Friday, November 22, 2013

Apakah Malaysia tidak malu?

Ianya satu tamparan buat negara-negara yang mengaku negara Islam tetapi menggunakan hukum yang dicipta barat. Apakah Malaysia tidak malu?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1031611/Sharia-law-SHOULD-used-Britain-says-UKs-judge.html
 

Tinggalkan kemunafikan

Pancaroba

Subhanallah!

Pemandangan menakjubkan di saat payung Masjid Nabawi terbuka. Cantik kan? 

Wanita penghuni neraka


22 November 2013
SEBUAH hadis daripada Abdullah bin Umar RA katanya: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakanlah istighfar iaitu memohon ampun kepada ALLAH SWT. Ini kerana aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menghuni neraka.”

Lalu seorang wanita di antara mereka bangkit bertanya kepada Nabi: “Wahai Rasulullah SAW, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka?”

Baginda SAW bersabda: “Ini kerana kamu banyak mengingkari perintah suami. Maka aku tidak pernah melihat mereka yang kekurangan akal dan agama melainkan daripada golongan kamu.

“Wanita itu bertanya lagi: “Wahai Rasulullah SAW! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?

“Lalu Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua wanita adalah sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Adapun yang dimaksudkan dengan kekurangan agama ialah wanita yang tidak mendirikan solat pada malam-malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadan disebabkan kedatangan haid.”

Daripada pandangan mata kasar melihat golongan wanita itu lemah-lembutnya, namun apabila menyingkapkan maksud hadis berkenaan jelas betapa meremang bulu roma dan takutnya kepada seksaan ALLAH.

Wanita senang masuk syurga, mudah juga melangkah ke neraka!. Subhanallah.

Seseorang hawa itu jika patuh kepada setiap kata-kata suaminya, tidak meninggalkan suruhan ALLAH, tidak melakukan kemaksiatan dan pandai menjaga maruah keluarga  memudahkannya menjejak syurga idaman semua. Kerana itulah, dikatakan hikmahnya menjadi seorang perempuan.

WANITA adalah salah satu makhluk ciptaan ALLAH SWT yang indah dan berharga. Wanita jugalah sebenarnya yang akan menjadi pasangan kepada golongan lelaki yang bernama suami. Sebagaimana ALLAH menciptakan Hawa sebagai pasangan untuk Nabi Adam AS.

Malah beruntunglah bagi seorang lelaki atau suami, jika dia mempunyai isteri yang solehah sepertimana didambakan, pastinya akan menghiasi syurga dalam rumah tangga. Namun begitu terdapat hadis Nabi yang menyatakan bahawa ramai dalam kalangan wanita yang menghuni neraka ALLAH disebabkan perkara-perkara yang dilakukannya.

Isteri tidak hormat suami?

Dalam peristiwa solat gerhana matahari, Nabi Muhammad SAW dan sahabatnya melaksanakan solat tersebut dalam tempoh waktu yang panjang.

Rasulullah SAW diperlihatkan oleh ALLAH keadaan syurga dan neraka. Ketika Baginda SAW melihat neraka, maka Baginda SAW bersabda kepada sahabatnya: “Aku diperlihatkan keadaan neraka yang mana aku tidak pernah melihat pemandangan seperti ini, aku melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada kaum wanita. Lalu para sahabat bertanya: “Mengapa berlakunya perkara sedemikian wahai Rasulullah SAW?”

Baginda SAW bersabda: “Ia disebabkan oleh kekufuran yang telah dilakukan oleh mereka.”

Kemudian sahabat bertanya lagi: “Adakah mereka kufur kepada ALLAH?”

Baginda SAW menjawab: “Mereka kufur terhadap suami-suami mereka, kufur terhadap kebaikan-kebaikannya. Kalaulah engkau berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka selama waktu yang panjang kemudian dia melihat sesuatu pada dirimu (yang tidak dia sukai) pasti dia akan berkata: ‘Aku tidak pernah melihat sedikit pun kebaikan yang ada pada dirimu.’ ” (Riwayat Bukhari)

Eksekutif Hal Ehwal Islam, Jabatan Hal Ehwal Islam dan Penerbitan al-Quran, Kumpulan Media Karangkraf, Mohamad Amiro Safwan Mohd Kamil berkata, merujuk kepada hadis tersebut, Nabi SAW menyatakan kepada kita bahawa ramai penghuni neraka terdiri dalam kalangan wanita.

“Sebab utamanya ialah, kebanyakan wanita atau isteri yang mengingkari perintah suami. Ini termasuklah derhaka kepada suami, tidak mengikut dan menurut perintah suami, serta meninggikan suara ketika berbicara dengan suami. Perkara-perkara sedemikian sebenarnya yang menyumbang dan menempah tiket untuk ke neraka. Mungkin perkara ini telah menjadi kebiasaan di dalam masyarakat kita tanpa kita sedari.

“Sebagai contoh, apabila seorang wanita mempunyai kedudukan yang tinggi dalam sesuatu organisasi, pendapatan jauh lebih lumayan daripada suami sedangkan suami hanya pekerja am biasa serta mempunyai gaji yang cukup-cukup makan sahaja, maka segalanya akan lebih terbeban pada wanita atau isteri. Bil-bil, sewa rumah, kereta, perbelanjaan harian serta anak-anak semuanya banyak ditanggung isteri berbanding suami,” katanya kepada Rehal.

Menurutnya, di sinilah penghormatan kepada suami akan berkurangan, jika timbul perselisihan faham, isteri akan mengungkit apa yang telah dilakukannya dengan meninggikan suara terhadap suami. Paling teruk pula apabila menceritakan perihal dan keaiban suami kepada mereka yang tidak sepatutnya mengetahui perihal rumah tangga kita.

Mudahnya wanita ke syurga

Sebenarnya, bagi wanita yang menjadi isteri hanya empat syarat untuk mereka ke syurga. Sebagaimana hadis daripada Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila seorang perempuan mendirikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatan serta taat kepada suami, maka dia akan diberi pilihan oleh ALLAH untuk masuk ke dalam syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.” (Riwayat Ahmad)

“Wanita atau isteri hanya boleh mengingkari perintah suami apabila suruhan tersebut membawa kepada keburukan, kejahatan, bahaya atau maksiat kepada ALLAH. Suruhan ini sama sekali tidak wajib dipatuhi oleh isteri dan tidak berdosa jika tidak melakukannya. Sebagai contoh suami yang pemalas, menyuruh isterinya mencuri atau merompak dan lebih malang menjual diri bagi mendapatkan kewangan untuk hidup.

“Apabila seorang suami melarang isterinya menunaikan solat dan membuka aurat sedangkan suruhan solat serta menutup aurat ini adalah perintah wajib daripada ALLAH. Suami sebegini dilihat dayus dan tidak ada tempat untuknya di syurga ALLAH jika tidak segera bertaubat,” kata Ustaz Amiro lagi.

Menurutnya, sekiranya perintah suami itu membawa ketaatan kepada ALLAH pastinya wajib untuk isteri melaksanakannya walaupun dalam keadaan
terpaksa.

Apabila kita menyingkapkan ayat al-Quran terdapat ayat yang menceritakan mengenai kisah wanita yang kufur kepada suami mereka sedangkan suaminya beriman kepada ALLAH.

Juga terdapat wanita yang beriman kepada ALLAH di saat suaminya pula yang kufur kepada ALLAH dan Dia berfirman: “ALLAH mengemukakan satu perbandingan (yang menyatakan tidak ada manfaatnya) bagi orang-orang kafir (berhubung rapat dengan orang-orang mukmin selagi mereka tidak beriman dengan sebenar-benarnya), iaitu: perihal isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Lut; mereka berdua berada di bawah jagaan dua orang hamba yang soleh dari hamba-hamba Kami (yang sewajibnya mereka berdua taati); dalam pada itu mereka berlaku khianat kepada suami masing-masing; maka kedua-dua suami mereka (yang berpangkat Nabi itu) tidak dapat memberikan sebarang pertolongan kepada mereka dari (azab) ALLAH, dan (sebaliknya) dikatakan kepada mereka berdua (pada hari pembalasan): “Masuklah kamu berdua ke dalam neraka bersama-sama orang-orang yang masuk (ke situ)”.

Jelaslah di sini bahawa iman langsung tidak dapat diwarisi. Walaupun suami seorang yang beriman, bahkan nabi sekalipun, belum tentu isterinya beriman kepada ALLAH. Sementelah lagi, jika suami itu tidak beriman kepada ALLAH.

Sirah Nabi ada menyatakan, sejahat dan sezalim firaun sekalipun, belum tentu isterinya mengikut jejak langkah suaminya. Itulah aturan ALLAH  Maha Bijaksana. Marilah kita berusaha untuk menjadi seorang suami, isteri atau anak yang soleh agar syurga ALLAH menjadi milik kita insya-ALLAH.-SH

Gadis penjual susu yang jujur


22 November 2013
KHALIFAH Umar al Khatab terkenal sebagai pemimpin yang gemar meronda pada waktu malam. Sebagai pemimpin negara, beliau perlu mengetahui apakah aktiviti rakyatnya pada malam hari. Umar berjalan-jalan di tepi sebuah rumah yang usang, lantas telinganya tertangkap akan perbualan si penjual susu yang miskin dan anak gadisnya.

“Wahai anakku, hari ini kita memperoleh bekalan susu yang sedikit, apa kata jika campurkan ia dengan air supaya kelihatan banyak sebelum matahari terbit,” kata si ibu.

Terkejut gadis itu, lantas dia menjawab, “kita tidak boleh berbuat seperti itu wahai ibuku, sesungguhnya Amirul Mukminin melarang berbuat demikian,”.

Penjual susu itu berkata lagi, “tidak mengapa anakku, jika di antara kita tidak membocorkan rahsia ini kepada sesiapa tentunya Amirul Mukminin tidak akan tahu,”.

“Benar, biarpun beliau tidak tahu, tetapi tuhan kepada Amirul Mukminin mengetahuinya,” jawab si gadis sunti itu.

Sebaik mendengar jawapan gadis itu, mengalir air mata Umar, terdetik di hati jujurnya anak gadis itu. Sampai di rumahnya, Umar meminta anaknya,
Asim menikahi gadis tersebut. Umar mengatakan, akan lahir daripada keturunan gadis ini bakal pemimpin Islam yang hebat, disegani yang bakal memimpin orang-orang Arab dan Ajam.

Asim, seorang anak yang menurut perintah, maka berkahwinlah Asim dan gadis anak si penjual susu yang miskin itu. Hasil pernikahan tersebut mereka beroleh anak perempuan dinamakan Laila  dikenali sebagai Ummu Asim. Kemudiannya Ummu Asim dinikahkan dengan Abdul Aziz bin Marwan. Perkongsian hidup itu lahirlah pembesar negara yang ulung, Umar bin Abdul Aziz.-SH

Temui penawar HIV, AIDS

Temui penawar HIV, AIDSTuan Mohamad (kanan) menunjukkan herba yang digunakannya bagi menghasilkan penawar AIDS/HIV.

MACHANG - Setelah lapan tahun disahkan menghidap penyakit Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) dan jangkitan HIV, Azman (bukan nama sebenar) mendakwa menemui penawar apabila disahkan bebas penyakit berbahaya itu tahun lalu.

Azman, 45, mula terjebak dengan najis dadah sejak berusia 15 tahun dan nekad meninggalkannya pada 2005 selepas keluar dari pusat serenti demi orang tersayang.

“Apabila keluar dari pusat serenti, saya hilang anak-anak dan isteri. Sejak itu saya nekad untuk meninggalkan dadah tanpa mengambil sebarang ubat dan tinggal di pondok. Ketika itu, saya rasa macam baru dilahirkan dan cuba buat yang terbaik dalam hidup saya selepas diberi peluang kedua oleh ALLAH SWT.

“Saya mula mendalami agama dan meninggalkan tempat kelahiran saya untuk berubah. Pada 2010, seorang rakan memperkenalkan penawar ini dan saya menghubungi pengusahanya secara terus melalui telefon. Sejak itu saya mengambil ubat tersebut sekalipun tidak mempercayai ubat-ubatan sebelum itu,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui di kediaman pengusaha penawar berkenaan, Tuan Mohamad Tuan Bongsu di sini, semalam.
Azman berkata, selepas tiga bulan dia mula merasakan perubahan dan meneruskan pengambilan ubat sehingga sekarang walaupun, disahkan bebas penyakit berbahaya itu pada tahun lalu.

Menurutnya, dia membuat pemeriksaan di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur dan disahkan bebas HIV/AIDS.

Dia belum bersedia untuk mendedahkan dirinya namun, rasa bertanggungjawab bagi membantu rakan senasibnya mengubati penyakit yang ditakuti ramai itu.

“Ketika disahkan menghidap AIDS, saya reda dan menerimanya sebagai balasan ALLAH kepada saya yang banyak melakukan kesilapan serta nekad meninggalkan dadah.

“Penawar berasaskan herba ini bukan membantu saya menyembuhkan penyakit tetapi membuatkan saya lupa dadah dan menjalani kehidupan normal,” katanya.

Sementara itu, Tuan Mohamad berkata, dia mula mencari formula bagi menghasilkan penawar itu selepas ahli keluarga terdekatnya disahkan menghidap penyakit itu.

“Saya tak sanggup lihat dia menderita dan saya mula mencari formula bagi menghasilkan penawar sebagaimana sabda Rasulullah, setiap penyakit ada ubatnya.  Saya banyak bertanya kepada doktor, tabib Cina dan orang berpengalaman dalam bidang herba serta pada masa sama mempelajarinya melalui internet.

“Selepas setahun mencari, saya mula menghasilkan penawar itu dengan melakukan percubaan demi percubaan agar bersesuaian dengan penyakit itu. Alhamdulillah ahli keluarga saya itu sembuh selepas tiga tahun mencubanya dan meninggal dunia pada 2009 akibat penyakit kencing manis,” jelasnya.
Bekas kontraktor itu berkata, dia mula berkongsi penawar itu dengan pesakit AIDS sejak beberapa tahun lalu, melalui internet memandangkan ramai pesakit malu untuk menampilkan diri mereka.
Katanya, selepas kematian ahli keluarganya, dia berhenti menghasilkan ubat itu namun memulakannya kembali setahun kemudian untuk membantu penagih tegar dan penghidap HIV/AIDS yang dikatakan tiada ubat.

“Penawar ini terdiri daripada herba dari dalam dan luar negara yang diadun sebaik mungkin bagi membantu pesakit menjalani kehidupan normal selepas disahkan menghidap penyakit membunuh itu,” katanya.

Wanita sasaran Islamophobia

Wanita sasaran IslamophobiaWanita bertudung lebih cenderung menjadi mangsa serangan Islamophobia di Britain.
LONDON - ENGLAND.Kajian terbaru menunjukkan wanita Muslim di Britain lebih cenderung menjadi sasaran Islamophobia iaitu kebencian melampau terhadap Islam.

Menurut laporan Maybe We Are Hated, kira-kira 58 peratus mangsa diskriminasi agama antara April 2012 dan April 2013 adalah wanita.

Kira-kira 80 peratus pengadu mengemukakan aduan kepada badan penyimpan rekod serangan anti-Islam di Britain, Tell Mama juga terdiri daripada wanita bertudung.

"Kajian ini menjadi titik tolak kepada golongan wanita untuk menyuarakan pendapat berhubung sikap prejudis beberapa pihak terhadap Islam.

"Selain daripada melihat statistik kes, kita sebenarnya perlu mengenal pasti kesan negatif Islamophobia terhadap masyarakat," kata Pengarah projek Tell Mama, Fiyaz Mughal kepada PRess TV.

Difahamkan, sebanyak 1,200 serangan Islamophobia dilaporkan kepada organisasi tersebut sejak 18 bulan lalu.

Serangan AS ragut lima nyawa

Serangan AS ragut lima nyawaKumpulan militan Haqqani kini menjadi sasaran terbaru AS di Pakistan.
PESHAWAR - PAKISTAN. Sekurang-kurangnya lima terkorban dalam serangan peluru berpandu oleh pesawat tanpa juruterbang (drone) milik Amerika Syarikat di barat laut wilayah Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan, semalam.

Pegawai Polis Farid Khan berkata, mangsa terbunuh termasuk dua anggota militan dari rangkaian Haqqani di Afghanistan.

“Kejadian ini adalah serangan drone pertama di negara ini selepas Ketua Taliban Pakistan Hakimullah Mehsud terbunuh di Utara Waziristan,” katanya kepada AFP.

Menurutnya, AS kini meningkatkan operasi serangan untuk memburu anggota militan rangkaian Haqqani di negara itu.

"AS meningkatkan serangan dan intipan terhadap kumpulan Haqqani di Tal, Waziristan yang bersempadan dengan Afghanistan.

Hamid tak percaya AS

Kabul: Presiden Afghanistan Hamid Karzai mengakui dia menyokong perjanjian keselamatan penting dengan AS tetapi tetap mencurigai negara besar dunia itu.
Bercakap kepada perhimpunan untuk pemimpin puak tempatan dikenali sebagai Loya Jirga Hamid berkata, dia tidak begitu mempercayai AS tetapi pada masa sama Washington juga mencurigainya.

“Sepanjang tempoh 10 tahun lalu saya berseteru dengan AS dan mereka pula menjalankan propaganda memburuk-burukkan saya,” katanya.
Loya Jirga dianggotai kira-kira 2,500 pemimpin tempatan dan puak bersidang sehari selepas Hamid dan Washington mencapai persetujuan memperhalusi kehadiran tentera AS selepas 2014.

Semua tentera asing dijadual berundur sepenuhnya pada tahun depan dan keselamatan Afghanistan bakal dikawal polis dan tentera negara itu sendiri. Loya Jirga bersidang selama lima hari untuk membahaskan rang undang-undang dan memutuskan sama ada tentera AS akan kekal atau perlu meninggalkan negara berkenaan sepenuhnya.

Selama hampir setahun Washington dan Kabul bergelut untuk memuktamadkan Perjanjian Keselamatan Dua Hala yang membantu menentukan jumlah tentera AS serta pangkalan mereka yang bakal dikekalkan selepas 2014. Sementara itu, Taliban pula mengutuk sidang Loya Jirga sebagai sandiwara semata-mata.
Foto
HAMID mengakui dia tidak mempercayai AS tetapi terpaksa bergantung kepada negara itu atas faktor keselamatan.
Dalam pertemuan terakhir Loya Jirga pada 2011, militan melancarkan dua roket ke tempat persidangan tetapi gagal mengenai mana-mana delegasi. Menurut Hamid, jika draf perjanjian keselamatan dengan AS diluluskan parlimen pun, ia perlu ditandatangani selepas pilihan raya umum yang dijadual akan diadakan pada 5 April tahun hadapan. “Jika anda menerima draf ini dan parlimen meluluskannya, ia perlu ditandatangani selepas pilihan raya selesai, dilakukan sebaik mungkin serta bermaruah,” katanya dalam satu kenyataan. - Reuters

Thai cadang bina tembok di sempadan


Gambar fail merakamkan beberapa orang penduduk kampung berehat di tepi Sungai Golok ketika pembukaan Jambatan Persahabatan Ke-2 Thailand-Malaysia, yang menghubungkan Narathiwat di Thailand dan negeri Kelantan di Malaysia pada 21 Disember, 2007. - AGENIS
BANGKOK 21 Nov. - Thailand menyuarakan harapan supaya dapat bekerjasama dengan Malaysia untuk membina sebuah tembok konkrit dan kawat berduri di kebanyakan kawasan sempadan bersama kedua-dua negara bagi menangani kegiatan pemberontakan dan penyeludupan.
Jurucakap Pemerintah Operasi Keselamatan Dalaman (Isoc), Banpot Phupian berkata, Malaysia pada prinsipnya bersetuju dengan cadangan itu.
Sehubungan itu, katanya, topik mengenainya akan dipertimbangkan secara terperinci pada mesyuarat Jawatankuasa Sempadan Bersama seterusnya.
Thailand yang membuat tinjauan berhubung cadangan itu di kawasan sempadan menganggarkan tembok tersebut perlu dibina sepanjang 156.7 kilometer.
Selain itu, sebanyak 6.5 kilometer tembok dilengkapi kawat berduri diperlukan di daerah Na Thawee, Songkla; 130.9 km lagi di sepanjang sempadan daerah Sadao dan Saba Yoi di Songklha dan daerah Tak Bai dan Waeng di Narathiwat.
Sebanyak 9.3 kilometer tembok berpagar turut diperlukan di Yala. Thailand dan Malaysia mempunyai sempadan tanah keseluruhan sepanjang 647 kilometer.
Ketua Tentera Thailand, Prayuth Chan-ocha, sebelum ini mencadangkan kepada Perdana Menteri yang juga Menteri Pertahanan Thailand, Yingluck Shinawatra tentang cadangan pembinaan tembok dan pagar itu dengan memberi alasan, kumpulan pemisah yang bertanggungjawab melakukan keganasan di wilayah selatan, beroperasi di sepanjang sempadan antara kedua-dua negara dan membawa bahan-bahan letupan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131122/lu_04/Thai-cadang-bina-tembok-di-sempadan#ixzz2lJgboNvO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

15,000 tentera asing bakal ditempatkan di Afghanistan


KABUL 22 Nov. - Presiden Afghanistan Hamid Karzai memberikan sokongan kepada pakatan keselamatan bersama Amerika Syarikat (AS), yang bakal menyaksikan kira-kira 15,000 tentera asing akan berada di negara tersebut.
Bagaimanapun, Hamid menjelaskan perkara itu hanya akan dimuktamadkan selepas berlangsungnya pilihan raya tahun depan.
Sebelum ini, Setiausaha Negara AS, John Kerry berkata, kedua-dua belah pihak sudah bersetuju untuk mengadakan satu pakatan keselamatan bersama selepas berbulan-bulan mengadakan perbincangan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131122/lu_02/15000-tentera-asing-bakal-ditempatkan-di-Afghanistan#ixzz2lJg1j47E
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wanita Somalia menderita hidap 'kaki gajah'


Kaki Sadia Abdinur dijangkiti parasit sejak 2006, sebelum disahkan menghidap penyakit untut. - AGENSI
MOGADISHU 21 Nov. - Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya, begitulah nasib seorang wanita Somalia selepas kakinya membesar seperti ‘kaki gajah’ hingga mencapai berat 31.7 kilogram.
Semua itu bermula selepas kaki Sadia Abdinur, 35, dijangkiti parasit sejak 2006, dan dia disahkan menghidap penyakit untut yang menjadikannya tidak mampu bergerak, apatah lagi memberi makan anak-anaknya.
Lebih memburukkan keadaan, ibu kepada dua orang anak itu dipulaukan rakan dan jiran-jirannya yang percaya wanita tersebut ‘dirasuk’ kuasa jahat.
Kini, anak Sadia, Ayan, 9, dan Ayub, 7, terpaksa mengemis di jalanan bagi menyara keluarga mereka.
Kanak-kanak itu akan memeluk dan mengucapkan selamat tinggal kepada Sadia pada setiap malam kerana percaya ibu merela akan meninggal dunia keesokan harinya.
‘‘Tolong selamatkan nyawa saya, Saya telah dipinggirkan dan dunia tidak mempedulikan nasib saya ini,’’ kata Sadia.
Namun, nasib Sadia kini bakal berubah selepas seorang pakar bedah Britain menawarkan untuk melakukan pembedahan ke atasnya secara percuma.
Selain itu, sebuah badan kebajikan sedang berusaha mewujudkan dana bagi membantu menerbangkan Sadia ke United Kingdom untuk berjumpa pakar saraf, Prof. Nigel Standfield supaya dia dapat melakukan pembedahan yang dijangka memakan masa selama 10 jam.
Sebelum ini, pakar bedah di Nairobi, Kenya enggan melakukan pembedahan ke atas Sadia kerena mereka tidak mempunyai kepakaran, mahupun kemudahan pembedahan.
Wanita itu dilaporkan akan mati lebih awal jika tidak menjalani pembedahan segera. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131122/lu_07/Wanita-Somalia-menderita-hidap-kaki-gajah#ixzz2lJfaAbDA
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wang tajaan guna bayar K-Pop

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR


AHMAD SHABERY melambai tangan kepada wartawan selepas selesai memberi keterangan isu kos penganjuran Hari Belia Negara 2012 kepada PAC di bangunan Parlimen semalam.


KUALA LUMPUR - Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menerima tajaan dalam bentuk wang tunai berjumlah RM2.3 juta daripada pihak swasta bagi menjayakan persembahan tiga kumpulan K-Pop dari Korea Selatan pada sambutan Hari Belia Negara (HBN) 2012.
Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, hanya RM1.6 juta daripada keseluruhan wang berkenaan dibelanjakan untuk tujuan persembahan artis Korea Selatan itu iaitu RM900,000 untuk bayaran artis dan RM700,000 untuk kos pengangkutan, penginapan, makanan dan cukai kerajaan.
"Pendahuluan wang bayaran tersebut diambil daripada peruntukan kerajaan berikutan artis dari Korea Selatan tersebut perlu ditempah lebih awal sebelum hari sambutan HBN," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini semalam.
Terdahulu, Ahmad Shabery yang menjadi Menteri Belia dan Sukan ketika penganjuran HBN 2012 tampil memberi penjelasan berhubung isu terbabit secara sukarela kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang dihadiri Pengerusinya, Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Ahli-ahli Parlimen kerajaan serta pembangkang.
Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini menegur KBS kerana berbelanja secara tidak berhemah bagi penganjuran HBN 2012 yang mencecah sehingga RM2.94 juta.
Ia termasuk bayaran kepada tiga kumpulan K-Pop iaitu Dal Shabet, Teen Top dan U-kiss berjumlah RM1.6 juta yang disifatkan tinggi dan tidak selaras dengan peraturan perbelanjaan berhemah.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1122&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz2lJdTCyOi 
Hakcipta terpelihara 

Turki beri penghormatan tinggi

Oleh NOR AZIRAN YUNUS

RAKYAT Turki memberi penghormatan tinggi semasa upacara pengebumian 
Allahyarham Ahmad Ammar di Istanbul baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Kerajaan Turki memberi layanan luar biasa ke atas seorang remaja Malaysia yang meninggal dunia setelah dilanggar sebuah ambulans di negara itu apabila dia dikebumikan di Eyub Sultan di Istanbul yang turut menempatkan 60 pusara sahabat Nabi.
Allahyarham Ahmad Ammar Ahmad Azam (gambar kecil), 20, yang meninggal dunia pada 2 November lalu dikebumikan di tanah perkuburan itu yang turut menempatkan orang kenamaan Turki pada 4 November setelah mendapat keizinan Datuk Bandar Istanbul.
Bekas pelajar Maktab Tentera Diraja di Sungai Besi itu merupakan penuntut tahun dua jurusan Sejarah di Universiti Marmara (Goztepe).
Dia juga sedang mendalami ilmu Tafsir dan hampir tamat pengajian.
Abang ipar Allahyarham, Muhammad Suhail Ahmad berkata, masyarakat Turki amat memandang tinggi terhadap Ahmad Ammar yang hampir menamatkan pengajian ilmu Tafsir sekali gus melayakkannya menjadi guru agama.
"Bapa Allahyarham pula sentiasa memberi galakan kepadanya supaya sentiasa mendalami ilmu agama selain mempelajari ilmu sejarah di negara Turki itu," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Kisah Ahmad Ammar yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya di Istanbul, Turki pada 2 November lalu mendapat liputan meluas menerusi rangkaian laman sosial di negara ini terutama YouTube dan Facebook.
Tinjauan Kosmo! di laman YouTube mendapati sebuah video yang dimuat naik pada 17 November lalu bertajuk "GPTD: Ahmad Ammar Dalam Kenangan (1993-2013)" telah ditonton 695,504 kali.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1122&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2lJdIRh1Z 
Hakcipta terpelihara