Friday, March 11, 2011

Saman: Polis Selangor kutip RM16.7j11/03/2011 5:55pm

SHAH ALAM - Polis Selangor mengutip RM16.7 juta bayaran saman daripada pesalah trafik selepas kerajaan mengumumkan insentif diskaun 50 peratus ke atas saman yang dijelaskan mulai Ogos lepas.
Pemangku Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Ketua Trafik Negeri Selangor DSP Ismail Ibrahim berkata, kutipan semalam iaitu RM4.1 juta merupakan jumlah pembayaran tertinggi diterima oleh polis negeri sepanjang tempoh pemberian diskaun ke atas pembayaran saman trafik yang berakhir semalam.
Beliau berkata, sepanjang tempoh itu juga, polis Selangor telah melanjutkan tempoh operasi kaunter pembayaran saman sehingga pukul 12 tengah malam berikutan sambutan menggalakkan di kawasan terbabit. - Bernama

RM200 bilion wang haram dibawa keluar

SH

KOTA SARANG SEMUT - Laporan Integriti Kewangan Global (GFI) pada 2009 yang menyatakan kira-kira RM200 bilion wang haram dibawa keluar dari negara ini menunjukkan pemimpin Kerajaan Pusat seperti Presiden Mesir, Hosni Mubarak yang melarikan diri bersama sejumlah wang yang sama ke luar negara.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, laporan itu bukan diada-adakan oleh Pakatan Rakyat (PR) sebaliknya dikeluarkan oleh GFI untuk menunjukkan jumlah wang haram yang berkemungkinan daripada hasil rasuah, pelaburan haram atau mengelak dikenakan cukai yang dikeluarkan badan itu setiap tahun.

Menurutnya, akibat kehilangan wang sebanyak itu, tidak hairan rakyat negara ini menanggung bebanan kenaikan harga barang dan harga minyak petrol.

Oleh itu katanya, pemimpin Kerajaan Pusat sedia ada patut dihukum sebagaimana pemimpin di Mesir, Tunisia, dan Libya.

“Bila kita suarakan perkara ini di dalam Parlimen, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri malahan Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri pun menafikannya dengan memberi pelbagai alasan retorik.

“Saya masih yakin wang negara ini masih banyak sekiranya tidak ‘dirompak’ oleh segelintir pemimpin yang tidak bertanggungjawab dan sekiranya PR berjaya memenangi pilihan raya umum akan datang, saya berjanji akan mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Sekuriti, Bahagian Jenayah Komersial dan agensi berkaitan menyiasat pihak mana bertanggungjawab membawa keluar wang haram itu,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Kompleks Pas di sini semalam.

Anwar berkata, tindakan berat akan diambil terhadap mereka yang dikenal pasti ‘merompak’ harta negara kerana mana-mana individu terlibat boleh dianggap pengkhianat bangsa dan negara.

Menurutnya, punca kegagalan kerajaan dan institusi kewangan sesuatu negara bukanlah disebabkan faktor dimonopoli sesuatu kaum sebagaimana didakwa di negara ini, sebaliknya berpunca daripada tamak haloba seseorang pemimpin.

“Dalam kepimpinan, apa yang penting adalah soal akhlak kerana pemimpin terpelihara peribadinya adalah elemen penting dalam membentuk kerajaan mampan dan ‘good governance’.

“Di negara ini, UMNO dan BN sering melaung-laungkan mereka sebagai parti yang membela hak Melayu. Tetapi adakah semua orang Melayu di negara yang dijaga? Tidak. Sebaliknya hanya orang Melayu yang mempunyai hubungan dengan pemimpin UMNO sahaja yang menerima manfaatnya,” katanya.

Bilionair Mexico dahului senarai manusia terkaya

2011/03/11

pix_gal0
Forbes dedah orang kaya Asia lebih ramai dari Eropah buat kali pertama

NEW YORK: Rakyat Mexico, Carlos Slim Helú, dengan peningkatan kekayaan AS$20.5 bilion (RM62.52 bilion) mengalahkan 1,209 lagi bilionair termasuk Bill Gates, Warren Buffett dan hartawan besi Britain, Lakshmi Mittal, untuk menduduki senarai teratas bilionair dunia, lapor majalah Forbes.
Pemilik empayar media Mexico itu memiliki kekayaan AS$74 bilion (RM224.5 bilion) untuk terus berada di puncak senarai itu buat kali kedua.
Senarai Forbes menyaksikan bilangan bilionair meningkat sebanyak 214 kepada 1,210 dengan purata kekayaan bersih AS$3.7 bilion (RM11.2 bilion).

Apa yang menarik, buat kali pertama dalam tempoh lebih sedekad, bilangan bilonair Asia mencecah 332 orang berbanding Eropah 300 orang manakala Amerika Syarikat terus mencatatkan bilionair paling ramai iaitu 413.

Pengasas Microsoft, Gates, yang menyumbangkan satu pertiga daripada kekayaan kepada Yayasan Bill dan Melinda, berada di tangga kedua dengan kekayaan AS$56 bilion (RM170 bilion).

Pakar pelaburan, Berkshire Hathaway, berada di tempat ketiga dengan kekayaan AS$50 bilion (RM151 bilion).
Bilangan bilionair di Britain meningkat kepada 32 dengan Duke Westminster, Gerald Cavendish Grosvenor, sekali lagi dinamakan lelaki paling kaya di negara itu.

Walaupun dengan kejatuhan sektor hartanah, pemilik tanah berusia 59 tahun itu meningkatkan kekayaannya sehingga AS$13 bilion (RM40 bilion), menduduki tempat ke 57 dalam senarai 25 orang paling kaya di dunia.

Penduduk warga Britain keturunan India, Laksmi Mittal yang juga usahawan perusahaan besi, kekayaannya AS$31.1 bilion (RM94.3 bilion) menjadikan beliau orang keenam terkaya di dunia.

Enam ‘bilionair Facebook’ dalam senarai global termasuk pengasasnya Mark Zuckerberg dan Eduardo Saverin, selain bilionair termuda dunia Dustin Moskovitz, yang baru berusia 26 tahun dan usahawan Napster, Sean Parker.

Britain mempunyai tiga lagi bilionair baru berbanding tahun lalu. Senarai 10 teratas UK turut menyenaraikan adik beradik Barclays, David dan Frederick, pemilik Telegraph Media Group, dengan kekayaan AS$3.2 bilion (RM9.7 bilion).

Penulis novel Harry Potter, JK Rowling yang mencatat kekayaan AS$1 bilion (RM3 bilion) turut disenaraikan sejak beberapa tahun lalu.

Bilionair hartanah, David dan Simon Reuben mencatatkan kedudukan kedua dalam senarai orang paling kaya Britain dengan kekayaan mencecah AS$8 bilion (RM24.2 bilion) diikuti Sir Philip Green dengan kekayaan AS$7.2 bilion (RM21.8 bilion).

Reubens berada di tangga ke 114, manakala Green pada tangga ke 132.

Pemilik syarikat penerbangan Virgin, Richard Branson, pemilik tanah Charles Cadogan dan pemilik Formula One Bernie Ecclestone seterusnya dengan kekayaan mencecah AS$4.2 bilion (RM12.7 bilion).

China yang juga negara kedua ekonomi terbesar dunia selepas Amerika mempunyai 115 bilionair sementara Russia mempunyai 101 bilionair. Moscow menjadi kediaman bilionair paling ramai daripada bandar lain di dunia ini dengan 79 orang.

Lelaki Perancis, Bernard Arnault yang juga lelaki terkaya di Eropah dan pemilik kumpulan jenama mewah LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton), berada di tangga keempat dengan kekayaan AS$41 bilion (RM124.5 bilion).

Di Eropah, ada 300 bilionair, 50 orang lebih berbanding tahun lalu dengan 72 orang berjaya dengan usaha sendiri. Pada masa sama, walaupun ramai berjaya meningkatkan kekayaan mereka tahun lalu, ada yang merosot.

Pengasas Ikea, Ingvar Kamprad rugi teruk tahun lalu, turun daripada tangga 151 ke 162 dengan kekayaannya merosot daripada AS$23 bilion (RM69.8) kepada AS$6 bilion (RM18.2 bilion). – Agensi
http://www.bharian.com.my

Muslim Amerika jadi sasaran lagi

2011/03/11

PADERI Gereja Congregational Bethany, Mark Lukens memegang sepanduk ketika menyertai perhimpunan ‘Today, I Am A Muslim, Too’ di New York sebagai reaksi kepada rancangan King.
PADERI Gereja Congregational Bethany, Mark Lukens memegang sepanduk ketika menyertai perhimpunan ‘Today, I Am A Muslim, Too’ di New York sebagai reaksi kepada rancangan King.
Forum tajaan Republikan bincang isu radikal 

WASHINGTON: Pemimpin Islam Amerika Syarikat gusar dengan rancangan seorang ahli perundangan negara itu untuk mengadakan perbincangan mengenai golongan radikal masyarakat itu yang dijadualkan bermula hari ini.
Mereka menyifatkan rancangan Peter King dari Parti Republikan yang juga pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negara Dewan Perwakilan sebagai boleh menyemarakkan sentimen anti-Islam sedekad selepas serangan 9/11 berlaku.
King menuduh pemimpin Islam termasuk imam masjid tidak banyak mengambil langkah menyekat generasi muda Muslim di Amerika menjadi radikal, selain tidak memberi kerjasama kepada agensi undang-undang. 

Beliau juga menuduh kebanyakan masjid di Amerika dikuasai golongan pelampau. 

“Saya mahu (penduduk Amerika) sedar pergerakan al-Qaeda bersungguh-sungguh menjadikan masyarakat Muslim supaya berpendirian radikal,” kata King, kelmarin. 

King berkata, dua warga Muslim Amerika yang tahu mengenai usaha itu di masjid Amerika akan memberi keterangan, termasuk seorang warga Afrika Amerika yang menjadi radikal dan memeluk Islam. 
Pemimpin Islam pertama yang menjadi anggota Kongres, Keith Ellison, berkata beliau juga akan memberikan keterangan sebagai pandangan alternatif kepada King. 

Tetapi, pertubuhan besar Islam yang tidak langsung dijemput memberi keterangan di bangunan Capitol Hill itu serta pejuang hak asasi mengecam King dan menyifatkan rancangan beliau sebagai usaha mencetuskan ketakutan. 

“Tujuh juta penduduk Amerika (yang beragama Islam) tidak wajar menjadi tumpuan syak wasangka,” kata Shahid Buttar yang mengetuai Jawatankuasa Pertahanan Akta Hak. 

Peguam Negara, Eric Holder, turut menolak pandangan King bahawa pemimpin Islam tidak memberi kerjasama dan menekankan ‘mereka memberi sumbangan besar menyekat serangan.’ 

Malah, Pengarah Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR), Nihad Awad menganggap pendekatan King itu sendiri akan menyebabkan generasi muda menjadi radikal. 

CAIR merujuk kepada kajian terbaru Universiti Duke menunjukkan 11 warga Amerika beragama Islam melakukan serangan ganas sejak 9/11 menyebabkan 33 kematian berbanding 150,000 pembunuhan di negara itu dalam tempoh sama. 

Imam Johari Abdul-Malik dari Majlis Penyelaras Pertubuhan Muslim pula berkata, beliau dan pihak lain mengakui ada orang Islam yang radikal. 

“Kami tidak nafikan perkara itu wujud dalam masyarakat. King betul dari segi tertentu, tetapi pendekatannya salah,” kata Johari yang kecewa kerana orang Islam masih dipandang serong, walaupun membantu agensi keselamatan. – AFP
http://www.bharian.com.my

Skandal asmara di Shanghai

Utusan MalaysiaSEORANG lelaki membaca laporan akhbar dengan gambar tiga diplomat Korea Selatan bersama wanita China yang sama, Deng Xinming, di Seoul, Korea Selatan, semalam. - AP


SEOUL 10 Mac - Pentadbiran Presiden Korea Selatan, Lee Myung-bak menghadapi kritikan hebat ekoran pendedahan skandal hubungan cinta melibatkan seorang wanita China dan tiga bekas kakitangan konsulat negara ini di Shanghai.
Pengkritik menyatakan kecenderungan Myung-bak untuk menawarkan jawatan konsul kepada pembantu-pembantunya telah menghasilkan diplomat tidak profesional, yang dibimbangi akan membocorkan maklumat rahsia negara.
Akhbar Korea Selatan melaporkan tiga diplomatnya yang bertugas di Shanghai disyaki menjalin hubungan cinta dengan seorang wanita yang sama.
Wanita itu disyaki menggunakan pengaruhnya ke atas mereka bertiga untuk mendapatkan visa bagi pekerja-pekerja China, malah menerima maklumat sulit seperti nombor telefon bimbit pemimpin kanan parti pemerintah Korea Selatan.
Dua daripada kakitangan Konsulat berkenaan berada di bawah pengurusan bekas Konsul Jeneral, Kim Jung-ki yang merupakan pembantu politik Myung-bak dan bukan dihantar oleh Kementerian Luar dan Perdagangan Antarabangsa.
Jung-ki merupakan ketua polisi global untuk Myung-bak ketika bertanding dalam Pilihan Raya Presiden pada 2007.
Beliau juga bertugas sebagai utusan khas Myung-bak ke China kerana beliau merupakan bekas profesor penyelidik di Universiti Peking.
Jung-ki dilantik sebagai Konsul Jeneral ke Shanghai pada 2008 dan bertugas selama dua tahun dan sembilan bulan sebelum pulang ke Korea bulan lepas.
Pengkritik berkata, mereka yang merupakan ahli politik dan kemudian menjadi diplomat tidak mempunyai kepakaran dalam diplomasi dan cenderung membuat keputusan buruk yang memberikan kesan negatif kepada negara.
''Kebanyakan Konsul Jeneral tidak mempunyai pengetahuan mengenai diplomasi jadi mereka menggunakan orang luar untuk mencari penyelesaian. Keadaan ini menimbulkan masalah.
''Sebagai contoh, Kim Jae-soo, bekas Konsul Jeneral ke Los Angeles dan Lee Ha-ryong, bekas Konsul Jeneral ke Seattle. Kedua-duanya merupakan ahli politik Parti Agung Kebangsaan (GNP) sebelum dilantik ke jawatan berkenaan,'' kata ahli Parlimen dari Parti Haluan Kebebasan, Park Sun-young.
Seorang ahli Parlimen GNP, Gu Sang-chan berkata, konsul jeneral di Hong Kong dan Guangzhou, China merupakan bekas ahli politik yang mempunyai sedikit pengalaman diplomatik.
''Keadaan ini berlaku kerana mereka yang berjawatan sebagai diplomat tidak memegang jawatan diplomatik utama di luar negara,'' katanya. - Agensi

Tonton filem dalam Facebook

Utusan Malaysia


SAN FRANCISCO 10 Mac - Warner Bros kini menawarkan filem-filem terbitannya di Facebook, membuka sumber pendapatan baru untuk jaringan sosial Internet dan menandakan satu persaingan baru untuk syarikat hiburan menerusi dalam talian.
Menurut Warner Bros, sebahagian daripada unit Time Warner Inc. semalam. pengguna boleh membayar untuk menonton filem itu menggunakan Facebook Credits, mata wang maya yang setakat ini digunakan pengguna untuk permainan sosial di laman web itu.
Facebook yang mengaut keuntungan daripada iklan dalam talian, mengambil 30 peratus daripada hasil jualan oleh pihak ketiga di laman web itu menggunakan Credits tersebut.
''Perkhidmatan ini pada mulanya akan ditawarkan di Amerika Syarikat,'' kata syarikat itu.
Penawaran filem penuh Hollywood di Facebook membentuk satu peranan baru untuk jaringan sosial itu yang berkembang menjadi satu pemain utama laman web dengan menjadikannya mudah untuk berkongsi gambar, video dan kandungan lain dengan rakan-rakan.
Dalam satu kenyataan kepada pelabur semalam, penganalisis Goldman Sachs, Ingrid Chung berkata, pengaruh rakan mungkin menjadi pencetus lebih besar jumlah penonton filem berbanding pengaruh orang ramai,'' kata Chung.
Filem pertama yang ditawarkan pada akaun Warner Bros Entertainment di Facebook adalah filem The Dark Knight.
Filem lain akan ditawarkan untuk disewa atau dibeli pada bulan depan. - Reuters

Mahkamah Jakarta tolak usul Abu Bakar Bashir

Utusan Malaysia


JAKARTA 10 Mac – Mahkamah Daerah Jakarta Selatan hari ini mengarahkan perbicaraan guru agama radikal Indonesia, Abu Bakar Bashir diteruskan atas dakwaan keganasan.
Hakim Herri Swantoro berkata, panel hakim tidak dapat menerima hujah balas peguam bela Abu Bakar yang mengatakan mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa membicarakannya selain kenyataan defendan yang mendakwa perbicaraannya bermotifkan politik.
“Tiada satu pun kenyataan dalam pendakwaan menyatakan kes ini bermotifkan politik. Dakwaan ke atas defendan adalah melibatkan keganasan,” katanya.
Menurut panel hakim, mahkamah tersebut mempunyai bidang kuasa membicarakan guru radikal agama itu berdasarkan arahan Mahkamah Agung dan kelulusan mahkamah-mahkamah daerah di Tasikmalaya dan Sukoharjo.
“Kami dengan ini mengesahkan bahawa bantahan yang dibuat defendan tidak boleh diterima dan mengarahkan perbicaraan diteruskan berhubung kes ini,” kata Swantoro.
Peguam bela Abu Bakar, Achmad Michdan berkata, beliau akan mencabar keputusan mahkamah itu.
Prosiding hari ini turut menyaksikan perdebatan hangat berhubung rancangan mengadakan persidangan video atau audio secara langsung bagi membolehkan saksi memberi keterangan.
“Keterangan yang dibuat menerusi persidangan video atau audio tidak diperakui Prosedur Kod Jenayah dan Undang-Undang Antikeganasan.
“Cara itu sengaja diperkenalkan supaya saksi-saksi tidak boleh memberi keterangan secara bebas,” kata peguam yang mewakili Abu Bakar, Munarman.
Abu Bakar sebelum ini terlepas dua pendakwaan berkaitan keganasan dan kali ini menolak pembabitannya mengetuai satu sarang pengganas selepas sebuah kem latihan militan ditemui di wilayah Aceh, Februari tahun lalu. – AP/Agensi

13 maut rakyat Islam, Kristian Mesir bertempur

Utusan Malaysia


KAHERAH 10 Mac - Pertempuran maut antara masyarakat Kristian Qibti dengan penganut Islam malam kelmarin di bandar ini yang meragut 13 nyawa, memburukkan lagi ketegangan kaum dan meningkatkan kebimbangan di kalangan penduduk Kristian tentang kedudukan mereka di Mesir.
Keganasan itu tercetus semasa satu bantahan berlangsung di kawasan miskin Manshiyet Nasr, lokasi kebanyakan masyarakat Kristian bekerja sebagai pengutip sampah.
Kira-kira 100 penganut Kristian menyekat sebatang jalan raya bagi menuntut kerajaan membina semula sebuah gereja di luar Kaherah yang dimusnahkan penganut Islam Jumaat lalu.
Mereka dilapor marah dengan hubungan percintaan terlarang melibatkan seorang lelaki Kristian dengan wanita Islam yang kemudian berubah menjadi pertelingkahan antara keluarga.
Seorang penganut Kristian, Ashraf Ramzy yang mengalami kecederaan di kepala selepas pertempuran itu menyifatkan kejadian itu sebagai menakutkan kerana tentera tidak campur tangan.
"Penganut Islam berdiri di belakang tentera dan melaungkan 'tentera dan rakyat adalah satu', yang juga slogan yang biasa didengar semasa revolusi Mesir.
"Adakah itu bermaksud kami bukan rakyat negara ini?," kata Ramzy.
Seorang lagi penganut Kristian, Mina Magdy berkata, keadaan kini menjadi semakin buruk selepas Presiden Hosni Mubarak digulingkan kerana tentera dikatakan tidak berbuat apa-apa untuk melindungi masyarakat Kristian.
"Lihatlah apa yang berlaku kepada kami. Mubarak memang teruk, tetapi situasi kini semakin tegang," katanya.
Tambahnya, penduduk di kejiranan Kristian juga tidak berani keluar dari rumah semalam kerana bimbang serangan sama akan berulang. - Agensi

Loji minyak Libya musnah dibedil

Utusan MalaysiaSEORANG tentera pemberontak yang memegang peluru roket berjalan di hadapan loji minyak yang dibedil oleh tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi semasa pertempuran di di antara bandar Ras Lanuf dan Bin Jawad, kelmarin. - REUTERS


RAS LANOUF 10 Mac - Dua loji minyak di sini terbakar selepas pertempuran antara tentera pemimpin negara ini, Muammar Gaddafi dengan pemberontak semalam, menambah kesan buruk kepada industri tenaga Libya yang hampir lumpuh itu.
Wartawan Associated Press (AP) di sini menyaksikan satu letupan di loji minyak Sidr, 580 kilometer dari timur Tripoli. Tiga kepulan asap tebal dapat dilihat dari kawasan itu dipercayai akibat pembakaran minyak.
Seorang jurucakap pembangkang, Mustafa Gheriani berkata, serangan meriam mengenai satu saluran paip Sidr dari lapangan minyak di padang pasir.
''Satu gudang simpanan minyak juga diserang dipercayai oleh serangan udara,'' katanya.
Gheriani menuduh tentera Gaddafi sengaja menyasarkan loji minyak sebagai amaran kepada Eropah bahawa keadaan huru-hara di Libya akan mengancam bekalan minyak.
''Gaddafi fikir beliau boleh menekan Eropah tetapi keadaan ini akan memakan dirinya sendiri,'' katanya kepada AP.
Pengerusi National Oil Corp. Libya, Shukri Ghanem berkata, letupan di Sidr itu melibatkan tangki kecil diesel yang terbakar dan menegaskan ia tidak akan mempengaruhi pengeluaran minyak.
Dalam pada itu, kebakaran tersebut meningkatkan tanda aras kos minyak Brent melebihi kepada AS$115 (RM356.5) setong.
Tanda aras minyak mentah Brent meningkat ke tahap tinggi satu sesi sebanyak AS$116.18 (RM360.158), hampir peringkat tertinggi dalam tempoh dua setengah tahun. Ia kemudian turun semula kepada AS$115.54 (RM358.174) setong.
''Ia amat membimbangkan apabila berlaku kerosakan kepada loji minyak di Libya. Gambaran sebenar bagaimanapun tidak berubah iaitu bekalan minyak sudah terganggu dan ia akan kekal untuk satu masa yang panjang,'' kata ketua pengkaji minyak JPMorgan di New York, Lawrence Eagles.
Pendekatan diambil oleh Arab Saudi dan negara anggota OPEC lain untuk menambah bekalan minyak disambut baik oleh pedagang namun pasaran minyak tetap menerima kesan ekoran kebimbangan kemungkinan kerosakan loji-loji minyak. - AP/Agensi

Alang-alang mencuri, curi dengan rumah sekali!

Utusan Malaysia

Rumah bersama perabot dicuri


Seorang penduduk, Rasni Putih menunjukkan sebuah rumah papan dua tingkat yang hanya tinggal pelapik tiang dan kayu selepas dilarikan oleh pihak tidak bertanggungjawab di Kampung Bakau, Kangar, semalam.


KANGAR 10 Mac - Lazimnya dalam kes pecah rumah, barang-barang yang akan dilarikan namun di Kampung Bakau di sini, sebuah rumah milik seorang wanita turut 'hilang'.
Zuria Ali, 30, terkejut apabila mendapati rumah papan dua tingkat miliknya hilang selepas dia sendiri pergi ke kampung itu pada Jumaat lalu.
Wanita tersebut yang kini menetap di Perak datang ke kampung itu untuk melihat keadaannya setelah dimaklumkan oleh penduduk bahawa rumahnya yang disewa kepada orang lain 'hilang'.
Zuria pada mulanya tidak mempercayai cakap penduduk kampung tersebut tetapi selepas pergi sendiri ke rumah itu, dia mendapati rumah tersebut dengan perkakas di dalamnya seperti pinggan mangkuk, almari, perabot, meja makan dan peti ais telah lesap.
Zuria yang mendakwa tidak mendapat bayaran sewa rumah selama lima bulan hanya dapat melihat 24 pelapik tiang, cebisan kayu dan televisyen rosak di tapak rumahnya itu.
Berikutan itu, Zuria membuat laporan polis mengenai kehilangan rumah pusaka yang dianggarkan berusia lebih 60 tahun itu.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Supritendan Abdul Rahman Mohd. Noordin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian tersebut.

Protes lumpuhkan Hyderabad

Utusan Malaysia

11/03/2011 3:18am

HYDERABAD 11 Mac – Polis India melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan beribu-ribu penunjuk perasaan yang menuntut kemerdekaan di ibu negeri selatan India ini, semalam.

Operasi perniagaan di bandar Hyderabad, ibu negeri Andhra Pradesh ini juga dilaporkan ditutup selepas beribu-ribu penunjuk perasaan, termasuk penggubal undang-undang, pelajar dan pegawai kerajaan tempatan melancarkan protes jalanan.

Bandar ini menempatkan ibu pejabat firma-firma global yang berpangkalan di India termasuk Microsoft dan Google. – REUTERS"

Tentera Libya tidak akan menyerah

Utusan Malaysia

11/03/2011 3:18am

TRIPOLI 11 Mac – Anak lelaki kepada pemimpin Muammar Gaddafi yang paling menonjol, Saif al-Islam memberi amaran bahawa Libya kini bersiap sedia mengambil tindakan tentera berskala penuh untuk menghapuskan pemberontak dan tidak akan menyerah kalah walaupun campur tangan Barat.

“Ini adalah masanya untuk pembebasan. Ini adalah masanya untuk bertindak,” katanya dalam temu bual bersama Reuters, semalam.

Ketika ditanya sama ada kerajaan bersiap sedia untuk meningkatkan kempen ketenteraan, Saif memberitahu, masa semakin suntuk dan kini masa untuk mengambil tindakan kerana mereka telah memberikan tempoh dua minggu untuk berunding sebelum ini.

“Kami tidak akan menyerah kalah, ini adalah negara kami dan kami akan berjuang bermati-matian.

“Kami tidak mengalu-alukan kehadiran Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) atau Amerika Syarikat (AS). Libya bukan kek yang boleh dibahagi-bahagikan,” tegasnya. –REUTERS"

Alwaleed gesa kerajaan benarkan wanita memandu

RIYADH: Putera Alwaleed Talal semalam berkata, menarik pengharaman wanita memandu di Arab Saudi boleh mengurangkan pergantungan negara itu kepada berjuta-juta tenaga kerja asing.

Kata anak saudara pemerintah Arab Saudi itu, jika langkah berkenaan diambil, kira-kira 750,000 pemandu warga asing boleh dihantar pulang.
“Ramai wanita memiliki kereta tetapi terpaksa bergantung kepada orang lain untuk memandu,” katanya.

Keadaan itu, kata Alwaleed, menambah bebanan kos keluarga.“Jika kerajaan mahu mengurangkan jumlah buruh asing, mengapa mereka masih teragak-agak membenarkan wanita memandu?” katanya. - AN"

Rakyat Oman mahu Menteri dipecat

myMetro
MUSCAT: Penunjuk perasaan menuntut kerajaan Oman memecat Menteri Penerangan negara itu, tiga hari selepas 10 menteri Kabinet disingkirkan Sultan Qaboos Said.
Walaupun Sultan Qaboos melakukan rombakan Kabinet kali kedua dalam tempoh seminggu, protes diteruskan kerana orang ramai belum berpuas hati.

Sebelum ini, Menteri Kewangan dan Menteri Dalam Negeri adalah antara tokoh yang diketepikan dalam rombakan kedua itu.

Bagi penunjuk perasaan, Sultan Qaboos - berkuasa sejak 1970- perlu mengetepikan Menteri Penerangan, Hamed Al-Rashdi, kerana mengekang kebebasan media selama bertahun-tahun.

“Kami mahu dia dipecat,” kata seorang daripada penunjuk perasaan di Ibu Pejabat Majlis Syura, semalam.


Kelmarin, kira-kira 200 orang berkumpul di Kementerian Penerangan menuntut media negara itu dibebaskan daripada kongkongan kerajaan.

“Media mesti dibenarkan membuat laporan bebas dan keadaan itu tidak akan berlaku jika kementerian ini masih diketuai Hamed,” kata seorang lagi penunjuk perasaan. - Reuters

Belia Syiah tak berarak ke istana

myMetro :
"MANAMA: Kumpulan belia Syiah Bahrain berkata, mereka enggan menyertai perarakan ke istana raja pada hari ini bagi mendesak kerajaan melakukan reformasi.

Mereka juga mendesak kumpulan Syiah berhenti mengapi-apikan ketegangan dengan pemerintah bermazhab Sunnah.


Pergerakan belia itu berkata, perarakan hari ini hanya menghangatkan kebencian puak dan menyebabkan orang tidak berdosa menjadi mangsa.

Bahrain berdepan protes terburuk sejak 1990-an selepas rakyatnya berdemonstrasi menuntut perubahan di negara itu. - Reuters"

Serbuk kayu, sisa racun

Berita Harian

Oleh Amin Ridzuan Ishak
aminridzuan@bharian.com.my
2011/03/10

HARUN menunjukkan kesan habuk kayu pada cermin tingkap di sebuah rumah  di Kampung Selamat, Tasek Gelugor.
HARUN menunjukkan kesan habuk kayu pada cermin tingkap di sebuah rumah di Kampung Selamat, Tasek Gelugor.
Pemilik kilang cemar Kampung Selamat, Taman Selasa

TASEK GELUGOR: Kira-kira 1,000 penduduk di Kampung Selamat dan Taman Selasa di sini, hidup dalam keadaan tertekan berikutan pencemaran udara yang berpunca dari kilang kayu dan racun makhluk perosak di kebun sayur di kampung itu.
Mereka mendakwa, pencemaran dari kilang kayu berhampiran yang membuang serbuk kayu secara sewenangnya-wenangnya tanpa menggunakan sistem sesuai serta kebun sayur yang menjadi lokasi pusat percubaan racun makhluk perosak oleh sebuah syarikat.
Setiap hari pekerja syarikat berkenaan akan menyembur racun ke atas sayur-sayuran di kawasan itu yang menyebabkan udara di sekitar perkampungan dan taman perumahan di situ, dipercayai dicemari bahan kimia itu.

Masalah pencemaran habuk kayu sudah menghantui penduduk sejak berpuluh tahun lalu, tetapi pencemaran akibat racun makhluk perosak bermula kira-kira setahun lalu. Penduduk bimbang pencemaran itu boleh menjejaskan kesihatan mereka dalam jangka panjang.

Penduduk pernah menyatakan hasrat untuk berbincang dengan pengusaha kilang kayu tetapi tidak dilayan.

Seorang penduduk, Harun Ahmad, 47, berkata kehidupan penduduk di kawasan itu jelas tidak selesa, malah ada dalam kalangan mereka sudah menerima kesan seperti mengalami batuk kerana terhidu udara tercemar.
Beliau berkata, anggota keluarganya mengalami gatal akibat udara tidak segar dan batuk-batuk.

"Pencemaran paling teruk adalah dari kilang kayu yang biasanya membuang serbuk ke udara pada waktu malam menyebabkan kesihatan kami terjejas, pakaian, kereta serta rumah kotor dan tumbuhan mati," katanya ketika ditemui di kampung itu.

Tinjauan Berita Harian ke kawasan itu mendapati debu memenuhi ruang udara kampung berkenaan dipercayai berpunca kilang berkenaan.

Akibatnya, penduduk terpaksa menjemur pakaian dalam rumah walaupun keadaan di luar adalah cerah kerana bimbang ia akan kotor terkena serbuk kayu. Malah, ada juga yang menutup pintu dan tingkap rumah bagi mengelak dimasuki habuk dari kilang itu.

Seorang penduduk, Umar Ismail, 51, menyatakan harapan supaya pihak berkuasa mengambil tindakan segera membantu penduduk daripada terus dihimpit masalah berkenaan.

"Dulu ada pihak berkuasa datang ke kilang kayu itu, tetapi tiada tindakan diambil. Malah, kilang itu ia terus menjalankan kegiatannya membuang serbuk kayu," katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris, berkata pihaknya menerima aduan pencemaran udara berpunca dari kawasan penanaman sayuran daripada penduduk.

"Ramai penduduk mengalami sakit kepala, batuk, selsema dan lelah kerana setiap hari menghidu bau bahan kimia dari kawasan semburan racun itu," katanya yang menggesa pihak berkuasa seperti Jabatan Kesihatan dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengambil tindakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pinang Tunggal, Datuk Roslan Saidin, ketika dihubungi, berkata beliau sedia maklum mengenai masalah itu dan pernah membangkitkannya kepada pihak berwajib.

"Sebelum ini, saya sudah meminta Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) untuk melihat masalah itu, tetapi kita lihat seperti tidak ada apa-apa pun (tindakan)," katanya sambil menambah akan membangkitkan masalah itu kepada pihak berkenaan.

Replika kereta diperbuat daripada tanah liat

Kosmo!SEORANG lelaki melihat sebuah replika kereta yang diperbuat daripada tanah liat di sebatang jalan raya di London semalam.


LONDON - Sebuah replika kereta Chevrolet saiz sebenar yang diperbuat daripada 1.5 tan tanah liat dipamerkan di daerah Clerkenwell di sini, lapor sebuah akhbar di sini semalam.
Replika model yang menelan belanja £6,000 (RM29,417) itu dibuat sempena pelancaran kereta model baru, Chevrolet Orlando yang memiliki tujuh tempat duduk.
Sebanyak lapan orang pengukir bertungkus-lumus menyiapkan ukiran kereta tersebut dalam tempoh dua minggu. - Agensi

Tuanku mizan naik kapal selamTUANKU Mizan (kanan) dan Abdul Aziz menunjukkan tanda bagus ketika menaiki kapal selam di Kota Kinabalu semalam.


KOTA KINABALU - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berpuas hati dengan prestasi dan keupayaan angkatan kapal selam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengendalikan KD Tunku Abdul Rahman, kata Panglima TLDM, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar semalam.
Seri Paduka yang menaiki KD Tunku Abdul Rahman semasa kapal itu menyelam pada kedalaman maksimum operasi di Laut China Selatan memuji keupayaan kapal selam berkenaan untuk berada pada tahap kesiagaan yang tinggi.
"Dengan penyelaman yang disertai oleh Tuanku, ini jelas menyangkal tohmahan dan juga kenyataan negatif yang menyatakan kapal selam negara tidak boleh belayar dan tidak boleh menyelam.
"Dalam konteks kapal selam ini, sekali lagi saya mengatakan bahawa kedua-dua kapal selam milik negara iaitu KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Abdul Razak adalah dalam keadaan yang baik dan beroperasi pada tahap optimum," katanya selepas keberangkatan balik Seri Paduka Baginda di sini.