Friday, January 31, 2014

Kitar 9 juta botol untuk sekolahkan anak


Beijing: Sepasang suami isteri sanggup mengitar semula botol plastik sejak 10 tahun lalu semata-mata mahu memastikan dua anak lelaki mereka mendapat pendidikan sempurna sehingga peringkat universiti.

Zhu dan isterinya Liu menganggarkan mengitar semula hampir sembilan juta botol plastik dan lebih 20 tan bahan plastik.


“Kami sanggup melakukan apa saja demi anak kami itu.

“Malah kejayaan mereka juga akan menguntungkan negara ini,” katanya.


Setiap hari, bagi memastikan botol dikutip boleh dikitar semula, Liu membuka label setiap satu menggunakan tangannya sebelum diasingkan mengikut warna.


Hasilnya, anak sulung mereka kini mempunyai PhD dan bakal menyambung pengajiannya di Jerman.

Zhu berkata, pada 2006 anak bongsunya yang berada di universiti untuk tahun ketiga pengajiannya tiba-tiba mahu berhenti belajar dan memulakan perniagaan.

“Saya risau dengan keputusannya dan memujuknya menumpukan perhatian terhadap pelajarannya.

“Duit boleh dicari kemudian,” katanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/31

Tentera Filipina bunuh 40 militan Islam


Manila: Tentera Filipina membunuh sekurang-kurangnya 40 pejuang Islam dan menguasai kubu kuat mereka dalam operasi selama dua hari terhadap kumpulan Gerakan Pembebasan Islam Bangsamoro.

President Benigno Aquino III berkata kubu berkenaan dilengkapi kemudahan membuat bom.Katanya, tentera melancarkan operasi itu bagi melindungi orang kampung selepas kumpulan terbabit menyerang wilayah Maguindanao.

“Matlamat tentera ialah melumpuhkan kemampuan kumpulan itu supaya mereka tidak lagi mengancam keselamatan negara,” katanya.

Gerakan itu melancarkan serangan ke kawasan petempatan awam sejurus selepas Manila dan Barisan Pembebasan Islam Moro menandatangani perjanjian damai di Malaysia.


Mereka berjanji terus melawan kerana menganggap perjanjian berkenaan tidak membolehkan kewujudan wilayah berpenduduk majoriti Muslim yang terpisah dari Manila.


Pertempuran itu menyebabkan seorang tentera maut dan 12 lagi cedera akibat letupan bom yang disembunyikan di sekitar sebuah masjid.

- AP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/31