Sunday, March 8, 2015

Warga emas dipenjara enggan roboh rumah

Naypyidaw: Dua wanita warga emas yang pernah dijatuhi hukuman penjara selama sebulan kerana enggan merobohkan rumah mereka tahun lalu, didakwa semula atas kesalahan yang sama lapor media semalam.
Tin Hlaing, 88, dan Daw Nyo, 82, dituduh mengganggu pihak berkuasa kerana enggan merobohkan rumah mereka walaupun arahan mengenainya sudah dikeluarkan.
Menurut Tin Hlaing, dia menetap di rumah berkenaan sejak 2009 dan hanya menjual buah-buahan.
“Ke mana saya harus pergi jika pondok ini dirobohkan?” katanya.
Menurut Tin, dia tidak faham mengapa kerajaan mengambil tindakan terhadapnya yang miskin serta tua sedangkan dia penduduk asal di situ.
“Inikah yang dikatakan kempen membasmi kemiskinan seperti yang diucapkan presiden di televisyen?” katanya.
Menurut anak perempuan Tin pula, hakim membuat keputusan berat sebelah kerana enggan memihak kepada orang susah sepertinya.
“Ibu saya sakit dan saya juga tidak boleh melawatnya di penjara terlalu kerap,” katanya.
Sementara itu, Daw Nyo yang juga didakwa berkata, tanah tapak rumah setinggan itu adalah miliknya.
“Saya sudah menetap di sini sejak 40 tahun lalu. Jika saya merobohkannya, di mana saya harus tinggal?” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 7 Mac 2015 @ 5:09 AM


TIN
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35263#sthash.dT4eQjNH.dpuf

Hero si miskin

Birmingham: Adi wira Spider-Man memang terkenal dengan kuasa sesawangnya untuk membanteras dan menangkap penjenayah.
Namun, apa berlaku di Birmingham lebih mengejutkan.
Di luar layar perak dan tanpa mainan kamera, seorang ‘Spider-Man’ muncul untuk mengagih-agihkan makanan serta minuman kepada golongan gelandangan pada waktu malam.
Dia yang ditemubual stesen penyiaran BBC berkata, amalan itu dilakukan sejak tiga atau empat tahun lalu.
Katanya, dia suka melihat senyuman di wajah mereka setiap kali bantuan dihulurkan.
“Kemudian saya terfikir, tentu senyuman itu lebih manis jika bantuan berkenaan diberikan oleh Spider-Man,” katanya.
Lelaki terbabit kemudian mula keluar pada waktu malam dengan berpakaian seperti watak rekaan Stan Lee itu.
Untuk memudahkan dia mengemas kini aktivitinya, ‘Spider-Man’ berkenaan membuka akaun Twitter menggunakan nama @brumspiderman.
Ternyata dia begitu terkenal di Birmingham kerana jumlah pengikut di Twitter semakin meningkat. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 Mac 2015 @ 5:07 AM


SPIDER-MAN menghampiri seorang lelaki tidak berumah di Birmingham untuk menyerahkan bantuan makanan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35404#sthash.GVd4Xdqo.dpuf

Pulih daripada amnesia selepas dakap adikINMAN yang menghidap amnesia hampir dua tahun lalu, kini kembali mengenali keluarga, kawan dan dirinya selepas dipeluk adik lelakinya, Caleb baru-baru ini.


DEVON, Britain – Seperti satu keajaiban apabila seorang remaja perempuan di sini kembali pulih daripada penyakit amnesia yang dihidapinya selepas dipeluk adik lelakinya.
Remaja tersebut, Chloe Inman, 16, menderita kehilangan memori hampir dua tahun lalu apabila melakukan rawatan mengeluarkan cecair dari tulang belakangnya.

KASIH sayang seorang adik berjaya mengembalikan ingatan Inman selepas dua tahun menghidap amnesia. - AGENSI


Doktor serta ibu bapanya telah mencuba pelbagai cara untuk memulihkan ingatan Inman, namun remaja tersebut masih gagal untuk mengenal keluarga, kawan-kawan mahupun dirinya sendiri.
“Ia suatu detik yang sukar apabila hilang seluruh kehidupan saya,” katanya.
Namun, semuanya berubah apabila dia dipeluk oleh adik lelakinya, Caleb, 7, yang pada waktu itu datang ke biliknya baru-baru ini.
Inman memberitahu, sebaik Caleb memeluknya, ingatan terhadap keluarganya kembali pulih seperti sediakala. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0307&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3TkME1gTV 
Hakcipta terpelihara 

Mumia di puncak gunung bersaljiIMEJ yang didedahkan oleh Majlis Perbandaran Chalchicomula menunjukkan salah satu daripada mumia yang ditemui berdekatan puncak Gunung Pico de Orizaba yang terletak di antara sempadan negeri Veracruz dan Puebla di Mexicio pada Khamis lalu.


BANDAR MEXICO – Dua mayat seperti mumia ditemui dalam keadaan berpelukan di puncak tertinggi negara ini dan dipercayai milik dua pendaki gunung yang hilang dalam run­tuhan salji pada 1959, lapor pihak berkuasa.
Seorang anggota penyelamat kelmarin mendedahkan satu misi untuk mengeluarkan mayat-mayat itu dari Gunung Pico de Orizaba terpaksa ditangguhkan sehingga Isnin ini bagi membina satu bekas khas untuk mengangkut mayat berkenaan dalam keadaan asalnya.
Misi mencari mayat tersebut dimulakan Khamis lalu selepas beberapa pendaki menemui satu tengkorak manusia di permukaan ais gunung tersebut awal minggu ini.
“Kumpulan mencari itu mengorek ais di sekeliling kepala tersebut kemudian menemui satu lagi mayat. Kedudukan kedua-dua mayat itu mengejutkan kami kerana umpama sedang berpelukan,” kata salah seorang pendaki yang menemuinya, Francisco Rodriguez.
Cuaca kabus tebal menyebabkan hanya dua daripada 12 anggota ­penyelamat tiba di tapak mayat-mayat tersebut ditemui iaitu kira-kira 300 meter dari puncak gunung dengan ketinggian 5,610 meter itu.
Penemuan itu juga diharap merungkai misteri kehilangan pendaki di situ sejak 55 tahun lalu.
Pasukan penyelamat juga berpendapat kemungkinan ada satu lagi mayat akan ditemui memandangkan mereka baru menggali setengah meter salji di tapak tersebut.
Beberapa waris dari Jerman dan Sepanyol yang kehilangan saudara di gunung itu juga telah menghubungi pihak berkuasa di sini untuk pengesahan. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0308&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3TkKWpIvn 
Hakcipta terpelihara