Wednesday, May 30, 2012

KATALAH YANG BENAR WALAU PUN PAHIT

Allah berfirman dalam Al-Quran yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada allah dan KATALAH PERKATAAN YANG BENAR. Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan RasulNya, maka seseungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.
[al-Ahzab ayat 70-71]

“Qul al-haqq wa law kana murran” KATALAH YANG BENAR WALAU PUN PAHIT).
(Hadis riwayat al-Baihaqi dalam al-Targhib wa al-Tarhib (no. 2233) dan dihukum Sahih Li Ghairih oleh al-Albani)
Sabda Nabi memperingatkan kepada kita semua bahwa kebenaran harus ditegakan, meskipun dengan resiko yang berat.

Rasulullah bersabda: “Siapa yang beriman Kepada Allah dan hari akhir maka HENDAKLAH DIA MENGATAKAN YANG BAIK ATAU DIAM.” ( Hadist riwayat Bukhari dan Muslim )

“12 Barisan Umat Muhammad S.A.W di Padang Mahsyar”


“12 Barisan Umat Muhammad S.A.W di Padang Mahsyar”

Barisan Pertama - Manusia tanpa tangan dan kaki
Mereka di dunia suka menyakiti hati jirannya

Barisan kedua - Manusia berwajah khinzir hitam
Mereka di dunia melalaikan solat atau bersolat
tetapi masih melakukan kemungkaran

Barisan ketiga - Manusia seperti baghal dengan perut seperti gunung
penuh dengan ular dan kala jengking
Mereka di dunia enggan mengeluarkan zakat

Barisan keempat - Manusia yang mengalir darah dari mulutnya
Mereka di dunia berdusta dalam berjual beli

Barisan kelima - Seperti angin yang bertiup berbau sangat busuk
Mereka di dunia menyembunyikan kederhakaan atau
maksiat kerana manusia dan mereka tidak takut
kepada Allah

Barisan keenam - Manusia yang tenggorok dan tengkoknya putus
Mereka di dunia menjadi saksi palsu, mengadakan
cerita yang tidak berlaku menyebabkan orang teraniaya

Barisan ketujuh - Manusia tanpa lidah dan keluar darah dari mulutnya
Mereka di dunia enggan memberi kesaksian atau
menyembunyikan sesuatu kemungkaran menyebabkan
hukuman tidak dapat dijalankan

Barisan kelapan - Manusia berjalan terbalik (kaki ke kepala)
manusia yang melacurkan diri atau berzina tanpa
bertaubat

Barisan kesembilan - Manusia berwajah hitam dan mata serta perutnya
berapi Mereka di dunia memakan harta anak yatim

Barisan kesepuluh - Manusia bertubuh penuh dengan lepera dan belak
(sejenis penyakit kulit yang amat gatal)
Mereka di dunia menderhaka kepada ibu bapanya

Barisan kesebelas - Manusia yang buta matanya, giginya seperti tanduk,
bibir melebar hingga ke dada, lidah terjulur sampai
ke perut dan keluar kotoran yang sangat jijik
Mereka di dunia meminum arak

BARISAN KEDUABELAS - Manusia yang berwajah berseri dan bercahaya
Merekalah golongan beriman dan beramal soleh.

P/s : Diharapkan dengan ilmu di atas, kita semua dapat memuhasabahkan diri dan terus kembalikan diri kepada-Nya. Insyaallah… BARISAN MANAKAH YANG KITA PILIH.....???? TERPULANG KEPADA KITA MASING2...
 —

saya tidak bannga dgn membuat pembagunan

" saya tidak bannga dgn membuat pembagunan. krn negara komunis pun ada pembagunan. Apa yg kita bangga ialah melaksanakan ISLAM dgn harapan is menjadi jawapan di akhirat kelak.." InsyaAllah.....

Tuan Guru Bentara Setia Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat

Peniage "kecil"

surat kepada Datin Sri Rosmah Mansor

 
Baca perlahan-lahan untuk menghayati dan sharekan, surat kepada Datin Sri Rosmah Mansor ini.

Assalamualaikum Datin Seri.

Saya Muhammad Muizzudin bin Zaini
Julai 2011 lalu, genaplah usia saya 19 tahun.

Saya perkenalkan diri, sebagai remaja yang ingin tahu. Apa jua medium yang termampu saya pergunakan, saya usahakan sebaiknya agar saya dapat mengikuti perkembangan semasa, khususnya berkenaan negara Malaysia yang tercinta ini.

Iya, Datin Seri. Umur saya, sangat muda. Kedudukan saya, jauh benarlah kiranya dibandingkan dengan Datin Seri. Namun, saya yakin dan percaya, andai umurlah yang menjadi penentu kelayakan seseorang untuk bersuara, tidaklah layak sama sekali untuk suami Datin Seri memegang amanah pentadbiran negara sekarang, kerana di luar sana terdapat ramai yang lebih tua usianya!

Tegas saya, saya adalah remaja yang memerhati. Saya tidak mahu, sekadar menjadi manusia yang kerjanya memuaskan tembolok sendiri. Tidak juga hanya terpaku di bilik darjah, ‘menelan’ buku teks sekolah. Saya percaya, erti hidup pada memberi!

Datin Seri Rosmah Mansor yang saya hormati,
Saya pohon jutaan kemaafan, andai surat kecil ini menyinggung Datin Seri. Saya tidak berniat untuk menyakiti hati Datin Seri, jauh sekali memburuk-burukkan. Surat kecil ini, hanyalah usaha kerdil saya, menyampaikan isi hati. Ia hanyalah suara hati dan pandangan seorang anak muda.
KASIH SAYANG KEPADA RAKYAT

Datin Seri,
Pernah suatu pagi, saya dibawa ibu untuk menziarahi jenazah anak tunggal seorang jiran kami. Kanak-kanak kecil itu, baru berusia 6 tahun. Khairani namanya. Runtun rasa di hati, sebaik melihat keadaan rumah tempat tinggalnya kanak-kanak itu bersama ibunya. Saya cuba membayangkan, bagaimanalah andainya hujan lebat menimpa bumbung rumah itu. Atapnya berlubang-lubang, hinggakan saya fikir memadai dengan cahaya matahari yang ‘mencuri’ masuk melaluinya untuk menyinari ruang dalam rumah daif itu. Saya terpaksa melangkah berhati-hati, kerana lantainya berkeriut dan goyah sekali.

Hadir insaf dan syukur di dalam hati saya, bahawa betapa saya memiliki hidup yang jauh lebih baik dan selesa berbanding ramai lagi rakyat kebanyakan.

Di sekolah, saya punyai rakan-rakan yang sulit sekali melangsaikan yuran bulanan asrama. Bukan culas, bukan malas, tetapi kesempitan hidup menyukarkan mereka. Adik-beradik ramai yang masih bersekolah, ditambah taraf hidup dan kos keperluan yang kian meningkat dari sehari ke sehari, semuanya membebankan!

Datin Seri,
Sungguh saya tidak mampu mengelakkan rasa kecewa, apabila mengetahui yang Datin Seri bermalam di sebuah hotel di Dubai dengan kos melebihi RM100, 000 semalaman. Sehingga ke hari ini, saya masih teringatkan rumah daif adik Khairani, juga nasib ramai lagi yang saya temui sepanjang umur ini. Saya tahu, betapa besarnya urusan Datin Seri, juga kedudukan Datin Seri. Mungkin memang Datin Seri berhak, tetapi, apakah Datin Seri langsung tidak teringatkan kami, rakyat yang kesusahan? Apakah Datin Seri langsung tidak terfikirkan nasib ratusan, ribuan lagi rakyat yang tidak bernasib baik?

Apakah tiada langsung rasa bersalah di hati Datin Seri? Rasa bersalah kerana tinggal hanya untuk semalaman tetapi dengan kos yang boleh menyamai lebih kurang pendapatan selama 66 bulan bagi 40 peratus rakyat Malaysia! 40 peratus inilah rakyat yang pendapatan bulanan bagi setiap keluarga adalah lebih rendah daripada RM1500 sebulan. Bahkan setiap 3 daripada 4 keluarga ini, adalah sebangsa dengan Datin Seri, bangsa MELAYU!

Atau apakah Datin Seri tidur dengan lena malam itu?

Hingga hari ini, sudah bertahun saya tidak ke restoran Pizza Hut, McDonald dan seumpamanya. Kerana cukup dengan hanya melihat dari jauh, hadir rasa pilu mengenangkan saudara-saudara seagama, anak-anak muda seusia saya atau kanak-kanak, wanita dan orang tua yang dibunuh kejam di Palestin oleh rejim zalim Israel hasil sumbangan restoran-restoran ini.

Ia dipanggil, kasih sayang Datin Seri. Maafkan saya, tetapi saya terpaksa bertanya, apakah tiada langsung walau secebis pun rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang hidup serba kesusahan? Rakyat yang terpaksa melupakan impian dan keinginan kerana kesempitan hidup, namun terpaksa pula menanggung kos penginapan Datin Seri dan rombongan di luar negara untuk hanya semalaman!? Bayangkan pula kos penerbangan untuk keseluruhan rombongan selain daripada penginapan!

Peningkatan kos sara hidup waktu ini, sangatlah membebankan. Suami Datin Seri berterusan meminta seluruh rakyat berjimat, sedangkan isterinya? Hasil tindakan kerajaan pimpinan suami Datin Seri, mengurangkan subsidi untuk rakyat terbanyak sedangkan untuk para taukeh-taukeh besar dikekalkan, juga ‘penyelarasan-penyelarasan’ harga, teramatlah menyulitkan kami semua.

Sungguh Datin Seri, kami sangat terbeban meskipun harga petrol dinaikkan walau beberapa sen. Ia akan mempengaruhi seluruh kehidupan kami. Harga makanan, pakaian, kos pengangkutan dan semuanya akan semakin menyulitkan kami. Saban hari, saya melihat ibu mengeluh kerana gajinya sukar sekali untuk disimpan, ia sekadar mencukupi untuk setiap bulan.

Kami rakyat tidak meminta Datin Seri turut menaiki kereta biasa atau tinggal di rumah biasa seperti kami. Hanya yang kami rakyat pinta, supaya Datin Seri dan suami menyelami hakikat kesukaran yang terpaksa kami tempuhi.

Malangnya, tindakan Datin Seri berbelanja mewah begini adalah sama sekali tidak menggambarkan Datin Seri dan suami bersama-sama kami. Sungguh, ini amat mengecewakan saya. Sukar sekali untuk saya mewajarkannya. Maafkan saya Datin Seri, sungguh ia tidak dapat saya terima.

Datin Seri yang saya hormati,
Tiadalah yang lebih mengecewakan dan membangkitkan kemarahan, melainkan ketika melihat Datin Seri dan suami di Festival Fesyen Islam Monaco. Bagaimana tidak, pakaian yang diperagakan langsung tidak menggambarkan Islam! Langsung tidak menutup aurat, menampakkan bahagian-bahagian yang sepatutnya sulit dan yang paling dahsyatnya, nama RasuluLlah SAW yang mulia tertera pada pakaian yang tidak menutup aurat!

Apakah Datin Seri tidak menyedari, bagaimana kemarahan yang telah Datin Seri cetuskan? Nama RasuluLlah SAW yang mulia dihina sebegitu rupa! Namanya cukup mulia, hinggakan apabila disebut namanya, dikira manusia yang paling kikir sekiranya tidak dipanjangkan nama itu dengan selawat ke atasnya. Tiba-tiba, nama itu dihina sebegitu rupa! Bahkan, Datin Seri yang menghadapi teguran, kritikan, kecaman dan tunjuk rasa langsung tidak memohon maaf. Langsung tidak!

Sedangkan para Ulama’ masih berbahas, bagaimana cara paling baik untuk mengagungkan Manusia Mulia ini, tiba-tiba Datin Seri kelihatan meredhai perbuatan yang jelas MENGHINA Baginda Nabi SAW!

Sebenarnya, Datin Seri sudah dari awal menunjukkan kecekalan Datin Seri melanggar syariat Allah. Datin Seri tidak menutup aurat, bersentuhan, berlaga pipi dan berpelukan dengan lelaki bukan mahram yang disepakati sekalian Ulama’ sebagai perbuatan yang HARAM!

Menyentuh anjing atau khinzir, hukumnya juga Haram. Namun, hilang kotornya dengan perbuatan menyamak. Malangnya, tiada apa yang mampu ‘membersihkan’ haram dan kotornya nya menyentuh lelaki ajnabi kecuali
API NERAKA!

Lalu, dengan semua perlakuan Datin Seri, apakah mungkin Datin Seri fikir kami rakyat akan menerima dakwaan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bahawa kerajaan pimpinannya berusaha keras berjuang demi Islam dan bangsa. Sedangkan isterinya sendiri, tidak memelihara Akhlak dan Syariat Islam, juga adab-adab kesantunan Melayu malahan!

RAKYAT MENGIKUTI PEMIMPIN MEREKA
Kata ahli hikmah, “Agama manusia itu, di atas Pemimpin mereka”. Tinggi sahsiahnya, baik akhlaknya, ikhlas hatinya, patuh dan taat kepada Allah, maka begitulah jua rakyatnya. Rakyat akan terpengaruh dengan ketua mereka.
Malaysia hari ini, dalam keadaan yang benar-benar dahsyat bagi saya. Setiap masa perlu di dalam keadaan berjaga-jaga, kerana penjenayah menunggu kita alpa. Gerun saya melihatkan kanak-kanak yang bermain sendirian di halaman rumah, bimbang kalau-kalau ada manusia busuk hati yang berniat jahat kerana jenayah hari ini langsung tidak mengenal beza usia!

Budaya Hedonisme melampau. Nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan. Remaja Melayu Muslim tidak segan silu memakai pakaian yang jauh menyimpang daripada Islam dan adab Melayu. Tidak kekok mengogok arak di pesta-pesta jamuan nafsu. Saban hari ada sahaja kes bunuh bayi lewat pergaulan tanpa batas! Hari ini, remaja mati dengan sia-sia. Samada mati dalam ketagihan najis dadah, atau kemalangan dalam perlumbaan haram!

Bahkan seribu satu lagi, penyakit-penyakit sosial yang sedang membarah, membusuk di dalam negara tercinta!
Bukanlah saya menuding jari kepada Datin Seri dan suami, saya akui malahan, bahawa Datin Seri kelihatan cuba berusaha sedikit sebanyak bagi menangani masalah-masalah ini. Namun, hakikatnya, keadaan rakyat sesuai dengan keadaan pemimpinnya!

Manusia yang jelas disabitkan kesalahan rasuah, diangkat menjadi pemimpin! Manakala pemimpin lain yang mengkritik tindakan ini, di arah supaya tutup mulut dan diambil tindakan! Apa sudah jadi pada negara!? Sedangkan Nabi SAW bersabda, “Apabila amanah diberikan kepada BUKAN ahlinya, maka tunggulah KEHANCURAN!”

Pemimpin negara tidak memelihara adab pergaulan Islam, tidak memelihara batas aurat, berbelanja boros tanpa timbang rasa kepada rakyat, justeru, bagaimana mungkin kita mengharapkan yang baik-baik daripada rakyat?

Saya gerun melihat perkembangan ini, Datin Seri. Hari ini, kita mengeluh kerana ramainya anak-anak luar nikah yang didaftarkan. Bayangkanlah, apa yang mungkin kita keluhkan 5 atau 10 tahun akan datang!

Antara sifat agama kita, INQILABIYYAH Datin Seri. Ertinya, adil dan zalim mustahil begerak seiring. Kebenaran dan kebatilan sama sekali tidak akan bercampur. Syariat Islam dan yang bercanggah dengannya, pasti tidak akan ditemui titik temu antara keduanya. Justeru, Datin Seri berusahalah sehebat manapun untuk memperbaiki masalah sosial, gejala buang bayi dan sebagainya, selagi suami dan kerajaan Datin Seri terus mengesampingkan hukum Allah, dasar Allah, syariat Allah, maka Datin Seri tidak akan BERJAYA! Berani saya kata!

Bagaimana tidak? Datin Seri berusaha mengelakkan masalah bunuh bayi yang kita semua maklum ia bermula daripada pergaulan bebas, sedangkan hub hiburan malam, lesen judi dan konsert-konsert mega sebenarnya adalah penyumbang besar kepada masalah ini! Kerajaan pimpinan suami Datin Seri, umpama membina dan meruntuhkannya semula. Bina dan runtuh, kemudian bina dan runtuhkan lagi. Itulah kitarannya.

KUASADatin Seri ke luar negara untuk bertemu pemimpin negara luar, pernah juga Datin Seri menyambut kehadiran Perdana Menteri luar negara ke Malaysia, dana RM111 juta untuk PERMATA, pertemuan First Lady dan liputan-liputan meluas setiap aktiviti Datin Seri di media dalam dan luar negara, itu bagi saya menunjukkan yang Datin Seri seolah-olah punya kuasa di dalam pentadbiran negara.

Justeru, sebagai anak muda yang penuh persoalan di minda, saya bertanya dengan baik, bagaimana ini semua berlaku? Sedangkan, kami rakyat tidak pernah melantik Datin Seri sebagai pemimpin negara. Suami Datin Seri yang memimpin kerajaan yang telah dipilih rakyat melalui proses Pilihan Raya! Atau apakah dengan hanya menjadi isteri kepadanya, menjadikan Datin Seri turut berkuasa?

Datin Seri pasti tahu, berkenaan kebangkitan rakyat yang menyemarak di Timur Tengah. Kerajaan yang tidak bertimbang rasa diterjah dan dihalau rakyat! Antara isunya ialah bagaimana berkuasa dan kaya rayanya isteri kepada pemimpin-pemimpin yang telah tumbang itu.

Saya cintakan negara saya. Tidak sanggup saya melihat negara porak peranda, namun, kiranya Datin Seri berterusan mengikut jejak langkah isteri-isteri pemimpin yang tumbang itu, maka mungkin Datin Seri dan suami boleh menerima nasib yang sama. Kami rakyat semakin tidak tertanggung lagi dengan tekanan-tekanan kewangan dan keperluan hidup sekarang!

Datin Seri,
Surat ini bukanlah ancaman, bukan juga ugutan. Ia sekadar luahan rasa, nasihat dan pandangan yang cuba seorang anak muda sampaikan. Ingin benar saya ingatkan, kedudukan yang Datin Seri nikmati hari ini, adalah kerana rakyat memilih suami Datin Seri. Kuasa di tangan kami, untuk menentukan jatuh dan bangunnya Datin Seri dan suami. Dan sebenarnya, kami rakyat hanyalah ‘jalan’ bagi Allah untuk mengatur ketentuan ini, Allah jualah yang meletakkan kekuasaan kepada sesiapa yang dikehendakinya.

Justeru, berbaiklah dengan kami. Patuhilah suruhan Allah. Kami tidak pinta lebih, sekadar bertimbang-rasa untuk kami.

Datin Seri yang dihormati,
Surat ini mungkin sampai ke tangan Datin Seri. Mungkin sampai sendiri, atau terhenti di tangan pembantu-pembantu Datin Seri atau tidak mampu hampir sama sekali. Kiranya ia selamat sampai ke tangan Datin Seri, saya pohon maaf, kalaulah surat kecil saya ini mengguris rasa Datin Seri. Maafkan saya, kalau ia kerana kesilapan-kesilapan bahasa dan cara penulisan. Namun, andainya Datin Seri terasa hati kerana menerima teguran, tidak akan saya pohon maaf untuk itu! Teguran ini adalah benar, justeru tiada apa yang perlu saya risaukan dengan kebenaran. Ia pasti menang dan tertegak!

Kami datang dengan sangkaan baik ia akan aman..


Kami datang dengan sangkaan baik ia akan aman..
Aku lihat seorang suami memimpin isterinya yang sedang sarat mengandung
Aku lihat seorang anak menolak ibunya di atas kerusi roda
Aku lihat ibu bapa membawa anak-anak mereka
Semua dengan niat yang sama untuk menuntut hak kita semua
Kepercayaan kami dikhianati
Kami dikasari
Wanita, kanak-kanak, orang tua semua terkena tempias
Bom beracun yang menyakitkan jantung kami

Semua kerana kami tidak mahu hak kami dikhianati
Undi itu milik kami
Kewarganegaraan itu hak kami
Dataran itu milik kami

Kami juga rakyat
Ratusan ribu yang berhimpun itu juga rakyat
Tunaikan slogan kamu
Rakyat didahulukan!

from rakyat, (lpe siapa) :)
 

1 rumah 1warkah fitnah.

1 rumah 1warkah fitnah.. kahkahkah UMNO akan buat apa saja asalkan rakyat berjaya di tipu... kahkahkah
1rumah 1quran kan lebih molek.. kankankan

Jom bisnis sambil online..

Jom bisnis sambil online.. 
-anda cekap fitnah?
-anda pandai menggunakan FB?
-anda bodoh tahap atas sikit dari lembu?
-anda baruah tegar?
-anda bisa makan duit haram?

kahkahkahkah

Patot lah George Soros cukup marah dengan Mahathir nih.


Patot lah George Soros cukup marah dengan Mahathir nih.. Tapi EP pelik.. bukan setakat George Soros, Ulama-ulama, tok-tok guru, Ustaz-Ustaz, Ulama-ulama, Mufti-mufti, ustazah-ustazah pun tak berapa gemar dengan Mahathir nih.. Yang gemar boleh kira, contoh Utz Hasan Ali, Tok guru Zul Kulim, Tuan guru Najib, Sheikh Chua Soi Lek dan ustazah Ummi dan Ustazah Mashitah.. ha ha ha
 

terbukti lagi

Hah... terbukti lagi bahawa cai-cai UMNO memang FAIL dan NOOB! KDN sendiri mengaku terdapat POLIS menyamar menjadi peserta BERSIH.. ini boleh terjadinya provakasi dari mereka.. jengjengjeng.. Nak minta senarai nama dan gambar mereka buleh encik

teruskan boikot,


Jeng Jeng Jeng sebijik lagik, kite countdown ramai-ramai yer.. teruskan boikot, akhirnya yang tinggal bisnis kete lambo sebijik untuk di lelong.. ini makan die kalau menggunakan wang untuk perlekeh dan tipu rakyat.. kankankan
 

Yeeelaah, tak jadi pun takpe, paham dah...

Yeeelaah, tak jadi pun takpe, paham dah... 
ha ha ha Jangan lupe share yah..

umporno

UMNO dan ayah PIN tak dapat di pisahkan..

UMNO dan ayah PIN tak dapat di pisahkan.. Patut ada dengar MUS MAY masuk UMNO.. hikhikhik.. Amy Search dan Jamal Abdillah boleh berfikir lebih jauh lagi.. 
Nak tanya dekat Polis dan Hassan Ali, berapa orang lagu nih dah berjaya tangkap yer?

Hahahaha Mufti Perak dan Pahang hari ini amat kecewa dengan penganjur Himpunan Belia 1Moolaysia

Hahahaha Mufti Perak dan Pahang hari ini amat kecewa dengan penganjur Himpunan Belia 1Moolaysia kerana HB1M mengamalkan konsep Amal Maarof Amal Mungkar.. kahkahkah Tapi pak mufti mengatakan kecewa dengan penganjur, siapa penganjur?? Hahaha dan lagi satu mereka kecewa kerana kenyataan beliau tak masuk UTUSEX dan Berita Hairan, hanya SINAR berani ambil.. ha ha ha Tergamak buat gini.. ishishish kesian kak Mah.. 
Jangan lupe share.. :)

die juga salah sekor penganjur.

ini pun misti Mufti kecewa ngan die.. hahaha sebab die juga salah sekor penganjur.. kahkahkah

UMNO lagi bahaya dari KOMUNIS...


UMNO lagi bahaya dari KOMUNIS... kehkehkeh JUM tolak UMNO... Menghapuskan UMNO adalah jihad yang suci.. ha ha ha

Di mana UMNO kuat di situ rakyat merempat. Like jika setuju.. ha ha ha
 

UMNO DERHAKA Sultan

merujuk kembali Penyata Rasmi parlimen pada tanggal 18 Januari 1993.

Ketika itu Dr Mahathir membentangkan Pindaan Perlembagaan berhubung kekebalan Raja-raja yang membawa kepada peruntukan pindaan perlembagaan terhadap Perkara 181 (2) di mana immuniti raja-raja ditarik balik dan raja/sultan boleh dibawa dan dibicarakan di Mahkamah Khas sesuai dengan peruntukan baru yang digubal dalam Perkara 183.

Ketika mana bacaan kali kedua dibentangkan ini, Dr Mahathir telah berhujah ketika membentangkan rang pindaan tersebut dengan katanya ‘menegur dan mengkritik Raja kita tidak bermakna ia akan menghapuskan kedaulatan Raja-raja Melayu’.

Walau pun begitu serangan-serangan terhadap institusi Raja-raja telah pun di palu beberapa bulan sebelum itu dengan media massa memainkan peranan yang penting.

Ketika itu segala-galanya seolah-olah ‘dihalalkan’ oleh kerajaan untuk mengkritik Raja-raja Melayu jauh lebih berat tentang apa yang diungkap Aziz Bari ketika in

Derhaka Pada Raja Mengundang Bahaya, Derhaka Pada UMNO Dapat Pahala!

Derhaka Pada Raja Mengundang Bahaya, Derhaka Pada UMNO Dapat Pahala!

Oleh Shahbudin Husin

Jika kita pergi ke kampung-kampung dan berbual dengan golongan berusia yang masih menyokong UMNO, kita akan mendengar hujah-hujah mereka bahawa kita sebagai orang Melayu mestilah terus menyokong UMNO dan jangan sesekali bersikap derhaka kepada parti itu. UMNO juga sering digambarkan sebagai parti yang banyak berjasa kepada orang Melayu kerana kononnya telah melakukan pelbagai pembangunan dan pertolongan selama ini.Jika berbual lebih lama lagi, mereka akan mula menggambarkan jika tanpa UMNO, bangsa Melayu akan musnah dan kehidupan akan kembali ke zaman kuno. Hanya UMNO yang digambarkan mampu memberi kemajuan serta kehidupan yang lebih baik. Parti lain tidak boleh sama-sekali. Di Malaysia ini seolah-olah UMNO adalah segala-galanya.

Bagi kebanyakan orang Melayu, terutama yang tinggal di kampung dan luar bandar, UMNO sudah dianggap seperti Raja yang tidak boleh diderhakai sama-sekali. Biarlah bagaimana buruk dan hodoh sekali pun wajah UMNO, biar bagaimana pemimpinnya mengaut kekayaan secara tidak sah dan bersikap sombong sekali pun, ia mesti terus disokong dan diberi undi. Lebih menyedihkan kadangkala orang Melayu yang bercakap seperti itu, hidup mereka pun ala kadar sahaja dan tidak lebih umpama kais pagi makan pagi. Mereka sendiri sebenarnya tidak mendapat apa-apa daripada UMNO yang boleh merubah kehidupan sekeluarga.

Soal sama ada pemimpin UMNO itu memberi khidmat yang baik atau tidak kepada rakyat, ia bukanlah soal yang penting. Yang penting, kepercayaan mereka ialah hanya UMNO yang boleh mentadbir negara ini.

Dalam soal ini, terlihat bagaimana UMNO sudah berjaya menanamkan stigma dalam kepala sebahagian besar orang-orang Melayu untuk kepentingan politik mereka. Rakyat sudah dikelabukan untuk melihat perilaku serta akhlak pemimpin yang sebenar sehingga perangai hodoh pemimpin boleh dimaafkan asalkan UMNO terus dijadikan pilihan. Mereka juga percaya tanpa UMNO kehidupan di dunia ini akan musnah sedangkan hakikat yang ada di sekeliling tidaklah sebegitu rupa.

Meskipun kita sudah hampir 55 tahun merdeka, stigma UMNO umpama Raja ini masih tertanam kuat di kepala sebahagian orang Melayu di kampung dan luar bandar. Mereka tidak mahu menerima perubahan kerana terlalu taksub dan percaya hanya UMNO yang mampu mentadbir negara ini.

Tetapi bagi orang Melayu yang agak terbuka dan menerima pelbagai maklumat terutama generasi muda dan mereka yang tinggal di bandar, stigma sedemikian sudah beransur-ansur pupus. Golongan ini lebih melihat perilaku buruk pemimpin UMNO itu berbanding jasa dan sumbangan UMNO itu sendiri. Memang diakui UMNO banyak berjasa tetapi jasa itu adalah sebahagian daripada tanggungjawab sebagai pemerintah. Jika parti lain yang berpeluang memerintah, mereka juga akan melakukan perkara yang sama, malahan mungkin lebih baik lagi.

Jika dilihat di negara-negara lain yang lebih maju dan bagaimana parti di negara tersebut berjuang untuk kepentingan rakyatnya, akan ternampak bahawa jasa dan sumbangan UMNO kepada rakyat negara ini masih lagi jauh ketinggalan.

Hari ini, jika dilihat begitu banyak perilaku buruk para pemimpin UMNO yang terpalit dengan pelbagai jenis skandal, rasuah, penyelewengan, pengumpulan kekayaan yang melampau dan sebagainya, ia sebenarnya sudah berada di tahap yang tidak boleh diperbaiki lagi. Oleh kerana UMNO sudah berkuasa terlalu lama dan terlalu selesa dengan keadaan itu, ini secara tidak langsung menyebabkan pemimpinnya cenderung untuk menjadi lupa diri, tamak dan sombong. Lebih memburukkan keadaan, UMNO terus juga dipilih sebagai pemerintah meskipun mereka yang menjadi pemimpin mempunyai perangai serta watak yang buruk.

Ini menyebabkan UMNO tidak belajar apa-apa atau berusaha memperbaiki diri setiap kali pilihanraya. Hanya setelah pilihanraya 2008 yang menyebabkan beberapa negeri tumbang dan UMNO sendiri hilang majoriti 2/3, barulah UMNO sedar bahawa mereka sebenarnya tidak boleh menongkat langit sampai bila-bila.

Menjelang PRU 13 ini, kedudukan UMNO dilihat amat kritikal dan goyah sekali. Ia sebahagiannya kerana kesedaran rakyat yang semakin tinggi yang disebabkan kemudahan menerima maklumat semakin meluas, pendidikan di kalangan rakyat serta pengalaman yang diperolehi daripada beberapa negara lain. UMNO secara relatifnya tidak lagi seselesa dulu.

Namun demikian, untuk terus mengekalkan kuasa, UMNO masih juga memainkan sentimen tentang jasa dan sumbangannya sejak sekian lama terutama dalam perjuagan menuntut kemerdekaan negara, selain turut juga memainkan sentimen kaum dan agama untuk menakut-nakutkan orang Melayu.

Sentimen melabelkan UMNO itu umpama Raja yang tidak boleh diderhakai, meskipun tidak laku kepada generasi muda dan Melayu bandar tetapi ia masih menjadi mainan kempen di kampung-kampung dan luar bandar. Generasi lama dan sebahagian orang tua masih kuat mempercayai bahawa orang Melayu tidak seharusnya derhaka kepada UMNO sebagaimana mereka tidak boleh derhaka kepada Raja.

UMNO DERHAKA Sultan

Ampun tuanku ampunnnnnnnn.. UMNO yang suruh bukan patik tuanku.. jangan siasat bawa akta hasutan tuanku.. patik takut

Kepada seluruh Ulama'2 dalam PAS, kami tetap bersamamu! Anda bagaimana?

Penyembelihan paling tragis yang berlaku di Haulah

Demi Allah, jika sekiranya masih ada yang menganggap apa yang berlaku di Syria adalah suatu yang dirancang oleh Barat, jelas mereka masih buta. Ya, buta hati dan buta mata.

Penyembelihan paling tragis yang berlaku di Haulah beberapa hari lalu yang menggugurkan ratusan syuhada' menunjukkan kepada kita bahawa betapa jahat dan zalimnya Syiah.

Ayuh umat Islam, hiasi malam kita semua dengan doa dan munajat kepada Allah agar rejim Basyar dijatuhkan segera yang mungkin. 

Adakah kalian semua masih lena tidur dalam keadaan saudara kita di Syria bergelumang dengan darah?

PAS tubuhkan 15 Cawangan hanya dalam tempoh seminggu di Sarawak

PAS telah buktikan kehebatan dan kemesraan prinsip Partinya , sehingga boleh tubuhkan 15 Cawangan hanya dalam tempoh seminggu di Sarawak.

Air S’gor: MB mahu dedah kroni Umno-BN - Fazy Sahir

Air S’gor: MB mahu dedah kroni Umno-BN - Fazy Sahir

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mempunyai maklumat termasuk pembiayaan yang dibuat oleh syarikat terlibat.

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor akan mendedahkan syarikat didakwa merupakan kroni Umno-Barisan Nasional (BN) yang lemah dalam menguruskan air di negeri itu.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mempunyai maklumat termasuk pembiayaan yang dibuat oleh syarikat terlibat.

“Ada beberapa tender dan kontrak yang berbeza. Satu buat loji, terowong dan empangan. Kita sudah ada nama syarikat dan pembiayaan yang dibuat. Sebelum forum air kita akan didedahkan hal ini. Kita akan beritahu kepada semua masyarakat,” kata Abdul Khalid.

Dalam satu kenyataan Isnin lalu, Setiausaha Politik beliau Faekah Husin berkata, masalah air di Selangor berpunca daripada pengurusan air yang lemah dan menyebabkan rakyat terpaksa menanggung kos tarif air tinggi.

Faekah mendakwa pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) yang melibatkan kos RM12 bilion sebenarnya dilaksanakan atas kepentingan kroni pihak tertentu dan bukannya untuk membantu rakyat.

Penstrukturan semula air

Abdul Khalid dalam pada itu menegaskan penstrukturan semula air adalah topik utama berbanding isu Langat 2 dan pengambilan air di Pahang.

Tegasnya penstrukturan semula air penting kerana ia dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang wujud ketika ini.

“Perbincangan utama adalah penstrukturan semula air dan bukannya tentang Langat 2 atau pengambilan air di Pahang. Semua ini tidak akan timbul jika penstrukturan semula air dibuat,” katanya.

Ujarnya, sebarang pelaksanaan dan pengurusan loji mempunyai kaitan dengan kenaikan tarif air dan beliau mendapati ia mempunyai kelemahan.

“Pengalaman dari angka-angka yang diterima, pembinaan loji adalah dibina oleh Puncak Niaga. Dari segi kos pembinaan dan pembersihan loji adalah sangat tinggi. Jika kos tersebut tinggi maka rakyat turut menerima kesan melalui tarif air,” katanya.

Beliau berkata daripada 33 loji pembersihan di seluruh Selangor, 29 daripadanya dimiliki oleh kerajaan negeri, manakala empat oleh pihak konsesi.


FMT
Dicatat oleh atsixty

SPRM Pula Hendak Kenakan Anwar?

SPRM Pula Hendak Kenakan Anwar?

Oleh: Mohd Sayuti Omar

Wah cepat dan pantas sekali SPRM bertindak ke atas pendedahan bloger yang kini berada di tanah asing Raja Petra Kamarudin yang mendakwa kononya beliau memiliki fail rahsia timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali yang dikatakan melakukan rasuah.

Raja Petra seorang bloger yang mempunyai banyak bapak tiri (god father) kini berada di luar negeri kerana mengelakkan untuk didakwa di mahkamah atas beberapa kes. Kata Raja Petra fail tentang rasuah Azmin itu diberikan oleh bekas pegawai SPRM kepadanya.

Bloger satu ini, sebelum ini banyak telah mendakwa memiliki rahsia peribadi para pemimpin negara ini yang mana kebenaran rahsia dan maklumat dimilikinya jauh meleset dan ia hanya sebuah ilusi beliau yang kini kesepian di luar negara saja.

Mungkin orang masih ingat bagaimana dia membuat surat sumpah kononnya ada memiliki beberapa dokumen mengenai siasatan ke atas Altantuya Sharribu yang mati dibunuh kemudian jasadnya diletup.

Ekoran pendedahan itu, Raja Petra yang kononya mengaku mendapat maklumat dari seorang pegawai tinggi tentera menyebabkan pegawai yang tentera berkenaan yang masih bertugas dikenakan tindakan tatatertib.

Selain itu beliau mendakwa memiliki segulung dokumen lagi yang diterima dari berbagai pihak mengenai berbagai skandal bertaraf dunia. Cara Raja Petera mengestbelishkan dirinya seolah-olah beliau adalah bank rahsia orang politik di Malaysia ini.

Berbalik kepada sikap cergas SPRM untuk membuka siasatan berhubung apa didakwa bloger yang berkepala goling ini (botak) itu ia agak anih dan menghairankan sedikit. Kenapa SPRM begitu cepat membuat siasatan sebaik saja perkara itu didedahkan.

Dalam hal ini kenyataan tindakan segera SPRM yang membuat laporan polis terhadap pendedahan Raja Petra itu membolehkan badan itu menyiasat menakjubkan. Apakah bukan keutamaan untuk SPRM memanggil Raja Petra terlebih dulu untuk mengesahkan maklumat yang didakwa itu?

Menurut laporan Panle Operasi SPRM akan bermesyuarat esok untuk membincangkan dakwaan Raja Petra bahawa ketua Umum PKR Anwar Ibrahim mengarahkan siasatan kes rasuah terhadap Azmin di dihentikan. Nampaknya isu kini bukan tertumpu kepada Azmin tetapi meluas kepada Anwar Ibrahim pula.

Menurut pengarah siasaran SPRM Mustafar Ali bahawa panel itu membincang dakwaan Raja Petra kerana menurutnya jiwa benar siasatan itu akan dilakukan. Alasannya siasatan jenayah tidak ada tempoh masa walaupun kes itu berlalu?

Cara SPRM menguar-uarkan apa yang masih kabur kepada umum seakan satu permainan politik untuk menimbulkan keraguan umum kepada orang ramai.


Kenyatan Mustafar itu sekana siasatan berkaitan apa didedahkan oleh Raja Petra itu bukan lagi menjurus kepada Azmin tetapi kepada Anwar Ibrahim. Apakah SPRM akan menyiasat Anwar atas salah guna kuasa serperti mana pernah didakwa semasa Anwar jadi TPM itu yang meminta pegawai polis supaya melakukan gertakan ke atas seorang betina yang telah cuba mengaibkan dan memfinah Anwar?

Tidak mustahil itu akan diberlaku. Mungkin sudah ada pakatan di dalam hal ini dengan Raja Petra dijadikan alat atau pun sumber untuk membolehkan SPRM menyiasat Anwar.

Dan sekiranya dakwaan Raja Petra itu benar pihak yang seharusnya perlu disiasat ialah Raja Petra sendiri dan orang yang memberi fail itu kepadanya. Tanpa menyiasat dan mengenakan tindakan ke atas kedua mereka adalah tidak adil dan wajar untuk SPRM menyiasat Anwar dan Azmin.

Nampaknya usaha untuk mengena dan memenjarakan Anwar tidak pernah berhenti dan akan dilakukan sehinggalah Ubn dan Najib Razak merasakan parti itu akan menang dalam pilihan raya.

Di sini saya ulangi sekali lagi apa yang pernah saya ramalkan; pilihan raya tidak akan diadakan selagi Anwar Ibrahim tidak ditolak masuk ke dalam penjara? Ramalan ini nampak makin menjadi realiti.


Nizar