Friday, February 15, 2013

cantik

 

Flotilla To Arakan With MAPIM..

Mat Sabu: Saya tidak akan minta maafMohamad Sabu
Mohamad Sabu
SHAH ALAM - Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu tidak akan memohon maaf kepada Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, sebaliknya menyerahkannya kepada peguam untuk tindakan selanjutnya.

Mohamad yang sebelum ini didakwa telah memfitnah Wan Ahmad menerusi kenyataan di dalam akhbar Harakah berhubung isu 'projek IC' Sabah, bertajuk “Ragu Peranan SPR, Wan Ahmad Omar mesti letak jawatan”.

Menurutnya, tiada apa yang perlu dibimbangkan dan hanya menunggu susulan peguamnya sahaja.
"Saya tidak mahu mengulas perkara tersebut. Yang pasti, tiada maaf, saya sudah serahkan semuanya kepada peguam. Tunggu sahaja nanti," katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Sebelum ini, Wan Ahmad menerusi peguamnya dari firma guaman Hafarizam Wan dan Aisha Mubarak telah menghantar satu notis mahkamah menuntut Mohamad, Pas, Angkatan Edaran Sdn Bhd, Ketua Pengarang akhbar Harakah dan penulis artikel tersebut membuat permohonan maaf tidak bersyarat dan menarik balik laporan berita itu dalam tempoh tujuh hari bermula 7 Februari lepas.

Tuntutan maaf tersebut adalah berikutan kenyataan Mohamad yang berunsur fitnah berikutan kenyataan di dalam akhbar Harakah baru-baru ini yang menggesa Wan Ahmad perlu meletakkan jawatan segera bagi memulihkan keyakinan rakyat terhadap SPR kerana beliau tidak boleh dipercayai lagi.

JPJ tetap pasang kamera AES di Pulau PinangBUTTERWORTH 15 Feb. - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang tetap akan memasang Kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di negeri ini walaupun tidak mendapat kebenaran kerajaan negeri.
Pengarah JPJ Pulau Pinang, Datuk Hassan Yaccob berkata, pihaknya mempunyai hak untuk memasang AES di jalan-jalan persekutuan di negeri ini tanpa perlu mendapat kebenaran kerajaan negeri.
Katanya, setakat ini masih belum ada rundingan atau perbincangan dibuat antara JPJ dan kerajaan negeri berhubung pelaksanaan sistem itu, namun pihaknya bersedia berbuat demikian sekiranya dipanggil.
"Kami akan pasang di jalan-jalan persekutuan kalau kerajaan negeri masih tidak benarkan. Mereka (kerajaan negeri) tidak boleh halang sebab jalan itu di bawah persekutuan, kecuali jalan negeri. Tapi, kalau boleh kami hendak pasang di semua jalan.
"Tetapi kita pun tidak mahu bersikap biadab dan akan berhubung dengan mereka (kerajaan negeri) sebelum mengambil sebarang tindakan," katanya pada sidang akhbar Op Selamat Tahun Baharu Cina di Stesen Penguatkuasaan JPJ Penaga, di sini, hari ini.
Hassan berkata, JPJ masih menunggu kebenaran daripada Jabatan Peguam Negara berikutan terdapat beberapa perkara yang masih dalam peringkat perbincangan, tetapi beliau percaya emasangan AES di Pulau Pinang akan dibuat secepat mungkin.
Katanya, setakat ini pihaknya telah mengenal pasti sebanyak 59 lokasi di sekitar negeri ini sebagai lokasi berisiko kemalangan, terutama kemalangan maut, untuk pemasangan kamera AES.
"Daripada jumlah itu, 39 akan dipasang di jalan utama dan lebuh raya bagi mengesan kesalahan membabitkan had laju, sementara 18 lagi akan dipasang di kawasan lampu isyarat. Kemungkinan kami akan pasang AES separuh daripada 59 lokasi yang telah dikenal pasti itu iaitu di jalan-jalan persekutuan," katanya.
- BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130215/dn_45/JPJ-tetap-pasang-kamera-AES-di-Pulau-Pinang#ixzz2KyZEkVId
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pelarian Rohingya hadapi saat sukarBANGKOK 14 Feb. - Pelarian Rohingya di pusat perlindungan sementara di Thailand mengalami saat sukar dan berdepan cabaran mental dan fizikal, sementara wanita dan remaja mereka hampir terputus maklumat tentang keadaan suami serta anak masing-masing.
Komunikasi merupakan isu utama di pusat perlindungan itu dan pergaduhan sering berlaku dalam kalangan komuniti Rohingya, selain meningkatnya masalah psikologi.
Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) telah melakukan penilaian di pusat itu, namun tidak di pusat tahanan Imigresen.
Isnin lalu, Ketua Perlindungan Kanak-kanak dan Wanita Songkhla, Nittaya Mukdamas pada mesyuarat bersama Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Nasional berkata, beberapa insiden keganasan berlaku di pusat pelarian yang menempatkan 105 orang, termasuk 22 pendatang dari pusat tahanan Imigresen Padang Besar dan 83 lagi dari pusat Imigresen Sadao.
Katanya, keadaan masyarakat Rohingya semakin tegang dan sering bergaduh sesama sendiri, hingga seorang ibu mengandung telah diserang oleh wanita Rohingya lain yang mengakibatkannya dikejarkan ke hospital berhampiran Songkhla pada 9 Februari lalu.
Sementara itu, seorang wartawan Bangkok Post dengan bantuan penterjemah menemubual wanita itu yang dikenali sebagai Nubahar yang sedang mengandung enam bulan serta mempunyai seorang anak perempuan berusia 15 bulan sejurus dia keluar dari hospital.
''Saya mempunyai masalah dengan beberapa wanita... seorang wanita bertindak memukul saya hanya kerana saya membuka kipas,'' katanya.
Menurut Nittaya, doktor telah memeriksa keadaan wanita itu dan keganasan yang dialaminya mungkin memberi kesan kepada kandungan dan kesihatannya.
Tiga pelarian yang dituduh menyerang wanita itu kini telah diusir dari pusat perlindungan itu ekoran keputusan mesyuarat tersebut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130215/lu_03/Pelarian-Rohingya-hadapi-saat-sukar#ixzz2KyYjYh6P
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tahanan Uighur dilapor hilangTOKYO 14 Feb. - Seorang daripada enam lelaki etnik Uighur yang ditempatkan semula di Palau, selepas dibebaskan dari penjara tentera Amerika Syarikat di Teluk Guantanamo dilaporkan hilang.
Timbalan ketua turus kepada Presiden Palau, Rhinehart Silas berkata, Adel Noori yang menetap di kepulauan itu sejak dibebaskan pada 2009, dilaporkan hilang sejak hujung tahun lalu.
Katanya, Adel yang dipenjara selama lapan tahun di Teluk Guantanamo kerana mempunyai kaitan dengan rangkaian pengganas tidak mempunyai pasport dan masih tidak jelas ke mana lelaki itu pergi.
Tambahnya, kerajaan baru mendapat maklumat tentang kehilangan Adel dan sedang menyiasat perkara itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130215/lu_07/Tahanan-Uighur-dilapor-hilang#ixzz2KyYMoj32
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Korea Selatan umum miliki peluru berpandu baharu

Gambar yang dikeluarkan di Seoul, semalam merakamkan kejayaan Korea Selatan melancarkan sistem peluru berpandu jarak jauh terbaharunya dari sebuah kapal perang. - AFP
SEOUL 14 Feb. - Dua hari selepas Korea Utara menlancarkan ujian nuklearnya, Korea Selatan, hari ini pula mengumumkan memiliki peluru berpandu baru, yang mampu mengenai mana-mana sasaran di negara jirannya itu.
Kementerian Pertahanan Korea Selatan memberi satu taklimat khas kepada wartawan dan menyiarkan rakaman video yang memaparkan peluru berpandu itu, yang mampu dilancarkan dari kapal perang dan kapal selam.
''Dengan peluru berpandu ini, kami boleh menjadikan sebarang kemudahan, peralatan atau individu di Korea Utara sebagai sasaran pada bila-bila masa,'' kata jurucakap tentera Mejar Jeneral, Ryu Yong-jeo.
Jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan, Kim Min-seok berkata, peluru berpandu itu mempunyai ketepatan sehingga mampu mengenai tingkap tertentu di sesebuah bangunan.
''Peluru berpandu ini mempunyai kuasa pemusnah kuat dan boleh memusnahkan sebarang aktiviti di ibu pejabat musuh ketika perang,'' katanya.
Tentera Korea Selatan berada dalam keadaan bersiap sedia peringkat tinggi sejak Pyongyang pertama kali mengancam menjalani ujian nuklear.
Ujian nuklear Pyongyang, kelmarin merupakan yang ketiga selepas Korea Utara mengadakan ujian pada 2006 dan 2009.
Data seismik mencadangkan ujian nuklear itu lebih kuat berbanding ujian sebelumnya.
Korea Selatan, semalam mengumumkan bahawa negara ini akan mempercepatkan pembangunan peluru berpandu balisitik jarak jauh yang boleh mengenai sasaran di Korea Utara. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130215/lu_04/Korea-Selatan-umum-miliki-peluru-berpandu-baharu#ixzz2KyXwl4cE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

anak-kanak Palestin dideraAskar Israel menahan seorang kanak-kanak lelaki Palestin yang membaling batu ke arah tentera Israel di Tebing Barat. - AGENSI
RAMALLAH 14 Feb. - Satu kajian Pertubuhan bagi Perlindungan Kanak-Kanak Antarabangsa (DCI) mendapati Israel melakukan penganiayaan terhadap kanak-kanak Palestin yang ditahan di penjara di negara itu di bawah sistem mahkamah tentera rejim Zionis itu.
Kajian DCI ke atas lebih 300 kanak-kanak Palestin yang pernah ditahan di penjara Israel, menunjukkan pihak berkuasa rejim Zionis Israel melakukan pelbagai penderaan termasuk mengugut untuk merogol tahanan kanak-kanak.
Menurut DCI, sejak 11 tahun lalu, kira-kira 7,500 kanak-kanak Palestin, sesetengahnya berusia 12 tahun, pernah ditahan, disoal siasat dan dipenjarakan mengikut undang-undang mahkamah tentera Israel.
Jelas pertubuhan itu, kebanyakan kanak-kanak tersebut ditahan di rumah mereka antara waktu tengah malam hingga pukul 5 pagi.
Peguam yang mewakili DCI, Gerard Horton berkata, kanak-kanak Palestin yang ditahan akan ditutup mata mereka dengan kain dan dipaksa meniarap menghadap lantai atau meniarap atas lantai kenderaan tentera.
Katanya, seorang daripada mangsa yang hanya dikenali sebagai Mohammad S, berusia 16 tahun dari bandar Tulkarem di utara Tebing Barat mengakui dia ditahan ketika sedang tidur pada pukul 2.30 pagi dan dibawa keluar dari rumahnya oleh tentera Israel dengan matanya ditutup dan dipaksa meniarap selama sejam.
Kemudian, kanak-kanak tersebut dibawa ke pusat siasatan di Nablus pada pukul 11 pagi untuk disoal siasat dan hanya dibenarkan minum air serta menggunakan tandas.
"Mohammad kemudiannya dibawa ke penjara Al Jalameh berdekatan Haifa dalam keadaan ditutup mata dan tangannya diikat.
"Dia ditempatkan secara berseorangan di Sel 36 dan terpaksa tidur di lantai kerana tiada selimut atau tilam disediakan dalam bilik tahanan berkenaan.
"Dia menghabiskan masa selama 17 hari dalam sel berkenaan dan terpaksa menjalani sesi soal siasat selama tiga jam setiap hari dengan tangannya diikat pada kerusi," jelas Horton.
Menurut Horton, terdapat juga laporan yang menyatakan tentera Israel meletakkan makanan anjing di atas kepala tahanan kanak-kanak sebelum menyuruh seekor anjing makan makanan tersebut.
Jelasnya, sepanjang sesi soal siasat, kebanyakan kanak-kanak yang ditahan mengadu dihina, ditampar dan disepak.
Malah katanya, beberapa kes kecil turut melaporkan tentang ugutan pegawai penyiasat Israel mengancam untuk merogol tahanan kanak-kanak Palestin.
"Menurut siasatan kami, Israel didapati melanggar hak asasi manusia kerana mengamalkan sistem menahan kanak-kanak Palestin secara berseorangan untuk tempoh tertentu dan melakukan penderaan emosi serta fizikal," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130215/lu_01/Kanak-kanak-Palestin-didera#ixzz2KyXHzCQy
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemberontak bolosi benteng tentera SyriaAsap kelihatan di ruang udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo selepas berlaku pertempuran sengit antara tentera Syria dan pemberontak di lapangan terbang itu, kelmarin. - REUTERS
BEIRUT 14 Feb. - Pemberontak Syria berjaya membolosi benteng pertahanan tentera kerajaan dan semakin menghampiri lapangan terbang awam di bandar Aleppo semalam, kejadian yang mengakibatkan lebih 40 orang askar kerajaan terbunuh.
Penguasaan ke atas lapangan terbang antarabangsa Aleppo dan pangkalan tentera udara yang terletak bersebelahan boleh memberi perubahan besar ke atas kedudukan strategik di wilayah timur laut Syria, di mana pemberontak mempunyai potensi untuk menjadikannya sebagai pusat bantuan udara.
Pemberontak yang menyerang lapangan terbang sejak beberapa minggu lalu, berjaya menawan pangkalan Briged 80 tentera kerajaan yang melindungi kemudahan pengangkutan udara awam tersebut.
Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria berkata, pemberontak hampir menguasai sepenuhnya pangkalan tentera itu, semalam.
Pengarah badan hak asasi itu, Rami Abdul-Rahman berkata, lebih 40 askar termasuk dua brigadier jeneral, seorang kolonel dan dua orang leftenan kolonel maut dalam pertempuran itu.
''Sejumlah pemberontak turut terbunuh dalam pertempuran itu, namun laporan itu tidak dapat disahkan,'' katanya.
Pangkalan Briged 80 itu, terletak kira-kira dua kilometer dari lapangan terbang awam tersebut dan juga pangkalan tentera udara yang dikenali sebagai Nairab.
Kedua-dua kemudahan tersebut dilindungi oleh pasukan tentera daripada serangan pemberontak. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130215/lu_02/Pemberontak--bolosi-benteng-tentera-Syria#ixzz2KyWvWe4a
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Iran naik taraf pengayaan uraniumprogram nuklear
Amerika Syarikat mendakwa tindakan baru Iran menaik taraf program nuklear mereka adalah melanggar resolusi PBB. Foto: AFP
TEHERAN - Iran, kelmarin mengumumkan bahawa mereka telah menaik taraf mesin pengayaan uranium bertujuan untuk meningkatkan lagi keupayaan program nuklear yang didakwa sedang dibangunkan oleh negara itu.

Ketua Organisasi Tenaga Atom, Fereydoon Abbasi Davani berkata, centrifuge dengan sistem kecekapan lebih tinggi (alat berfungsi untuk meningkatkan keupayaan pengayaan uranium) tersebut telah dipasang di loji nuklear Natanz.

"Pemasangan centrifuge baru ini dilakukan kira-kira sebulan lalu dan prosesnya masih terus berjalan," katanya.

Tetapi, beliau tidak memberi butiran lanjut mengenai jumlah sebenar centrifuge yang telah dipasang setakat ini.

Dalam perkembangan lain, Iran turut memaklumkan bahawa mereka telah mencapai persetujuan dengan beberapa perkara yang dirundingkan bersama pakar  Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Sementara itu,  ketua pemeriksa IAEA, Herman Nackaerts  pula mendakwa rundingan bersama Teheran itu gagal  mencapai kata sepakat selepas cadangan untuk meningkatkan pemeriksaan ke atas projek pembangunan nuklear di negara tersebut ditolak bulat-bulat oleh Wakil Iran ke IAEA, Ali Asghar Soltanieh. - AFP

Najib nafi halang Pornthip bedah siasat SugumaranPerdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak
IPOH - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menafikan dakwaan pembangkang kononnya beliau mempunyai kaitan menghalang pakar forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand melakukan bedah siasat kedua ke atas mangsa dakwaan keganasan polis, C Sugumaran.
Perdana menteri berkata, dakwaan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), N Surendran itu tidak benar sama sekali.
"Tak adalah...cerita-cerita dongeng banyak. Tak usah dengar semua. Tak ada sama sekali," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak di sini, hari ini.
Beliau mengulas laporan beberapa portal berita yang memetik pemimpin PKR itu mendakwa Najib telah berkomunikasi dengan Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra berhubung bedah siasat kedua itu.
Surendran mendakwa ekoran daripada komunikasi itu, kerajaan Thailand memutuskan supaya Pornthip tidak perlu melakukan bedah siasat tersebut agar tidak menjejaskan hubungan antara kedua-dua negara.
Dalam kejadian pada 23 Januari lepas, Sugumaran yang dipercayai mengalami masalah mental, dilaporkan mengamuk lalu merosakkan harta benda awam dengan menggunakan palang besi.
Menurut laporan media sebelum ini, Sugumaran bertindak agresif ketika cuba ditahan oleh anggota polis dan digari sebelum dia tiba-tiba rebah dan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital. - Bernama

Peguam dakwa Dr Pornthip tarik diri kerana 'tekanan' kerajaanSHAH ALAM - Tiga peguam PKR mendakwa pakar Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand menarik diri  daripada melakukan bedah siasat kedua ke atas mayat C Sugumaran ekoran campur tangan kerajaan, yang memberi tekanan ke atas negara jiran itu.

Dalam satu kenyataan bersama, N Surendran, R Sivarasa dan Latheefa Koya mendakwa, maklumat yang boleh dipercayai menunjukkan ada unsur campur tangan daripada kerajaan negara ini.

"Hasilnya komunikasi kedua pemimpin itu, akhirnya kerajaan Thailand memutuskan bahawa Dr Porntip tidak perlu melaksanakan bedah siasat itu agar tidak menjejaskan hubungan antara kedua-dua negara.

"Kami telah diberi fakta ini secara bertulis oleh sumber yang boleh dipercayai dan kita mempunyai keyakinan penuh terhadap maklumat yang disampaikan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam kejadian 23 Januari lepas, C Sugumaran merupakan pengawal keselamatan yang dipercayai mengalami masalah mental dilaporkan mengamuk lalu merosakkan harta benda awam dengan menggunakan palang besi.

Pada 31 Januari lalu, Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, polis menyerahkan kepada keluarga mendiang Sugumaran untuk menjalankan bedah siasat kali kedua terhadap mayatnya.

Beliau berkata polis tidak menghalang tindakan itu tetapi tidak mencampuri urusan berkenaan memandangkan keputusan bedah siasat telah dilakukan dan mendapati Sugumaran mati disebabkan saluran jantung tersumbat dan bukan disebabkan kekerasan polis.

Dua hari lalu, Surendran dilaporkan berkata, Dr Pornthip telah memaklumkannya melalui e-mel bahawa beliau tidak dapat melakukan bedah siasat kedua atas “alasan peribadi."

Kenyataan Dr Pornthip itu dikeluarkan sejurus peguam PKR itu mengeluarkan kenyataan bahawa Hospital Serdang bersetuju untuk melakukan bedah siasat kedua dan dijangka tiba di Malaysia pada 20 Februari ini.

Sementara itu, kumpulan peguam itu turut mengakui terganggu dengan maklumat yang disampaikan kerana mendakwa ia menunjukkan terdapat campur tangan di peringkat tertinggi hingga mengganggu keluarga Sugumaran menuntut keadilan.

Mereka mendakwa bahawa pihak polis, Kementerian Kesihatan dan kerajaan dilihat cuba membuat halangan pada setiap percubaan untuk bedah siasat kedua.

"Pihak berkuasa hanya mengubah pendirian dan membenarkan bedah siasat kali kedua selepas beberapa protes awam dilakukan," kata mereka.

Sehubungan itu, beliau menambah, pihaknya menyeru kepada perdana menteri dan kerajaan untuk mendedahkan kepada umum keadaan sebenar pengunduran Dr Porntip dari melakukan bedah siasat kedua.

"Kami juga menyeru perdana menteri, untuk segera menulis surat kepada Perdana Menteri Thailand untuk menarik balik semua bantahan awal dan untuk mendapatkan khidmat Dr Porntip menjalankan bedah siasat kedua," katanya lagi.

Mesir mahu tutup terowong rahsia di sempadan Gaza
15 Februari 2013
Terowong rahsia di sempadan Gaza-Rafah
Terowong rahsia di sempadan Gaza-Rafah ini menjadi laluan penting kepada penduduk sejak lebih tujuh tahun lalu. Foto: Reuters
GENTING GAZA - Rangkaian terowong rahsia di sempadan Rafah-Gaza kini ditenggelami air selepas pihak berkuasa memutuskan untuk menutup laluan bawah tanah itu.

Media tempatan melaporkan tindakan tersebut dimulakan sejak lima hari lalu dan ia turut mencetuskan kemarahan pemimpin Hamas.

Sejak Ogos lalu, puluhan laluan bawah tanah telah dimusnahkan susulan daripada insiden serangan militan berhampiran pagar sempadan Gaza yang turut mengorbankan 16 askar Mesir.

Difahamkan, rangkaian terowong rahsia itu menjadi nadi penting kepada penduduk di Gaza kerana ia menjadi laluan untuk membawa kira-kira 30 peratus barang keperluan mereka selepas Israel mengenakan sekatan haram sejak lebih tujuh tahun lalu. - Reuters

Anak lelaki Presiden Indonesia letak jawatan anggota Dewan Rakyat15 Februari 2013
JAKARTA -  Setiausaha Agung Parti Demokrat (PD), Edhie Baskoro Yudhoyono, yang juga anak lelaki Presiden Indonesia Susilo Bambang

Yudhoyono semalam mengundurkan diri sebagai anggota Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia dengan alasan ingin menumpukan perhatian kepada tugas parti.

"Secara resmi saya mengundurkan sebagai anggota DPR RI.

"Saya akan menumpukan perhatian untuk menjalankan tugas sebagai setiausaha agung PD yang hari-hari mendatang mengambil tenaga dan waktu. Kalau tetap jadi anggota DPR RI, tidak akan berjalan dengan baik," kata Ibas semasa mengumumkan keputusannya itu kepada media di sini hari ini.

Parti Demokrat, parti pemerintah yang diasaskan Presiden Yudhoyono, kini melalui ujian paling getir setelah dua bekas pegawai kanan parti itu, yang juga bekas anggota DPR, terlibat dalam skandal rasuah dan telah dihukum penjara dan denda kerana jenayah rasuah.

Seorang lagi bekas pegawai kanan parti itu, bekas Menteri Belia dan Sukan Andi Mallarangeng pula sedang menghadapi satu kes rasuah membabitkan projek pembinaan kompleks sukan di Hambalang, di Bogor, Jawa Barat.

Andi, yang didakwa sebagai suspek dalam kes itu oleh Suruhanjaya Pembenterasan Rasuah (KPK) Indonesia, meletakkan jawatan kabinetnya baru-baru ini untuk menumpukan perhatian bagi menghadapi kes itu.

Dalam kenyataan kepada media hari ini, Ibas berkata beliau memikul tanggungjawab dan harus bekerja keras untuk melakukan langkah-langkah bagi menyelamatkan Parti Demokrat.

Presiden Yudhoyono yang mengulas keputusan Ibas pada petang ini menyatakan rasa bangga dengan anak lelakinya itu kerana berani mengundurkan diri sebagai anggota DPR setelah muncul berita tentang ketidakhadirannya dalam persidangan dewan itu baru-baru ini.

"Saya mungkin subjektif, tetapi sebagai ayah saya bangga Ibas bertanggungjawab, sekali gus meminta maaf atas insiden ketidakhadiran beliau beberapa hari yang lalu dalam rangkaian sidang dewan yang dilaksanakan di DPR RI," katanya.

Yudhoyono, yang juga Ketua Dewan Pembina Parti Demokrat berkata, beliau menyokong sepenuhnya keputusan Ibas itu.

Presiden Indonesia itu berkata, Ibas sebelum ini telah menyampaikan hasratnya untuk mengundurkan diri sebagai anggota DPR kepada beliau serta anggota keluarga yang lain dan mereka sepakat menghormati keputusan beliau setelah membahaskan perkara itu. - Bernama

Buat dua tuntutan kepada Malaysia

KOTA KINABALU - Identiti sekumpulan orang asing bersenjata api yang menceroboh masuk ke kawasan Pantai Tanduo berdekatan Felda Sahabat 17, Lahad Datu dekat sini pada Selasa lalu disahkan daripada keturunan Kesultanan Sulu.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar (gambar) berkata, kumpulan itu yang dianggar melebihi 100 orang bertindak menceroboh kawasan terbabit bagi membuat dua tuntutan kepada kerajaan Malaysia.
"Tuntutan pertama, kumpulan itu tidak mahu dikenali sebagai kumpulan militan sebaliknya mereka mahu diiktiraf sebagai Tentera Diraja Kesultanan Sulu.
"Satu lagi tuntutan yang dibuat adalah menggesa kerajaan Malaysia agar tidak menghantar balik rakyat berketurunan Sulu yang tinggal di Sabah," katanya di sini semalam.
Beliau menambah, kumpulan terbabit didapati menceroboh negara ini dengan niat untuk membuat tuntutan tersebut.
"Kita lihat tuntutan yang dibuat ini lebih kepada meminta sesuatu daripada kerajaan. Ini adalah salah kerana mereka sepatutnya menggunakan saluran yang betul.
"Ketika ini pasukan keselamatan kita sedang mengepung kumpulan terbabit dan meminta agar mereka meninggalkan kawasan tersebut secepat mungkin," ujarnya.
Mengulas mengenai kumpulan terbabit, Ismail percaya mereka telah menyeludup masuk ke Pantai Tanduo menerusi perairan Lahad Datu menggunakan bot pancung.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0215&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2KwOxq1QY 
Hakcipta terpelihara 

Kesal keluarga jadi sasaranJakarta: Presiden Susilo Bambang Yudhoyono semalam menyuarakan rasa kesalnya kerana keluarganya kini sering menjadi bahan kritikan dan fitnah.

Beliau menyifatkan keadaan ketika ini sebagai tempoh paling sukar untuk beliau dan keluarganya.


“Ini masa yang paling berat bagi saya dan keluarga. Sejak 2004, kami berdepan keadaan sukar, tetapi kini lebih buruk lagi kerana sejak akhir-akhir ini saya dan keluarga sering menjadi bahan tohmahan dan juga fitnah,” katanya kepada wartawan di Istana Negara di Jakarta. Bagaimanapun, Susilo mendakwa dia sudah bersedia untuk menghadapi pelbagai ‘serangan’ yang ditujukan kepadanya. Namun, keadaan berbeza dengan keluarga dan rakanya “Keluarga dan rakan saya sering menjadi mangsa dan saya prihatin serta simpati paa nasib mereka,” katanya.

Walaupun sering berdepan tohmahan, keadaan itu tidak memutuskan semangat Susilo untuk terus memimpin Indonesia sehingga pilihan raya tahun depan.


“Setiap kali bertemu rakyat, puluhan ribu yang akan menyapa saya. Semua itu memberikan saya tenaga untuk meneruskan amanat yang telah diberikan kepada saya. Saya dan keluarga sedia berkorban hingga tahun depan,” katanya. - Republika

Berjaya kuasai pangkalan tentera


Damsyik: Pejuang antikerajaan di utara Syria merampas hampir keseluruhan sebuah pangkalan tentera dalam pertempuran ketiga membuahkan kejayaan mereka dalam tempoh beberapa hari.

Turut dilaporkan, pejuang antikerajaan menawan hampir semua pangkalan tentera di Aleppo, utara negara itu. Katanya, sebahagian besar pangkalan “berada dalam kawalan pejuang” sehari selepas mereka melancarkan serangan terancang ke atas dua lapangan terbang yang menjadi kemudahan strategik dikawal tentera. Berpuluh-puluh orang terbunuh, kata Pemantau Syria Untuk Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di Britain. Pejuang antikerajaan semalam menyerang sebuah pangkalan tentera udara di al-Jarrah juga di Aleppo selepas menawan empangan terbesar Syria di wilayah bersebelahan, Raqa, sehari sebelum itu. Aktivis berkata, pejuang di Aleppo mengalih sasaran dari ibu negeri wilayah itu kepada pangkalan tentera kerana ada peluru dan senjata di situ.


Mereka juga menyerang pangkalan tentera kerana di situ ada pesawat yang digunakan untuk mengebom musuh rejim Presiden Bashar al-Assad. Di bandar Aleppo sendiri, bekalan elektrik dan air terputus untuk hari keempat.

Pusat Media Aleppo berkata, kecelakaan kemanusiaan mungkin berlaku di bandar yang pernah menjadi hab komersial Syria itu. Mengulas kemaraan pejuang antikerajaan di Aleppo, Pengarah Pemantau Syria Untuk Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman, berkata tentera mungkin terpaksa menyerahkan bahagian utara negara itu bagi menyelamatkan kawasan tengah. “Rejim Syria tahu mereka tidak mampu melakukan peralihan tanpa menguasai sebahagian wilayah untuk tawar-menawar,” katanya. - AFP

Pegawai kanan Iran ditembak


Beirut: Beberapa penyerang menembak mati seorang pegawai kanan Iran di Syria ketika dia melalui jalan menuju ibu negara Lubnan, kata pihak berkuasa semalam.

Kedutaan Iran di Beirut berkata, “pengganas bersenjata” membunuh seorang lelaki dikenali sebagai Hessam Khoshnevis juga dikenali sebagai Hassan Shateri yang terbabit dalam proses pembinaan semula di Lubnan. Pengawal Revolusi pula menyatakan, mangsa ialah seorang komander unit tentera Iran, Hassan Shateri.


Menurut jurucakap pasukan itu, Hassan terbunuh ketika dalam perjalanan dari Damsyik ke Beirut. “Hassan terbunuh di tangan ejen rejim Zionis dan penyokong mereka,” katanya. Menurut jurucakap itu, Hassan juga Ketua Jawatankuasa Pembinaan Semula Lubnan. - AFP

Kali terakhir mangsa dilihat keluar memancing awal pagi semalam.

Thailand buru pemisahNarathiwat: Pasukan keselamatan Thailand melancarkan usaha operasi besar-besaran memburu pemisah bersenjata yang melarikan diri selepas gagal menyerang pangkalan tentera di daerah Bacho, Narathiwat.

Enam belas daripada 50 penyerang bersenjata raifal AK-47 dan M-16 memakai seragam tentera disahkan terbunuh ketika cuba menyerbu kem itu pada jam 1 pagi waktu tempatan kelmarin selepas ditembak askar.
Pasukan keselamatan merampas 18 senjata, beberapa bom tangan, dua motosikal dan sebuah trak pikap selepas pertempuran, yang berlanjutan selama sejam.

Serangan itu memaksa kawalan keselamatan dipertingkatkan di wilayah berkenaan untuk menghalang sebarang serangan balas.

30 melarikan diri

Kira-kira 30 daripada mereka dipercayai melarikan diri, sebahagiannya dipercayai cedera, dengan kira-kira 500 anggota pelbagai agensi keselamatan terbabit.

Penduduk diminta tidak keluar rumah di empat daerah iaitu Bareh Tai, Bareh Nua, Balukasamoh dan Kayohmati di Bacho serta dua daerah lagi di Sai Thong dan Don Sai di Mae Kaen, Pattani ketika operasi berlangsung.
Panglima Ke-4 Tentera, Udomchai Thammasarotrat selaku ketua Pemerintah Operasi Keselamatan Dalam Negeri, berkata perintah berkurung tidak rasmi 24 jam yang berakhir jam 6 pagi semalam bertujuan melindungi penduduk.

Penduduk awam dikhuatiri cedera ketika pasukan keselamatan memburu saki baki militan yang mungkin menanam bom dan besi tajam ketika melarikan diri, katanya.
Lima sekolah ditutup selepas militan cuba membakar Sekolah Ban Bur Reh ketika melarikan diri.

Jurucakap tentera, Kolonel Pramote Prommin, berkata serangan ke atas pangkalan marin bertujuan membalas dendam penangkapan pemimpin pemisah dan pembunuhan Suhaidee Tahe, 31, baru-baru ini yang disyaki menembak dan membunuh seorang guru di Narathiwat, Chonlathee Charoenchol.

AGENSI