Sunday, November 17, 2013

China longgar dasar satu anak


17 November 2013


BEIJING - CHINA. China akan membenarkan setiap keluarga mempunyai dua anak selepas kerajaan bersetuju melonggarkan dasar satu anak yang dilaksanakan sejak lebih 30 tahun lalu.

Kelmarin, agensi berita Xinhua melaporkan, perubahan itu adalah sebahagian daripada dokumen dasar utama dibincangkan dalam mesyuarat bersama pemimpin parti berlangsung selama empat hari bermula Selasa lalu.

Menurut akhbar tersebut, dasar kelahiran anak itu diselaraskan sebagai usaha menggalakkan keseimbangan penduduk untuk jangka panjang.

Difahamkan, golongan petani dan etnik minoriti juga diberi hak sama jika anak pertama mereka adalah perempuan.

Dasar di bawah program perancangan keluarga itu diperkenalkan pada 1980 kononnya sebagai langkah untuk mengehadkan populasi di negara tersebut.

Penghidap diabetes maut setiap 6 saat

Penghidap diabetes maut setiap 6 saatPesakit terpaksa menyuntik insulin bagi membolehkan anggota tubuh mengubah gula dalam darah kepada tenaga. - Foto AGENSI

Tabiat pemakanan, gaya hidup antara punca masalah

Geneva: Penyakit kencing manis atau diabetes adalah punca satu kematian setiap enam saat dengan penghidapnya seramai 382 juta orang di seluruh dunia.
Ini didedahkan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) yang sudah mendapatkan bantuan pelbagai pihak termasuk chef selebriti, Jamie Oliver hinggalah anak saudara raja reggae, Bob Marley bagi meningkatkan kesedaran mengenainya.


Bilangan melonjak

Bilangan penghidap diabetes melonjak 4.4 peratus sejak dua tahun lalu, lapor IDF yang menyiarkan data baru di Brussels.

Bilangan penghidap diabetes juga diramal meningkat 55 peratus menjadi 592 juta menjelang 2035.

Ini berpunca daripada tabiat pemakanan yang tidak baik, gaya hidup santai selain meningkatnya masalah obesiti dan jangka hayat lebih lama.
Pada 2009, bilangan penghidap kencing manis di seluruh dunia adalah 285 juta.

“Keadaan belum stabil lagi dan penghidap diabetes terus meningkat,” kata pakar epidemiologi dan penyelaras projek Atlas Diabetes untuk IDF, ketika dihubungi.

“Diabetes terus menjadi masalah besar dan semakin teruk hingga melepasi daripada jangkaan.”

Penyakit itu berpunca daripada kekurangan insulin, unsur yang membolehkan anggota tubuh mengubah gula dalam darah kepada tenaga.

RM1.6t kos rawatan

Pada tahun ini, masyarakat antarabangsa menghabiskan AS$548 bilion (RM1.6 trilion) bagi menanggung kos rawatan penghidap diabetes.

“Semuanya bergantung kepada kesedaran seseorang itu. Diabetes juga adalah sejenis penyakit senyap, jadi adalah lebih baik kita dapat membincangkannya,” kata Mike Doustdar, naib presiden kanan Novo Nordisk, pengeluar insulin terbesar dunia.

China mencatat negara paling ramai penghidap kencing manis iaitu 98 juta atau 10 peratus daripada penduduknya, peningkatan dramatik berbanding hanya satu peratus pada 1980, menurut laporan baru-baru ini. - AGENSI