SHAH ALAM - Pimpinan Pas menyambut baik permohonan maaf bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berhubung ketelanjurannya mengkritik isu Negara Berkebajikan pada 20 Disember lalu.

Bagaimanapun, pimpinan tertinggi Pas mengambil keputusan akan memanggil Hasan dalam masa terdekat untuk meminta penjelasan daripada beliau.
Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, Pas mengambil keputusan untuk memanggil Hasan bagi mendapatkan penjelasan mengenai beberapa perkara lain dalam kenyataannya sebelum ini antaranya ialah dakwaannya bahawa Pas lari dari landasan perjuangan sebenar.
“Beliau perlu memberikan penjelasan kepada Mesyuarat Jawatankuasa Pusat mengenai dakwaannya itu.
“Mungkin ada perkara yang perlu diperbetulkan oleh parti,” katanya.
Mahfuz berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Hasan memohon maaf kepada pimpinan tertinggi Pas dan mengakui terdapat unsur ketelanjuran ketika membuat ulasan terhadap perkara Negara Berkebajikan.
Mahfuz berkata, pihaknya berharap ahli dan pimpinan Pas tidak akan membuat kenyataan terbuka apabila mengkritik parti sebaliknya menggunakan saluran yang betul.
“Mereka boleh mengkritik parti dalam mesyuarat dan menggunakan saluran tertentu.
“Kita tidak menghalang mereka berbuat demikian tetapi mengharapkan mereka dapat membuat kenyataan terbuka atau memberikan pendapat yang bersesuaian,” katanya.
Sementara itu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali menegaskan pihaknya menerima permohonan maaf daripada Hasan.
“Dia dah mengaku silap dan menarik balik kritikan Negara Berkebajikan, kita terimalah dia,” katanya.
Sebelum ini, Hasan menolak konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan oleh Pas dan mahu parti itu kembali kepada perjuangan asal, iaitu menubuhkan sebuah negara Islam.
Hasan menegaskan matlamat penubuhan Pas adalah untuk mendirikan sebuah negara Islam dengan cara memartabatkan agama, umatnya serta memperkukuhkan peranan ulama supaya mereka mampu menggarap Islam dalam pemerintahan.