Thursday, July 23, 2015

Thailand Akan Hanya Soal Siasat Justo


Diterbitkan: Rabu, 22 Julai 2015 10:09 PM
JUSTO
Xavier Andre Justo.

DIKEMASKINI
BANGKOK: Polis Thai tidak akan memanggil mana-mana orang lain berhubung kes warga Switzerland, Xavier Andre Justo yang dituduh mengugut bekas majikannya PetroSaudi International. 
"Aktiviti itu tidak berlaku di Thailand. Ia mengenai penjelasan berhubung kaitan kes ini tetapi kesalahan itu tidak langsung berlaku di Thailand," jurucakap polis Thai Lt-Jen Polis Prawuth Thavornsiri memberitahu pemberita di sini, Rabu.
Beliau ditanya mengenai pendedahan minggu lepas bahawa Justo telah menemui sekurang-kurangnya 10 orang di Singapura dan tempat-tempat lain, dan sama ada orang-orang ini akan dipanggil untuk disoal siasat. 
Justo dikatakan telah berjumpa mereka membincang dan merundingkan harga untuk menyerahkan salinan-salinan dokumen mengenai urusniaga PetroSaudi International dengan 1Malaysia Development Bhd. 
Hanya Justo, yang mengaku telah mengugut PetroSaudi International, telah disoal siasat dalam kes ini.  
Prawuth berkata, polis Thai kini di peringkat akhir mengumpul bukti kes tetapi belum ada tarikh ditetapkan untuk mengenakan tuduhan terhadap Justo.  
"Saya kira tidak lebih dari sebulan, tetapi tidak ingin mendesak pegawai-pegawai penyiasat. Jika saya kata dalam tempoh 10 hari, mereka (pegawai penyiasat) mungkin merasa tertekan," katanya.  
Polis Thai masih mempunyai 54 hari untuk mendakwa Justo, yang hingga Rabu sudah 30 hari ditahan polis.   
Prawuth berkata, Justo telah memilih sendiri peguamnya tetapi tidak tahu yang mewakilinya (Justo).  
Beliau berkata, salinan semua bukti dalam bentuk dokumen termasuk komunikasi emel berkaitan kes itu telah dibuat demi "keselamatan Justo". 
Ditanya apa beliau maksudkan berkata demikian, Prawuth menjelaskan salinan (bahan bukti) adalah perlu oleh kerana hanya Justo tahu mengenai bukti kes, dan jika sesuatu berlaku pada dirinya, tanpa salinan itu, ini mungkin menguntungkan orang lain. 
Beliau berkata, Justo berkeadaan baik dan kelihatan tidak tertekan.   
"Saya membuat pemeriksaan dengan pegawai-pegawai penjara kerana kami bimbang tentang kebajikannya dan beliau saksi penting dalam kes ini," kata beliau. 
Prawuth berkata, polis Thai masih belum menyerahkan sebarang salinan dokumen berkaitan kes itu kepada polis Malaysia, dan beliau tidak tahu bila ini akan dilakukan. 
"Ini dalam proses diselaraskan," kata beliau. 
Ditanya mengenai permintaan polis Malaysia untuk menyoal siasat Justo, Prawuth berkata, mereka telah menghubungi kerajaan Thai menerusi Kementerian Luar tentang perkara ini.  
"Bagaimanapun, Polis Thai belum diberitahu," katanya. - BERNAMA

Rumah Putih rumus rancangan tutup penjara Guantanamo

KHAMIS, 23 JULAI 2015 @ 9:04 AM

GAMBAR fail, penunjuk perasaan menuntut penutupan pusat tahanan Guantanamo dan mogok lapar di luar Rumah Putih, di Washington pada 24 Mei, 2013 yang lalu.


 WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) kini dalam peringkat akhir merumus pelan untuk menutup penjara di Teluk Guantanamo, Cuba dan menyalurkan rancangan itu untuk kelulusan Kongres, kata jurucakap Rumah Putih, Josh Earnest. Penutupan penjara kontroversi itu adalah antara agenda utama Presiden Barack Obama sebaik mengambil teraju pentadbiran AS pada 2009, tetapi rancangan itu berdepan pelbagai halangan termasuk bantahan daripada Kongres berhubung pemindahan banduan ke penjara di AS. "Kerajaan sedang dalam peringkat akhir merumus plan untuk mengambil tanggungjawab dan menutup dengan selamat penjara di Teluk Guantanamo dan bentangkannya kepada Kongres. "Inilah yang sudah dirangka pihak keselamatan kita sejak beberapa lama, terutama kerana ini adalah keutamaan Presiden. Operasi di Cuba bukanlah cara yang cekap untuk menggunakan sumber kerajaan. "Ini kerja rumit, tapi sudah banyak kemajuan yang kita capai," kata Earnest. Kewujudan penjara dan kemudahan tentera AS di Teluk Guantanamo juga dibantah kerajaan Cuba, yang baharu saja memulihkan hubungan diplomatik dengan AS. Hingga kini Cuba mendakwa AS menceroboh tanahnya. Pada majlis perasmian pembukaan pejabat kedutaan Cuba di Washington pada Isnin, Menteri Luar Cuba, Bruno Rodriguez turut menyuarakan permintaan supaya AS memulangkan semula Teluk Guantanamo. Setakat ini, Washington secara berperingkat memindahkan banduan dari Teluk Guantanamo ke negara asal mereka atau negara ketiga dan proses itu perlu disegerakan jika penjara itu hendak ditutup sepenuhnya, kata Earnest. Penjara tentera di Teluk Guantanamo dibuka pada Januari 2002, berikutan serangan 11 September 2011 di New York. Selepas mencapai kemuncak menempatkan 680 banduan pada 2003, kini masih ada 116 banduan di situ. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/69564

Manuskrip al-Quran tertua di dunia

London: Universiti Birmingham dipercayai memiliki manuskrip al-Quran tertua di dunia dipercayai berusia 1,370 tahun.
Analisis radiokarbon menunjukkan naskhah itu dari sekitar 568 hingga 645 Masihi dengan ketepatan 95.4 peratus.
Hasil ujian itu yang dilakukan di Universiti Oxford mencadangkan manuskrip berkenaan ditulis kurang 20 tahun selepas Nabi Muhammad SAW wafat.
Profesor Agama Kristian dan Islam universiti berkenaan David Thomas berkata: “Ujian itu memang penemuan mengejutkan di dalam koleksi universiti kami, malah manuskrip ini tidak mustahil dihasilkan dalam tempoh beberapa tahun pengasasan Islam.
“Nabi Muhammad menerima wahyu antara 610 hingga 632 Masihi bererti kemungkinan besar orang yang merekodkan manuskrip ini juga hidup pada masa itu, malah mungkin turut mengenalinya.
“Tulisan ini mampu menyokong pandangan bahawa teks al-Quran tidak diubah dan ditulis tidak lama selepas diwahyukan.”
Manuskrip berkenaan sebahagian daripada koleksi Mingana bagi manuskrip Asia Barat merangkumi dua kekulit serta ditulis menggunakan bentuk tulisan ‘Hijazi’ Arab lama.
Manuskrip itu akan dipamerkan di Institut Seni Halus Barbaer universiti terbabit, Oktober depan. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 23 Julai 2015 @ 6:15 AM


Manuskrip ditulis atas kulit dan berusia 1,370 tahun akan dipamerkan Oktober depan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/65564#sthash.zkP03P6z.dpuf

Gadis Filipina: Ketenangan Suara Adzan Mendamaikan Hati, Saya Pilih Islam


Ahad 7 Rejab 1436 / 26 April 2015 19:00
aisha canlas masuk islam
PERJALANANNYA dimulai saat ia bekerja di Saudi, namun awal mula mendapatkan hidayah setelah mendengar dan merasakan ketenangan saat adzan berkumandang di sebuah masjid dekat rumahnya di Manila.
Aisha Canlas, gadis Katolik asal Filipina bercerita tentang awal mula ia mengucapkan syahadat dan akhirnya memeluk Islam. Berikut kisahnya disarikan dari Onislam.net.
“Saya selalu memejamkan mata dan merasakan ketenangan dan kedamaian dalam hati meski saya tidak tahu arti kata-kata dalam azan itu,” kenang Canlas.
“Namun saat itu saya tidak terpikir untuk mencari tahu tentang Islam, apalagi memeluknya. Saya hanya suka mendengar suara adzan.”
Canlas kemudian memutuskan bekerja di Arab Saudi agar bisa memberikan masa depan yang lebih baik untuk keluarganya.
“Sebelum saya datang ke sini (Riyadh), saya adalah seorang Katolik karena orang tua saya juga Katolik. Namun saya mulai belajar tentang budaya dan negara Saudi secara keseluruhan di sini, mulai dari bahasa hingga tentu saja agamanya. Saya penasaran tentang Islam.”
Sampai kemudian Canlas menemukan sebuah madrasah di lingkungan dia bekerja. Dia memutuskan untuk ikut mendaftarkan diri di madrasah itu dan mulai mengikuti pelajarannya bersama dua temannya tepat pada 15 Januari 2008.
“Waktu pertama masuk, saya jadi pusat perhatian. Selain karena anak baru, saya satu-satunya non-Muslim. Saya mendengarkan penjelasan tentang Islam, Al-Quran, Rasulullah dan Allah SWT.”
Sejak saat itu, Canlas semakin memahami Islam dan mulai berpikir untuk menjadi bagiannya. Namun sebelum benar-benar menjadi Muslim, Canlas minta izin kepada ibunya di Filipina.
“Alhmadulillah, ibu tidak keberatan. Ibu hanya takut jika saya sudah jadi Muslim, saya akan melupakan orang tua dan saudara.”
Canlas mengatakan kepada ibunya bahwa Islam mengajarkan umatnya untuk selalu menghormati orang tua, terutama ibu.
Pada 24 Januari 2008 Canlas benar-benar mengucapkan syahadat di hadapan guru dan siswa-siswa madrasah lainnya. Canlas tak mampu mengungkapkan perasaannya saat mengucapkan kalimat syahadat.
“Yang saya tahu, setelah bersyahadat hati saya seperti terlepas dari berbagai beban yang sangat berat. Akhirnya, saya menemukan kedamaian yang saya cari selama hidup saya. Menjadi Muslim sungguh berbeda.”
Canlas patut berbahagia, karena tidak lama setelah menjadi mualaf, dia berkesempatan menunaikan umrah pada 5 Maret 2008. Canlas mengatakan umrah tersebut merupakan pengalaman yang spesial dan tak terlupakan. [ra/islampos]

Sebagai Seorang Abang, Saya Nasihatkan Mereka, Jangan Terperangkap Dengan DAP!

KUALA TERENGGANU – Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat Dato’ Mustafa Ali menghantar mesej kepada pemimpin Gerakan Harapan Baru (GHB) yang dianggapnya sebagai ‘adik-adik’ beliau agar berwaspada dan tidak jatuh ke dalam perangkap DAP.

Dengan tidak menamakan siapakah mereka, beliau berkata sebagai ‘seorang abang’ yang rapat dengan mereka, sudah sampai masanya beliau menasihatkan mereka.
“saya sebagai abang kepada mereka baik dari segi umur dan dari segi penglibatan dalam parti, saya yang paling rapat dengan mereka,
“saya mengingatkan semua atau pun nak merayu supaya mereka ni berfikir panjang kerana ini satu benda yang besar yang melibatkan masa depan mereka sendiri,”ujarnya yang pernah menjadi ahli parlimen dan juga bekas Exco Kerajaan Negeri Terengganu.
Mustafa Ali 220715aTidak benar dakwaan mereka, bahawa mereka tidak lagi dikehendaki dalam jamaah dan dalam parti dan secara peribadinya, kata beliau, mereka adalah tenaga-tenaga yang penting dalam parti.
“jadi saya nak nasihatkan kepada adik-adik saya ini, sebagaiamana seorang abang yang sayang kepada adik-adiknya………samada mereka nak terima atau tidak, itu soal lain,
“sebagaimana saya pernah menyebut kepada Datuk Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa ketika itu, jangan terperangkap dengan Umno,
“saya nak peringatkan kepada adik-adik saya (dalam GHB) jangan terperangkap dengan DAP,”tegasnya.
Mantan Setiausaha Agung PAS itu berkata demikian pada sidang media yang diadakan di Pejabat Perhubungan PAS Terengganu, di sini, pada Rabu, 22 Julai.
Katanya, pada waktu ini, sekiranya ada pemimpin PAS yang mencadangkan agar mereka di pecat dari ahli parti, beliau akan menentangnya.
Beliau menjelaskan, mereka perlu diberi sedikit masa untuk memikir dan ‘merawat luka ego dan maruah’mereka kerana katanya manusia ini ada perasaan.
Sebaliknya, kalua mereka meneruskan niat menubuhkan parti baru dan menentang PAS, beliau sendiri berikrar akan melawan mereka.
“tapi kalau dia nak (teruskan) juga saya tak dapat nak halang, tapi seperti yang kita sama-sama maklum, tubuh parti politik baru dan apabila masuk saja parti baru, (secara) otomatik terpecat daripada PAS……..itu saya tak boleh buat apa,
“sekarang dia masih dalam PAS sebab itu saya (nasihatkan) tapi kalua sudah keluar PAS dan tubuh parti baru (lalu) melawan PAS, saya (akan) lawan mereka!,”tegasnya

PancarobaSaya baru dimaklumkan bahawa Saudara Tony Pua telah dihalang dari meninggalkan negara atas penglibatan beliau mendedahkan kes 1MDB. Ekoran itu, saya telah menyemak status saya di laman web Jabatan Imigresen Malaysia dan mendapati status senarai hitam saya adalah sama seperti status Saudara Tony Pua seperti berikut:

Oleh yang demikian, saya mengesyaki saya juga telah disenarai hitamkan dan tidakdibenarkan keluar dari Malaysia.

Mengikuti perkembangan sejak beberapa minggu lepas, saya juga mengesyaki bahawa saya dan Saudara Tony Pua akan dipanggil oleh pihak polis dalam masa terdekat dan berkemungkinan akan ditahan berdasarkan fitnah yang disebarkan melalui video oleh seorang yang bernama Lester Melanyi.

Daripada hari pertama perkara ini disebarkan, saya telah menyatakan bahawa tuduhan itu adalah sebahagian dari konspirasi jahat untuk menutup mulut kami (saya, Saudara Tony Pua, Sarawak Report dan The Edge) oleh kerana kelantangan kami membawa isu 1MDB sejak beberapa tahun yang lepas.

YB RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN