Wednesday, November 3, 2010

Harta buat Emma pening

LONDON: Bintang Harry Potter, Emma Watson, berkata selama bertahun-tahun dia tidak tahu berapa nilai kekayaan diperolehnya hasil peranan sebagai Hermione Granger dalam filem berkenaan.
Apabila ada pihak memaklumkan nilai kekayaan itu pula, Emma, 20, dilaporkan berasa pening.
BUKAN SEPERTI REMAJA BIASA...sebagai pelakon, Emma terikat dengan pelbagai syarat ketat selama membintangi filem Harry Potter.
BUKAN SEPERTI REMAJA BIASA...sebagai pelakon, Emma terikat dengan pelbagai syarat ketat selama membintangi filem Harry Potter.

Dalam, temubual dengan majalah Vogue edisi Britain untuk keluaran Disember ini, Emma berkata, ketika berusia 17 atau 18 tahun, dia ada berbincang mengenai wang dengan bapanya.

“Menjelang penerbitan filem Harry Potter ketiga atau keempat, wang saya mula semakin banyak menyebabkan saya tak tahu apa yang perlu dibuat.

“Wang banyak menyebabkan saya pening, sangat emosi dan terkejut,” katanya dalam temubual dengan majalah berkenaan.

Sebelum itu, katanya, dia hidup dengan belanja mingguan kira-kira �50 (RM247) seminggu.

Dia kemudian mengikuti kursus pengurusan kewangan dan nilai harta Emma kini dianggarkan kira-kira RM99 juta.

Kini menuntut di Universiti Brown di Amerika Syarikat, Emma dipilih menjadi penghias muka depan majalah Vogue dengan menampilkan gaya rambut terbarunya yang pendek.
Majalah edisi Britain itu akan mula berada di pasaran Jumaat ini.

Kata Emma, dia memotong rambutnya selepas menghabiskan penggambaran dua filem terakhir siri Harry Potter.

“Selama sembilan tahun bersama Harry Potter, saya terikat dengan syarat tidak boleh memotong rambut atau berkulit perang,” katanya.

Menurut Emma, dia sentiasa terhalang menikmati hidup seperti remaja lain.

“Bermacam-macam yang mereka boleh lakukan, saya tak boleh.

“Justeru, apabila ada peluang menukar penampilan, saya terus lakukan,” katanya.

Filem ketujuh Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows (bahagian pertama) mula ditayangkan pada 19 November ini, sebelum siri terakhirnya (bahagian kedua) dijadualkan pada Julai tahun depan. - Reuters

SPR sifatkan pemberian wang Nik Aziz sebagai rasuah03/11/2010 8:10pm

GUA MUSANG 3 Nov. – Tindakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi sejumlah wang kepada penduduk Orang Asli di Lojing Isnin lepas boleh disifatkan sebagai cubaan membeli undi dan rasuah.
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, mengikut Seksyen 10(a) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 apa-apa pemberian wang kepada pengundi yang boleh mendorong pengundi itu mengundi ditafsirkan sebagai rasuah atau cuba membeli undi.
"Apa yang saya sebutkan itu di bawah konteks undang-undang. Itu hak masing-masing, tetapi dalam undang-undang wang diterima oleh pengundi berdaftar dalam kawasan pilihan raya akan berlaku, wang itu diberi oleh siapa juga atas nama parti ke atau calon, maksudnya jelas memang boleh dirujuk seksyen tersebut,” katanya pada persidangan media di sini hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar hari ini mengenai tindakan Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan memberikan sejumlah wang kepada penduduk Orang Asli di Lojing yang disifatkan sebagai tindakan terdesak membeli undi.
Katanya, badan yang bertindak menguruskan pilihan raya itu telah memberikan pandangannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan menyerahkan perkara tersebut kepada agensi tersebut untuk diambil tindakan. – Bernama

Hikmah semasa berkempen di Galas: Tok Guru Islamkan 3 orang penduduk AsalTok Guru Islamkan 3 Orang Asal


LOJING,2 Nov - "Aku bersaksi tiada tuhan selain Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah", demikian maksud kalimah syahadah yang telah dilafazkan oleh tiga orang penduduk asal Kampung Sandrop dalam Program Muhibbah Menteri Besar Kelantan bersama Masyarakat Orang Asal semalam.


Majlis pengislaman mereka yang dihadiri lebih daripada 300 orang penduduk asal menjadi lebih bermakna apabila ucapan lafaz syahadah mereka dipimpin oleh YAB Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri dan disaksikan oleh calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan turut hadir pada majlis itu adalah Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood dan Dr. Hatta Ramli, Ahli Parlimen Kuala Krai.

Ketiga-tiga saudara baru itu, Hashim Along, 32, Ramle Sabri, 20 dan Asot Jeli adalah berasal dari Kampung Sandrop juga.Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan diiringi calon PAS juga sempat meluangkan masa menziarahi Keluarga arwah Salmah Bt. Uda, 43 tahun yang meninggal pada Jumaat lalu.

Suami arwah, Alim Akai, 49 tahun yang terkejut dengan ziarah itu menyambut baik kunjungan Tok Guru dinasihati agar bersabar dan turut diberi sumbangan peribadi oleh beliau.Calon PAS yang merupakan seorang doktor, sempat memberi penerangan ringkas mengenai bahaya penyakit stroke dan darah tinggi.- http://n45galas.pas.org.my