Sunday, March 28, 2010

Elok masukkan nama Mahathir, Najib dan kroninya sekaliMuzium Pengkhianat cari calon 100 kaki rasuah2010/03/28
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
BEIJING: Pemilik muzium antirasuah yang bakal dibuka di Chengdu meminta orang ramai mencalonkan 100 pegawai kerajaan paling rasuah sejak 100 tahun lalu, lapor media semalam.
Agensi berita Xinhua melaporkan, Fan mula menerima sebarang cadangan nama tokoh negara itu daripada orang ramai untuk didokumentasikan di muziumnya.

“Mulai sekarang, kami akan menerima pencalonan dan orang ramai boleh mengundi di laman web muzium ini,” katanya.

Ketika ini, lapor Xinhua, kebimbangan utama Fan adalah sambutan melampau daripada orang ramai.

“Tentulah tempat terhad dan kami perlu memberi pertimbangan kepada tahap rasuah dilakukan tokoh terbabit,” katanya.

Antara kriteria ditetapkan Fan adalah, semua nama dicalonkan mesti mempunyai kedudukan dalam kerajaan, jumlah wang diseleweng, kaedah digunakan dan kesan rasuah kepada masyarakat.

“Pada masa sama, muzium ini akan menyediakan maklumat bagi mencegah amalan rasuah,” katanya.

Fan berkata, dia akan mendapatkan sokongan Jawatankuasa Disiplin Parti Komunis China bagi menjayakan muzium berkenaan.

“Saya berharap muzium ini menjadi pusat pendidikan kesedaran rasuah.

“Mungkin kerajaan boleh menyediakan jadual lawatan kepada banduan untuk datang ke sini,” katanya.

Tidak dapat dipastikan bila muzium itu dibuka. - AFP

Perkasa buat 3 laporan polis terhadap PKRKUALA LUMPUR 27 Mac - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) hari ini membuat tiga laporan polis serentak termasuk pendedahan rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008.
Dua lagi laporan itu berkaitan dengan pengedaran risalah yang mengandungi laporan klinikal forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL) bahawa pembantu Anwar, Mohd. Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat dan cakera padat (CD) mengandungi fatwa imam terkemuka dari Mesir, Syeikh Yusuf al-Qaradawi.
Laporan polis itu dibuat oleh Ketua Wira Perkasa, Arman Azha Abu Hanifah, 36, di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul di sini pada pukul 12.30 tengah hari.
Sebelum itu, Arman Azha dan kira-kira 40 ahli Perkasa berarak dari Dewan Tun Razak, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) ke IPD itu sambil mengibarkan bendera Perkasa dan melaungkan 'Allahuakbar' serta 'Hidup Perkasa'.
Arman Azha yang ditemui pemberita berkata, laporan pertama berkaitan dakwaan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim mengenai lapan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan melompat parti dalam percubaan mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008.
Dalam pada itu, Amran Azha berkata, laporan kedua mengenai sebuah risalah yang ditanda tangani Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail bertajuk 'Fitnah dahsyat berulang kembali' sementara laporan ketiga laporan ketiga mengenai pengedaran cakera padat (CD) PKR yang menggunakan fatwa Syeikh Yusuf al-Qaradawi.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika ditemuiUtusan Malaysia hari ini mengesahkan telah menerima laporan tersebut.

Kami tidak bermusuh dengan sesiapa - Ibrahim AliKUALA LUMPUR 27 Mac - Parti politik di negara ini akan rugi sekiranya mengambil sikap bermusuh dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) terutamanya menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.
Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, Perkasa merupakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memperjuangkan hak-hak orang Melayu dan bukannya ditubuhkan untuk bermusuh dengan mana-mana pihak.
"Tetapi segelintir pihak kini cuba mengaitkan Perkasa dengan UMNO. Mereka kata Perkasa mahu bersaing dengan UMNO. Kami tidak bersaing kerana Perkasa tidak bertanding dalam pilihan raya.
"Tetapi, parti-parti politik juga tidak boleh bermusuh dengan Perkasa kalau mahu menang pada pilihan raya nanti. Kalau bermusuh, mereka akan rugi," katanya ketika berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan Perkasa kali pertama yang dirasmikan Tun Dr. Mahathir Mohamad di sini hari ini.
Dalam ucapannya, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas turut menyarankan kepada UMNO supaya kembali kepada landasan perjuangan yang asal sekiranya parti itu mahu kekal berkuasa.
"UMNO adalah satu-satunya parti Melayu yang memperjuangkan Melayu, maka ia mesti tegas mengenai kepentingan dan tuntutan Melayu," katanya.
Di samping itu beliau berkata, apa yang menyedihkan, terdapat juga parti Islam yang menjual agama demi kepentingan diri sendiri sehingga sanggup diperkudakan.
"Ada pemimpin Melayu yang dianggap hebat, kita tahu siapa orangnya, yang menjadi dalang sehingga menimbulkan masalah sekarang ini dan menyebabkan berlakunya perpecahan di kalangan orang Melayu.
"Tokoh ini nampaknya disokong oleh beberapa kerat pemimpin Amerika Syarikat, Australia dan satu dua negara Islam liberal," katanya.
Ibrahim pada masa yang sama turut mengajak orang Melayu supaya insaf, sensitif dan tegas dalam menentang 'Malaysian Malaysia' kerana sasaran utama konsep ini adalah umat Islam, Melayu dan bumiputera terutama mengenai hak istimewa di bawah Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
"Lebih serius lagi jika dianalisis secara lebih mendalam, Malaysian Malaysia juga disasarkan kepada agama Islam, institusi raja-raja Melayu dan bahasa Melayu yang kesemuanya dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan," katanya.
Sementara itu, Ibrahim meminta syarikat milik kerajaan (GLC) supaya menyokong akhbar arus perdana berbahasa Melayu dengan mengiklankan produk keluaran mereka di akhbar berkenaan bagi meningkatkan ekonomi orang Melayu.
Kata beliau, sikap kebanyakan GLC yang lebih gemar memilih akhbar berbahasa Inggeris untuk mengiklankan produk mereka tidak akan membantu perkembangan syarikat orang Melayu.
"Jadi, saya pohon kepada Tun Dr. Mahathir yang juga Penasihat Proton untuk melihat perkara ini supaya GLC memainkan peranannya untuk membantu orang Melayu dan syarikat bumiputera," katanya.
Mengulas lanjut, Ibrahim berkata, beliau mahu NGO Melayu membuat pemantauan, penelitian dan bersuara melihat bagaimana peranan GLC dalam membantu syarikat-syarikat bumiputera dan orang Melayu.
''Sekiranya perlu berhimpun, kita akan berhimpun secara aman bagi memastikan GLC benar-benar memainkan peranan membantu syarikat dan orang Melayu.
''Selain GLC, Perkasa dan NGO Melayu yang lain juga akan memantau soal pendidikan negara terutamanya di peringkat institusi pengajian tinggi (IPT),'' jelasnya.

Jangan percaya lagi pada katak