Monday, May 16, 2011

Zakiah Anas Enggan Kembali Kepada SuamiZakiah Anas.
PETALING JAYA: Personaliti TV3, Zakiah Anas menegaskan bahawa dia tidak akan kembali ke pangkuan suaminya, Mohamad Yusof @ Mohamed Yusof Taib sekalipun lelaki tersebut berubah sikap.
Zakiah juga mengakui bahawa dirinya tidak mempunyai perasaan kasih dan sayang kepada Mohamad Yusof selain tiada persefahaman dalam perkahwinan yang dibina sejak 18 tahun lalu.
Sehubungan itu, wakil hakam (penimbangtara) Zakiah, Muhammed Shouib Awalludin membuat kesimpulan menasihatkan Mohamad Yusof untuk menceraikan isterinya dengan lafaz talak satu.
Perkara itu dinyatakan oleh Muhammed Shouib, yang merupakan seorang bekas kadi dalam laporan hakam tersebut yang dibentangkan di Mahkamah Rendah Syariah di sini pada Isnin.
Dalam majlis hakam, Mohamad Yusof diwakili oleh seorang imam masjid, Mohd. Azizi Mohd. Yaakob.
Sekiranya Zakiah nekad untuk tidak kembali ke pangkuan suami, Mohamad Yusof pula nekad untuk tidak mahu melafazkan cerai.
Mohamad Yusof berhasrat untuk menyelamatkan ikatan perkahwinan tersebut kerana dia masih sayang kepada Zakiah dan tidak mahu krisis rumah tangga mereka memberi kesan terhadap dua anak lelaki mereka.
Menurut Mohd. Azizi, selain itu Mohamad Yusof ingin menyelamatkan Zakiah yang kian hanyut dengan memberi perumpamaan seperti `sampan yang hanyut dalam lautan luas’ kerana meninggalkan rumah tanpa izinnya.
Ekoran itu, Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad memutuskan agar wakil hakam itu untuk sekali lagi mencuba mencari jalan penyelesaian dalam kemelut rumah tangga pasangan tersebut.
Bagaimanapun tiada tarikh yang ditetapkan untuk perintah tersebut dilaksanakan.
Pada prosiding itu, Zakiah diwakili peguam syarie Abdullah Anuar Sahri manakala Mohamad Yusof tidak diwakili peguam syarie.
Keretakan rumah tangga pasangan tersebut bermula sejak tahun 2009 apabilaZakiah, 45, memfailkan permohonan untuk bercerai secara baik di MahkamahRendah Syariah Shah Alam.
Dia kemudiannya meminda permohonan itu sebanyak dua kali, iaitu kepada fasakh dan taklik sebelum menarik semula permohonan pada 1 September 2009.
Serentak dengan penarikan itu, Mohamad Yusod, 49, menarik semula permohonan kembali taat dan nusyuz yang difailkannya.
Pada Januari 2010, Zakiah sekali lagi memfailkan permohonan untuk berceraisecara baik yang berlanjutan sehingga kini.
Zakiah dan Mohamad Yusof dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Aiman Muzammil, 17, dan Amir Muzhaffar, 15 tahun.
mStar Online

Kes polis tembak remaja berulang lagi?


Keluarga lelaki ditembak tidak puas hati


PETALING JAYA: Keluarga Mohamad Johari Abu Bakar, lelaki yang ditembak mati di Cyber Valley, Dengkil, kelmarin, membuat laporan polis menuntut badan bebas ditubuhkan kerana tidak berpuas hati dengan kenyataan dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM), semalam.
Laporan dibuat ibu mangsa, Salmah Mohamed Shariff, 41, di Balai Polis Damansara, di sini, kira-kira jam 4 petang, mendakwa wujud beberapa kenyataan bercanggah diterima daripada PDRM.

Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa yang bertindak sebagai jurucakap keluarga itu berkata, keluarga mangsa mendesak polis mengeluarkan kenyataan telus mengenai keadaan sebenar kejadian.

“Keluarga mangsa ragu dengan kenyataan dikeluarkan polis seperti dilaporkan kebanyakan akhbar kerana terdapat beberapa fakta bercanggah.

“Usia sebenar Mohamad Johari adalah 17 tahun manakala kenyataan dikeluarkan polis menyatakan mangsa berusia 20-an. “Ini bermakna mangsa masih remaja dan polis tidak sepatutnya melepaskan tembakan terhadapnya,” katanya.


Sivarasa berkata, keluarga mangsa juga mendakwa tangan kanan Mohamad Johari patah sedangkan sebelum ini tangannya tidak patah.

“Sehingga kini, keluarga mangsa masih menunggu laporan lengkap bedah siasat dijalankan terhadap Mohamad Johari dan setakat ini, keluarga itu belum dihubungi pihak hospital mengenai bedah siasat dijalankan. “Kami akan memohon mahkamah mengeluarkan arahan membolehkan bedah siasat kali kedua dilakukan untuk mengetahui punca sebenar tangan kanan mangsa patah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah ketika dihubungi berkata, polis masih menjalankan siasatan terperinci berhubung kes berkenaan.

“Masih terlalu awal untuk keluarga mempersoalkan kredibiliti polis kerana siasatan masih dijalankan.

“Kenyataan demi kenyataan dikeluarkan menyebabkan masyarakat keliru mengenai kedudukan sebenar kes berkenaan,” katanya.
myMetro

Rakyat Palestin berontak peringati 'hari malapetaka'


BANTAH PEMBENTUKAN ISRAEL: Para penduduk Palestin mengusung seorang lelaki yang cedera apabila askar Israel melepaskan tembakan di sempadan Erez, di utara Jaluran Gaza, semalam. -- Foto AFP

JALURAN GAZA: Kereta kebal tentera Israel semalam melepaskan dua tembakan dan tembakan mesingan ketika lebih 1,000 rakyat Palestin berarak menuju sempadan Gaza-Israel menyebabkan sekurang-kurangnya 52 orang cedera.
Perarakan itu diadakan sebagai memperingati ulang tahun ke-63 sejarah hitam Palestin dicerobohi ketika perang yang menjurus kepada pembentukan Israel pada 1948.Rakyat Palestin menganggap Hari Kemerdekaan Israel semalam sebagai 'Nakba' atau malapetaka bagi mereka.Lebih 760,000 rakyat Palestin yang telah diusir keluar daripada kediaman mereka semasa pencerobohan itu.Menurut saksi, para penduduk Gaza telah mara ke arah sempadan Erez sebelum askar Israel melepaskan tembakan.Para pegawai polis Hamas, yang mengawal Gaza, telah cuba menghalang para penunjuk perasaan daripada menghampiri sempadan itu, namun gagal.Mereka melaungkan 'Tidak kepada pendudukan!' dan 'Revolusi untuk membebaskan Palestin.'Perarakan yang serupa dilaporkan di Bukit Golan, dengan pelarian Palestin dari Syria ditembak apabila menghampiri sempadan Israel.Menurut media Israel, empat orang telah ditembak mati sementara sehingga 20 orang dilaporkan cedera.Penghulu kampung Majdal Shams, Encik Dolan Abu Salah, berkata antara 40 dengan 50 penunjuk perasaan telah mara ke sempadan Israel di Bukit Golan.'Apa yang saya tahu, mereka telah memecahkan pintu masuk sempadan,' katanya.Di sempadan Israel dengan Lebanon pula, tentera Israel telah menembak mati lagi empat orang penunjuk perasaan proPalestin dan mencederakan lagi 11 orang.Lebih 5,000 penunjuk perasaan turut berarak di bandar selatan Rafah di Gaza, yang bersempadankan Mesir.Mengulas perkembangan semalam, Perdana Menteri Israel, Encik Benjamin Netanyahu, berkata:'Saya kesal wujud kumpulan pelampau di kalangan penduduk Arab Israel dan di negara-negara jiran yang telah menjadikan hari penubuhan negara Israel kepada hari hasutan, keganasan dan kemarahan.'Apabila Israel dibentuk pada 1948, sekitar 160,000 rakyat Palestin yang kekal menetap di negara itu dan kini dikenali sebagai penduduk Arab Israel.Golongan itu kini seramai 1.3 juta atau sekitar 20 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk Israel.Perarakan serupa telah turut dilaporkan di Baitulmakdis timur dan Tebing Barat.Jumaat lalu, rakyat Mesir telah berhimpun di Dataran Tahreer, sebagai menunjukkan sokongan kepada para penduduk Palestin.Mereka telah melaungkan slogan 'Kami korbankan jiwa dan raga demi Palestin'.Pegawai Mesir berkata pasukan keselamatan akan menghalang penunjuk perasaan daripada mendekati sempadan untuk mengelakkan pertempuran dengan Israel yang mempunyai sejarah pertikaian dengan Mesir pada 1967 dan 1973. -- AFP, AP, Reuters.

Halijah derita penyakit misteri

Aminah Baharum (kiri) menunjukkan penyakit ganjil yang dihidapi anaknya, Halijah Awi di Kampung Pulau Tiga Kiri, Kampung Gajah, Perak, semalam.


KAMPUNG GAJAH 15 Mei - Berat mata memandang berat lagi bahu memikul.
Begitulah penderitaan ditanggung Halijah Awi, 30, yang menderita penyakit ketumbuhan misteri di seluruh badannya sejak berumur lima tahun.
Ketumbuhan misteri yang semakin merebak itu juga menyebabkan wanita dari Kampung Pulau Tiga Kiri di sini, kini hanya mampu melihat dengan sebelah mata kerana mata kirinya membengkak, seolah-olah matanya jatuh ke bawah.
Akibat penyakit misteri itu juga, Halijah terpaksa berhenti sekolah ketika darjah enam kerana tidak tahan ejekan kawan-kawan sekolah.
"Sejak saya dilahirkan, penyakit ini sudah berada di dalam badan saya dan ketika umur lima tahun, saya menyedari penyakit ini telah merebak ke seluruh anggota badan dan rasa gatal-gatal itu lama-kelamaan naik ke muka dan merebak ke bahagian mata.
"Biji-biji ini amat menyiksakan saya kerana ia amat panas dan kadang-kadang terasa amat gatal sehingga saya terpaksa berendam di dalam air selama lima jam untuk meredakannya," kata Halijah ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.
Menurut Halijah, dia kini cuma berkurung di dalam rumah kerana merasa sangat segan dengan jiran-jirannya disebabkan ketumbuhan tersebut.
"Saya juga ingin mempunyai ramai kawan dan mendirikan rumah tangga seperti orang lain tetapi apakan daya, orang tidak mahu berkawan dengan saya kerana takut melihat rupa saya yang hodoh ini," katanya diiringi air mata.
Sementara itu, ibunya, Aminah Baharum, 54, berkata, banyak usaha telah dibuat untuk mengubati penyakit misteri anaknya itu termasuk berjumpa dengan bomoh tetapi tidak juga sembuh.
"Halijah pernah dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh dua tahun lalu tetapi penyakitnya bukan sahaja tidak sembuh, malah semakin merebak ke seluruh badan sehingga tangannya juga membengkak.
"Lebih membimbangkan saya apabila dua lagi anak saya seakan-akan mendapat penyakit sama apabila mereka turut mengalami gatal-gatal pada badan," ujarnya.
Menurut Aminah, dia sudah kehabisan ikhtiar apatah lagi dengan kekangan kewangan kerana hanya bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM150 sebulan selepas kematian suaminya dua tahun lepas.
"Bantuan dari JKM itu untuk menampung perbelanjaan kami pun tidak cukup. Kadang-kadang kami terpaksa berjimat cermat dengan makan nasi berlaukkan sambal kelapa sahaja untuk meneruskan hidup," katanya.

Dibelasah polis


Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID


KESAN cedera di badan Muhammad Farhan yang didakwa dipukul bertubi-tubi dengan cota oleh seorang anggota polis di Jalan Pegoh-Alor Gajah, Melaka, semalam.


MELAKA 15 Mei – Bukan sahaja dituduh terlibat dalam lumba haram yang didakwa tidak dilakukannya, seorang remaja berusia 22 tahun mendakwa dia dibelasah bertubi-tubi menggunakan cota oleh seorang anggota polis di Jalan Pegoh, di sini semalam.
Remaja terbabit, Muhammad Farhan Abdul Malek mendakwa, dalam kejadian kira-kira pukul 12.30 tengah malam itu, dia sedang menunggang motosikal seorang diri menuju ke rumah seorang saudaranya di Pegoh.
Menurutnya, ketika melalui Jalan Pegoh, dia terkejut apabila tiba-tiba melihat satu kon polis melayang entah dari mana sehingga mengenai seorang penunggang motosikal lain di hadapannya.
“Saya cuba mengelak motosikal terbabit, tetapi tidak sempat menyebabkan saya melanggarnya sebelum terjatuh di atas jalan,” katanya ketika ditemui di Hospital Melaka di sini hari ini.
Dia yang berasal dari Taman Kebaya, Alor Gajah di sini menambah, ketika menahan kesakitan, seorang anggota polis tiba-tiba datang ke arahnya dan mengheretnya ke tepi jalan sambil menghamburkan kata-kata kesat terhadapnya.
Menurut Muhammad Farhan, polis berkenaan turut mendakwa sedang membuat sekatan jalan raya dan menuduhnya merempit serta hendak melanggar sekatan jalan raya walaupun tiada sekatan polis atau penghadang dibuat sebelum kejadian.
“Tanpa usul periksa, polis itu terus memukul belakang badan saya beberapa kali menggunakan cota tanpa menghiraukan kesakitan yang saya alami akibat kemalangan.
“Setelah melemparkan kata-kata kesat kepada saya selama kira-kira 30 minit, polis berkenaan dan rakannya menghantar saya ke Hospital Alor Gajah menaiki kereta peronda polis dan meninggalkan saya di sana,” dakwanya lagi.
Tambahnya, selepas mendaftar sebagai pesakit, dia yang bekerja sebagai operator di sebuah kilang automotif di sini terus menghubungi sepupu dan bapanya memaklumkan kejadian itu.
Sementara itu, bapa mangsa, Abdul Malek Enden, 57, berkata, akibat kejadian itu anaknya kini mengalami kecederaan serius di kedua-dua belah tangan dan patah tulang rusuk belakang badan dipercayai akibat dipukul dengan cota.
Katanya, dia kesal dengan sikap anggota polis itu yang bertindak tanpa usul periksa terhadap anaknya.
Berikutan kejadian itu, Abdul Malek kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Pegoh

Nak masuk Gaza diarah patah balikSEKATAN jalan raya yang sebelum ini dilakukan anggota polis kini diambil alih tentera bermula semalam, memperketatkan kawalan di sempadan Rafah berikutan sambutan 'Nakba'   menyebabkan kumpulan wartawan Media Prima gagal memasuki Palestin walaupun mempunyai surat kebenaran daripada kerajaan Mesir.
SEKATAN jalan raya yang sebelum ini dilakukan anggota polis kini diambil alih tentera bermula semalam, memperketatkan kawalan di sempadan Rafah berikutan sambutan 'Nakba' menyebabkan kumpulan wartawan Media Prima gagal memasuki Palestin walaupun mempunyai surat kebenaran daripada kerajaan Mesir.

Tentera Mesir soal petugas Media Prima gara-gara segulung rokok daun

KUMPULAN wartawan Media Prima yang cuba memasuki Gaza sehari sebelum rakyat Palestin mengingati ulang tahun ke-63 Nakba semalam diarah berpatah balik oleh tentera yang mengadakan sekatan jalan selepas Terusan Suez di sebelah Gurun Sinai, kurang 100 kilometer dari pelabuhan Al Arish.
Sebelum itu, kami ditahan dan beg digeledah pihak berkuasa di sekatan jalan pertama di Ismaliya sebelum melalui jambatan merentasi Terusan Suez, gara-gara segulung rokok daun dan tembakau yang dibawa salah seorang anggota kumpulan itu.
Dalam kejadian jam 4 petang waktu tempatan itu, pihak berkuasa menahan dan menyoal penulis, jurugambar NSTP, Rosdan Wahid, wartawan TV3, Mohd Harris Hazri Abdul Halim dan jurukamera, Ahmad Azizi Adnan, mengenai tembakau itu selama 20 minit yang disangka ganja dan dilarang di negara Arab.

Kami kemudian meneruskan perjalanan ke Al Arish sebelum ditahan di dua sekatan di sebelah Gurun Sinai sebelum diarah pulang ke Kaherah atas faktor keselamatan kerana rancangan penunjuk perasaan untuk mengadakan protes besar-besaran di sepanjang sempadan Rafah, semalam.

Jumaat lalu, Berita Harian yang berkesempatan membuat liputan di Medan Tahrir menyaksikan ribuan rakyat Mesir berkumpul di medan yang menjadi titik tolak kejatuhan rejim Hosni Mubarak pada 11 Februari lalu berkumpul bagi menyatakan sokongan kepada saudara mereka di Palestin sempena mengingati ulang tahun ke-63 Nakba yang disambut setiap 15 Mei.

Hari Nakba atau hari ‘bencana’ merujuk kepada pengusiran paksa lebih 760,000 rakyat Palestin dari tanah air mereka bagi membolehkan penubuhan negara Yahudi pada 1948 dengan dianggarkan seramai 4.7 juta pelarian Palestin berasal dari keturunan mereka yang diusir.
Difahamkan, sekurang-kurangnya 20 bas yang membawa penunjuk perasaan Mesir yang berhasrat mengadakan protes di sempadan Rafah yang memisahkan Mesir dan Gaza diarah berpatah balik ke Kaherah oleh pihak tentera yang kini membuat sekatan menuju ke sempadan wilayah konflik itu.

Beberapa kereta perisai dan trak tentera dengan anggota tentera kelihatan di beberapa sekatan jalan utama, termasuk sekatan jalan sebelum melalui Suez.

Dalam perjalanan pulang, kami menyaksikan berduyun-duyun kenderaan yang menuju arah Al Arish ditahan dan diperiksa ketat oleh tentera termasuk beberapa bas yang membawa kumpulan aktivis yang bercadang mengadakan protes di sempadan Rafah.

Kerajaan baru selepas rejim Mubarak dilaporkan pro perjuangan Palestin dan menjadi orang tengah kepada perjanjian perdamaian antara Hamas dan Fatah yang dipersetujui minggu lalu, bagi membolehkan penubuhan kerajaan perpaduan dan memberi laluan kepada pilihan raya parlimen diadakan di Palestin.

Agensi berita AFP melaporkan ribuan polis Israel dikerahkan ke Jerusalem dan beberapa kawasan lain untuk mengawal keadaan dan meningkatkan tahap keselamatan selepas seorang remaja terbunuh dalam pertempuran menjelang hari mengingati Nakba. 

13 rakyat Palestin ditembak


Tentera Israel serang penunjuk perasaan cuba masuk kawasan Yahudi


MAJDAL SHAMS, Bukit Golan: Tentera Israel menembak mati 13 penunjuk perasaan Palestin yang cuba memasuki kawasan diduduki Yahudi itu dari tiga sempadan berasingan iaitu Syria, Lubnan dan Gaza semalam. 

Insiden berkenaan berlaku pada hari ‘Nakba’ (bencana) iaitu hari penubuhan Israel pada 1948 yang menyebabkan beratus ribu warga Palestin diusir keluar dari negara mereka.
Di sempadan Lubnan dengan wilayah diduduki Yahudi, 10 warga Palestin ditembak mati apabila ditembak tentera Israel yang menghalang mereka memasuki wilayah berkenaan.
Pasukan keselamatan Lubnan berkata lebih 100 orang cedera dalam insiden berkenaan yang berlaku di Maroun al-Ras. 

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, beliau berharap insiden berkenaan tidak akan mencetuskan keganasan yang lebih dahsyat. 

Media Syria melaporkan tentera Israel menembak mati dua orang daripada berpuluh-puluh pelarian Palestin yang cuba memasuki Bukit Golan dari Syria. 

Di Semenanjung Gaza pula, tentera Israel menembak ke arah 82 penunjuk perasaan yang menghampiri pagar yang memisah wilayah dikuasai Hamas itu dengan Israel. 
Dalam satu insiden berasingan, tentera Israel berkata pihaknya menembak mati seorang lelaki yang didakwanya cuba memasang bom berhampiran sempadan. 

Di Tel Aviv, seorang pemandu lori warga Israel berbangsa Arab merempuh kereta dan pejalan kaki, membunuh seorang lelaki dan mencederakan 17 orang. 

Polis masih menyiasat sama ada insiden itu adalah satu kemalangan atau satu serangan. 

Saksi berkata pemandu berkenaan ditahan. 

Di Tebing Barat yang diduduki Israel, remaja Palestin dan tentera Israel bertempur beberapa jam di pusat pemeriksaan yang memisahkan Ramallah, pusat pentadbiran Palestin dan Baitulmaqdis. – Reuters 

Tujuh sekeluarga ditahan berhubung kes tetak dan rompak


JOHOR BAHARU: Seorang pemandu teksi dan kesemua enam anggota keluarganya ditahan polis berhubung kes kejadian tetak, membawa senjata berbahaya di tempat awam dan merompak stesen minyak di sini semalam.
Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan ACP Zainuddin Yaacob berkata tujuh sekeluarga itu ditahan polis pada kira-kira 2.05 petang di Taman Pelangi selepas berjaya dipujuk oleh polis supaya menyerah diri.

Katanya insiden bermula dengan kejadian seorang lelaki berusia 25 tahun ditetak di kepala dengan sebilah pedang oleh bapa saudaranya yang berusia 49 tahun di rumah bapa saudaranya di Bandar Baru Permas Jaya pada 9 malam, Jumaat lalu.

Mangsa yang menerima empat jahitan membuat laporan polis pada 12.05 tengah hari semalam, katanya dalam satu kenyataan di sini.

Bertindak atas laporan itu, polis telah pergi ke rumah suspek namun mendapati suspek yang bekerja sebagai pemandu teksi telah membawa isterinya yang berusia 37 tahun, bayi perempuan 16 bulan serta empat anak lelaki masing-masing berusia lapan, 12, 14 dan 15 tahun menaiki teksi menghala ke Bandar Baru Permas Jaya.

Keputusan kes liwat Anwar hari iniKUALA LUMPUR – Selepas hampir tiga tahun berlanjutan, kes Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menghadapi tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan akan diputuskan hari ini oleh Mahkamah Tinggi di sini.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Md. Diah akan memberi keputusan pagi ini selepas meneliti dan mempertimbangkan hujah kedua-dua belah pihak di akhir pendakwaan sama ada akan membebaskan Anwar atau memanggil bela diri.
Pada 7 Ogos 2008, Anwar, 64, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful, 26, tanpa kerelaan di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara di sini, antara pukul 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.
Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh menyebabkan Anwar dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.
Anwar yang kini dihimpit kontroversi rakaman video seks pernah didakwa atas tuduhan serupa iaitu meliwat pemandu isterinya, Azizan Abu Bakar pada 2000 namun selepas disabitkan bersalah dan menjalani hukuman penjara empat tahun, hukuman terhadapnya diketepikan oleh Mahkamah Persekutuan.
Seramai 27 orang saksi dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 3 Februari tahun lalu dengan saksi pertama ialah pengadu sendiri, Mohd. Saiful mendakwa diliwat oleh Anwar ketika menghantar fail yang tertinggal di pejabat.
Mohd. Saiful dalam keterangannya juga mendakwa tidak membuang air besar selama dua hari selepas kejadian sebelum membuat pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 28 Jun 2008.