Tuesday, September 30, 2014

Pengalaman SEBENAR Pendakwah.. Wujudkah BATU TERGANTUNG Di Al-Aqsa?


PADA ketika menjejakkan kaki ke al-Quds ini, barang pertama yang saya ingin lihat ialah masjid al-Aqsa. Masjid yang digalakkan oleh Nabi saw untuk berusaha datang dan beribadah di dalamnya.

Selepas itu, yang ingin saya saksikan ialah batu tergantung seperti yang selalu diceramahkan oleh para ustaz di Malaysia. Saya nak saksikan sendiri keadaan batu tergantung ini.

Ketika saya menjejakkan kaki di dalam Kubbah as-Sakhra’ Dome of Rock, mata saya terus mencari di manakan batu tergantung ini.

Sekeliling batu ini ditutup dengan kanvas untuk urusan baik pulih. Saya menyelak kanvas penutup dan saya saksikan batu bewarna putih, coklat dan kekuningan, tempat di mana Rasulullah saw diangkat ke langit untuk Mikraj.

Saya rasa terharu melihat batu ini kerana mempercayai peristiwa isra dan mikraj merupakan sebahagaian dari iman. Ia termasuk beriman kepada kitab iaitu mempercayai apa yang disampaikan oleh kitab (al-Quran)

Saya berjalan-jalan di keliling masjid as-Sakhra ini. Jaraknya antara al-Aqsa lebih kurang 400 meter.

Pada hari Jumaat ia menjadi tempat solat bagi orang perempuan.

Di satu tempat saya melihat ada satu kubah kecil. Kubah kecil ini terdapat satu lubang semuat lengan. Ia adalah satu lubang untuk kita memasukkan tangan dan menyentuh batu ini. Kita dapat menyentuh batu yang menyaksikan mikraj Nabi ini. Ada lekukan pada batu yang dikhususkan untuk kita memegang ini, lekukan ini sebesar tapak kaki. Pemandu kami menyatakan bahawa ia bekas tapak kaki Nabi saw.Di satu sudut, ada satu pintu ke bawah. Rupanya, di as-Sakhra terdapat satu gua. Ia disebut sebagai al-Magharah (gua). Gua ini tidak sampai 1/3 dari saiz batu yang berada di atasnya. Ramai orang yang bersembahyang di dalam gua ini.


Di satu sudut terdapat lekukan semulajadi pada batu ini. Penjaga di sini memberi tahu, di sini ialah tempat Nabi sembahyang. Ketika Nabi mula masuk ke dalam gua ini, gua ini kecil dan batu ini melekuk untuk mengelakkan Nabi dari terhantuk pada batu di dalam gua ini. Walau bagaimana pun, lekukan batu ini tidak terdapat di dalam mana-mana hadith Sahih.Di tengah-tengah gua ini terdapat satu lubang semuat badan naik ke atas batu. Orang di sini ada yang memberi tahu, dari bawah gua inilah Nabi mulai naik Mikraj ke langit.

Saya tidak melihat batu ini tergantung.

Jadi, kenapa orang banyak mengatakan batu ini tergantung?

Untuk menjawab soalan ini, saya telah bertemu dengan imam masjid al-Aqsa. Syeikh Yusuf Abu Sunainah untuk berbincang mengenainya.
Beliau ialah imam utama di al-Aqsa dan telah menjadi imam selama 29 tahun di sini. Beliau juga merupakan pensyarah di Jaamiah Ibrahimiah.Pertemuan kami dengan Syeikh hingga ke Maghrib.

Beliau menyatakan, mengenai batu tergantung tidak terdapat di mana-mana ayat al-Quran mahu pun hadith yang sahih, tetapi ramai para Ulama’ yang menulis mengenainya.

Antaranya ialah,
Syeikh Muhamamd Jamal, di dalam kitabnya “Sirah ‘an Fadail Bait al-Muqaddis.
Syeikh Abdul Ghani al-Nablisi di dalam kitabnya ” al-Rahlah al-Unsiyyah Ila Diyar al-Qudsiyyah”
Catatan Imam al-Ghazali yang tujuh tahun duduk di al-Quds dan selalu sembahyang di dalam al-Magharah ini. al-Rihlaat fi Bilad as-Syam
Syeikh Mujiruddin al-Hambali di dalam kitabnya “Unsi al-Jalil fi Tarikh al-Quds wa al-Khalil.”

Kenapa ulama ini menulis seperti ini.

Mustahil mereka berbohong atau berkhayal.

Jadi ada tiga pendapat mengenai batu tergantung yang ditulis oleh para Ulama ini.

1. Memang ia tergantung setelah Allah membukakan keajaiban peristiwa ini pada ulama kita yang tidak diihat oleh orang lain. Ia dilalui secara kasyaf (hijab mata yang dibuka) untuk ulama ini hingga mereka dapat melihatnya. Mungkin pada lailatul Qadar. Ia tidak dilihat oleh orang awam. Status pengalaman ini boleh diceritakan tetapi tidak boleh dijadikan syarat untuk diyakini kerana ia tidak terdapat di dalam al-Quran atau Hadith yang sahih.

Bagi orang awam yang tidak melihat ia tergantung, jangan kecewa atau terdetik mengenai yang tidak baik. Jika kita melihat ia tidak tergantung maka, ia tidak tergantung. Orang yang melihat tergantung, alhamdulillah, itu rezki mereka.

Tetapi untuk mengatakan ia tergantung sedang dia melihatnya batu ini tidak tergantung, ia tidak boleh. Ia boleh menjadi perkataan yang dusta. Kecualilah perkatannya disandarkan kepada ulama yang menulis seperti katanya :-

“menurut Syeikh Abdul Ghani al-Nablisi di dalam kitabnya, dia menyatakan bahawa……”

2. Pendapat kedua ialah para ulama menulisnya sebagai tergantung sebagai istilah memuliakan peristiwa ini. Oleh kerana peristiwa ini peristiwa ajaib, maka, cara penceritaannya juga digayakan dengan istilah-istilah ajaib dengan penggunaan istilah bahasa sastera yang mempunyai makna tersirat.

Sebagai contoh, di dalam duduk antara dua sujud, kita ada meminta pada Allah “war fa’ni” (dan angkatlah aku) Angkat di sini bukannya angkat sebenar terapung-apung. Tetapi angkatlah darjat aku. Jadi istilah sastera yang digunakan mempunyai makna kiasan yang perlu diteliti.

Ia sama seperti istilah taman tergantung Babylon. Kita juga menggunakan istilah seperti ini contohnya “masjid terapung.” Ia tidak benar-benar terapung, tetapi istilah, kerana seolah-olah ia nampak terapung. Tujuannya menyatakan istimewanya masjid ini.

3. Dengan wujudnya al-Magharah (gua) ini, batu ini seolah-olah terapung.

Ketiga-tiga pendapat, sama ada ia tergantung sungguh, atau istilah bahasa, atau seolah-olah nampak tergantung menjadikan para ulama menulis mengenainya.

Selain dari itu, ketika saya berbincang hal ini dengan calon Phd di Universiti Of Jordan (saya bertamu di rumahnya malam ini sebelum bertolak ke Turki esok), dia berpesan, agar lebih berhati-hati jika membaca kitab yang dicetak dari Beirut.

Di sana kebanyakannya syiah dan banyak kitab-kitab ulama kita yang telah diubah. Jika ingin membeli kitab lebih baik dari cetakan Kaherah Mesir, Damascus Syria atau Riyadh Saudi.

Perbahasan mengenai perkara ini merupakan perbahasan yang panjang.

Bagi kita yang menyaksikan, terpulanglah apa maknanya.

Walaupun dari sudut zahirnya ia tidak tergantung, tetapi ia menjadi batu yang menyaksikan peristiwa Mikraj ini.

Datanglah dengan niat untuk bersembahyang di al-Aqsa kerana ini yang pernah disebut di dalam hadith.

As-Sakhra hanyalah satu tempat di mana mikrajnya Nabi.

Tergantung atau tidak itu bukan matlamatnya, matlamatnya ialah menyaksikannya, menambahkan keyakinan kita terhadap rukun iman iaitu percaya pada kitab (al-Quran).

Tempat adalah penting, tapi yang lebih penting adalah penghayatannya. Jika kita melihat ia tergantung, kemudian mengagungkannya lebih dari mengagungkan Allah, ia tidak memberi makna apa-apa.

Semoga, semakin hari, semakin iman kita terpelihara dari perkara yang boleh mengguris kesahihannya.Ustaz Muhammad bin Abdullah
(www.ustazamin.com)
 Sumber

Keliwon Di Hutan Pahang


Keliwon Di Hutan Pahang | Sepasukan askar hutan pahang berjaya menangkap seekor keliwon yang besarnya hampir 2x ganda sebesar manusia. Keliwon ini didapati menyerupai manusia dan kelawar. Makanan keliwon ini adalah darah manusia jadi berhati-hati jika anda ternampak bayangan keliwon.

Menurut kajian, Keliwon adalah Khamis Malam Jumaat. Setiap kali malam jumaat, perkataan malam jumaat keliwon ini sering kali meniti di bibir sesetengah dari kita. Malam jumaat keliwon ini sering kali dikaitkan sebagai malam yang menyeramkan ataupun keras kerana dipercayai pada malam itu pelbagai jenis syaitan bergentayangan atau berterbangan. Selain itu juga dikatakan pada malam ini, para pengamal ilmu hitam atau ilmu yang salah akan menamatkan pengajian dan secara tidak langsung menguji ilmu mereka.


Sumber 2ndchan

Gadis dapat PH.D Pada Usia 24 Tahun


Hazzirah Izzati Mat Hassim dilahirkan pada 18 Mei 1990 di Kota Bharu, Kelantan. Beliau merupakan anak kedua daripada 8 orang adik beradik, anak kepada pasangan Mat Hassim bin Daud, seorang Penolong Pegawai Perubatan di Unit Kecemasan, Hospital Tumpat, Kelantan dan Martinawati bt. Salleh, seorang guru Bahasa Melayu di sebuah sekolah rendah di Kota Bharu. Artikel daripada mymediahubonline.blogspot.comhttp://mymediahubonline.blogspot.com/

Hazzirah memulakan pengajian peringkat awal di Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian (1) pada tahun 1997. Pada tahun 1999, beliau menduduki peperiksaan Penilaian Tahap Satu (PTS) yang membolehkannya melangkau ke Tahun 5 pada usia 10 tahun. Kelulusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) telah melayakkannya untuk diterima masuk bagi meneruskan pengajian di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuala Krai pada tahun 2002 selama 3 tahun. Selepas tamat Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) dengan keputusan 8A, beliau memohon untuk ke MRSM Bitara Pengkalan Chepa bagi meneruskan pengajian tingkatan 4 dan 5. Peluang belajar di MRSM Bitara Pengkalan Chepa dimanfaatkan sepenuhnya sehingga ditawarkan untuk turut serta dalam Program Ekspress UTM-MARA di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor Bahru : sebaik sahaja tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2006 dalam usia 16 tahun. Pemilihan pelajar untuk mengikuti program ini adalah berdasarkan keputusan peperiksaan percubaan SPM. Beliau kemudiannya mengikuti Program Persediaan Pra-Ijazah selama enam (6) bulan di UTM Johor Bahru bermula Januari 2007 hingga Jun 2007. Berdasarkan keputusan SPM (7A1, 3A2) dan keputusan peperiksaan akhir Program Ekspress UTM-MARA beliau berjaya untuk menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dengan mendapat pinjaman boleh ubah dari MARA.

Selepas tiga (3) tahun mengharungi pengajian, beliau berjaya menamatkan pengajian dan bergraduasi pada Oktober 2010 dan telah dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dengan Kepujian Kelas Pertama dalam usia 20 tahun. Ekoran daripada itu, pihak MARA telah menukarkan pinjaman boleh ubah kepada biasiswa penuh. Beliau kemudiannya ditawarkan pula oleh UTM untuk melanjutkan pengajian terus ke peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) di bawah program Ph.D Fast Track UTM. Beliau menerima tawaran dan memilih untuk menjalankan kajian dalam bidang Matematik Tulen dan menerima biasiswa MyPhD yang ditawarkan oleh pihak KPT.

Objektif utama tesis Ph.D beliau yang bertajuk “The Homological Functors of Bieberbach Groups with Cyclic Point Groups of Order Two, Three and Five” adalah untuk menentukan beberapa struktur matematik baru bagi kumpulan kristalografi bebas kilasan yang dikenali sebagai kumpulan Bieberbach. Sepanjang pengajian, beliau telah berjaya menerbitkan beberapa kertas kerja dalam jurnal-jurnal berindeks dan tidak berindeks (lihat lampiran untuk senarai penerbitan beliau). Selain itu, beliau turut menyumbang dalam penerbitan buku “Advances in Group Theory, DNA Splicing and Complex Analysis” melalui dua bab bertajuk “The Nonabelian Tensor Squares of Some 2-Engel Groups” serta “Homological Functors of Some Finite Two-Generator Two-Groups of Nilpotency Class Two”. Beliau juga telah berjaya mendapatkan hakcipta dari UTM untuk projek beliau yang bertajuk “GAP Algorithms on the Computation of the Nonabelian Tensor Squares and Homological Functors of 2-Engel Groups of Order at Most 16 (GAP_NTS&HF2E)”.

Bagi meluaskan jaringan penyelidikan yang dijalankan, beliau terlibat secara aktif dalam kolaborasi penyelidikan bersama penyelidik dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Di samping itu, dalam menyempurnakan kajian projek Ph.D, beliau telah mengikuti Penyelidikan Sangkutan (Research Attachment) di bawah penyeliaan penyelidik ternama dari universiti di dalam dan luar negara termasuk UPSI, Perak pada April 2012, Januari 2013 dan April 2013; Ferdowsi University of Masshad, Iran pada Januari – Februari 2012, University of Palermo, Itali pada April 2012 dan University of Brasilia, Brazil pada Mei 2013. Beliau juga telah membentangkan hasil penyelidikannya di persidangan antarabangsa seperti Iranian Algebra Seminar di Sabzevar, Iran pada Januari 2012 , Biennial International Group Theory Conference di Istanbul, Turki pada Februari 2013, Asian Mathematical Conference di Busan, Korea pada Julai 2013, Algebra Seminar di University of Brasilia, Brazil pada Mei 2013 dan Algebra Seminar di Bandung, Indonesia November 2013.

Tidak hanya tertumpu pada akademik dan penyelidikan, beliau turut bergiat aktif dalam persatuan Pasca Siswazah di peringkat Jabatan dan Fakulti serta terlibat dalam penganjuran beberapa program seperti Bengkel LATEX, Bengkel Groups, Algorithms and Programming (GAP), Bengkel Penyediaan Tesis dan Jurnal serta persidangan peringkat antarabangsa termasuk Biennal International Group Theory Conference (BIGTC) yang diadakan pada Februari 2011 dan International Science Postgraduate Conference (ISPC) pada November 2012. Di samping itu, beliau turut melibatkan diri sebagai ahli jawatankuasa pelaksana beberapa program anjuran Persatuan Sains Matematik Malaysia (PERSAMA) seperti Olimpiad Matematik Kebangsaan (2010-2014) dan Anugerah PERSAMA (2010-2012).

Pada 1 April 2014, Hazzirah telah menjalani Peperiksaan Lisan bagi pengajian Doktor Falsafahnya dan tesis Ph.D beliau telah diluluskan dengan pembetulan kecil. Setelah menyiap dan menghantar pembetulan tesis, beliau telah diperakukan oleh Jawatankuasa Senat UTM dan lulus Ijazah Doktor Falsafah pada usia 24 tahun 2 bulan. - UTM NEWS

Kes dadah: Pingat emas pertama Malaysia lebur

Atlet Wushu Tai Cheau Xuan bersama pingat emas pertama Malaysia yang dimenanginya dalam acara Nandao dan Nanquan pada Temasya Sukan Asia ke-17 di Ganghwa Dolmens Gymnasium pada 20 September lalu. - Foto Bernama
Atlet Wushu Tai Cheau Xuan bersama pingat emas pertama Malaysia yang dimenanginya dalam acara Nandao dan Nanquan pada Temasya Sukan Asia ke-17 di Ganghwa Dolmens Gymnasium pada 20 September lalu. - Foto Bernama
NASIB malang bagi pasukan Malaysia di kejohanan Sukan Asia ke-17 di sini apabila Majlis Olimpik Asia (OCA) menarik balik pingat emas pertama yang dimenangi menerusi atlet wushu wanita Tai Cheau Xuen kerana beliau didapati gagal ujian dadah.

Menurut kenyataan pihak penganjur, ujian sampel air kencing Cheau Xuen yang dilakukan pada 20 Sept selepas pertandingan mendapati ia mengandungi Sibutramine iaitu bahan terlarang dalam Senarai Larangan Agensi Anti Doping Sedunia (Wada) 2014.
  
Selepas dilakukan proses mengikut peraturan dan prosedur OCA, ditentukan bahawa hasil dapatan itu merupakan pelanggaran peraturan antidoping, katanya.
  
"Sehubungan itu sekatan telah dikenakan. Peserta dibatalkan daripada pertandingan selain kejohanan dan kelayakannya turut dibatalkan sementara pingatnya ditarik balik," kata OCA.
 
Menurut OCA, hasil penemuan itu akan diserahkan kepada pihak berkuasa   negara peserta berkenaan, persekutuan antarabangsa sukan tersebut (Persekutuan Wushu Antarabangsa Asia) dan Wada untuk tindakan lanjut.
  
Katanya ini merupakan kes ketiga yang berlaku di kejohanan kali ini. - Bernama

A.Aida Saman Bekas Suami, Abai Nafkah Anak


Diterbitkan: Selasa, 30 September 2014 2:58 PM
A.Aida kesal dengan tindakan bekas suaminya yang mengabaikan tanggungjawab membayar nafkah anak mereka sebanyak RM300.

KUALA LUMPUR: Penerbit dan pelakon A.Aida kesal dengan tindakan bekas suaminya, Deputi Superintendan (DSP) Suffian Sulaiman yang gagal menunaikan janji untuk membayar nafkah terhadap anak mereka, Muhammad Rahul yang kini berusia enam tahun.

A.Aida atau nama sebenarnya Zaidah Awang, 43, memberitahu Suffian tidak pernah memberikan sebarang nafkah seperti mana yang diperintahkan mahkamah iaitu berjumlah RM300 sebulan sejak disahkan bercerai pada 2 Mei tahun lalu.

Saya sebenarnya tidak kisah pun dia enggan membayar nafkah tersebut tetapi wang berkenaan adalah hak anak saya tambahan pula dia berkemampuan untuk berbuat demikian.

Sejak bercerai dia langsung tidak memberikan walaupun satu sen untuk nafkah anak dan perbuatannya itu tidak patut," katanya kepada mStar Online.

A.Aida diwakili oleh peguam syarie, Zulkifli Che Yong.
A.Aida ditemui di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini pada Selasa.

Terdahulu, A.Aida menerusi peguam syarie, Zulkifli Che Yong memfailkan saman Penghutang Penghakiman mengikut Seksyen 176 Tatacara Mal Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan 1998 terhadap Suffian di kaunter mahkamah syariah di sini kira-kira pukul 12.30 tengah hari.

Kes itu akan disebut pada 16 Oktober depan.

Dalam pada itu, A.Aida menjelaskan selain tuntutan nafkah tertunggak yang mahu dituntutnya, ia termasuk juga yuran persekolahan Muhammad Rahul di sebuah sekolah Islam antarabangsa yang berjumlah RM1,000 sebulan.

Hanya dua perkara sahaja yang saya minta daripada dia dan itu pun semata-mata demi kepentingan anak, itu sahaja," katanya.

Sementara itu, A.Aida berkata, pihak peguamnya pernah memaklumkan perkara tersebut kepada Suffian dan lelaki itu menjelaskan ada membuka akaun di atas namanya dan memasukkan wang berjumlah RM100 setiap bulan untuk anak mereka.

Bagiamanapun A.Aida mempertikaikan tindakan bekas suaminya itu kerana wang berkenaan sepatutnya diserahkan kepadanya untuk digunakan sebagai perbelanjaan anak mereka.

Suffian ketika bertemu media selepas sah bercerai dengan A.Aida pada 2 Mei tahun lalu.

"Peguam saya sudah minta dia membayar nafkah itu secara baik tetapi dia gagal berbuat demikian sebaliknya membuka akaun di atas namanya sendiri dan mendakwa memasukkan wang berjumlah RM100 setiap bulan untuk Rahul.

"Bagaimana saya ingin ambil wang berkenaan jika akaun itu di atas namanya?," soal A. Aida.

Dalam perkembangan sama, A.Aida turut mendedahkan sejak bercerai bekas suaminya itu melepaskan tanggungjawab anak mereka kepadanya dan hanya datang menjenguk kanak-kanak itu apabila dirasakan perlu.

"Sejak bercerai datang jumpa anak pun ikut sedap dia itu pun tiga ke empat bulan sekali," ujarnya.

Pasangan itu sah bercerai talak dua selepas konflik rumah tangga mereka tidak berkesudahan sehingga memaksa A.Aida memohon untuk bercerai secara fasakh sebelum Suffian bersetuju melepaskannya secara baik.

Mereka berkahwin pada 20 April 2007 dan Suffian merupakan seorang duda sebelum ini turut mempunyai beberapa orang anak hasil perkahwinan terdahulu.

Sebelum berkahwin dengan Suffian, A. Aida juga pernah bernikah dengan bekas vokalis kumpulan Spring iaitu Ameng pada tahun 1994 dan berpisah pada tahun 2003.

Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan dua orang anak iaitu Wan Az Aleesa, 17, dan Wan Azevanatassha yang berusia 12 tahun.

A.Aida juga pernah berkahwin dengan seorang anggota polis berpangkat biasa sebelum mengenali Suffian.

Rakyat Malaysia Ketagih Internet?


Diterbitkan: Isnin, 29 September 2014 1:43 PM
Tempoh lama menghadap internet boleh menyebabkan seseorang itu keletihan.

CYBERJAYA: Rakyat Malaysia menghabiskan masa antara tiga hingga lima jam sehari di alam siber, dengan 58 peratus daripada mereka melayari laman media sosial melalui telefon pintar di mana sahaja mereka berada.

Kajian menunjukkan 41.7 peratus daripada golongan belia berumur 20 hingga 29 tahun dan 16.5 peratus kanak-kanak dan remaja berumur bawah 19 tahun adalah pengguna setia internet dan bilangan mereka terus meningkat setiap hari.

Ketua Bahagian Jangkauan dan Penglibatan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Eneng Faridah Iskandar khuatir kecenderungan itu boleh menjadi suatu ketagihan dan mengundang masalah kesihatan mental, yang antaranya tekanan emosi, keresahan dan kemurungan.

"Kecenderungan boleh menjadi ketagihan, kalau lebih daripada tujuh jam sehari ia dikatakan ketagihan serius. Jadi kita perlu pantau anak supaya mereka tidak ketagih.

"Cara kita nak tahu ketagihan ialah apabila tiada Internet, apa reaksi mereka? Adakah mereka mengalami tekanan perasaan, keresahan dan kemurungan atau tidak dapat menumpu perhatian terhadap pelajaran", katanya dalam temubual bersama Bernama.

BAHAYA PENGGUNAAN BERLEBIHAN INTERNET

Penggunaan internet yang berlebihan juga boleh menyebabkan keletihan yang menjejaskan kesihatan termasuk masalah mata dan jantung serta menyumbang kepada obesiti dan kegemukan sejak kanak-kanak kecil lagi.

Bahkan, beberapa insiden buruk disebabkan ketagihan serius internet turut dilaporkan di negara dan serata dunia. Antaranya, kematian seorang pemuda berusia 23 tahun di Pulau Pinang dipercayai akibat bermain permainan komputer tanpa henti selama 15 jam pada akhir tahun lepas.

Begitu juga, seorang pemuda berusia 30 tahun dilaporkan meninggal dunia di China akibat bermain permainan komputer dalam talian selama tiga hari tanpa henti di sebuah kafe siber di pinggir bandar Beijing.

Pemuda itu dilaporkan duduk di depan komputer selama tiga hari tanpa makan, minum dan tidur.

"Jadi internet dan pelbagai peranti telah menjadi sebahagian daripada kehidupan generasi kini sehingga ada yang tidak dapat bezakan dunia nyata dan dunia siber kerana ia saling melengkapi", katanya.

Seiring dengan lambakan pelbagai gajet canggih dalam pasaran seperti telefon pintar, iphone, ipad, laptop, tablet, tab serta kemampuan kuasa beli orang ramai, bilangan pengguna internet juga dijangka terus meningkat kepada 25 juta orang menjelang 2015 berbanding 18.6 juta pada 2012.

Jelas Eneng Faridah, setiap maklumat yang dikongsi termasuk kandungan palsu dalam laman sosial seperti Facebook dan Twitter bukan sahaja merentasi sempadan negara, bahkan akan kekal dalam arkib selama-lamanya.

Ia memberi kesan mendalam terhadap individu dan keluarga terbabit selain mengganggu ketenteraman awam dan negara.

"Kebanyakan pengguna tidak faham tentang etika ataupun akibat daripada tindak-tanduk mereka di alam maya. Tindak-tanduk mereka tersebar tanpa sempadan, di luar batas undang-undang dan kedaulatan sesebuah negara", tegasnya.

Menurut beliau, laman sosial seperti Facebook dan Twitter adalah status dan bukan diari untuk meluahkan perasaan atau mencetuskan suasana panik, sekaligus mencari populariti murahan.

Orang ramai juga mempunyai tanggapan salah bahawa segala dalam Internet adalah di bawah kawal selia SKMM dan perilaku salah di alam siber boleh dimaafkan.

MENDIDIK GENERASI MUDA

"Mustahil, kerana kita perlukan tenaga manusia yang banyak untuk memantau di tahap sedemikian. Namun, sesuatu yang salah di sisi undang-undang di alam nyata juga salah di alam siber", tambah beliau.

Jelasnya, walaupun sebagai badan pengawal selia, SKMM tidak mempunyai daftar pengguna internet, senarai e-mail dan nombor telefon bimbit, senarai akaun Facebook, Twitter, dan blogger di negara ini dan hanya merujuk kepada pemberi perkhidmatan seperti syarikat-syarikat telekomunikasi apabila membuat siasatan terhadap sesuatu kes.

Justeru kerjasama orang ramai amat penting ketika menjalankan sesuatu siasatan dan dalam menyalurkan maklumat benar dan tepat.

Eneng Faridah juga menolak cadangan sesetengah pihak yang mahukan Facebook disekat seperti yang dilaksanakan di beberapa negara seperti China, Cuba, Korea Utara dan Iran.

"Ia bukan satu tindakan berkesan untuk mengawal kandungan, kerana Facebook boleh diganti dengan saluran lain untuk menyebarkan maklumat.

"Lagipun penyalahgunaan internet belum mencapai tahap genting sehingga memerlukan satu tindakan radikal. Namun kami tekankan bahawa kuasa mengawal internet termasuk Facebook, terletak di jari pengguna sendiri", katanya.

Pada 2012 kerajaan memperkenalkan program Klik Dengan Bijak (KDB) bagi membudayakan nilai-nilai murni pengguna internet merangkumi semua lapisan umur di negara ini.

Sehingga kini SKMM telah menjalankan lebih 1,500 program KDB di seluruh negara dan lebih 3,200 program latihan di 426 Pusat Internet 1Malaysia bagi mendidik generasi digital demi kepentingan semua.

KDB dianggap penting kerana golangan muda khasnya dikatakan kurang pengetahuan dalam isu penyalahgunaan Internet terutama mengenai penipuan "phishing", "malware", kecurian kata laluan atau identiti, buli siber atau kesalahan jenayah Internet.

Nik Abduh: Telahan Nik Aziz jadi kenyataan


Nik Abduh Nik Abdul Aziz
Nik Abduh Nik Abdul Aziz
SHAH ALAM - Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini menyifatkan telahan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai dua Adun Pas, Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib), sebagai pengkhianat adalah benar.

Nik Abduh berkata, sebelum ini Nik Aziz ada memberitahunya bahawa dua Adun tersebut tidak lagi boleh dibenarkan bertanding atas tiket Pas kerana sikap pengkhianat mereka, semalam telahan itu ‘disahkan’ oleh salah seorang daripada mereka.

“Seorang daripada mereka telah membenarkan apa yang ayahanda TGNA beritahu saya sebelum ini bahawa dua pengkhianat itu tidak boleh lagi dibenarkan bertanding atas tiket Pas.

“Sekarang, dihiasi pengkhianatannya dengan rasa lapang dada dan kesediaan bertanding atas tiket DAP,” tulisnya menerusi laman sosial Faceboknya.

Dalam pada itu Nik Abduh berharap ahli Pas terus istiqamah bersama ulama.

“Ya ALLAH, kekalkan kami berkelana di medan siasah bersama para ulama rabbaniyyin,” tulisnya.

Semalam dalam satu ceramah, Adun Morib, Hasnul Baharuddin menyatakan kesediaannya untuk bertanding pada PRU akan datang atas tiket DAP.

Hasnul menegaskan bahawa beliau sudah bersedia untuk menerima apa sahaja keputusan dan tindakan tatatertib yang bakal dikenakan oleh pimpinan Pas Pusat.

"Segala kemungkinan yang saya kira akan saya hadapi, saya bersedia...

“... tak kisah, saya tak jadi calon Pas pun tak apa, saya boleh jadi calon DAP,” katanya ketika berucap di Majlis Makan Malam anjuran DAP di sini, semalam.

Pada 14 Ogos lalu, seluruh pimpinan Pas digemparkan dengan penglibatan dua ahli Pas, Hasnul dan Saari yang menyatakan sokongan penuh terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor.

Tindakan dua Adun tersebut sekali gus menjadikan ia sebagai majoriti undi menentang kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Kedua Adun, Hasnul dan Saari kini berdepan dengan tindakan tatatertib yang bakal dikenakan terhadap mereka kerana didakwa membuat keputusan dengan membelakangkan parti Pas.

PR hilang Selangor jika Azmin gagal


Penganalisis Politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussain
Penganalisis Politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussain
SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] PR akan kehilangan Selangor jika Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali gagal mentadbir negeri ini seperti Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, menurut penganalisis politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussain.

Jelasnya, jika Azmin gagal meneruskan gaya pentadbiran cemerlang Abdul Khalid, peluang BN untuk merampas semula negeri ini amat cerah.

“Rakyat kini bergantung harap kepada pentadbiran Azmin. Kita tidak boleh lagi menilai sama ada dia sama cemerlang seperti Abdul Khalid atau tidak, barisan Exco baru pun kita tidak boleh nilai lagi. Tetapi teorinya mudah saja, jika gagal mentadbir, PR akan hilang Selangor.

“Jika rakyat sudah hilang percaya kepada PR dan Azmin gagal tadbir dengan baik, peluang cerah untuk BN rampas Selangor,” katanya.

Khamis lalu, Azmin mengumumkan menambah seorang anggota daripada PKR dan mengurangkan seorang wakil Pas dalam barisan 10 anggota Exco Selangor baharu.

“Kita lihat saja dulu bagaimana Azmin dan barisan Kabinetnya yang baru mentadbir Selangor, jika bagus, rakyat akan terus percaya PR. Kalau ada yang seleweng, BN mempunyai peluang untuk ambil alih Selangor,” kata Atory.

Tambah beliau, Abdul Khalid lebih dikenali sebagai tokoh korporat dan kewibawaan juga kepintaran beliau dalam mengurus perniagaan dan wang diserap masuk dalam pentadbirannya semasa mentadbir kerajaan negeri.

“Berbanding Azmin, beliau hanya dikenali sebagai tokoh politik. Mampukah Azmin mentadbir seperti Khalid, itu kita tidak tahu, tetapi harapnya janganlah lebih utamakan politik dalam urusan kerajaan negeri. Kasihan rakyat nanti, takut rakyat pun hilang percaya,” katanya.

Menurutnya, barisan Exco baharu juga dilihat boleh membawa Selangor ke arah lebih baik tetapi bergantung pada isu.

“Kalau isunya untuk rakyat, mereka semua pasti boleh bekerjasama tetapi jika isu itu tidak boleh membawa kepada sepakat, maka barisan Exco Selangor yang baru ini juga boleh goyang,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak turut senada dengan Atory dan menjangka  PR akan terima balasan setimpal jika Azmin gagal mentadbir negeri ini dengan
baik.

“Azmin mesti bijak membuat keputusan dan mesti membuktikan dirinya bukan menteri besar 'remote control' dan jangan ada suara luar yang pandai-pandai beri nasihat demi kepentingan peribadi.

“Azmin mesti mendahulukan kepentingan rakyat berbanding kepentingan politiknya. Sekarang ini, dia ada kuasa tentukan corak pentadbiran sendiri, kalau ada 'remote control', rakyat sendiri akan berpaling tadah dan hilang percaya kepada PR dan balasan itu akan mereka beri dalam pilihan raya akan datang,” katanya.

Tambah Mustafa lagi, cabaran inilah yang harus ditempuh Azmin sebagai pengganti Abdul Khalid.

“Azmin tidak boleh lari dari perbandingan dengan Khalid, jika Khalid meninggalkan legasi tersendiri sebagai menteri besar, Azmin mesti sahut cabaran ini dan buktikan beliau setaraf atau mampu tadbir jauh lebih baik dari Khalid,” katanya.

Menurutnya lagi, jika Azmin berjaya ketepikan agenda politik dan lebih mementingkan rakyat, pentadbirannya akan dilihat baik dan rakyat boleh menerima kehadiran Azmin dengan hati terbuka.

“Sekarang ini pun bukan masanya lagi Azmin mahu main politik. Sebagai menteri besar, beliaulah yang bertanggungjawab untuk memastikan pentadbiran kerajaan negeri berjalan lancar, telus dan penuh tanggungjawab kepada rakyat. Inilah harapan rakyat ketika ini,” katanya.

Ada usaha singkir Pas daripada PR


Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas (PPP), Dr Mohd Zuhdi Marzuki
Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas (PPP), Dr Mohd Zuhdi Marzuki
SHAH ALAM – [DIKEMASKINI] Ada pihak dalam PKR dan DAP yang dilihat tidak suka Pas berada dalam PR dan secara halus sedang berusaha untuk menyingkirkan parti itu, kata Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr Mohd Zuhdi Marzuki.

Ujar beliau, beberapa kenyataan dan tindakan dalam kalangan pemimpin kedua-dua parti itu seolah-olah cuba membuli Pas dan menunjukkan mereka sudah tidak mahu bekerjasama lagi dengan Pas.

Ini boleh disimpulkan sebagai usaha secara halus dibuat untuk menyingkirkan atau Pas sendiri menarik diri daripada pakatan setelah tidak tahan dengan provokasi kumpulan berkenaan.

“Kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang menyatakan empat Exco Pas (di Selangor) sebagai pengkhianat dan kenyataan Ketua Pemuda DAP Sarawak, Wong King Wei yang memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan Pas sedikit sebanyak memberi gambaran mereka tidak suka Pas (ada) dalam PR.

“Malah, pengurangan tiga exco Pas dalam Kerajaan Selangor (oleh pentadbiran Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali) juga tindakan provokasi supaya Pas memikirkan semula masa depan dengan PR,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau mengulas laporan muka hadapan Sinar Harian semalam, mengenai kenyataan Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz bahawa Pas menjadi mangsa buli DAP dan PKR.

Menurut Mohd Zuhdi, ketegasan yang disuarakan Pas terutama dalam isu Menteri Besar Selangor menyebabkan rakan dalam PR mula membenci parti itu.

Namun beliau menolak pendapat bahawa Pas kelihatan dibuli atas sebab parti itu sendiri lambat membuat keputusan sebaliknya kata Mohd Zuhdi, Pas secara berhati-hati cuba membuat keputusan yang terbaik.

“Dalam isu Menteri Besar Selangor, Pas hendak jaga hati perlbagai pihak, termasuk kakitangan Kerajaan Selangor dan rakyat Selangor, yang memihak kepada bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan bukan (buat keputusan) semata-mata (berdasarkan) rakan dalam PR.

“Kita tidak mahu gelojoh dalam buat keputusan. Mereka (DAP dan PKR) mahu keputusan yang cepat dengan bagi kata dua kepada kita selain tidak beri ruang yang luas untuk berbincang dalam PR,” katanya.

Beliau juga menyifatkan pimpinan PKR dan DAP hanya mementingkan agenda parti sendiri apabila mendesak Pas segera membuat keputusan dalam sebarang isu yang membabitkan kesepakatan parti itu.

Menurut Mohd Zuhdi, buat masa ini semua ahli dan pimpinan Pas perlu ikut semua nasihat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Pas perlu ikut apa yang ditegaskan oleh presiden (Pas). Dalam ucapan semasa Muktamar Tahunan Pas ke-60 (baru-baru ini), Abdul Hadi telah buat satu penegasan bahawa Pas tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak dalam PR.

“Apa yang Pas mahukan sekarang adalah persefahaman dan kerjasama yang baik daripada rakan kita dalam PR. Keluhan hati kecil saya, Pas perlu bina kekuatan sendiri dan tidak terlalu bergantung pada sokongan parti lain,” katanya.

'Buru segera Alvin, bawa dia ke muka pengadilan'

Sebahagian NGO yang membuat laporan di Balai Polis Sungai Renam, semalam.
Sebahagian NGO yang membuat laporan di Balai Polis Sungai Renam, semalam.
IPOH – Burulah dengan apa cara sekalipun, asalkan dia dibawa ke muka pengadilan.

Itu antara gesaan yang diberikan beberapa pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), di sini yang mendesak pihak berkuasa memastikan penulis blog kontroversi, Alvin Tan dijejaki untuk dihadapkan ke muka pengadilan.

Mereka mahu, Alvin atau nama sebenarnya Tan Jye Yee, yang didapati menghina beberapa pemimpin negara di media sosial Facebook miliknya itu diburu dengan apa cara sekali pun termasuk menggunakan saluran diplomatik, selepas dipercayai berada di luar negara.

Pengerusi NGO 1Larut, Mohamad Nizam Rahadi berkata, seperti jaminan yang diberikan Ketua Polis Negara, pihaknya yakin, penulis blog berkenaan dapat dijejaki.

Menurutnya, berada di luar negara bukan halangan untuk pihak berkuasa membawa pulang penulis blog berkenaan ke negara ini.

“Mungkin sekarang dia sudah tak senang duduk setelah mengeluarkan kenyataan menghina seperti itu, jadi kami desak, jejakilah dia sehingga dapat.

“Perbuatannya itu satu fitnah berat yang boleh menggugat perpaduan kaum,” katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Senam, semalam.

Laporan sama turut dibuat, Umno bahagian Larut diketuai Naib Ketua bahagian itu, Mohd Zaidi Dolah, Pemuda Parti Pembangunan Perpaduan (PPP) yang diwakili Setiausahanya, Tan Kin Ming dan Pemuda BN Negeri diwakili Naib Pengerusi, Mustafar Rahadi.

Dalam perkembangan sama, Mohd Zohdi mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Alvin yang dilihat cuba mencetuskan kembali kontroversi membabitkan sentimen kaum.

“Perbuatan itu tidak boleh dimaafkan dan tidak sepatutnya berlaku kerana boleh menimbulkan masalah antara kaum.

“Kami mengutuk keras perbuatan Alvin dan mendesak supaya dia dijejaki dan dibawa pulang ke negara ini untuk diadili,” katanya.

Alvin yang mencetuskan kontroversi apabila memuat naik status dan gambar di laman sosial Facebook miliknya dilihat cuba memalukan beberapa pemimpin negara baru-baru ini dan kini dikatakan berada di Los Angeles, California.

Kebebasan internet terancam


BERNERS-LEE
BERNERS-LEE
LONDON - BRITAIN. Pencipta jaringan sejagat (www) memberi amaran bahawa kebebasan internet kini semakin terancam selepas ada pihak berhasrat untuk mengawal pelayan web tersebut.

Susulan itu, saintis komputer, Tim Berners-Lee, 59, yang menghasilkan jaringan sejagat tersebut kira-kira 25 tahun lalu bertindak menggesa satu rang undang-undang berhubung jaminan terhadap kebebasan internet dan hak privasi pengguna digubal untuk menangani ancaman itu.

"Hidup pengguna boleh dikawal sepenuhnya jika ada pihak yang mengawal akses internet mereka. Ia boleh menyebabkan penyalahgunaan kuasa mengawal internet secara berleluasa," jelasnya dipetik AFP.

Difahamkan, Berners-Lee menyuarakan kebimbangan itu selepas banyak negara dilaporkan melakukan pemantauan terhadap aktiviti dalam talian sejak akhir-akhir ini.

"Saya masih ahli PAS... sampai ajal" - Saari SungibADUN Hulu Klang, Saari Sungib.
KUALA LUMPUR: "Saya masih ahli PAS... sampai ajal." Itulah reaksi spontan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Klang, Saari Sungib ketika ditemui media selepas mengadakan perjumpaan dengan Setiausaha Agung parti, Datuk Mustafa Ali, sebentar tadi.
Ketika diminta mengulas mengenai intipati perjumpaan itu, beliau enggan mengulas lanjut dan menjelaskan ia hanyalah pertemuan biasa.
Walaupun diasak dengan pelbagai soalan, beliau yang diiringi pembantunya mengelak untuk ditemubual dan terus memasuki kereta meninggalkan Pejabat Agung PAS di sini.
Saari yang tiba kira-kira jam 2.45 petang keluar dari pejabat berkenaan hampir dua jam selepas itu.
Bagaimanapun, ADUN Morib, Hasnul Baharuddin yang datang bersama Saari pada awalnya tidak kelihatan bersama.
Semalam, Setiausaha Agung parti itu mengesahkan dua ADUN yang didakwa membelakangi parti kerana menyokong pencalonan Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor menemui pucuk pimpinan parti itu hari ini.
Ia dipercayai bertujuan menjelaskan tindakan yang diambil mereka termasuk menandatangani akuan bersumpah.

12 terbunuh dalam bedilan di timur Ukraine

ISNIN, 29 SEPTEMBER 2014 @ 6:22 PM

 
KIEV: Pertempuran antara pemberontak Russia dan tentera kerajaan di timur Ukraine mengorbankan sekurang-kurangnya 12 orang dan mencederakan 32 orang, iaitu yang paling ramai dalam tempoh seminggu.

Kolonel Andriy Lysenko berkata sekurang-kurangnya sembilan askar terbunuh dan 27 cedera.

Majlis Bandaraya Donetsk menyatakan sekurang-kurangnya tiga orang awam turut terbunuh dan lima cedera dalam bedilan di kawasan perumahan di utara di mana pertempuran tertumpu di lapangan terbang yang dikuasai kerajaan.

Keganasan terus berlaku walaupun gencatan senjata diisytiharkan pada 5 September lalu.

Konflik yang bermula April lalu sudah meragut sekurang-kurangnya 3,500 nyawa. - AP

Peperiksaan semula kertas UPSR bermula


MENTERI Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh meninjau sesi peperiksaan semula kertas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Sekolah Kebangsaan Bangsar, Kuala Lumpur, pagi ini. Peperiksaan semula kertas Sains dan Bahasa Inggeris diadakan susulan kebocoran kertas subjek itu sebelum ini. - Foto Aizuddin Saad
KUALA LUMPUR: Peperiksaan ulangan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi dua mata pelajaran yang bocor iaitu Sains dan Bahasa Inggeris berlangsung hari ini.
Kertas peperiksaan yang diulang semula itu ialah Sains 018, 028 dan 038 bermula 8.15 pagi dan Bahasa Inggeris 014/1 yang dijadual bermula 10.30 pagi dan Bahasa Inggeris 014/2 pada 12.20 tengah hari.
Tarikh baharu bagi ujian Matematik 015/1, 025/1, 035/1 dan Bahasa Tamil 036 dan 037 pula ditetapkan pada 9 Oktober.

MURID Sekolah Kebangsaan Bakri Batu 2, Muar mengaminkan doa sebelum menduduki peperiksaan ulangan kertas Sains bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pagi ini. Kertas Sains dan Bahasa Inggeris terpaksa diambil semula hari ini berikutan kebocoran soalan sebelum ini. - Foto Syarafiq Abd Samad
Peperiksaan semula itu diadakan susulan kebocoran kertas peperiksaan UPSR awal membabitkan 472,853 murid yang mendudukinya di seluruh negara bermula 9 September lalu.
Semalam, Datuk Seri Najib Razak mengucapkan selamat maju jaya kepada murid yang terbabit dengan UPSR.
SEORANG ibu mencium anaknya yang akan menduduki peperiksaan ulangan kertas Sains bagi UPSR di SK Komplek Uda, Bandar Baru Uda, Johor Bahru, pagi ini. - Foto Zulkarnain Ahmad Tajuddin


Perdana Menteri turut memuji kesabaran ibu-bapa dan guru dalam menghadapi isu kebocoran soalan peperiksaan itu.
GURU Sekolah Kebangsaan Sungai Mas, Sungai Lembing, Nawawi Sarupin (kanan) dan Mohd Fadhil Omar mengambil inisiatif membawa calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang tidak mempunyai kenderaan untuk ke sekolah bagi membolehkan mereka menduduki peperiksaan, hari ini. - Foto Mustaffa Kamal
- BERNAMA

Britain timbang koc wanita untuk perangi serangan seksual

Menteri Pengangkutan, Claire Perry.
BIRMINGHAM, United Kingdom: Britain mungkin memperkenalkan koc untuk wanita bagi memerangi peningkatan serangan seksual terhadap penumpang tren, menurut Menteri Pengangkutan, Claire Perry.
Perry berkata, beliau "amat bertekad" untuk melakukan apa saja untuk meningkatkan tahap keselamatan dan mengurangkan kes serangan berkenaan.
"Mereka memperkenalkan tempat duduk untuk wanita di Jepun kerana terdapat masalah khusus iaitu perbuatan meraba dan keganasan peringkat rendah," katanya pada persidangan Parti Konservatif di Birmingham.
"Ia adalah satu persoalan yang menarik dan saya akan melihat kepada semua idea."
Perangkaan polis pengangkutan Britain menunjukkan peningkatan 21 peratus dalam jenayah seksual sehingga Mac lalu .
- AFP

INTERPOL buru Alvin Tan


Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) meminta bantuan Polis Antarabangsa (INTERPOL) untuk mengesan blogger kontroversi Alvin Tan yang gagal hadir ke prosiding mahkamah kerana dakwaan mempersenda umat Islam tahun lalu selepas dia dipercayai melarikan diri ke Amerika Syarikat (AS).
Perkara itu disahkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar yang menegaskan pihaknya akan mencari Alvin walau di mana jua dia berada.
"Kita akan minta INTERPOL untuk kesan dia (Alvin). Setiap negara ada undang-undang dan kita akan cari dia sampai dapat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Alvin yang mengumumkan kononnya dia membuat permohonan suaka di AS menerusi posting dalam laman Facebook peribadinya pada 26 September lalu turut menghina beberapa pemimpin negara termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selain menyamakan Khalid dengan pemimpin Nazi Heinrich Himmler.
Foto
ALVIN bergambar di lokasi yang didakwa Pantai Venice, AS.

"Sesetengah orang akan kata saya bodoh kerana bersuara sebelum permohonan suaka diluluskan, sama seperti ketika saya memulakan blog seks sebelum tamat pengajian undang-undang dulu," katanya dalam posting berkenaan.

Selain itu Alvin turut berkongsi sekeping gambarnya di lokasi yang didakwa Pantai Venice, Los Angeles.

Pada 13 Jun lalu, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur mengeluarkan waran tangkap ke atas Alvin, selepas dia gagal menyerahkan semula pasport yang diserahkan kepadanya sebelum ini, bagi membolehkannya ke Singapura untuk tujuan penggambaran dokumentari.

Sejak itu, Alvin gagal hadir ke mahkamah sehingga menyebabkan wang jaminan RM20,000 yang dibayar ibunya All Kim Lian, 57, dan sepupu Loo Ching Ching, 44, dirampas mahkamah.

Di Melaka, Pemuda UMNO Malaysia, Pemuda UMNO Bahagian Bukit Katil dan Persatuan Veteran Bekas Tentera Tidak Berpencen negeri membuat laporan polis berhubung tindakan Alvin yang menghina pemimpin negara di laman sosial FBnya itu.

Tiga laporan terhadap Alvin yang juga blogger kontroversi itu dibuat EXCO Pemuda UMNO Mohd Rafiq Naizamohideen ditemani kira-kira 20 ahli UMNO dan persatuan berkenaan di Balai Polis Melaka Tengah, Bandar Hilir kira-kira jam 1 tengah hari, semalam.

Mohd Rafiq yang juga Presiden Pemikir Muda Malaysia berkata, pihaknya menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas ke atas Alvin yang sebelum ini pernah didakwa mempersenda umat Islam dan bulan Ramadan di mahkamah.

"Apa yang dinyatakannya itu bukan mewakili suara majoriti rakyat negara ini sebaliknya pendapatnya yang mempunyai masalah peribadi dan tidak mempunyai kesopanan selaras dengan prinsip Rukun Negara.

"Ini bukan kesalahan pertama dilakukannya, sebelum ini dia mempersendakan umat Islam dan bulan Ramadan justeru, kita menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas dan bekerjasama dengan INTERPOL bagi menjejakinya," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/29