Thursday, December 30, 2010

Ibu tunggal tagih simpatiMASAI – Hati ibu mana yang tidak bimbang meninggalkan anak-anak yang masih kecil sendirian di rumah, di Kampung Desa Bakti, di sini, tatkala ibu terpaksa keluar mencari rezeki seawal jam 5 pagi setiap hari.

Tambahan pula, persekitaran rumah yang dipenuhi semak-samun dan berhampiran dengan sungai membuatkan si ibu tidak keruan setiap hari berada di tempat kerja untuk menanti waktu pulang.

Aleena Mohd Puasa, 29, yang merupakan ibu tunggal berkata, setiap hari seawal jam 5 pagi dia terpaksa keluar rumah ke tempat kerja di Tampoi ketika empat anaknya yang berumur antara tujuh dan tiga tahun masih nyenyak tidur.

Menurutnya, rumah setinggan berkenaan milik rakannya yang membenarkan mereka lima beranak menumpang teduh sejak dua bulan lalu, selepas diarahkan keluar kerana gagal menjelaskan tunggakan rumah sewa.

Rumah haramOleh Kandau Sidi
kandau@bharian.com.my
2010/12/30

LEBIH 4,000 rumah  setinggan  di sepanjang sungai   menjejaskan keindahan Miri.
LEBIH 4,000 rumah setinggan di sepanjang sungai menjejaskan keindahan Miri.
4,000 kediaman setinggan sepanjang Sungai Miri 

MIRI: Jika anda berpeluang menyusuri Sungai Miri, pemandangan utama yang dapat dilihat sepanjang sungai itu ialah deretan rumah setinggan.
Pemandangan itu seolah-olah sudah menjadi satu trend kewujudan setiap bandar di Sarawak, iaitu kebanyakan penempatan setinggan memenuhi kawasan tebing sungai berhampiran pusat bandar.
Di bandar raya Kuching misalnya, penempatan penduduk setinggan banyak wujud di sepanjang Sungai Sarawak dan Sungai Apong, manakala di Sibu di sepanjang Sungai Rejang dan di Bintulu ialah di Sungai Kemena. 

Dianggarkan terdapat lebih 4,000 kediaman setinggan didirikan di sepanjang Sungai Miri. 

Ia termasuk penempatan setinggan di Kampung Baru Pujut 7, Kampung Pujut Sungai Adong, Kampung Merapak Pujut 8, Kampung Damai Jaya dan Piasau Utara. 
Majoriti penduduk setinggan berkenaan sudah menetap di situ sejak 20 hingga 35 tahun yang lalu. 
Hanya sebilangan kecil daripada penduduk setinggan berkenaan yang mengambil inisiatif membeli rumah sendiri. 

Perkara itu diakui Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Baru Pujut 7, Ding Lah, yang berkata, kebanyakan penduduk tidak begitu berminat membeli rumah sendiri. 

"Mereka terlalu mengharapkan belas ehsan daripada kerajaan menyediakan kemudahan tempat tinggal atau rumah mampu milik. Keadaan ini membuat mereka kurang mengambil inisiatif untuk beli rumah sendiri," katanya kepada Berita Harian. 

Beliau berkata, majoriti penduduk yang tinggal di kawasan Kampung Baru Pujut ialah suku kaum Orang Ulu seperti Kayan dan Kenyah manakala selebihnya Melanau, Bidayuh, Iban dan Cina. 

"Penduduk setinggan terbabit merayu kepada kerajaan supaya menyediakan lot tanah kerana kebanyakan daripada mereka daif dan sudah menetap di kawasan setinggan itu lebih 35 tahun yang lalu," katanya. 

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pujut, Andy Chia, berkata kerajaan memerlukan tempoh tertentu untuk memastikan bandar raya ini bebas dari masalah penduduk setinggan, khususnya di sepanjang Sungai Miri. 

"Penduduk setinggan perlu faham kerajaan memerlukan tanah untuk menempatkan penduduk setinggan berkenaan. Sedangkan, di Miri kita kekurangan dana dan tanah. 

"Tidak semua setinggan dapat ditempatkan semula dalam masa terdekat, namun kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk memindahkan mereka dari semasa ke semasa," katanya kepada media selepas mengadakan pertemuan dengan penduduk setinggan dari Kampung Baru Pujut 7 di pejabat Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) cawangan Pujut di sini, baru-baru ini. 

Beliau berkata, sebelum ini kerajaan sudah menempatkan lebih 2,000 penduduk setinggan di Bukit Kanada ke Tudan Desaras Fasa 6 manakala ribuan lagi masih tinggal di kawasan setinggan. 

Katanya, kerajaan melalui Jabatan Tanah dan Servei (JTS) kini terus memantau bagi memastikan tiada lagi penempatan setinggan yang baru diwujudkan. 

Mengenai permintaan Kampung Baru Pujut 7 untuk ditempatkan semula, Andy memberi jaminan akan mengemukakan perkara itu kepada JTS untuk tindakan sewajarnya.
bharian

Makin terhakis

BERBAHAYA...Lim menunjukkan tanah runtuh berdekatan pangsapuri Pandan Lake View.
BERBAHAYA...Lim menunjukkan tanah runtuh berdekatan pangsapuri Pandan Lake View.

AMPANG: “Kami bimbang,” itu yang diluahkan Presiden Persatuan Penduduk Pandan Perdana, AC Lim terhadap kejadian tanah runtuh berdekatan pangsapuri Pandan Lake View, dekat sini.
Katanya, kejadian itu berlaku sejak dua bulan lalu selepas kerja membaiki paip kumbahan tersumbat dilakukan Indah Water Konsortium (IWK) dengan mengorek tanah, tetapi bertambah parah dua minggu lalu selepas lubang yang digali tidak ditimbus.

Menurutnya, kerana hujan berpanjangan runtuhan terbabit semakin curam kira-kira tiga meter dengan keluasan 20 meter.

“Runtuhan itu semakin hampir dengan pangsapuri Lake View yang didiami 2,000 penduduk iaitu hanya setengah meter selain menghakis laluan utama penduduk untuk ke bandar.

“Kami takut kerana tanah runtuh itu menyebabkan jalan utama retak dan sempit sedangkan ia dilalui lebih 1,000 kenderaan sehari.

“Kami tidak mahu kejadian ini meragut nyawa terutama kanak-kanak,” katanya ketika ditemui pada sidang media penduduk Lake View, semalam.


Lim berkata, tanah runtuh menyebabkan seorang penduduk terbabas minggu lalu dan hampir masuk ke dalam cerun, tetapi bernasib baik kerana penduduk membantu.

Katanya, sekiranya tiada tindakan diambil pihak berkenaan, ia akan meragut nyawa penduduk.
Residen Ahli Komuniti Pandan Perdana, Chong Ah Kong, berkata aduan sudah dibuat kepada pihak berkuasa termasuk Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), tetapi tiada tindakan diambil.
Katanya, dua minggu lalu MPAJ memantau keadaan itu, tetapi hanya meletak kayu di tepi runtuhan yang tambah membahayakan keselamatan penduduk.

“Kami mahu mereka menimbus runtuhan itu, bukan membiarkan ia semakin curam.

“Takkan nak tengok kejadian tidak diingini berlaku baru nak ambil tindakan,” katanya yang tinggal di pangsapuri berkenaan sejak 13 tahun lalu.

Menurutnya, jika dibiarkan runtuhan itu, mungkin struktur bangunan rumah berdekatan menjadi retak.
Sementara itu, jurutera Jabatan Kejuruteraan MPAJ, Zahari Mohammad Nor, berkata pihaknya mendapati paip pembetungan di pangsapuri itu pecah dan bocor sebelum IWK mengorek tanah dan membaikinya.

“Kami sudah menghantar surat kepada IWK. Kini MPAJ menunggu pengesahan sama ada paip berkenaan di bawah tanggungjawab IWK atau pengurusan pangsapuri terbabit,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, MPAJ akan menjalankan kerja membaik pulih tembok berkenaan selepas kerja membaiki paip pembetungan selesai.

Wanita berambut perang lebih berjaya dalam hidupLONDON 29 Dis. - Wanita berambut perang sering dianggap bodoh, tetapi golongan itu juga didapati lebih berjaya dalam hidup apabila memperoleh pendapatan tahunan lebih 600 pound (RM2,861) berbanding wanita berambut gelap dan merah.
Satu kajian oleh syarikat kecantikan Britain, Superdrug mendapati wanita berambut perang memperoleh purata pendapatan 23,150 pound (RM110,313) setahun, berbanding 22,586 pound (RM107,627) yang dibawa pulang wanita berambut perang dan 22,327 pound (RM106,383) oleh wanita berambut merah.
Kajian melibatkan 3,000 wanita profesional itu juga menunjukkan majoriti pekerja wanita berambut perang merasakan mereka tidak dipandang serius di tempat kerja, walaupun menerima gaji lebih tinggi.
Wanita berambut perang pula lebih mendapat perhatian di tempat kerja apabila lapan daripada 10 responden mendakwa mereka merasakan diri lebih bernilai semasa bekerja.
"Kajian ini membuktikan kita tidak boleh menilai seseorang berdasarkan paras rupa mereka dan kita juga tidak boleh membuat sebarang kesimpulan mengikut penampilan seseorang.
"Wanita berambut perang mungkin dikenali sebagai kurang matang dan liar, tetapi kajian ini menunjukkan mereka memperoleh pendapatan yang lebih tinggi," kata Pengarah Kelengkapan Dandanan Diri Superdrug, Simon Comins.
Menurut kajian, wanita berambut merah lebih gemar bertukar-tukar kerja bagi mendapatkan pendapatan serta kedudukan yang lebih baik, berbanding wanita berambut gelap yang memilih untuk kekal lebih lama di sesebuah syarikat bagi mendapat kenaikan pangkat.
Wanita berambut perang pula didapati lebih menitikberatkan hubungan baik dengan pelanggan dan mahu sentiasa didampingi teman di tempat kerja.
Kajian itu mendapati wanita berambut perang gemar dipuji oleh rakan sekerja atas usaha mereka berbanding wanita berambut gelap dan merah yang tidak memerlukan penghargaan daripada orang sekeliling. - Agensi
-utusan

Chavez cabar Amerika putus hubungan diplomatikCARACAS 29 Dis. - Presiden Venezuela, Hugo Chavez mencabar Amerika Syarikat (AS) supaya 'memutuskan hubungan diplomatik' berikutan bantahannya berhubung pemilihan duta baru AS ke negara ini oleh Presiden Barack Obama.
"Jika AS mahu mengusir duta kami di negara itu dan memutuskan hubungan diplomatik, biar mereka lakukan," kata Chavez melalui televisyen milik negara, semalam.
Minggu lalu, Menteri Luar Venezuela menyuarakan harapan agar kedua-dua negara menyelesaikan isu berhubung pemilihan diplomat Larry Palmer sebagai Duta AS ke negara ini, yang dicalonkan oleh Obama tetapi belum disahkan oleh Senat AS.
Chavez, bagaimanapun menegaskan bahawa Palmer tidak dialu-alukan di negara ini, selepas diplomat veteran AS itu mengkritik kerajaan sosialis Venezuela ketika pengesahan di Senat AS pada bulan lalu.
"Kami menolak untuk mengiktiraf Palmer dan AS kini mengancam untuk bertindak balas. Mereka boleh lakukan apa yang mereka mahukan, tetapi lelaki ini (Palmer) tetap tidak dialu-alukan.
"Untuk datang ke sini, seorang duta itu perlu menghormati negara ini. Ia amat memalukan jika saya membenarkan lelaki ini (Palmer) datang ke Venezuela," tegas Chavez.
Hubungan AS dan Venezuela tegang sejak beberapa tahun lalu ekoran Chavez berulang kali mengutuk 'imperialisme AS' dan berusaha menjalin hubungan diplomatik dengan negara-negara seteru AS termasuk dengan Cuba, Syria dan Iran.
Penggubal undang-undang AS pada minggu lalu menyuarakan tentangan ke atas undang-undang baru yang diluluskan oleh badan perundangan pro-Chavez yang memberikan Presiden itu kuasa diktator sementara waktu untuk mengekang kebebasan media dan menghukum penggubal undang-undang yang bertukar parti.
Undang-undang diluluskan melalui tekanan parti pemerintah, Parti Sosialis yang dijadual diadakan hanya beberapa minggu sebelum perhimpunan baru pada 5 Januari ini, di mana penggubal undang-undang pro-Chavez kehilangan majoriti besar. - AFP

Biskop bela penganut IslamFREIBURG, Jerman 29 Dis. – Ketua Persidangan Biskop Katolik Jerman, Robert Zollitsch semalam mempertahankan penganut Islam dan meminta penganut Kristian menjauhi pihak yang sengaja menghasut kebencian.
Beliau memberitahu Agensi Berita Jerman DPA bahawa gerejanya mahu mengadakan lebih banyak dialog dengan masyarakat Islam.
Ketika ditanya adakah amaran antikeganasan masa kini akan membawa kepada perbalahan antara Kristian dan Islam, beliau berkata, sehingga ini tiada tanda-tanda perkara itu akan berlaku.
“Penganut Kristian serta pihak yang tidak mempercayai agama di negara ini boleh membezakan antara pengganas, ideologi yang mereka ikuti dan jiran Islam mereka,” katanya.
Zollitsch berkata, penduduk Islam Jerman turut terdedah kepada ancaman keganasan sama seperti semua penduduk lain.
“Mereka juga mempunyai kepentingan yang sama dalam polisi negara seperti penghuni lain dalam masyarakat,” ujarnya.
Ketua biskop itu berkata, satu langkah penting bagi mengekalkan hubungan baik antara Kristian dan Islam di Jerman adalah dengan menghalang pihak yang suka mencetuskan masalah politik daripada mengeksploitasi ketakutan dan membangkitkan kebencian antara satu sama lain.
“Sehingga hari ini, masyarakat kita berjaya menjauhi golongan seperti itu. Kita perlu teruskannya,” kata beliau. – DPA
-utusan

Orang islam sendiri tak mahu negara islam, apa lagi orang bukan islam!


NU tolak Indonesia negara Islam

LOMBOK TIMUR 29 Dis. – Pertubuhan Islam terbesar di Indonesia, Nahdlatul Ulama (NU) menolak cadangan untuk menjadikan negara ini sebagai sebuah negara Islam.
Pengerusi NU, Said Aqil Siradj berkata, NU akan kekal dengan komitmennya menyokong ‘Pancasila’, ideologi Indonesia yang dibentuk pada 1945 dan tidak ada sebab untuk mengubahnya.
“NU akan terus menyokong sepenuhnya Pancasila sebagai asas undang-undang negara ini ,” katanya kepada beratus-ratus anggota NU di Pondok Pesantren, Izudin Al Badar di Kampung Rakam di Lombok Timur, Nusa Tenggara Barat.
Menurut beliau, Pancasila selaras dengan persepsi Indonesia terhadap dunia dan diterima oleh semua rakyat dari Sabang hingga ke Merauke.
“Mari kita sama-sama menyokong asas negara yang sedia ada ini dengan harapan ia dapat membangunkan Indonesia dengan lebih baik,” katanya.
Said Aqil Siradj berkata, jika Indonesia menjadi sebuah negara Islam, ia perlu menjamin kelakuan dan tingkahlaku rakyatnya selari dengan ajaran Islam.
Katanya, banyak penduduk terutamanya di negara yang menggunakan Islam sebagai asas mereka tidak berkelakuan seperti yang diajar oleh agama Islam. Ini perlu ditimbangkan sebelum menjadikan Indonesia sebagai sebuah negara Islam.
“Negara Islam tidak sesuai di negara ini dan membentuk negara Islam bukan mudah seperti yang difikirkan oleh beberapa pihak,” tegas Said Aqil. – Bernama
-utusan

Kronologi peristiwa politik sepanjang 2010Berikut ialah kronologi peristiwa politik tanah air sepanjang tahun 2010.

JANUARI:
1 - Bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia pada usia 71 tahun.

FEBRUARI:
12 - Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim mengumumkan keputusan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi anggota Bebas.

28 - Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin keluar PKR untuk sertai Umno.

MAC:
1 - Anggota Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng mengumumkan keputusan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.

3 - Anggota Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri keluar PKR dan menjadi anggota Bebas.

6 - PKR pecat anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin.

28 - Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menang jawatan presiden MCA menewaskan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi pada pemilihan MCA. 

APRIL:
25 - Calon Barisan Nasional P Kamalanathan menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi. 

MEI: 
14 - Anggota Parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong isytihar keluar daripada PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas.

16 - Calon DAP Wong Ho Leng menewaskan calon BN Robert Lau Hui Yew dan calon Bebas Narawi Haron pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Sibu dengan majoriti 398 undi.

JUN:

11 - PAS benarkan calon bukan Islam bertanding menggunakan simbol parti itu semasa pilihan raya tetapi dengan syarat terima dasar dan perjuangan parti itu.

JULAI:

22 - MIC terima Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T Murugiah, yang dipecat daripada Parti Progresif Penduduk (PPP), menjadi anggota MIC.

OGOS:

1 - DAP pecat ahli Majlis Perbandaran Klang Tee Boon Hock kerana dakwaan menyalahgunakan kepala surat seorang anggota exco Selangor.

SEPTEMBER:

1 - Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Peter Pang En Yin keluar daripada Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menawar untuk melepaskan jawatan kerajaan kerana tidak setuju pendirian parti menentang kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman. Beliau masih memegang semua jawatan kerajaan.

OKTOBER:

23 - Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu perhimpunan agung Umno bahawa beliau dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan turun padang ke seluruh negara tahun depan untuk bertemu anggota Umno dan rakyat.

4 - Calon BN Abdul Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dengan majoriti 1,190 undi dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas.

4 - Calon BN Datin Linda Tsen menang pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah mengalahkan Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 6,359 undi.

19 - Datuk Zaid Ibrahim mengumumkan hasrat untuk keluar daripada PKR ekoran hilang kepercayaan dengan perjuangan parti itu.

20 - BN setuju pinda perlembagaannya untuk memperkenalkan keanggotaan bersekutu dan keanggotaan bergabung secara terus. 

24 - Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Tun Dr Lim Chong Eu meninggal dunia pada usia 91 tahun. 

28 - Anggota Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dipilih sebagai Timbalan Presiden PKR. 

28 - Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok dipilih Pengerusi DAP Selangor.

DISEMBER:

1 - Umno tangguh pemilihan parti 2011 selama 18 bulan.

6 - Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu berundur selepas 31 tahun memimpin parti itu dan menyerahkan jawatan kepada timbalannya Datuk G.Palanivel.

13 - MCA tangguh pemilihan parti yang dijadualkan pada 2011, dipercayai mengikut langkah Umno.

15 - DAP turut tangguh pemilihan parti sehingga Ogos 201.2

15 - Zaid Ibrahim menjadi Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), ditukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA). 

16 - Empat wakil rakyat pembangkang -- Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, S.Sivarasa dan Azmin Ali -- digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan kerana memberi keterangan tidak benar di dewan/ menghina dewan.

17 - Anggota Dewan Undangan Negeri Johor kawasan Tenang Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur, akibat kencing manis. 

27 - Umno Pulau Pinang, Kedah, Terengganu diketuai pengerusi perhubungan yang baru daripada kalangan pemimpin negeri.

--Bernama

Warga Singapura serik ke kelong sekitar Pulau Sibu

Oleh
Siti Farhana Shariff
WARGA Singapura kelihatan serik untuk mengunjungi kelong di sekitar Pulau Sibu, dekat Mersing, Johor. Menurut seorang pegawai Pusat Pelancongan Mersing ketika dihubungi semalam, sejak nahas bot Ahad lalu, pihaknya tidak menerima panggilan daripada warga Singapura untuk pergi ke kelong-kelong tersebut.
Pegawai yang mahu dikenali hanya sebagai Cik Maizunah itu berkata para pegawai bertugas di pusat itu turut diarah agar menasihati sesiapa saja yang ingin pergi ke kelong supaya jangan kerana cuaca buruk ketika ini.'Memang sudah menjadi kebiasaan kami menghalang pelancong pergi ke kelong jika cuaca buruk. Tetapi ada juga satu atau dua yang degil. Jika perkara itu terjadi kami akan sekali lagi menasihati individu berkenaan dan menekankan beliau bertanggungjawab atas keselamatan dirinya sendiri,' ujar Cik Maizunah.Kebanyakan warga Singapura pergi ke kelong di sana untuk memancing atau menjauhkan diri daripada hingar bingar kota.Cuaca buruk menyebabkan sebuah bot yang membawa 29 orang karam kira-kira 300 meter dari Jeti Tanjung Leman, di perairan Mersing, Ahad lalu. Empat warga Singapura terkorban, sementara seorang lagi masih hilang.Bot itu dalam perjalanan ke jeti setelah berlepas dari salah sebuah kelong tidak jauh dari situ.Pemeriksaan akhbar ini mendapati pakej melancong ke kelong di luar sekitar Pulau Sibu tidak terjejas.Seorang pengurus wanita sebuah syarikat pelancongan yang enggan namanya mahupun nama sayrikatnya disiar berkata pakej percutian ke kelong di perairan dekat Pahang tidak terjejas, walaupun jumlah pelancong memang berkurangan pada musim tengkujuh.'Perniagaan di kelong yang saya uruskan langsung tidak terjejas. Bahkan hujung minggu ini kami telah mendapat tempahan daripada sebuah keluarga Singapura untuk bercuti di sini,' katanya, sambil menegaskan pihaknya tidak mengambil ringan keselamatan pelanggan.

Alat ganti tiruan dikatakan punca banyak bas terlibat dalam nahas

PETALING JAYA: Kecenderungan kebanyakan syarikat pengusaha bas menggunakan alat ganti tiruan dikatakan menjadi punca banyak bas mereka terbabit dalam kemalangan jalan raya.
Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja-Pekerja Pengangkutan Semenanjung Malaysia (TWU), Datuk Zainal Rampak, berkata alat ganti tiruan digunakan kerana ia dapat meminimumkan kos syarikat selain mudah didapatkan.'Situasi penggunaan alat tiruan telah lama berlaku namun tidak ramai yang melaporkan kepada pihak bertanggungjawab seperti Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).'Kita perlu memberi perhatian serius terhadap isu ini kerana ia melibatkan nyawa dan kita tidak mahu lagi perkara yang tidak diingini berlaku,' katanya dalam satu sidang akhbar di pejabat TWU di sini, kelmarin.Datuk Zainal mengulas tentang kemalangan sebuah bas dua tingkat yang meragut 28 nyawa di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai pada 20 Disember lalu.Pada Ahad lalu pula, sebuah lagi bas dua tingkat terlibat dalam kemalangan apabila ia terbabas ke laluan bertentangan sebelum terbalik ke dalam parit di Kilometer 363, Jalan Raub-Bentong.Dalam kejadian itu 39 penumpangnya terselamat tetapi lapan mengalami kecederaan, termasuk dua orang parah.Datuk Zainal berkata alat ganti tiruan yang sering digunakan ialah cakera brek kitar semula.Ada menggunakan alat ganti tidak sesuai dengan model bas.'Cakera brek tiruan apabila ditekan berkali-kali ketika menuruni bukit akan menjadi panas dan akhirnya akan menyebabkannya gagal berfungsi pada saat kecemasan,' ujar beliau.Datuk Zainal turut mencadangkan pengharaman penggunaan bas dua tingkat di kawasan berbukit kerana ia tidak sesuai dengan keadaan muka bumi itu.'Bas berkenaan jika digunakan di kawasan berbukit akan menyebabkan keseimbangan terganggu, terutama jika dipenuhi penumpang, dan ini akan membahayakan semua yang berada dalam bas.'Sebaliknya, ia lebih sesuai digunakan di kawasan bandar sahaja,' kata Datuk Zainal. -- Utusan Malaysia.

Pengikut Syiah di Malaysia tidak sesat: Kamil ZuhairiKUALA LUMPUR - Pengikut Syiah menegaskan bahawa amalan mazhab tersebut di negara ini tidak boleh dikategorikan sebagai ajaran sesat kerana ajaran Syiah wujud di seluruh dunia sejak dahulu lagi.

Jurucakap Komuniti Pencinta Ahlul Bait (Syiah), Kamil Zuhairi Ab Aziz berkata, pengamal Syiah juga mempunyai hak dan kebebasan beragama yang diperuntukkan dalam Deklarasi Amman, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Jordan 2008.

Menurutnya, pengikut ajaran Syaih di negara ini tidak boleh disamakan dengan pengikut di negara lain kerana mempunyai tradisi dan kebudayaan yang berbeza.

Beliau berkata, ahli Komuniti Pencinta Ahlul Bayt (keluarga Rasulullah) di negara ini datang dari pelbagai jalur etnik Melayu beragama Islam yang berasal dari mazhab Ja’fari.

“Komuniti Pencinta Ahlul Bayt di Malaysia merupakan sebahagian besar dari pengikut Syiah di seluruh dunia yang berjumlah sekitar 200 hingga 500 orang,” katanya.

Menurutnya, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) perlu membuktikan bahawa ajaran Syiah yang dibawa mereka adalah sesat sebelum melemparkan sebarang tuduhan dan membuat serbuan.

“Tindakan Jais menceroboh dan memecah masuk ke Majlis Tahlil Arwah Saidina Hussein yang sedang berlangsung pada malam tersebut tidak ada kaitan sama sekali dengan penyebaran ajaran Syiah.

“Malah ketika serbuan dilakukan tiada seorang pun penguat kuasa Jais mengatakan bahawa ajaran Syiah sesat, mereka cuma kata ia berbeza dengan Ahli Sunah Waljamaah. Jadi kenapa mesti ada diskriminasi terhadap kami?,” katanya.

Menurutnya, dakwaan bahawa mereka ditahan kerana mempercayai tanggapan bahawa penganut Islam mazhab lain sebagai kafir dan halal dibunuh adalah tidak benar.:

“Pembuktian mengatakan kami mencederakan diri itu tidak ada dan sebenarnya perbuatan tersebut dilarang dilakukan oleh pengikut Syiah,” katanya.