Monday, October 24, 2011

Kabul akan sokong Pakistan


ISLAMABAD 23 Okt. – Afghanistan akan menyokong Pakistan andainya meletus konflik ketenteraan antara Pakistan dengan Amerika Syarikat (AS), kata Presiden Afghan, Hamid Karzai dalam wawancara dengan sebuah stesen televisyen swasta Pakistan, semalam.

Kenyataan Karzai itu bercanggah sama sekali dengan hubungan yang tegang baru-baru ini antara kedua-dua negara jiran itu berhubung serangan militan ke seberang sempadan.

Kabul juga menuduh Pakistan terlibat dalam pembunuhan ketua utusan damai Afghan yang juga bekas Presiden Afghan, Burhanuddin Rabbani oleh seorang pengebom berani mati pada 20 September lalu.

“Sekiranya perang meletus antara Pakistan dengan Amerika, Afghanistan akan menyebelahi Pakistan.

“Jika Pakistan diserang dan sekiranya rakyat Pakistan memerlukan bantuan Afghanistan, Afghanistan akan berada di sisi Pakistan,” kata Karzai dalam wawancara dengan televisyen Geo.

Namun situasi sedemikian dijangka tidak berlaku kerana Washington dan Islamabad kelihatan berusaha untuk meredakan ketegangan antara mereka berikutan perbalahan sejak berbulan-bulan lalu.

Semasa lawatan dua hari ke Islamabad, Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton memberi amaran keras dan menuntut kerjasama lebih erat daripada Pakistan untuk membantu menamatkan perang di Afghanistan.

Clinton bagaimanapun menolak penempatan askar AS di Waziristan Utara, wilayah Pakistan di mana Washington mendesak Pakistan supaya membanteras kumpulan militan yang dikenali sebagai rangkaian Haqqani.

Karzai berkata, ketegangan antara AS dengan Pakistan tidak mempengaruhi sikap negaranya terhadap Pakistan. – Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Cuba desak Amerika Syarikat batal sekatan perdagangan


UTUSAN: Apa kesan utama yang dihadapi oleh Cuba ekoran sekatan AS itu?

RUBEN: Sekatan itu merupakan halangan paling utama bagi pembangunan ekonomi Cuba, antara lain, dalam bidang kesihatan, pendidikan, perdagangan dan pelaburan, pelancongan, perbankan dan bidang maklumat dan komunikasi.

Cuba tidak mampu mengeksport secara bebas atau mengimport barangan atau perkhidmatan kepada atau dari AS dan menggunakan dolar AS dalam transaksi kewangan antarabangsa.

Malah kami juga tidak boleh mendapatkan kredit daripada institusi kewangan antarabangsa seperti Bank Dunia, Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Pembangunan Inter-American.

Berapakah anggaran jumlah kerugian yang terpaksa ditanggung oleh Cuba?

RUBEN: Kami menganggarkan telah mengalami kerugian ekonomi mencecah AS$104 bilion (RM327.5 bilion) sehingga tahun lalu dan kerugian ini boleh mencecah AS$975 bilion (RM3 trilion) jika mengambil kira penyusutan mendadak nilai dolar Amerika terhadap harga emas dalam pasaran kewangan antarabangsa.

Malah dari Mei 2010 hingga April 2011, impak negatif akibat sekatan itu terhadap sektor penjagaan kesihatan awam dianggarkan berjumlah AS$15 juta (RM47.2 juta).

Bagaimana dengan persediaan Cuba untuk meraih sokongan negara-negara anggota pada Perhimpunan Agung PBB kali ini?

RUBEN: Cuba yakin dapat meraih sokongan majoriti negara anggota PBB untuk membatalkan sekatan perdagangan selama 50 tahun yang dikenakan oleh Amerika Syarikat itu.

Banyak negara lain telah mengundi untuk menyokong resolusi yang dibentangkan oleh Cuba sejak 1992 termasuk Malaysia dan tahun ini kami sudah menerima kenyataan sokongan daripaad 142 negara anggota.

Sekali lagi, pada Selasa ini (esok), Cuba akan memohon Perhimpunan Agung PBB supaya campur tangan agar Amerika Syarikat menarik balik sekatan ekonomi ke atas Cuba.

Sepanjang AS di bawah pentadbiran Presiden Barack Obama, apakah terdapat sebarang perubahan terhadap sekatan tersebut?

RUBEN: Jika diimbas kembali semasa kempen pilihan raya Presiden AS sebelum Obama menang, beliau berjanji untuk membuat perubahan besar mengenai isu sekatan itu.

Namun, hanya perubahan kecil yang dilakukan Obama membabitkan pembatalan larangan rakyat AS ke Cuba dengan tujuan akademik, pelajaran, budaya dan keagamaan, seperti yang diumumkan pada 14 Januari lalu.

Malah asas-asas sekatan itu masih tidak berubah dan diketatkan dengan eksport pelbagai barangan dan perkhidmatan dari Cuba masih dilarang serta kesukaran menjalankan transaksi kewangan dengan pihak ketiga serta prinsip pengasingan wilayah.

Sejauh manakah peluang Cuba untuk menamatkan derita ini dengan pembentangan draf resolusi itu esok?

RUBEN: Kami yakin dapat mengakhiri penderitaan ini berdasarkan sokongan yang diterima daripada majoriti masyarakat antarabangsa yang menuntut agar AS menamatkan sekatan ke atas Cuba tanpa mengenakan sebarang syarat.

Bagi Cuba, sekatan tersebut terus menjadi dasar sehala yang tidak masuk akal, menyalahi undang-undang, dan tidak wajar daripada segi moral, malah mendapat tentangan daripada rakyat AS sendiri.

Bagaimanapun, ia ternyata tidak berjaya melemahkan semangat patriotik rakyat Cuba untuk mempertahankan kedaulatan, kemerdekaan dan hak untuk menentukan pilihan sendiri.

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Ada cubaan hapus status bangsa, agama dalam MyKad

2011/10/24

PUTRAJAYA: Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Abdullah Zaik Abdul Rahman, semalam, mendedahkan terdapat usaha secara halus, terancang dan berterusan pihak tertentu bagi menghapuskan identiti bangsa, status agama dan gelaran Bin atau Binti seperti tertera dalam MyKad sekarang.

Malah, Abdullah berkata, ada pihak tertentu berani tampil untuk mendesak kerajaan supaya menghapuskan keperluan menulis nama Bin atau Binti, bangsa dan agama ketika orang ramai membuat permohonan sijil kelahiran dan Mykad anak masing-masing.
Beliau berkata, perkara itu menjadi semakin menakutkan apabila kebanyakan daripada enam juta belia di negara ini termasuk orang Melayu dan beragama Islam kini turut dipengaruhi oleh idea globalisasi serta liberalisasi dipelopori oleh negara Barat.
Kesannya anak zina atau zuriat dilahirkan tanpa ikatan perkahwinan mengikut hukum syarak pun boleh didaftarkan secara sah, sekali gus menghancurkan institusi kekeluargaan serta akidah umat Islam di negara ini. - Abdullah Zaik Abdul Rahman, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
“Sebenarnya adalah idea ini berasal dari Barat yang kononnya mampu menyelesaikan masalah perbezaan identiti bangsa, keturunan dan agama. Mereka mahu kita keluar dari fitrah manusia atau dengan kata lain tiada lagi status bangsa seperti Melayu, Cina dan India serta agama.

“Penghapusan Bin dan Binti akan menyebabkan semua orang akan menjadi sama, sekali gus mewujudkan persamaan dan kesamarataan.

“Namun, kesannya anak zina atau zuriat dilahirkan tanpa ikatan perkahwinan mengikut hukum syarak pun boleh didaftarkan secara sah, sekali gus menghancurkan institusi kekeluargaan serta akidah umat Islam di negara ini,” katanya ketika berucap pada Konvensyen Keluarga Melayu Muslim 2011 anjuran bersama ISMA dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di sini, semalam.

Bagaimanapun, Abdullah menyatakan keyakinannya idea kesamarataan dan persamaan yang cuba diterapkan Barat di kalangan masyarakat Malaysia adalah satu bentuk penjajahan baru, kerana ia adalah satu pembohongan bertujuan menghancurkan identiti rakyat negara ini.
Katanya, dengan leburnya identiti bangsa, keturunan dan agama, rakyat Malaysia termasuk beragama Islam akan hilang semangat, perasaan, jati diri dan berjuang sehingga ke titisan darah terakhir untuk mempertahankan negara daripada dijajah sama ada dari aspek pemikiran, ekonomi atau secara fizikal oleh Barat.

“Umpamanya apabila sistem ekonomi Malaysia sekarang dikuasai tauke besar (syarikat multinasional) dari Barat atau kaum bukan Melayu memegang tampuk pemerintahan Malaysia adakah umat Islam di negara kita berasa sensitif atau tidak kisah?” katanya.

"Justeru, saya beranggapan idea persamaan ini adalah satu bentuk penjajahan bukan kemajuan. Jika Amerika Syarikat atau Barat mahu menegakkan keadilan sudah tentu tiada siapa yang dilanda masalah kelaparan atau kebuluran seperti di Somalia sekarang ini.

"Kenapa sekarang semua harta benda dan kekayaan di dunia termasuk bekalan minyak mentah di negara Arab mahu dibolot dan dibawa pulang sepenuhnya ke Barat sedangkan banyak negara lain masih miskin. Sebenarnya mereka mahu menjaya agenda menjajah dan menguasai negara lain termasuk Malaysia," katanya.
Berita Harian Online | Ada cubaan hapus status bangsa, agama dalam MyKad:

'via Blog this'