Sunday, April 17, 2011

Derita warga emas dibelaPENGKALAN PASIR – Pasangan warga emas di sini gembira apabila menerima kunjungan dari pemimpin tempatan yang berkunjung ke rumah mereka di Kampung Kubang Nyamuk di sini.

:Ismail Mamat, 80 dan isterinya, Hawa Idris, 80 tinggal bersama cucunya dan mereka saling membantu di antara satu sama lain.

Kedua-dua mereka yang mempunyai penyakit tua terutama Ismail yang mempunyai masalah penglihatan.

Ismail berkata, penglihatannya semakin kabur akibat usianya yang semakin lanjut sehingga menyebabkan kerosakan di selaput matanya.

Menurutnya, keadaan tersebut berlaku sejak dua hingga tiga tahun yang lepas dan hanya bertahan dengan penyakit tersebut.

“Kami dijaga cucu dan hanya dia tempat kami bergantung hidup di samping bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM120 setiap bulan.

“Selebihnya, kami mendapat bantuan dari cucu dan empat orang anak yang semuanya sudah berkeluarga dan tinggal berjauhan bersama keluarga masing-masing,” katanya yang menerima bantuan sejak tahun 2010.

Sementara itu, Penyelaras DUN Pengkalan Pasir yang juga Naib Ketua UMNO bahagian Pasir Mas, Abdul Aziz Mohamad berkata, kunjungan yang sering dilaksanakan bagi mendekatkan diri dengan rakyat.

Menurutnya, kunjungan dan lawatan ini mendapat maklum balas yang baik dari rakyat akar umbi bagi mengetahui masalah dan sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah mereka.

“Apabila adanya kunjungan seperti ini, kita dapat menyelami masalah rakyat terutamanya mereka yang kurang berpendapatan selain dapat membantu mengurangkan beban mereka.

“Kita jadikan aktiviti ini sebagai perkara membantu meringankan beban rakyat selain beramah mesra dengan rakyat,” katanya.

Abdul Hadi terima anugerahMARANG - Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menerima anugerah Tokoh Alim Rabbani dari Universiti Islam Yala, di Patani, Thailand, kelmarin.

Abdul Hadi Awang satu-satu tokoh ulama di luar Thailand dan rantau nusantara menerima anugerah Tokoh Alim Rabbani diperkenalkan Universiti Islam Yala (YIU). Gelaran tokoh itu sama taraf dengan ijazah kehormat diperkenalkan tujuh tahun lalu.

Sebelum ini anugerah serupa diberi kepada tokoh ulama yang banyak berjasa dalam bidang dakwah di empat wilayah selatan Thailand, terutama pengasas pusat pengajian pondok. Pernah menerima anugerah itu Syeikhul Islam Negara Thailand dari Bangkok.

Penyampaian tokoh tersebut diadakan sempena program Multaqa Muslimat yang dianjurkan universiti itu di kampus Pattani, kelmarin. Multaqa berkenaan berjaya menghimpunkan Muslimat dari seluruh Thailand berserta wakil Malaysia dan Indonesia.

Turut serta Exco kerajaan Kelantan, Che Abdullah Mat Nawi, Dr Muhammad Fadhli Hassan, Setiausaha Politik Presiden, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan Setiausaha Lajnah Hal Ehwal Hubungan Antarabangsa Pas, Mohd Faiz Md Nawi.

Dekan Fakuliti Sastera dan Sains Kemasyarakat YIU, Profesor Madya Sukree Langputeh berkata, pemilihan tokoh tersebut bukan mudah untuk dilakukan pihak senat universiti berkenaan.

Katanya, tokoh yang diberi adalah pendakwah yang benar-benar menjadikan Islam sebagai amalan dalam kehidupan harian dan Abdul Hadi tokoh Islam disegani di Asia Tenggara yang menjadikan rutin hariannya menyampaikan dakwah kepada masyarakat.

“Selain itu beliau juga mengarang banyak menghasilkan buku mengenai agama yang menjadi rujukan umat Islam,” katanya ketika membaca biodata Presiden Pas sebelum upacara memakaikan mislah (jubah) Tokoh Alim Rabbani pada majlis yang diadakan di universiti itu.

Pemakaian mislah dilakukan Rektor YIU, Dr Ismaillutfi yang turut disaksikan Timbalan Presiden Pentadbiran Wilayah Selatan Thailand, Harapabara, Gabenor Pattani, Nipon Narapitakkul dan peserta.

RobohSUNGAI CHOH - Lebih 30 penempatan haram didirikan di atas rizab sungai, di sebalik tembok sebuah kilang pengeluar konkrit di sini dirobohkan pihak penguat kuasa dalam operasi bersepadu semalam.
Operasi bersepadu melibatkan enam agensi termasuk pihak polis itu bermula jam 10 pagi dan berakhir lewat petang semalam.
Pegawai Daerah, Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, penempatan haram itu dibina daripada kabin dan sebahagiannya kayu yang membentuk rumah kongsi didiami kira-kira 500 pekerja asing.
Menurutnya, aduan awal diterima daripada Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) yang mengalami kesukaran dalam melakukan kerja pembersihan sungai di sepanjang Sungai Choh hingga ke Sungai Garing, Rawang kerana terdapat sampah berupa kayu dan bahan binaan.
“Menurut JPS, apabila melakukan pemantauan mereka mendapati berlaku pencemaran sisa buangan industri berdekatan kawasan ini.
“Mereka juga mendapati wujud beberapa kediaman didirikan atas rizab sungai milik pekerja kilang yang turut menyumbang kepada pencemaran sungai.
“Bertindak atas maklumat itu, kita datang menyiasat dan jelas tindakan mendirikan penempatan di kawasan ini menjadi satu kesalahan,” katanya yang ditemui ketika meninjau operasi meroboh berkenaan.
Operasi itu disertai 110 penguat kuasa daripada Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor (PDHS), Majlis Daerah Hulu Selangor, Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah, JPS Daerah, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan Polis Diraja Malaysia.
Turut serta, Pegawai Yang Menjaga, JPS Hulu Selangor, Abdul Rahman, Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Ketua Trafik Daerah, Asisten Superintendan Mohd Taib Songoh dan Ketua Polis Balai Serendah, Inspektor Syamsul Bahrain Ahmad.
Nor Hisham berkata, pihak kilang terbabit diberi notis mengosongkan kawasan dan meroboh yang tamat pada 13 April lalu.
Menurutnya, keingkaran mematuhi notis tersebut membawa kepada tindakan meroboh yang dijalankan semalam.
“Tindakan ini bagi mengelak masalah yang lebih buruk seperti banjir kilat kerana berlaku pembuangan sampah tidak terkawal di kawasan ini.
“Malah, penempatan mereka juga tidak selamat dan mampu mengundang kesan lebih buruk,” katanya.
Menurut Nor Hisham, penempatan tersebut bukan saja didiami pekerja kilang bersebelahan, malah jambatan yang dibina merintangi sungai dan menghubungkan kawasan Kampung Mohd Taib membuktikan ada pekerja lain yang tinggal di kawasan itu.
Beliau juga tidak menolak kemungkinan penghuni kabin di situ mewujudkan kedai makan untuk keperluan mereka.
Operasi meroboh dilakukan menggunakan tiga jentolak milik JPS dan JKR. Kerja-kerja pembersihan sepenuhnya kawasan itu dikatakan mengambil masa dua hari.

Wanita empat anak perlu bantuan baiki rumahPASIR PANJANG – Bukan mudah membesarkan empat anak dengan pendapatan kira-kira RM400 sebulan terutamanya bagi seorang ibu.

Namun semangat dan kecekalan Siti Latifah Uteh, 46 membolehkannya mendidik dan membesarkan anaknya sehingga ada yang berjaya melanjutkan pelajaran dalam pada peringkat Doktor Falsafah (PhD).

Siti Latifah berkata, biarpun kehidupan sempit dengan pendapatan itu dia masih mampu menyediakan keperluan harian dan pendidikan anaknya sejak hampir 10 tahun lalu.

“Saya bekerja di kilang kerepek dan dengan pendapatan itulah saya menyekolahkan anak-anak dan kini masih ada dua lagi yang bersekolah.

“Alhamdulillah, anak yang pertama kini sudah bekerja dan sebelum ini mendapat pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ketika menyambung pelajarannya,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini.

Sementara itu, anak keduanya sedang melanjutkan pelajaran pada peringkat PhD di Universiti Malaya dan mendapat biasiswa.

“Anak banyak membantu meringankan kesempitan hidup dan jika tiada pinjaman dan biasiswa ini, saya tidak mampu menampung perbelanjaan pendidikan mereka,” katanya.

Namun dengan pendapatan kecil serta tanggungjawabnya besar, Latifah tidak mampu membaikpulih rumahnya.

“Hendak menyediakan wang membaiki rumah ini terutamanya di bahagian dapur sememangnya saya tidak mampu.

“Hendak memohon bantuan kami tidak tahu salurannya dan terpaksalah bahagian rumah yang uzur dibiarkan begitu sahaja tanpa dapat dibaik pulih,” katanya.

Raja Petra janji pulang


KUALA LUMPUR 16 April – Pengendali laman blog antikerajaan, Raja Petra Kamaruddin berjanji akan pulang ke tanah air untuk berhadapan dengan dakwaan memfitnah Leftenan Kolonel Azmi Zainal Abidin jika Peguam Negara mahu berbuat demikian.

Raja Petra berkata, beliau akan mengaku bersalah dan rela dipenjarakan jika dituduh memfitnah Azmi dan bukannya dituduh untuk jenayah yang tidak dilakukannnya.

“Itu janji saya jika mereka berjanji untuk mendakwa saya atas jenayah yang betul, tetapi saya sesekali tidak akan berhadapan dengan tuduhan memfitnah ‘tiga orang’ ( isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Kolonel Norhayati Hassan dan Kolonel Aziz Buyong) yang saya tidak fitnah itu.

“Mereka (Peguam Negara) mesti berjanji bahawa ia adalah satu-satunya tuduhan yang akan saya hadapi dan bukannya menambah tuduhan-tuduhan bagi jenayah yang lain,” katanya dalam laman web Malaysia Today hari ini.

Raja Petra berkata, selama tiga tahun media prokerajaan dan propembangkang telah memutar-belit fakta di dalam Akuan Bersumpah yang dibuatnya pada Jun 2008 dengan mengatakan bahawa beliau telah menuduh Rosmah, Norhayati dan Aziz berada di tempat Altantuya Shaariibuu dibunuh.

“Dari semasa ke semasa saya cuba membetulkan persepsi salah ini. Saya telah cuba tetapi tidak berjaya untuk menerangkan bahawa saya tidak membuat tuduhan sedemikian.

“Sebaliknya, apa yang saya dakwa adalah Leftenan Kolonel Azmi yang membuat dakwaan tersebut memandangkan dia adalah orang nombor dua di dalam Cawangan Khas perisikan tentera, jadi ini bukan calang-calang orang yang bercakap tentang seseorang yang penting di dalam kerajaan,” jelasnya.

Katanya, beliau juga tidak pernah menafikan bahawa telah menandatangani Akuan Bersumpah pada 2008 kerana tandatangan dan namanya tertera di dalam dokumen itu.

“Menuduh saya kerana memfitnah Rosmah, Kolonel Aziz dan Kolonel Norhayati adalah dakwaan yang salah. Tuduhan yang betul adalah saya memfitnah Leftenan Kolonel Azmi,” katanya.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Cikgu Maarof ditukar

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri: "

Oleh HAMDAN TAWADI
utusanjohor@utusan.com.my
BATU PAHAT 16 April - Maarof Abd. Mutalib (gambar), suami kepada calon Pas dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, 30 Januari lalu diarahkan bertukar ke sekolah lain selepas didapati menyalahgunakan cuti sakit untuk berkempen bagi pihak isterinya.

Maarof yang dilihat membantu isterinya, Normala Sudirman berkempen pada pilihan raya kecil itu dengan mengambil cuti sakit selama 21 hari, diarahkan bertukar berkuat kuasa 1 April lalu ke sebuah sekolah menengah di daerah lain di negeri ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, Maarof turut melakukan satu lagi kesalahan serius iaitu mengingkari peraturan yang tidak membenarkan seorang guru terlibat dalam kempen pilihan raya.

'Sebagai seorang guru beliau tidak sepatutnya terlibat dalam kempen pilihan raya. Jadi dua kesalahan besar.

'Apa yang saya difahamkan, kita sudah ambil tindakan dengan menukarkan beliau ke tempat lain, keterangan lanjut kena tanya Pengarah Pelajaran Negeri,' katanya selepas Majlis Juara Rakyat di Taman Sri Penggaram, di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Negeri, Markom Giran ketika dihubungi mengesahkan arahan pertukaran Maarof itu.

Pada pilihan raya kecil itu, Normala tewas kepada calon Barisan Nasional, Mohd. Azahar Ibrahim dengan majoriti 3,707 undi."

Makin ramai lelaki 'tak pandai ayat'


GLASGOW: Hubungan romantis antara pasangan lelaki dan wanita semakin berkurangan kerana si lelaki sudah lupa seni memikat wanita, menurut kajian di Britain.


Kebanyakan wanita di Britain tidak lagi mendapat hadiah daripada kekasih masing-masing, sesetengahnya lebih daripada setahun, lapor The Daily Express
Berikutan keadaan itu, seorang setiap lima wanita tidak lagi memikirkan mengenai bila pasangannya akan memberi bunga sebaliknya membeli sendiri bunga berkenaan. Dalam tinjauannya, syarikat insurans Sheilas Wheels juga mendapati semakin ramai pemuda tidak mengetahui seni memikat.

Malah, seorang setiap 10 lelaki bawah 25 tahun beri hadiah tidak disukai pasangan ketika keluar bersama kali pertama.

Sebahagian besar pemudi membayar separuh atau semua bil kali pertama keluar dengan teman lelaki. – Agensi
Berita Harian Online | Makin ramai lelaki 'tak pandai ayat'

Sabariah setia tunggu Ameng


SEBAB nila setitik rosak susu sebelanga, sebab dadah durjana, keluarga penyanyi popular bernama Ameng ini berdepan situasi yang perit. Semoga kisah Ameng, penyanyi kelahiran Besut, Terengganu ini menjadi iktibar kepada semua kerana setiap manusia itu tidak pernah sempurna kejadiannya.


BENARLAH, melepaskan insan tersayang untuk berdepan sebuah hukuman itu terlalu perit. Pedihnya sampai tidak tergambar oleh kata-kata. Mungkin, hanya individu terpilih sahaja diberikan ujian sebegitu dan mampu menangani saat itu.
“Sampai akhir hayat saya sekalipun, saya akan tetap tunggu Ameng. Sebusuk-buruk mana sekalipun dan sejahat-jahat mana sekalipun, dia tetap suami saya, bapa kepada anak saya, Haikal. Dia suami dan bapa yang baik,” itu kata-kata seorang isteri yang masih menebal traumanya.
Sebaknya dapat dikesan walaupun penulis sekadar berhubung di talian telefon. Tangisnya bermula seawal khabar dirinya, penulis usulkan. Dia Sabariah Zakariah, 41, seorang isteri dan ibu yang sedang teruji di segenap penjuru.
“Saya kenal Ameng sejak 1992. Dia tidak jahat seperti sangkaan sesetengah pihak, dia tidak jahat. Jahat sangatkah dia sampai begitu sekali hukuman yang diterima,” rintihnya dalam nada yang tersekat-sekat, bagai tangis yang basah bersiram di setiap urat darah.
Tambah Sabariah, Ameng berpesan, supaya dia selalu ingatkan anak mereka, Wan Amar Haikal.
“Selalu ingat dan kenal akan ayahnya. Pesanan Ameng juga, supaya saya kerap memutarkan apa sahaja klip video karaoke lagu-lagu nyanyian Ameng ketika bersama Spring mahupun solo.
“Dia juga pesan, supaya saya tidak terlalu memikirkan tentang dirinya, takut memudaratkan saya pula. Kalau datang melawatnya di Penjara Kluang, Johor, tolong bawa Haikal bersama,” kata Sabariah.
Hari-hari kelam Sabariah bermula seawal dia dan Ameng ditangkap pada 1 Februari lalu di sebuah hotel di Taman Melaka Raya berikutan tuduhan memiliki dadah.
Sejak saat itu, lebih dua bulan mereka merengkok di dalam penjara di Sungai Udang, Melaka dan dipisahkan oleh dua blok bangunan yang berbeza.
Pada Rabu lepas, Ameng dijatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan 10 kali sebatan oleh mahkamah. Ameng mengaku bersalah atas tiga pertuduhan memiliki dadah dan memasukkan bahan itu ke dalam badannya pada awal Februari lalu. Dakwaan ke atas Sabariah digugurkan, dan dibebaskan daripada sebarang hukuman.
“Sehari sebelum keputusan dibacakan, peguam ada datang berjumpa saya. Katanya, saya mungkin akan dibebaskan jika Ameng membuat pengakuan atas semua dakwaan.
Serik hidup di penjara
“Ameng rela hati mahu mengaku bersalah supaya dia yang menanggung segala hukuman. Dia reda dan mahu saya bebas untuk terus menjaga amanah kami (anak). Dia tak mahu melibatkan saya dan anak. Hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan saya tapi setidak-tidaknya, saya sudah kenal perit hidup dipenjara. Dua bulan saya terkurung, terpinga-pinga dan menanggung sengsara yang amat sangat, rindukan anak dan suami. Perasaan dalam penjara itu sangat berlainan.
“Itu baru dua bulan, inikan pula untuk tempoh selama lapan tahun. Saya boleh bayangkan azab yang akan ditanggung Ameng tambah lagi dengan 10 sebatan. Saya tahu, dia bukan jenis yang kuat,” luah Sabariah.
Bukan merintih merayu simpati, jauh sekali meminta bantuan, Sabariah hanya mahukan pengertian. Dia juga tidak sedih atau terkilan. Sepanjang kes berjalan, tiada seorang pun rakan atau pihak dalam industri hiburan yang muncul bertanya khabar. Sampai ke tahap itu, hinanya mereka di mata umum.
“Ameng sudah reda, dia juga pesan supaya saya jangan berdendam dengan sesiapa, jangan menidakkan kerja pihak media, jangan marah jika dicemuh masyarakat. Saya reda dengan semua ini. Selepas saya dibebaskan, hanya Iskandar, salah seorang bekas ahli kumpulan Spring yang berhubung dengan saya. Dia yang banyak memberi sokongan. Saya hargai sangat sesiapa yang hubungi saya bertanyakan khabar,” katanya yang kini menetap bersama anak dan keluarga di Melaka.
Nasib ada keluarga serta kawan-kawan yang memberi sokongan dan setelah hampir seminggu dibebaskan, wanita itu masih tidak ke mana-mana, tidak mampu untuk bertemu sesiapa.
“Saya jadi takut untuk jumpa orang. Nak tengok akaun Facebook pun takut. Pantang duduk seorang, pasti menangis,” katanya yang sudah memasang tekad untuk pulih daripada sejarah hitam.
Tutup perbualannya, doa Sabariah, biarlah Ameng tenang menadah hukuman dunia.
“Semoga dia tenang dan sentiasa mengingati Tuhan,” ungkapnya perlahan.
Kosmo! Online - Hiburan