Thursday, April 9, 2015

Kisah Pemilik Porsche yang Kini Jadi Gelandangan


    9 April 2015
ABC Cameron Hunter di tempat penampungan gelandangan di Darwin.
DARWIN — Di masa lalu, Cameron Hunter tinggal di rumah mewah, memandu kereta Porsche jenis sport, serta merupakan pemilik perusahaan. Kini ia hidup di penampungan kaum gelandangan di Darwin, Australia.

"Saya telah mencapai kejayaan dalam hidup saya. Namun, situasi memang boleh berbalik drastik," ucap Hunter kepada ABC.

Kini dia merupakan lelaki tanpa rumah dan terpaksa tinggal di sebuah penampungan untuk gelandangan di kota Darwin.

Salah satu bukti baki kejayaan hidupnya adalah sebuah foto dari tahun 1997. Di situ Hunter berpose dengan kereta kesayangannya, sebuah Porsche warna biru.

Tidak lama sesudah foto tersebut diambil, Hunter menjual keretanya, dan pelan tetapi pasti terjatuh ke dalam hidup yang kini membuatnya menjadi gelandangan di ibu kota Northern Territory tersebut.

"Rasanya seperti kematian yang datang perlahan-lahan," tuturnya.

"Ibarat main catur, setiap saat saya terjatuh ke situasi yang buruk dan semakin memburuk. Sudah tujuh kali saya mengalami situasi hanya memiliki pakaian di badan," tambah Hunter.

Hunter berasal dari New Zealand, yang ia tinggalkan ketika usianya 20-an tahun setelah menjual kereta kesayangannya dan memutuskan memulai hidup baru.

Ia bepergian ke Eropah dan menjadi gelandangan di Perancis selama dua tahun. Entah bagaimana caranya, dia kemudian tinggal di Thailand, tetapi kemudian dideportasi setelah dua tahun di negara itu.

"Saya dideportasi ke Australia, disambut oleh petugas di lapangan terbang yang kemudian mencarikan tempat tinggal buat saya," tuturnya.

Hunter akhirnya berhasil mendapatkan pekerjaan di lombong Kalgoorlie di Australia Barat dan boleh membeli rumah.

Namun, nasib buruk kembali menerpanya. Ia mengemplang kredit rumahnya kerana kehilangan pekerjaan.

"Saya sakit pinggang dan akhirnya tidak dapat bekerja. Dua tahun dalam situasi demikian," tambah Hunter.

Ia tiba di Darwin tahun 2003 dan sejak itu kadang bekerja kadang menganggur.

Sejak tahun lalu, Hunter mengajukan permohonan untuk mendapatkan tempat tinggal di penampungan Bahkita Centre di Darwin.

 
ABC Cameron Hunter di masa jayanya.
Tempat itu dikelola oleh badan amal St Vincent de Paul yang menyiapkan kamar tidur bagi para gelandangan.

Sejak tinggal di tempat itu, Hunter kembali belajar dan kini mulai bekerja sambilan.

"Saya ingin membangun kembali hidup saya, menemukan jati diri saya kembali," katanya.

"Masih panjang perjalanan ke depan kerana saya baru 40-an tahun, dan kini saya tahu apa yang ingin saya lakukan dan bagaimana melakukannya," tambah Hunter.

Di Northern Territory tercatat 15,500 gelandangan yang hidup tanpa rumah, pada umumnya merupakan warga aborigin.
Editor : Egidius Patnistik
Sumber http://idahsalam.blogspot.com/2015/04/kisah-pemilik-porsche-yang-kini-jadi.html

PRK Permatang Pauh catat sejarah buat SPR

PUTRAJAYA: Pilihan Raya Kecil Parlimen (PRK) Permatang Pauh mencatat sejarah tersendiri buat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kerana ia perlu diadakan berikutan keputusan mahkamah.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata sepanjang pengetahuan beliau, suruhanjaya itu tidak pernah mengadakan PRK sama ada Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) yang disebabkan wakil rakyatnya dijatuhi hukuman penjara oleh mahkamah.
"Ini satu perkara baharu buat SPR. Berdasarkan pengalaman saya sejak menjadi pengerusi, tidak pernah ada PRK kerana keputusan mahkamah.
"PRK yang diadakan adalah disebabkan kematian wakil rakyat atau penyandangnya meletak jawatan," katanya dalam sidang media berkaitan PRK Parlimen Permatang Pauh di sini, hari ini.
SPR menetapkan PRK Permatang Pauh diadakan pada 7 Mei ini, penamaan calon pada 25 April manakala pengundian awal ditetapkan pada 3 Mei.
PRK Permatang Pauh diadakan berikutan keputusan Lembaga Pengampunan pada 16 Mac lalu yang menolak petisyen pengampunan diraja yang dipohon Ahli Parlimen kawasan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui anggota keluarganya, sekali gus menyebabkan ketua pembangkang itu hilang kelayakan sebagai wakil rakyat.
Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun bagi sabitan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.
- BERNAMA

Obama jejak kaki ke Jamaica, presiden AS pertama sejak 1982

KINGSTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama tiba di Jamaica, hari ini, menjadi presiden pertama AS menjejakkan kaki semula ke negara pulau itu sejak 1982.
Obama berada di Jamaica sempena Sidang Kemuncak Negara Caribbean dan dijangka menghulurkan bantuan dalam mengatasi krisis minyak antara Venezuela dan Caracas.
Beliau kemudian dijangka terbang ke Panama lewat hari ini bagi mengadakan pertemuan dengan Presiden Cuba, Raul Castro. - AFP

PAS Atur Perbualan Telefon Tun M-Sirul Tak Lama Lagi


Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 2:15 PM
Dr Mahathir mendengar penjelasan Piah (dua dari kanan) pada pertemuan yang diatur Mahfuz (kiri) di Yayasan Perdana di Putrajaya, Rabu.

KUALA LUMPUR: Selepas berjaya menemukan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan ibu Sirul Azhar Umar, pembangkang seterusnya mahu bekas Perdana Menteri itu memberi tekanan kepada pihak berkuasa supaya melakukan siasatan semula terhadap kes berprofil tinggi itu.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar berkata, pihaknya mahu mengaturkan pertemuan kedua dengan Dr Mahathir, kali ini bagi memberi ruang kepada Sirul yang didapati bersalah membunuh model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu menjelaskan sendiri kedudukan sebenar kes tersebut.
“Saya percaya Tun Mahathir boleh beri tekanan supaya siasatan semula dapat dilakukan. Saya harap Sirul akan menceritakan segala-galanya kepada Tun Mahathir.
“Jika Sirul berjaya menceritakan kepadanya, saya percaya Tun Mahathir tahu apa yang harus beliau lakukan,” katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini, Khamis.
Pada Rabu, ibu Sirul, Piah Samad mengadakan pertemuan tertutup dengan Dr Mahathir di bangunan Yayasan Perdana di Putrajaya yang turut dihadiri Mahfuz dan bapa saudara Sirul, Mustafa Samad.
Menurut Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, beliau merancang untuk memberi ruang kepada Sirul bercakap sendiri dengan Dr Mahathir menerusi telefon.
“Saya percaya Tun Mahathir akan bercakap sendiri dengan Sirul nanti.
"Saya harapkan Sirul akan dapat ceritakan segala-galanya kepada Tun Mahathir melalui perbualan telefon yang akan saya aturkan sekali lagi bersamanya,” katanya.
Sirul dan bekas rakan sepasukannya dalam Unit Tindakan Khas, Azilah Hadri, disabitkan kesalahan pada 13 Januari tahun ini, atas dakwaan membunuh Altantuya di Shah Alam, pada 2006.
Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap Sirul tanpa kehadirannya kerana beliau ketika itu berada di Australia.
Dr Mahathir dalam blognya sebelum ini berkata, tidak adil jika Sirul dan Azilah dikenakan hukuman gantung kerana mereka hanya bertindak mengikut arahan.
Bekas Perdana Menteri itu menggesa polis memandang berat kenyataan Sirul itu dan menjalankan siasatannya memandangkan setakat ini motif pembunuhan itu masih tidak dikenal pasti.
Bagaimanapun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengatakan polis sudah menyiasat perkara itu sebelum ini.

Dewan Rakyat Kecoh, Pembangkang Bantah Sidang Berlarutan Hingga Lewat Malam


Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 7:00 AM
Gobind bangkit meminta agar persidangan Dewan Rakyat tidak berlarutan hingga lewat malam.

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Rakyat pada Rabu kecoh apabila anggota Parlimen pembangkang tidak berpuas hati dengan perjalanan mesyuarat itu yang masih tidak dihentikan walaupun sudah melewati 12 tengah malam.
Kekecohan berlaku apabila Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) bangkit meminta penjelasan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamed Said yang ketika itu mempengerusikan mesyuarat, untuk mempertimbangkan bagi menghentikan mesyuarat yang telah berlarutan sehingga lewat malam.
"Dua hari lepas kita sudah bermesyuarat sehingga 2.30 pagi dan hari ini kita masih ada empat rang undang-undang untuk dibincangkan dan saya rasa mungkin ambil masa hingga 3 atau 4 pagi.

"Saya mahu membahaskan rang undang-undang ini tapi macam mana, mungkin kita tidak diberi masa untuk bahas, semua mahu cepat, macam mana mahu debat dengan berkualiti," katanya yang menyebabkan beberapa lagi anggota Parlimen pembangkang bangkit menyokong.

Rata-rata anggota Parlimen yang ketika itu sedang membahaskan rang undang-undang Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015, mempersoal mengapa kerajaan tergesa-gesa membentang dan meluluskan lapan daripada 11 rang undang-undang yang disenaraikan dalam aturan mesyuarat pada Rabu.

"Kalau sudah tidak ada asas (untuk teruskan mesyuarat) kenapa mesti diteruskan sehingga 3 atau 4 pagi," tegas Gobind Singh. 
G. Manivannan (PKR-Kapar) pula mendesak menteri berkaitan menjelaskan kenapa kesemua rang undang-undang itu mesti diluluskan hari ini: "Kenapa kita tidak boleh bahaskan rang undang-undang ini esok (Khamis).
"Michael Jeyakumar Devaraj (PSM-Sungai Siput) pula menyifatkan tindakan untuk meluluskan segera rang undang-undang seolah-oleh menghina Parlimen dan menjadikannya seolah-olah seperti 'pak turut' sahaja.

"Ini ertinya macam tak perlukan Parlimen. Kalau macam ini mana kita hendak ambil masa untuk kemukakan perbahasan berkualiti," hujahnya.

Manakala anggota Parlimen BN pula mempertahankan tindakan kerajaan untuk meneruskan persidangan dan menggesa anggota Parlimen pembangkang untuk pulang jika tidak sanggup menunggu.

"Kita ada asas (untuk bahaskan rang undang-undang). Kalau malas, balik rumah," kata Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling). 
Sementara itu, Tan Sri Annuar Musa (BN-Ketereh) menyifatkan kekalutan pembangkang itu disebabkan kini mereka tidak mempunyai 'ketua', sehingga menimbulkan kemarahan wakil rakyat pembangkang.
Keadaan itu, bagaimanapun reda apabila Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ronald Kiandee menegaskan untuk meneruskan mesyuarat seperti usul yang dipersetujui sebelum itu.

Terdahulu pada Rabu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim mengemukakan usul melalui Peraturan Mesyuarat 12(1) untuk tidak menghentikan mesyuarat sehingga selesai Rang Undang-Undang Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Pindaan) 2015.

Bagaimanapun, bacaan kedua bagi Rang Undang-Undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2015 dan Rang Undang-Undang Keterangan (Pindaan) 2015 ditangguhkan dan akan dibawa ke persidangan akan datang.

Setakat 12 tengah malam, sidang dewan sedang membahaskan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015 selepas meluluskan Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Pindaan) 2015.

Empat lagi rang undang-undang iaitu Rang Undang-Undang Suruhanjaya Sekuriti (Pindaan) 2015, Rang Undang-Undang Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Pindaan) 2015, Rang Undang-Undang Kumpulan Wang Persaraan (Pindaan) 2015 dan Rang Undang-Undang Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludulan Migran (Pindaan) 2015 menanti untuk diselesaikan.

Mat Sabu Beri Bayangan Akan Pertahan Jawatan


Diterbitkan: Khamis, 9 April 2015 1:37 PM
Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR: Mohamad Sabu membayangkan akan mempertahankan jawatan kedua tertinggi PAS yang disandangnya pada pemilihan parti Jun ini apabila menjelaskan peranannya membantu memperluaskan pengaruh parti itu.
Pendirian tersebut dapat dilihat menerusi kenyataannya yang menegaskan peranan beliau sebagai timbalan presiden yang melengkapi tugas presiden parti, terutamanya dalam membantu memperluaskan pengaruh PAS kepada bukan Islam dan badan bukan kerajaan (NGO).
"Saya bantu (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) perluas pengaruh PAS kepada bukan ahli, NGO dan bukan Islam dari semasa ke semasa. Presiden sibuk dengan tugas yang banyak di peringkat negeri dan antarabangsa terutama berkaitan Islam.
"Maka ruang yang lain saya cuba bantu melebarkan pengaruh PAS. Itu peranan yang saya mainkan," katanya sambil menolak dakwaan bahawa beliau tidak membantu presiden dalam parti.
Bagaimanapun, beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu menegaskan keputusan sebenar sama ada bertanding atau sebaliknya hanya akan ditentukan selepas 1 Mei ini.
"Saya tak mahu komen apa-apa. Tunggu selepas 1 Mei," katanya ringkas.
Jelasnya, buat masa ini beliau belum membuat sebarang keputusan kerana sibuk dengan beberapa tugasan terutamanya persiapan untuk Himpunan #KitaLawanGST pada 1 Mei ini.
"Saya tak buat analisa lagi dan nak tunggu perkembangan. Saya juga sibuk ke sana ke sini. Blog orang hentam saya pun tak sempat nak tengok. Saya tumpu untuk lawan Umno dan Barisan Nasional (BN)," katanya.
Ketika ditanya mengapa beliau dilihat mengambil pendirian untuk terus mengunci mulut mengenai perkara ini, Mat Sabu berkata: "Kalau orang nak kahwin kali kedua tu dia tak bising."

Terdahulu, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyatakan kesediaannya untuk bertanding jawatan No.2 itu jika mendapat pencalonan dari mana-mana kawasan untuk jawatan tersebut.

Pemilihan Jawatankuasa PAS Pusat akan diadakan setiap dua tahun dan bagi pemilihan jawatan peringkat pusat kali ini akan diadakan pada Muktamar Tahunan PAS ke-61 yang dijangka pada 1 Jun ini.

Dalam perkembangan berasingan, Mat Sabu menegaskan tindakan beberapa Ahli Parlimen PAS yang tidak hadir pada pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Pencegahan Jenayah (POTA) 2015 di Dewan Rakyat, awal pagi Selasa tidak sepatutnya dijadikan isu.

"Saya tidak melihat tidak hadir dalam satu insiden itu sebagai satu isu. Kadang-kadang hari nak bentang akta tu seorang Ahli Parlimen ada urusan lain sama ada urusan parti, kadang kala urusan keluarga. Kita kena lihat rekod kehadiran dan penyertaan di Parlimen. Itu yang lebih adil, yang patut wartawan kena dedahkan," katanya.

Pada Rabu, Pensyarah Undang-Undang Universiti Malaya, Azmi Sharom menyelar lebih 20 Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) yang tidak hadir pada pembentangan RUU POTA 2015 di Dewan Rakyat, awal pagi Selasa.

"Kamu tahu di mana Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) ketika itu. Kamu tahu?

"Kamu sepatutnya di sana," kata Azmi pada forum Moderate Malaysia, Selasa.

Menurutnya, Ahli Parlimen PR sepatutnya mampu menyekat RUU tersebut jika kesemua mereka berada di Dewan Rakyat.

Namun, Mat Sabu berkata ketiadaan beberapa Ahli Parlimen PAS seperti Datuk Mahfuz Omar dan Siti Mariah Mahmud yang aktif dalam perdebatan di Parlimen berlaku secara kebetulan pada waktu tersebut.

Mahfuz tawar biaya kos siasatan semula


 Mahfuz Omar
Mahfuz Omar
KUALA LUMPUR - Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar menyindir Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, mengatakan bersedia mencari penaja bagi membiayai kos perbelanjaan siasatan semula ke atas bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Sirul Azhar Umar jika pihak berkuasa tiada kemampuan.

Beliau berkata, tawaran itu dibuat selepas Khalid mengatakan sudah menghantar pegawai penyiasat untuk mengambil keterangan Sirul baru-baru ini.

"Saya sedia menawarkan orang yang akan membiayai bukan sahaja pegawai siasatan jenayah PDRM bahkan KPN sendiri untuk ke Pusat Tahanan Imigresen Australia untuk jalankan siasatan," katanya pada sidang media di lobi bangunan Parlimen, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semalam yang meluangkan masa mendengar rintihan ibu kepada Sirul, Piah Samad dalam satu pertemuan di Yayasan Perdana, Putrajaya, semalam.

Mahfuz yang juga Ketua Whip Parlimen Pas mengakui pertemuan tersebut telah diaturkan pihaknya susulan permintaan Dr Mahathir supaya kertas siasatan ke atas Sirul dibuka semula susulan pembunuhan warganegara Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

"Saya akui memang betul semalam saya telah bawa ibu dan bapa saudara Sirul berjumpa dengan Tun Mahathir di Yayasan Perdana di Putrajaya yang berlangsung selama 40 minit, semalam.

"Saya terpaksa rahsiakan pertemuan itu daripada pengetahuan media takut ada halangan dan usaha untuk menggagalkan pertemuan itu," ujarnya sambil menggambarkan Dr Mahathir amat tekun mendengar luahan hati ibu Sirul.

Katanya lagi, pertemuan tersebut telah memberi nafas baharu kepada Piah sekeluarga apabila meletakkan harapan tinggi kepada Dr Mahathir supaya suatu tindakan perlu diambil untuk menegakkan keadilan.

Sementara itu, Mahfuz juga akan mengaturkan pertemuan sama dalam masa terdekat bagi membolehkan Sirul membuat pendedahan kes pembunuhan itu kepada Dr Mahathir melalui panggilan telefon.

"Saya harapkan pertemuan ibu Sirul dengan Tun Mahathir diadakan bagi membolehkan saya buat panggilan dan beri peluang kepada Sirul bercakap dengan Tun Mahathir untuk menceritakan perihal apa yang berlaku sebenarnya," katanya lagi.

Kandungan kargo bukan punca MH370 hilang


mh 370
KUALA LUMPUR - Kerajaan menyangkal dakwaan kononnya kandungan kargo berbahaya yang dibawa pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 sebagai punca kehilangannya.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi berkata, perkara itu adalah berdasarkan Laporan Interim dan Maklumat Fakta yang disediakan Pasukan Penyiasatan Keselamatan (Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa) (ICAO) Malaysia bagi MH370 yang dikeluarkan pada 8 Mac lepas, yang tidak menyatakan kandungan kargo mempunyai kaitan dengan misteri kehilangan pesawat itu.

"Laporan Interim setebal 600 muka surat itu telah perjelas rekod persiapan bagi penerbangan itu, komunikasi antara kokpit dengan kawalan lalu lintas udara, laluan penerbangan berdasarkan data satelit, kru dan kargo penerbangan malang berkenaan.
"Kandungan kargo tidak ada kena mengena atau menjejaskan operasi penerbangan MH370," katanya semasa menjawab soalan Datuk Kamarudin Jaffar (Pas-Tumpat) yang mendakwa kerajaan belum menyatakan isi kandungan kargo yang dibawa pesawat berkenaan.
Pada 8 Mac tahun lepas, penerbangan MH370 daripada Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal didapati hilang daripada imbasan radar semasa dalam penerbangan di ruang udara Laut China Selatan kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam.

Pesawat Boeing 777-200ER itu kemudiannya diumumkan berakhir di selatan Lautan Hindi dengan operasi besar-besaran mengesan pesawat dilakukan sehingga kini.
Terdahulu, semasa menjawab soalan Datuk Seri Tiong King Sing (BN-Bintulu), Abdul Aziz berkata ia tertakluk kepada ketetapan ICAO dan Jabatan Penerbangan Awam berhubung garis panduan serta prosedur operasi standard (SOP) Polis Bantuan di lapangan terbang mengenai pengendalian barangan berbahaya yang dibawa melalui pesawat komersial.
"Mengikut garis panduan itu, semua barangan yang dilarang seperti pistol, senjata tajam, peluru dan sebagainya tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam pesawat awam dan sekiranya dikesan pada penumpang atau dalam bagasi, ianya akan dirampas serta dilupuskan.

"Manakala bagi penumpang yang memiliki lesen individu untuk membawa senjata api melalui pesawat awam akan tertakluk kepada prosedur pengendalian senjata api syarikat penerbangan itu sendiri," katanya.

Abdul Aziz berkata, ICAO juga mengeluarkan arahan penguatkuasaan larangan membawa bahan cecair, aerosol dan gel bagi semua penumpang penerbangan antarabangsa kecuali ia tidak melebihi satu liter bagi setiap penumpang.

Setiap barang-barang terlarang yang dirampas akan dilupuskan mengikut prosedur yang telah ditetapkan, katanya. – Bernama

Datang Ikea untuk tidur


Datang Ikea untuk tidur
Foto Sumber Dailymail.uk
BEIJING - CHINA. Syarikat perabot popular, Ikea kini melarang pelanggan daripada tidur di perabot-perabot yang dipamerkan di gudang-gudang jualan mereka di China.
 
Menurut Yahoo News, larangan berkenaan dibuat selepas terdapat sejumlah besar 'pelanggan' datang hanya untuk menikmati penghawa dingin dan keselesaan perabot dan langsung tidak membuat sebarang pembelian.
 
Sebelum ini, Ikea Beijing membuka bilik pameran tambahan dan menjemput pelanggan yang kepenatan untuk 'tidur sebentar' di atas sofa dan katil.
 
Namun, aktiviti berkenaan menjadi serius dan mengurangkan jumlan pelanggan yang berpotensi untuk membeli barang di gudang-gudang pameran.

Pewaris takhta Britain akui benci 'selfie'


Pewaris takhta Britain akui benci 'selfie'
Putera Harry
CANBERRA - AUSTRALIA. "Saya tahu kamu muda, tapi selfie adalah teruk," kata Putera Harry dalam satu acara bersama peminat, 5 April lepas.

Menurut AFP, pewaris takhta ketiga Britain berumur 30 tahun tersebut memberitahu para remaja dalam acara Down Under berkenaan untuk mengambil gambar secara normal.

Seorang pakar dari Universiti Melbourne memberitahu, tindakan Putera Britain berkenaan adalah bijak untuk para pengguna media sosial yang menginjak dewasa.

"Orang muda patut tahu, apa yang mereka letak di dunia maya, akan kekal di dunia maya, walaupun kamu membuangnya," kata Lauren Rosewarne.

"Beliau (Putera Harry) tahu mengenai perkara tersebut," tambahnya.

Putera Harry kini berada di Australia untuk sebulan sebelum bersara dari perkhidmatan tentera pada Jun nanti.

BMW nafi dakwaan, kereta untuk sidang Asean ke-26


BMW nafi dakwaan, kereta untuk sidang Asean ke-26
Gambar kereta BMW yang dimuat naik di Facebook Rafizi.
SHAH ALAM - BMW Group Malaysia menafikan dakwaan yang mengatakan kerajaan membeli beberapa kereta mewah BMW 5 Series dan 7 Series.

Sebaliknya, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Malaysia, Alan Harris berkata, kereta dengan nombor pendaftaran jata negara itu adalah kenderaan rasmi yang akan digunakan untuk Sidang Kemuncak Asean 2015 ke-26, ditaja sepenuhnya oleh syarikat itu.

“Kereta berkenaan tidak dibeli oleh kerajaan persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, kenderaan itu akan digunakan dalam Sidang Kemuncak Asean 2015 ke-26 di Kuala Lumpur dan Langkawi dari 24 hingga 28 April 2015.

“Kesemua BMW 5 Series dan BMW 7 Series itu akan digunakan untuk delegasi dan tetamu terhormat sepanjang persidangan itu,” jelasnya.

Terdahulu, dalam satu sidang akhbar di Lobi Parlimen, Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli meminta penjelasan kerajaan berhubung dakwaan pembelian enam kereta mewah BMW 7 Series oleh kerajaan yang dipasang nombor plat jata negara.

Rafizi mendakwa, kereta tersebut berada di cawangan BMW Bandar Puteri, Puchong dan meminta pihak BMW mengesahkan perkara berkenaan.

Katanya, beliau mendapat maklumat dan gambar-gambar berkenaan sekitar jam 7 hingga 10 pagi tadi.

“Berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada kakitangan dan pekerja di cawangan itu, kenderaan itu milik kerajaan.

“Mengukuhkan lagi spekulasi itu apabila kenderaan itu tidak mempunyai nombor pendaftaran sebaliknya hanya mempunyai jata negara,” katanya. 

Namun Rafizi mengakui, beliau tidak mengetahui tujuan pembelian kenderaan berkenaan.

Sementara itu, sebaik pendedahan dibuat oleh pihak BMW, Rafizi kemudiannya memuat naik posting terbaharu di laman sosial Facebooknya untuk memaklumkan perkara itu.

“Saya telah dimaklumkan bahawa BMW Malaysia menyatakan enam kereta BMW yang dipaparkan ditaja oleh BMW bagi persidangan Asean.

“Terima kasih kepada orang ramai yang mengambil gambar dan lain-lain; syukur bukan duit GST rakyat yang digunakan untuk membeli kereta-kereta ini,” katanya.

Rezeki dari sebiji nangka madu


Rezeki dari sebiji nangka madu
Nasrul sedang memotong nangka madu untuk dibungkus dan dijual kepada pelanggan
KULIM - Hanya berbekalkan sebiji nangka, seorang bekas pekerja swasta mampu memperoleh sumber pendapatan tetap.

Nasrul Zairi, 31, berkata, dia menjalankan perniagaan menjual nangka madu itu sejak dua tahun lalu secara sambilan namun ia lebih menguntungkan dan mengambil keputusan berniaga sepenuh masa.

“Saya pun tak menyangka idea daripada abang yang mencadangkan menjual nangka madu sekarang menjadi sumber pendapatan tetap.

“Saya tak perlu lagi bekerja kilang yang memenatkan sehingga tak ada masa dengan keluarga,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tambahnya, selain mudah untuk mendapatkan bekalan ia juga tidak memerlukan banyak perkakasan bagi mengekalkan kesegaran nangka tersebut.

“Ia mudah, tak perlu ada peti sejuk beku untuk simpan, beli sahaja nangka kemudian potong dan masukkan dalam plastik setelah ditimbang sebelum dijual kepada pelanggan,” katanya.

Nasrul yang juga mempunyai  dua anak juga berkata, nangka madu yang dijualnya juga mendapat permintaan tinggi daripada pelbagai kaum dan usia.

“Selalu kebanyakan wanita lebih menggemarinya  terutama pada waktu panas,” katanya.

Lepas belon bawa ribuan ‘The Interview’


Seoul: Seorang aktivis Korea Selatan berkata dia melepaskan belon yang membawa ribuan cakera video digital (DVD) filem yang mengisahkan plot membunuh pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, merentasi sempadan kedua-dua negara.
Lee Min-bok memberitahu, belon yang membawa filem ‘The Interview’ dilepaskan sebanyak empat kali dan yang terbaru Sabtu lalu.
Belon itu turut mengandungi wang dolar Amerika Syarikat dan risalah politik yang mengkritik kerajaan Kim selain mahu menonjolkan kemakmuran ekonomi Korea Selatan dengan harapan dapat memberi inspirasi kepada rakyat Korea Utara menentang pemimpin mereka di Pyongyang.
Korea Utara menganggap risalah yang dilepaskan dari Korea Selatan sebagai serangan ke atas kerajaannya dan sudah sekuan lama mendesak Korea Selatan mengharamkan aktivis berbuat demikian.
Tahun lalu, Pyongyang melepaskan tembakan selepas aktivis melancarkan belon ke arah negara itu. Bagaimanapun, Seoul berkata, aktivis hanya mengamalkan kebebasan bersuara. - AFP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/42485#sthash.MjtR71Qm.dpuf

Kunyah rambut kerana rindu

Zhoukou (China): Punca seorang kanak-kanak yang semakin kurus dan muntah setiap kali makan akhirnya diketahui selepas doktor mengeluarkan gumpalan rambut seberat dua kilogram dari perutnya, minggu lalu.
Liuniu Liang, lapan, dibawa ke hospital selepas bapanya menyedari anaknya semakin kurus.
Gumpalan rambut dalam perut Liuniu menyekat sistem penghadaman menyebabkan dia tidak boleh makan.
Bapa, Cai Liang, 36, berkata: “Kami sering melarangnya mengunyah rambut tetapi tidak menyangka gumpalan rambut akan terkumpul di dalam perutnya. Patutlah dia tidak boleh makan apa-apa.”
Kanak-kanak itu tinggal bersama datuk dan neneknya di Zhoukou sementara ibu bapanya bekerja di luar kawasan berkenaan hampir sepanjang tahun.
Apabila pulang pada Tahun Baru Cina lalu, Liang mula berasa bimbang apabila mendapati anaknya terlalu kurus.
Kanak-kanak itu akan muntah setiap kali selepas makan.
“Hanya selepas dirujuk ke hospital doktor menemukan benda asing dalam perutnya yang kemudian dikenal pasti rambut selepas ia dikeluarkan,” katanya.
Menurut doktor, Liuniu mungkin mengunyah rambut kerana tertekan tidak dapat berada di samping ibu bapanya. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 April 2015 @ 7:35 AM


GUMPALAN rambut seberat dua kilogram yang dikeluarkan daripada perut Liuniu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/42489#sthash.dcayRdUG.dpuf