Wednesday, December 21, 2011

Penyata Akaun Negara Sahkan Pinjaman Mahathir Dari Bank Dunia

KEADILAN sekali lagi tampil dengan bukti menyanggah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana menafikan membuat pinjaman dari Bank Dunia pada 1999.

Menurut Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli, meskipun Mahathir ‘meragui’ dokumen rasmi Bank Dunia berhubung pinjaman itu, namun beliau tidak boleh menafikan dokumen rasmi kewangan negara yang dikeluarkan kerajaan Malaysia dan diluluskan di parlimen.

Dokumen itu ialah penyata Akaun Memorandum hutang Awam Luar Negeri pada 31 Disember 2008, yang terkandung dalam Anggaran perbelanjaan persekutuan 2010 dan dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 23 Oktober 2009.

“Penyata tersebut mengesahkan bahawa Kerajaan Malaysia telah mengambil pinjaman dari Bank Dunia dalam tahun 1999 dengan rujukan “4452 MA Projek Sokongan Sektor Sosial” dari Bank Dunia,”.

“Kadar faedahnya adalah 7.47% bagi tahun 2008 dan sehingga 31 Disember 2008, Kerajaan Malaysia masih berhutang sebanyak RM701,040.14 daripada keseluruhan pinjaman berjumlah USD60 juta yang diambil dalam tahun 1999,” kata Rafizi dalam sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN hari ini.

Rafizi yang menulis surat kepada Bank Dunia bagi mengesahkan pinjaman itu, turut membidas kenyataan Tun Mahathir yang mempersoal kenapa isu itu baru dibangkitkan sekarang.

“Saya nasihat mudah saja. Sekarang kita hanya bolehsearch internet. Ia tak sama macam tahun 1999. Kini semua dokumen rasmi ada di internet, cuma nak tahu macam mana nak cari sahaja,” kata beliau.

Tegas Rafizi, KEADILAN menuntut Mahathir memohon maaf secara terbuka kerana kenyataan beliau yang jelas merupakan satu pembohongan.

“Sewajarnya Tun Mahathir Mohamad perlu menerima hakikat bahawa beliau telah tersilap dan memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana berbohong mengenai bantuan Bank Dunia kepada Malaysia dalam tahun 1999,” tegasnya

Penyata Akaun Negara Sahkan Pinjaman Mahathir Dari Bank Dunia at Anwar Ibrahim:

'via Blog this'

lembUMNO tinggal di Orchard Scotts Singapore?


Tidak cukup Kondo di Bangsar, rupanya ada juga pakej penginapan untuk lembu lembu di Singapura. Waaaaaaaaaaaahhh!!! Satu lagi pendedahan pembelian kondo menggunakan dana National Feedlot Corp. (NFC) di Singapura. Keluarga Shahrizat Jalil telah membeli sebuah unit kondo di Orchard Scotts, Clemenceau Avenue seperti berikut:

Lot Kondo: #14-24
Lokasi: Orchard Scotts, Anthony Road, Singapore
Tarikh pembelian: 27 Januari 2011
Sumber: Singapore Land Authority (SLA)
Keluasan: 2282 kps (kaki persegi)
Nama pemilik: Dr Mohd Salleh (suami Shahrizat) dan anak-anak lain
Nilai kondo: SGD4,107,600 (RM10.4 juta)

Yaaaaaaaaa.. kak jat, bila nak selak kain? eeekekekekkeeee.. Rakyat Malaysia sedang menunggu nunggu nak tengok LIVE Kak Jat melompat lompat sambil selak kain pulak...Jom tengok apa keistimewaan kondo ni...

FACILITIES
• Pool occupying 1,500 sq m
• 60 m lap Pool
• Outdoor jacuzzi
• Indoor furo bath
• Male and female changing rooms
• Spa pavilions
• Two tennis courts
• Full-sized basketball court
• 6,000 sqft children's play club
• Gymnasium and fitness corner
• Outdoor giant chess set
• Outdoor dining and barbecue pavilions
• Wine and cigar room
• Function/dining rooms with Western & Chinese Kitchen facilities
Korang nak tengok selanjutnya bolehlah klik diSINI
lembUMNO tinggal di Orchard Scotts Singapore? | Era Pasca GROUP:

'via Blog this'

Aziz Bari berkata kepada Nurul Izzah


Wednesday, December 21, 2011


“Saya perkenalkan, inilah bakal Perdana Menteri Malaysia, Nurul Izzah Anwar....” kata Dr Abdul Aziz Bari ketika memperkenalkan anggota Parlimen Lembah Pantai dalam satu diskusi khas di Kelab Shah Alam malam tadi.

Pengumuman dan cara pengenalan itu telah mengejutkan para hadirin yang memenuhi dewan utama kelab itu malam tadi di majlis “Dr Dzul in person: A Night to remember” yang dituanrumahkan oleh Dr Dzulkefly Ahmad, anggota Parlimen Kuala Selangor.

Pengumuman bersahaja Dr Aziz Bari telah disambut dengan tepukan gemuruh para hadirin yang terdiri dari pelbagai peringkat masyarakat itu. Selain Nurul, turut menjadi penal bersama Dzulkefly adalah Tony Pua, anggota Parlimen Petaling Jaya Utara.

Turut berada di meja utama adalah Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Dr Ambiga Sreenevasan dan lain-lain personaliti yang hebat. Kenyataan Aziz Bari, Profesor Undang-Undang Perlembagaan, yang sedang dalam proses untuk meninggalkan Universiti Islam Antarabangsa ini dibuat ketika Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang menunggu keputusan perbicaraannya yang dijadualkan 9 Januari ini.


Ia nampak sepintas lalu dan mungkin untuk menyakat Nurul Izzah sahaja, tetapi option ini sememangnya dibincangkan secara meluas andaikata Anwar dipenjarakan selepas 9 Januari ini. Kenyataan sepintas lalu ini nampak memberikan kesan kepada Nurul Izzah sendiri di atas pentas di Kelab Shah Alam yang hebat itu.

Pada 17 Disember lalu, Raja Petra Kamarudin dalam Malaysia Today juga menulis hal ini.

“Ramai yang tidak bercakap lagi soal Anwar dipenjara atau tidak tetapi siapa yang akan mengambil alih jawatan pemimpin pembangkang, Pakatan Rakyat bila Anwar masuk penjara. Ada yang sudah bercakap bahawa Nurul Izzah adalah calon yang paling sesuai. Sudah tentu, ada yang berkata, Nurul Izzah hanya 31 tahun, masih terlalu muda. Tetapi semasa umur 30 tahun, Alexander the Great sudah menakluk hampir separuh dunia,” tulis Raja Petra.


Sebelum itu, pada 15 Disember lalu, seorang blogger, Hussein Abdul Hamid melalui blognya, steadyaku47 juga menembak perkara yang sama. Namun Hussein meletak Nurul Izzah sebagai Timbalan Perdana Menteri dahulu manakala pemimpin dari PAS diberikan jawatan PM.


Bagi Hussein, “Yes she is not ready. Yes she is inexperienced. Yes she has no business thinking that she can helm PKR and take the post of DPM at the same time – but this I know.”

Semua ini datang ketika Anwar sedang menghadapi hukuman penjara jika kes beliau kalah 9 Januari ini.

Ketika ini, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail adalah Presiden PKR. Namun, beliau tidak akan bertanding dalam PRU-13 ini kerana beliau tidak boleh berbuat demikian selepas meletakkan jawatan sebagai anggota Parlimen Permatang Pauh untuk memberikan laluan kepada Anwar. Timbalan Presiden PKR adalah Azmin Ali, anggota Parlimen Gombak. Namun kenyataan Azmin beliau akan merobohkan penjara bagi membebaskan Anwar jika dipenjara sedikit merosakkan imej beliau. Mungkin maksud Azmin akan membuat usaha terbaik untuk membebaskan Anwar.

Nurul Izzah adalah naib presiden PKR paling kanan ekoran kejayaan beliau mendapat undi tertinggi dalam pemilihan parti yang lalu.

Dengan kedudukan beliau sebagai anak sulung Anwar akan memudahkan keadaan. Selain mendapat sokongan ramai di dalam PKR dan Pakatan, Anwar sudah tentu perlukan seorang yang ada hubungan dengan beliau untuk meneruskan perjuangan beliau.

Kini Aziz Bari telah meletupkan hal ini di depan umum. Bola sudah mula bergolek, namun ke manakah arahnya, belum tahu lagi.

“The people know that Nurrul is the real deal… she just needs time to grow into the job. And time she has,” tulis Hussein Hamid.- Zukifli Sulong

mengejar cahaya: Aziz Bari berkata kepada Nurul Izzah:

'via Blog this'

Aziz Bari ucap UIA 'selamat tinggal' 31 Dis

KUALA LUMPUR, 21 Dis — Prof Dr Abdul Aziz Bari, pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang menjadi sasaran siasatan tiga pihak dua bulan lalu, akan melangkah keluar dari pusat pengajian tinggi itu, 31 Disember ini.

Ketika dihubungi malam tadi, pakar perlembagaan itu mengesahkan perkembangan terbaru ini.

"Ia hari terakhir saya berkhidmat di UIA," kata beliau.

Bagaimanapun beliau tidak memberitahu rancangan masa depannya.

"Saya tidak dipecat oleh UIA dan saya yakin mereka tidak ada alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

"Apa pun senario yang ada tidak mengizinkan saya berfungsi sebagai ahli akademik yang komited kepada ideal kebebasan akademik," kata beliau dengan merujuk kepada perkembangan sejak beberapa bulan lalu.

"Kemungkinan, saya merupakan tenaga akademik pertama menjadi mangsa disebabkan persekitaran seperti ini, berhadapan dengan tekanan kerana memberi komen hanya berdasarkan kepakaran saya.

"Memang ada tenaga akademik yang pernah berhenti kerana bercakap atas platform menggunakan pertubuhan bukan kerajaan, tetapi saya memberi pandangan mengenai isu-isu semasa menggunakan kepakaran saya," kata beliau lagi.

Awal bulan ini, beliau tidak menafikan beliau akan meninggalkan UIA ekoran siri tekanan termasuk siasatan berkenaan kenyataan beliau menyentuh titah Sultan Selangor dalam kes Jabatan Agama Islam Selangor (Jais)-gereja.

"Saya sedang mempertimbangkan perkara ini, ada beberapa opsyen," kata beliau ketika itu.

Aziz berkata, walaupun ada beberapa pilihan tetapi jika boleh mahu terus kekal berkhidmat dalam bidang akademik.

Bulan lalu, Sultan Selangor secara langsung dan terbuka telah menyebut nama Aziz berhubung isu audit Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

Pada Oktober itu, Aziz menerima surat tunjuk sebab berhubung isu titah Sultan Selangor - yang ketiga sepanjang berkhidmat dengan UIA.

Menurut surat tunjuk sebab UIA itu, Aziz didakwa telah memudaratkan imej universiti.

Setakat ini, kata Aziz, hasil siasatan UIA belum diketahui.

Beliau juga disiasat oleh polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Aziz, 52, telah berkhidmat lebih dua dekad di Kuliah Undang-undang UIA dan sering dilantik sebagai pemeriksa luar bagi ijazah lanjutan baik di dalam maupun di luar negara.

The Malaysian Insider difahamkan Aziz juga telah disenaraikan untuk kenaikan pangkat sebagai profesor gred 'A'.

Ditanya perasaannya, Aziz berkata, beliau rasa berat dan sedih meninggalkan universiti, khususnya para pelajar yang berebut-rebut mahu mendaftar mengikuti kursusnya.

Beliau juga tidak dapat berbuat apa-apa dan meninggalkan beberapa orang pelajar pengajian doktor falsafah.

Mengulas mengenai rancangan masa depan, Aziz berkata, "saya masih ada kertas peperiksaan yang perlu ditanda selain memastikan para pelajar PhD saya selamat dan tidak ditolak ke sana ke mari. Buku-buku saya juga banyak dan ini semua perlu diangkut balik dan ini semua memakan masa paling tidak sebulan."

Mengenai spekulasi yang beliau akan memasuki politik, Aziz memberitahu, "politik sebagaimana akademik adalah medan yang perlu untuk perubahan dalam masyarakat."

"Tetapi politik bukan bidang yang akan jadi profesyen saya sebagaimana akademik. Saya tetap akan berfungsi sebagaimana sebelumnya, khususnya memberi pandangan, menulis dan seumpamanya. Saya harap saya akan kembali ke dunia akademik meskipun tidak semestinya di UIA," katanya lagi.

Difahamkan Aziz sedang menyiapkan buku ke-10 beliau, yang menyentuh mengenai kedudukan dan peranan raja berperlembagaan di Malaysia. -TMITripod RM55: 31 Dis: Aziz Bari Ucapkan Sayonara Kepada UIA:

'via Blog this'

Teruskan ‘permainan’ hingga selesai- Tuan Ibrahim


Oleh : ZULAIKHA ZULKIFLI
Tarikh : December 21, 2011
Tuan Ibrahim Tuan Man

SHAH ALAM- Pas menasihatkan ahlinya agar meneruskan 'permainan' hingga selesai perlawanan.

Ketua Penerangannya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, isu yang melanda Pas sejak kebelakangan ini hanyalah 'kemuncup' dalam perjuangan.

"Kita mempunyai tugas dan kerja besar yang perlu dilakukan. Ibarat bermain bola, jangan sibuk mencabut kemuncup yang lekat di seluar atau stokin, sebaliknya teruskan permainan sehingga selesai perlawanan.

Tumpuan kepada usaha memenangi perlawanan menyebabkan kita tidak akan terasa adanya kemuncup di seluar dan stokin. Jangan leka mencabut kemuncup sehingga pintu gol terlopong tanpa penjaga," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Selain itu, Tuan Ibrahim berkata, ujian kepada ahli akan berlaku setiap hari tidak kira kecil atau besar. Namun, apa yang penting ialah jemaah perlu dipelihara, dijaga dan dimantapkan bagi meneruskan agenda yang menjadi kewajipan perjuangan Islam.

"Kita tidak perlu bimbang soal sesuatu dasar yang diputuskan, kerana kita ada Majlis Syura yang akan memandu agar semua keputusan tidak bercanggah dengan dasar Islam dan perjuangan parti.

Majlis Syura ialah badan penapis segala program parti, bahkan kesemua calon yang akan bertanding dalam mana-mana pilihan raya akan disahkan oleh Majlis Syura. Mekanisme ini tiada dalam mana- mana parti lain," katanya.

Jelasnya, sekiranya ada pihak yang mempertikaikan sesuatu yang menjadi dasar parti, maka ia seperti mempertikaikan keputusan syura, muktamar agung dan pendirian parti.

"Pas tidak pernah lari dari dasar perjuangan. Kita tetap dengan dasar yang sama yang telah termaktub dalam perlembangaan parti. Hal itu tidak perlu dipertikai lagi.

Apa yang berlaku ialah Pas telah membuat anjakan paradigma perjuangan, dengan pendekatan baru yang lebih terbuka dari sudut pendekatan bagi menterjemahkan realiti Islam sebagai 'rahmatal lil 'alamin' (rahmat untuk seluruh alam)," katanya.

Teruskan ‘permainan’ hingga selesai- Tuan Ibrahim - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

RM400 sebulan sara 9 anak


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : December 20, 2011
Miskin

PASIR PUTEH - Berat mata memandang berat lagi bahu memikul dan itulah yang dapat digambarkan apabila melihat kesusahan hidup keluarga Ahmad Mahmod, 57, dan isterinya, Ramlah Senik, 42, bersama sembilan anak mereka yang bergantung hidup dengan RM400 sebulan.

Penyakit tidak sedarkan diri yang dialami Ahmad dan Ramlah menyukarkan mereka berdua untuk keluar bekerja seperti mana ibu bapa lain.
Ahmad berkata, jika dia sihat dan penyakitnya tidak menyerang, setiap hari dia akan mengayuh basikal beberapa kilometer untuk mengambil upah menoreh getah di kampung berhampiran.
“Tetapi bukan setiap hari saya dapat bekerja kerana penyakit tidak sedarkan diri yang saya alami sering menyerang bila-bila masa sahaja sehingga kadangkala mendatangkan kesusahan kepada anak-anak dan isteri,” katanya kepada ketika ditemui di rumahnya di Kampung Merkang, Jalan Masjid di sini, semalam.
Menurutnya, disebabkan kesukaran untuk bekerja dia dan isteri hanya bergantung hidup dengan bantuan RM400 yang diberikan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) setiap bulan.
Ahmad berkata, untuk makan minum, keperluan sekolah, sakit dan semuanya hanya bergantung dengan duit berkenaan.
Dia berkata, disebabkan itu anaknya yang berumur antara 24 hingga 4 tahun sanggup mengikat perut jika tiada makanan ,” katanya.
Menurutnya, lima daripada sembilan anaknya masih bersekolah.
Ahmad berkata, bukan itu sahaja, kini ini mereka dalam dilema apabila rumah yang diduduki hasil belas ihsan saudara sudah mulai usang.
Dia berkata, kadangkala mereka anak beranak terpaksa tidur dalam kesejukan kerana bumbung rumah bocor.
“Bukan itu sahaja jika ribut kami sentiasa tidur dalam keadaan ketakutan. Saya berdoa supaya ada pihak yang dapat membantu,” katanya.
Ahmad berkata, mereka sekeluarga berharap jika ada pihak yang dapat membaiki rumah atau memberikan bantuan rumah.
RM400 sebulan sara 9 anak - Kelantan - Sinar Harian:

'via Blog this'

UPSI siasat tindakan Adam Adli


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : December 21, 2011

SHAH ALAM - Jawatankuasa khas yang ditubuhkan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bagi menyiasat tindakan mahasiswanya, Adam Adli Abdul Halim pada kejadian Sabtu lalu, akan menyerahkan laporannya dalam masa terdekat.

Naib Canselor UPSI, Profesor Dr Zakaria Kasa berkata, pihaknya telah menubuhkan satu jawatankuasa yang dipengerusikan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Datuk Dr Junaidi Abu Bakar bagi menyiasat perkara sebenar berhubung kejadian tersebut.

Ia berhubung tindakan Adam Adli yang didakwa menurunkan bendera Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di perkarangan Pusat Dagangan Dunia Putera pada perhimpunan yang disertai Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) dan Solidariti Mahasiswa Malaysia.

Menurut Dr Zakaria, meskipun kejadian itu berlaku di luar kampus, siasatan secara terperinci perlu dilakukan memandangkan ia mencemarkan imej UPSI.

“Kertas siasatan itu telah disiapkan dan sedikit masa lagi akan diserahkan kepada Jawatankuasa Disiplin sebelum tindakan diambil terhadapnya. Bersalah atau tidak dan apakah hukuman yang dikenakan terhadapnya akan diketahui dalam masa terdekat,” katanya, semalam

Dr Zakaria berkata, sebarang hukuman mahupun tindakan yang bakal di sabitkan kepada Adam Adli kelak tidak dipengaruhi oleh desakan mana-mana pihak yang mahu beliau di gantung atau dibuang daripada UPSI.

“Disebabkan itu, siasatan terperinci dilakukan sebelum sebarang hukuman diambil. Keputusan itu tidak bermakna kami akur dengan tuntutan dan desakan pihak yang mahu Adam Adli dihukum,” katanya.

Mengulas tahap pencapaian akademik Adam Adli, Dr Zakaria berkata, beliau seorang pelajar yang sederhana dan tidak mempunyai masalah.

Menjawab berhubung jawatan Adam Adli sebagai Ketua Koordinator Legasi Mahasiswa Progresif UPSI, Dr Zakaria berkata, pertubuhan itu tidak diiktiraf dan berdaftar dengan Hal Ehwal Pelajar UPSI.

“Pertubuhan itu tidak pernah berdaftar sama sekali dan pergerakannya tidak diketahui,” katanya.

UPSI siasat tindakan Adam Adli - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Adam Adli kemuncak suara kami: SMM


Oleh : FAIRUZ JUMA­IN DAN NOOR AZURA SHAHRIL
Tarikh : December 21, 2011
smm

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) ditubuhkan pada tahun 2001 dan mula bergiat cergas pada tahun 2003 dengan membawa isu-isu mahasiswa. Antara kumpulan utama SMM ada­lah Kesatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (KKPIM), Gabungan Maha­siswa Islam se-Malaysia (Gamis) dan Kelab Rakan Islam Malaysia (Karisma). Ikuti wawancara bersama Pengerusi SMM, Ahmad Shukri Abdul Razak, Sekretariatnya, Ahmad Shukri Kamaruddin dan jurucakap Gerakan Menuntut Kebe­basan Akademik (Bebas), Haziq Abdullah Abdul Aziz bersama wartawan Sinar Harian, MOHAMMAD FAIRUZ JUMA­IN dan NOOR AZURA SHAHRIL mengupas isu seorang maha­siswa bernama Adam Adli Ab­dul Hamid menimbulkan kekeco­han apabila menurunkan bendera Perdana Menteri, baru-baru ini.

Sejauh mana kamu semua me­ngenali Adam Adli ini?

SMM: Apa yang saya tahu dia penun­tut tahun tiga di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang memulakan sa­tu pergerakan mahasiswa yang dina­makan ‘Legasi Mahasiswa Pro­gresif’. Dia berasal dari Pulau Pinang dan tidak mempunyai sebarang rekod aktiviti sebelum ini. Dia hanya muncul dalam gerakan mahasiswa pada tahun 2010 iaitu pada pilihan raya kampus UPSI.

Bermula dari situ, gerakan ini kami lihat begitu aktif dan bergabung de­ngan Solidariti Mahasiswa Ma­laysia pada tahun itu juga. Dia juga hampir dikenakan Akta Universiti Kolej Universiti (Auku) selepas menyer­tai himpunan air anjuran Kerajaan Negeri Selangor. Dia juga seorang mahasiswa yang vokal.

Apa sebenarnya berlaku pada hari itu sehingga terjadi insiden menurunkan bendera Perdana Menteri?

SMM: Kami menghantar satu memorandum kepada Timbalan Men­teri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Ketika Saifuddin menyampaikan ucapan selepas menerima memorandum ini, Adam Adli bertindak menurunkan bendera Datuk Seri Najib Tun Razak. Kami semua menyaksikan dia menurunkan bendera itu dan menaikkan bendera Kebebasan Akademik.
Tidak lama selepas itu mungkin dalam 10 hingga12 saat pengawal keselamatan PWTC menyedari dan menaikkan semula bendera Najib. Malam itu, kami dapat berita bahawa Adam Adli mendapat ugutan daripada banyak pihak.

Adakah tindakan Adam Adli ini dipengaruhi oleh mana-mana pihak?

SMM: Dia buat sendiri, tiada pe­ngaruh daripada mana-mana pihak. Dia buat secara spontan.
Jika dia melakukannya secara spontan, kenapa pengaruh Pakatan Rakyat (PR) boleh dilihat dalam kejadian ini?
SMM: Pengaruh daripada mana-mana pihak memang tiada. Jika dakwaan yang mengatakan Adam Adli ini dipengaruhi kerana bukti gambar, maka dia juga ada gambar dengan menteri. Kenapa tidak dikeluarkan gambar-gambar ini juga?
Jadi dakwaan yang mengatakan kami dipengaruhi pihak itu adalah tidak benar dan propaganda semata-mata. Kami yakin dengan kemata­ngan rakyat yang menilai perkara ini.

Terus-terang saya katakan, adalah tidak bijak bagi PR mempengaruhi gerakan mahasiswa. Contohnya seperti isu melibatkan Kerajaan Negeri Kedah. Kami cukup vokal dan tiada bukti yang mengaitkan kami dengan PR. Malah, kami bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang ‘segaris’ dengan perjuangan kita.

Kami juga masih ingat ketika Adam Adli dijemput Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan menyampaikan ucapan yang mengatakan mahasiswa tidak akan tunduk dan menjadi hamba kepada mana-mana parti politik. Itu adalah prinsip yang ditegaskan oleh Adam Adli. Jadi tidak timbul isu yang menyebut kami dipengaruhi PR. Jika Umno jemput pun kami datang.

Adakah kamu cuba menghalangnya menurunkan bendera?

SMM: Kami tidak jangka dia bertindak demikian kerana kami semua fokus kepada ucapan Saifuddin. Reaksi kami pada waktu itu hanyalah bertepuk tangan.

Apakah niat sebenar Adam Adli melakukannya dan risiko yang ba­kal dihadapi?

SMM: Apa yang penting Adam sebenarnya cuba menyampaikan ekspresi bahawa dia tidak suka dengan kepimpinan sedia ada atas alasan suka berdolak-dalih. Dia tahu risiko yang bakal dihadapi sebagai mahasiswa, jadi itu bukan tindakan yang senang untuk dibuat. Ia adalah satu tindakan yang serius untuk menggambarkan tahap kebosanan mahasiswa.

Ia juga boleh dikatakan sebagai satu ekspresi dan amaran ringkas kepada Perdana Menteri agar serius dalam soal yang dituntut mahasiswa.
Berikan contoh dolak-dalih Perdana Menteri yang dikatakan itu?

SMM: Contoh pertama adalah me­ngenai pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang disebut tetapi Perdana Menteri tidak memberi respons 10 orang rakyat di Sabah yang ditahan baru-baru ini. Contoh kedua mengenai Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman di mana Perdana Menteri tidak juga memberi respons. Contoh ketiga adalah mengenai isu UKM4 baru-baru ini yang jelas mengatakan Auku melanggar Perlembagaan, tetapi kerajaan bertegas mahu merayu dan pada masa sama mengatakan mahu meminda Auku. Kita boleh lihat pemimpin kita berdolak-dalih dan ia adalah retorik politik.

Sejauh mana perubahan atau kesan yang mungkin timbul selepas tindakan Adam Adli ini?

SMM: Sebelum menjawab perubahan yang bakal timbul, kita perlu menyemak semula tindakan sebelum ini. Kami sudah melakukan desakan secara lebih lembut. Contohnya pada 2008 kami menampilkan alternatif undang-undang yang kami beri nama ‘Magna Carta’. Undang-undang ini adalah cada­ngan mahasiswa yang kami masukkan dalam setiap peti surat Ahli Parlimen. Cadan­gannya adalah mansuhkan Auku dan Magna Carta sebagai ganti.
Kami berkeras dengan menghantar memorandum demi memorandum malah kami menyuarakan kesediaan untuk berbincang namun hingga ke hari ini tiada apa-apa yang dilakukan. Peliknya kami dipanggil untuk membincangkan isu lain yang langsung tiada kena me­ngena de­ngan cadangan mahasiswa ini. Apa yang Adam Adli buat ini adalah klimaks.

Bagi kami, apa yang dilakukan dan risiko diambil oleh Adam Adli, maka kami yakin ia akan memberi impak lebih besar kepada kesedaran rakyat dan keseluruhan mahasiswa.

Mengenai Magna Carta, bukankah Saifuddin sudah bersetuju mengadakan perbincangan meja bulat bersama pemimpin PR dan mahasiswa nanti, kenapa masih terus dan tidak menunggu perbinca­ngan ini?

SMM: Datuk Saifuddin diakui seorang pemimpin yang komited dalam isu ini, tetapi kami terkilan apabila beliau tidak menyentuh isu Magna Carta. Seolah-olah pada Sabtu lalu barulah beliau mengetahui Magna Carta sedangkan kami sudah memasukkan Magna Carta dalam setiap peti surat Ahli Parlimen pada 2008.

Soalnya sekarang kami tidak mahu lagi bincang mengenai pinda. Pinda ini hanyalah mengheret kepada keputusan yang tidak memberi impak besar kepada universiti dan mahasiswa. Pinda ini juga bukan bermaksud mahasiswa mahu berpolitik tetapi bagaimana mahu mengembalikan kuasa autonomi kepada universiti. Auku ini boleh diibaratkan memberi kuasa besar kepada menteri untuk menjajah universiti.

Jika tiada apa-apa berlaku selepas ini adakah kamu akan bertindak lebih agresif?

SMM: Kami nyatakan ada dua pilihan kepada Perdana Menteri, mansuhkan Auku dan akta-akta yang ‘sekufu’ serta pulangkan kuasa autonomi kepada pihak universiti atau mahasiswa akan terus mendesak menggunakan ruang demokrasi yang ada sama ada menggunakan pilihan raya atau saluran-saluran yang lain.

Kami juga mengeluarkan amaran kepada UPSI jika tindakan disip­lin dikenakan terhadap Adam Adli, kami tidak teragak-agak me­ngambil tindakan undang-undang. Selain itu, kami juga akan melancarkan mini revolusi jika UPSI mengenakan tindakan tidak wajar terhadapnya.

Adakah tindakan yang semakin agresif SMM sejak akhir-akhir ini disebabkan oleh semangat kebangkitan Arab?

SMM: Hampir semua revolusi yang berlaku di dunia ini dimulakan oleh mahasiswa, kita boleh tengok sejarah. Ada yang mengatakan kami meniru kebangkitan Arab baru-baru ini, sebenarnya tidak. Kami bangkit sebab alasan yang sama iaitu melawan kezaliman dan kerajaan yang tidak mahu berubah dan terus me­ngekang rakyat. Jadi sebab itu sebenarnya yang memberi impak sebuah revolusi.

Jika mengatakan kami meniru kebangkitan Arab maka ia adalah kenyataan salah, kami mula berdemonstrasi sejak 2008 lagi. Demonstrasi adalah elemen demokrasi. Kebang­kitan Arab itu hanyalah inspirasi revolusi kepada kami.

Apakah pandangan sebenar kamu mengenai Auku?

SMM: Bagi kami Auku ini sebenarnya membantu menjayakan sebuah revolusi kerana empangan yang menahan sungai yang besar akan pecah juga akhirnya. Mahasiswa ditekan macam mana pun tetap melawan.

Revolusi sering dikaitkan dengan darah, adakah kamu sedar tentang perkara ini?

SMM: Revolusi itu adalah jalan terakhir bagi kami, jika terpaksa kami akan gunakan. Setakat ini kami masih mempunyai jalan demokrasi yang masih boleh dioptimumkan antaranya pilihan raya dan banyak lagi cara lain seperti himpunan. Bagi kami revolusi besar masih belum perlu di negara ini kerana desakan demi desakan masih boleh diambil perhatian oleh Perdana Menteri.

Adam Adli kemuncak suara kami: SMM - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

‘Suara sebenar mahasiswa’


Oleh : HASLINA KAMARUDDIN
Tarikh : December 21, 2011
Nasrudin Hassan

SHAH ALAM – Kerajaan perlu memanggil mahasiswa bertanggungjawab menurunkan bendera gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan diberikan nasihat.

Ketua Pemuda Pas, Pusat Nasrudin Hassan berkata, tidak salah untuk memanggil mahasiswa berkenaan sekiranya beliau benar-benar melakukan kesalahan tersebut.

“Tindakan mahasiswa ini adalah kerana suara mereka selama ini terhalang dan akhirnya diterjemahkan menerusi perbuatan. Dengan cara ini, ia menunjukkan sikap serius dan mahu dilaksanakan segera.

“Ditambah dengan seribu satu warna dan sikap rakyat di negara ini, jadi pihak kerajaan seharusnya mendengar dengan baik dan seterusnya menanganinya dengan baik juga,” katanya.

Beliau berkata, dalam keadaan normal, me­nu­runkan bendera sebe­­gini tanpa asas adalah tindakan tidak wajar dila­kukan.

“Tindakan mahasiswa tersebut sudah pasti ada isu tertentu menyebab­kan mereka sang­gup bertindak sedemi­kian. Anak muda hari ini sudah agresif dan tahu apa yang mereka mahukan.

“Jangan pandang rendah terhadap kelompok mahasiswa ini. Jangan ada sikap pilih kasih kepada mahasiswa yang enggan menurut aspirasi kerajaan,” katanya.

Sementara itu, Angkatan Muda Keadilan (AMK) mempertahankan tindakan mahasiswa berkenaan dengan alasan tiada salah­nya menurunkan bendera gambar pemimpin negara.

Ketuanya, Shamsul Iskandar Akin berkata, apa dilakukan mahasiswa berkenaan adalah satu sebagai ekspresi terhadap sistem pendidikan tinggi di negara ini.

“Inilah simbol kemarahan mereka di mana ia ada kaitan dengan sikap Perdana Menteri dalam beberapa pengumuman yang pernah dibuat sebelum ini,” katanya.

Katanya, kecuali jika mahasiswa berkenaan bertindak memijak bendera tersebut atau membakarnya dengan niat melakukan provokasi

“Mahasiswa hari ini sudah dilatih dengan prinsip dan idealisme dan mereka perlu dilayan seperti cerdik pandai. Tindakan itu bukanlah luar biasa kerana inilah dikatakan sebagai proses kemata­ngan di kalangan mahasiswa,” katanya.

Beliau berkata, tidak adil sekiranya mahasiswa itu dilabel sebagai biadab ke­rana ramai ahli politik yang gagal me­ngawal diri tidak dilabel dengan panggilan sedemikian.

“Saya kesal apabila mahasiswa ini menerima ugutan daripada ahli Umno yang mahu meludah dan menampar muka mahasiswa ini. Jika benar ada kesalahan yang dilakukan, biarlah undang-undang yang mengadili diri mereka bukan orang lain.

“AMK tetap dengan pendirian kami untuk menyokong mahasiswa ini dan akan cuba membantu mereka pada masa akan datang,” katanya.

‘Suara sebenar mahasiswa’ - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Apa jadi projek minyak wangi RM6 juta?


Oleh : KHAIRIL ANWAR MOHD AMIN
Tarikh : December 20, 2011

SIMPANG EMPAT - Kegagalan projek penghasilan minyak wangi bernilai hampir RM6 juta di bawah Kerajaan Negeri walaupun mendapat pelbagai bantuan kewangan Kerajaan Pusat dipersoalkan.

Timbalan Pesuruhjaya II Pas Perlis, Rus'sele Eizan berkata, projek anak syarikat Kerajaan Negeri, Perlis Essential Oil Sdn Bnd (PEO) di Beseri Jaya sejak 13 tahun lalu bukan sahaja tidak beroperasi, malah bangunan dan infrastruktur kilang yang dibina kini berstatus 'gajah putih'.

Berdasarkan maklumat, PEQ diwujudkan secara usahasama antara Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs), Mardi-Tech Sdn Bhd dan Mohd Murray Hunter pada 15 Mac 1997 untuk menguruskan projek menghasilkan minyak wangi daripada pokok T3.

"Bagi menjayakannya, PKENPs mengeluarkan modal RM470,000, Mardi-Tech Sdn Bhd (RM470,000) dan Mohd Murray Hunter (nilai kepakaran dan pengalaman menghasilkan minyak wangi dianggarkan bernilai RM420,000) dengan projek dikuasai Murray Hunter walaupun sahamnya bukan majoriti," katanya sewakt ditemui Sinar Harian di sini semalam.

Rus'sele yang juga Adun Simpang Empat berkata, objektif projek itu adalah untuk memajukan tanah yang dibeli seluas 16.16 hektar di Beseri Jaya selama lima tahun dan dijangka membawa pulangan jutaan ringgit menerusi pengeksportan minyak wangi untuk pasaran global.

Bagaimanapun, berdasarkan maklumat dalaman, nilai tanah yang dibeli PEO pada tahun 1997 bernilai RM794,737.36, jauh berbeza daripada nilai mengikut harga pasaran RM320,000 dan PKENPs dianggap kerugian RM473,000 daripada urus niaga itu.

Menurutnya, selain pelaburan RM1.36 juta, PEO mendapat geran Kerajaan Pusat RM4.14 juta selain dana RM650,000 daripada Kementerian Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi (kini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan).

"Selepas penubuhan syarikat sehingga hari ini, ahli lembaga pengarah syarikat tidak pernah mengadakan sebarang mesyuarat walaupun sekal.

"Kerajaan Negeri diminta memberi penjelasan kepada rakyat mengenai kegagalan anak syarikatnya dan jika gagal, Pas akan menghantar memorandum bantahan kepada Menteri Besar," katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar PKENPs, Kassim Zakaria ketika ditemui Sinar Harian enggan mengulas manakala Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu gagal dihubungi.

Apa jadi projek minyak wangi RM6 juta? - Utara - Sinar Harian:

'via Blog this'