Paris dinamakan sebagai satu daripada tempat yang paling tidak mesra di dunia bagi pelancong asing dalam siri tinjauan beberapa badan antarabangsa.
Ketika bercakap pada pelancaran satu skim baharu yang direka bagi melonjakkan kadar pelancongan Perancis, Fabius berkata, pelancongan merupakan satu kha­zanah negara yang perlu dilindungi, dipupuk dan dibangunkan.
Pada majlis itu, beliau mengambil kesempatan menyeru rakyat Perancis supaya bersikap lebih mesra terhadap pelancong.
“Kita masih mempunyai ruang untuk penambahbaikan di sini. Apabila kita berjumpa dengan pelancong asing, kita adalah duta kepada Perancis,’’ katanya sebagaimana lapor metro.co.uk.
Fabius membuat kenyataan itu semasa memperkenalkan Dana Pelaburan Pelancongan baharu yang diharapkan dapat melonjakkan jumlah pelancong ke Perancis kepada 100 juta orang menjelang 2020.
Kempen itu turut bertujuan bagi meningkatkan tabiat berbelanja dalam kalangan pelancong dengan pendapatan dari sektor pelancongan di Perancis mencecah 47.1 bilion euro (RM199 bilion) pada 2013, berbanding AS$130.4 bilion (RM489 bilion) yang dicatatkan Amerika Syarikat (AS) pada tahun sama.