 Julai dengan 298 orang di atas kapal".

Walaupun dengan adanya gencatan senjata, tapak nahas masih tidak boleh diakses.

"Musim sejuk akan tiba," Tiong Lai dipetik sebagai berkata.

"Kami masih bimbang ini akan menjejaskan siasatan."

Tiong Lai berkata walaupun perakam suara dan data telah ditemui dari pesawat itu, pakar-pakar keselamatan diperlukan untuk memeriksa bangkai pesawat bagi menentukan apa yang berlaku.

"Kita mengesyaki dengan pasti bahawa pesawat ditembak peluru berpandu," katanya.

Menurut USA Today, Tiong Lai meminta Foxx dan ICAO untuk menyokong koordinasi antara kerajaan dan syarikat-syarikat penerbangan tentang zon konflik yang berpotensi menjadi ancaman kepada syarikat penerbangan.

Tiong Lai berkata kedua-dua bencana itu adalah keadaan sukar untuk Malaysia.

"Kami sangat, sangat tertekan dan sangat sedih di atas kedua-dua kejadian," katanya.

"Kami sangat tersentuh melihat begitu banyak negara tampil untuk membantu kami."

Tiong Lai berkata Malaysia Airlines adalah penting untuk Malaysia kerana ekonomi syarikat penerbangan dan negara berkembang bersama-sama.

"Ia adalah ikonik," katanya mengenai MAS.

"Terdapat banyak emosi di dalamnya."

MH370 Di Selatan Lautan Hindi


Diterbitkan: Sabtu, 25 Oktober 2014 8:30 AM
Judith Zielke

PUTRAJAYA: Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) berpegang teguh terhadap keyakinannya bahawa penerbangan MH370 hilang di selatan Lautan Hindi walaupun petunjuk sebelum ini palsu, kata ketua penyelarasnya yang baharu, Judith Zielke.

Beliau berkata tugas kritikal bagi menentukan dan memperbaiki kawasan carian itu dilakukan oleh sekumpulan pakar dari pelbagai negara, sambil menambah tidak ada sebab untuk meragui kemampuan mereka.

"Mereka terlibat dalam mengemukakan dan menguji pandangan mereka berhubung di manakah kita harus melihatnya," kata Zielke dalam wawancara eksklusif dengan The Star.

Beliau berkata walaupun ramai yang tampil dengan pelbagai pendapat tentang kawasan carian pesawat, beliau tetap optimis, secara peribadi.

Ketua Emirates Airlines Tim Clark dilaporkan telah memberitahu majalah Jerman Der Spiegel bahawa misi yang dipimpin Australia untuk mencari pesawat mungkin dilakukan di kawasan yang salah.

"Dengan menggunakan data yang terbaik yang kita ada, saya percaya bahawa kita sedang mencari di kawasan yang betul.
"Tetapi saya tidak boleh memandang rendah saiz dan skala pencarian ini, yang belum pernah terjadi sebelumnya," kata Zielke, yang berada di Malaysia untuk pertemuan dua hari dengan pihak berkuasa di sini.

Diugut Bunuh, Penganjur 'I Want To Touch A Dog' Kalut Tinggalkan Sidang Media


Diterbitkan: Sabtu, 25 Oktober 2014 2:13 PM
Syed Azmi ketika menganjurkan program 'I Want To Touch A Dog' minggu lalu.

PETALING JAYA: Sidang media berhubung program yang mencetuskan kontroversi 'I Want To Touch A Dog' sedikit 'tergantung' apabila penganjurnya, Syed Azmi Alhabshi bertindak meninggalkan majlis kerana beliau dikatakan menerima ugutan bunuh.

Syed Azmi hanya memohon maaf dan kemudian terus beredar tanpa sempat menjawab soalan pemberita kerana didakwa menerima mesej yang mengancam diri dan nyawanya.
Bagaimanapun, sidang media itu diteruskan dengan peguam yang mewakili pihak penganjur, Syahredzan Johan dan penganjur bersama Norhayati Ismail mengambil alih majlis dan menjawab pertanyaan pihak media.
Syahredzan berkata, kehidupan Syed Azmi kini terancam apabila beliau sering menerima panggilan telefon, mesej menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan WhatsApp yang mahu melakukan sesuatu terhadap beliau termasuk membunuh.
"Dia telah banyak menerima ugutan bunuh dan segala macam ugutan...tadi pun ada terima ugutan.
"Untuk keselamatan dirinya, dia terpaksa beredar," katanya.
Syahredzan berkata, laporan polis telah dibuat berhubung perkara ini dan kertas siasatan telah dibuka.
Katanya, satu lagi laporan polis akan dibuat memandangkan ancaman yang diterima semakin keras.

"Ia agak serius dengan ugutan-ugutan menyatakan akan bunuh jika terjumpa Syed Azmi di tengah jalan, patahkan tulang dan sebagainya.
"Setakat semalam, dalam masa beberapa jam mesej diterima yang tidak dibaca mencecah dua ribu," katanya sambil menambah laporan SKMM juga telah dibuat.
Penganjur yang dihentam teruk itu bagaimanapun belum bercadang mengambil tindakan sivil terhadap mereka yang mengkritik secara keterlaluan.

Mahkamah Rayuan Kekalkan Penjara 15 Tahun Bekas Guru Rogol Pelajar


Diterbitkan: Jumaat, 24 Oktober 2014 10:09 PM

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan sabitan, hukuman penjara 15 tahun dan empat sebatan dengan rotan terhadap seorang bekas guru disiplin bagi kesalahan merogol pelajar perempuan 15 tahun kira-kira tiga tahun lepas.

Panel hakim tiga anggota dipengerusikan Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif sebulat suara menolak rayuan Ahmad Shukran Ramli terhadap sabitannya, memutuskan terdapat bukti kukuh terhadapnya.

Beliau juga berkata mahkamah tidak mempunyai alasan untuk menganggu keputusan penjara diputuskan Mahkamah Sesyen dan dikekalkan oleh Mahkamah Tinggi kerana Ahmad Shukran merupakan guru pada ketika kejadian itu dan mangsa ialah pelajarnya.

"Ini adalah jenayah serius," kata Hakim Md Raus, yang turut menolak rayuan Ahmad Shukran bagi pengurangan tempoh penjara.

Dua lagi hakim yang bersidang ialah hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat.

Ahmad Shukran dituduh merogol pelajar perempuan itu di sebuah bilik tidur di kuarters guru di sebuah sekolah menengah di Pahang pada 3.30 petang, 5 Mei 2011.

Pada 19 Mac tahun lepas, Mahkamah Sesyen mendapatinya bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun dan empat sebatan dengan rotan.

Mahkamah Tinggi menolak rayuannya dan mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen pada 17 Sept tahun lepas.

Menurut fakta kes, Ahmad Shukran telah menelefon ibu pelajar itu untuk membenarkan pelajar itu pergi ke kuartersnya untuk menyiapkan kerja projek bagi kelab seni sekolah itu.

Ibu pelajar itu pada awalnya enggan membenarkan anaknya pergi tetapi Ahmad Shukran memberitahunya pelajar lain akan turut serta berada di kuarters.

Dia kemudian meminta seorang daripada kawan pelajar itu pergi ke rumah pelajar itu untuk menjemputnya dan membawanya ke kuarters itu, dan merogolnya.

Ahmad Shukran diwakili peguam G. Nanda Goban manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Kee Wei Lon.

Penganjur Program 'I Want To Touch A Dog' Mohon Maaf


Diterbitkan: Sabtu, 25 Oktober 2014 12:04 PM
Syed Azmi Alhabshi

PETALING JAYA: Selepas dikritik pelbagai pihak, penganjur program 'I Want To Touch A Dog',  Syed Azmi Alhabshi pada Sabtu membuat permohonan maaf secara terbuka.

Beliau meminta ampun daripada semua pihak di atas perkara berbangkit dalam acara yang dianjurkannya minggu lalu.
Syed Azmi mengakui, walaupun acara itu dianjurkan dengan niat ikhlas, ia juga mempunyai kelemahan tersendiri.
"Saya ingin memohon maaf di atas sebarang tidaksenangan yang berbangkit dan tindak balas yang berlaku selepas program I Want To Touch A Dog.

"Terus-terang dengan hati yang ikhlas niat saya menganjurkan program ini adalah kerana Allah dan bukan untuk memesongkan akidah, menukar hukum hakam agama, mempersendakan ulama atau menggalakkan liberalisme...saya akui program ini mempunyai kelemahan tersendiri," katanya pada sidang media di Kelab Golf Selangor di sini, Sabtu.

Hadir sama peguam Syahredzan Johan dan penganjur bersama Norhayati Ismail.

Menurut Syed Azmi, beliau menerima semua komen yang diterima dan menganggapnya sebagai proses pembelajaran.

"Terima kasih atas komen-komen yang diterima.

"Ini adalah proses pembelajaran bagi saya juga. Saya sejujurnya tidak mempunyai mana-mana niat untuk mengguris sensitiviti rakyat Malaysia," katanya.

Syed Azmi dalam pada itu juga sempat menegaskan bahawa  program yang dianjurkannya tidak sama-sekali menggalakkan anjing sebagai binatang peliharaan.

Sebaliknya beliau berkata program itu diadakan bertujuan mengatasi rasa takut terhadap anjing, cara membantu anjing yang berada dalam kesulitan dan batasan bersama anjing dalam konteks Islam.

"Segala pencerahan mengenai hukum-hakam pengendalian anjing telah diterangkan semasa program tersebut.

"Ingin saya tekankan sekali lagi program ini adalah proses pembelajaran. Kaedah sertu juga telah diterangkan dan amali dikendalikan," katanya.

Sementara itu, menjawab soalan media Norhayati berkata pihaknya telah mengikuti semua prosedur dan garis panduan yang ditetapkan oleh Jabatan Mufti, Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

Bagaimanapun katanya, timbul beberapa kelemahan dalam dari segi kawalan dan penganjuran acara tersebut yang tidak dijangka pihak penganjur.

"Kami mengedarkan sebanyak 500 risalah tentang pandangan Islam terhadap anjing tetapi tidak cukup kerana kita jangka 500 orang yang akan hadir tetapi yang datang hampir seribu orang.

"Kita akui kelemahan kita kita tak dapat kawal pengunjung yang datang ke situ," katanya.

Katanya, kelemahan-kelemahan tersebut telah menyebabkan ada di kalangan pengunjung yang memegang anjing bukan untuk tujuan belajar tetapi untuk tujuan suka-suka seperti yang dilaporkan di media sosial.

Penjaga kunci Kaabah meninggal dunia


SHEIKH ABDUL QADIR
SHEIKH ABDUL QADIR
MAKKAH - ARAB SAUDI. Penjaga kunci tradisional pintu Kaabah, Sheikh Abdul Qadir Taha Al-Shaibi meninggal dunia di Hospital Raja Khaled, di sini pada usia 74 tahun.

Memetik laporan Aran News, beliau dinamakan sebagai penjaga kanan kunci pintu Kaabah selepas kematian bapa saudaranya, Abdul Aziz Al-Shaibi kira-kira empat tahun lalu.

Difahamkan, Dr Saleh bin Taha Al-Shaibi akan mengambil alih tanggungjawab itu berikutan ia telah diamanahkan kepada anggota  keluarga tertua Al-Shaibi sejak zaman pra-Islam. 

Hanya sekali lafaz akad


Johor Bahru: Pasangan diraja Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, 30 dan Che Puan Khaleeda Bustamam, 21, selamat diijabkabulkan dalam satu majlis di Istana Bukit Serene, di sini, semalam.

Majlis pernikahan dimulakan dengan istiadat pertunangan yang diadakan secara tertutup di Istana Bukit Serene dan hanya dihadiri oleh pengawai tinggi kerajaan negeri serta orang kenamaan.

Dalam majlis akad nikah dikendalikan Mufti Johor Datuk Mohd Tahrir Samsudin itu, Tunku Ismail menghadiahkan tujuh barang hantaran kepada pihak perempuan, manakala keluarga perempuan membalas dengan sembilan barang hantaran.

Dengan sekali lafaz akad nikah, Tunku Ismail sah bergelar suami kepada Che Puan Khaleda.

Difahamkan Tunku Ismail tiba di istana pada jam 10 pagi disusuli Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah serta putera dan puteri baginda.

Pasangan diraja yang mengenakan busana serba putih itu kemudiannya meninggalkan Istana Bukit Serene tepat jam 12 tengah hari dan sempat melambai tangan kepada pengamal media yang menunggu di gerbang utama istana.

Turut berangkat ke istiadat pernikahan itu adalah Tunku Temenggong Johor Tunku Idris, Tunku Laksamana Johor Tunku Abdul Jalil, Tunku Panglima Johor Tunku Abdul Rahman, Tunku Putra Johor Tunku Abu Bakar dan Tunku Aminah.

Barisan pembesar negeri terdiri termasuk Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, EXCO kerajaan negeri dan tetamu kenamaan, kerabat diraja selain tetamu jemputan mula memasuki pekarangan istana pada jam 8 pagi.

Majlis persandingan pasangan diraja itu akan diadakan di Istana Besar Johor pada 8 November ini.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:07 AM

TUNKU Ismail dan Che Puan Khaleeda bergambar kenangan pada majlis pernikahan di Istana Bukit Serene, Johor Bahru.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/4013#sthash.iVioDMpB.dpuf

Serangan liberalisme untuk rosakkan umat Islam


Kuala Lumpur: “Saya melihat semua ini adalah serangan Islam liberal yang sedang merosakkan umat Islam di Malaysia. Serangan ini dilakukan secara berterusan dan kita tidak tahu apa lagi yang akan dilakukan mereka selepas ini,” kata pendakwah dan penceramah bebas Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani.

Beliau diminta mengulas mengenai penyebaran gambar anjing dipakaikan serban dan jubah yang disiarkan di media sosial, sekali gus sebagai penghinaan kepada umat Islam terutama ulama di negara ini.

Penyebaran gambar itu dikesan ketika isu penganjuran program kontroversi ‘I Want To Touch A Dog’ belum pun reda apabila menerima kecaman umat Islam dan golongan ulama.

Ahmad Dusuki berkata, serangan liberalisme sudah dibuktikan dengan beberapa isu sebelum ini seperti seorang wanita menjadi imam di luar negara serta penganjuran minum pesta minum arak Oktoberfest.

“Antara cubaan untuk memusnahkan Islam di Malaysia ialah dengan memasukkan liberalisme. Mereka bermain dengan sensitiviti agama yang ia ditimbulkan sedikit demi sedikit untuk menjadikan orang ramai terbiasa atau kalih.

“Seperti juga isu buang anak yang mana jika dulu ia mengejutkan masyarakat dan sering menjadi isu besar di akhbar namun lama-kelamaan ia jadi biasa,” katanya.

Semalam, Mufti Selangor Datuk Mohamad Tamyes Abdul Wahid menyifatkan tindakan menyebar gambar itu adalah satu agenda menjijikkan yang tidak menghormati golongan ulama yang selama ini sentiasa memberi pandangan baik kepada masyarakat dan memberi garis panduan untuk bergerak melaksanakan tugas berkaitan hukum hakam.

Selain itu, Ahmad Dusuki menegaskan liberalisme bukanlah dianggap sebagai satu ‘kemodenan’ dalam kalangan umat Islam, tetapi satu keterlanjuran.

Katanya, ia hanya dilihat sebagai perancangan musuh semata-mata untuk menghancurkan agama Islam di negara ini.

“Liberalisme ini bukan kemodenan tetapi perancangan musuh untuk menghancurkan agama. Moden yang sebenar adalah mengikut syariat, kalau tidak ia bukan kemodenan, tetapi keterlanjuran,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:07 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/4014#sthash.cUQZIoPj.dpuf

Teknik baru pindah jantung ‘mati’


Sydney: Pakar bedah di Australia berjaya melakukan pembedahan pemindahan jantung pertama di dunia membabitkan organ itu yang berhenti berdegup, lapor media semalam.
Sebelum ini, doktor hanya menggunakan jantung yang masih berdegup daripada penderma yang diisytiharkan mati otak. Organ berkenaan lazimnya disimpan dalam ais sebelum dibawa kepada pesakit yang akan menerimanya.
Bagaimanapun, Institut Penyelidikan Jantung Victor Chang dan Hospital St Vincent’s mencipta teknik membolehkan jantung sudah terhenti 20 minit dihidupkan semula sebelum dipindahkan kepada pesakit.
Pakar bedah, Kumud Dhital yang juga profesor di Universiti New South Wales berkata, setakat ini, tiga pesakit menerima jantung baru dengan cara itu. Dua dilaporkan sembuh manakala pesakit terbaru masih memerlukan rawatan intensif.
“Kami baru menemui kaedah membolehkan jantung sudah terhenti dihidupkan semula dan dipindahkan kepada orang yang memerlukan,” katanya.
Menurut Dhital, teknik itu memerlukan jantung penderma dipindahkan ke mesin mudah alih dikenali sebagai “heart in a box” yang mengandungi cecair pengawet, dihidupkan semula dan diselaraskan suhu supaya kekal panas.
Katanya, ketiga-tiga pesakit terbabit menerima jantung dari hospital berbeza dan tempoh membawa organ itu antara lima hingga lapan jam.-AFP
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:02 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3952#sthash.Z7FT3Lem.dpuf

Pelajar adakan undian jalanan


Hong Kong: Aktivis prodemokrasi Hong Kong merancang mengadakan undian jalanan untuk mendapatkan pandangan peserta mengenai tawaran damai kerajaan.

Ketua demonstrasi yang melumpuhkan aktiviti di bandar itu sejak hampir sebulan lalu berkata, mereka akan mengadakan undian itu di kem protes utama berhampiran ibu pejabat kerajaan pada petang esok.

Dalam perbincangan diadakan dengan ketua pelajar Selasa lalu, jururunding kerajaan bersetuju menghantar laporan kepada Beijing yang menyuarakan pandangan penunjuk perasaan terbabit.

Turut dicadangkan, penubuhan jawatankuasa bersama bagi membincangkan pembaharuan politik yang boleh dilakukan selepas pilihan raya bagi memilih kepemimpinan baru pada 2017.

Seorang daripada pemimpin pelajar, Alex Chow berkata, pihaknya sebelum ini menolak tawaran berkenaan, namun selepas berbincang bersetuju mendapatkan undian orang ramai berhubung langkah seterusnya yang boleh diambil.

“Undian ini mampu menghimpunkan semua pandangan dan menunjukkan kepada kerajaan bahawa peserta di dari pelbagai kawasan demonstrasi meminta kerajaan memberikan cadangan penyelesaian yang praktikal,” katanya. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:02 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3957#sthash.kXaqYnKq.dpuf

‘Istana sudah dibersih Gus Dur’


Jakarta: Dakwaan bahawa Istana Negara 'berhantu' bukan sekadar khayalan, malah ditegaskan oleh anak perempuan bekas bekas Presiden Indonesia, Abdurrahman Wahid atau Gus Dur sekali lagi semalam.

Zannuba Ariffah Chafsoh Rahman Wahid berkata, Istana Presiden memang menyeramkan dan ada beberapa ruang yang kurang menyenangkan.

"Namun Presiden Jokowi (Jokow Widodo) tidak perlu bimbang kerana semuanya sudah dibersihkan sejak Gus Dur tinggal di situ," katanya kepada media.

Beberapa hari lalu Zannuba-atau lebih dikenali dengan panggilan Yenny-berkata bapanya pernah diganggu makhluk halus ketika mendiami kediaman rasmi Presiden Indonesia itu.

"Pada satu ketika, Gus Dur sedang duduk di atas kerusi yang tiba-tiba bergoyang," katanya.

Gus Dur tidak panik, sebaliknya berkata: "Sudahlah, aku tahu kamu ada. Jangan ganggu aku ya. Kamu di duniamu, saya di dunia saya."

Kata Yenny, Gus Dur kemudian meneruskan kerjanya.

Menurut Yenny, pengalaman itu mendorong keluarganya sering membaca al-Quran ketika tinggal di Istana Presiden.

Walaupun begitu, Yenny mengakui amalan berkenaan tidak mengurangkan 'aktiviti' makhluk halus di situ.

Katanya, pernah sekali pokok beringin di halaman istana tiba-tiba mengeluarkan asap putih ketika mereka sekeluarga membaca al-Quran.

"Kami semua ketakutan, namun bapa langsung tidak takut dan berkata, makhluk halus itu mahu ikut mengaji," katanya.

Selain Yenny, beberapa rakan adiknya juga mengaku pernah melihat kejadian aneh di istana berkenaan.

Sesetengahnya, kata Yenny, turut diganggu.

"Ada yang melihat makhluk bertubuh besar berlari laju pada waktu tengah malam. Ada pula yang berasa tengkuk mereka ditiup ketika tidur," katanya.

Pengalaman itu, kata Yenny, akhirnya beransur-ansur hilang.

Menurutnya, mereka sekeluarga kemudian dinasihati Gus Dur supaya belajar bersikap toleransi, termasuk kepada juga makhluk lain.-Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:01 AM

ZANNUBA
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3913#sthash.lM797f3K.dpuf

Kampung protes pelajar

Hong Kong: Penunjuk perasaan prodemokrasi Hong Kong kini menyiapkan perkampungan kecil lengkap kemudahan ruang menukar pakaian, khemah untuk disewa, ruang belajar, khemah bantuan kecemasan dan giliran rondaan keselamatan sebagai persediaan meneruskan demonstrasi untuk jangka panjang.
Struktur yang sebelum ini dibina semata-mata untuk menghalang tembakan gas pemedih mata oleh pihak polis yang diperbuat daripada payung dan plastik pembungkus kini berubah menjadi 'kampus' kecil dengan tangga, mesin air, kemduahan WiFi dan generator yang membolehkan penggunaan telefon bimbit, lampu meja dan amplifier mengecas peranti masing-masing.
Artis, George Wong berkata, mereka juga sentiasa bersedia untuk bertindak pantas sebaik hujan turun.
"Ini boleh dikatakan binaan segera dan menggabungkan kreativiti masing-masing.
"Apabila hujan, puluhan orang membuat penutup yang mampu melindungi ruang belajar dalam tempoh sesingkat 15 minit," katanya.
Penunjuk perasaan juga menugaskan sebahagian mereka bertindak sebagai anggota pasukan keselamatan, perubatan, kitar semula dan hiasan dan bekerja dalam tiga syif iaitu pagi, petang dan malam.
Jurulatih papan luncur salji, Alvin L misalnya, ditugaskan dalam pasukan keselamatan dan diberikan wisel serta walkie-talkie untuk memudahkan kerjanya.
"Beberapa pasukan diwujudkan dan kami berkongsi maklumat berkaitan, seperti jumlah polis yang dihantar ke sesuatu kawasan," katanya.
Sementara itu, pasukan perubatan yang terdiri daripada lebih 200 orang bertugas di empat stesen utama. Gerai-gerai membekalkan tisu tandas, air dan kopi segera secara percuma disediakan di pelbagai lokasi dan dijaga 40 sukarelawan.
Anggota Parti Demokratik, Beatrice Chiu berkata, khemah sewa juga disediakan dengan syarat penyewanya mendaftarkan nombor kad pengenalan dan menjaga kebersihan.
Khemah besar pula disediakan bagi membolehkan orang ramai mempersiapkan diri sebelum ke pejabat pada waktu pagi.
Peserta turut mengikat tali antara tiang lampu untuk menyidai baju dan tuala. Tidak ketinggalan, papan notis yang mengiklankan pelbagai kelas secara percuma, dari bahasa Korea hinggalah kejuruteraan.
Ada juga pekerja pejabat menghantar bubur dan teh ke khemah penunjuk perasaan.
Guru, Karen Tsang berkata, dia menggunakan tandas di bangunan berhampiran dan ada rakannya yang menggunakan kemudahan di restoran makanan segera atau gimnasium berhampiran.
"Selalunya saya pulang selepas bekerja dan kembali ke sini pada waktu malam," katanya.
Sementara itu, Alvin menegaskan kem itu dibina atas hasil titik peluh dan wang peserta protes itu.
"Kami tidak menerima wang daripada pihak luar. Semua orang membawa barangan yang boleh dikongsi bersama.
"Malah, kakitangan syarikat penerbangan juga datang membawa losyen pencuci tangan dan tisu basah," katanya.
Peserta demonstrasi juga mementingkan kebersihan dan alam sekitar.
"Kami semua saling membantu. Semua botol plastik dikumpulkan dan dihantar untuk kitar semula. Jika air longkang melimpah kami semua berganding bahu membersihkannya," kata Wong.-Reuters
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:00 AM


SEORANG pelajar prodemokrasi sempat membaca di zon belajar yang diwujudkan di sekatan yang dibina di sebuah laluan utama di kawasan Admiralty, Hong Kong.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3906#sthash.B15Fho0G.dpuf

‘Doktor Cilik’ kuasai 16 bahasa meninggal


Jakarta: Bakat muda Indonesia, Gayatri Wailissa, 17, yang terkenal dengan kebolehannya menguasai 16 bahasa asing dan bahasa daerah negara itu meninggal dunia kelmarin dipercayai akibat pendarahan di dalam otak.
Ayahnya, Dedy Darwis Wailissa yang dihubungi di Ambon berkata, anaknya itu dilaporkan mengadu sakit kepala sejurus sebelum pengsan selepas berjoging kira-kira jam 7 malam Isnin lalu.
Dia kemudian dikejarkan ke hospital oleh saudara-maranya dan meninggal dunia selepas dirawat selama empat hari di hospital.
Walaupun sedih atas kehilangan itu, Dedy berkata, dia sekeluarga tetap reda.

Jenazah Gayatri akan diterbangkan ke tempat asalnya di Ambon untuk dikebumikan.
Gadis itu dianggap ajaib dan digelar Doktor Cilik kerana mampu menguasai pelbagai bahasa asing, termasuk bahasa Inggeris, Belanda, Mandarin, Arab, Russia dan Tagalog.
Penguasaan itu berlaku tanpa Gayatri menghadiri kelas rasmi sebaliknya melalui tontonan filem dan mendengar lagu.
Faktor kemiskinan menyebabkan Gayatri tidak mengikuti sebarang kelas pendidikan rasmi.
Tidak hanya bahasa asing dikuasai Gayatri.
Kata Deddy Darwis, anaknya itu turut banyak menghafaz al-Quran.
Selepas tamat persekolahan, Gayatri pergi ke Jakarta dan pernah dipilih mewakili Indonesia dalam Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC) peringkat ASEAN.
Dia juga dipilih sebagai penterjemah dalam forum itu. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:03 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3961#sthash.BWLbrPM9.dpuf

Wanita mati di meja bedah

KLINIK tempat wanita itu melakukan pembedahan.
Bangkok: Seorang wanita Britain berusia 24 tahun meninggal dunia ketika ketika menjalani pembedahan kosmetik di sebuah klinik di sini, kelmarin.
Pegawai Penyiasat Leftenan Kolonel Chaliang Inthip berkata, kematian wanita itu tidak didedahkan identitinya itu dilaporkan kira-kira jam 11 malam.
Katanya, penyiasat dikejarkan ke klinik berkenaan dan mereka menemui mayat mangsa terbaring di atas meja pembedahan dengan kesan torehan sepanjang 7.6 sentimeter pada ‘ekor’ tulang belakangnya.
Mayat wanita itu dibawa ke hospital untuk dibedah siasat, manakala doktor yang menjalankan prosedur itu, Dr Sompob Saensiri, 51, disoal siasat polis.
Sementara itu, pegawai polis Bangkok berkata, Dr Sompob mendakwa wanita itu pernah melakukan pembedahan kosmetik di kliniknya sebelum ini.
Kali ini, kata pegawai polis itu, wanita terbabit meminta klinik berkenaan melakukan prosedur membetulkan ekor tulang belakangnya.
Dia bagaimanapun maut ketika sedang dibius secara intravena.
Menurutnya, penyiasat akan menyoal kakitangan klinik, semua doktor dan pembantu selain memeriksa premis itu untuk mengenal pasti sama ada peralatan pertolongan cemas disediakan seperti diperuntukkan undang-undang.
Katanya, bedah siasat juga dijalankan untuk memastikan punca sebenar kematian. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:03 AM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3973#sthash.WPKXeCE3.dpuf

Sitok mahu anak diuji DNA


Jakarta : Sasterawan, penyair dan budayawan Sitok Sunarto - atau lebih dikenali dengan nama pena Sitok Srengenge - semalam mendesak supaya ujian DNA dibuat terhadap bayi dilahirkan wanita bergelar RS yang didakwa dirogolnya.

Peguam Sitok, Feryan H Nugroho berkata, ujian terhadap bayi perempuan yang dilahirkan pada 31 Januari lalu itu untuk melihat persamaan genetik - jika ada - demi masa depan bayi itu.

“Jika terbukti, Sitok sanggup menjaga anak itu,” katanya.

Kata Feryan, Sitok menuntut ujian DNA dilakukan selepas RS dilaporkan mahu menyerahkan bayi berkenaan kepada pihak ketiga.

Sitok didakwa merogol pelajar kolej itu sehingga menyebabkan remaja terbabit hamil.

Perkara itu dilaporkan kepada polis pada November tahun lalu.

Sitok dinamakan sebagai suspek pada 6 Oktober lalu dan polis memanggilnya untuk disoal siasat minggu lalu.

Sehubungan itu, dia menghadapi tiga tuduhan termasuk mencabul dan mengadakan hubungan seks luar nikah.

Awal tahun ini media melaporkan RS selamat melahirkan anaknya pada perayaan Tahun Baru Cina lalu.

RS dan bayinya dilaporkan sihat walaupun wanita itu dikatakan kurus disebabkan masih runsing dan trauma dengan keadaan yang menimpanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:03 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3975#sthash.wHsy7STr.dpuf

Kasanova cetus ketakutan selepas mati


Bucharest: Majlis pengebumian seorang kasanova tiba-tiba kecoh apabila sejumlah wanita panik kerana mendapati lelaki terbabit dijangkiti virus HIV.

Puluhan wanita di sebuah bandar di daerah Dolj terpaksa mengambil ujian HIV kerana menyedari mereka pernah menjalin hubungan dengan Daniel Decu.

Ketika hidup, Decu, 24, mengetahui statusnya, tetapi dia merahsiakan daripada orang lain.

Hanya selepas dia mati dan pihak hospital menjalankan bedah siasat, keadaan kesihatannya terdedah.

Sesetengah bekas kekasih Decu dimaklumkan mengenai perkara itu ketika hari pengebumiannya.

Media semalam melaporkan, kebanyakan wanita terbabit berang kerana sikap Decu itu menyebabkan mereka mungkin dijangkiti virus maut berkenaan.

Sumber berkata, 40 orang wanita menjalani ujian darah dan kini berdebar-debar menunggu keputusannya.

“Selain mereka, ada beberapa wanita lain mengetahui keadaan kesihatan Decu sebelum dia mati.

“Sekurang-kurangnya dua orang disahkan positif HIV,” katanya. 
- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Oktober 2014 @ 5:04 AM

DECU si kasanova membawa virus HIV.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3982#sthash.FSXW2DVV.dpuf

Wanita mahu bercerai bingung sijil nikah didakwa palsuNurul FIKRIAH menunjukkan gambar anaknya, Ummu Nusaibah yang hilang bersama suaminya pada satu sidang akhbar di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR – Seorang wanita kebingungan selepas perkahwinannya dengan seorang pensyarah sebuah institusi pengajian tinggi di sini tiga tahun lalu didakwa tidak sah kerana disyaki menggunakan khidmat sindiket nikah ekspres.
Ekoran masalah itu, Nurul Fikriah Abdul Halim, 30, yang dalam proses memohon penceraian di mahkamah syariah berdepan kesukaran untuk membuat tuntutan nafkah atau penjagaan anak.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1025&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz3H6D8sYtw 
Hakcipta terpelihara 

TMJ sah suami Che Puan KhaleedaTUNKU ISMAIL dan Che Puan Khaleeda tersenyum dan melambaikan tangan dalam kenderaan diraja selepas disahkan sebagai suami isteri semalam.


JOHOR BAHRU – Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim selamat bergelar suami kepada Che Puan Khaleeda Bustamam dalam majlis istiadat pertunangan, majlis hantaran dan pernikahan yang dilangsungkan di Istana Bukit Serene di sini semalam.
Tunku Ismail dan Che Puan Khaleeda dilihat berangkat me­ninggalkan Istana Bukit Serene pada pukul 12 tengah hari setelah sah bergelar suami isteri.
Sebelum itu, pasangan diraja berkenaan tiba di istana tepat pada pukul 10 pagi untuk dinikahkan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1025&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz3H6D0eMvV 
Hakcipta terpelihara 

Jokowi kemukakan senarai baharu Kabinet


JOKOWI bersama Naib Presiden, Jusuf Kalla (kiri) keluar dari masjid di Istana Presiden selepas menunaikan solat Jumaat di Jakarta semalam.- AFP


JAKARTA – Presiden Indonesia, Joko Widodo telah mengemukakan senarai baharu anggota Kabinet negara itu kepada badan agensi antirasuah.
Joko atau lebih dikenali sebagai Jokowi yang dilantik sebagai Presiden pada Isnin lalu mengemukakan senarai anggota Ka­binet kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah tetapi sebanyak lapan calon telah ditolak.
Langkah yang dilakukan oleh beliau itu belum pernah dilakukan oleh Presiden Indonesia sebelum ini.
“Kami telah menyerahkan nama senarai anggota Kabinet kepada agensi antirasuah dan sedang menunggu maklum balas daripada pihak berkenaan,” kata beliau kepada wartawan.
Katanya lagi, pengumuman senarai Kabinet itu akan dibuat secepat mungkin selepas mendapat kelulusan daripada agensi berkenaan.
Anggota Kabinet Indonesia terdiri daripada 34 menteri iaitu 18 orang daripada teknokrat dan 16 orang daripada parti-parti dalam gabungan parti.
Bekas Gabenor Jakarta itu turut merancang untuk menggabungkan beberapa kementerian dan memperkenalkan kementerian penyelaras bagi hal ehwal maritim yang dipilih sepenuhnya oleh Jokowi sendiri.
Beliau juga berjanji bahawa kedudukan menteri kanan termasuk menteri kewangan, tenaga dan perusahaan milik negara akan dipenuhi oleh ahli teknokrat. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1025&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3H6CNc1Mu 
Hakcipta terpelihara