Sunday, April 21, 2013

senarai pemimpin BN yang isytihar keluar BN dan bertanding atas tiket BEBAS.

Berikut senarai pemimpin BN yang isytihar keluar BN dan bertanding atas tiket BEBAS.

1. Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim – Parlimen Kuala Kangsar

2. Bekas Timbalan Menteri Pertanian, Datuk Seri Mohd Shariff Omar – Parlimen Tasek Gelugor,

3. Ketua Pemuda UMNO Sepang, Suhaimi Mohd Ghazali – Parlimen Sepang

4. Ahli Jawatankuasa UMNO Sepang, Hanafiah Mohamed – Parlimen Sepang

5. Ketua Penerangan UMNO cawangan Sungai Besi, Mokhtar Salahudin –Parlimen Bandar Tun Razak

6. Setiausaha Kerja UMNO Bandar Tun Razak, Mohamad Sukeri Abdul Samat –Parlimen Bandar Tun Razak

7. Ahli UMNO cawangan Bukit Persekutuan, Rusli Baba – Parlimen Lembah Pantai

8. Ahli UMNO Subang, Datuk Edros Abdullah – DUN Kota Damansara

9. Ketua UMNO cawangan Sungai Buaya Selatan, Mustaf Talib – DUN Batang Kali

10. Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Seri, Datuk Fadzil Hanafi – DUN Alor Mengkudu

11. Ahli UMNO Sungai Cawangan Limau, Sobri Ahmad – DUN Sungai Limau

12. AJK UMNO Bakri, Md Ghazali Salamun – DUN Bukit Naning

13. Timbalan Ketua UMNO cawangan FELDA Adela, Mohd Azaman Johari –Parlimen Pengerang

14. AJK UMNO Ledang, Mohd Zan Abu –DUN Gambir

15. Ketua UMNO cawangan Parit Rabu, Yunos Mustakim – DUN Gambir

16. Ahli UMNO cawangan Kampung Banggol, Bekas Ahli Parlimen Setiu, Mohd Yusop Majid – DUN Permaisuri

17. Bendahari UMNO cawangan Pekan Kertih, Zulkiflee Salleh – DUN Kemasek

18. Ahli UMNO cawangan Bukit Perah, Mohd Nuhairi Muhammad – DUN Ajil

19. Ahli UMNO cawangan Kampung Kubang Panjang, Ja’afar Jambol – DUN Alur Limbat

20. Ahli UMNO cawangan Kampung Ibol, Md Ali Mustafa bertanding – DUN Seri Menanti

21. Ketua UMNO cawangan Kikangsa Kayul, Jusbian Kenneth@Kini – DUN Kuala Penyu

22. Ahli Pemuda UMNO cawangan Sungai Sibugah, Mohd Arshad Abdul –DUN Sungai Sibugah

23. Penyelaras BN Batu Kawan, A Mohan – Parlimen Batu Kawan, DUN Bukit Tengah

24. Penyelaras DUN Machang Bubuk, Ooi Suan Hoe – DUN Kuala Kubu Bharu

25. Ketua MCA cawangan Bandar Kuala Kubu Bharu, Yoong Tham Fook – DUN Kuala Kubu..

Ceramah Pakatan Rakyat Kulaijaya

Mazlan Aliman
Ceramah Pakatan Rakyat Kulaijaya malam ini tanpa kehadiran Top Star seperti Anwar Ibrahim, Tok Guru Nik Aziz, Lim Guan Eng, Tok Guru Hj Hadi dan Lim Kit Siang.

Mereka hanya mendengar pidato dari calon2 PR untuk Parlimen Kulai, Dun Bkt Permai, Senai dan Bkt Batu.Namun, kehadiran hampir 10 ribu orang. Kutipan derma hampir RM20 ribu!

Jika begini trend sokongan pengundi Cina, ia mimpi ngeri buat BN....

INI KALILAH! 

1.800 Tentara Kafir Mauritania Siap Dikirim Ke Mali, Do’akan Kemenangan Mujahidin, Allahu Akbar!MAURITANIA - Pemerintah Mauritania siap mengirim 1.800 tentara kafir mereka ke negara tetangga mereka, Mali, sebagai bagian upaya memerangi mujahidin Imarah Islam Azawad. Pasukan kafir Mauritania ini akan masuk ke Mali, setelah pasukan kafir salibis Perancis dan Chad ditarik mundur.

“Presiden Mauritania meyakinkan saya, bahwa tergantung pada kondisi yang harus dikerjakan, untuk mengirimkan 1.800 personel untuk bergabung dengan kontingen masa depan,” kata Menteri Luar Negeri Prancis, Laurent Fabius, Kamis (18/4/2013).

Perancis sendiri telah memulai penarikan bertahap dari 4.000 personel tentaranya di Mali. Diperkirakan, Perancis hanya akan menyisakan 1.000 personel pada akhir tahun ini. Ribuan personel militer Perancis ini diterjunkan ke Mali untuk mengusir kaum militan Islam yang menguasai wilayah utara Mali.

Sementara presiden (thaghut) Chad, Idriss Deby, yang mengirim 2.000 tentara ke Mali, telah mengumumkan penarikan pasukan lebih cepat dari jadwal semula.

Pasukan Mauritania akan menjadi bagian dari 6.000 personel penjaga perdamaian yang tergabung dalam pasukan Afrika untuk Dukungan Internasional Misi ke Mali (AFISMA).

Pasukan kafir salibis Perancis dan Chad terus mendapatkan perlawanan sengit dari mujahidin Imarah Islam Azawad dengan serangan amaliyat isysiyhadiyat (bom syahid) dan serbuan militer yang tidak terduga. Allahu Akbar!


(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.net)

Australia sertai latihan bersama Korea SelatanWARTAWAN SINAR HARIAN
21 April 2013
Tentera Australia
Tentera Australia melakukan latihan darat di Pohang.
SEOUL - Tentera Australia buat pertama kalinya mengambil bahagian dalam latihan tahunan ketenteraan bersama Korea Selatan dan Amerika Syarikat di Pohang.

Jurucakap kementerian Korea Selatan berkata, seramai 18 tentera menyertai latihan darat sebagai sebahagian daripada latihan Foal Eagle yang selama ini hanya dilakukan bersama tentera  AS.

“Australia adalah sebahagian daripada 16 ahli negara di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang pernah bersama-sama Korea Selatan dalam peperangan menentang Korea Utara dan China pada 1950 hingga 1953," katanya.

Pemerhati antarabangsa menyifatkan, tindakan Australia itu menambahkan lagi tekanan terhadap provokasi Korea Utara. - Reuters

'Watikah saya dirompak'MUHAYUDIN SALLEH
21 April 2013
Mohamad Shahrum Osman
Mohamad Shahrum Osman
KUALA LIPIS – Calon Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya ke-13 bagi kerusi Parlimen Lipis yang digugurkan pada saat akhir walaupun setelah menerima watikah pencalonan menyatakan kesedihan dan marah dengan apa yang berlaku namun tetap reda.

Bekas pensyarah, Datuk Dr Mohamad Shahrum Osman, berkata, beliau berasa marah dan dukacita kerana watikah yang sudah ada dalam tangannya bertukar tangan dengan menggunakan teknik sabotaj.

“Saya marah sebab watikah sudah ada pada saya tetapi dirompak oleh Ketua Bahagian Umno Lipis dan kumpulannya.

“Bukan saya sahaja yang disabotaj tetapi turut sabotaj parti,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Namun begitu, beliau tetap menyatakan penghargaan kepada Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Besar Pahang kerana melayakkannya menjadi ‘calon boleh menang’ bagi BN.

Beliau turut menyatakan hasrat akan turun berkempen membantu calon BN bagi Dun Ceka dan Benta selain melahirkan harapan agar BN menang pada PRU13.

Dewan Syura Mujahidin di Sekitar Baitul Maqdis (Afiliasi Al Qaeda) Bertanggung Jawab atas Serangan Roket di Eilat Israel.


EILAT – Dua roket atau tiga roket menurut sumber lain, diyakini telah ditembakkan dari Semenanjung Sinai ke arah daerah terbuka di kota Eilat Israel pagi ini (17/4/2013). Kubah besi atau Iron Dome yang baru saja dipindahkan ke kota tersebut menunjukan kelemahannya karena gagal mencegat roket, menurut juru bicara militer Yahudi atau IDF, “karena alasan operasional.”

Dewan Syura Mujahidin di sekitar Baitul Maqdis (DSM) mengatakan bertanggung jawab atas serangan itu dalam sebuah pernyataan yang dikeluarkan oleh Ibnu Taimiyah Media Center (ITMC). Pernyataan, yang diposting ke forum jihad dan halaman Tumblr ITMC, mengatakan bahwa kelompok itu menembakkan serangkaian rudal Grad di Eilat dan mundur dengan aman

Menurut pernyataan itu, yang diperoleh dan diterjemahkan oleh SITE Intelligence Group, DSM “memutuskan untuk menyerang dengan pukulan yang sesuai untuk musuh dalam bahasa yang mereka pahami dengan baik dan di tempat yang tidak mereka duga dan siap.” Berkenaan dengan kampanye Hamas baru-baru ini yaitu penangkapan terhadap mujahidin Salafi jihadi di Jalur Gaza, DSM meminta Hamas “untuk berhenti mengejar dan menahan mujahidin, dai Salafi jihadi di Jalur Gaza.”

Kota Eilat biasanya tidak menjadi target serangan roket mujahidin di wilayah tersebut. Baru-baru ini, pada 20 November 2012, Ansar Baitul Maqdis, sebuah kelompok Salafi Jihadi yang berbasis di Sinai, mengatakan telah menembakkan roket ke Eilat “dalam beberapa hari terakhir,” menurut sebuah pernyataan yang diperoleh dan diterjemahkan oleh SITE Intelligence Group. Kelompok yang sama bertanggung jawab juga atas serangan roket di Eilat pada pertengahan Agustus 2012.


(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.net)

Rekomendasi Buku dari Al Qaeda, "Inilah Aqidah Kami"Kali ini kami akan memposting secara berseri sebuah buku penting yang ditulis oleh seorang Ulama Tauhid & Jihad, Syeikh Abu Muhammad Al-Maqdisi. Buku ini juga di rekomendasikan oleh Mujahidin Al Qaeda in Arabian Peninsula (AQAP) untuk dibaca oleh kaum muslimin agar mengetahui Aqidah Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang sebenarnya.

Dalam buku ini, Syeikh Abu Muhammad Al-Maqdisi menjelaskan aqidah ahlu sunnah secara terperinci. Kata-katanya didasarkan dari Al Qur’an dan hadits-hadits sahih.

Kami berharap dengan adanya postingan isi buku ini kaum muslimin tidak lagi ditipu oleh dai-dai penyeru ke neraka jahanam yang mengaku-ngaku ahlu sunnah wal jamaah tetapi realitanya mereka para pengagung/penyembah kuburan ataupun tidak lagi tertipu oleh dai-dai penganut aqidah ghulat murjiah. semoga.....


****************************

MUQADDIMAH

Segala puji hanya milik Allah Rabbul ‘Alamin, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, Pemilik hari pembalasan.

Shalawat dan salam semoga dilimpahkan kepada para penutup nabi dan rasul, keluarganya, dan seluruh para shahabatnya.

Wa ba’du:

Ini adalah ringkasan bagi apa yang kami yakini dan kami anut dihadapan Allah dalam masalah-masalah dien yang paling penting, saya telah menulisnya di penjara sesudah sampai berita kepada saya bahwa segolongan orang menisbatkan kepada kami dan menyandarkan kepada kami sesuatu yang tidak pernah kami ucapkan kapanpun, terutama dalam bab-bab kufur dan iman, dan sebelum itu saya tidak pernah memperhatikan untuk menulis dalam materi semacam ini, itu dikarenakan ulama-ulama kita telah memberikan kecukupan di dalamnya dan dikarenakan pencari kebenaran yang objektif bisa mengetahui benar pendapat-pendapat kami dari tulisan-tulisan kami yang terperinci, sampai akhirnya meminta dari saya hal itu sebagian ikhwan tauhid yang sering berinteraksi dengan kami dan sering membesuk kami di penjara, dan itu setelah dia bertemu dengan orang-orang yang tidak mengetahui kejelasan pendapat-pendapat kami dalam sebagian bab-bab kufur dan iman, maka saya segera merespon permintaan saudara kami ini sebagai bentuk pengikatan banyak masalah dan untuk memperkenalkan inti-inti dan hal-hal terpenting yang kami yakini dan kami imani, mudah-mudahan saya dengan hal itu bisa menutup pintu di hadapan orang yang memancing di air keruh dalam sebagian ucapan-ucapan yang bersifat umum, atau orang yang menyandarkan ucapan kepada kami apa yang tidak pernah kami katakan, atau menyandarkan kepada kami dan mengharuskan kami dengan suatu yang bukan termasuk madzhab kami, terutama sesungguhnya saya mengetahui bahwa sebagian tulisan-tulisan kami dibaca oleh banyak para pemula dalam pencarian ilmu yang kadang terkabur atas mereka sebagian masalah ; terkhusus pada sebagian lontaran-lontaran atau keumuman-keumuman yang kadang mereka baca pada tulisan-tulisan kami yang bersifat dakwah yang banyak darinya kami mengkhitabi (mendakwahi) para thaghut dan orang-orang semacam mereka dari kalangan pembuat hukum dan para pembela mereka dari kalangan aparat-aparat kemusyrikan dan yang lainnya yang telah Allah perintahkan untuk menakut-nakuti mereka dan bersikap keras terhadap mereka. Kadang kami membiarkan sebagian nash-nash ancaman yang mutlak secara dhahirnya tanpa takwil atau kami lontarkan hukum-hukum tentang macam perbuatan kemudian orang yang masih terbatas dalam pencarian ilmunya tidak membedakan antara hal itu dengan penerapan hukum tersebut terhadap individu-individu orangnya, atau kami membiarkan sebagian lontaran-lontaran atas dhahirnya tanpa perincian atau pentakwilan agar hal itu lebih mengena pada hati orang yang diajak bicara yang memiliki kebiasaan mencari hal-hal yang enteng dan ringan yang mempermudah mereka melakukan dosa, dan itu dilakukan dalam rangka mencontoh metode banyak salaf dalam pelontaran nash-nash ancaman sebagaimana yang telah Allah ta’ala lontarkan, dan menuturkannya tanpa masuk dalam pentakwilannya agar lebih menekan sebagaimana yang Allah ta’ala inginkan, karena maksiat yang Allah sertakan laknat dengannya tidaklah seperti maksiat lainnya, dan sesungguhnya perbuatan yang Allah cap atau Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam namakan sebagai kekafiran tidaklah seperti perbuatan-perbuatan yang lainnya, kecuali mereka khawatir adanya salah paham dari orang-orang yang diajak bicara, maka mereka masuk ke dalam rincian, dan begitu juga kami melakukannya dalam tulisan-tulisan kami yang terperinci.

Sebagaimana saya tahu bahwa sebagaian Ghulatul Mukaffirah (orang-orang yang ghuluw dalam takfir) mengoleksi sebagian apa yang kami tulis dalam rangka mencari apa yang mengokohkan pendapat-pendapat mereka, dan saya yakin penuh bahwa mereka seandainya para pencari kebenaran yang objektif tentu mereka tidak akan mendapatkan sedikitpun apa yang mereka cari kecuali seandainya mereka memotong ungkapan-ungkapan kami.

Sebagaimana saya tahu, bahwa banyak dari seteru-seteru kami dari kalangan Murji-ah masa kini dan orang-orang macam mereka meneliti didalamnya bukan dalam rangka mencari al haq akan tetapi dalam rangka mencari ungkapan-ungkapan yang bisa jadi kami nukil dari sebagian ulama, para imam, dan para da’i, dalam rangka mengecam kami dengannya sebagai upaya dari mereka mencoreng dakwah kami dengan memuatkan kepada ucapan kami apa yang tidak terkandung didalamnya dan dengan memaksakan kepada kami apa yang tidak kami yakini.

Maka kepada mereka seluruhnya saya katakan: “Takutkah kalian kepada Allah, dan ucapkanlah ucapan yang baik dan ingatkal selalu hadits NabiShalallahu ‘alaihi wasallam: “Barangsiapa mengatakan pada orang mukmin suatu yang tidak ada padanya, maka Allah memasukan dia ke dalam Radghatul Khabal sampai dia datang dengan jalan keluar dari apa yang dia ucapkan”

Dan saya katakan secara terang-terangan tanpa sedikitpun keberatan:

Bahwa setiap ucapan yang telah saya ucapkan dalam tulisan-tulisan saya baik yang sudah nampak ataupun yang akan nampak suatu saat bila ia datang menyelisihi nash dari Al Kitab dan As Sunnah yang samar atas saya, maka saya adalah orang yang pertama rujuk darinya dan berlepas diri darinya serta memegang teguh nash itu.

Dan pembaca lembaran-lembaran ini akan melihat bahwa banyak dari ucapan-ucapan kami didalamnya terpengaruh dengan keterpengaruhan yang jelas bahkan bisa saja sama persis kata-katanya dengan apa yang sering di ulang dalam Aqidah Ath Thahawiyyah atau Al Wasithiyyah atau kitab-kitab lainnya, dan tidak aneh dalam hal itu karena kami telah terpengaruh dengan kitab-kitab ini secara jelas diawal pencarian ilmu ini, dan kami mempelajarinya serta mengajarkannya berulang-ulang dan berkali-kali dengan karunia Allah ta’ala.

Para ulama kita berbicara panjang lebar dalam tulisan-tulisan itu dan membahas panjang lebar dalam banyak masalah yang merebak kekeliruan tentangnya pada zaman mereka itu sehingga butuh membahas panjang lebar didalamnya sebagai bentuk bantahan terhadap kelompok-kelompok yang menyimpang dari Ahlus Sunnah Wal Jama’ah atau terhadap bid’ah-bid’ah yang merebak dimasa mereka. Dan engkau bisa melihat mereka berbicara ringkas dalam masalah-masalah lain yang mereka lalui begitu saja, karena sedikitnya pembicaraan atau kekeliruan didalamnya pada zaman itu, dan kadang mereka menuturkan sebagian masalah–masalah fiqh disela-sela pembahasan mereka tentang aqidah dan itu sebagai bantahan terhadap penyelisihan ahli bid’ah dalam masalah-masalah itu, untuk membedakan Ahlus Sunnah dari Ahlu Bid’ah, untuk mencatat sikap bara’ (berlepas diri) mereka dari ahli bid’ah itu, walaupun dalam cabang-cabang fiqih yang biasanya muncul daru ushul yang mana ahli bid’ah ganjil di dalamnya.

Dan kami dalam lembaran-lembaran ini kelak berjalan di atas metode ini, sehingga kami tidak menuturkan semua masalah i’tiqad yang dituturkan oleh kitab-kitab itu, akan tetapi kami mengutarakan di dalamnya masalah-masalah yang penting saja, dan kami mementingkan terhadap bahasan-bahasan tertentu yang kami telah melihat bahwa kekeliruan dan kesamaran telah banyak terjadi seputar masalah itu di zaman ini, atau masalah-masalah yang kami khawatir disandarkan kepada kami di dalamnya ~atau memang telah disandarkan kepada kami~ apa yang tidak pernah kami katakan.

Dan kepada Allah kami memohon agar menerima upaya kami ini, dan menjadikan amalan-amalan kami tulus bagi wajahNya Yang Mulia, serta meneguhkan kami di atas aqidah kelompok yang selamat Ahlus Sunnah Wal Jama’ah, dan juga menjadikan bagian dari Ath Thaifah Al Manshurah. Dia-lah pelindung kami, dan Dia-lah sebaik-baik yang menolong.

Ditulis oleh

Syaikh Abu Muhammad ‘Ashim Al Maqdisiy

Jumada Al Akhirah, Tahun 1418 H.

*****************************

I. TAUHIDULLAH

Kami katakan tentang Tauhidullah bahwa Allah itu Esa lagi tidak ada sekutu bagiNya, baik dalam RububiyyahNya maupun dalam UluhiyyahNya ataupun dalam Asma dan SifatNya.

Maka tidak ada Pencipta selainNya, tidak ada Rabb selain Dia dan tidak ada Pemberi rizki yang Memiliki dan Mengatur semua wujud ini kecuali Dia, dan kami mentauhidkan Allah dalam semua perbuatanNya Subhanahu, sebagaimana kami mentauhidkanNya dengan semua perbuatan kami.

Kami bersaksi sebagaimana Allah bersaksi bagi DiriNya sendiri dan juga malaikat-malaikat dan para ulama, Dia-lah yang menegakan keadilan, tidak ada ilah yang berhak diibadati kecuali Dia Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana seraya kami menetapkan apa yang ditetapkan oleh kalimat yang agung ini berupa pemurnian seluruh ibadah kepada Allah saja, konsekwensi-konsekwensinya, kewajiban-kewajibannya dan hak-haknya, juga kami menafikan (meniadakan) apa yang dinafikan oleh kalimat ini berupa berbagai macam kemusyrikan dan tandingan serta hal-hal yang menyertainya.

Dan kami beriman, bahwa tujuan yang karenanya Allah ta’ala menciptakan semua makhluk adalah ibadah kepadaNya saja, sebagaimana firman Allah:

“Tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk berubadah kepadaKu” (Adz Dzariyat : 65)

Kami menyeru kepada Tauhidullah subahanahu dalam seluruh macam-macam ibadah berupa sujud atau ruku’ atau atau nazar atau thawaf atau haji atau sembelihan atau hukum dan yang lainnya.

“Katakanlah: “Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam. Tidak ada sekutu bagiNya; dan demikian itulah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama-tama menyerahkan diri (kepada Allah)” (Al An’am: 162-163)]

Perintah Allah Subhanahu Wa Ta’ala adalah mencakup perintah kauni(ketentuan alam) dan syar’iy (ketentuan syari’at), dan sebagaimana hanya milik Dia Subhanahu hukum kauni qadariy (ketentuan alam yang bersifat taqdir), dimana Dia-lah yang mengatur alam ini lagi menentukan di dalamnya dengan ketentuan yang Dia inginkan dan sesuai apa yang dituntut oleh hikmahNya, maka begitu juga kami mentauhidkan Allah Subhanahu Wa Ta’ala dalam hukumNya yang bersifat syar’iy sehingga tidak menyekutukan seorangpun dalam hukumNya dan kami tidak menyekutukan seorangpun dalam ibadahNya:

“Ingatlah, menciptakan dan memerintah-kan hanyalah hak Allah. Maha Suci Allah Tuhan Semesta Alam” (Al A’raf: 54)]

Halal adalah apa yang Dia halalkan dan haram adalah apa yang Dia haramkan.

[“Keputusan itu hanyakah keputusan Allah, Dia memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia” (Yusuf: 40)],

Maka tidak ada yang berhak membuat hukum kecuali Dia Subhanahu Wa Ta’ala, dan kami berlepas diri dan menanggalkan diri serta kafir (ingkar) terhadap setiap musyarri’ (pembuat hukum) selainNya, maka kami tidak mencari tuhan pengatur selain Allah, dan kami tidak menjadikan selain AllahSubhananhu sebagai sembahan, dan kami tidak mencari aturan selain Islam, karena sesungguhnya orang yang menjadikan penentu hukum dan pembuat hukum selain Allah Subhanahu Wa Ta’ala dimana orang tersebut mengikutinya dan bersepakat bersama-nya terhadap undang-undang yang menyelisihi aturan Allah maka dia itu telah menjadikan tuhan pengatur selain Allah dan telah mencari aturan selain Islam. Allah Subhanahu Wa Ta’alaberfirman:

“Sesungguhnya syaitan itu membisikan kepada kawan-kawannya agar mereka membantah kamu; dan jika kamu menuruti mereka, sesungguhnya kamu tentulah menjadi orang-orang musyrik” (Al An’am; 121)

Dan firmanNya:

“Mereka menjadikan orang-orang alimnya dan rahib-rahib mereka sebagai tuhan selain Allah” (At Taubah: 31)

Sebagaimana kami mentauhidkan Allah Subhanahu Wa Ta’ala dalam Asma dan SifatNya, maka tidak ada orang yang menyerupaiNya dan tidak pula yang serupa denganNya dan tidak pula yang sepertiNya dan tidak pula tandingan dan yang sepadan denganNya.

[”Katakanlah: “Dialah Allah Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepadaNya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakan, dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia” (Al Ikhlas: 1-4)]

Allah Subhanahu Wa Ta’ala menyendiri dengan sifat-sifat keagungan dan kesempurnaan yang Dia tetapkan bagi DiriNya dalam kitabNya atau yang disebutkan oleh NabiNya dalam sunnahnya, sehingga kita tidak mensifati satupun dari makhlukNya dengan sifat-sifatNya, dan kami tidak tidak membuatkan nama bagiNya dari nama-namaNya, dan kami tidak membuatkan bagiNya perumpamaan-perumpamaan atau menyerupakanNya dengan salah satu dari makhlukNya, serta kami tidak melakukan penyimpangan dalam nama-nama dan sifat-sifat Rabb kami.

Akan tetapi kami beriman terhadap semua sifat Allah yang Dia tetapkan bagi DiriNya dan terhadap sifat-sifat Allah yang diutarakan oleh RasulNyaShalallahu ‘alaihi wasallam sesuai hakikat yang sebenarnya, bukan majaz(kiasan), tanpa tahrif (memalingkan maknanya), tanpa takyif (mereka-reka), dan tanpa tamtsil (penyerupan).

[“Dan bagiNyalah sifat-sifat yang Maha Tinggi di langit dan di bumi; dan Dia-lah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana” (Ar Rum: 27)],

Maka kami tidak meniadakan darinya sedikitpun dari sifat-sifat yang telah Dia tetapkan bagiNya Subahanahu, dan kami tidak memalingkan kalimat-kalimat dari tempat-tempatnya, dan kami tidak masuk di dalamnya seraya melakukan takwil dengan pikiran-pikiran kami, atau melakukan dugaan-dugaan dengan dudaan-dugaan kami dengan dalih tanzih (mensucikan Alah), maka tidak selamat dalam agamnya kecuali orang yang menerima putusan Allah ‘Azza Wa Jalla dan RasulNya Shalallahu ‘alaihi wasallam, serta mengembalikan ilmu yang samar atas dia kepada yang mengetahuinya, dan tidak kokoh pijakan Islam bagi seseorang kecuali di atas panggung penerimaan dan penyerahan diri, barangsiapa menginginkan pengetahuan apa yang dia dilarang darinya dan dia tidak puas pemahamannya dengan penerimaan penuh, maka keinginannya itu menghalangi dia dari kebenaran iman dan kemurnian Tauhid.

Kami beriman bahwa Allah telah menurunkan kitabNya dengan bahasa Arab yang jelas, maka kami tidak menyerahkan ilmu tentang makna-makna sifat (kepada Allah), akan tetapi yang kami serahkan kepadaNya adalah ilmu tentang kaifiyat (bentuk sebenarnya) sifat-sifatNya dan kami mengatakan [“Kami beriman kepadaNya, semuanya itu dari sisi Tuhan kami” (Ali Imran: 7)]. Kami berlepas diri kepada Allah dari ta’thil kaum Jahmiyyah dan tamtsilkaum Musyabbihah, maka kami tidak cenderung kepada yang ini dan yang itu, akan tetapi kami bersikap pertengahan dan lurus sebagaimana yang diinginkan Rabb kami antara penafian dan penetapan. Dia ta’ala berfirman:

“Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia dan Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat” (Asy Syura: 11).

Barangsiapa tidak menghindari ta’thil dan tasybih maka dia tergelincir dan tidak tepat pada tanzih.

Kami dalam bab ini ~sebagaimana dalam bab-bab yang lain~ adalah di atas apa yang diyakini salafush shalih Ahlus Sunnah Wal Jama’ah, dan di antara hal itu adalah apa yang di kabarkan dalam kitabNya dan telah mutawatir dari Rasul-Nya Shalallahu ‘alaihi wasallam bahwa Dia Subhanahu Wa Ta’ala di atas langit-langit-Nya bersemayam di atas Arasy-Nya sebagaimana dalam firmanNya:

“Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang di langit bahwa Dia akan menjungkir balikan bumi bersama-sama, sehingga dengan tiba-tiba bumi itu tergoncang?” (Al Mulk: 16)

Dan sebagaimana hadits budak wanita yang ditanya Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam: ”Dimana Allah?”, dia menjawab: “Di atas”, Rasul berkata: “Saya siapa?”, dia menjawab: “Engkau rasulullah”, beliau berkata: “Merdekakanlah dia karena dia itu wanita beriman” [2]

Dan ini adalah kebenaran yang tidak ada keraguan di dalamnya bagi kami.

Akan tetapi kita menjagaNya sebagaimana As Salaf Ash Shalih telah menjagaNya dari dugaan-dugaan yang dusta seperti diduga bahwa langit itu menaungiNya atau menjadi pijakanNya, maka ini adalah bathil yang memaksa kami menyebutkannya dan menafikannya dan mensucikan Allah darinya ~walaupun generasi Salaf tidak secara jelas menyinggungnya~ adalah sikap gaduh para ahli bid’ah dan ilzam-ilzam (pengharusan-pengharusan) mereka yang bathil terhadap Ahlus Sunah.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

“Kursi Allah meliputi langit dan bumi” (Al Baqarah: 255)

Dan:

“Menahan langit dan bumi supaya jangan lenyap” (Fathir: 41)

Dan:

“Dan Dia menahan (benda-benda) langit jatuh ke bumi kecuali dengan izinNya” (Al Hajj: 65)

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah berdirinya langit dan bumi dengan iradat-Nya” (Ar Rum: 25)

Dan kami beriman bahwa Dia Subhanahu istiwa (bersemayam) di atas Arasy-Nya sebagaimana firman-Nya ta’ala:

“Tuhan Yang Maha Pemurah yang bersemayam di atas Arasy” (Thaha: 5)

Dan kami tidak mentakwil istiwa dengan istiila-istiila (menguasai), akan tetapi istiwa itu sesuai dengan maknanya dalam bahasa Arab yang mana Al Qur’an Allah turunkan dengan bahasa itu, dan kami tidak menyerupakan istiwaNya dengan istiwa sesuatupun dari makhlukNya, akan tetapi kami mengatakan seperti apa yang dikatakan Imam Malik : “Istiwa itu sudah di ketahui, iman terhadapnya adalah wajib dan kaifiyyahnya adalah tidak diketahui, sedangkan bertanya tentangnya adalah bid’ah”

Dan terhadap ini kami memahami sifat-sifat dan perbuatan-perbuatan Allah Subhanahu Wa Ta’ala yang lainnya seperti turun, datang, dan hal-hal lainnya yang telah Allah kabarkan dalam kitabNya atau telah ada dalam Sunnah yang shahih.

Dan kami beriman bahwa Allah Subhanahu Wa Ta’ala walaupun Dia istiwa di atas Arasy-Nya lagi tinggi di atas langit-lanngit-Nya, bahwa Dia dekat dari hamba-hamba-Nya sebagaimana firman-Nya:

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah) bahwasannya Aku adalah dekat” (Al Baqarah: 186)

Dan sebagaimana dalam hadits Muttafaq ‘alaih:“Hai manusia kasihanilah diri kalian karena sesungguhnya kalian tidaklah menyeru Dzat yang tuli dan jauh, namun kalian ini menyeru Dzat Yang Maha Mendengar, Maha Melihat lagi Dekat, sesungguhnya Dzat yang kalian seru itu adalah lebih dekat kepada seorang di antara kalian daripada leher hewan tunggangannya”

Allah Subhanahu Wa Ta’ala bersama hamba-hamba-Nya dimana saja mereka berada. Dan Allah mengetahui apa yang mereka kerjakan sebagaiman firman-Nya ta’ala:

“Dan Dia bersama kamu dimana saja kamu berada, dan Allah Maha melihat apa yang kamu kerjakan” (Al Hadid: 4)

Dan kami tidak memahami dari firman-Nya “Dan Dia bersama kamu” apa yang di pahami oleh orang-orang zindiq bahwa Allah itu berbaur dengan hamba-hamba-Nya atau menempati pada sebagian mereka atau menyatu dengan mereka, dan keyakinan-keyakinan kafir dan sesat lainnya, akan tetapi kami berlepas diri di hadapan Allah dari itu semuanya.

Dan Allah Subhanahu Wa Ta’ala memiliki bersama hamba-hamba-Nya yang mukmin memiliki kebersamaan yang lain yang khusus selain kebersamaan yang umum, yaitu kebersamaan pertolongan dan bimbingan serta pelurusan sebagaimana dalam firman-Nya:

“Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kabaikan” (An Nahl: 128).

Allah Subhanahu Wa Ta’ala walaupun Dia bersemayam di atas Arasy-Nya dan Tinggi di atas langit-langit-Nya namun Dia bersama hamba-hambaNya di mana saja mereka berada seraya mengetahui apa yang mereka lakukan, dan Dia Subhanahu Wa Ta’ala dekat dari orang yang menyeru-Nya, dan Dia bersama hamba-hambaNya yang beriman; menjaga mereka, menolong mereka, dan memelihara mereka, maka kedekatan dan kebersamaan Allah tidak menafikan Tingginya Dia, karena tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia dalam sifat-sifatNya, dan Dia itu Tinggi pada kedekatan-Nya lagi dekat pada Ketinggian-Nya.

Dan di antara buah-buah tauhid yang agung yang merupakan hak Allah atas hamba-hamba-Nya ini adalah keberhasilan orang yang bertauhid dengan surga Tuhannya dan keselamatan dari api neraka sebagaimana dalam hadits Mu’adz Ibnu Jabbal, dan di antaranya juga pengagungan Allah dan pemuliaan-Nya dengan mengenal sifat-sifat kesempurnaan dan keagungan-Nya, mensucikan-Nya dan membersihkan-Nya dari yang menyerupai atau menyamai, dan mengetahui kebodohan orang-orang yang menjadikan tuhan-tuhan selain-Nya yang mereka sekutukan bersama-Nya dalam ibadah atau hukum-hukum dan aturan, serta kehinaan dan kenistaan orang yang menjadikan dirinya sebagai sekutu dalam sesuatu dari hal itu, padahal mereka itu tidak ikut dalam penciptaan dan tidak memiliki sedikitpun bagian dalam kekuasaan atau pemberian rizki atau pengaturan.

Dan di antara buah tauhid ini juga keberlepasan hati dan jiwa dari perbudakan terhadap makhluk dan keteguhan si hamba dalam kehidupan dunia dan akhirat karena orang yang menyembah sekutu-sekutu yang berselisih dimana dia menyeru mereka dan terpecah-pecah rasa takut dan pengharapannya di antara mereka tidaklah seperti orang yang mentauhidkan Tuhannya Subhanahu Wa Ta’ala dan yang memurnikan bagi-Nya rasa takut, pengharapan, tujuan, keinginan dan ibadah.

Ya Allah, wahai pelindung Islam dan para pemeluknya, teguhkanlah kami di atas tauhidMu sampai hari berjumpa denganMu…


BERSAMBUNG...........

Muwahidah masa depan.. pengusung Tauhid Wal Jihad.. Insya Allah :)

"Inilah Aqidah Kami" (Bagian 2)


II. Malaikat – Malaikat

Kami beriman terhadap malaikat-malaikat Allah, dan bahwa mereka itu adalah hamba-hamba Allah yang di mulyakan, mereka itu tidak mendahuluiNya dengan perkataan, dan mereka itu selalu berhati-hati karena takut kepadaNya, mereka mensucikanNya siang malam lagi tidak berhenti.

Maka kami loyal terhadap mereka dan mencintai mereka karena mereka itu termasuk tentara-tentara Allah, dan karena mereka itu memintakan ampunan (kepada Allah) bagi orang-orang yang beriman, dan kami membenci orang yang membenci mereka.

Di antara mereka itu Jibril Ar Ruh Al Amin, Mikail, Israfil yang ditugaskan meniup sangkakala, dan di antara mereka ada yang ditugaskan memikul Arasy, malaikat Kematian, Mungkar dan Nakir, Malik penjaga neraka, Ridwan penjaga surga, malaikat Gunung, malaikat-malaikat yang mulya yang mencatat amalan, dan lainnya sangat banyak, tidak mengetahui jumlahnya kecuali Allah ta’ala, dan telah tsabit dari Al Bukhari dan Muslim dari hadits Annasradhiallahu ‘anhu dalam kisah Mi’raj bahwa Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam diperlihatkan kepada beliau Al Bait Al makmur di langit, masuk ke dalamnya untuk shalat setiap harinya 70.000 malaikat, bila mereka keluar maka mereka tidak kembali lagi.

Dan di dalam hadits shahih Muslim dari ‘Aisyah Ummul Mulminin radhiallahu ‘anha bahwa Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Malaikat diciptakan dari cahaya dan Jin diciptakan dari nyala api serta Adam diciptakan dari apa yang telah disebutkan kepada kalian”. Dan kadang malaikat dengan perintah Allah menjelma dengan bentuk manusia sebagaimana dalam kisah Maryam dan hadits Jibril saat bertanya kepada Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam tentang Iman, Islam, dan Ihsan. Adapun bentuk aslinya, maka Allah telah menyebutkan dalam Al Qur’an bahwa Dia menjadikan dari malaikat-malaikat itu utusan-utusan (untuk mengutus berbagai macam urusan) yang mempunyai sayap masing-masing (ada yang 2, 3, dan 4), Allah menambahkan pada ciptaanNya apa yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu, dan Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam pernah melihat Jibril dalam bentuk aslinya, sedang dia memiliki 600 sayap yang menutupi ufuk.

Dan di antara buah-buah keimanan ini adalah mengagungkan Allah ta’ala karena keagungan makhluk menunjukan terhadap keagungan Penciptanya dan di antara buah-buahnya juga si hamba merasa malu dari malaikat-malaikat Allah ta’ala yang selalu menyertainya dan di antara itu juga pengokohan keimanan orang mukmin yang asing dengan keimanan serta tidak merasa kesepian karena sedikitnya anshar dengan ia selau mengingat bahwa bersamanya ada malaikat-malaikat Allah yang menjaga, dan di dalam shahih Al Bukhari dari Abu Hurairah :

“Sesungguhnya bila Allah menciantai seorang hamba, maka Dia menyeru Jibril bahwa Allah telah mencintai si fulan maka cintailah dia, maka Jibril-pun mencintainya, kemudian Jibril menyerukan di langit bahwa Allah telah mencintai si fulan, maka cintailah dia, kemudian para penghuni langitpun mencintainya, dan penerimaan untuknya di diletakan di bumi…”. Maka wajib atas orang mukmin untuk mencintai dan loyal terhadap orang yang telah dicintai Allah, malaikat-malaikatNya dan hamba-hambaNya yang beriman, serta dia wajib membenci dan memusuhi serta berlepas diri dari orang yang telah dibenci oleh Allah, malaikat-malaikatNya dan hamba-hambaNya yang beriman, karena sesungguhnya hal itu termasuk ikatan iman yang paling kokoh.


III. Kitab – Kitab

Dan kami beriman terhadap kitab-kitab Allah ta’ala yang telah Dia turunkan kepada rasul-rasulNya secara global, dan kami beriman secara rinci terhadap kitab-kitab yang telah Allah sebutkan namanya seperti Taurat, Injil, dan Zabur, serta bahwa penutupnya Al Qur’an Al Adhim adalah firman Rabbul ‘Alamin secara sebenarnya yang turun dengan membawanya Jibril Ar Ruh Al Amin terhadap Muhammad Shalallahu ‘alaihi wasallam agar ia menjadi bagian dari para rasul, sebagai batu ujian terhadap kitab-kitab Allah yang lain, dan Al Qur’an itu adalah diturunkan dari Allah ta’ala dan bukan makhluk, dan ia itu tidak di setarai oleh sesuatupun dari ucapan makhluk, dan barangsiapa mengatakan (“Ini tidak lain hanyalah perkataan manusia” (Al Mudatstsir: 25) maka dia telah kafir dan sudah sepantasnya berlaku terhadapnya bila ia tidak rujuk dan taubat dari hal itu firman Allah ta’ala : “Aku akan memasukannya ke dalam (neraka) Saqar” (Al Mudatstsir: 26) dan kami beriman bahwa Allah telah berbicara kepada Musa dengan langsung.

Dan kami beriman bahwa Allah ta’ala telah menjaga kitabNya dari penggantian dan pengrubahan, dimana Dia ta’ala befirman:

“Sesungguhnya Kami-lah yang menurunkan Al Qur’an dan sesungguhnya kami benar-benar memeliharanya” (Al Hijr: 9)

Dan bahwa Allah telah menggantungkan peringatan denganNya. Dia ta’ala berirman:

“Dan Al Qur’an ini di wahyukan kepadaku supaya dengannya aku memberi peringatan kepadamu dan kepada orang-orang yang sampai Al Qur’an (kepadanya)” (Al An’am: 19)

Dan kami beriman bahwa kitabNya ini adalah Al Urwah Al Wutsqa dan talinya yang kokoh yang barangsiapa berpegang dengannya maka dia selamat, dan barangsiapa berpaling darinya dan meninggalkannya serta membelakanginya, maka binasa dan tergelincir serta sesat dengan kesesatan yang nyata.

Dan di antara buah-buah iman ini adalah mengambil kitab Allah dengan sungguh-sungguh, berpegang teguh dengannya, mengagungkan perintah-perintahnya dan mengamalkannya, serta tidak membenturkan satu ayat dengan yang lainnya dan iman terhadap mutasyabih-mutasyabihnya serta mengembalikannya kepada yang muhkam sesuai metode orang-orang yang mendalam ilmunya.


IV. Para Nabi Dan Rasul

Kami beriman terhadap nabi-nabi dan rasul-rasul Allah seluruhnya yang telah Allah ta’ala kabarkan tentang mereka dalam kitabNya atau telah dikabarkan oleh Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam dalam sunnahnya baik yang telah Allah ceritakan beritanya kepada kita maupun yang tidak Dia ceritakan, dan kami tidak membedakan di antara seseorangpun dari rasul-rasul itu. Allah menyatukan mereka semuanya dalam satu inti dakwah sebagaimana firmanNya:

“Dan sesungguhnya Kami telah mengutus rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): “Sembahlah Allah (saja) dan jauhi thaghut itu” (An Nah: 36)

Dan firmanNya:

“Dan Kami tidak mengutus seorang rasulpun sebelum kamu, melainkan Kami wahyukan kepadanya: ”Bahwasannya tidak ada Tuhan yang haq melainlkan Aku, maka sembahlah olehmu sekalian akan Aku” (Al Anbiya: 25)

Dan firmanNya:

“(Mereka Kami utus) selaku rasul-rasul pembawa berita gembira dan pemberi peringatan agar supaya tidak ada alasan bagi manusia membantah Allah sesudah diutusnya rasul-rasul itu” (An Nisa: 165)

Dan firmanNya:

“Barangsiapa yang berbuat sesuai dengan hidayah (Allah), maka sesungguhnya dia berbuat itu untuk (keselamatan) dirinya sendiri, dan barangsiapa yang sesat maka sesungguhnya dia tersesat bagi (kerugian) dirinya sendiri. Dan seseorang yang berdosa tidak dapat memikul dosa orang lain, dan Kami tidak akan mengadzab sebelum kami mengutus seorang rasul.” (Al Isra: 15)

Dan firmanNya:

“Hampir-hampir (neraka) itu terpecah-pecah lantaran marah. Setiapkali dilemparkan kedalamnya sekumpulan (orang-orang kafir), penjaga-penjaga neraka bertanya kepada mereka : “Apakah belum pernah datang kepadamu (di dunia) seorang pemberi peringatan ?”. Mereka menjawab : “Benar ada”, sesungguhnya telah datang kepada kami seorang pemberi peringatan, maka kami mendustakan (nya) dan kami katakan : “Allah tidak menurunkan sesuatupun, kamu tidak lain hanyalah di dalam kesesatan” (Al Mulk: 8-9)

Dan wajib atas mereka memberikan petunjuk jalan dan bimbingan, namun mereka tidak mampu memberi petunjuk hati manusia karena hal itu berada di antara jari-jemari Allah Yang Maha Pengasih, Dia membolak-balikannya sesuai dengan kehendakNya.

Dan sesungguhnya hidayah itu ada dua macam:

Pertama: Hidayah dilalah dan irsyad (bimbingan dan penunjuk jalan), ini mampu diberikan oleh para rasul, para nabi, para da’i, sebagaimana firmanNya ta’ala:

“Dan sesungguhnya kamu benar-benar memberi petunjuk kepada jalan yang lurus” (Asy Syura: 52).

Kedua: Hidayah taufiq dan tasdid, dan ini tidak mampu memberikannya kacuali Allah sebagaimana firmanNya:

“Sesungguhnya kamu tidak dapa memberi petunjuk kepada orang yang” (Al Qashash: 56)

Dan firmanNya:

“Bukanlah kewajibanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk” (Al Baqarah: 272).

Dan hidayah ini adalah karunia dari Allah dan keadilan yang Allah berikan kepada orang yang Allah ketahui darinya sikap penerimaan terhadap al haq dan pencarian terhadapnya, sebagaimana firmanNya ta’ala:

“Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari) keridhoan Kami, benar-benar kami tunjukan kepada mereka jalan-jalan Kami (Al Ankabut: 69)

Dan sabda Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam:“Barangsiapa benar-benar memilih kebaikan maka dia pasti diberinya”

Adapun yang pertama maka termasuk keadilan dan rahmat Allah ta’ala, Dia memberikannya kepada seluruh makhluk.

Dan kami beriman terhadap mukjizat-mukjizat para nabi dan kami menjaga bagi mereka hak mereka, dan kami beretika terhadap mereka, dan kami tidak mengunggulkan atas mereka seorangpun dari manusia baik para wali atau para imam ataupun yang lainnya, namun demikian meeka itu adalah manusia biasa yang tidak memiliki satupun dari sifat-sifat Rububiyyah atau Uluhiyyah, namun mereka itu terkena oleh sifat-sifat kemanusiaan seperti : sakit, mati, dan kebutuhan terhadap makanan dan minuman serta yang lainnya. Allah ta’ala berfiman seraya memerintahkan NabiNya untuk mengatakan:

“Katakanlah (Muhammad): “Aku tidak kuasa mendatangkan manfaat maupum mudlarat bagi diriku kecuali apa yang dikehendaki Allah.Sekiranya aku mengetahui yang ghaib, niscaya aku membuat kebajikan sebanyak-banyaknya dan tidak akan ditimpa bahaya. Aku hanyalah pemberi peringatan dan pembawa berita gembira bagi orang-orang yang beriman” (Al A’raf: 188)

Dan kami beriman bahwa penutup para nabi dan rasul adalah nabi kita Muhammad Shalallahu ‘alaihi wasallam sehingga tidak ada nabi sesudahnya, sedangkan syari’atnya adalah syari’at yang menjadi batu ujian terhadap syari’at-syari’at yang lainnya sampai hari kiamat, dan seorang hamba tidak dikatakan beriman sampai dia mengikuti syari’atnya itu dan menerima dengan sepenuhnya putusan-putusannya.

“Maka demi Tuhanmu, mereka tidak beriman sebelum mereka menjadikan engkau (Muhammad) sebagai hakim dalam perkara yang mereka perselisihkan, (sehingga) kemudian tidak ada rasa keberatan dalam hati mereka terhadap putusan yang engkau berikan, dan mereka menerima dengan sepenuhnya” (An Nisa: 65)]

Dan kami beriman bahwa Allah telah menjadikan Muhammad Shalallahu ‘alaihi wasallam sebagai Khalil (kekasihNya) sebagaimana Dia telah menjadikan Ibrahim sebagai Khalil, Dia mengutusnya sebagai rahmat bagi sekalian alam, dan Dia memerintahkan umatnya untuk mengikuti Millah Ibrahim sebagaimana firmanNya:

“Kemudian Kami wahyukan kepadamu (muhammad): “Ikutilah millah Ibrahim yang lurus, dan dia bukanlah termasuk orang musyrik” (An Nahl: 123)

Dan firmanNya ta’ala:

“Sesungguh, telah ada suri tauladan yang baik bagimu pada Ibrahim dan orang-rang yang bersama dengannya, ketika mereka berkata kepada kaumnya: “Sesungguhnya kami berlepas diri dari kamu dan dari apa yang kamu selain Allah, kami mengingkari (kekafiran)mu dan telah nyata antara kami dan kamu permusuhan dan kebencian buat selama-lamanya sampai kamu beriman kepada Allah saja” (Al Mumtahanah: 4)

Maka kami mentauladani hal itu sampai kami menemui Allah, kami berlepas diri dari kaum musyrikin, anshar mereka, dan wali-wali mereka. Kami membenci mereka dan berlepas diri dari apa yang mereka ibadati selain Allah, kami kafir terhadap falsafah-falsafah mereka dan sistem-sistem mereka yang bathil lagi menyelisihi ajaran Allah, dan kami menampakan serta menyatakan sikap terang-terangan sikap permusuhan kami terhadap orang-orang yang menentang Allah di antara mereka, yang memerangi al haq lagi terang-terangan dengan kebathilannya, namun hal itu tidak menghalangi kami dari mendakwahi mereka dan menjelaskan al haq terhadap orang yang ingin mendengarkannya dari mereka, serta (kami) mengharapkan mereka mendapat petunjuk.

Dan di antara buah-buah iman kepada para rasul adalah mengenal sebagian nikmat-nikmat yang agung terhadap makhlukNya serta mensyukuri nikmatNya itu, sedangkan di antara nikmat Allah yang paling agung adalah kasih sayangnya terhadap mereka dengan diutus rasul-rasul kepada mereka untuk membimbing mereka kepada jalan yang lurus, dan memperkenalkan kepada mereka apa yang bisa menghantarkan mereka ke surga dan menyelamatkan mereka dari api nereka.

Dan di antara hal itu mencintai para rasul, memuji mereka, mengucapkan shalawat dansalam atas mereka, dan mendo’akan mereka atas apa yang mereka pikul berupa penindasan kaum-kaumnya, dan atas kesabaran mereka dari kesulitan-kesulitan dakwah serta mentauladani mereka dalam hal itu dan mengikuti mereka di atas manhaj mereka, sunnah mereka, perjalanan mereka dan dakwah mereka kepada Allah.

Dan kami mencintai dengan sebab kecintaan terhadap Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasallam, anggota-anggota keluarga beliau yang suci, para shahabatnya, para pengikutnya, dan ansharnya sampai hari pembalasan. Kami loyal terhadap mereka dan tidak berlepas diri dari seorangpun di antara mereka, bahkan justeru kami membenci orang yang membenci mereka dan orang yang menyebutkan mereka dengan selain kebaikan, maka kami tidak menyebutkan mereka kecuali dengan kebaikan, dan mencintai mereka itu bagi kami adalah dien, iman, dan ihsan yang dengannya kami mendekatkan diri kepada Allah ta’ala.

Dan kami membedakan diri dari ahli bid’ah dengan keselamatan hati kami dan lisan kami terhadap mereka, dan kami tidak bosan dari berdo’a dengan firman Allah:

“Ya Tuhan kami, beri ampunlah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman; Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang” (Al Hasyr: 10)

Dan kami berlepas diri dari ajaran orang-orang Rafidlah yang membenci dan mencaci para shahabat Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam, dan dari ajaran orang-orang Nawashib yang menyatakan permushan terhadap Ahlul Bait.

Dan kami mengetahui bagi Ali, Fathimah, Al Hasan, Al Husen, dan Ahlul Bait lainnya hak mereka, maka kami mencintai mereka dan tidak ghuluw terhadap mereka.

Jagalah bagi Ahlul Bait kewajiban hak mereka
Dan ketahuilah Ali dengan sebenar-benarnya
Jangan kau mengurangi dan merubah dalam kedudukannya
Karena atas dasarnya kedua kelompok masuk neraka
Salah satunya tidak meridhai ia sebagai khalifah
Dan yang lain mengangkatnya sebagai tuhan kedua[3]

Dan kami mengatakan bersama ini semuanya sebagaimana apa yang dikatakan Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam: ”Barangsiapa amalannya memperlambat dia, maka faktor keturunan tidak akan mempercepatnya”.[4]

Dan kami menahan diri dari membicarakan perselisihan yang terjadi di antara para shabat Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam, karena mereka dalam hal itu antara mujtahid yang tepat dan mujtahid yang keliru, sehingga bagi sebagian mereka satu pahala dan bagi sebagian yang lain dua pahala.

Katakanlah ucapan yang baik tentang para shahabat Ahmad
Dan pujilah seluruh keluarga dan isteri-isterinya
Tinggalkan apa yang terjadi di antara shahabat di peperangan
Dengan pedang-pedang mereka saat dua pasukan bertempur
Orang yang terbunuh di antara mereka dan yang membunuhnya
Keduanya dirahmati di hari kebangkitan
Jangan kau terima dari sejarah apa
Yang dikumpulkan perawi dan yang dituliskan oleh tangan.[5]

Dan mereka bersama itu semua bukanlah orang yang ma’shum, akan tetapi mereka itu sebagaimana yang dikabarkan Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam adalah generasi terbaik, dan satu mud dari seseorang di antara mereka bila di shadaqahkan adalah lebih baik dari emas sebesar gunung Uhud dari orang-orang setelah mereka.

Dan kami mencintai ansharuddin di setiap zaman sampai hari kiamat, yang dekat di antara mereka maupun yang jauh, orang yang kami kenal di antara mereka maupun yang tidak kami kenal, dan tidaklah membahayakan mereka keberadaan kami tidak mengenal mereka.

Kami tidak berlepas diri dari seorangpun di antara mereka atau kami memusuhinya atau kami memperlakukannya seperti terhadap orang kafir, akan tetapi kami loyal terhadap mereka, mendo’akan mereka, dan kami berupaya keras untuk menjadi bagian dari mereka.

* * *

_____________

[3] Dari Nuriyyah Al Qathaniy.

[4] HR. Muslim, Ahmad, At Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ad Darimi.

[5] Dari Nuriyyah Al QathaniyBERSAMBUNG......


Bagian 1 :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=439403312819634
http://m.facebook.com/photo.php?fbid=439403312819634

Tegakkan hukum islam

Bersatu dibawah islam

monyet iran

Para Kacung & Centeng Kafir Salibis Amerika Foto bersama dengan Juragannya sehabis latihan bersama cara memburu "teroris"

Para tentara Syetan yang akan menghalangi tegaknya KALIMAT TAUHID di Bumi kepunyaan Allah ini.

Siapa yang menegakkan hukum Allah berdasarkan Al Quran & Sunnah maka inilah para tentara Syetan yang akan menghalangi dan akan memerangi para tentara Allah (Mujahidin).

Mau mengganti ajaran iblis Pancasila, UUD 45 & KUHP Kafir Salib Belanda dengan LAA ILAAHA ILLALLAH..? maka inilah para tentara Thaghut yang akan menghalangi dan yang akan memeranginya.

para musuh-musuh Allah & Rasul.
para tentara-tentara Syetan yang akan mengokohkan berdirinya berhala garuda di Bumi Allah ini.

Dan dia menjadikan sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan (manusia) dari jalan-Nya. Katakanlah: “BERSENANG-SENANGLAH KAMU DENGAN KEKAFIRAN ITU SEMENTARA WAKTU. SUNGGUH KAMU TERMASUK PENGHUNI NEREKA." [Az Zumar : 8]

Tentara Thaghut Laknatullah alaihim ajmain.

bomba terbakar mau panggil siapa?

Norislam yang lahir di Bangladesh, pilih Barisan Nasional!! Anda yang lahir di Malaysia macamana?!

kreatif anak penaga ..

kreatif anak penaga ...wau bule

kreatif anak penaga ...kapal selam altantuya

kreatif anak penaga ...

harapan rakyat...

in-sya-Allah doakan dia masuk PAS....

in-sya-Allah menang...

kuliah subuh calon parlimen P 041 Kepala Batas @ masjid at taqwa taman bertam indah

21/4/13 ... ahad .. kuliah subuh calon parlimen P 041 Kepala Batas @ masjid at taqwa taman bertam indah ...

Siapa akan pandu kereta peronda Ferrari?


Dubai: Siapa yang akan memandu kereta peronda terbaru polis Dubai Ferrari FF - anggota muda atau tua?

Sejak kereta itu diumum akan digunakan oleh pasukan berkenaan, pelbagai cadangan dikemukakan kepada pihak berkuasa.
Seorang penduduk mencadangkan supaya kereta itu tidak dipandu oleh anggota polis muda kerana ia pasti sukar untuk mereka mengelak daripada tergoda dengan kecanggihan dan kelajuan kereta itu.

“Kereta itu perlu dipandu oleh anggota yang sudah berusia, bukan yang muda bagi mengelak daripada ia disaman kerana dipandu laju,” kata seorang penduduk, Mohammed.


Bagaimanapun, Ketua Polis Dubai Lt Jeneral Dhahi Khalfan Al Tamin mempunyai rancangan berbeza.


Dalam laman Twitternya, Dhahi menulis, kereta canggih itu tidak akan dipandu oleh anggota sudah berusia mahupun anggota muda, tetapi oleh anggota polis wanita.

“Kereta peronda Ferrari akan digunakan oleh anggota wanita dalam pasukan polis,” kata Dhahi.

Menerusi gambar yang diedarkan oleh pihak berkuasa Dubai, kereta Ferrari itu ialah siri FF yang dilengkapi enjin V12 dan berharga kira-kira Dh900,000 (RM738,000.).

Penyokong, penentang Morsi bertempurKaherah: Sekurang-kurangnya 82 orang cedera selepas aktivis pembangkang bertempur dengan ribuan penyokong kerajaan Presiden Mohammed Morsi yang berhimpun di luar Mahkamah Agung di tengah bandar ini, lewat kelmarin.

Pertempuran berlaku di Dataran Abdel Monem dan Jambatan 6 Oktober yang merentasi Sungai Nil.


Penyokong kerajaan melontar batu ke arah militan pembangkang di bawah jambatan itu, termasuk anggota kumpulan yang menggelar diri mereka Blok Hitam.

Menurut wartawan, sebahagian ahli kumpulan itu bertindak melastik mereka yang di atas jambatan.


Aktivis pembangkang turut membakar bas yang membawa penyokong kerajaan ke perhimpunan itu.


Polis bertindak menyuraikan kumpulan yang bertentangan itu dengan melepaskan gas pemedih mata, kira-kira sejam selepas pergaduhan tercetus.

Mesir dilanda pelbagai keganasan sejak Morsi menjadi presiden, termasuk pertempuran antara polis dengan penunjuk perasaan yang mengorbankan jiwa dan pemberontakan di beberapa bandar di Terusan Suez. - AFP

Presiden Morsi mahu umumkan rombakan kabinet


21/04/2013 3:06am

KAHERAH - Presiden Mesir, Mohamed Morsi dijangka akan mengumumkan rombakan kabinet tetapi tidak akan menuruti permintaan pembangkang yang mahukan rombakan kerajaan sepenuhnya.
Morsi telah menulis di akaun Twitter beliau bahawa dia akan melakukan perubahan dalam kementerian dan menggantikan gabenor-gabenor wilayah, selain menyatakan jawatan akan diberikan kepada mereka yang layak.
Pegawai dari kediaman rasmi Presiden memberitahu, ucapan Morsi itu adalah petikan daripada satu temu bual yang telah dilakukan oleh beliau bersama stesen televisyen Al-Jazeera.
"Kemungkinan ada pertukaran menteri seramai enam hingga lapan orang dan rombakan meluas gabenor-gabenor di wilayah.
"Satu jawatan penting akan diubah, tetapi saya tidak boleh memberitahu kalian buat masa ini kerana ia adalah isu sensitif," kata pegawai itu lagi.
Morsi juga berulang kali menyatakan keyakinannya terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Hisham Qandil. Bagaimanapun, Hisham tidak disenangi kumpulan pembangkang negara itu yang kerap mendesak agar beliau dipecat. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_04.htm#ixzz2R3xohWtC 
Hakcipta terpelihara 

Mogok lapar Guantanamo meningkat ke 77 orang


21/04/2013 2:50am

WASHINGTON – Jumlah tahanan yang menyertai mogok lapar di penjara Guantanamo yang dikawal Amerika Syarikat telah meningkat ke 77 orang. Angka tersebut bertambah sebanyak 25 dalam masa beberapa hari, kata seorang jurucakap, Leftenan Kolonel Samuel House.
Dalam kenyataannya, kesemua tahanan tersebut tidak mahu makan dengan 17 daripada mereka dipaksa menerima makanan melalui tiub.
Lima tahanan telah dimasukkan ke hospital, namun belum ada yang dilaporkan dalam keadaan yang membahayakan nyawa.
Penjara yang memuatkan seramai 166 orang tahanan itu berdepan dengan tunjuk perasaan berkenaan sejak 6 Februari lalu, apabila beberapa orang tahanan mendakwa pegawai penjara telah memeriksa isi al-Quran mereka untuk mencari bukti barang seludup. Begitupun, pegawai penjara telah menafikan sebarang jenis tindakan yang menghina kitab suci tersebut.
Kumpulan tahanan penjara Guantanamo yang menyertai mogok lapar itu juga memprotes tujuan penahanan mereka yang tiada pendakwaan atau perbicaraan selama 11 tahun. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_01.htm#ixzz2R3xfS7wY 
Hakcipta terpelihara 

Tentera China dirikan khemah di India, hangatkan isu persempadanan


21/04/2013 3:05am

NEW DELHI - Menurut satu sumber kerajaan India, puluhan tentera China telah mendirikan khemah di kawasan terpencil yang dituntut oleh negara itu.
Tambah sumber itu lagi, seramai 50 askar dari platun tentera China telah memasuki kawasan timur Ladakh berdekatan pergunungan Himalaya 10 kilometer melebihi sempadan. Mereka dilaporkan telah mendirikan beberapa buah khemah di kawasan yang dituntut oleh India pada 15 April lalu.
Bagaimanapun, pihak dari New Delhi yakin masalah perebutan kawasan itu dapat diselesaikan dengan cara yang aman menerusi hubungan diplomatik kedua-dua negara.
"Insiden seperti ini sering saja berlaku tetapi dapat diselesaikan dengan baik berdasarkan hubungan dua hala yang wujud dalam perjanjian sebelum ini.
"Kami juga yakin situasi yang berlaku baru-baru ini dapat diselesaikan dengan baik dan secara aman," ujar jurucakap kerajaan India. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_03.htm#ixzz2R3xCqrpR 
Hakcipta terpelihara 

Taliban memotong tangan dan kaki dua pengawal keselamatan21/04/2013 3:11am

KABUL - Kumpulan Taliban dilaporkan memotong tangan dan kaki dua pengawal keselamatan yang menurut mereka berkhidmat kepada tentera asing.
Pihak Taliban telah mengesahkan perkara tersebut dan memberitahu bahawa tangan kanan dan kaki kiri kedua-dua mangsa itu dipotong sebagai hukuman kerana mereka melakukan rompakan di jalanan.
Seorang mangsa berusia 25 tahun yang enggan dikenali bagaimanapun menyampaikan cerita yang berbeza. Menurutnya, dia dan rakannya telah diculik beberapa hari lalu oleh sekumpulan militan.
"Mereka menyuruh kami meletakkan bahan letupan di sebuah syarikat dan mereka akan memberi upah jika kami melakukan seperti yang diminta. Bagaimapun, kami telah menolak permintaan tersebut.
"Lalu mereka membawa kami ke kawasan lapang dan menjatuhkan hukuman dengan memotong tangan dan kaki kami," kata seorang mangsa dalam satu temu ramah bersama stesen televisyen tempatan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_05.htm#ixzz2R3wTub00 
Hakcipta terpelihara 

Fakta menarik calon PRU-13PERTEMBUNGAN tiga penjuru di DUN Sungai Acheh, dari kiri Yusni (Pas), Mahmud (BN) dan calon PKR, Badrul Hisham.


Pertembungan sesama sendiri parti pembangkang
PKR, PAS BERLAWAN SESAMA SENDIRI
Dua parti dalam pakatan pembangkang akan berentap sesama sendiri di tujuh kawasan iaitu di Parlimen Labuan, DUN Sungai Acheh (Pulau Pinang), Kota Damansara (Selangor), Panti (Johor) dan tiga DUN di Terengganu iaitu Kota Putera, Bukit Besi, Seberang Takir
DUN SUNGAI ACHEH
Menyaksikan kejutan apabila berlaku pertembungan tiga penjuru calon PKR, Badrul Hisham Shaharin (Chegu Bard) ditentang Ketua Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang, Mohd. Yusni Mat Piah. Calon BN diwakili Datuk Mahmud Zakaria
PARLIMEN LABUAN
Calon PKR, Tan Sri Ibrahim Menudin ditentang calon Pas, Hadnan Mohamad. BN meletakkan calon muka baharu, Rozman Isli
DUN SULABAYAN

PDARI KIRI: Ban Seng, Yan Foo, Mohd. Irwan, Chin Cheh, Mohamad, Khalid selepas penamaan calon Parlimen Hulu Langat di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (C) Yu Hua, Kajang semalam.


Kerusi ramai calon
DUN Sulabayan paling ramai calon bertanding iaitu tujuh orang melibatkan Datuk Jaujan Sambakong (BN), Hermeny Murgal (PKR), Hasaman Sagaran (Malaysia United People's Party-MUPP), dan empat calon Bebas iaitu Julkalani Abd. Rahman, Hussein Mumakil, Mamat Barhana dan Ghazalie Pangiran Hindi@Abdul Ghani.
PARLIMEN KAPAR
Pertandingan enam penjuru melibatkan BN, PKR, Berjasa dan tiga calon Bebas. BN diwakili A. Sakthivel, G. Manivannan (PKR) dan Mohd. Pathan Hussin (Berjasa). Tiga calon Bebas ialah Norhamzah Suratman, R. Palaya dan Mohd.Nazri Abdul Aziz.
DUN SIDAM
Pertandingan enam penjuru melibatkan calon BN, PKR, KITA dan tiga calon Bebas. Bee Sieong Heng (BN), Dr. Robert Ling Kui Ee (PKR), Uh Chorng Von (KITA) dan tiga calon bebas ialah Zamil Ibrahim, Ooi Beng Kooi, Tan Hock Huat.
DUN KAJANG
Pertandingan enam penjuru antara calon BN, PKR, Berjasa dan tiga calon Bebas. Lee Ban Seng (BN), Mohamad Ismail (Berjasa), Lee Chin Cheh (PKR) bersaing dengan tiga calon Bebas iaitu Mohd. Khalid Kassim, Ong Yan Foo dan Mohd. Iwan Jefrey Abdul Majid.
DUN MACHANG BUBUK
Pertandingan enam penjuru membabitkan calon BN, PKR, KITA dan Bebas. Tan Kok Leah (BN), Lee Khai Loon (PKR), Datuk Dr. M. Vikneswaran (KITA) dan tiga calon Bebas, Datuk Tan Hock Leong, Wan Balkis Wan Abdullah dan Ooi Suan Hoe.
DUN KUNAK
Pertandingan enam penjuru membabitkan calon BN, Pas, Star dan tiga calon Bebas. Penyandang kerusi DUN Kunak, Datuk Nilwan Kaban (BN) akan ditentang Kasman Karate (Pas), Valentine@Rengers Sebastian daripada Parti Reformasi Negeri (Star). Tiga calon Bebas ialah Sharif Shamsuddin Sharif Sagaf, Hussein Ibnu Hassan dan Abd. Sattal


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz2R3vml5ss 
Hakcipta terpelihara 

PRU-13 paling sengit
PETUGAS SPR menanggalkan jaket yang dipakai oleh penyokong calon Parlimen Pas kerana telah melanggar peraturan yang tidak membenarkan pakaian berbaur kepartian masuk ke dalam dewan penamaan calon di Shah Alam semalam.


PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima sebanyak 579 kertas penamaan calon bagi 222 kerusi Parlimen dan 1,324 kertas penamaan bagi 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), sepanjang tempoh penamaan calon Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang berlangsung dari pukul 9 pagi hingga 10 pagi semalam.
Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria (gambar) berkata, semua kerusi bagi Parlimen dan DUN menyaksikan pertandingan antara parti-parti yang mengambil bahagian dalam PRU-13.
"Tiada calon menang tanpa bertanding dan tiada calon menarik diri hingga tempoh akhir penamaan, pukul 10 pagi," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.
Untuk rekod, pada PRU-12, sebanyak 10 kerusi Parlimen dan DUN diisytiharkan menang tanpa bertanding iaitu di kawasan Pensiangan, Pengerang, Kalabakan, Tanjong Manis, Igan, Kanowit, Selangau, Kapit, Sementa dan Bugaya.
Kata Kamaruddin, sebanyak tiga kertas pencalonan bagi kerusi DUN ditolak oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya kerana calon yang datang mengemukakan kertas pencalonan mereka didapati tidak mempunyai kelayakan mengikut undang-undang yang ditetapkan.
Proses penamaan calon di seluruh negara berjalan lancar tanpa sebarang insiden biarpun dipenuhi penyokong calon yang bertanding dengan membawa bendera parti masing-masing.
Pilihan raya kali ini dilihat paling sengit memandangkan terdapat kawasan yang menyaksikan pertandingan tujuh penjuru seperti di Kunak, Sabah.
Terdapat parti pakatan pembangkang meletakkan calon di kawasan sama seperti di kerusi Parlimen Labuan dan DUN Sungai Acheh, Pulau Pinang, menyaksikan parti Pas dan PKR bertanding sesama sendiri.
Perdana Menteri mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat pada 4 April lalu untuk membolehkan PRU-13 diadakan, disusuli dengan pembubaran DUN di setiap negeri kecuali Sarawak.
Ini bagi membolehkan PRU-13 diadakan serentak di seluruh negara.
Sarawak telah mengadakan pilihan raya negeri pada 2011.
SPR menetapkan tarikh penamaan calon semalam, manakala tempoh berkempen ditetapkan selama 15 hari dengan 5 Mei ini diisytiharkan tarikh mengundi.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0421&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz2R3v3VRrW 
Hakcipta terpelihara 

Empat terbunuh bom meletup di luar hospital Pakistan


KHAR, Pakistan 20 April - Sekurang-kurangnya empat terbunuh manakala empat yang lain cedera apabila sebutir bom meletup di pintu masuk utama sebuah hospital di sini, hari ini.
Khar, bandar utama bagi daerah Bajaur yang bersempadan dengan Afghanistan, merupakan lokasi tentera Pakistan melakukan beberapa serangan ke atas pengganas Taliban.
"Sekurang-kurangnya empat terbunuh dan empat lagi cedera dalam letupan itu," kata Mohammad Riaz, ketua doktor di hospital kerajaan berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130420/lu_15/Empat-terbunuh-bom-meletup-di-luar-hospital-Pakistan#ixzz2R3DiTWy1
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pertempuran di Mesir, 82 cedera


KAHERAH 20 April - Sekurang-kurangnya 82 orang cedera dalam pergaduhan membabitkan kumpulan aktivis pembangkang dan kumpulan penyokong pergerakan Islam di sini, semalam.
Pergaduhan tersebut tercetus dekat Dataran Tahrir, kira-kira 500 meter daripada kedudukan penyokong kerajaan mengadakan bantahan.
Kedua-dua pihak saling membaling batu ke arah satu sama lain dan beberapa aktivis pembangkang turut melepaskan tembakan menggunakan pistol buatan sendiri ke arah penyokong Ikhwan Muslimin yang menguasai sebuah jambatan utama di Sungai Nil.
Pengarah Agensi Kecemasan Mesir, Mohammed Sultan memaklumkan, seramai 82 orang dimasukkan ke hospital setakat ini. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130421/lu_10/Pertempuran-di-Mesir-82-cedera#ixzz2R3DFR2YF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rakyat Iraq mula mengundi pada pilihan raya pertamaBAGHDAD 21 April - Rakyat Iraq mula mengundi semalam, dalam pilihan raya pertama sejak tentera Amerika Syarikat (AS) meninggalkan negara ini.
Bagaimanapun, timbul tanda tanya terhadap kredibiliti pilihan raya wilayah bagi memilih gabenor baharu itu kerana kebanyakan penduduk bimbang untuk keluar mengundi atas faktor keselamatan dan pertikaian politik.
Tiada jumlah peratusan keluar undi yang dikeluarkan selepas proses pengundian ditamatkan pada pukul 5 petang waktu tempatan.
Pengiraan kertas undi dijangka hanya dimulakan hari ini yang diumumkan sebagai cuti umum di Iraq. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130421/lu_03/Rakyat-Iraq-mula-mengundi-pada-pilihan-raya-pertama#ixzz2R3BxORZT
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tahanan Guantanamo mogok lapar terus meningkatWASHINGTON 21 April - Jumlah tahanan yang mengambil bahagian dalam satu mogok lapar di penjara tentera Guantanamo yang dikendalikan Amerika Syarikat (AS) meningkat kepada 77 orang semalam, peningkatan sebanyak 25 kes dalam tempoh beberapa hari lalu.
Leftenan Kolonel Samuel House dalam satu kenyataan berkata, daripada jumlah tahanan yang enggan menerima makanan itu, sebanyak 17 orang diberikan 'makanan secara paksa menerusi saluran tiub.
Sebanyak lima penghuni penjara telah dimasukkan ke hospital walaupun tidak seorang daripada mereka berada dalam 'keadaan kritikal’.
Penjara yang menempatkan seramai 166 tahanan dilanda mogok lapar sejak 6 Februari lalu selepas penghuni itu mendakwa pegawai penjara mencari al-Quran mereka untuk diseludup namun dinafikan pegawai pusat berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130421/lu_06/Tahanan-Guantanamo-mogok-lapar-terus-meningkat#ixzz2R3BSTnIg
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Calon bawa anak elak 'diculik'


Limbang: Sanggup bawa anak kerana takut pencadang atau penyokongnya 'diculik'.

Itu yang dilakukan seorang ahli perniagaan, Charlie Soh Cheng Hiong, 55, yang pada mulanya mahu bertanding atas tiket Bebas di Parlimen Limbang, sebelum menarik diri daripada bertanding.
Cheng Hiong yang pernah bertanding di Parlimen Bukit Mas pada 1999 tetapi hanya mendapat 3,116 undi berbanding calon BN, Henry Sum Agong, yang mendapat 13,642 undi ketika itu, mendakwa terpaksa membawa anak lelakinya, Dexter Eldie Soh, 25, kerana takut pencadang atau penyokongnya ‘diculik’ atau jika mereka belot pada saat-saat akhir.

Isi borang di pintu masuk

Malah semalam, Cheng Hiong yang membawa sampul surat bertulis ‘Mesra Transformasi’ hanya mengisi borang penamaan calon di pintu masuk pusat penamaan calon bagi Parlimen Limbang di Dewan Suarah Limbang, kerana bimbang penyokong atau pencadangnya ‘diculik’ dalam perjalanan ke situ.

“Semalam saya sudah ada pencadang dan penyokong. Tetapi hari ini (semalam) mereka menghilangkan diri. Nasib baik saya sempat mendapatkan seorang penyokong dan pencadang di saat akhir. Sebab itu saya hanya isi borang di pintu masuk ini dan sebab itulah saya bawa sekali anak saya sebagai penyokong atau pencadang ‘simpanan’ jika diperlukan,” katanya.