Thursday, April 30, 2015

Dukung rakan OKU ke sekolah

Xie Xu, 18, mendukung Zhang Chi, 19, ke sekolah di Sekolah Tinggi
Xie Xu, 18, mendukung Zhang Chi, 19, ke sekolah di Sekolah Tinggi Daxu, Xuzhou, utara wilayah Jiangsu, China, selama tiga tahun. AGENSI

BEIJING 26 April – Atas dasar semangat setia kawan, seorang pelajar sanggup membantu mendukung rakannya yang kurang upaya (OKU) ke sekolah setiap hari sepanjang tiga tahun lalu.
Mail Online melaporkan, Xie Xu, 18, menemui Zhang Chi, 19, ketika sama-sama melanjutkan pelajaran di Sekolah Tinggi Daxu, Xuzhou, utara wilayah Jiangsu.
Chi mengalami penyakit distrofi otot atau keadaan yang menyebabkan otot seseorang pesakit lemah, sehingga menyebabkannya mengalami kesukaran untuk berjalan dan bergerak.
Simpati atas nasib yang menimpa Chi, Xu yang mempunyai ketinggian 1.73 meter nekad untuk membantu dengan mendukung rakannya itu ke sekolah.
Kedua-dua rakan baik itu tinggal berhampiran dengan sekolah dan setiap hati Xu bukan sahaja mendukung Chi ke sekolah, malah turut membantunya menyediakan makanan dan membasuh baju.
“Kisah dua pelajar ini begitu menyentuh perasaan dan memberi inspirasi. Mereka tiada sebarang pertalian darah dan Xu sudah melakukan perkara ini selama tiga tahun,” kata Naib Pengetua Sekolah Tinggi Daxu, Guo Chunxi.
Kata Chunxi, kedua-dua mereka merupakan antara pelajar cemerlang di sekolah dan bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran ke universiti tempatan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/dukung-rakan-oku-ke-sekolah-1.84961#sthash.LU29ZtKG.dpuf

Pelihara lebih 
40 anak yatim

suami isteri berhati mulia di China

Chen Tianwen (kanan) mendukung seorang daripada anak yatim yang
Chen Tianwen (kanan) mendukung seorang daripada anak yatim yang dijaganya sambil ditemani yang lain ketika menuju ke sekolah pada 17 April lalu. AGENSI

BEIJING 27 April - Sepasang suami isteri di China, menunjukkan sifat murni apabila sanggup membesarkan lebih 40 anak yatim yang kurang upaya sejak lebih 26 tahun lalu.
Menurut portal Oddity Central, segalanya bermula pada 1989 apabila pasangan terbabit, Chen Tianwen dan isterinya Guo Gairan dari kampung Zhuangxi, wilayah Shanxi menemukan seorang bayi yang dibuang dan mengambil keputusan untuk membesarkan anak kecil tersebut.
Sejak itu, Tianwen dan Gairan sering mencari kanak-kanak terbiar untuk dijaga selain menerima golongan kecil terbuang dari Biro Hal Ehwal Awam tempatan kerana tiada institusi kebajikan pada masa tersebut.
Kini pada usia 60-an, pasangan terbabit tidak pernah berputus asa untuk menggalas tugas menjaga kebajikan lebih 40 anak yatim dan tiga anak mereka sendiri.
Apabila sejumlah kanak-kanak meningkat dewasa, Gairan terpaksa mengambil keputusan untuk berhenti kerja di sebuah kilang tempatan bagi meluangkan sepenuh masa menjaga mereka dan menyewakan tanah milik keluarganya sebagai sumber pendapatan.
Malah, situasi semakin baik buat Tianwen dan Gairan apabila mereka menerima bantuan awal daripada kerajaan tempatan sebanyak 150 yuan (RM87) sebulan bagi setiap anak yatim berkenaan dan jumlah bantuan itu bertambah kepada 1,000 yuan (RM585).
Cabaran terbesar pasangan itu adalah pandangan serong jiran yang enggan membenarkan anak mereka bergaul dengan anak-anak yatim yang dijaga oleh Tianwen dan Gairan.
Namun kini cabaran tersebut berjaya diatasi apabila usaha baik mereka berdua diterima oleh penduduk kampung sebagai model rakyat.
“Akhirnya orang ramai tidak lagi memandang kami sebagai orang yang bodoh kerana sanggup menghabiskan masa menjaga anak yatim yang kurang upaya.
“Kerja kami dipandang mulia dan dijadikan sebagai contoh kepada masyarakat umum,” kata Gairan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pelihara-lebih-8232-40-anak-yatim-1.85241#sthash.Tud7i9n5.dpuf