Monday, January 24, 2011

Kuan Yew gesa penduduk Islam kurang patuh pada agamaSEJUMLAH naskhah buku Hard Truths to Keep Singapore Going yang merupakan memoir Lee Kuan Yew dipamerkan di sebuah kedai buku di Tanjong Pagar, Singapura kelmarin.


SINGAPURA - Pengasas Singapura, Lee Kuan Yew menggesa masyarakat Islam di negara itu supaya menjadi kurang tegas dalam hal pematuhan ajaran agama demi meningkatkan integrasi dan proses pembangunan negara bangsa.
Singapura didominasi oleh penduduk etnik Cina manakala kaum minoritinya dibentuk oleh kelompok Melayu beragama Islam dan orang India.
Kuan Yew sering menekankan mengenai pentingnya keharmonian kaum.
"Saya ingin menyatakan pada hari ini, kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam," kata Kuan Yew dalam bukunya yang bertajuk Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going.
Buku tersebut mengandungi pandangan-pandangan jujurnya mengenai Singapura dan masa depannya.
"Saya fikir kita bergerak maju dengan baik sehinggalah timbulnya Islam dan jika kamu tanya tentang pemantauan saya, komuniti-komuniti lain lebih mudah berintegrasi, kawan-kawan, perkahwinan berlainan bangsa dan sebagainya.
"Saya fikir masyarakat Islam secara sosialnya tidak menimbulkan sebarang masalah, tetapi mereka berbeza dan terpisah," kata Kuan Yew yang menggesa komuniti Islam untuk menjadi kurang tegas dalam mematuhi Islam.
Sewaktu pelancaran buku tersebut pada Jumaat lalu, beliau yang menyifatkan dirinya sebagai seorang yang pragmatik memberi amaran kepada rakyat Singapura tentang perasaan puas hati mereka.
Kuan Yew turut menyatakan republik yang majoritinya terdiri daripada etnik Cina itu masih dalam proses membangunkan sebuah negara bangsa.
Di dalam bukunya, beliau menyifatkan Singapura sebagai sebuah bangunan 80 tingkat yang dibina di atas tanah berpaya.
Kuan Yew menegaskan bahawa Singapura mesti berdepan dengan perasaan bermusuhan daripada jiran-jiran beragama Islam yang lebih ramai.
"Kita mempunyai jiran-jiran yang peramah? Sedarlah... Inilah yang melemahkan kita kerana kita merupakan orang yang gemar mencampuri urusan orang lain," katanya yang mendakwa usaha Malaysia dan Indonesia untuk menjejaskan perniagaan pelabuhan Singapura.
Singapura keluar dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965 ekoran perbezaan besar terhadap dasar Kuala Lumpur yang memberi keistimewaan kepada kaum Melayu. Sejak itu, Singapura telah mewujudkan pasukan tentera paling moden di Asia Tenggara untuk menangani ancaman negara asing.
Bercakap tentang politik tempatan, Kuan Yew menyatakan Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah sejak tahun 1959 apabila Singapura memperoleh autonomi politik daripada pemerintah kolonial Britain akan kehilangan kuasanya pada satu hari nanti.
"Akan tiba satu masa apabila orang ramai berkata, mari cuba pihak yang satu lagi. Sama ada kerana kualiti PAP telah menurun atau pihak pembangkang sudah menghasilkan satu pasukan yang setanding dengan PAP. Hari itu akan tiba. Bagi tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang, saya tidak fikir ia akan berlaku. Menjangkau tempoh itu, saya tidak tahu," katanya.
Kuan Yew menyatakan walaupun satu kaji selidik menunjukkan sebaliknya, beliau percaya rakyat Singapura masih belum bersedia menerima seorang perdana menteri yang bukan daripada etnik Cina.
"Satu undian menyatakan 90 peratus masyarakat Cina Singapura menyatakan mereka akan melantik seorang bukan Cina sebagai PM. Baiklah, ini adalah ideal. Anda percaya undian-undian ini? Betul-betul sampah. Mereka bercakap apa yang secara politiknya betul," tegasnya.
Kuan Yew juga mempertahankan dasar mempromosikan perkahwinan sesama rakyat Singapura yang berpendidikan tinggi.
Dasar itu dilihat oleh para pengkritik sebagai satu proses kejuruteraan sosial dan menafikan tanggapan mengenai cinta pandang pertama.
"Rakyat mendapat pendidikan. Golongan yang cerdik akan naik statusnya dan mengahwini pasangan yang sama-sama menerima pendidikan yang bagus. Hasilnya, anak mereka pasti lebih pandai berbanding anak-anak tukang kebun.
"Ini adalah hakikat kehidupan. Anda mempunyai seekor kuda betina yang bagus, anda tidak mahu membuat kacukkan antara ia dengan seekor kuda biasa. Anda akan mendapat anak kuda yang kurang bagus. Manusia yang tertarik kepada karakteristik fizikal akan menyesal mengenainya," katanya lagi.
Kuan Yew mendedahkan beliau telah mendermakan semua pendapatannya berjumlah AS$10 juta (RM30.6 juta) kepada kebajikan sejak mengundurkan diri sebagai perdana menteri pada tahun 1990 selepas 31 tahun berkuasa.
Menteri-menteri kabinet Singapura mendapat bayaran gaji tertinggi di dunia sebagai sebahagian daripada strategi mencegah rasuah dan menarik bakat dari sektor swasta.
Kuan Yew yang memegang jawatan khas, Mentor Perdana Menteri kini bertindak selaku penasihat kepada Perdana Menteri Singapura yang juga merupakan anak lelakinya, Lee Hsien Loong yang mula memerintah sejak tahun 2004.Di sebalik kata-katanya yang tegas, Kuan Yew menunjukkan ciri-ciri kelembutannya apabila ditanya tentang mendiang isterinya, Kwa Geok Choo yang meninggal dunia pada usia 89 tahun, Oktober lalu.
"Ia membawa makna lebih keseorangan," kata Kuan Yew dalam buku tersebut yang mengandungi siri temu ramah eksklusif dengan wartawan-wartawan akhbar Straits Times. - AFP

Hidup Hassin dirundung malangHELMI Abdul Khan (tengah) melihat Hassin Wan (kiri) yang menderita sakit kulit sambil diperhatikan Roslinda di Kampung Bukit Buluh, Serdang, Bandar Baharu, Kedah, semalam.


BANDAR BAHARU 23 Jan. - Seorang buruh terkilan kerana terpaksa menyaksikan penderitaan anak gadisnya yang berdepan kemungkinan lumpuh seumur hidup akibat penyakit leukimia sejak lima tahun lalu.
Hassin Wan, 56, dari Kampung Bukit Buluh, Serdang, dekat sini terpaksa berulang alik membuat pemeriksaan penyakit anaknya, Roslinda, 15, di Hospital Pulau Pinang (HPP) antara dua hingga tiga kali sebulan.
Menurut Hassin, anak ketiga daripada empat beradik itu dikesan menghidap penyakit leukimia selepas tiba-tiba terjatuh di rumahnya ketika berusia 10 tahun sehingga menyebabkan tumbesaran terjejas dan berat badannya tidak seperti gadis biasa.
Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, isterinya, Noraini Harun, 44 , yang sebelum ini membantu menguruskan keluarga meninggal dunia akibat asma kira-kira empat tahun lalu.
Tambah malang, Hassin pula menghidapi sejenis penyakit kulit kronik yang menyukarkannya untuk bekerja mencari nafkah bagi menanggung keluarga.
Lelaki itu memberitahu, dia sekeluarga kini cuma bergantung hidup dengan anak sulungnya iaitu Mohd. Shawal, 27, yang bekerja sebagai buruh ladang kelapa sawit.
"Sebelum ini, saya bekerja sebagai buruh mengambil upah di ladang. Namun, selepas penyakit kulit bertambah teruk, saya terpaksa berhenti kerja," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Hassin berkata, keadaan kulitnya juga akan menjadi bertambah runcing apabila keluar peluh.
"Jika peluh keluar banyak, kulit akan jadi gatal dan sekiranya digaru ia akan keluar darah serta diburukkan lagi dengan kulit menjadi nanah," katanya.
Katanya, dia sebelum ini mendapatkan rawatan dengan pakar kulit di Hospital Kulim (HK) dan diberikan krim untuk disapu.
Bagaimanapun, katanya, ubat yang diberikan tersebut didapati tidak serasi dan terpaksa ditukar kepada ubat jenis lain yang hanya diperoleh di farmasi swasta.
"Saya kini dinasihatkan menggunakan sejenis ubat sapu yang berharga RM12 sekotak dan memerlukan antara 10 hingga 12 kotak sebulan," katanya
Mengenai keadaan Roslinda, Hassin berkata, anaknya itu sering terjatuh dan tidak mampu terlibat dalam aktiviti sukan atau kerja berat.
"Sebak hati saya bila doktor menyatakan dia mungkin lumpuh jika tidak dirawat. Malah, keadaan tulang sumsum tidak berapa kukuh. Dia juga perlu tukar bekalan darah dalam jumlah yang banyak jika keadaan kesihatan tidak mengizinkan," katanya.
Hassin memberitahu, doktor di HPP pernah mencadangkan kepadanya untuk membawa Roslinda mendapatkan rawatan di Kuala Lumpur.
"Namun, saya terpaksa menolak kerana tidak mampu, lagipun saya tidak ada saudara-mara di sana," katanya.
Tambahnya, disebabkan kesempitan wang, dia juga masih gagal membayar yuran persekolahan Roslinda berjumlah RM97.50 semasa memasuki sesi persekolahan baru-baru ini.
"Dengan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM100 dan pendapatan Mohd. Shawal kira-kira RM500 sebulan, ia tidak cukup untuk sara hidup kami sekeluarga," katanya.
Sementara itu, wakil Penyelaras Parlimen Kulim/Bandar Baharu, Helmi Abdul Khan yang mengungjungi keluarga itu berkata, pihaknya akan menyelesaikan bayaran yuran Roslinda yang kini belajar di Sekolah Menengah Serdang Baru.
"Selain, itu, kita juga akan berbincang dengan pihak berwajib seperti JKM untuk menimbang pemberian bantuan tambahan bagi meringankan beban yang dihadapi Hassin dan keluarga," jelasnya.
Beliau juga merayu orang ramai menghulurkan sumbangan bagi meringankan beban keluarga Hassin untuk mendapatkan rawatan secara berterusan di hospital.
Mereka yang bersimpati dengan nasib malang keluarga itu boleh menghulurkan bantuan menerusi akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) milik Roslinda bernombor 071004100048741 atau menghubungi Hassin di talian 016-4364745.