Sunday, October 5, 2014

Tiada Sebab Khalid Letak Jawatan Adun Pelabuhan Klang - Faekah

Diterbitkan: Ahad, 5 Oktober 2014 7:25 PM
faekah
Faekah Husin.

PETALING JAYA: Tiada sebab bagi bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang, kata bekas Setiausaha Politiknya, Faekah Husin.
Faekah berkata, beliau tidak mengetahui tentang Khalid memberi gambaran akan meletakkan jawatan itu. 
Selain Adun Pelabuhan Klang, Khalid juga merupakan Ahli Parlimen Bandar Tun Razak.
"Tiada sebab untuk Tan Sri Khalid Ibrahim meletakkan jawatannya sebagai Adun Pelabuhan Klang. Diharapkan para pengundinya tidak mendengar khabar angin yang tidak berasas itu," kata Faekah menerusi mesej teks kepada The Star Online.
Beliau mengulas mengenai laporan bahawa Khalid akan mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sekembalinya dari luar negara.
Khalid dipecat dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 9 Ogos lalu kerana enggan mengundurkan diri sebagai menteri besar bagi memberi laluan kepada Presiden parti dan Adun Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk memegang jawatan itu.
Khalid pada 22 September lalu berkata, beliau akan meneruskan jawatannya sebagai anggota Parlimen tetapi status Adunnya akan diputuskan selepas sidang DUN pada November depan.
mstar

Abdul Khalid kosongkan kerusi Dun?

Abdul Khalid Ibrahim NIZAM ZAIN

 SHAH ALAM - Khabar angin kini bertiup kencang mengatakan kerusi Dun Pelabuhan Klang bakal dikosongkan oleh bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam masa terdekat.

Menurut sumber terdekat bekas pemimpin Selangor itu, Abdul Khalid pernah meluahkan hasratnya untuk melepaskan jawatan yang dimenanginya pada PRU13 lalu susulan tekanan yang diterimanya selepas dipecat dari PKR.

"Sebelum Tan Sri Khalid meninggalkan pejabat SUK baru-baru ini, beliau ada merancang untuk meletak jawatannya sebagai wakil rakyat di Selangor sebaik sahaja pulang dari bercuti di luar negara.

"Beliau mungkin akan mengumumkan peletakan jawatannya sebelum Dun Selangor bersidang pada bulan depan," katanya kepada Sinar Harian Online ketika diminta mengulas desas-desus mengatakan Abdul Khalid bakal meletakkan jawatan tidak lama lagi.

Bagaimanapun khabar angin yang bertiup kencang sejak beberapa hari lalu dinafikan Speaker Dun Selangor, Hannah Yeoh sambil mengatakan pihaknya belum menerima sebarang notis peletakan jawatan Adun Pelabuhan Klang itu.

"Saya tak dengar apa-apa pun, saya juga tidak terima apa-apa dokumen (notis letak jawatan) daripada beliau, tak ada," katanya.

Ditanya mengenai keperluan memanggil Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) berhubung gesaan mengkaji semula semua perjanjian yang ditandatangani pentadbiran lalu, beliau berkata semakan itu tidak dilakukan Selcat sebaliknya ia sedang dibuat oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN).

"Tiada lagi, yang mengatakan hendak menyemak (perjanjian air) ialah menteri besar dan Exco, bukan Selcat.

"Sekarang, tiada apa-apa rancangan untuk Selcat memanggil mengenai isu ini, buat masa sekarang, pihak eksekutif atau menteri besar yang sedang menyemak perkara ini," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau bagaimanapun berkata, jika semakan itu mendapati wujudnya unsur penyelewengan dan salah laku, Selcat boleh bersidang dan memanggil sesiapa sahaja termasuk Abdul Khalid.

"Selcat akan dipanggil jika ada keperluan itu, jawatankuasa itu akan bermesyuarat, sekarang memang tiada keperluan sebab pihak eksekutif menjalankan tugas membuat semakan," katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai kehadiran Abdul Khalid pada sidang Dun Selangor akan datang, Hannah bagaimanapun enggan memberi sebarang komen.

Kisah haji Malcolm X

WAN MOHAMAD WASIF WAN MOHAMAD | .

MENJELANG musim haji yang bakal tiba,saya membaca kembali buku , “Malcolm X: As They Knew Him” (editor David Gallen, 1992) dan kali ini tumpuan lebih diberikan kepada cerita perjalanan haji Malcolm X .

Lebih dikenali sebagai Malcolm X,Malik ElShabazz (1925 –1965), pemimpin pejuang hak asasi kulit hitam di Amerika yang aktif dengan Nation of Islam (NOI) di bawah pimpinan Elijah Muhammad telah mengalami perubahan yang ketara terhadap pemikirannya sebaik sahaja menunaikan ibadah haji di Makkah.

Sebelum menunaikan ibadah haji, beliau agak lantang memperjuangkan hak-hak bangsa kulit hitam (African American) dan dilihat mempunyai sikap anti bangsa kulit putih.

Pada bulan April 20 1964, Malcolm X telah mula menulis pengalaman beliau sewaktu menunaikan haji di Makkah, dan menceritakan bagaimana beliau berjumpa dengan ramai orang berkulit putih yang turut menunaikan haji bersama beliau,semangat kesatuan persaudaraan Islam, dan hal ini membuatkan beliau mulai sedar tentang peranan Islam dalam mengatasi masalah perkauman dan mengatur hubungan antara kaum yang berbeza.

Malcom X telah menghantar poskad kepada sahabatnya, Dick Schaap yang tertulis “Greetings from Mecca” dan menggambarkan kota Makkah sebagai “the fountain of truth, love, peace and brotherhood”.

Malcom juga menulis dalam poskad tersebut pengalamannya sewaktu menunaikan haji di Makkah antaranya:-

“eaten from the same plate with fellow Muslims whose eyes were bluer than blue,whose hair was blond,blonder than blond,whose skin was whiter than white... and we were all the same.”

Dalam poskad pertamanya kepada James Farmer pula, Malcolm X menulis:-

“Dear brother James, I am now in Mecca, the most beautiful and sacred city in the world, where I have witnessed pilgrims of all colors... worshipping Allah in perfect peace and harmony and brotherhood such as I have never seen in the States.”

Malcom X menggunakan nama barunya Malik El Shabazz,menghantar poskad keduanya kepad James Farmer dan beliau mencatatkan coretan berikut:-

“Here I am, back in Mecca. I am still travelling, trying to broaden my mind, for I’ve seen too much of the damage narrow-mindedness can make of things and when I return home to America, I will devote what energies I have to repairing the damage.”

Dan bila ditanya adakah catatan beliau tersebut menunjukkan berlaku perubahan pada corak pemikirannya, beliau berkata ya dan mengatakan bahawa:-

I have some explaining to do.... I was not so lucky as you were. I had very little formal education, eight grades.I am self-educated. I read for myself: mostly in prison I read the dictionary backwards...”

“Consequently I believed everything the Honourable Elijah Muhammad told us and the Honourable Elijah Muhammad told us that Islam was a black man’s religion-exclusively-and that the blue-eyed devils could not get close to Mecca, that they would be killed if they tried to enter that sacred city.In Mecca I saw blue-eyed blonds worshipping Allah just as I was, kneeling right beside me, so obviously the Honourable Elijah Muhammad had lied.”

Ketika berjumpa dengan sahabatnya Maya Angelou, Malcolm X turut membicarakan pengalaman barunya di Makkah dan mengungkapkan:-

“I have always said whites were blue-eyed devils but I have been to Mecca and I have seen whites with blue eyes with whom I felt a brotherhood, and so I can no longer say this-that all whites are evil.”

Perjalanan kembaranya menunaikan ibadah haji di Makkah ini mencetuskan perubahan kepada pemikiran Malcolm X dari seorang yang memiliki sifat perkauman sempit kepada seorang yang menghargai perbezaan warna kulit, bangsa dan agama seseorang, memperjuangkan persaudaraan sesama umat Islam dan persaudaraan sesama manusia lainnya.

Perjuangan cinta persaudaraan dan kemanusian inilah yang membuatkan beliau berbeza pandangan dengan Elijah Muhammad dan Nation of Islam (NOI) ketika itu dan akhirnya membawa kepada pembunuhan beliau.

Pada 1 Februari 1965 tatkala baru mulai menyampaikan pidato di program anjuran Organization of Afro-American Unity (OAAU), Malcom X telah ditembak beberapa kali dan disahkan meninggal dunia selepas itu.

Malcolm X meninggal dunia sewaktu masih muda tatkala aktif dengan jelajah pidatonya di serata dunia memperjuangkan isu-isu hak asasi manusia,keamanan dan persaudaraan sejagat. – HARAKAHDAILY 5/10/2014

Polis rusuhan membalas tindakan pihak pembantah Hong KongANGGOTA polis meningkatkan kawalan keselamatan berikutan bantahan pro-demokrasi di Mongkok, hari ini. - Foto AFP
HONG KONG: Pergaduhan baharu tercetus dalam bantahan pro-demokrasi, awal hari ini dengan polis rusuhan terpaksa hadir menghalang kumpulan itu, termasuk menggunakan gas pemedih mata ketika pihak pelajar membuka semula rundingan dengan kerajaan.
Ketika bantahan memasuki hari ketujuh, ratusan ribu warga Hong Kong berhimpun dalam satu rali aman dekat bangunan ibu pejabat kerajaan dengan melaungkan kata-kata "Keamanan! Anti-keganasan!" sambil menyanyi lagu demokrasi.
Namun, senario berbeza di daerah Mong Kok dengan ketegangan baharu tercetus ketika orang ramai yang mengelilingi pasukan polis menuduh mereka bekerjasama dengan kumpulan samseng, menurut laporan wartawan AFP yang berada di kawasan berkenaan.
Pembantah pro-demokrasi meluahkan perasaan kecewa di jalanan di Hong Kong sepanjang minggu untuk membuat tuntutan mendapatkan hak mencalonkan pemimpin baharu mereka bagi Pilihan Raya 2017.

SUASANA dari pandangan atas bantahan pro-demokrasi di Mongkok, hari ini. - Foto AFP
Beijing menegaskan hanya calon mereka yang diluluskan dapat bertanding kelak.
Pemimpin pelajar awal pagi ini berkata mereka akan bertemu kerajaan andai beberapa syarat
dipenuhi selepas membatalkan rundingan yang dirancang awal sehari sebelumnya kerana marah ke atas tindakan polis dalam insiden pergaduhan awal.
"Polis bekerjasama dengan samseng," kata David Chan, pelajar berusia 22 tahun.
"Kami sudah menyaksikan polis membebaskan pihak samseng. Perbuatan ini membuat pembantah aman naik marah. Kami sudah tidak mempercayai mereka lagi." - AFP
BH

Wukuf di Padang Arafah

LEBIH dua juta jemaah haji dari seluruh dunia berkumpul di Arafah untuk mendengar khutbah Haji dan menunaikan solat Zuhur serta Asar dalam satu perhimpunan manusia yang disifatkan terbesar di dunia itu semalam. - Foto Reuters
JEMAAH haji berkumpul di Padang Arafah dan mendaki di Jabal Rahmah ketika musim haji berdekatan Makkah, Arab Saudi. Kira-kira dua juta umat Islam bergerak berperingkat-peringkat ke Arafah untuk melaksanakan kemuncak ibadah haji iaitu Hari Wukuf. - Foto AP
UMAT Islam dari seluruh dunia berhimpun di Arafah untuk berwukuf yang menjadi satu daripada rukun haji. - Foto Reuters
UMAT Islam dari seluruh dunia berhimpun di Arafah untuk berwukuf yang menjadi satu daripada rukun haji. - Foto AFP
JEMAAH haji menunaikan solat Jumaat di Masjid Namirah di Padang Arafah. - Foto Reuters
JUTAAN umat Islam selepas menunaikan solat Jumaat di sekitar Masjid Namirah. - Foto Reuters
POLIS Arab Saudi berkawal ketika jemaah haji mendaki Jabal Rahmah di Padang Arafah. - Foto Reuters
UMAT Islam dari seluruh dunia berhimpun di Arafah untuk berwukuf yang menjadi satu daripada rukun haji. - Foto AFP
UMAT Islam berwukuf di Arafah. - Foto Reuters
SEORANG jemaah membaca Al-Quran di Padang Arafah. - Foto Reuters
JEMAAH berjalan meninggalkan dataran Arafat. - Foto Reuters
UMAT Islam dari seluruh dunia berhimpun di Arafah untuk berwukuf yang menjadi satu daripada rukun haji. - Foto AP

Jemaah haji di Mina hingga Selasa untuk melontar jamrah

JEMAAH haji mengerjakan ibadah melontar jamrah di Mina hari ini. - Foto Reuters
MAKKAH: Jemaah haji Malaysia kini berada di Mina, kira-kira tujuh kilometer dari sini, untuk mengerjakan ibadah melontar di ketiga-tiga jamrah - Kubra, Wusta dan Sughra, selepas tiba di Mina awal pagi Sabtu selepas bermabit di Muzdalifah.
Mereka yang tiba secara berperingkat dari Muzdalifah, memulakan ibadah melontar bermula di Jamrah Kubra pada 10 Zulhijjah iaitu pada Sabtu mulai selepas terbit fajar, yang bersamaan dengan hari raya Aidiladha di sini.
Jemaah haji akan terus berada di sini hingga 11, 12 dan 13 Zulhijjah atau dikenali sebagai hari Tasyriq (Ahad, Isnin dan Selasa) untuk melakukan lontaran di ketiga-tiga jamrah.
Waktu melontar di setiap jamrah dengan tujuh biji batu kecil bermula selepas terbit fajar pada 11 Zulhijjah sehingga terbenam matahari pada 13 Zulhijjah.
Sementara itu, Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman, berkata walaupun terdapat kira-kira 2.1 juta jemaah haji berada di Tanah Suci kali ini, pergerakan jemaah haji dari Makkah ke Arafah, dan kemudiannya ke Muzdalifah dan seterusnya ke Mina berjalan dengan lancar.
"Saya amat sukacita kerana pergerakan jemaah haji Malaysia dari Muzdalifah ke Mina telah membuat satu rekod kerana telah berjaya sampai lebih awal daripada jangkaan yang dibuat," katanya dalam wawancara secara langsung dengan RTM untuk program Salam Baitullah semalam.
Syed Saleh berkata, pihaknya membuat jangkaan kumpulan terakhir jemaah haji Malaysia tiba di Mina pada 4.15 pagi Sabtu (9.15 pagi waktu Malaysia), tetapi semua jemaah berjaya dibawa ke Mina pada jam 3.45 pagi (8.45 pagi waktu Malaysia) iaitu setengah jam lebih awal.
"Ini memandangkan tahun ini adalah Haji Akbar kerana hari wukuf jatuh pada hari Jumaat. Tahniah kepada kerajaan Arab Saudi yang dapat mengawal pergerakan kenderaan keluar dan masuk Arafah, Muzdalifah dan Mina dengan baik, serta berjaya mengawal kemasukan jemaah haji yang tidak mempunyai permit bagi memastikan pergerakan jemaah haji yang rasmi lancar," katanya.
Menyentuh ibadah melontar di ketiga-tiga jamrah, Syed Saleh berkata Tabung Haji menggalakkan jemaah haji Malaysia membuat lontaran selepas Isyak kerana cuaca lebih sejuk.
Katanya, mereka akan dibawa secara berkumpulan mengikut pergerakan maktab atau KT (nombor pesawat kapal terbang sewa khas Tabung Haji) masing-masing.
Syed Saleh berkata, jemaah haji Malaysia akan melontar di Tingkat Tiga yang dikhususkan untuk jemaah haji dari Asia Tenggara termasuk Indonesia, Thailand dan Singapura.
Beliau berkata, perjalanan dari khemah jemaah haji Malaysia ke Jamrah yang jaraknya kira-kira tiga kilometer akan memakan masa sejam untuk perjalanan pergi dan balik.
Katanya, sementara menunggu waktu untuk pergi melontar, pihak Tabung Haji mengadakan beberapa program bimbingan ibadah, termasuk persiapan untuk tawaf dan saie di Masjidilharam di Makkah, yang akan dilakukan selepas ibadah melontar selesai.
Jambatan jamrah terdiri daripada beberapa tingkat di Mina membabitkan kos SR4.2 bilion yang dibuka pada musim haji tahun lalu, boleh memuatkan sehingga 500,000 jemaah haji setiap jam.
Bagaimanapun, buat masa ini ia hanya boleh memuatkan 300,000 jemaah haji pada setiap jam dan membantu mempercepatkan proses 'melontar syaitan' itu.
- BERNAMA

Solat raya di Gaza

Sebentar lagi, manusia dapat bernapas di dalam air

Sebentar lagi, manusia dapat bernapas di dalam air

Apabila Anda salah satu pecinta film kartun bertemakan superhero, maka akan mengenal satu sosok yang hidup di lautan serta dapat bernapas di dalam air bernama Aquaman. Nampaknya, impian agar manusia dapat bernapas di dalam air sebentar lagi akan terwujud.

Sebuah penelitian yang dilakukan oleh sekelompok ilmuwan berhasil menciptakan kristal khusus yang dapat membuat penggunanya untuk dapat bernapas di dalam air.

Kristal yang diberi nama Aquaman Crystal atau dalam bahasa aslinya yaitu "[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O" ini dapat menyerap semua oksigen di berbagai tempat termasuk di dalam air.

Bahkan, seperti dikutip dari Independent (03/10), walaupun hanya berukuran kecil saja, material tersebut dapat menghadirkan oksigen dalam jumlah besar untuk dapat digunakan selama berjam-jam.

Salah seorang ilmuwan yang ikut dalam proyek tersebut, Professor Christine McKenzie, menjelaskan bahwa Aquaman Crystal itu sangat berguna bagi para penderita kanker paru-paru agar dapat bernapas bebas tanpa menggunakan tangki oksigen besar untuk dapat kemana-mana.

Oleh karena dapat digunakan di mana saja dan ukurannya yang tidak berat, maka diasumsikan bahwa dengan menggunakan kristal ini, maka manusia dapat bernapas di dalam air layaknya ikan. (merdeka.com)
Apabila Anda salah satu pecinta film kartun bertemakan superhero, maka akan mengenal satu sosok yang hidup di lautan serta dapat bernapas di dalam air bernama Aquaman. Nampaknya, impian agar manusia dapat bernapas di dalam air sebentar lagi akan terwujud.
Sebuah penelitian yang dilakukan oleh sekelompok ilmuwan berhasil menciptakan kristal khusus yang dapat membuat penggunanya untuk dapat bernapas di dalam air.
Kristal yang diberi nama Aquaman Crystal atau dalam bahasa aslinya yaitu "[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O" ini dapat menyerap semua oksigen di berbagai tempat termasuk di dalam air.
Bahkan, seperti dikutip dari Independent (03/10), walaupun hanya berukuran kecil saja, material tersebut dapat menghadirkan oksigen dalam jumlah besar untuk dapat digunakan selama berjam-jam.
Salah seorang ilmuwan yang ikut dalam proyek tersebut, Professor Christine McKenzie, menjelaskan bahwa Aquaman Crystal itu sangat berguna bagi para penderita kanker paru-paru agar dapat bernapas bebas tanpa menggunakan tangki oksigen besar untuk dapat kemana-mana.
Oleh karena dapat digunakan di mana saja dan ukurannya yang tidak berat, maka diasumsikan bahwa dengan menggunakan kristal ini, maka manusia dapat bernapas di dalam air layaknya ikan. (merdeka.com)

Hahahaha polis kena main polis and tree

Kena game :p ?

Moscow Eid ul Adha 2014

Icsc Halal's photo.

Raya diPalestin

Alray Media Agency's photo.

Kesian Abg Mat terpaksa bermalam di Hospital ketika umat Islam sedang membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidiladha.. Semoga Cepat Sembuh..!

Kesian Abg Mat terpaksa bermalam di Hospital ketika umat Islam sedang membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidiladha.. Semoga Cepat Sembuh..!

Solat 'Eduladha di Moscow, Rusia...

Sufi Haraki II's photo.Sufi Haraki II's photo.

Syabas Dato Menteri Besar Azmin Ali, buat lah sebaik baik nya untuk rakyat Selangor.

Melihat sendiri baru lah puas. Nak harap laporan mungkin tak jelas dan susah nak buat tindakan.

Sybas Dato Menteri Besar Azmin Ali, buat lah sebaik baik nya untuk rakyat Selangor.Melihat sendiri baru lah puas. Nak harap laporan mungkin tak jelas dan susah nak buat tindakan.
Syabas Dato Menteri Besar Azmin Ali, buat lah sebaik baik nya untuk rakyat Selangor.

Suasana warga Bangladesh di Malaysia yang menunaikan solat sunat Aidil Adha di Jalan Tun Tan Siew Sin, Kuala Lumpur.

Suasana warga Bangladesh di Malaysia yang menunaikan solat sunat Aidil Adha di Jalan Tun Tan Siew Sin, Kuala Lumpur.

Bangladeh balik raya

Bangladesh: Hundreds of thousands on train roof attempt to leave Dhaka for home

https://hromedia.com/2014/10/04/bangladesh-hundreds-of-thousands-on-train-roof-attempt-to-leave-dhaka-for-home/

Harga berbeza ikut kawasan


Kuala Lumpur: Ketiadaan kawalan harga siling pada Aidiladha menyebabkan harga daging lembu segar di pasaran tidak sama dan berubah-ubah mengikut kawasan.
Tinjauan di Pasar Besar Jalan Othman, Petaling Jaya, dekat sini mendapati harga sekilogram daging segar dan batang pinang adalah antara RM30 hingga RM31, daging pejal RM27 hingga RM30 manakala import RM16 dan RM18.

Di Pasar Besar Taman Tun Dr Ismail pula harga daging segar RM30, daging pejal RM29 hingga RM30 dan batang pinang RM31.
Sementara itu, maklumat diperoleh daripada seorang peniaga di sebuah pasar di Johor Bahru, Johor, daging segar dijual pada RM28 sekilogram manakala daging pejal RM18 hingga RM30 sekilogram mengikut jenis gred, batang pinang RM22 hingga RM23 dan daging import RM12 hingga RM18.

Peniaga daging yang mewarisi perniagaan itu daripada arwah bapanya Khairul Anuar Ab Majid, 19, berkata, dia jual daging mengikut harga pasaran hari biasa.

“Harga daging pejal dan segar dijual pada hari biasa dan Hari Raya Haji sama saja iaitu RM29 sekilogram tetapi kalau Hari Raya Puasa, saya jual ikut harga siling ditetapkan kerajaan iaitu RM26 sekilogram saja.
Foto
ORANG ramai membeli daging lembu di Pasar Jalan Othman, Petaling Jaya.
“Bagi daging batang pinang, harganya tetap tidak berubah iaitu RM31 sekilogram sama ada pada hari biasa atau musim perayaan.

“Biasanya harga daging berbeza-beza di setiap kawasan bergantung kepada pembekal masing- masing, apa yang saya faham kalau pembekal mengenakan harga tinggi, penjual juga terpaksa jual mahal sedikit kepada pengguna,” katanya.
Penjawat awam, Muhamad Naj- wan Adzmi, 28, berkata, dia kecewa harga daging di Pasar Besar Jalan Othman menjelang Aidiladha meningkat berbanding hari biasa.

“Saya biasa beli di pasar ini dengan harga RM26 hingga RM27 saja, tetapi hari ini (semalam) peniaga menaikkan harga sehingga RM30.

“Peniaga memberi alasan daging segar tempatan memang mahal kerana ia tidak campur dengan daging import. Peniaga mendakwa, kalau murah daripada itu daging itu mungkin dicampur dengan daging import.

“Jadi mahu tidak mahu, saya tiada pilihan membelinya juga untuk menyediakan juadah pagi raya kerana keluarga saya memang gemar makan daging lembu tempatan yang segar,” katanya.

Sebaliknya Rosli Mahzan, 59, dari Taman Medan, amat puas hati dengan harga barangan keperluan yang di Pasar Besar Jalan Othman kerana menganggap ia berpatutan.

“Selain semua barangan keperluan boleh dibeli di bawah satu bumbung, harganya masih berpatutan dan tidak terlampau mahal,” katanya.

Sementara itu, Nik Zainab Nik Yusof, 55, dari Damansara yang membeli barangan keperluan di sebuah pasar di Taman Tun Dr Ismail mengakui berlaku kenaikan harga menjelang perayaan.

“Saya tengok harga barang naik sedikit daripada biasa mungkin sebab nak raya atau harga minyak tengah naik sekarang.

“Tengok keadaan juga, kawasan sini mahal sikit tetapi di tempat lain mungkin murah lagi,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/05

Berbeza boleh, berpecah jangan


Ketika menyampaikan khutbahnya, khatib Wisman Yusar berkata, perbezaan meraikan Aidiladha berlaku kerana pendekatan yang berlainan antara kumpulan Muhammadiyah dengan yang lain.

“Justeru janganlah perbezaan ini membawa kepada perpecahan dalam masyarakat.
“Perbezaan ini sering berlaku dan ia hanya membabitkan aspek pendapat.

“Ia masih boleh disatukan,” katanya selepas selesai solat sunat Aidiladha di Kebayoran Baru, Jakarta Selatan, semalam.

Beberapa ratus pengikut Muhammadiyah mula berkumpul di padang berhampiran kawasan petempatan kira-kira jam 6.30 pagi (waktu tempatan) sebelum solat didirikan 30 minit kemudian.
Foto
WANITA Filipina merakam gambar kakaknya yang berdoa di masjid selepas mendirikan solat Aidiladha di Masjid Biru di Taguig City, selatan Manila semalam.
Tinjauan media mendapati jemaah terdiri daripada orang dewasa, remaja dan kanak-kanak.

Walaupun solat Aidiladha diadakan di situ, penduduk setempat yang lain terus menjalankan aktiviti harian seperti biasa.
Muhammadiyah dianggap pertubuhan Islam kedua terbesar di Indonesia selepas Nahdatul Ulama (NU).

Menjelaskan nasihat itu, Wisman memberikan contoh bagaimana tokoh utama Nahdatul Ulama, K H Idham Cholid dan Muhammadiyah, Hamka, pernah bergiliran menjadi imam dalam perjalanan ke Makkah.

“Pada satu hari K H Idham menjadi imam dan pada hari lain Hamka pula menjadi imam.

“Ketika K H Idham menjadi imam, dia tak melakukan doa qunut yang biasa dilakukan warga NU kerana ada Buya Hamka sebagai makmumnya.

“Begitu juga sebaliknya ketika Buya Hamka menjadi imam, dia menggunakan doa qunut kerana menghormati K H Idham yang menjadi makmumnya,” katanya, semalam. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/05

Bayi pertama lahir guna rahim derma


Paris: Seorang warga Sweden menjadi wanita pertama di dunia melahirkan bayi menggunakan rahim derma, lapor jurnal The Lancet semalam.

Bayi lelaki sihat itu dilahirkan bulan lalu dengan berat 1.8 kilogram.


Jurnal itu menyatakan, bayi dan ibunya itu dalam keadaan sihat.

Menurut penerbitan itu, bayi berkenaan dilahirkan melalui pembedahan Caesarean ketika berusia 31 minggu kerana ibunya mengalami masalah kehamilan.


“Si ibu tidak memiliki rahim sejak lahir kerana mengalami sindrom Rokitansky tetapi keadaan ovarinya baik,” lapor The Lancet.


Pakar perubatan berpendapat kejayaan itu amat bermakna kerana ia mengatasi sekatan terakhir dalam isu kesuburan wanita yang tiada rahim - sama ada kerana semula jadi atau pembedahan.

Wanita terbabit memperoleh rahim daripada seorang wanita lain berusia 61 tahun yang menjadi rakan keluarganya.


Wanita penderma sudah tujuh tahun mengalami menopaus.Pemindahan itu dijalankan dalam pembedahan selama 10 jam pada tahun lalu.


Kehamilan itu berlaku apabila pakar perbidanan mengambil telur dari ovari dan dipertemukan dengan sperma pasangan terbabit.


Setahun selepas pembedahan pemindahan itu, satu embrio tunggal dimasukkan ke rahim berkenaan dan ujian tiga minggu kemudian menunjukkan tanda positif.


Rahim itu mengalami sedikit penolakan pada peringkat awal tetapi ia berjaya diatasi melalui ubat.


Prof Matts Braennstroem dari Universiti Gothenburg berkata, kejayaan mereka berdasarkan kepada penyelidikan intensif selama 10 tahun ke atas haiwan serta latihan pembedahan.


“Apa yang penting, kami membuktikan keberkesanan pemindahan rahim walaupun daripada wanita pascamenopaus,” katanya. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/05

Jemaah mula lontar jamrah


Mina: Dua juta jemaah haji mula melontar di jamrah semalam ketika sebahagian daripada umat Islam di seluruh dunia meraikan Aidiladha.

Ibadah melontar diadakan di Mina yang terletak kira-kira 5 kilometer dari Masjidil Haram di Makkah.


Selepas wukuf di Arafah, jemaah bergerak ke Mina - dengan sesetengahnya berjalan kaki untuk melaksanakan satu daripada amalan utama terakhir dalam ibadah haji. Amalan melontar jamrah diambil daripada sejarah Nabi Ibrahim yang diperintah Allah mengorbankan anaknya, Nabi Ismail.

Sementara itu di seluruh dunia kira-kira 1.6 bilion umat Islam melaksanakan ibadah korban dengan menyembelih unta, lembu, kerbau atau kambing - juga bersempena dengan sejarah pengorbanan kedua-dua nabi berkenaan. Tahun ini lebih dua juta umat Islam mengerjakan haji, termasuk 1.4 juta daripadanya jemaah dari luar Arab Saudi. - AFPArtikel ini disiarkan pada : 2014/10/05

Tidur meniarap dalam penjara


Bandung: Gara-gara silikon pada punggungnya pecah, seorang pesalah pembersihan wang haram terpaksa tidur meniarap untuk tempoh yang lama, kata pihak berkuasa penjara semalam.

Malinda Dee yang kini ditahan lapan tahun kerana kesalahan perbankan kelmarin dikejarkan ke hospital apabila silikon pada punggungnya rosak. Ketua Bimbingan Banduan Penjara Wanita Bandung, Ina Imaniati berkata, silikon itu memang diketahui bermasalah sebelum Malinda tiba di situ.


Selain di punggung Malinda, 51, juga mengaku menggunakan silikon untuk membesarkan buah dadanya. Justeru, kata Ina, sejak dipindahkan ke Penjara Wanita Bandung, Malinda tidak boleh duduk dengan selesa.

“Tidur pun dia terpaksa meniarap,” katanya.


Malinda dimasukkan ke Penjara Wanita Bandung pada 18 Disember tahun lalu selepas Mahkamah Agung mendapati dia bersalah mengubah wang haram. - Agensi

Akon dikritik cuba elak dekati peminat


AKON menggunakan belon ketika mengadakan konsert di Goma.
LOS ANGELES 4 Okt. - Media di Republik Demokratik Congo mengutuk tindakan penyanyi R&B, Akon mengguna belon gergasi untuk menemui peminat dalam satu satu konsert di negara ini, yang disifatkan sebagai mahu mengelakkan dirinya daripada terkena jangkitan Ebola.
Mail Online melaporkan, kejadian tersebut berlaku pada Ahad lalu ketika Akon melakukan persembahan yang dihadiri kira-kira 60,000 orang peminatnya di Goma.
"Virus Ebola bukan satu wabak yang boleh dipandang mudah dan bagi mengelakkan bersentuhan dengan mana-mana individu, Akon telah masuk ke dalam belon gergasi dan bergerak di sekeliling kawasan yang dipenuhi dengan orang ramai," lapor laman web The Source.
Bagaimanapun, laman web berkenaan bagaimanapun melaporkan bahawa Akon sering bergerak menemui peminat menggunakan belon gergasi yang merupakan sebahagian daripada gaya persembahan penyanyi itu.
Menurut sumber, Akon pernah melakukan aksi sedemikian di beberapa buah negara sebelum ini termasuk di Australia dan Dubai pada 2010.
"Saya melihat diri saya sebagai anak kelahiran Afrika," kata penyanyi berkenaan ketika konsert tersebut, sekali gus menolak dakwaan laman web tersebut.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141005/lu_08/Akon-dikritik-cuba-elak-dekati-peminat#ixzz3FDSFEfX4
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kereta api Mashar mula beroperasi


Dua orang juruteknik memantau keadaan kereta api Mashair yang mula beroperasi kelmarin. - AGENSI
MEKAH 4 Okt. - Hampir tiga juta jemaah haji tahun ini lega berjaya menyempurnakan rukun Islam kelima itu, dengan umat Islam di seluruh dunia meraikan kemenangan itu dengan sambutan Aidiladha dan menunaikan solat sunat Aidiladha.
Jemaah dapat menunaikan haji dengan lebih selesa selepas projek kereta api Mashair mula beroperasi, semalam.
Laman web Arab News melaporkan, kereta api berkenaan mula beroperasi sejak awal pagi semalam membawa kira-kira 360,000 jemaah dari Arafah ke Mina sebelum membawa mereka pulang semula ke Arafah.
Kereta api tersebut yang beroperasi sehingga pukul 10 malam bertanggungjawab membawa jemaah daripada kalangan penduduk tempatan, Asia dan negara-negara Teluk.
Jurucakap operator kereta api, Abdul Rahman Shahwan berkata, semua perancangan berjalan seperti yang ditetapkan dan pegawai kerajaan turut menjalinkan kerjasama erat dengan pengurusan operasi haji bagi memastikan pegerakan jemaah berjalan lancar.
"Para jemaah diberi tiket lebih awal bagi menjimatkan masa. Kami turut menempatkan pegawai di stesen kereta api terbabit bagi memastikan tiket jemaah adalah sah, mengurangkan kesesakan dan membantu jemaah yang memerlukan bantuan," jelas Abdul Rahman.
Sementara itu, lebih daripada 1,000 sukarelawan daripada masyarakat India yang berada di tanah suci menawarkan perkhidmatan bantuan secara percuma kepada jemaah haji pada tahun ini.
Salah seorang sukarelawan berkenaan, Basheer Chekku berkata, bantuan bukan dikhususkan kepada jemaah warga emas tetapi juga kepada sesiapa sahaja yang memerlukan.
"Saya bersama rakan hanya mencari kerehdaan Allah SWT dan berharap jemaah dapat menjalankan ibadah dengan sempurna," jelas Basheer.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141005/lu_04/Kereta-api-Mashar-mula-beroperasi#ixzz3FDRJriEe
© Utusan Melayu (M) Bhd 

19 penunjuk perasaan ditahan


Seorang lelaki ditahan oleh anggota polis selepas berlaku pertempuran antara kumpulan pro-demokrasi dan penentang Occupy Cenral di Hong Kong, kelmarin. - AFP
HONG KONG 4 Okt. - Polis Hong Kong menahan 19 orang penunjuk perasaan termasuk lapan orang yang didakwa mempunyai kaitan dengan kumpulan kongsi gelap, selepas penunjuk perasaan pro-demokrasi bertempur dengan pihak berkuasa sehingga menyebabkan banyak yang cedera,
Tindakan itu diambil selepas berlaku pertempuran antara kumpulan pro-demokrasi dan anti-Occupy (penentang tunjuk perasaan) sehingga mendorong pelajar membatalkan rundingan dengan kerajaan ekoran kegagalan polis menghentikan pertempuran.
Persekutuan Pelajar Hong Kong berkata, mereka membatalkan rundingan dengan kerajaan selepas mengetahui terdapat rancangan untuk menjadikan perhimpunan berkenaan sebagai medan ‘keganasan’ oleh kumpulan samseng yang diupah khas untuk mencemarkan nama baik kumpulan penunjuk perasaan.
"Kami tiada pilihan selain membatalkan rundingan.
"Kerajaan dan pihak polis membutakan mata atas tindakan ganas yang dilakukan oleh samseng-samseng yang mahu menganggu tunjuk perasaan aman kami," kata wakil Persekutuan Pelajar Hong Kong (HKFS), salah satu daripada kumpulan pelajar yang berkumpul bagi menuntut hak autonomi yang lebih banyak daripada kerajaan China.
Sementara itu, dalam satu sidang media, polis menafikan mereka mempunyai hubungan dengan kumpulan kongsi gelap, sambil menambah kata, jumlah mereka yang cedera kini mencecah 12 dengan enam daripadanya merupakan pegawai polis.
Pemimpin Hong Kong, Leung Chun-ying kini berhadapan tekanan daripada penduduk Hong Kong yang mahukan beliau meletakkan jawatan, walaupun beliau mendapatkan sokongan daripada kerajaan China.
Dalam pada itu, Amnesty International mengecam tindakan polis menggunakan kekerasan ke atas pelajar `yang tidak melakukan apa-apa’, ketika kumpulan hak asasi manusia mendakwa mereka menjadi saksi bagaimana kaum wanita dipukul, dikasari dan dicabul di Causeway Bay and Mong Kok. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141005/lu_01/19-penunjuk-perasaan-ditahan#ixzz3FDQUV9S2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Jerman berhasrat hantar 200 anggota tentera ke Ukraine


BERLIN 5 Okt. - Jerman berhasrat untuk menghantar 200 anggota tentera ke Ukraine bagi membantu misi pasukan pemantau antarabangsa, Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE) yang sedang memantau gencatan senjata di wilayah bergolak di timur negara itu.
Akhbar Bild semalam melaporkan, seramai 50 anggota rejimen payung terjun akan turut menyertai kontinjen itu, namun masih belum diputuskan oleh Parlimen.
Jurucakap Menteri Luar berkata, kerajaan Jerman dan Perancis akan bekerjasama dengan OSCE untuk menyokong misi di Ukraine.
Kedua-dua negara turut mempertimbangkan untuk menghantar pesawat bagi membantu memantau misi OSCE di Ukraine. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141005/lu_11/Jerman-berhasrat-hantar-200-anggota-tentera-ke-Ukraine#ixzz3FDPbYTh8
© Utusan Melayu (M) Bhd