Sunday, April 27, 2014

Thailand tangkap ahli parlimen pembangkang


2014/04/27 - 04:08:47
BANGKOK: Pihak berkuasa Thailand membuat satu penahanan yang jarang dilakukan terhadap seorang pemimpin pergerakan bantahan anti kerajaan semalam, atas dakwaan termasuk memberontak dan menghasut melakukan bantahan, kata seorang pegawai semalam.

Bekas ahli parlimen pembangkang, Sokaltee Phattiyakul adalah seorang daripada penunjuk perasaan terkenal yang ditahan walaupun pernah dikenakan berpuluh waran tangkap.


Beliau ditahan tengah malam kelmarin di lapangan terbang utama Bangkok selepas kembali dari satu lawatan ke luar negara.
Berhadapan dengan lima dakwaan serius termasuk memberontak, menceroboh, menghasut untuk melakukan bantahan dan mengganggu satu pilihan raya” Tarit Pengdith, Ketua pengarah Jabatan Siasatan Khas Kementerian Kehakiman

“Beliau berhadapan dengan lima dakwaan serius termasuk memberontak, menceroboh, menghasut untuk melakukan bantahan dan mengganggu satu pilihan raya,” kata ketua pengarah Jabatan Siasatan Khas Kementerian Kehakiman.

Sokaltee dianggap sebagai pemimpin bantahan tegar kini disiasat dan akan dibawa ke Mahkamah Jenayah di mana pihak berkuasa akan menghalang jaminannya, kata Tarit.

Pemimpin pergerakan anti kerajaan melanggar waran tangkap untuk menyampaikan ucapan penuh bersemangat, mengetuai perarakan, sekatan jalan raya dan mengepung bangunan kerajaan dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra.

Sakoltee mengetuai penunjuk perasaan untuk mengepung bangunan penyiar Thailand, PBS akhir tahun lalu.
Pergerakan terbabit mahu menggantikan kerajaan Yingluck dengan sebuah majlis rakyat yang tidak dilantik yang akan memantau perubahan bagi menangani rasuah dan mengekang dominasi keluarga jutawan terbabit.

Pemimpin bantahan tertinggi Suthep Thaugsuban berhadapan dengan beberapa waran tangkap dikaitkan dengan perhimpunan termasuk khianat selain dakwaan membunuh dikaitkan dengan tindakan tegas yang membawa maut terhadap demonstrasi pembangkang pada 2010 ketika beliau menjadi timbalan perdana menteri. – AFP