Saturday, January 12, 2013

Perancis, Eropah bantu kerajaan Mali perangi pengganas


BAMAKO, Mali 12 Jan. - Gambar fail menunjukkan tentera Perancis bersiap sedia melepaskan tembakan antikereta kebal ketika latihan ketenteraan di Abeche, timur Chad. Perancis semalam mengumumkan kesediaan mereka menghantar tentera bagi membantu Mali memerangi kumpulan pemberontak di negara itu. - AFP


BAMAKO 12 Jan. - Pasukan tentera Perancis dan beberapa negara Eropah lain dilapor menghulurkan bantuan kepada kerajaan Mali untuk melancarkan serangan balas terhadap kumpulan pemberontak di negara ini, semalam.
Seorang pegawai kerajaan Mali yang enggan dikenali berkata, tentera dari negara Eropah termasuk Perancis telah tiba di negara ini untuk menentang kumpulan pemberontak tersebut.
“Kami tidak akan mendedahkan jumlah tentera yang terlibat, lokasi pangkalan dan senjata yang digunakan dalam serangan balas ini," kata pegawai terbabit. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130112/lu_13/Perancis-Eropah-bantu-kerajaan-Mali-perangi-pengganas#ixzz2Hm7hJKT6
© Utusan Melayu (M) Bhd 

400 penduduk Rohingya bersembunyi di ThailandBANGKOK 11 Jan. - Kira-kira 400 penduduk etnik Islam Rohingya dari Myanmar ditemui bersembunyi dalam sebuah kem di sebuah ladang getah di wilayah Songkla di selatan negara ini, dalam satu serbuan di wilayah itu.
Polis berkata, sebanyak 378 lelaki, 11 wanita dan 12 kanak-kanak Rohingya ditemui selepas mereka dipercayai tinggal di sana sejak tiga bulan lalu bagi menunggu untuk diseludup ke 'negara ketiga'.
Polis berkata, serbuan semalam itu dilancarkan selepas pegawai polis menerima maklumat tentang tempat perlindungan tersebut.
''Mereka akan dihantar pulang ke Myanmar semula. Proses penghantaran tersebut akan dilakukan oleh polis Imigresen,'' kata jurucakap Polis Padang Besar, Kolonel Katika Jitbanjong.
Polis berkata, pihaknya dimaklumkan bahawa etnik Rohingya itu datang ke negara ini secara sukarela.
''Polis kini mendapatkan waran tangkap terhadap pemilik tanah atas dakwaan memperdagangkan manusia dan memberi perlindungan kepada pendatang haram.
Kumpulan hak asasi manusia mengkritik Thailand kerana gagal membantu etnik Rohingya yang tiba di negara ini.
''Thailand mengambil kesempatan daripada dasar baik negara jirannya, Malaysia untuk lari daripada tanggungjawab bagi melindungi pelarian dan tindakan ini amat memalukan,'' kata Human Right Watch Asia, Phil Robertson. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130112/lu_05/400-penduduk-Rohingya-bersembunyi-di-Thailand#ixzz2Hm7Xr0rg
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Perancis buru pembunuh aktivis KurdisPARIS 11 Jan. - Polis Perancis, hari ini melancarkan gerakan memburu pembunuh yang bertanggungjawab menembak mati tiga aktivis wanita Kurdis di sini ketika Turki menuduh kumpulan pemberontak Parti Pekerja Kurdistan (PKK) terlibat dalam pembunuhan tersebut.
Sumber mahkamah menyatakan tiga aktivis berkenaan, termasuk seorang anggota pengasas PKK, Sakine Cansiz, ditembak sekurang-kurangnya sebanyak tiga kali di kepala.
Laporan bedah siasat menunjukkan seorang daripada mangsa ditembak sebanyak empat kali di kepala dan dua lagi mangsa ditembak sebanyak tiga kali di bahagian yang sama.
Ketiga-tiga mangsa terbabit ditemui mati di Pusat Maklumat Kurdistan di Paris, semalam dan kali terakhir dilihat di pusat berkenaan tengah hari, kelmarin.
Pembunuhan tersebut berlaku ketika media Turki melaporkan Ankara dan kepimpinan PKK bersetuju untuk berunding bagi menamatkan pemberontakan selama hampir 30 tahun di negara itu.
Militan PKK yang bangkit memberontak sejak 1984 bagi menuntut kemerdekaan wilayah Kurdis daripada Turki, dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Ankara dan kebanyakan komuniti antarabangsa.
Pakar berpendapat, pembunuhan itu mempunyai beberapa motif, termasuk serangan oleh ekstremis Turki dan pergolakan dalaman PKK.
Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mendakwa, pembunuhan itu mungkin bertujuan mengganggu proses rundingan damai antara Ankara dengan pemimpin PKK yang menjalani hukuman penjara, Abdullah Ocalan.
Seorang daripada mangsa pembunuhan, Cansiz yang juga bekas gerila militan tersebut, merupakan sekutu rapat Ocalan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130112/lu_06/Perancis-buru-pembunuh-aktivis-Kurdis#ixzz2Hm7OsHd7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Polis diarah turunkan berat badanAnggota polis yang memiliki berat badan berlebihan diarah mengikuti program penurunan berat badan di Pekanbaru, Riau baru-baru ini.
RIAU - Lebih daripada 275 anggota polis di Pekanbaru, Riau, Sumatera yang memiliki berat badan berlebihan diarah mengikuti program penurunan berat badan (PBB).
Dalam program PBB tersebut, anggota polis diarahkan bersukan di bawah terik matahari untuk membentuk tubuh yang ideal.
Ketua Polis Pekanbaru, Adang Ginanjar berkata, mereka yang mengikuti program PBB terbahagi kepada tiga kategori iaitu berumur 50 tahun ke atas dengan rekod kesihatan kurang baik, berusia 50 tahun ke atas dengan tubuh sihat dan berusia di bawah 50 tahun dengan berat badan berlebihan.
Beliau bagaimanapun berkata, untuk kategori pertama iaitu berumur 50 tahun ke atas dengan rekod kesihatan kurang baik tidak ada di Pekanbaru.
"Semua anggota polis yang mengikuti program ini sihat, mereka hanya memiliki berat badan berlebihan," katanya yang dipetik daripada ANTARA.
Adang berkata, polis gemuk yang berumur 50 tahun ke atas akan diarahkan berjalan dan berlari-lari anak melalui Jalan Ahmad Yani, Jalan Cokro Aminoto, Jalan Sam Ratu Langi sebelum pulang ke balai polis Pekanbaru.
"Bagi mereka yang berumur 50 tahun ke bawah pula, mereka perlu berlari melalui Jalan Ahmad Yani, Jalan Cut Nyak Dien, Jalan Sudirman, Jalan Sam Ratu Langi sebelum pulang ke balai polis Pekanbaru," ujarnya.
Menurut Adang, program PBB itu dilaksanakan dua kali seminggu iaitu pada hari Sabtu dan Selasa. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130112/lu_11/Polis-diarah-turunkan-berat-badan#ixzz2Hm6dsE00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Syria kecam Duta PBB-Liga Arab, dakwa bias
12 Januari 2013
DAMSYIK- Syria mengecam Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Lakhdar Brahimi yang didakwa berat sebelah dan timbul keraguan berapa lama lagi penantara Liga Arab Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ini boleh meneruskan misi keamanan.

Kementerian Luar Syria memberi tindak balas terhadap kenyataan Brahimi yang juga diplomat veterab Algeria, sehari selepas beliau menyarankan Presiden Bashar al-Assad meletak jawatan.

“Di Syria, apa yang orang lain boleh katakan pemerintahan keluarga beliau selama 40 tahun itu terlalu lama,” kata Brahimi merujuk kepada Assad yang mewarisi jawatan dari bapanya yang pernah merampas kuasa pada tahun 1970 dan memerintah selama 30 tahun.

Kementerian Luar turut terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan Brahimi dan ia menunjukkan beliau berat sebelah.

Media di negara itu turut berkata yang Brahimi mula menunjukkan wajah sebenar beliau iaitu sekadar alat untuk melaksanakan dasar Barat.

Brahimi sebelum ini berusaha untuk menyelesaikan konflik politik yang sudah berlanjutan selama 22 bulan dan mengorbankan lebih 60,000 rakyat Syria.

Saudi lantik 30 wanita anggotai Majlis Syura
12 Januari 2013
RIYADH - Raja Arab Saudi, Raja Abdullah melakar sejarah negara itu apabila buat pertama kali melantik 30 wanita menganggotai Majlis Syura - sebahagian daripada usaha mengadakan pembaharuan di negara pengeksport minyak itu.

Sebelum ini, Majlis Syura didominasi oleh kaum lelaki.

Semalam, Raja Abdullah mengeluarkan satu dekri yang menetapkan kuota wanita ditetapkan sebanyak 20 peratus dalam Majlis Syura iaitu sebuah badan yang dilantik oleh raja untuk memberi nasihat mengenai dasar negara dan undang-undang.

Satu artikel dalam undang-undang baru itu memberi kuasa kepada wanita dalam badan itu, di mana berdasarkan 150 ahlinya, 30 daripadanya adalah wanita.

Walaupun majlis tersebut tidak mempunyai kuasa dalam menggubal undang-undang, namun kuota sebanyak 20 peratus itu menjadikan Saudi merupakan negara keempat di rantau Arab melibatkan wanita dalam arena politik di parlimen.

Raja Abdullah membuat keputusan itu selepas mengadakan rundingan dengan pemimpin-pemimpin agama kerajaan di mana wanita tertakluk kepada banyak sekatan dan tidak dibenar bergaul bebas dengan lelaki.

Mereka menetapkan wanita dan lelaki akan diasingkan pada majlis-majlis awam dengan mengadakan kawasan khas bagi wanita dan akan masuk melalui pintu berasingan dengan lelaki.

Raja Abdullah sebelum ini turut optimis ke arah perubahan termasuk memperkenalkan pilihan raya perbandaran buat julung kali di Arab Saudi pada tahun 2005.

Pada September 2011, Raja Abdullah turut memberikan hak kepada wanita untuk keluar mengundi dan membuka ruang bagi wanita menjadi calon dalam sesi pilihan raya yang  bakal diadakan pada tahun 2015.

Thai hantar pulang pelarian Rohingya
12 Januari 2013
BANGKOK - Kira-kira 400 pelarian Rohingya yang bersembunyi di sebuah kem di dalam sebuah ladang getah di selatan Thailand akan dihantar pulang ke Myanmar, menurut pihak berkuasa, semalam.

Ketua polis Padang Besar, Katika Jitbanjong kumpulan terdiri daripada 378 lelaki dan 11 wanita termasuk 12 kanak-kanak berlindung di wilayah Songkhla sejak tiga bulan lalu sementara menunggu dihantar ke 'negara ketiga'.

"Urusan penghantaran mereka akan dikendalikan oleh imigresen," katanya. - AFP

Syaikh Muhammad Al Zawahiri Memimpin Protes Terhadap Invansi Perancis dan Menegaskan Ini Adalah Perang Melawan Islam
Elite Janisary untuk Al-Mustaqbal.net

Kemarin Syaikh Muhammad al Zawahiri hafidzahullah, adik dari amir al Qaeda Syaikh Ayman al Zawahiri hafidzahullah, membantu mengatur protes atau demonstrasi di depan kedutaan Barat. Kali ini ia memprotes invasi Perancis atas Mali, di depan kedutaan Perancis di Kairo. Perlu diingat bahwa beliau juga adalah salah satu dari masayikh yang mengatur protes 11 September 2012 di Kedutaan Besar AS di Kairo, yang ketika itu berhasil menduduki Kedubes menurunkan bendera Kafir Amerika lalu menaikan bendera Tauhid (Daulah)

Menurut Agence France Presse, para pengunjuk rasa mengatakan bahwa Perancis telah “berperang melawan Islam” karena intervensi di Mali. Hal ini sangat jelas bagi kaum muslimin yang masih diberikan oleh Allah bashirah, bahkan Presiden Perancis menyatakannya sendiri dan dibenarkan oleh firman Allah, Francois Hollande mengatakan bahwa Perancis tidak memiliki kepentingan di Mali kecuali untuk “mempertahankan Prinsip”.

Dan kita tau bahwa prinsip mereka telah tertulis di dalam Al-Qur’an…
“Orang2 yahudi dan nasrani itu tidak akan pernah ridho kepadamu sampai kamu mengikuti millah (ajaran) mereka” (Al-Baqoroh : 120)
Laporan Independen Mesir mengatakan protes saat ini direncanakan oleh Gerakan Salafi Jihadi di Mesir dan mengidentifikasi Muhammad al Zawahiri sebagai “pemimpin” dari gerakan.

Adik dari Amir Al-Qaeda mengatakan kepada Independen Mesir bahwa “Aliansi Islam untuk menghentikan ketidakadilan di Mesir” akan berpartisipasi dalam protes. Aliansi “termasuk Al-Thaifah Al-Mansurah di Kairo, Ansar al-Syariah di Alexandria dan Dawah al-Mursalin di Beni Suef.”

Syaikh Muhammad al Zawahiri juga mengatakan, menurut ringkasan Independen Mesir, bahwa protes itu dimaksudkan “untuk menarik perhatian (kaum muslimin) dan menunjukan bahwa telah terjadi ketidakadilan di Mali dan menantang Kementerian Luar Negeri Mesir yang sekarang katanya dipimpin oleh pemimpin yang lebih “islami”, akankah presiden yang katanya hapal AlQuran itu mau memberikan bantuan ke Mali? dan mengutuk posisi Prancis?.”

Laporan Independen Mesir melanjutkan:

Zawahiri memperingatkan terhadap apa yang disebutnya serangan yang telah berulang-ulang kali oleh penjajah Eropa pada umat Islam dan campur tangan dalam urusan internal mereka. Dia menggambarkan aksi militer Perancis sebagai “mengancam kembalinya kolonialisme Prancis terhadap masyarakat Arab dan Islam.”


sumber : lwj/dbs

sumber : http://al-mustaqbal.net/news/muslim-affairs/syaikh-muhammad-al-zawahiri-memimpin-protes-terhadap-invansi-perancis-dan-menegaskan-ini-adalah-perang-melawan-islam/

Rusia lancar kapal selam
12 Januari 2013
MOSCOW - Rusia melancarkan kapal selam kelas baru bagi melaksanakan operasi strategik nuklear dan Presiden Vladimir Putin berikrar untuk meningkatkan kekuatan angkatan tentera lautnya.

Putin menekankan Rusia mendapati senjata nuklear adalah sumber keselamatan penting bagi mengukuhkan kekuatan di laut selepas kejatuhan Soviet pada 1991.

Menteri Pertahanan Rusia, Sergei Shoigu berkata, Putin mengarahkan pembinaan kapal selam nuklear kelas Borei, Yuri Dolgoruky pada 1996 dan kini sudah beroperasi.

Shoigu berkata, kapal bersaiz 170 meter panjang itu direka dengan keupayaan membawa 16 Peluru Berpandu Balistik Antara Benua (ICBM), Bulava. - Reuters

Tawaran Israel ditolak
12 Januari 2013
Mahmoud Abbas
Abbas menolak tawaran Israel yang dianggap berkepentingan dan menindas rakyat Palestin.
RAMALLAH - Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menolak tawaran bersyarat Israel untuk membenarkan pelarian Palestin dalam Syria kembali ke Tebing Barat dan Gaza, semalam.

Pada masa ini, ratusan ribu pelarian Palestin menghuni bumi Syria selepas diusir dari penempatan asal oleh Israel pada tahun 1948.

Bagaimanapun, sejak pengusiran itu pelarian Palestin sering menuntut dalam resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak mereka untuk kembali ke kawasan penempatan asal yang ditinggalkan beberapa dekad lalu.

Menurut Abbas, pihaknya telah meminta kebenaran Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon bagi mendapatkan laluan membawa masuk tahanan Palestin yang terjebak dalam perang saudara Syria ke Palestin.

"Abbas membuat permintaan itu susulan tercetusnya pergaduhan antara tentera Syria dengan kumpulan pemberontak di kem pelarian Yarmouk yang menempatkan 150,000 rakyat Palestin.

"Beliau mengaku, Ki-moon berkata bahawa rejim Zionis telah bersetuju untuk mengembalikan pelarian Palestin ke Gaza dan Tebing Barat tetapi dengan syarat iaitu setiap pelarian wajib menandatangani surat akuan bahawa mereka sudah tidak berhak kembali ke Israel.

"Jadi Abbas menolak bulat-bulat tawaran bersyarat itu dan berkata mereka lebih rela mati di Syria dari melepaskan hak mereka kembali ke tanah air mereka," kata pegawai PBB. - AP

Pemimpin puak Yaman dibunuh militan
12 Januari 2013
Militan - Yaman
Militan menyerang kenderaan dinaiki Abdul-Salam dalam wilayah Abyan.
KAHERAH - Seorang pemimpin puak terkemuka Yaman terbunuh dalam satu serangan hendap dilakukan oleh kumpulan Al-Qaeda melibatkan hubungan keselamatan, semalam.

Menurut pegawai, penyerang daripada militan Al-Qaeda dilapor menembak Ali Abdul-Salam serta mencederakan dua pengawal keselamatannya sewaktu dalam perjalanan dengan sebuah kereta di selatan wilayah Abyan.

Sementara itu, pegawai keselamatan puak berkata, militan menuduh Abdul-Salam yang juga ahli majlis tempatan wilayah Shabwa, sebagai pemberi maklumat kepada agensi keselamatan dan perisikan asing mengenai kegiatan Al-Qaeda.

Kerajaan Yaman yang mendapat sokongan Amerika Syarikat (AS), memburu militan yang dipercayai menjadikan kawasan selatan negara sebagai kubu mereka. - AP

Kenderaan milik JPJ kena bakarSITI SAFA MOHD NOR & NOOR‘AINON MOHAMED YUSOF
12 Januari 2013
Infografik Sinar Harian oleh Aima Hashim
Infografik Sinar Harian oleh Aima Hashim
JPJ bakar
Keadaan kereta JPJ selepas api berjaya dipadamkan.
MANJUNG - Tindakan sepasukan anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dipercayai cuba memintas sebuah kenderaan lain mengundang padah apabila menimbulkan kemarahan orang ramai yang bertindak membakar kenderaan itu dalam satu insiden di Kilometer 12 Jalan Ipoh-Lumut, berhampiran Sekolah Menengah Methodist Ayer Tawar, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.15 tengah hari itu, kenderaan jenis Toyota Harrier milik JPJ yang membawa tiga anggota dari arah Lumut ke Ipoh, dikatakan menaiki pembahagi jalan untuk memintas sebuah kenderaan dari arah bertentangan.

Bagaimanapun, tindakan drastik kenderaan itu menyebabkan sembilan kenderaan lain yang berada di laluan bersebelahan tidak sempat mengelak lalu berlanggar sesama sendiri.

Dikatakan menjadi punca kemalangan, orang ramai yang berang bertindak lepaskan geram sebelum membakar kenderaan JPJ itu.

Kemalangan melibatkan dua lori tiga tan, dua bas sekolah, empat kereta dan sebuah motosikal itu mengakibatkan empat parah sementara 11 yang lain cedera.

Saksi kejadian, Saravanan, 44, berkata, selang 20 minit selepas pelanggaran, orang ramai dilihat mengerumuni kenderaan JPJ berkenaan yang terbalik merintangi laluan.

Menurutnya, beberapa individu dilihat cuba melepaskan geram dengan menendang dan memukul kenderaan tersebut menggunakan topi keledar.

“Ada beberapa anggota pihak berkuasa yang cuba untuk meleraikan, namun situasi tenang tidak lama.

“Mereka kembali merusuh dan ketika itu orang ramai sekali lagi mengerumuni kenderaan berkenaan dan menterbalikkan kereta itu sebanyak dua kali,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Saravanan berkata, dalam keadaan tidak terkawal itu, secara tiba-tiba api dilihat dari bahagian bawah kenderaan menyebabkan orang ramai bertempiaran lari. Tindakan pantas anggota bomba memadam kebakaran berjaya menyelamatkan keadaan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sitiawan, Rizuan Ramli berkata, kebakaran itu berlaku ketika kerja selamat mangsa dilakukan.

“Kita tiba di tempat kejadian sebaik terima panggilan kira-kira 12.21 tengah hari. Ketika itu semua mangsa dibawa keluar orang awam dan dihantar ke hospital rawatan lanjut,” katanya.

Bunyi dentuman kuat

“Ketika itu saya sedang menunggu anak yang mahu pulang dari sekolah, tiba-tiba saya terdengar bunyi satu dentuman yang kuat dari arah jalan.

“Saya yang mula mengesyaki sesuatu terus menuju ke tempat kejadian dan melihat beberapa kenderaan telah berlanggar,” demikian kata seorang saksi, Asrol, 36.

Katanya, ketika itu dia berada 20 meter sahaja dari tempat kejadian.

“Saya melihat beberapa mangsa tersepit dalam kenderaan masing-masing dan bertindak membantu mereka, ketika itu dia tidak memikirkan apa-apa kecuali mahu menyelamatkan mangsa,” katanya.

Asrol berkata, mereka terpaksa mengumpil bahagian pintu serta beberapa bahagian lain kenderaan untuk mengeluarkan mangsa.

Kenderaan saling berlanggar

Seorang lagi saksi dikenali Raja, 47, berkata, insiden itu menyebabkan beberapa kenderaan saling berlanggar sesama sendiri.

Katanya, lori, kereta, bas dan motosikal yang berada di laluan berkenaan masing-masing tidak sempat mengelak sebelum saling berlanggar.

“Ini kejadian pertama seumpama ini yang pernah saya lihat melibatkan begitu banyak kenderaan,” katanya.

Anggota JPJ selamatkan diri

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan Ahmad Mat Isa berkata, tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku dan semua mangsa dihantar ke Hospital Seri Manjung untuk rawatan lanjut.

Menurutnya, ketika kejadian, tiga anggota JPJ berjaya keluar dari kenderaan yang dinaiki sebelum melarikan diri kerana khuatir dicederakan orang ramai.

“Ketiga-tiga mereka menumpang kenderaan orang awam untuk ke Balai Polis Seri Manjung.

“Siasatan mendapati, kenderaan JPJ telah dirosakkan, cubaan membakar turut berlaku, namun berjaya diselamatkan bomba yang berada di tempat kejadian,” katanya.

Walau bagaimanapun, menurut beliau, insiden itu berlaku apabila kenderaan JPJ berkenaan berhenti di lampu yang menunjukkan isyarat merah di Pekan Ayer Tawar.

“Semasa tunggu lampu bertukar hijau, tiba-tiba sebuah lori bawa muatan kelapa sawit dari arah Ipoh melanggar kenderaan JPJ itu,” katanya.

JPJ perlu kaji semula operasi: Koo HamWARTAWAN SINAR HARIAN
12 Januari 2013
Ngeh Koo Ham
Koo Ham ketika meninjau lokasi kejadian.
IPOH – Insiden kenderaan JPJ dibakar mendapat reaksi Adun Sitiawan, Datuk Ngeh Koo Ham yang turut berada di lokasi kemalangan dan berasa simpati dengan kejadian yang menimpa 25 mangsa kemalangan.

Beliau turut mengemas kini kejadian itu menerusi laman Twitternya dan menyelar tindakan JPJ melanggar penghadang jalan untuk melaksanakan penguatkuasaan.

Menurutnya, tindakan drastik itu mengundang padah apabila ia membahayakan pengguna jalan raya di jalan utama berhampiran sekolah.

“Orang ramai membakar kenderaan jabatan itu kerana geram berikutan tindakan penguat kuasa melanggar undang-undang untuk memintas kenderaan lain.

“Iktibar daripada kejadian ini, JPJ perlu mengkaji semula operasi mereka yang sering menjadikan pemandu lori sebagai sasaran mereka,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Sementara itu, usaha Sinar Harian mendapatkan reaksi dari pada JPJ gagal apabila pihak mereka memaklumkan akan menghubungi semula Sinar Harian Perak selepas mendapat laporan penuh mengenai kejadian itu.

Namun, setakat jam 7 malam, Sinar Harian tidak menerima panggilan daripada JPJ selepas meninggalkan nombor telefon ketua wartawan.

Nooh Gadut: Murtad jika benar Bible guna kalimah ALLAH
12 Januari 2013
NOOH GADUT
NOOH GADUT
JOHOR BAHRU - Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut berkata, mereka yang membenarkan penyelewengan penggunaan kalimah ALLAH boleh jadi murtad dan perlu bertaubat dengan segera.

Menurutnya, kalimah ALLAH adalah hak mutlak agama Islam serta mereka yang mengucap dua kalimah syahadah iaitu kalimah penyaksian, sumpah setia dan akujanji terhadap keEsaan ALLAH S.W.T.
"Apabila sesuatu hukum telah tercatat di dalam al-Quran dan Hadis, selain ijmak ulama, maka ia tiada kompromi.
"Daripada segi hukum kalau seseorang itu melanggarnya, dia boleh jadi murtad dan kafir sekiranya perbuatan itu dilakukannya dengan keadaan sengaja dan waras," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Wakaf dan Perancangan Harta Pusaka Islam, di sini hari ini.
Katanya, di dalam al-Quran jelas menerangkan kalimah ALLAH merupakan kalimah eksklusif untuk orang Islam sepertimana dalam Surah Thaha ayat 14 maksudnya, "Sesungguhnya Akulah ALLAH; tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Aku dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati Aku".
"Jadi jelas barang siapa yang mengatakan agama semua sama, hukumnya murtad.
"Kerana itu apabila bercerita tentang akidah dan hukum, ia tidak boleh ditafsirkan mengikut politik sama ada politik pembangkang atau politik kerajaan," katanya.
Nooh berkata, jika penggunaan kalimah ALLAH dibenarkan dalam Bible versi bahasa Melayu ia akan menimbulkan kekeliruan kerana menurutnya di dalam agama Kristian itu sendiri terdapat tiga nama tuhan.
Beliau turut menegur sikap pihak tertentu yang seolah-olah sengaja menguji keharmonian negara dengan menganggu kontrak sosial yang selama ini menjadi tunggak kepada keamanan negara.
"Jika permasalahan ini tidak diselesaikan dengan segera ia boleh menyebabkan huru hara dan kepada mereka yang berkenaan, jangan melampau kerana saya bimbang akan sampai ketika umat Islam tidak akan dapat menahan sabar demi mempertahankan akidah, nanti  'yang menang jadi arang yang kalah jadi abu'.
"Nasihat saya kepada yang Islam itu, betulkanlah segera akidah mereka dan yang bukan Islam, berjaga-jaga, jangan sampai umat Islam hilang sabar," katanya. - Bernama

Anwar: #KL112 tanda suara rakyat tidak boleh diabaiWARTAWAN SINAR HARIAN
12 Januari 2013
Himpunan Kebangkitan Rakyat
Stadium Merdeka yang bersejarah menjadi tumpuan peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat yang berlangsung dari jam 2 hingga 5 petang tadi. - Foto ihsan Mohd Afif Azman
Himpunan Kebangkitan Rakyat
Lautan manusia yang menghadiri Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka petang ini. - Foto ihsan Mohd Afif Azman
SHAH ALAM – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Himpunan Kebangkitan Rakyat (#KL112) yang diadakan hari ini menunjukkan mesej jelas bahawa kerajaan tidak boleh mengabaikan suara rakyat.

Katanya, hari ini seluruh rakyat bersatu hati dan bersatu suara dalam menuntut perubahan.

“#KL112 mungkin membawa pelbagai isu tetapi semuanya berkait antara satu sama lain, tetapi Malaysia akan menjadi lebih baik apabila suara ramai mulai didengari.

"Sama ada untuk mengubah pilihan raya, menyediakan pilihan raya yang bebas, menghentikan Lynas ataupun mempertahankan hak keluarga Felda.

"Kami menuntut pilihan raya yang adil dan bebas. Tidak ada sesiapa yang boleh curi undi kita. Kita harus bersatu untuk mempertahankan undi kita dan tidak akan membenarkan sesiapapun untuk menipu undi kita. Ubah pilihan raya sekarang," katanya, yang juga Ketua Umum

Pakatan Rakyat, dalam satu kenyataan hari ini, menjelang Himpunan Kebangkitan Rakyat yang berlangsung di Stadium Merdeka mulai jam 2 petang tadi.

Tambahnya, generasi muda yang ada kini perlu dijamin masa depan mereka dan pendidikan percuma kepada semua anak Malaysia adalah tanggungjawab pemimpin, bukannya meletakkan hutang kepada golongan muda.

Beliau menambah, dalam mengejar kemajuan, perniagaan tidak boleh mengatasi isu alam sekitar, terutamanya membabitkan keselamatan rakyat Kuantan tidak boleh diabaikan.

“Perniagaan tidak boleh melebihi keselamatan alam sekitar, sebab itulah kita wajar melindungi keselamatan rakyat Kuantan. Katakan tidak kepada Lynas.

“Selain itu, peneroka dan keluarga mereka bukanlah barangan tidak komoditi yang akan didagangkan seperti yang dilihat dalam penyenaraian yang terpaksa dilalui oleh peneroka Felda dan kesan kewangan akibat penyenaraian  itu kini terpaksa dihadapi  hari ini.

“Hari ini kita wajar putuskan apa yang betul dan apa yang tidak kepada kumpulan kecil yang memakan yang lemah,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Sementara itu, beliau berkata, rakyat Malaysia di luar negara yang akan mengundi dalam pilihan raya akan datang diingatkan bahawa mereka adalah seorang individu yang bebas memberikan pendapat mereka mengenai apa yang di tanah air dan cabaran-cabaran yang
terpaksa dihadapi oleh penduduk di negara ini.

Sehubungan itu, katanya, sokongan mereka amat diperlukan terutamanya untuk kembali ke tanah air demi mencurah bakti dan jasa kepada Malaysia dengan sumber yang terhad dan untuk menyalurkan keyakinan kepada ahli keluarga di Malaysia bahawa perubahan adalah mungkin dan semakin hampir untuk berlaku.

Katanya lagi, semua disaran untuk terus mengemas kini Twitter masing-masing sepanjang hari untuk berkongsi pandangan sebagai usaha membina harapan dan mengembangkan tolenransi serta menenepikan pemimpin yang bersikap acuh tak acuh yang memerintah hari ini.

“Satu hari nanti, kebenaran akan muncul dan sinar cahaya akan bersinar lagi dalam kehidupan kita,” katanya.

Mat Sabu: Terima kasih kerana #KL112 amanROBIATULADAWIYAH ABD RASHAD
12 Januari 2013
Mat Sabu: Terima kasih kerana #KL112 aman
Suasana di Stadium Merdeka petang ini, yang menjadi lokasi Himpunan Kebangkitan Rakyat.
KUALA LUMPUR - Pengarah Himpunan Kebangkitan Rakyat, Mohamad Sabu mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan himpunan hari ini.

Mohamad berkata, himpunan itu yang turut dikenali dengan nama "#KL112" adalah rentetan daripada himpunan sebelum ini yang dibawakan oleh parti-parti dibawah Pakatan Rakyat.

"Terima kasih saya ucapkan kepada parti PR, Parti Sosialis Malaysia, semua NGO-NGO yang bertungkus lumus menjayakan HKR112.

"Terima kasih juga kepada pihak pengurusan kerana mengizinkan kita berhimpun hari ini, dari perundingan dan pertemuan, mereka PDRM bekerjasama menjayakan majlis ini serta terima kasih kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

"Dan lebih utama adalah tuan-tuan dan puan-puan yang menyertai HKR112 ini," katanya ketika berucap di hadapan 50,000 di Stadium Merdeka, hari ini.

Menurut beliau, #KL112 juga telah dan akan berlangsung di beberapa negara lain yang mana mempunyai rakyat Malaysia.

Katanya, PR jayakan himpunan itu dari 3 November lalu dan semalam adalah himpunan akhir seblum menuju ke Putrajaya.

Timbalan Presiden Pas itu turut mengucapkan terima kasih kepada peserta kerana berjaya masuk ke dalam stadium dengan aman.

"Kita datang dengan aman, dan berpisah nanti juga aman dan tenteram. Jangan langsung rosakkan harta awam. Biarlah yang melakukan kerosakan itu Barisan Nasional.

"Hari ini laman web proumno cakap kita bayar RM150 seorang. Betul ke bohong? Bukan kita bayar , tetapi kita mahu minta duit daripada tuan-tuan," katanya yang turut melancarkan derma bagi tabung membiayai program tersebut.

Bakar kereta JPJ: 3 suspek ditahan
12 Januari 2013
JPJ bakar
Keadaan kereta JPJ selepas api berjaya dipadamkan.
IPOH -  Polis menahan tiga orang bagi membantu siasatan kes kenderaan rasmi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Seri Manjung dirosak orang awam di Pekan Ayer Tawar berhampiran Seri Manjung dekat sini, semalam.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, mereka ditahan di kawasan berasingan hari ini dan semalam.

"Polis masih menjalankan siasatan daripada pelbagai aspek dan akan menahan beberapa lagi suspek yang terlibat dalam kejadian itu," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Akhbar hari ini melaporkan sebuah kenderaan pacuan empat roda JPJ diterbalik dan dibakar orang ramai dalam kemalangan membabitkan 10 kenderaan di KM 12 Jalan Ipoh-Lumut berhampiran Sekolah Menengah Methodist, Ayer Tawar.

Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, DSP Ahmad Mat Isa dilapor berkata, kira-kira 30 individu di kawasan itu menyerbu ke arah anggota JPJ terbabit dan menuduh mereka menyebabkan berlakunya kemalangan tersebut.

Pelanggaran itu mengakibatkan empat cedera parah manakala 11 yang lain cedera ringan dan kesemua mereka menerima rawatan di Hospital Seri Manjung. - Bernama

#KL112: Tahniah semua!G MANIMARAN, SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN, HANUM RAJAK, NIZAM ZAIN & JAMILAH HAMZAH
12 Januari 2013
 #KL112: Tahniah semua!
Stadium Merdeka yang bersejarah menjadi tumpuan peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat yang berlangsung tadi. - Foto ihsan Mohd Afif Azman
#KL112: Tahniah semua!
Pemandangan dari udara lautan peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka dan kawasan sekitar. Foto ihsan Zulhabri Supian/ Sin Chew
[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR - Tahniah! Tiada perkataan lain yang nampak sesuai dan tepat untuk diberikan kepada semua.
Tahniah bukan sahaja kepada penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat (#KL112), tahniah juga kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Dalam Negeri, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan pengurusan Stadium Merdeka.
Sekali lagi rakyat dan pihak berkuasa telah berjaya membuktikan bahawa satu perhimpunan - tidak kira saiz dan bilangan peserta - boleh diadakan dengan aman dan berjaya jika setiap individu yang terbabit, sama ada yang memegang kuasa atau sebaliknya, bekerjasama, menghormati satu sama lain, memahami tugas dan tanggungjawab masing-masing dan pihak lain, dan menghormati peraturan dan undang-undang.
Selepas insiden pahit Perhimpunan Bersih 2.0 dan Bersih 3.0, semua menunjukkan bahawa rakyat Malaysia masyarakat matang. Perhimpunan Bersih 2.0 disusuli dengan penggubalan Akta Perhimpunan Aman. Undang-undang itu disusuli dengan Perhimpunan Bersih 3.0.
Hari ini, di tempat tertutup Himpunan Kebangkitan Rakyat.
Bertolak daripada persekitaran himpunan hari ini, yang dipercayai disertai sekitar 100,000 orang,  nampaknya kita boleh menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), yang akan diadakan sebelum akhir Jun ini, dengan tenang dan aman.

Komen di Twitter
Komen-komen blog mikro yang ditinjau Sinar Harian Online sebaik sahaja berakhir Himpunan Kebangkitan Rakyat, menunjukkan pemimpin dari Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) mengucapkan tahniah atas 'kejayaan' hari ini.
Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah yang mengucapkan tahniah kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, "+100 RT "@dinogombak: tahniah boss @HishammuddinH2O dan syabas pada @PDRMsia ada yang tak tidur dari semalam... #Salute."
Saifuddin yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi menulis, "Tahniah! RT "@dinogombak: boss @HishammuddinH2O dah boleh relaks minum kopi !!"
Hishammuddin, yang juga Naib Presiden Umno pula membalas mesej Twitter dengan menulis: "Terima kasih, ia tidak mudah @DrFathirAlhadad: #KL112 #HKR112 @HamdanMSalleh dengar khabar @PDRMsia semakin matang bersama masyarakt madani... Kudos H2O."

Ezmir SAMM pula berkata, "walaupun pelbagai SMS ugutan yang kami terima termasuklah ugutan 'bunuh', namun tidak menjadi penghalang untuk anak muda lakukan revolusi!"

Penasihat DAP, Lim Kit Siang tidak ketinggalan berkongsi tahniah hasil penganjuran himpunan hari ini.
Beliau turut mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas alasan membenarkan penganjuran Himpunan Kebangkitan Rakyat.
"Najib juga layak terima kredit kerana membenarkan  #KL112 diadakan dengan aman meskipun menerima bangkangan daripada golongan tegar dalam Umno, kerajaan, polis, yang seharusnya diketepikan," kata ahli Parlimen veteran ini.
Katanya, "HKR Stadium Merdeka satu kejayaan bersejarah, 100,000 orang, semua kaum berhimpun secara aman dengan harapan untuk perubahan. Demokrasi Malaysia sudah matang."
Naib Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan berpendapat bahawa himpunan #KL112 telah membuktikkan ia hanya satu perjumpaan politik manakala dakwaan bahawa sejuta orang akan berhimpun adalah palsu, ucapan Anwar pula hanya berkisar isu lama dan sebenarnya mana-mana perhimpunan akan aman jika tiada isyarat gerak tangan, yang dilihat merujuk kepada gerak-geri Anwar semasa Perhimpunan Bersih 3.0.
Pemimpin muda dari Majlis Peguam, Syahredzan Johan menulis: "Warga KL - buat apa sahaja yang anda perlu lakukan hari ini, jangan berhenti kerana #KL112. Ia juga hak anda. Jadikan demokrasi satu norma."
Anas Zubedy mengulas perkembangan hari ini dengan berkata, "#KL112 juga menunjukkan jika Pas mengepalai, hasilnya baik dan matang. Sudah pasti yang Pas pemimpin dalam PR. Tahniah!"
Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin juga berkongsi pandangan berhubung perkembangan hari ini.
Kata beliau, "ertinya jika tiada campur tangan politik permusuhan dari atasan, pihak PDRM dapat menjalankan tugas dengan baik untuk semua."
 

Tahniah kepada polis
Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh juga mengucapkan tahniah kepada polis dengan mengulangi mesej yang dihantar pemegang akaun @MahasiswaMsia.
MahasiswaMsia menulis, "terima kasih buat pasukan @PDRMsia yang sangat komited dalam menjalankan tugas demi menjaga keamanan."
Seorang pemilik akaun bernama Najib berkata, "matang RT @saifuddinabd: +1 RT "@Hussamuddin: Kalau semua pihak bekerjasama macam ni kan baik."
Mesej itu dikongsi itu oleh Saifuddin.
Dalam SMS kepada Sinar Harian Online, Saifuddin berkata, perhimpunan politik adalah sebahagian darpada demokrasi."
Oleh itu beliau yang dilihat sebagai pemimpin moderat dalam Umno berkata, ia sepatutnya bebas dianjurkan oleh mana-mana parti politik, asalkan secara aman.
"Ia tidak perlu menjadi isu, terutama apabila dianjurkan pihak yang berbeza pendirian politik dengan kita. Ia tidak boleh kelihatan seolah-olah hanya sesuatu pihak sahaj yang dibolehkan menganjurkannya.
"Perhimpunan hari ini secara fundamentalnya tidak banyak berbeza dengan Perhimpunan Ulang Tahun Umno ke-66 di Stadium Nasional Bukit Jalil pada tahun lalu," kata beliau sambil berkata, "kedua-duanya dianjurkan oleh parti politik."

Perhimpunan masa depan
Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Temerloh berkata, semua pihak kelihatan mematuhi Akta Perhimpunan Aman 2011.
"Ini perkembangan baik. Tahniah juga kepada polis yang menjalankan tugas dengan cemerlang. Selepas ini, saya harap semua pihak yang ingin menganjurkan perhimpunan dan yang terlibat dengannya akan memberikan kerjasama baik antara satu sama lain.
"Semoga tiada lagi usaha menakut-nakutkan orang ramai dengan adanya perhimpunan atau bagi yang ingin menyertainya.
"Lebih penting lagi, selepas ini, kita dapat membincangkan apa yang dibicarakan dalam perhimpunan itu, dan tidak lagi tentang logistik perhimpunan semata-mata," katanya.
Penganjur menyifatkan himpunan tersebut cukup berjaya berikutan ia berjalan dengan aman tanpa sebarang provokasi.
Bermula dengan perarakan dari lapan 'checkpoint' berbeza, pihak berkuasa tempatan menempatkan pegawainya di setiap lokasi terbabit.
Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali ketika ditemui selepas himpunan tamat sekitar jam 5.30 petang tadi melahirkan kesyukuran atas kelangsungan himpunan tersebut.
"Saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang bangkit pada hari ini. Kami himpun secara aman dan teratur.
"Ini membuktikan bahawa rakyat Malaysia ini cukup bertanggungjawab, mereka sekadar ingin berhimpun menyatakan aspirasi mereka untuk membawa perubahan," katanya kepada Sinar Harian Online.
Beliau menyentuh soal kehadiran sebilangan besar golongan muda yang membanjiri Stadium Merdeka.
"Hari ini kita saksikan anak-anak muda begitu ramai daripada pelbagai kaum termasuk kaum-kaum dari Sabah dan Sarawak, bersatu hati untuk sama-sama menjana satu perubahan.
"Ini juga satu mesej yang cukup jelas. Kalau mesej ini pun Perdana Menteri tidak faham, saya kira amat malang sekali," katanya.
Tambahnya, "perhimpunan hari ini disifatkan cukup berjaya dan ini akan menjadi perhimpunan yang akan menjana kekuatan baru menjelang Pilihan Raya Umum ke-13."
Dalam pada itu, sebahagian pemimpin lain menyampaikan penghargaan terhadap kerjasama yang dihulurkan pihak berkuasa tempatan.

Aman kerana tiada gangguan
Pengasas Soladiriti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Cikgubad berkata pihak polis sudah bertindak rasional atas kerjasama hari ini.
"Perhimpunan hari ini boleh aman kerana apa? Kerana kita tidak diganggu. Maknanya, kalau pihak polis boleh bertindak rasional, tiada masalah. Akhirnya, hari ini mencatat sejarah.
"Mereka mula melihat bahawa peralihan itu suatu perkara yang tidak boleh dielak lagi dan ini merupakan pertanda yang baik bahawa kebangkitan rakyat akan memperolehi kemenangan dalam masa terdekat ini," katanya.
Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman pula menyifatkan kejayaan himpunan hari ini berkait rapat dengan perbincangan yang dijalankan pihak penganjur dan pihak berkuasa sebelum ini.
"Kalau perbincangan itu berjalan, saya yakin akan dapat hasil yang baik. Pengalaman masa lampau menunjukkan apabila berlaku masalah interaksi antara kedua belah pihak, perbincangan tidak berlaku. Berbeza dengan kali ini," katanya.
Himpunan ini dihadiri sebahagian besar pemimpin PR termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Meskipun peserta dilarang membawa anak ke himpunan itu, terdapat sebilangan kanak-kanak yang menyertai himpunan tersebut.
Pihak berkuasa bukan saja menjalankan pemerhatian di jalan raya, malah sebuah helikopter dilihat berlegar-legar di udara ketika peserta berarak menuju ke Stadium Merdeka.
Ahli jawatankuasa penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat, Hishamuddin Rais berkata, "himpunan tadi (hari ini) telah berjaya mengumpulkan 500,000 orang dan program kita berjalan mengikut masa yang dirancang dari jam 2 hingga 5 petang."
"Bagi kita ini adalah satu kejayaan besar. (Seramai) 500,000 rakyat itu, Anwar telah bercakap tadi, ia satu amaran kepada Najib, Umno-Barisan Nasional, jangan menipu di pilihan raya akan datang," katanya,
Di sudut polis, penganjur perhimpunan dikatakan telah melanggar tiga daripada 27 syarat yang dipersetujui antara mereka dan polis sebelum ini.
Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad berkata tiga syarat itu ialah larangan membawa kanak-kanak berusia bawah 15 tahun; membawa plakad, sepanduk dan kain rentang berunsur hasutan serta peserta perhimpunan yang melebihi 30,000 orang.
Menurut Zainuddin polis menganggar kira-kira 45,000 peserta hadir pada perhimpunan itu.

Karomah Mujahidin yang Tak Terlihat oleh musuh


Mujahidin Harakat Ansar Iran menceritakan sebuah kisah yang mendebarkan sekaligus menunjukkan pertolongan Allah pada Mujahidin begitu dekat. Berikut kisahnya :

Oleh : Nasser Balochi

Suatu malam, karunia terindah datang bersamaan dengan hadirnya saudara kami yang telah lama tidak kami jumpai. Tentu kami sangat senang bertemu dengannya dan menghabiskan sepanjang malam berbincang mengenai jihad dan kaum sesat Syiah. Akan aku ceritakan pada kalian sebuah kisah yang mendebarkan yang dia ceritakan pada kami malam itu.

"Saat itu sudah larut malam, gelap, dan kami bertiga dikejar oleh lebih dari seratus pasukan Garda Revolusi Iran. Amunisi kami tinggal sedikit, di belakang kami menjulang sebuah tebing. Kami terjebak di kaki sebuah bukit pada padang yang luas.

Kurang dari 100 meter di depan kami, terlihat sorot lampu senter mereka menuju ke arah kami. Seorang ikhwan yang bersamaku sedikit gugup - dalam kondisi demikian, siapa yang dapat menyalahkannya? Kami terjebak di padang terbuka, di belakang kami tebing curam dan di depan para pasukan itu tinggal mengarahkan sorot lampu kepada kami, dan seketika itu juga kami semua akan menemui ajal.

lalu ikhwan tersebut berkata, "Kita tunggu hingga mereka mendekat, dan barulah gunakan semua peluru dan granat yang kita punya untuk menghabisi mereka sebanyak yang kita mampu." Aku menenangkannya dan berkata untuk tidak bergerak, "Allah bersama kita sementara mereka bersama syaithon dan Insya Allah kita akan mampu mengalahkan mereka dengan kesabaran yang kita miliki."

Dan Subhanallah, selama lebih dari satu jam kemudian, para pasukan garda revolusi itu lewat beberapa meter tepat di depan hadapan kami, namun tidak satupun dari mereka yang melihat kami. Ketika mereka telah melalui kami, aku menyikut rekanku yang ternyata tertidur saat peristiwa itu terjadi. Ketika ia telah bangun dan mengetahui cerita itu kami semua bersyukur pada pertolongan Allah tersebut.

Kami habiskan sisa malam itu menuju base camp kami. Namun saat kami kira telah menjauh dari para pasukan tersebut, kami justru menuju ke salah satu kendaraan milik mereka! Tanpa kami sadari, kami telah berada tepat di depan kendaraan mereka.

Mereka menatap langsung pada kami dan kamipun menatap mereka. Saat itu kami berdiri saling berhadapan selama beberapa detik, saling menatap dalam keterkejutan. Dan Subhanallah! Seakan mereka tidak melihat apapun, mereka menghidupkan mesin kendaraan dan pergi begitu saja."


(Harakat Ansar Iran/KabarDuniaIslam)


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=320234261411956

Mazidul & Papagomo Meroyan Sakan Dengan #KL112.

Mazidul & Papagomo Meroyan Sakan Dengan #KL112..Mazidul Akmal pada tulisan terkini dalam blognya memperlekeh Pakatan Rakyat di mana Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) tidak mendapat sokongan rakyat. Dalam tulisannya dengan merujuk gambar awal perarakan yang menuju ke Stadium, Mazidul meramalkan hanya 6000 orang sahaja yang turut berarak.Dalam nada sinis, dia bertanya mana pergi yang lain? Mana sejuta?? Mazidul merujuk kepada laman PAPAGOMO sebagai sandaran.Mengakhiri tulisan Mazidul menyindir....1 juta akan memenuhi stadium kata Mat Sabu sejak berhari hari yang lalu. Bagi rakyat ataupun penyokong yang kurang cerdik pastinya akan percaya kata kata Mat Sabu untuk 1 juta dalam Stadium Merdeka. Hakikatnya secara logik akal stadium Olimpik pun tak mampu muatkan 1 juta orang. Hahaha.

TAPI HAKIKATNYA DUA "EKOR" TALIBARUT BANGSA INI ADALAH KECEWA DENGAN KEHADIRAN DAN SOKONGAN RAKYAT PADA HKR!!!!

SEJARAH MAULID NABI –Shallallahu ‘alaihi wa sallam-~ Asal muasal Maulid Nabi, yaitu berasal dari kaum bathiniyyah (kebatinan) yang memiliki dasar-dasar akidah Majusi dan Yahudi yang menghidupkan syiar-syiar kaum salib; maka di sini kita perlu mengatakan kepada orang-orang yang menilai masalah secara proporsional, logis dan obyektif:

~ “Apakah benar jika kita menjadikan orang-orang seperti itu sebagai sumber ibadah kita dan syiar agama kita?”

Sementara kita mengatakan:

~ “Sesungguhnya abad-abad awal yang diutamakan oleh Allah, tempat para panutan kita -salafuna shalih- hidup tidak ada secuilpun bagi adanya ibadah semacam ini, apakah dari ulamanya ataupun dari masyarakat awamnya. Tidakkah cukup bagi kita apa yang dahulu cukup bagi mereka, salafus shalih itu?”

Orang yang memperhatikan sejarah Nabi saw, serta sejarah para sahabat dan para tabi’in serta atba’ tabi’in bahkan hingga generasi sesudah tahun 350 H, tidak akan mendapatkan seorangpun dari umat Islam yang mengadakan mauludan atau Perayaan Maulid Nabi, atau memerintahkannya, atau bahkan membicarakannya. Imam al-Hafizh as-Sakhawi al-Syafi’i dalam fatawanya berkata: “Perayaan maulid tidak dinukil dari seorangpun dari salaf shalih di tiga zaman yang utama. Akan tetapi hal itu terjadi setelah itu.” (Mengutip dari Subulul Huda war-Rasyad (1/439), karya al-Shalihi, cetakan Kementrian Waqaf Mesir.)

Jadi pertanyaannya yang sangat mengusik adalah: Sejak kapan Perayaan Maulid ini ada? Apakah diadakan oleh para ulama, atau para raja, atau oleh para khulafa` ahlus sunnah yang dipercaya agamanya? Ataukah dari orang-orang yang menyimpang dan memusuhi sunnah? (Nashir ibn Yahya al-Hanini, dalam al-Maulid an-Nabawi, Tarikhuh, Hukmuh, Atsaruh) (www.saaid.net/mktarat/Maoled/1.htm)

Pertanyaan ini dijawab oleh para ulama Islam, diantaranya oleh Syaikhul Azhar Syaikh Athiyah Shaqr:

“Para sejarawan tidak mengetahui seorangpun yang merayakan Maulid Nabi sebelum Dinasti Fathimiyyah, sebagaimana yang dikatakan oleh Ustadz Hasan as-Sandubi.

Mereka merayakan Maulid Nabi di Mesir dengan pesta besar. Mereka membuat kue dalam jumlah besar dan membagi-bagikannya, sebagaimana yang dikatakan oleh al-Qalqasandi dalam kitabnya Shubhul A’sya.” Lalu Syaikh Athiyah mejelaskan urutan sejarah maulid sebagai berikut:

Pertama:

Di Mesir. Orang-orang Fathimiyyah merayakan berbagai macam maulid untuk ahlul bait. Yang pertama kali melakukan adalah al-Muiz lidinillah (341-365H) pada tahun 362 H. Mereka juga merayakan Maulid Isa (natalan) sebagaimana dikatakan oleh al-Maqrizi as-Syafi’i dalam kitab as-Suluk Limakrifati Dualil Muluk. Kemudian Maulid Nabi- begitu pula maulid-maulid yang lain- pada tahun 488 H karena khalifah al-Musta’li billah mengangkat al-Afdhal Syahinsyah ibn Amirul Juyusy Badr al-Jamali sebagai mentri. Ia adalah orang kuat yang tidak menentang ahlus sunnah, sebagaimana dikatakan oleh Ibnul Atsir dalam kitabnya al-Kamil: 5/302. Hal ini berlangsung hingga kementrian diganti oleh al-Makmun al-Bathaihi, lalu ia mengeluarkan instruksi untuk melepas shadaqat (zakat) pada tanggal 13 Rabiul Awal 517 H, dan pembagiannya dilaksanakan oleh Sanaul Malik. (Mei 1997, Fatawa al-Azhar: 8/255)

Sejarahwan sunni Syaikh al-Maqrizi al-Syafi’i (854 H) dalam kitab al-Khuthath (1/490 dan sesudahnya) berkata:

“Menyebut hari-hari di mana para khalifah Fathimiyyah menjadikannya sebagai hari raya dan musim perayaan, pesta besar bagi rakyat dan banyak kenikmatan di dalamnya untuk mereka.”

Lalu dia mengatakan:

“Adalah para khalifah Fathimiyyah di sepanjang tahun memiliki hari-hari raya dan hari-hari besar, yaitu: Hari Raya Tahun Baru, Hari Raya Asyura`, Hari Raya Maulid Nabi saw, Hari Raya Maulid Ali ibn Abi Thalib ra, Maulid Hasan dan Husain as, Maulid Fathimah as, Maulid Khalih al-Hadir (yang sedang berkuasa), Malam Awal Rajab, Malam Nishfu Sya’ban, Malam Ramadhan, Ghurrah (awal) Ramadhan, Simath (tengah) Ramadhan, Malam Khataman, Hari Raya Idul Fitri, Hari Raya Kurban, Hari Raya Ghadir (Khum), Kiswah as-Syita` (pakaian musim hujan), Kiswah as-Shaif (pakaian musim panas), Hari Besar Pembukaan Teluk, Hari Raya Nairuz (tahun Baru Persia), Hari Raya al-Ghuthas, Hari Raya Kelahiran, Hari Raya Khamis al-Adas (khamis al-ahd, 3 hari sebelum Paskah), dan hari-hari Rukubat.”

Sementara dalam kitab Itti’azhul Khunafa` (2/48) al-Maqrizi berkata: (pada tahun 394 H) “Pada bulan Rabiul Awal manusia dipaksa untuk menyalakan kendil-kendil (lampu) di malam hari di rumah-rumah, jalan-jalan dan gang-gang di Mesir.” Di tempat lain (3/99) ia berkata: (pada tahun 517 H)

”Dan berlakulah aturan untuk merayakan Maulid Nabi yang mulia pada bulan Rabiul Awal seperti biasa.” Untuk keterangan lebih lanjut mengenai apa yang terjadi saat perayaan Maulid Nabi dan besarnya walimah maka silakan merujuk pada al-khuthath; 1/432-433; Syubul A’sya, karya al-Qalqasandi: 3/498-499).

Setelah mengutip kutipan di atas maka Syaikh Nashir ibn Yahya al-Hanini penulis al-Maulid an-Nabawi menyimpulkan: “Dari kutipan di atas, renungkanlah bersama saya. Bagaimana Maulid Nabi dikumpulkan bersama bid’ah-bid’ah besar seperti:

a) Bid’ah Syi’ah dan ghuluw (kultus) terhadap ahlul bait yang tercetus dalam Maulid Ali, Maulid Fathimah, Maulid Hasan dan Husain.

b) Bid’ah hari besar Nairuz, hari raya Ghuthas, dan hari maulid Isa (natal), yang kesemuanya adalah hari raya Kristen. Ibnul Turkmani dalam kitabnya al-Luma’ fil Hawadits wal Bida’ (1/293-316) berkata tentang hari-hari raya milik Nashari tersebut: “Pasal, termasuk bid’ah dan kehinaan adalah apa yang dilakukan oleh kaum muslimin pada Hari Raya Nairuz milik Nasrani dan hari-hari besar mereka, yaitu ikut menambah uang belanja (lebih dari hari biasanya).” Ia berkata,

“Nafkah ini tidak akan diganti (oleh Allah) dan keburukannya akan kembali kepada orang yang mengeluarkannya, cepat atau lambat.”

Lalu dia berkata, “Di antara sedikitnya taufiq dan kebahagiaan adalah apa yang dilakukan oleh orang muslim yang buruk pada hari yang disebut dengan hari Natal (kelahiran/ maulid Isa).”

Kemudian ia mengutip ucapan ulama-lama Madzhab Hanafi bahwa siapa yang melakukan perkara-perkara di atas dan tidak bertaubat maka ia kafir seperti mereka.

Kemudia ia menyebut hari-hari raya Nasrani yang biasa diikuti oleh orang-orang Islam yang jahil. Dia menjelaskan keharamannya berdasarkan al-Quran dan Sunnah melalui kaedah-kaedah syariat. Dengan demikian, maka yang pertama kali mengadakan Maulid Nabi adalah Banu Ubaid yang dikenal dengan sebutan Fathimiyyiin.

Kedua:

Di Mesir. Ketika datang Dinasti Ayyubiyah (yang dimulai pada saat Shalahuddin al-Ayyubi menggulingkan khalifah Fathimiyyah terakhir al-Adhidh Lidinillah pada tahun 567 H/ 1171 M ) maka dibatalkanlah semua pengaruh kaum Fatimiyyin di seluruh wilayah negara Ayyubiyah, kecuali Raja Muzhaffar yang menikahi saudari Shalahuddin al-Ayyubi ini. Perayaan maulid ini kembali dihidupkan di Mesir pada masa Mamalik, pada tahun 922 H oleh khalifah Qanshuh al-Ghauri. Kemudian, tahun berikutnya 923 H ketika Orang-Orang Turki Usmani memasuki Mesir maka mereka meniadakan maulid ini. Namun setelah itu muncul kembali. Demikian yang dikatakan oleh Ibnu Iyas.

Ketiga:

Irak. Kemudian di awal abad ke-7 H perayaan maulid menjadi acara resmi di kota Arbil, melalui sultan Muzhaffaruddin Abu Said Kukburi ibn Zainuddin Ali Ibn Tubaktakin. Dia seorang Sunni (bukan Syi’ah seperti bani Ubaid Fatimiyyin). Dia membuat kubah-kubah di awal bulan Shafar, dan menghiasinya dengan seindah mungkin. Di hari itu, dimeriahkan dengan nyanyian, musik dan hiburan qarquz, Gubernur menjadikannya sebagai hari libur nasional, agar mereka bisa menonton berbagai hiburan ini. Kubah-kubah kayu berdiri kokoh dari pintu benteng sampai pintu al-Khanqah. Setiap hari setelah shalat ashar Muzhaffaruddin turun mengunjungi setiap kubah, mendengarkan irama musik dan melihat segala yang ada di sana. Ia membuat perayaan maulid pada satu tahun pada bulan ke delapan, dan pada tahun yang lain pada bulan ke 12. Dua hari sebelum maulid ia mengeluarkan onta, sapi dan kambing. Hewan ternak itu diarak dengan jidor menuju lapangan untuk disembelih sebagai hidangan bagi masyarakat.

Sementara menurut Abu Syamah dalam kitab al-Ba’its ala Inkaril Bida’ wal-Hawadits mengatakan: Orang yang pertama melakukan hal tersebut di Mosul (Mushil) adalah syaikh Umar ibn Muhammad al-Mulla salah seorang shalih yang terkenal, maka penguasa Arbil meniru beliau.” Para sejarawan termasuk Ibnu Katsir dalam Tarikhnya menyebutkan bahwa perayaan maulid yang diadakan oleh Raja Muzhaffar ini dihadiri oleh kaum shufi, melalui acara sama’ (pembacaan qashidah dan nyanyian-nyanyian keagamaan kaum shufi) dari waktu zhuhur hingga fajar, dia sendiri ikut turun menari/ bergoyang (semacam joget-ala shufi). Dihidangkan 5000 kambing guling, 10 ribu ayam dan 100.000 zubdiyyah (semacam keju), dan 30.000 piring kue. Biaya yang dikeluarkan untuk acara ini –tiap tahunnya- sebesar 300.000 Dinar. Syaikh Umar ibn Muhammad al-Mulla yang menjadi panutan sultan Muzhaffar adalah seorang shufi yang setiap tahun mengadakan perayaan maulid dengan mengundang umara, wuzara (para mentri) dan ulama (shufi). Ibnul Hajj Abu Abdillah al-Abdari berkata, “Sesungguhnya perayaan ini tersebar di Mesir pada masanya, dan ia mencela bid’ah-bid’ah yang ada di dalamnya.” (Al-Madkhal: 2/11-12) Pada abad ke 7 kitab-kitab maulid banyak ditulis, seperti kisah ibn Dahiyyah yang meninggal di Mesir w. 633 H, Muhyiddin Ibnul Arabi yang wafat di Damaskus tahun 638 H, ibnu Thugharbek yang wafat di Mesir tahun 670 H, dan Ahmad al-’Azli bersama putranya Muhammad yang wafat tahun 677 H.

Karena banyaknya bid’ah-bid’ah yang menyertai acara maulid maka para ulama mengingkarinya, bahkan mengingkari hukum asal maulid. Di antara mereka adalah al-Fakih al-Maliki Tajuddin Umar ibn Ali al-Lakhami al-Iskandari yang dikenal dengan sebutan al-Fakihani yang wafat tahun 731 H. Dia menuliskannya dalam risalah al-Maurid fil Kalam alal Maulid. Hal ini disebutkan oleh Imam Suyuthi dalam kitabnya Husnul Maqshad.

Kemudian Syaikh Muhammad al-Fadhil ibn Asyur berkata, “Maka datanglah abad ke 9, sementara manusia berselisih antara yang membolehkan dan melarang. Imam Ibnu Hajar al-Asqalani (773-852), as-Suyuti (849-911) dan Ibnu Hajar al-Haitami (909-974) menganggap baik, dengan pengingkaran mereka terhadap bid’ah-bid’ah yang menempel pada acara maulid. Mereka menyandarkan pendapat mereka pada firman Allah yang artinya:

“Dan ingatkanlah mereka kepada hari-hari Allah.” (QS. Ibrahim: 5)

Imam Nasai, dan Abdullah ibn Ahmad dalam Zawaid al-Musnad, serta al-Baihaqi dalam Syu’abul Iman dari Ubay ibn Ka’b, dari Nabi saw, beliau menafsiri hari-hari Allah dengan nikmat-nikmat Alah dan karunia-Nya.” (Ruhul Ma’ani, karya al-Alusi) Sedangkan kelahiran Nabi saw adalah nikmat Allah yang besar.

Saya katakan:

Betul, mengingatkan nikmat-nikmat Allah termasuk di dalamnya adalah Maulid Nabi saw melalui khutbah, ceramah, kajian, dan tulisan, bukan dengan hari raya dan perayaan atau pesta atau idul milad atau mauludan.

Penutup

Pembaca yang mulia, setelah kita mengetahui asal muasal Maulid Nabi, yaitu berasal dari kaum bathiniyyah (kebatinan) yang memiliki dasar-dasar akidah Majusi dan Yahudi yang menghidupkan syiar-syiar kaum salib; maka di sini kita perlu mengatakan kepada orang-orang yang menilai masalah secara proporsional, logis dan obyektif:

“Apakah benar jika kita menjadikan orang-orang seperti itu sebagai sumber ibadah kita dan syiar agama kita?”

Sementara kita mengatakan sekali lagi:

“Sesungguhnya abad-abad awal yang diutamakan oleh Allah, tempat para panutan kita -salafuna shalih- hidup tidak ada secuilpun bagi adanya ibadah semacam ini, apakah dari ulamanya ataupun dari masyarakat awamnya. Tidakkah cukup bagi kita apa yang dahulu cukup bagi mereka, salafus shalih itu?” [*]

Malang, 23 Muharram 1430H/ 20-1-09

(Oleh Agus Hasan Bashori Lc., M.Ag).

sumber : www.qiblati.com

Maraji :

1. Nashir ibn Yahya al-Hanini, dalam al-Maulid an-Nabawi, Tarikhuh, Hukmuhuh, Atsaruh)www.saaid.net/mktarat/Maoled/1.htm,www.alsoufia.com/mawled/tareekh/index_tareekhl_mawleed.html
2. Athiyah Shaqr, Fatawa al-Azhar (Maktabah Syaamilah 2)
3. Jalaluddin as-Suyuthi, Husnul Maqshad fi Amalil Maulid, dalam kitab al-Hawi lilfatwa, Darul Fikr,1414,1/221-231.
4. Samir ibn Khalil al-Maliki, Mukhtasar fi Hukmil A’yad al-Muhdatsah,www.alsoufia.com/mawled/tareekh/index_tareekhl_awal.html)
5. http://www.alasr.ws/index.cfm?method=home.con&contentID=8819
6. Shalih Suhaimi, al-Bida’ wa atsaruha fi inhiraf at-Tashawwur al-Islami,www.iu.edu.sa/Magazine/50-51/7.doc
Diambil dari bulletin Qiblati (Vol.1 No. 3 Th 1430 H Maret 2009)

(nahimunkar.com/Kabarduniaislam)