Sunday, July 18, 2010

perbelanjaan JPM cecah RM4 bilion

Jimat subsidi RM754 juta tetapi perbelanjaan JPM cecah RM4 bilion

JPM terima RM4 bilion biaya operasi 2010

Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak hari ini mendedahkan telah memperuntukkan dana sejumlah RM3.956 bilion untuk membiayai operasi Jabatan Perdana Menteri (JPM) tahun ini.

Dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen DAP Nga Kor Ming, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata, peningkatan kos adalah ekoran langkah mewujudkan “agensi-agensi baru” dan juga jawatan-jawatan sokongan.

Bilangan kakitangan awam di Jabatan Perdana Menteri juga meningkat daripada 21,045 orang pada 2003 kepada 43,544 orang tahun ini.

“Menghabiskan RM4 bilion bagi hanya satu jabatan kerajaan menelan kos lebih lima kali ganda berbanding pembiayaan kerajaan negeri Perak.

“Negara berhadapan dengan defisit sejak 15 tahun lalu, kita masih mempunyai jumlah tenaga kerja sektor awam paling ramai di dunia dan begitu juga anggota Kabinet,” kata Nga.

Wakil rakyat Taiping ini mendakwa tujuan beberapa jabatan kerajaan dalam Jabatan Perdana Menteri sendiri memerlukan penjelasan lanjut.

“Salah satu agensi yang diwujudkan ialah menguruskan pejabat bekas perdana menteri Tun Abdullah Badawi? Sejak bila bekas perdana menteri-perdana menteri memerlukan pejabat? Jadi, apabila Najib berhenti daripada menjadi perdana menteri, kita perlu mewujudkan satu pejabat bagi beliau?

“Bagaimana dengan Tun Dr. Mahathir? Di mana pejabat beliau? Adakah kita memerlukan satu lagi pejabat bagi beliau?” kata Nga.

Peruntukan belanja mengurus JPM tahun ini telah meningkat melebihi sekali ganda daripada 2003 berikutan pertambahan agensi di bawah pentadbirannya.

Ia termasuk kemasukan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi, dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) ke bawah tanggungjawab jabatan itu pada tahun lepas.

Selain itu, pewujudan agensi baru termasuk Urusetia Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, Unit Kerjasama Awam Swasta, Pejabat Urusetia Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah (Ahmad Badawi), Sekretariat Majlis Penasihat Ekonomi Negara, Pejabat Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara dan Unit Pelaksanaan dan Prestasi (Pemandu), telah meningkatkan jumlah kakitangan jabatan itu.

Peruntukan perbelanjaan mengurus JPM tahun ini adalah sebanyak RM3.9 bilion berbanding 2003 dengan RM1.5 bilion untuk perbelanjaan, malah peruntukan belanja mengurus JPM tahun lepas terpaksa ditambah sebanyak RM130 juta daripada peruntukan asal yang diluluskan iaitu sebanyak RM3.6 bilion, dengan menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM3.7 bilion, katanya.

Sebelum ini, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi terletak di bawah bidang kuasa JPM pada 2004 sebelum diletakkan di bawah Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan pada 2008 manakala LPKP pula di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi sebelum kedua-duanya dirombak dan diletakkan di bawah JPM pada tahun lepas.

Nazri berkata dengan ini jumlah kakitangan itu untuk tahun ini adalah seramai 43,544 orang di mana daripada jumlah tersebut, kumpulan pengurusan tertinggi adalah seramai 384 orang, pengurusan dan profesional seramai 9,736 orang dan sokongan seramai 33,424 orang.

Ini jauh lebih banyak berbanding dengan jumlah kakitangan jabatan itu pada 2003 yang hanya seramai 21,045 orang dengan 136 orang di bawah kumpulan pengurusan tertinggi, pengurusan dan profesional seramai 4,781 orang dan sokongan seramai 16,128 orang, katanya.

Selain itu, jabatan dan agensi sedia ada di bawah JPM turut mengalami pertambahan perjawatan termasuk Majlis Keselamatan Negara (MKN), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Bahagian Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Permata), katanya. -TMI
Penjimatan subsidi diperuntukkan bagi sektor penting pendidikan dan kesihatan

Penyelarasan harga barang yang diumumkan hari ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini dan diperuntukkan untuk sektor lebih penting seperti pendidikan dan kesihatan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Ini termasuklah pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa semua pelajar yang mendapat 9A+ dan pelajar miskin yang layak mendapat biasiswa dan meningkatkan perbelanjaan untuk menyediakan kemudahan kesihatan seperti Klinik 1Malaysia, termasuk klinik bergerak 1Malaysia,” kata beliau.

Selain itu, kerajaan akan meneruskan Projek Penyeragaman Harga Barang Perlu di Sabah dan Sarawak bagi mengurangkan beban rakyat luar bandar, kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Najib hari ini mengumumkan bahawa subsidi bahan api, khususnya petrol, diesel dan petroleum gas cecair (LPG), serta gula, akan dikurangkan sebagai langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat berkuat kuasa esok.

Katanya langkah itu diambil agar impaknya hanya minimum bagi individu keluarga tetapi memberi manfaat jangka panjang kepada negara.

“Pengurangan dalam perbelanjaan daripada perubahan ini akan membolehkan kita menggunakan dengan lebih baik sumber untuk keluarga, masyarakat dan pertumbuhan perniagaan,” katanya.

“Kerajaan telah membuat keputusan yang sukar tetapi berani. Dengan memilih untuk melaksanakan perubahan subsidi sederhana, kita telah mengambil langkah penting dalam landasan yang betul ke arah mencapai komitmen kita bagi mengurangkan defisit fiskal tanpa membebankan rakyat Malaysia.

“Langkah-langkah ini bagi membuktikan tanggungjawab fiskal kita. Ia akan meningkatkan kestabilan kewangan Malaysia, sementara ia juga melindungi rakyat,” katanya.

Ini menandakan permulaan pelaksanaan program rasionalisasi subsidi kerajaan yang banyak diperkatakan dalam usaha mengurangkan beban subsidi negara oleh kerajaan yang semakin meningkat, mengelak masalah penyeludupan dan menjadikan ekonomi negara lebih kompetitif.

Menurut Najib, penyelarasan harga bahan api dan gula ini adalah yang paling minimum berbanding dengan cadangan yang telah dikemukakan oleh Makmal Rasionalisasi Subsidi kerana kerajaan mahu mengimbangi di antara kepentingan rakyat dan keperluan mengurangkan defisit negara.

Sebaliknya, beliau berkata subsidi bagi pelajaran dan kesihatan akan terus dipertahankan, dan walaupun berlaku penyelarasan, kerajaan masih lagi membelanjakan lebih kurang RM7.82 bilion setahun untuk subsidi bahan bakar dan gula.

Menurut beliau, keputusan ini dibuat kerajaan setelah mengadakan proses perundingan dengan rakyat, bukan hanya dengan pembuat dasar di Putrajaya, tetapi beribu-ribu rakyat Malaysia melalui Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi, undian online, undian pesanan ringkas dan borang maklum balas menyatakan sokongan bagi menyemak semula pemberian subsidi secara berperingkat.

Najib berkata, pemberian subsidi perlu dikaji semula bagi mengelak herotan dalam dagangan dan memastikan subsidi diberikan kepada golongan yang layak.

“Ia bagi memastikan subsidi diberikan kepada golongan yang layak dan membolehkan banyak hasil negara digunakan untuk pelaburan yang akan memberikan faedah jangka panjang bagi keseluruhan rakyat.

“Keputusan untuk menyelaraskan harga minyak dan gula ini, khususnya diasaskan daripada tiga perkara penting, antaranya kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran, iaitu memberi faedah kepada pihak yang tidak layak seperti warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi.

“Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga kerana hampir dua kali ganda subsidi digunakan oleh sektor perniagaan.

“Selain itu, barangan yang bersubsidi tinggi, yang menjadikan ia paling murah di rantau ini, selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan,” kata Najib.

“Cara penggunaan bahan bakar dan gula juga perlu ditukar kerana penggunaan yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kerajaan melindungi alam sekitar.

“Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan,” kata Najib. – Bernama
Ajijoi: Jimat subsidi RM754 juta tetapi perbelanjaan JPM cecah RM4 bilion

Kandang babi moden di negeri Umno: Umno talam dua muka, munafik!!

Kandang babi moden di negeri Umno: Umno talam dua muka, munafik!!"Alih-alih pecah berita Negeri Sembilan telah siap projek kandang babi moden Negeri pimpinan UMNO-BN yang diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Hassan. Ladang babi moden yang disiapkan di Bukit Pelanduk yang heboh dengan kematian akibat J.E dulu telah siap dengan fasiliti moden."

"Timbalan Menteri Pertanian dan asas Tani,Chua Tee Yong (Anak pengerusi MCA, Chua Soi Lek) mengharapkan ladang tersebut berjaya meningkatkan pengeluaran babi yang lebih banyak. Beliau meninjau ladang babi tersebut yang keluasan 480 ekar yang mampu menampung pengeluaran 250-300k ekor dalam satu masa."

**baca seterusnya di sini, "
UMNO siap ladang 'Babi Organik'? Jom Demo!"...

Move to pig area farming, farmers urged

PORT DICKSON: Pig farmers are urged to move into the integrated Pig Farming Area (PFA) in Bukit Pelandok near here so that the five-year-old modern facility can commence operations.

Deputy Agriculture and Agro-based Industries Minister Chua Tee Yong said this would help increase pork production.

“The price of pork has increased tremendously due to the lack of supply,” he said.


Concern: Chua (right) talking to villagers who had to close their pig farms and venture into other farming activities in Tanah Merah Site A

“We hope the farmers will talk to the relevant parties and move into the new facility soon,” he added after a tour of the 480ha PFA.

The PFA can house between 250,000 and 300,000 pigs at any one time.

The Federal Government decided to set up the centralised PFA following the Nipah virus outbreak, which killed more than 100 people and led to the culling of thousands of pigs in 1998.

“I would also like to suggest to the farmers to merge their operations to keep costs down,” he added.

Negri Sembilan Livestock Farmers Association head Peter Yeong said many pig farmers were unable to move into the PFA as the cost of doing so was high.

He said one of the conditions imposed was that the premises should be designed by the Vete rinary Services Department and the developer. It is priced at RM1.3mil each.

“The farmers cannot afford that.” Yeong said 120 of the association members paid RM320,000 each for the land but none moved in as the cost was beyond them. - The Star

sumber gambar: kibad.blogspot.com:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::: Kandang babi moden di negeri Umno: Umno talam dua muka, munafik!!: ".:: DARI PERSPEKTIF ANAK MUDA NEGARA ::."

Merajuk pasai tak dapat projek kut?

Mat Taib merajuk

AWANG terpanggil untuk mengulas keresahan ahli-ahli UMNO di Kelana Jaya, Selangor terhadap ketua mereka, Muhammad Muhd. Taib. Ini berikutan tindakan beliau yang memencilkan diri selepas tewas dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden UMNO tahun lalu.

Muhammad dikatakan tidak hadir dua kali mesyuarat agung bahagian tersebut dua tahun berturut-turut.

Awang dapat tahu, beliau juga tidak menghadiri mesyuarat Badan Perhubungan UMNO negeri selain banyak lagi aktiviti parti di bahagiannya. Tugas itu diwakilkan kepada timbalannya, Yahaya Bujang.

Sebagai Ketua Bahagian yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kelana Jaya, Muhammad ternyata tidak berfungsi seperti mana yang sepatutnya.

Malah beliau sama sekali enggan tampil membantu kempen pilihan raya BN di Hulu Selangor walaupun diminta oleh jentera parti. Apa sebenarnya yang berlaku? Apakah beliau kurang sihat atau uzur? Mungkinkah Muhammad merajuk kerana tidak diberikan jawatan tertentu dalam parti mahu pun dalam kerajaan selepas kekalahannya?

Hanya beliau yang boleh memberikan penjelasan. Setakat ini, bekas Menteri Besar, menteri pusat dan Ketua Penerangan UMNO itu membisu seribu bahasa. Awang amat menghormati dan menghargai Muhammad yang banyak berjasa kepada parti, negeri dan negara. Namun beliau perlu bersikap realistik.

Apa maknanya menjadi ketua bahagian jika gagal berperanan sebagai ketua bahagian. Ketika UMNO dituntut untuk agresif memperkasakan parti dan mendampingi rakyat lebih-lebih lagi bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang, ketua bahagian tidak boleh beroperasi hanya dari rumah.

Jika sekalipun beliau merajuk atau merasa tidak puas hati, janganlah sampai boleh menjejaskan kepentingan parti. Dalam Muhammad diakui cukup berjasa kepada UMNO, rasanya dokongan ahli-ahli parti itu jugalah banyak melonjakkan karier politik beliau selama ini. Dokongan ahli-ahli dan parti turut memberi nikmat kepada pemimpin, yang ada kalanya hakikat itu cuba dilupakan.

Maka sudah sampai masanya Muhammad perlu menyatakan pendirian dan komitmennya kepada parti terutama bahagian Kelana Jaya.

Pada Awang, adalah lebih baik beliau berundur jika sudah tiada komitmen. Jangan biarkan hubungannya dengan UMNO Kelana Jaya tergantung tak bertali. Ia tidak adil kepada UMNO dan ahli-ahli parti.

Kekuatan UMNO adalah pada akar umbi dan sokongan orang Melayu. Tanpa mana-mana pemimpin sekalipun UMNO tetap gagah, apatah lagi sekarang bukan era Muhammad.

Isyarat untuk beliau sudah jelas. Pun begitu, Awang percaya beliau masih sayangkan UMNO. Kesetiaannya kepada parti tidak perlu diragui. Beliau akan membuat keputusan yang bijak untuk kepentingan semua. Awang yakin.

Utusan Malaysia Online - Rencana

kedudukan UMNO sangat kritikal kalau Pas tak sokong UMNO.Awat tak ajak PKR?


Orang Melayu perlu pertahan perlembagaan

IPOH 17 Julai – Orang Melayu perlu bersatu dan menjadi kuat untuk mempertahankan Perlembagaan, kata Prof. Datuk Dr. Ramlah Adam
Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Kajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu mengingatkan tanpa kuasa, orang Melayu tidak akan mampu menentukan kedudukan mereka di tanah air sendiri.
‘‘Saya melihat kedudukan orang Melayu sekarang sangat kritikal sebab rakyat Malaysia tidak lagi melihat hak-hak istimewa itu sebagai milik mereka termasuk orang Melayu sendiri terutama generasi muda,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Perlembagaan Persekutuan: Hak, Cabaran dan Peranan Orang Melayu sempena Perhimpunan Melayu Perak di sini hari ini.
Perhimpunan anjuran Gagasan Melayu Perak (GMP) itu dirasmikan oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.
Mengulas lanjut, Ramlah yang juga Pengerusi Biro Pendidikan Perkasa Malaysia berkata, beliau bimbang sekiranya tiada langkah-langkah tertentu diambil, orang Melayu akan semakin melupakan haknya sendiri.
‘‘Kita kena sedarkan mereka bahawa Perlembagaan adalah sesuatu yang sangat luhur dan tidak sepatutnya dibiarkan diganggu-gugat oleh orang politik yang mempunyai kepentingan peribadi,” katanya.
Dalam hal ini, beliau berkata, perpaduan di antara dua parti Melayu iaitu UMNO dan Pas adalah perkara yang patut direalisasikan.
Jelas Ramlah, perpecahan yang menghantui orang Melayu bukan sahaja membabitkan ideologi politik tetapi juga berkaitan faktor sikap.
Dalam perkembangan sama, tegas beliau, langkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan gagasan 1Malaysia adalah untuk mencapai perpaduan kaum bukan sebagai saluran mendesak kesamarataan.
‘‘Keharmonian Barisan Nasional ketika era Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, malah Tun Dr. Mahathir Mohamad kini semakin hilang,” katanya.
Utusan Malaysia Online - Berita Utama

Mufti UMNO ajak Pas untuk perpaduan


Melayu hilang kuasa pada PRU-13?HARUSSANI Zakaria (kanan) bersama Hilmi Ismail ketika sidang akhbar pada Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Ipoh, semalam.
IPOH 17 Julai - Orang Melayu akan hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) jika UMNO dan Pas terus berdegil untuk tidak bersatu.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang melahirkan kebimbangan tersebut berkata, kedegilan kedua-dua parti Melayu terbabit untuk meletakkan keutamaan agama di tempat sepatutnya hanya akan memberi kesan buruk kepada masa depan orang Melayu sendiri.
''Kalau kita terus berpecah-belah, kita akan terima kekalahan (pada PRU-13), itu sahaja. Dan akan berlaku satu bentuk penjajahan baru," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Dewan Bankuet Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini hari ini.
Hadir sama dalam perhimpunan sehari anjuran Gagasan Melayu Perak (GMP) itu ialah presidennya, Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail.
Harussani menegaskan, pemimpin Melayu perlu sedar bahawa mereka memikul tanggungjawab memastikan kepentingan orang Melayu terjamin.
''Adakah agama yang mengajar kita suruh berdegil? Sedangkan degil itu adalah sifat keji dalam Islam. Kalau itu sifat keji, kenapa tidak dibuang daripada diri kerana ia tidak akan menguntungkan diri.
''Kalau dia pemimpin, dia tidak akan menguntungkan rakyat. (Sedangkan) bila jadi ketua, amanah untuk menjaga ummah itu kewajipan dia. Kalau dia berdegil, amanah tiada pada dia, rakyat akan hancur," ujar beliau.
Ditanya apakah masih ada harapan untuk orang Melayu khususnya membabitkan UMNO dan Pas bangkit dan bersatu semula jawabnya:
''Insya-Allah disebabkan kedua-dua puak (parti) ini mempunyai keinginan hendak bersatu.
''Ada pemimpin Pas datang berjumpa saya, begitu juga pemimpin UMNO. Mereka minta pandangan bagaimana untuk disatukan (kedua-dua parti)."
Mengulas lanjut kata Harussani, penyatuan masih tidak dapat dilakukan sehingga hari ini kerana kedua-dua pihak telah meletakkan faktor keutamaan di tempat yang salah.
''Saya percaya tujuan orang Pas memperjuangkan Islam ikhlas tapi meletakkan (keutamaan) di tempat yang salah. Mereka taksub sebab tidak faham. Orang UMNO serupa juga.
''Kalau kedua-dua parti memahami faktor keutamaan itu, apa yang perlu diutamakan? Keutamaan adalah agama dahulu dan agama tidak menyuruh kita membenci sesama umat Islam bahkan kasih-mengasihi sesama kita," katanya.
Dalam perkembangan sama, Harussani berkata, langkah GMP menganjurkan perhimpunan seumpama itu dapat membantu menyatupadukan orang Melayu.
Sementara itu, Mohd. Hilmi menegaskan, perlunya satu perhimpunan Melayu membabitkan semua lapisan masyarakat termasuk raja-raja dan pemimpin parti politik sendiri untuk melahirkan semangat Melayu dalam menyata dan memperjuangkan hak mereka seperti termaktub di dalam Perlembagaan Negara.
''Cara ini dapat menginsafkan pemimpin-pemimpin Pas dan UMNO yang masih berdegil dan tidak memikirkan tentang masa depan orang Melayu," katanya.
Utusan Malaysia Online - Berita Utama

Gay pertama kahwin di Argentina bulan depanSEORANG lelaki menjerit bagi membantah undang-undang perkahwinan sejenis di Buenos Aires semalam.


BUENOS AIRES - Selepas menjadi negara Amerika Latin yang pertama mewartakan undang-undang perkahwinan sesama jantina kelmarin, Argentina bakal menyaksikan pasangan gay pertama yang berkahwin secara sah pada 13 Ogos depan.
Pihak berkuasa semalam mengesahkan, aktor ternama, Ernesto Rodriguez Larrese, 60, dan kekasihnya, Alejandro Vanelli, 61, yang hidup bersama sejak 34 tahun lalu akan menjadi pasangan pertama di bawah undang-undang baru itu.
Ketua Persekutuan Lesbian, Gay dan Pondan Argentina, Maria Rachid berkata, dianggarkan 100 pasangan mahu melangsungkan perkahwinan mereka pada tarikh itu setelah Parlimen meluluskan undian selepas perdebatan panas 15 jam.
Presiden Cristina Kirchner yang memimpin kerajaan berhaluan sederhana kiri juga menyokong undang-undang itu meskipun dibantah keras pihak gereja yang bimbang ia akan menghancurkan institusi keluarga negara Kristian Katholik itu. - Agensi

Tiada orang ketiga - Maya Karin


MAYA KARIN


KUALA LUMPUR – Pelakon dan pengacara jelita yang kini berstatus janda, Maya Karin, 31, menafikan kewujudan orang ketiga sebagai punca dalam masalah rumah tangganya sehingga berlaku perceraian.
Katanya, khabar angin bahawa rumah tangganya retak gara-gara dikaitkan hubungan rapat beliau dengan pelakon Remy Ishak sebenarnya tidak mempunyai kaitan dengan apa yang berlaku.
Remy menjadi pasangannya dalam teater Natrah dan filem Cun yang akan ditayangkan tidak lama lagi.
Sehubungan itu, Maya memberitahu, dia tidak akan membuat sebarang sidang media untuk menceritakan lebih lanjut tentang perceraian beliau dengan bekas suami, Muhammad Ali, 41.
Tegas Maya, beliau ingin menutup segala cerita tentang perceraian itu dan tidak mahu mengungkitnya kembali.
“Apa yang rahsia biar saya simpan sendiri kerana saya rasa tidak perlu bercakap tentang perasaan saya.
“Sekarang saya mahu teruskan hidup dan belajar daripada apa yang berlaku,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Katanya, meskipun telah sah bercerai setelah dua tahun berkahwin dengan Muhammad Ali atau Steven David Shorthose, seorang guru Matematik di sebuah sekolah antarabangsa, perjalanan kerjayanya akan diteruskan seperti biasa.

pie lebih afdal

Kenyataan Nik Aziz tidak konsisten, sudah diduga

JELEBU 17 Julai - Keengganan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk berbincang dengan UMNO ke arah permuafakatan orang Melayu sememangnya sudah diduga, kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal (gambar) .
Bagi beliau, perkara tersebut menjelaskan tentang sikap pemimpin itu yang tidak pernah konsisten dalam kata-katanya termasuk dalam perjuangan partinya.
"Kita sudah kenal Pas khususnya Nik Aziz, bila pihak lain kata nak runding, beliau kata tak boleh bincang, sekejap boleh bincang, sekejap tidak. Jadi kalau lihat tidak ada konsistensi dari segi perjuangan dan hala tuju parti ini,"katanya yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Jelebu di Dewan Budaya Simpang Pertang di sini hari ini.
Mohd. Shafie mengulas kenyataan Nik Aziz hari ini yang bersetuju berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selagi perbincangan itu tidak menjurus kepada perpaduan di antara Pas dan UMNO.
Sebaliknya Nik Aziz mahu pertemuan tersebut memberi fokus terhadap rundingan pemberian royalti minyak kepada negeri itu.
Mohd. Shafie pada masa sama menafikan bahawa UMNO terdesak untuk bersatu dengan Pas, sebaliknya menekankan bahawa perbincangan tersebut ke arah penyatuan bangsa.
''Tidak bererti apabila kita berkata ada cadangan untuk penyatuan UMNO-Pas bermakna ada kelemahan dalam UMNO, cuma memikirkan betapa perlunya penyatuan agama itu yang ingin kita daulatkan,'' jelasnya.
habis.

mengata orang awak yang lebih

Hisham: Pas tidak ikhlas martabatkan Islam

KUALA LUMPUR 17 Julai - Tindakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berdolak-dalik dan tidak konsisten pendiriannya menggambarkan yang parti itu tidak ikhlas memperjuang dan memartabatkan kepentingan Islam.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Pas kini dilihat tersasar daripada perjuangan asal apabila lebih cenderung menjayakan agenda peribadi seorang pemimpin sahaja iaitu Nik Abdul Aziz.
Beliau yakin sebahagian besar penyokong Pas mengimpikan sebuah parti yang menampilkan agenda lebih besar demi kepentingan agama dan bangsa, tidak sekadar jumud kepada kehendak Menteri Besar Kelantan itu semata-mata.
"Saya tahu penyokong Pas tidak bersetuju parti itu digerakkan atas kemahuan dan kehendak seorang pemimpin sahaja.
"Ada had dan batasan untuk kita berpolitik, sekiranya Pas betul-betul ikhlas memperjuangkan Islam, jangan berdolak-dalik dalam membuat pendirian.
"Banyak luahan yang diterima daripada penyokong Pas sendiri menyatakan kepimpinan parti mereka banyak tidak sehaluan dan tidak sekata jika dibandingkan dengan kepimpinan sebelum ini," katanya.
Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Seputeh di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz yang bersetuju untuk berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin asalkan perbincangan itu tidak menjurus kepada perpaduan antara Pas dan UMNO.
Nik Abdul Aziz sebaliknya mahu pertemuan tersebut memberi fokus terhadap rundingan pemberian royalti minyak yang dimohon oleh Kelantan.
Mursyidul Am Pas itu berpendapat agenda perpaduan antara kedua-dua parti telah lama berkubur dan menganggap UMNO adalah parti yang jelas menolak Islam.
Ditanya mengenai gesaan ramai pihak termasuk golongan ulama di negara ini yang komited bahawa kedua-dua parti perlu bersatu untuk menegakkan Islam, Hishammuddin berkata, UMNO tidak meletakkan harapan perbincangan lanjut mengenai agenda perpaduan ini dengan hanya seorang pemimpin dalam Pas.
"Kita (UMNO) perlu melihat perkara ini secara menyeluruh termasuk dalam kalangan penyokong dan pemimpin Pas lain yang ikhlas mahu melihat perkara ini berjaya," katanya.
Malah katanya, UMNO sendiri belum membincangkannya secara mendalam sama ada melalui peringkat pengurusan parti atau biro politik.
"Jika betul-betul hendak duduk berbincang pasal kepentingan nasib Islam dan bangsa, mestilah ada titik persefahaman penuh jujur yang boleh membawa kepada satu usaha membina. Tiada sebabnya kita hendak berjumpa hanya untuk berbalah," katanya.

bagi la orang lain pulak!

Enggan aktif, Mat Taib perlu letak jawatan

KUALA LUMPUR 17 Julai - Ketua UMNO Bahagian Kelana Jaya, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib perlu melepaskan jawatannya dengan segera supaya UMNO bahagian itu dapat meneruskan perjuangan dalam menghadapi pilihan raya akan datang.
Ahli Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak) Malaysia, Datuk Salamon Selamat berkata, langkah itu perlu selepas bekas Menteri Besar Selangor itu dilihat 'tidak bermaya' dalam menjalankan tugasnya sebagai ketua bahagian itu sejak dua tahun lalu.
"Tidak ada sebarang isyarat daripada beliau (Muhammad) tentang apa yang hendak dilakukan. Beliau juga langsung tidak keluarkan kenyataan, arahan atau menentukan arah tuju kepada pemimpin UMNO di bawahnya.
"Kepimpinan UMNO Kelana Jaya mesti nampak ke depan dan mempunyai banyak idea dalam menyatukan orang UMNO dan Melayu terutama sekali dalam keadaan politik di bawah negeri pakatan pembangkang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau mengulas desakan pemimpin akar umbi UMNO Bahagian Kelana Jaya yang menuntut Muhammad membuat keputusan sama ada mahu kekal menerajui mereka atau meletakkan jawatan.
Ini berikutan bekas Menteri Besar Selangor itu memencilkan diri terhadap perjalanan UMNO bahagian berkenaan sejak hampir dua tahun lalu.
Salamon yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga, Shah Alam berkata, UMNO Kelana Jaya buat masa ini amat memerlukan seorang pemimpin yang lebih bersemangat dan berwawasan untuk menggerakkan jentera parti di peringkat cawangan hingga ke peringkat atas.
"Muhammad perlu melakukan sesuatu dalam mengembalikan keyakinan kepimpinan muda dan lama UMNO di bahagian itu demi masa depan orang Melayu.
"Saya sebagai pemimpin Veteran UMNO, di sini cuma melontarkan pandangan dan sekiranya beliau mahu cergas dalam politik semasa kita alu-alukan. Jika mahu berundur ia perlu dilakukan melalui perbincangan bersama UMNO di bahagian itu dalam meningkatkan kekuatan UMNO negeri," katanya.