Sunday, June 29, 2014

Jawatan MB bukan milik peribadi: Anwar


  • Anwar Ibrahim. - Foto Sinar Harian oleh SAFWAN MANSORAnwar Ibrahim. - Foto Sinar Harian oleh SAFWAN MANSOR

SHAH ALAM – Kedudukan jawatan menteri besar bukan agenda atau milik peribadi mana-mana pihak sebaliknya ia merupakan keputusan bersama antara PKR dengan parti komponen PR dan juga setelah mendapat perkenan Sultan Selangor, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya menegaskan bahawa semua Adun dan pimpinan parti harus menghormati peraturan dan tatasusila berkaitan isu kedudukan Menteri Besar Selangor itu,” katanya dalam satu kenyataan, sebentar tadi.

Sebelum ini, media melaporkan Pas Selangor menolak Abdul Khalid ekoran tindakannya yang sering membelakangkan PR dalam membuat keputusan.

Perkara itu disuarakan Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Jaafar Sulaiman yang menyebut mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor bersetuju agar Abdul Khalid ditukar kerana dianggap membawa masalah.

Pas Selangor turut menyifatkan barisan pimpinan PR wajar bertemu untuk berbincang bagi mencari pengganti Abdul Khalid.

MB perlu ada kedudukan dalam parti


  • Khalid IbrahimKhalid Ibrahim

SHAH ALAM – Penganalisis melihat jawatan Menteri Besar Selangor perlu diberi kepada pemimpin yang mempunyai kedudukan tinggi dalam parti.
 
Timbalan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Prof Dr Jayum Jawan berkata, selain berkedudukan tinggi dalam parti, pemimpin tersebut juga perlu direstui oleh kesemua parti komponen.
 
“Pengganti menteri besar sekarang seharusnya mempunyai kedudukan paling kanan dalam parti. Maksud saya, paling tidak pun beliau Timbalan Presiden, Naib Presiden ataupun Setiausaha Agung.
 
“Kalau tak silap saya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (Menteri Besar Selangor) tiada kedudukan tinggi dalam parti. Peringkat nasional, dia bukan Timbalan Presiden, bukan Naib Presiden,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.
 
Beliau juga tidak menolak ura-ura yang menyebut kemungkinan jawatan itu diserahkan kepada Presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ataupun Timbalannya, Azmin Ali.
 
“Boleh jadi tapi saya tidak pasti sama ada Presiden PKR mahukan kedudukan itu. Tapi yang digembar-gemburkan sebelum ini, Timbalan Presidennya, Azmin yang ada harapan mahukan jawatan itu.
 
“Saya rasa kalau PR menang Persekutuan, jawatan MB itu kecil sangat untuk Azmin. Saya rasa dia tak mahu jawatan itu. Tapi sekarang itu pilihan terbaiklah,” katanya.
 
Sementara Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, sekiranya Abdul Khalid sudah tidak menerima sokongan daripada parti termasuk Exco dan Adun, pertukaran menteri besar memang tidak dapat dielakkan.
 
“Kalau tiada sokongan daripada Adun, Exco dan rakyat terhadap Tan Sri Khalid, saya rasa kena ada pertukaran MB.
 
“Mungkin dia boleh undur diri atau kalau beliau tidak mahu berundur, paling teruk pun Adun buat undi tidak percaya,” katanya.
 
Beliau turut berpendapat pemimpin yang bakal mengganti Abdul Khalid perlu diterima semua parti komponen dalam PR termasuk Pas dan DAP.
 
“Orang yang nak ganti Abdul Khalid ini perlu diterima semua orang termasuk mendapat sokongan bukan saja PKR tapi juga Pas dan DAP.
 
“Persoalannya sekarang ini, siapa yang layak menggantikan Abdul Khalid? Ada yang kata Azmin, tapi ada yang boleh terima dan ada yang tidak boleh terima dia. Kalau Wan Azizah semua orang boleh terima dia tapi mampu tak jadi Menteri Besar? Kalau bukan mereka berdua, kena lihat pemimpin lain yang sesuai,” katanya.
 
Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malik melihat khabar yang beredar tentang pertukaran Menteri Besar itu bukan kerana prestasi pentadbiran Abdul Khalid sebaliknya bergantung pada parti yang memerintah.
 
“Setakat yang kita lihat penggal yang lalu, Abdul Khalid telah melakukan yang terbaik dan ekonomi Selangor menunjukkan peningkatan berbanding ketika di bawah pemerintahan BN.
 
“Kadang-kadang pertukaran Menteri Besar ini bukan kerana kegagalan pentadbiran tapi kerana bagi parti yang memerintah, mereka mungkin melihat ada kualiti yang lebih baik pada orang lain untuk ganti Menteri Besar sedia ada.
 
“Kita letak harapan, siapa pun yang mereka nak lantik akan dapat menerajui Selangor lebih baik daripada apa yang telah dilakukan oleh Abdul Khalid sendiri,” katanya.

Kekalahan Khalid, gugat kedudukan MB


  • Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian

SHAH ALAM - Kekalahan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di cabang Kuala Selangor boleh menggugat kedudukannya di peringkat nasional, demikian menurut pendapat Penganalisis Politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian.

Beliau berkata, kalah dengan majoriti 100 undi itu menunjukkan seperti ada sesuatu yang tidak kena.

"Abdul Khalid berdepan pelbagai krisis termasuk tuduhan salah laku (rasuah) dan desakan dalaman serta luaran yang dilihat boleh mencalar imejnya.

"Ini antara faktor kurangnya keyakinan penyokong terhadap kewibawaannya. Kerana itu, kedudukannya di peringkat tertinggi boleh terjejas," katanya.

Beliau berkata, walaupun Abdul Khalid mempamerkan kewibawaan tadbir urus yang baik namun, ia tidak mampu menjamin kepimpinannya dikekalkan.

"Ia secara langsung memberi implikasi besar terhadap kedudukannya selaku Menteri Besar Selangor. saya melihat beliau tidak mendapat sokongan dan hilang pengaruh," katanya.

Dr Sivamurugan berkata, isu rasuah yang dibawa pencabar S Manikavasagam yang juga bekas Ahli Parlimen Kuala Selangor ketika pemilihan PKR pada 11 Mei lalu, dilihat berjaya meraih simpati pengundi di kawasan itu.

“Abdul Khalid tewas kepada seorang calon yang tidak mempunyai sebarang jawatan dalam parti. Pihak lawan berjaya memanipulasikan isu salah laku yang ditimbulkan, akhirnya Abdul Khalid tewas kepada percaturan politik,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mohd Fuad Mad Jali berkata, corak pentadbiran yang mungkin tidak disenangi penduduk setempat mendorong kepada faktor kekalahan Abdul Khalid.

“Boleh jadi faktor kurang turun padang menyebabkan undian tidak memihak Khalid atau penyokong di kawasan itu mahu pemimpin baharu,” katanya.

25 tahun kutip barangan terbuang


  • Md Ali menunjukkan anugerah yang diterima bersama barangan kitar semula yang dikutipnyaMd Ali menunjukkan anugerah yang diterima bersama barangan kitar semula yang dikutipnya

PENDANG - Kecintaan terhadap alam sekitar mendorong seorang warga emas mengutip barangan terbuang di sekitar daerah ini untuk dikitar semula selain menjaga keindahan alam sekitar.

Md Ali @ Hassan Awang berkata, minatnya mengutip barangan kitar semula seperti tin kosong, kertas dan plastik timbul sejak 25 tahun lalu selepas isterinya melahirkan anak yang ketiga.

Menurutnya, aktiviti kitar semula ini bukan hanya dapat memelihara alam sekitar malah hasil daripada jualan barangan kitar semula juga dapat memberi pendapatan.

"Saya menyokong seruan kerajaan negeri menyasar meningkatkan kadar kitar semula daripada tiga peratus kepada 22 peratus menjelang tahun 2020 selaras dengan tahap kesedaran kitar semula yang ditetapkan oleh kerajaan pusat.

“Namun begitu, saya mencadangkan supaya dinaikkan harga barangan terbuang seperti tin-tin kosong ini kepada harga yang lebih tinggi sama seperti dahulu supaya orang ramai mempunyai kesedaran menjaga alam sekitar selain menjadi sumber pendapatan kepada
golongan yang tertentu,” katanya.

Md Ali berkata, dia pernah mendapat anugerah alam sekitar dari Ford Motor Company pada tahun 2000 kerana minatnya yang suka mengumpul barangan kitar semula demi menjaga alam sekitar.

"Diharap orang ramai turut mengamalkan amalan kitar semula agar negara lebih terpelihara dan terhindar dari penyakit berbahaya.

“Kita perlu tahu betapa pentingnya menjaga alam sekitar selain mengamalkan budaya kitar semula agar menjadi amalan dalam kehidupan,” katanya.

Seorang maut setiap hari


Kuala Lumpur: Sekurang-kurangnya seorang pegawai atau anggota polis meninggal dunia dalam tempoh sehari. Itulah hakikat perjalanan hidup tonggak Sang Saka Biru yang tidak pernah jemu mempertahankan dan memastikan negara ini sentiasa dalam keadaan aman dan damai.
Pengarah Jabatan Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, secara purata seramai 32 pegawai dan anggota polis meninggal dunia dalam tempoh sebulan sepanjang tahun ini. 
Katanya, ketika pihak tertentu menuding jari kepada PDRM kononnya ganas dan menyalahguna kuasa, ramai tidak tahu seramai 1,342 pegawai dan anggota polis maut manakala 359 yang lain cedera dan terlantar akibat hilang upaya kekal ketika melaksanakan tugas menjaga keamanan negara bagi tempoh lima tahun dari 2010 hingga Mei tahun ini. 

“Jumlah itu membabitkan pegawai dan anggota yang terbabit kemalangan, iaitu bencana ketika bertugas serta ketika dalam perjalanan pergi dan pulang ke lokasi tugasan.
Foto

“Sepanjang 2010 saja, tujuh maut manakala 26 cedera ketika bertugas manakala 354 maut dan 25 cedera berpunca daripada sakit akibat tekanan kerja dan kemalangan ketika dalam perjalanan ke lokasi tugasan.

“Pada 2013 pula, 18 maut ketika bertugas, termasuk lapan yang terkorban dalam insiden Lahad Datu, manakala 55 lagi cedera ketika bertugas. 

“Berdasarkan statistik itu, sekurang-kurangnya seorang pegawai atau anggota meninggal dunia setiap hari. Walaupun kita tidak minta, tetapi ini adalah hakikatnya,” katanya kepada Metro Ahad, baru-baru ini. 

Mohamad Fuzi berkata, statistik itu turut membuktikan setiap saat pegawai dan anggota polis terdedah kepada pelbagai risiko dan ancaman ketika melaksanakan tugas murni mempertahankan negara. 


Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/29

‘Nama dalam mimpi’


Selayang: “Saya sudah mempunyai nama yang diperoleh melalui mimpi dan akan digunakan selepas saya memeluk Islam,” kata bekas model Felixia Yeap, 28, yang bakal memeluk Islam pada Khamis ini.
Menurutnya, dia akan hanya mengumumkan nama barunya pada majlis memeluk agama Islam nanti.
“Dalam dua tiga minggu kebelakangan ini, saya sedikit runsing memikirkan nama Islam saya.

“Bagaimanapun, pada suatu malam, nama itu muncul dalam mimpi dan saya terkejut boleh mengingatinya selepas bangun daripada tidur,” katanya ketika majlis Santai Ramadan Pertamaku di sini, semalam.
Foto
FELIXIA bersama pengunjung di majlis Santai Ramadan Petamaku, semalam.

Yeap berkata, pada mulanya dia menyangka nama berkenaan tidak membawa apa-apa maksud.

“Namun apabila saya memeriksa maksud nama berkenaan, ternyata ianya mempunyai maksud yang baik dan indah,” katanya.

Menurutnya lagi, dia mengimpikan menjadi Muslimah yang baik selepas memeluk Islam.

“Saya mahu masyarakat sekeliling mengambil iktibar kehidupan lampau saya.

“Pada masa yang sama, saya mahu mengimbangi kehidupan dunia dan akhirat dan sudah tentu mahu berkahwin,” katanya yang mengakui sudah mempunyai calon suami yang bukan daripada kalangan ustaz.

Ditanya mengenai pengalaman berpuasa, Yeap berkata, dia pernah cuba berpuasa pada dua tahun lalu iaitu selama sehari, tetapi tidak merasai keindahan.

“Itupun saya diajak oleh kawan saya, namun pada waktu itu, saya ingatkan minum dibenarkan, jadi saya hanya tidak makan saja.

“Pada tahun ini, saya akan berlatih berpuasa bermula hari ini,” katanya yang menjadikan Datuk Siti Nurhaliza Tarudin dan Najwa Latif sebagai ikon wanita bertudung.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/29

Amy Adams korban kemewahan


Saksi berkata, pelakon filem American Hustle itu ternampak seorang anggota marin di dalam pesawat dan berbual dengannya berhampiran kokpit.
Katanya, Amy kemudiannya bertanya kepada atendan pesawat sama ada dia boleh bertukar tempat duduk dan segera kembali ke tempatnya.
Aktres yang dilahirkan di sebuah pangkalan tentera AS di Itali itu pada asalnya menempah tempat duduk di kelas pertama.
Namun dia menukar tempat duduk itu dengan tentera marin bertuah berkenaan yang membeli tiket bagi kerusi kelas ekonomi.
Turut berada di dalam pesawat dalam penerbangan dari Detroit ke Los Angeles itu adalah penyampai rangkaian televisyen ESPN, Jemele Hill.
Menurut Jemele, ketika menunggu untuk menaiki pesawat, dia melihat Amy memandang ke arah tentera itu dan kemudian memberitahu sesuatu kepada individu yang bersama dengannya pada waktu itu.
“Selepas menaiki pesawat, saya melihat dia berada di ruangan kelas pertama, beberapa barisan di belakang saya.
Saya rasa mungkin dia berbincang sesuatu dengan atendan pesawat kerana sebelum berlepas dia meninggalkan tempat duduknya dan mereka membawa anggota tentera berkenaan duduk di situ.

Ia sesuatu yang sangat hebat dilakukannya,” katanya.
Bintang yang sering menerima pencalonan Oscar itu baru selesai menjalani penggambaran filem Batman vs Superman: Dawn of Justice berhampiran Detroit bersama Henry Cavill dan Ben Affleck.
Foto
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/29

Pengganas atau wira?


Ketika negara Balkan terus dibelenggu perpecahan akibat kejadian berkenaan, beberapa acara berasingan diadakan bagi memperingati kejadian pada 28 Jun 1914 itu.
Pada tarikh itu seorang nasionalis Serbia Bosnia, Gavrilo Princip, 19, menembak mati tokoh bangsawan Austria, Archduke Franz Ferdinand dan isterinya, sebelum kejadian itu menyebabkan pelbagai peristiwa lain yang menjerumuskan kuasa besar Eropah berperang selama empat tahun.
Pembunuhan berlaku di sebatang jalang di Sarajevo apabila Princip menembak mati pasangan suami isteri terbabit.

Sesetengah pihak penduduk memperingati peristiwa itu dengan menghadiri majlis sederhana di Ypres, Belgium - bandar yang menjadi tempat pertama tentera Jerman menggunakan gas beracun untuk kali pertama pada 1915.
Foto
FERDINAND meninggalkan kereta api sehari sebelum dia ditembak mati oleh Princip pada 1914.

Namun perpecahan di Balkan menyebabkan ketua kerajaan tidak dapat hadir bersama-sama di tapak pembunuhan berkenaan.
Sejarawan Serbia di Bosnia, Slobodan Soja berkata, mustahil bagi penganjur membawa semua pihak - Serbia, Muslim dan Croat - untuk hadir dalam majlis berkenaan.
Muslim Bosnia menganggap Princip sebagai pengganas yang mencetuskan bencana, namun puak Serbia melihat remaja terbabit sebagai wira yang cuba membebaskan mereka daripada penjajahan Austria-Hungary.
Sebuah tugu memaparkan Princip setinggi dua meter turut dibina di timur Sarajevo dan mengadakan majlis sesetengah penduduk bandar raya itu mengadakan majlis di situ.
Sebelum perang Bosnia tercetus, Princip sangat dikagumi.
Dua tahun selepas mati di dalam penjara pada 1920, tulang rangka Princip digali dan dipindahkan di Sarajevo, manakala satu jambatan dinamakan sempena dia.

Sejarawan Muslim Bosnia, Husnija Kamberovic berkata, ketika etnik Serbia melakukan pembersihan etnik di situ, watak Princip kembali dianggap hebat.

“Apabila perang tamat, plak yang dibuat bagi memperingati Princip dibuang dan nama jambatan berkenaan dikembalikan kepada nama asal,” katanya. -AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/29

Pantau kegiatan jihad rakyat kita: Muhyiddin


2014/06/28 - 07:00:55

Pagoh: Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta kegiatan jihad dalam kalangan rakyat Malaysia yang disifatkan sebagai pelampau di Syria dipantau bagi mengelak ia menular ke negara ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pembabitan rakyat Malaysia dalam kegiatan itu cukup membimbangkan dan pihaknya sudah menerima laporan menerusi polis antarabangsa (INTERPOL).

“Kita pantau perkara ini. Kita sudah menerima laporan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menerusi hubungan INTERPOL. Kita dapat maklum balas mengenai keadaan sebenar tetapi belum dapat menentukan secara terperinci tetapi ia sesuatu yang agak cukup membimbangkan.

Latihan bentuk ketenteraan

“Ini berikutan tindakan mereka dianggap sebagai pelampau, mungkin tujuan mereka untuk berjihad fisabilillah tetapi mereka dilatih dalam bentuk ketenteraan oleh pasukan bersenjata.

“Jadi ini sesuatu yang kita harus pantau, walaupun ia berlaku di luar negara, kemungkinan kalau mereka pulang ke tanah air. Kalau tak pantau, kumpulan ini boleh menimbulkan masalah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan 15 rakyat Malaysia terbabit dalam keganasan dan aktiviti jihad terbunuh di Syria pada sidang media selepas Majlis Sumbangan Untuk Masjid dan Surau serta Anugerah Pelajar Cemerlang Parlimen Pagoh, di sini semalam.
Sebelum ini, Wisma Putra dalam kenyataan memaklumkan Malaysia meminta pihak Syria mengesahkan dakwaan pegawai Syria yang berpusat di New York, Amerika Syarikat, pada sidang media 18 Jun lalu.

Muhyiddin berkata, sebagai sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, Malaysia tidak mahu timbul keadaan huru-hara, walaupun perkara itu berlaku di luar negara seperti Syria atau mana-mana negara sekalipun.

“Kita tidak boleh memandang ringan isu itu. Pihak kerajaan membuat pemantauan menerusi hubungan kita dengan jabatan dan pihak berkuasa peringkat antarabangsa,” katanya.

TPM bimbang jenayah culik

TPM bimbang jenayah culik
Muhyiddin menyampaikan sumbangan kepada Ahmad Shafran Marsin dari Surau Kampung Sri Tanjung, Panchor di Kompleks Pekembar, Pagoh, semalam
. Pagoh: Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan kebimbangan mengenai kejadian culik dan jenayah membabitkan pelajar sekolah dan meminta semua pihak tidak memandang mudah kes seumpama itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, walaupun kejadian tidak berlaku di kawasan sekolah, perkara itu perlu diberi perhatian bagi mengelakkan kes jenayah yang menjadikan pelajar atau murid sekolah sebagai mangsa.

\Bersatu tangani kejadian
“Memang kita cukup bimbang dan prihatin perkara itu dan dari segi kerajaan, kita tidak boleh pandang mudah, pihak berkuasa seperti polis menyiasat peristiwa itu dan kita juga harap masyarakat dapat bersama-sama untuk membantu.

“Di sekolah, kita sudah ada beberapa program untuk mengingatkan pelajar mengenai keselamatan diri supaya jangan mudah ikut orang luar yang nak pujuk atau membuat apa-apa perkara untuk memikat mereka sebagai tipu helah yang digunakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Sumbangan Untuk Masjid dan Surau dan Anugerah Pelajar Cemerlang Parlimen Pagoh, di sini semalam.

Mengaku tak bersalah abai anak


2014/06/28 - 07:09:10

Mengaku tak bersalah abai anak
Lolanopita didakwa atas dua pertuduhan mengabaikan dan meninggalkan anak tanpa pengawasan di Mahkamah Sesyen di Seremban. - Foto Hazreen Mohamad

Seremban: Lolanopita Sadi, hanya mengangguk tanda memahami dua pertuduhan mengabaikan dan meninggalkan anak remaja kurang upayanya dibaca jurubahasa di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Kakitangan penyediaan makanan di sebuah syarikat katering yang memakai baju lokap jingga dan tudung merah kekuning-kuningan itu, tidak menunjukkan sebarang emosi ketika pertuduhan dibaca dan menggeleng kepala, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan.

Wanita berusia 40 tahun itu menghadapi pertuduhan pertama, iaitu sengaja mengabaikan Firdaus dengan cara yang boleh menyebabkannya mengalami kecederaan fizikal dan emosi.

Kesalahan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, didakwa dilakukan dalam sebuah bilik di Blok 15-1-9, Flet Taman Semarak, Nilai dekat sini, antara Januari lalu hingga kira-kira jam 2.30 pagi 21 Jun lalu. Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum denda hingga RM20,000 atau penjara hingga 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Pertuduhan kedua

Pertuduhan kedua dihadapinya ialah dengan sengaja membiarkan Firdaus tinggal tanpa pengawasan yang berpatutan dalam keadaan yang tidak patut di tempat sama, kira-kira jam 2.30 pagi pada 21 Jun lalu.

Jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 33(c) akta yang sama itu, tertuduh boleh didenda hingga RM5,000 atau penjara hingga dua tahun atau kedua-duanya.
Timbalan Pendakwaraya, Ahmad Terrirudin Mohd Salleh, memohon mahkamah mengenakan jumlah ikat jamin yang tinggi, iaitu RM7,000 bagi setiap pertuduhan dan seorang penjamin dengan alasan kes itu mendapat liputan meluas sejak hari pertama didedahkan media massa hingga semalam.

Peguam Hanif Hassan yang mewakili Lolanopita bagaimanapun meminta mahkamah mengenakan jumlah ikat jamin rendah, iaitu RM2,000 bagi setiap pertuduhan.

Katanya, tertuduh hanya mempunyai pendapatan sebanyak RM1,150 sebulan dan perlu menyara dua anaknya, iaitu Firdaus dan seorang lagi anak lelaki berumur tujuh tahun.

Gelaran dua pemenang ratu cantik ditarik balikCOWEN


MIAMI, Florida - Dua pemenang pertandingan ratu cantik di negeri Florida dan Delaware hilang mahkota mereka pada minggu ini dalam dua kejadian yang berasingan.
Pemenang Ratu Cantik Delaware, Amanda Longacre hilang mahkota kemenangannya kerana pihak penganjur mendapati usianya melebihi had umur yang ditetapkan undang-undang Ratu Cantik Amerika.
Pada mulanya, dia dipilih pihak penganjur memenangi pertandingan tersebut pada 14 Jun lalu di Delaware, Amerika Syarikat (AS).
Namun, kemenangannya ditarik balik pada Rabu lalu.
Kemenangan Longacre itu ditarik balik kerana undang-undang pertandingan di AS menetapkan para peserta ratu cantik perlu berumur antara 17 tahun hingga 24 tahun.

LEWIS


Longacre pula akan berumur 25 tahun pada 22 Oktober depan.
Beberapa pegawai pertandingan ratu cantik kelmarin berkata, Longacre tidak melakukan sebarang kesalahan.
Menurut mereka, peserta ratu cantik itu turut meletakkan tarikh lahirnya dengan betul pada borang permohonan.
Pemenang tempat kedua, Brittany Lewis diumum sebagai pemenang baharu bagi menggantikan Longacre pada Khamis lalu.
Para pegawai pertandingan menyatakan, Lewis dan Longacre dibenarkan untuk menggunakan hadiah kemenangan berbentuk biasiswa sebanyak AS$9,000 (RM28,921) yang dimenangi mereka.
Dalam kejadian kedua, beberapa pegawai Pertubuhan Ratu Cantik Florida menamakan seorang pemenang baharu pada Jumaat lalu.
Pengumuman itu dibuat selepas terdapat kesilapan dalam keputusan penghakiman.
Ekoran keputusan tersebut, pemenang pertandingan itu, Elizabeth Fechtel ditarik balik oleh pihak penganjur.
Fechtel memenangi pertandingan itu pada minggu lalu.
Dia kini menduduki tempat kedua pertandingan tersebut.
Pihak penganjur kemudian mengumumkan Victoria Cowen sebagai pemenang baharu Ratu Cantik Florida bagi menggantikan Fechtel. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0629&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz35yLWLB8U 
Hakcipta terpelihara 

Kepala lembu berdarah ditinggalkan di depan rumah Rayer


PULAU PINANG 28 Jun - Kepala lembu yang masih berdarah ditemui di hadapan pagar rumah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Delima, RSN Rayer di Tingkat Tembaga, Island Park, di sini hari ini.
Rayer berkata, kepala lembu yang sudah disiat kulit itu ditemui seorang lelaki yang kebetulan melalui rumah ADUN berkenaan kira-kira pukul 7 pagi, sebelum memaklumkan kepada isterinya.
"Saya lalu menghubungi polis bagi melaporkan kejadian berkenaan dan turut memaklumkan kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng," katanya kepada pemberita di rumahnya di sini.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Farid Aalthrash Wahid yang berada di tempat kejadian berkata, rakaman kamera litar tertutup di rumah Rayer menunjukkan kepala lembu tersebut diletakkan seorang lelaki yang datang menaiki motosikal.
"Siasatan lanjut masih dijalankan termasuk mengesan suspek untuk siasatan mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan iaitu menyebabkan kegusaran dalam agama," ujarnya.
Rayer sebelum ini mencetuskan kontroversi selepas melabelkan UMNO sebagai ‘celaka’ dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) ne­geri bulan lalu serta mengulanginya di pentas ceramah DAP.
Sementara itu, Naib Presi­den UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan penemuan kepala lembu di hadapan rumah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Delima, RSN Rayer di Green Lane, Pulau Pinang hari ini sebagai ‘harga yang perlu dibayar’ jika bermulut celupar.
"Sebagai seorang ahli politik, saya bersimpati dengan apa yang telah beliau hadapi tetapi itulah harga yang terpaksa dibayar jika mulut celupar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Latihan Pengawal Keselamatan Bertauliah (CSG) di Maktab Polis Diraja Malaysia, Kuala Kubu Bharu, di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas mengenai insiden penemuan kepala lembu yang masih berdarah di kediaman Rayer kira-kira pukul 7 pagi ini.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140629/je_04/Kepala-lembu-berdarah-ditinggalkan-di-depan-rumah-Rayer#ixzz35yKBpEr2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mataf bertingkat dibuka menjelang Ramadan


  • Projek pembesaran mataf tersebut dijangka dapat menampung 130,000 jemaah dalam satu masa.Projek pembesaran mataf tersebut dijangka dapat menampung 130,000 jemaah dalam satu masa.

MAKKAH - Projek pembesaran dan menaik taraf Masjidil Haram fasa kedua dilaporkan hampir siap.

Ketua Presiden Hal Ehwal Masjidil Haram, Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais memaklumkan mataf atau laluan tawaf bertingkat untuk mengelilingi Kaabah akan dibuka menjelang Ramadan.

"Pembesaran mataf di aras pertama dan tingkat bawah yang dilengkapi lif serta tangga bergerak telah selesai sepenuhnya manakala aras kedua pula sudah siap 80 peratus," jelasnya.

Projek fasa kedua itu melibatkan pembesaran mataf di kawasan timur Masjidil Haram dari pintu Al-Fatah hingga pintu Umrah.

Difahamkan, projek tersebut akan dihentikan selama empat bulan untuk memberi laluan kepada jemaah umrah dan haji mengerjakan ibadah mereka, dipetik dari laporan  Arab News.