Sunday, March 11, 2012

Shahrizat undur tidak kembalikan RM250 juta

Shahrizat undur tidak kembalikan RM250 juta:
KUALA LUMPUR, 11 Mac:Biarpun menyambut baik pengumuman Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk berundur sebagai menteri, namun PAS mengingatkan rakyat bahawa pengunduran itu tidak mampu mengembalikan semula wang yang dipinjam RM250 juta.

Naib Presdien PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, pengunduran Shahrizat yang hanya selepas tamat tempoh senator itu juga, tidak mampu memadamkan skandal Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) yang masih tidak ada sebarang penjelasan.

"(Datuk Seri) Najib tak sambung Shahrizat dengan harapan dapat buang beban yang ditanggung Umno BN.

"Tapi dengan letak jawatan sahaja, tak upaya memulangkan kembali wang rakyat RM250 juta yang dipinjam. Isu ini tetap jd beban kepada mereka," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau mengulas kenyataan Shahrizat hari ini yang mahu berundur sebagai menteri Menteri Pembangunan Wanita, keluarga dan masyarakat selepas tempoh pelantikannya sebagai senator tamat bulan April ini.

Beliau bagaimanapun akan mengekalkan jawatannya sebagai Ketua Wanita Umno.

Beban beralih kepada Muhyiddin

Mengulas lanjut Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, isu NFC bukan isu pribadi yang hanya melibatkan Shahrizat, tapi ia berkait soal integriti sebuah kerajaan.

Rakyat ujarnya masih menantikan penjelasan bagaimana dana ratusan juta itu boleh diberikan oleh kerajaan kepada syarikat milik keluarga Shahrizat yang diketahui tidak bepengalaman.

"Ini soal integriti kerajaan dan (Tan Sri) Muhyiddin juga bertanggungjawab kerana beliau menteri pertanian ketika itu yang mempengerusikan jawatankuasa pemilih yang memberikan projek itu kepada syarikat milik keluarga Shahrizat.

"Bersediakan Najib tubuh suruhanjaya diraja siasat timbalannya Muhyiddin," cabar Mahfuz.
'via Blog this'

Shahrizat lepaskan jawatan menteri 8 April

Shahrizat lepaskan jawatan menteri 8 April - Politik - Sinar Harian:
Shahrizat Abdul Jalil
KUALA LUMPUR - Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil akan berundur sebagai anggota Kabinet apabila tempoh beliau sebagai senator berakhir 8 April ini.
"Pada 8 April, apabila tamat penggal sebagai ahli Dewan Negara, saya akan undur diri," kata beliau kira-kira 4 petang tadi.
Khidmat anggota Dewan Negara adalah selama tiga tahun dan boleh disambung satu penggal lagi.
Beliau dilantik sebagai anggota Dewan Negara pada 9 April 2009 selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi perdana menteri dan seterusnya anggota Kabinet. Beliau gagal mempertahankan kerusi Lembah Pantai dalam pilihan raya umum 2008.
Shahrizat berkata beliau akan kekal sebagai Ketua Wanita Umno yang dimenangi tiga tahun lalu. Beliau juga merupakan Ketua Wanita Barisan Nasional (BN).
Katanya, beliau akan menghantar surat makluman keputusannya kepada Najib dalam waktu terdekat.
Beliau juga menafikan keputusannya diambil ekoran tekanan mana-mana pihak ataupun disebabkan isu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).
"Saya ingin ambil kesempatan untuk ucapkan terima kasih kepada Najib dan timbalan beliau dan rakan-rakan jemaah menteri, kerana telah mendapat kerjasama begitu baik.
"Selama 10 tahun menjalankan tugas sebagai menteri, saya sempat membawa beberapa perubahan," kata beliau pada Majlis Karisma Keluarga: Jalinan Kasih 2012 di Desa Water Park di sini petang, yang turut mendapat liputan lebih 60 wartawan dan jurugambar yang telah menunggu beliau sejak dari jam 1 tengah hari tadi.
Semalam, Najib berkata, beliau akan mengumumkan tentang kedudukan Shahrizat sebagai menteri pada waktu yang sesuai.
Beliau yang juga Pengerusi BN dan Presiden Umno sebelum itu tidak menafikan desas desus yang mengatakan Ketua Pergerakan Wanita Umno itu akan meletakkan jawatan.
"Pelbagai khabar angin... kita akan membuat pengumuman (pada waktu) yang bersesuaian," katanya.
Isu peletakan jawatan timbul apabila beliau terpalit dalam isu National Feedlot Corporation, yang diterajui suaminya Datuk Dr Mohamed Salleh Ismail yang terlibat dalam projek lembah daging Pusat Fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan.
Beberapa individu sebelum ini termasuk bekas Ketua Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz meminta Shahrizat melepaskan jawatan untuk mengelakkan ia menjadi bebanan kepada parti.
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga menasihatkan Shahrizat agar "jangan sayang kepada jawatan."
Berhubung jawatan sebagai Ketua Wanita, Shahrizat berkata, keputusan mengekalkan jawatan itu dibuat setelah berfikir panjang kerana Wanita Umno sudah seperti keluarga baginya.

"Menjadi satu 'powerful force', Wanita BN kini 'powerful force' yang bawa perjuangan untuk rakyat Malaysia," katanya.

Tambah Shahrizat, dalam tempoh dua hingga tiga minggu sebelum pengundurannya, beliau akan meneruskan tugas seperti biasa dan akan menghadiri jemputan daripada NGO yang telah diterima sebelum ini.

Jelasnya, beliau juga akan menggunakan baki perkhidmatan yang ada untuk memastikan Akta Pekerja Sosial menjadi kenyataan.

Katanya, sepanjang menjadi menteri beliau melihat banyak perkara yang memberi erti yang besar dalam kehidupannya terutama ketika turun membantu golongan yang memerlukan dan turut mengucapkan terima kasih kepada semua NGO yang telah bersama-sama kementeriannya.

Shahrizat memberitahu bahawa keputusan yang dibuat atas keinginannya sendiri tanpa pengaruh mana-mana pihak.

Beliau turut menafikan perletakan jawatannya itu  disebabkan skandal NFC, dan menegaskan sekali lagi, perkara itu hanyalah kebetulan memandangkan beliau adalah isteri kepada Salleh.

“Perletakan jawatan ini tidak ada kena mengena dengan NFC, saya tiada sebarang kaitan dengan NFC, hanya kebetulan saya adalah isteri kepada Pengerusi NFC.

"Tetapi sebagai anggota kerajaan yang bertanggungjawab, saya rasa ini tindakan tepat untuk berundur dengan baik.

"Saya ingin jelaskan, ini keputusan saya sendiri, dan saya mahu pastikan apabila saya berundur, siasatan akan diteruskan mengikut  undang-undang dan kita semua nantikan hasilnya," katanya.

'via Blog this'

Suami tabah jaga isteri hidap kanser sejak setahun

Suami tabah jaga isteri hidap kanser sejak setahun - Kelantan - Sinar Harian:
Bantuan
KUALA KRAI - Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itu nasib seorang pengawal keselamatan di Kampung Sungai Durian Luar, dekat sini, Abdul Halim Mamat apabila isterinya disahkan menghidap kanser payu dara sejak hampir setahun lalu.
Menambah lagi derita, rumah pusaka didiami Abdul Halim, 52, bersama isteri, Norizan Salleh, 42, dan empat anak berusia antara enam dan 13 tahun sudah terlalu usang.

Abdul Halim berkata, bergantung hanya kepada gaji bulanan sebagai pengawal keselamatan, dia tidak mungkin mampu membaiki sendiri rumah itu, terutama dalam keadaan isterinya sedang sakit dan memerlukan rawatan.

“Selain bumbung bocor hampir seluruh rumah, lantai pun sudah tidak rata dan dinding reput,” katanya yang tinggal di rumah pusaka itu sejak 1990. 

Abdul Halim berkata, walaupun tidak mampu, dia buntu cara memohon bantuan­ rawatan isterinya termasuk daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kerana tidak ada surat sokongan­ pakar perubatan.

“Rekod perubatan ada tetapi jika nak dapatkan surat sokongan, mungkin bermasalah kerana isteri saya tidak mahu meneruskan rawatan di hospital.

“Hidup saya sekarang memang benar-benar sukar kerana selain kos rawatan isteri, saya juga perlu sara keluarga termasuk belanja tiga anak yang masih bersekolah,” katanya.

Menurutnya, nasibnya bagaimanapun bertambah baik selepas derita keluarganya mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Mengkebang, Abdul Latiff Abdul Rahman.

Katanya, sejak disahkan menghidap kanser, sudah beberapa kali isterinya menerima bantuan untuk pesakit kronik daripada Abdul Latiff termasuk kerusi roda dan kewangan.

“Sebelum ini pun memang sudah banyak kali ustaz (Abdul Latiff) bantu kami dan hari ini (semalam), dia beri pula bantuan­ untuk baiki rumah sekali dengan tukang rumah,” katanya.

Sementara itu, Penghulu Mukim Sungai Durian, Abdul Hamid Yaakob yang menyelia kerja baik pulih rumah keluarga itu berkata, projek dilakukan secara gotong-royong oleh peserta Ladang Rakyat.

Katanya, projek itu adalah yang pertama bagi pusingan kedua bantuan baik pulih rumah di mukim itu pada tahun ini, selepas tiga keluarga menerima bantuan sama pada pusingan pertama.

“Untuk rumah Abdul Halim ini, kita akan tukar seluruh bahagian atap kerana masalah utama adalah bumbung bocor. Dari segi bantuan kebajikan, saya akan cuba bantu dia buat permohonan,” katanya.

'via Blog this'

Rombongan pengantin guna titi

Rombongan pengantin guna titi - Pahang - Sinar Harian:
Titi
KUANTAN - Hari bersejarah buat pasangan pengantin baru, Nuraifidah Abdullah, 25 dan Hafiz Hakim Hakim Hassan, 26 di Kampung Sungai Darat di sini sedikit terjejas semalam berikutan kawasan rumah mereka dikelilingi air akibat masalah longkang yang tidak dapat menampung aliran air sejak tiga minggu lalu,
Kira-kira 2,000 tetamu di Kampung Sungai Karang Darat di sini terpaksa menempuh kesulitan meniti jamban kayu sementara lebih 12 meter yang dibina semalam.

Abang pengantin, Zulkifli Abdullah, 29 berkata, jambatan sementara itu terpaksa dibina bagi memastikan tetamu dapat menghadiri kenduri perkahwinan adiknya walaupun mungkin dalam suasana kurang selesa.

Menurutnya, dia dan penduduk sekitar membantu menyiapkan jambatan kayu itu lebih dua jam.

“Nak tak nak kami terpaksa bina jambatan ini untuk memastikan tetamu dapat pergi walaupun kenduri ini juga terpaksa beralih ke rumah saudara-mara berhampiran.

“Bagi penduduk kampung ini, mungkin faham dengan situasi yang dialami namun ini saja alternatif terbaik untuk atasi masalah ini,” katanya.

Tinjauan Sinar Harian mendapati tetamu terpaksa menunggu giliran untuk meniti jambatan tersebut.

Laporan Sinar Harian semalam menyiarkan keresahan 20 pemilik rumah di kampung terbabit kerana longkang dari perumahan baru tidak dapat menampung aliran yang mengakibatkan kawasan rumah mereka digenangi air.

Ia menyebabkan bau busuk terhasil daripada longkang tersebut dan tampah parah, air akan memasuki ruang tamu beberapa buah rumah selepas hujan selain menyukarkan perjalanan keluar masuk penghuni rumah.

'via Blog this'

Pemuda, Muslimat Pas bantu bekas imam hina mahkamah

Pemuda, Muslimat Pas bantu bekas imam hina mahkamah - Nasional - Sinar Harian:
imam mahkamah
KUALA LUMPUR – Pemuda dan Muslimat Pas mengumumkan akan membantu menyara keluarga bekas imam ratib Masjid Ar-Rahimah, Kampung Pandan, Hoslan Hussain yang dikenakan hukuman penjara setahun berhubung kesalahan menghina mahkamah.
Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan Tantawi berkata, pihaknya telah melancarkan Tabung Kemanusiaan Pemuda bagi membolehkan orang ramai memberi sumbangan membantu tujuh anggota keluarga Hoslan.
“Tabung ini kami menamakan Tabung Kemanusiaan Pemuda, orang ramai boleh membantu sehingga Hoslan selesai menjalani hukuman penjara, gaji beliau sebelum ini sebagai imam sangat kecil. Orang ramai boleh membantu dengan menyalurkan sumbangan," kata beliau.
Mengulas lanjut kata beliau, pihaknya berharap pihak berkuasa berkaitan boleh mengurangkan hukuman penjara setahun yang dikenakan ke atas Hoslan, yang secara perbandingan sangat berat jika dilihat pada kesalahan dilakukan.
Dewan Pemuda Pas juga membuka Tabung Rakyat Prihatin untuk membantu mangsa banjir di kawasan Dusun Tua dan Ampang baru-baru ini.
Dalam pada itu, Dewan Muslimat berkata akan menyumbangkan RM800 setiap bulan kepada keluarga Hoslan, 46.
Timbalan Ketua Muslimat Pas, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, pihaknya amat bersimpati dengan ahli keluarga imam terbabit yang hilang tempat bergantung.
“Ini salah satu soladirati kita terhadap keluarga imam tersebut dan kita telah pun membuat keputusan untuk menyumbangkan RM800 setiap bulan selama setahun kepada keluarganya.
“Kami merasa terpanggil untuk membantu memandangkan imam terbabit mempunyai tujuh orang anak,” katanya pada sidang media hari ini.
Hoslan dikenakan hukuman penjara selepas Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Suriyadi Halim Omar dan Datin Paduka Zaharah Zahari mendapati dia bersalah menghina mahkamah susulan tindakannya membaling selipar ke arah ketiga-tiga panel hakim ketika mahkamah bersidang di Mahkamah Persekutuan I, Istana Kehakiman, di sini antara 10.15 pagi dan 10.30 pagi pada 22 Februari lepas.
Hakim Zulkefli berkata, hukuman berkenaan adalah setimpal dengan tindakan Hoslan yang menjatuhkan maruah institusi kehakiman.
Beliau berkata, kesalahan yang dilakukan Hoslan adalah serius, tidak boleh dibiarkan serta perlu dibendung.
Kejadian tidak diduga itu terjadi sejurus selepas panel memutuskan permohonannya untuk mencabar kesahihan tindakan Majlis Agama Islam Wilayah Pesekutuan mengosongkan kuarters yang didudukinya selepas pelantikannya sebagai imam ditamatkan agensi itu pada Oktober 2008.

'via Blog this'

'Suami saya tidak ganas', kata isteri imam Hoslan

'Suami saya tidak ganas', kata isteri imam Hoslan:

Isteri kepada Hoslan Hussin yang dijatuhkan hukuman penjara setahun di atas kesalahan menghina mahkamah kerana melemparkan seliparnya ke arah panel hakim, menyifatkan suaminya bukan seorang yang ganas seperti yang didakwa.

Noorliza Mat Isa, 43, berkata, Hoslan yang merupakan seorang imam juga tidak pernah sesekali memarahi dan memukul anak-anaknya.

Noorliza Mat wife of the shoe-throwing imamMalah, Noorliza menambah, suaminya itu juga bukan seorang panas baran.

"Suami saya tidak ganas seperti yang hakim kata. Dia marah saya, anak-anak pun tidak. Saya dah berkahwin dengan dia 17 tahun, saya tahulah. Pukul anak-anak pun dia tak pernah.

"Cuma dia seorang yang tegas bila melibatkan soal agama," katanya ketika ditemui Malaysiakini di rumahnya malam tadi

Kelmarin, Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas Hoslan.

Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin ketika menyampaikan hukuman dilaporkan berkata, penjara setahun adalah hukuman setimpal bagi kes berkenaan.

Beliau juga mendapati Hoslan tidak menunjukkan imej seorang imam yang berbudi pekerti tinggi sebagai seorang yang menyandang jawatan keagamaan.

Sebaliknya, tindakan imam itu menunjukkan sikap "angkuh, biadap, riak, ganas dan langsung tidak menghormati institusi (kehakiman)," kata Zulkefli.

Noorliza Mat wife of the shoe-throwing imamDalam pada itu, menceritakan detik-detik ketika mendengar hakim menjatuhkan hukuman terhadap Hoslan, Noorliza berkata, dirinya sememangnya sudah bersedia menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku.

Sambil menganggap hukuman yang dijatuhkan tidak adil, Noorliza turut mengatakan tindakan suaminya melemparkan selipar sebagai satu tindakan yang wajar.

"Tetapi apa pun, saya mengharapkan agar hukumannya diringankan atau singkatkan tempoh hukuman itu.

"Saya memang bergantung semuanya pada dia (Hoslan). Bila dia tiada, saya memang terasa sangat. Saya tak pandai memandu dan gaji saya kecil, RM750 sebulan. Memang tak cukup untuk menampung tujuh anak saya yang masih sekolah.

"Sebelum ini semuanya suami yang buat. Jadi, sekarang saya perlu berdikari. Tempoh setahun bukan sekejap... Tetapi walau apa pun, saya redha dan menganggap ini sebagai ujian," kata Noorliza yang bertugas sebagai pembantu guru PASTI.

Hasil perkahwinan Hoslan dan Noorliza, mereka dikurniakan tujuh orang anak, masing-masing berumur 16, 15, 14, 12, 11, 8 dan 6 tahun.

Hoslan berasal daripada Slim River dan dibesarkan di Kampung Pandan manakala Noorliza dari Sungkai, Perak.

Hoslan dan Noorliza merupakan ahli PAS seumur hidup sejak tahun 1998 sehingga kini.

NONEMenurut Noorliza, anaknya yang sulung kini belajar di Kuantan dan yang kedua di Klang. Manakala anak yang ketiga pula di Kelantan. Selebihnya mereka bersekolah di sebuah sekolah rendah agama swasta berhampiran dan di PASTI tempat beliau bekerja.

Selain itu, Noorliza turut menambah, beliau bersyukur kerana mempunyai anak-anak yang memahami walaupun masih kecil.

Katanya, dari awal lagi beliau telah menceritakan dan memberitahu
kepada semua anaknya bahawa bapa mereka tidak bersalah dan apa yang dilakukannya merupakan satu perjuangan.

"Saya kumpulkan anak-anak, saya ceritakan pada mereka yang ayah tak salah. Itu semua perjuangan. Alhamdulillah mereka faham. Cuma yang bongsu kadang-kadang tanya bila ayah nak balik.

"Nak kata sedih, memang saya sedih. Tapi anak-anaklah penguat saya," katanya.

Sementara itu, semalam, Pemuda PAS mensasarkan RM20,000 kutipan derma bagi tabung membantu keluarga Hoslan.

Dan hari ini, Muslimat PAS berkata akan menyumbang RM800 sebulan selama setahun kepada Noorliza untuk membantunya membesarkan anak-anaknya.

Noorliza Mat wife of the shoe-throwing imamSehubungan itu, Noorliza berkata, beliau amat berterima kasih
kepada pihak yang ingin membantu dan menganggapnya sebagai pendorong bagi dirinya untuk menjadi lebih kuat dan hidup berdikari sementara suaminya di dalam penjara.

"Bagi yang nak membantu saya sangat mengalu-alukan kerana memang tak cukup untuk saya menyara anak-anak saya dengan duit gaji yang ada. Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak," ujarnya.

Bagi yang ingin menderma terus kepada Noorliza, boleh menderma ke akaun CIMB- 12530022498528 atas nama Noorliza Mat Isa.

'via Blog this'

2,000 Melayu tiada pengenalan


KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mendakwa lebih 2,000 orang berketurunan Melayu di negara ini kini berdepan dengan nasib yang tidak menentu berikutan kegagalan mereka untuk memiliki dokumen pengenalan diri iaitu sijil kelahiran dan MyKad yang sah.
Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan (gambar) berkata, masalah tersebut berlaku disebabkan mereka dilahirkan sebagai anak luar nikah manakala sebahagian lagi disebabkan ibu bapa mereka yang bernikah di Thailand enggan mendaftarkan kelahiran.
Beliau berkata, terdapat juga ibu bapa yang telah disenaraihitamkan oleh bank, bertindak sengaja tidak mendaftarkan anak mereka untuk mengelak daripada dikesan oleh pihak bank.
“Kita pasti angka 2,000 itu sememangnya wujud dan ada pihak lain mendakwa angka sebenar mungkin jauh besar sehingga mencecah ratusan ribu orang.
“Akibatnya mereka kini menjadi orang yang tidak dikenali atau dengan kata-kata lain menjadi pelarian di tanah air sendiri,” katanya ketika ditemui Kosmo! Ahad.
Kosmo! baru-baru ini melaporkan kenyataan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam bahawa pihaknya menerima 8,500 permohonan daripada masyarakat berketurunan India yang mahu mendapatkan dokumen pengenalan diri.
Daripada jumlah itu, kerajaan telah meluluskan 5,500 permohonan manakala kira-kira 3,000 lagi ditahan untuk siasatan lanjut kerana masalah dokumentasi tidak lengkap.
Nadzim menjelaskan, sehingga kini PPIM sudah menerima kira-kira 200 aduan daripada masyarakat berketurunan Melayu berusia dalam lingkungan 25 tahun ke atas yang sedang berdepan dengan masalah berkenaan.
Katanya, terdapat kes turut melibatkan perkahwinan wanita tempatan dengan warga asing terutama Indonesia apabila anak yang dilahirkan di negara ini diserahkan kepada orang lain untuk dipelihara.
Beliau menjelaskan, senario itu amat membimbangkan kerana golongan itu merupakan aset kepada negara dan masalah mereka tidak boleh terus dibiarkan berlarutan tanpa apa-apa penyelesaian.
“Agensi kerajaan yang berkaitan perlu membantu dan memberi perhatian dalam menyelesaikan apa juga masalah yang dialami oleh golongan seperti ini,” katanya.
Nadzim berkata, agensi yang berkaitan juga disaran memberi dokumen pengenalan diri sementara kerana ada sesetengah kes memerlukan masa yang lama untuk diselesaikan.