Sunday, June 22, 2014

Sultan Ibrahim pandu bas mewah


NORSHIKIN MOHD SALLEH
21 Jun 2014
Bas mewah Prevost Marathon Coach yang akan dipandu Sultan Ibrahim pada KMJ 2014.
Bas mewah Prevost Marathon Coach yang akan dipandu Sultan Ibrahim pada KMJ 2014.JOHOR BAHRU – Siri jelajah diraja Kembara Mahkota Johor (KMJ) tidak terkecuali mempamerkan kelainan dan keunikan setiap kali penganjurannya yang tersendiri saban tahun.

Mengetuai kembara, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan memilih buat julung kalinya sejak KMJ dicetuskan baginda sejak 2001 untuk memandu bas mewah Prevost Marathon Coach bermula hari ini sehingga 24 Jun depan.

Penganjuran KMJ bertujuan mendampingi masyarakat khususnya golongan miskin di jajahan takluk negeri ini sekali gus mengeratkan hubungan institusi diraja dan rakyat.

KMJ dimulakan dengan kembara bermotosikal pada 2001 sehingga 2006, 2008, 2010 dan 2012 dan 2013; diikuti Jelajah Pulau pada 2004 dan 2007; Jelajah Perkampungan Orang Asli 2005; Jelajah Pendalaman 2009; Kembara Berkeretapi pada 2010 manakala pada 2011 penjelajahan menggunakan tiga kenderaan iaitu motosikal berkuasa tinggi, pacuan empat roda dan bot.

Ia akan diiringi isteri baginda, Tuanku Zarith Sofiah Sultan Idris Shah bersama enam putera dan puteri iaitu Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail; Tunku Aminah; Tunku Abdul Jalil; Tunku Idris dan Tunku Abu Bakar bersama pemimpin negeri dan ketua jabatan akan menjelajah ke seluruh negeri ini, sejauh 858 kilometer.

Majlis bermula di Dataran Majlis Bandaraya Johor Bahru dan berakhir di Dataran Mahkota, Kota Iskandar, Nusajaya selain pelbagai acara diatur di setiap laluan yang disinggah baginda.

Antaranya, pelancaran kempen Johor Bebas Asap Rokok, senam robik, pameran kesihatan dan permainan rakyat selaras tema KMJ kali ini yang mempromosi gaya hidup sihat selain keunikan sebuah van yang akan mengagihkan aiskrim secara percuma kepada rakyat.

Pada hari pertama, Sultan Ibrahim dan rombongannya akan mengembara sejauh 303 kilometer dari Johor Bahru ke Pasir Gudang, Kulaijaya, Kota Tinggi dan Mersing.

Diikuti menjelajah 235 kilometer pada hari kedua dari Mersing ke Kluang, Batu Pahat dan Segamat dan hari keesokannya, melalui perjalanan 163 kilometer dari Segamat ke Ledang, Muar, Batu Pahat dan mengakhiri kembara pada hari keempat sejauh 157 kilomter dari Batu Pahat ke Pontian seterusnya tamat di Nusajaya.

“Ini Tidak Mungkin! Muhammad pasti Menggunakan Mikroskop”


DR. Keith L. Moore  MSc, PhD, FIAC, FSRM adalah Presiden AACA (American Association of Clinical Anatomi ) antara tahun 1989 dan 1991. Ia menjadi terkenal karena literaturnya tentang mata pelajaran Anatomi dan Embriologi dengan puluhan kedudukan dan gelar kehormatan dalam bidang sains.Dia menulis bersama profesor Arthur F. Dalley II, Clinically Oriented Anatomy, yang merupakan literatur berbahasa Inggris paling populer dan menjadi buku kedokteran pegangan di seluruh dunia. Buku ini juga digunakan oleh para ilmuwan, dokter, fisioterapi dan siswa seluruh dunia.

Pada suatu waktu, ada sekelompok mahasiswa yang menunujukkan referensi al-Qur’an tentang ‘Penciptaan Manusia’ kepada Profesor Keith L Moore, lalu sang Profesor melihatnya dan berkata :

“Tidak mungkin ayat ini ditulis pada tahun 7 Masehi, karena apa yang terkandung di dalam ayat tersebut adalah fakta ilmiah yang baru diketahui oleh ilmu pengetahuan modern! Ini tidak mungkin, Muhammad pasti menggunakan mikroskop!”

Para Mahasiswa tersebut lalu berkata, “Prof, bukankah saat itu Mikroskop juga belum ada?”

“Iya, iya saya tau. Saya hanya bercanda, tidak mungkin Muhammad yang mengarang ayat seperti ini,” jawab sang profesor.

“Kemudian Kami menjadikan air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan alaqoh (sesuatu yang melekat), lalu sesuatu yang melekat itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami menjadikannya mahluk yang (berbentuk) lain. Maha Suci Allah Pencipta yang paling baik” [QS. Al Mu'minuun: 13-14]

Jika di cermati lebih dalam, sebenarnya ‘alaqoh’ dalam pengertian Etimologis yang biasa di terjemahkan dengan ‘segumpal darah’ juga bermakna ‘penghisap darah’, yaitu lintah.

Padahal tidak ada pengumpamaan yang lebih tepat ketika Embrio berada pada tahap itu, yaitu 7-24 hari, selain seumpama lintah yang melekat dan menggelantung di kulit.

Embrio itu seperti menghisap darah dari dinding Uterus, karena memang demikianlah yang sesungguhnya terjadi, Embrio itu makan melalui aliran darah. Itu persis seperti lintah yang menghisap darah. Janin juga begitu, sumber makanannya adalah dari sari makanan yang terdapat dalam darah sang ibu.

Ajaibnya, Embrio Janin dalam tahap itu jika di perbesar dengan mikroskop bentuknya benar-benar seperti lintah. Dan hal itu tidak mungkin jika Muhammad sudah memiliki pengetahuan yang begitu dahsyat tentang bentuk janin yang menyerupai lintah lalu menulisnya dalam sebuah buku.

Padahal pada masa itu belum di temukan mikroskop dan lensa.

Ayat tersebutlah yang membuat sang profesor akhirnya memeluk agama Islam dan merevisi beberapa kajian ilmiahnya karena Al-Quran ternyata telah menjawab beberapa bagian yang selama ini membuat sang profesor gusar.

Ia merasa materi yang ditelitinya selama ini terasa belum lengkap atau ada tahapan dari perkembangan Embrio yang kurang.(*/Islampos)sumberKapten Zaharie kembali menjadi suspek utama


  • 'Ucapan terakhir' Kapten Zaharie

SHAH ALAM – [DIKEMASKINI] Juruterbang pesawat MH370, Kapten Zaharie Shah kini dianggap sebagai suspek utama dalam insiden kehilangan penerbangan itu pada 8 Mac lalu selepas semua penumpang dan anak kapal telah dibersihkan, lapor The Sunday Times, hari ini.

The Sunday Times menyebut, siasatan jenayah tidak menolak kemungkinan pesawat itu hilang akibat kegagalan mekanikal atau keganasan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berpandangan jika ia melibatkan tindakan manusia, suspek utama ialah juruterbang.

Laporan itu menambah, Polis Cawangan Khas Malaysia kini memberi tumpuan siasatan ke atas Kapten Zaharie, 53, selepas pemeriksaan perisikan gagal menyokong sebarang syak wasangka terhadap individu lain atas kapal yang didapati hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China dengan membawa 239 penumpang dan anak kapal.

Kehilangan pesawat MH370 pada 8 Mac lalu adalah salah satu misteri terbesar dalam sejarah penerbangan.

Lapor media itu, polis sudah menemu bual lebih 170 orang dan mendapati Kaptan Zaharie, seorang yang periang, suka kepada gajet dan selalu membuat posting dalam media sosial serta tidak membuat sebarang komitmen sosial atau kerja di masa depan.

Ia berbeza dengan pelbagai perancangan yang dibuat oleh pembantu pilot, Fariq Hamid dan anak kapal pesawat itu, lapor The Sunday Times.

Kaptan Zaharie menjadi fokus pada awal kejadian kehilangan pesawat itu apabila simulator penerbangan ditemui di rumahnya yang mengandungi “rehearsal” pesawat sejauh Lautan Hindi atau mendarat di sebuah pulau dengan landasan yang pendek.

Fail simulator tersebut didapati dipadamkan, namun berjaya ditemui kembali oleh pakar-pakar yang menyiasatnya.

Juruterbang tersebut juga tiada rahsia dengan hobi luar biasanya, mencipta video penerbangan yang dimuat naik di internet.

Bekas rakan sekerjanya berkata, Zaharie gembira menerbangkan Boeing 777 sehingga beliau sanggup menghabiskan masa cutinya dengan membina simulator penerbangan pesawat itu di rumah.

"Beliau adalah seorang juruterbang yang sangat mahir dengan teknologi penerbangan. Sesiapa saja boleh tanya dan dia pasti akan membantu,” kata seorang pembantu juruterbang Malaysia Airlines (MAS) yang pernah terbang bersama Zaharie sebelum ini.

Tetapi di sebalik kehidupan sebenar, Zaharie yang hidup selesa di pinggir bandar Kuala Lumpur tinggal bersama tiga anak dan seorang cucu berusia lima tahun, timbul dakwaan mengatakan rumah tangga Zaharie mulai retak.

Bagaimanapun perkara itu telah dinafikan oleh keluarga Zaharie.

Pada 15 Mac, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah membayangkan mengenai syak wasangka kerajaan terhadap tindakan yang disengajakan oleh seseorang di atas kapal terbang.

Namun, pada 2 April, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya sedang menyiasat empat tumpuan utama, iaitu masalah iaitu peribadi dan psikologi serta sabotaj dan rampasan.

Ekoran itu, sepasukan penyiasat antarabangsa termasuk pakar kemalangan udara dari Britain, AS dan Perancis berusaha menyiasat untuk mengetahui apa yang berlaku kepada pesawat tersebut.

Saudara-mara dan rakan-rakan juruterbang tersebut menegaskan mempertahankan beliau daripada sebarang spekulasi dan khabar angin itu.

"Dia mempunyai segala-galanya dalam hidup. Beliau adalah seorang lelaki periang, ceria, profesional lengkap yang akan tahu apa yang perlu dilakukan dalam krisis,” kata Nasir Osman, yang pernah bersekolah sama dengan Zaharie ketika di Pulau Pinang.

Sementara itu, anak perempuan Zaharie, Aishah, mengutuk spekulasi mengenai bapanya dan menyifatkannya sebagai ‘pembohongan’.

Manakala abang iparnya, Asuad Khan pula berkata, Zaharie sering bermain dengan cucunya

Asuad dalam sebuah program televisyen Australia berkata, dakwaan yang dilemparkan terhadap Zaharie mengenai kehidupan peribadi dan aktiviti-aktiviti profesional adalah tidak benar.

Asuad juga menafikan bahawa kapten itu boleh menjalankan misi membunuh diri dan mendakwa pihak berkuasa mungkin menggunakan Zaharie sebagai kambing hitam.

“Beginilah, jika mereka salahkan dia, saya akan berjuang. Saya tidak akan duduk diam.

“Jika dia mengatakan bahawa Zaharie mahu (melakukan) membunuh diri di Lautan Hindi, saya akan kata, sila buktikannya.

"Jika dia mahu (melakukan) bunuh diri, itu mungkin. Tetapi mengapa dia mahu membunuh 238 orang dengan dia? Mengapa dia mahu jadi bodoh? Tak mungkin dia buat begitu,” katanya.

Tanda-tanda hati kotor


Pancaroba

antara gaji2 ceo2 malaysia :

1) Datuk Seri Mohamed Nazir Abdul Razak 
CEO CIMB Group Holdings Berhad 
RM9.35 juta setahun (RM779,166 sebulan) 
2) Datuk Seri Zubir Murshid (telah digantikan dengan Datuk Mohd Bakke Salleh)
CEO Sime Darby Berhad
RM2.05 juta setahun (RM170,833 sebulan)
3) Datuk Yusli Mohamed Yusoff
CEO Bursa Malaysia
RM1.97 juta setahun (RM164,166 sebulan)
4) Datuk Seri Abdul Wahid Omar
CEO Maybank Berhad
RM1.78 juta setahun (RM148,333 sebulan)
5) Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin
Boustead Holdings Berhad
RM1.85 juta (RM154,166 sebulan)
NAMA: DATO' SERI CHE KHALIB BIN MOHAMAD NOH
JAWATAN: CEO TNB
GAJI: RM 1,107,280,00
NAMA: TAN SRI ROZALI BIN ISMAIL
JAWATAN: CEO SYABAS (Syarikat Bekalan Air Selangor Bhd) & PUNCAK NIAGA HOLDING
STATEMENT GAJI: Setahun – RM5.1juta
Sebulan – RM425,000
Sehari (8jam) – RM14,166
Sejam – RM1,770
Seminit – RM29.51

Al-Quran cetakan Madinah tiada kesilapan


Madinah: Naskhah kitab suci al-Quran yang dicetak di sini tidak mempunyai kesilapan seperti yang didakwa beberapa laman sosial media.

Setiausaha Agung Kompleks Percetakan Al-Quran Raja Fahd, Muhammad Al-Oufi mengulas kenyataan ulama terkenal Mesir, Sheikh Ishaq al-Huwaini.

Sheikh Ishaq, dalam video yang disiarkan di YouTube minggu lalu berkata, terdapat beberapa kesilapan dalam kitab suci itu yang dicetak di Madinah.

Dalam kenyataannya, Muhammad berkata, kitab suci yang tunjukkan oleh Sheikh Ishaq mempunyai 20 baris dalam setiap muka sementara al-Quran yang dicetak di kompleks di Madinah semuanya mempunyai 15 baris.

- Agensi

Boleh ambil lesen, tak boleh memandu


Riyadh: Majlis Syura Arab Saudi kini mengkaji cadangan untuk membenarkan wanita tempatan mendapatkan lesen antarabangsa di negara itu bagi membolehkan mereka memandu di luar negara.

Mereka masih tetap dilarang memandu di negara sendiri.

Latifa Al-Shaalan dan Haya Al-Manei, dua daripada 30 wanita yang menganggotai majlis berkenaan, menggesa ia menimbangkan cadangan itu.

Mereka mengemukakan usul itu sembilan bulan lalu.

Sumber berkata, jika diluluskan sekalipun, ia tidak bermakna wanita boleh memandu di Arab Saudi.

“Ia hanya berkait dengan kebenaran mendapatkan lesen antarabangsa supaya mereka tidak perlu ke luar negara untuk mendapatkannya,” kata sumber itu.

Arab Saudi ialah satu-satunya negara di dunia yang tidak membenarkan wanita memandu.


- Agensi

Orang Pagoh lega Najib tak gugur Muhyiddin


  • Orang Pagoh lega Najib tak gugur Muhyiddin

MUAR - Penjelasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa tidak ada sebarang pengguguran jawatan membabitkan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin melegakan masyarakat Pagoh khususnya ahli Umno Bahagian berkenaan.
      
Timbalan Ketua Umno Bahagian Pagoh, Ismail Mohamed berkata, penjelasan itu sekali gus membuktikan laporan disebarkan laman blog dan media sosial berhubung pengguguran jawatan berkenaan sebagai satu cubaan untuk meretakkan hubungan baik kedua-kedua pemimpin negara.
      
"Datuk Seri Najib sendiri menjelaskan tidak ada langsung timbul mengapa Timbalan Perdana Menteri perlu digugurkan. Ini jelas menunjukkan ia adalah usaha pembangkang yang mahu memecahkan gandingan baik antara kedua-dua pemimpin negara," katanya semasa berucap pada majlis penerangan mengenai pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), di sini, hari ini.
      
Ismail yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Johor bersyukur kerana masyarakat di kawasan Parlimen Pagoh tidak melatah apabila menerima khabar-khabar angin yang menyentuh pemimpin mereka sejak beberapa minggu lepas.
      
Sehubungan itu, beliau turut mengingatkan masyarakat kawasan berkenaan supaya tidak mudah mempercayai laporan yang belum tentu mempunyai kebenarannya.

Sebelum ini, laman blog dan media sosial melaporkan kemungkinan Muhyiddin berundur bagi memberi perhatian kepada usaha memulihkan Umno.
      
Ia juga timbul berikutan desas-desus rombakan Kabinet yang mungkin dilakukan Perdana Menteri khususnya untuk membawa masuk pemimpin daripada parti komponen BN iaitu MCA dan Gerakan.
      
Bagaimanapun, Muhyiddin berkata, beliau akan terus berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri selagi khidmatnya diperlukan dan memberitahu setakat ini tidak ada apa-apa perkara dibangkitkan berhubung kedudukannya itu. - Bernama

Khasiat Buah Durian Belanda Yang Kita Tak Pernah Ambil Tahu

Khasiat Buah Durian Belanda Yang Kita Tak Pernah Ambil Tahu

1) Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.

2) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.

3) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.

4) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.

Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah durian belanda telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :

5) Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.

6) Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan !

7) Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.

Rahsia Sujud Di Dalam Solat

Rahsia Sujud Di Dalam Solat (Ayuh Sebarkan!!!)

Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD. Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:-

Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia. Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.

Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD?

Sebenarnya:-

1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH)
2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH)


Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:,
Punggung-punggung kalian sudah berat menanggung dosa-dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud.

“Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim)

Firman Allah SWT yang bermaksud:-

” Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar” (Surah Al-Ankabut ayat:45)

Dari Sudut Tasawuf

Sujud adalah waktu di mana seorang hamba itu paling hampir dengan Penciptanya. Pergerakan sujud itu secara lahirnya telah menunjukkan “rasa menghina dirinya” seseorang hamba itu di depan Tuhannya di dalam keadaan menyerah diri, pasrah, berikrar dan mengaku bahawa“Ya Allah hanya Engkaulah Tuhan yang layak disembah, ditakuti, dicintai dan hanya pada-Mu sahajalah tempat berserah dan memohon pertolongan”.

Seorang sahabat Nabi SAW iaitu Huzaifah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:-“Tiadalah keadaan seorang hamba yang paling disukai oleh Allah daripada Dia melihat hamba-Nya itu di dalam keadaan bersujud, dengan meletakkan mukanya di tanah
( sebagai tamsilan tunduk, pasrah dan rasa hina seorang hamba kepada Allah)”. (Hadis Riwayat Imam Tabrani).

Firman Allah SWT yang bermaksud:- ” Sesungguhnya orang-orang yang beriman dengan ayat Kami ialah orang yang apabila diperingatkan dengan ayat-ayat Kami mereka menyungkur sujud dan bertasbih serta memuji Tuhan dan mereka tidak menyombongkan diri” (Surah As-Sajadah ayat 15).

Sujud bererti seseorang itu telah meletakkan wajahnya ditempat yang paling rendah di atas tanah ini bermakna ia telah meletakkan seluruh dirinya di atas tanah, mengingatkan dirinya terhadap punca asal kejadian manusia itu dari tanah dan mengembalikan dirinya kepada tanah. Apabila ia telah sanggup menghantar dahinya dan juga dirinya ke tempat yang hina maka tidak mungkin ia akan bersikap sombong lagi terhadap Allah yang menciptakan dirinya dari tanah itu.

Maka setiap kali sujud sewajarnya seseorang itu sentiasa ia mengingati akan mati, apabila ia ingat akan mati maka terasa seolah-olah bahawa solatnya itu sebagai solat penghabisan kerana ia akan menghantarkan dirinya ke tanah. Ia merasakan bahawa setiap kali ia sujud seolah-olah ia tidak akan bangun lagi. Sedangkan kematian itu merupakan pintu bagi seseorang memasuki gerbang akhirat.

Dalam keadaan demikian maka hati akan merasa gerun dan merasai kebesaran Allah dan ketika itulah ia membaharui lagi di dalam hatinya untuk mensucikan Zat Allah Yang Maha Tinggi disamping lidah tidak bertulang mengucapkan, “Subhana Rabbial- A’la wa-Bihamdih”.

P/S: Islam itu kan indah.. solat itu sempurnakan dan berikan kebaikan kepada Hambanya zahir dan batin. Bila kita sempurnakan hak Allah (solat) , Dia akan menyempurnakan hak kita sebagai hamba (hikmah dan kebaikan ) Konsep GIVE AND TAKE…
 

Khalid akui sudah lakukan sehabis baik


  • Abdul Khalid IbrahimAbdul Khalid Ibrahim

SHAH ALAM - Ketika terus dihimpit dengan desakan supaya melepaskan jawatannya, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, "saya tidak boleh menyenangkan semua orang".

Menulis perihal itu menerusi laman mikro Twitter miliknya, Abdul Khalid menambah, apa yang mampu dilakukannya hanyalah ".. cuba menguruskan sesuatu dengan wajar".

Semalam, Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Jaafar Sulaiman dilaporkan memberitahu beberapa pemimpin parti itu kini tidak lagi menyokong Abdul Khalid untuk terus menjadi menteri besar.

Menurut Jaafar, sikap Abdul Khalid yang sering membuat keputusan bersendirian serta membelakangkan rakan kompenan PR membuatkan mereka menolak kepimpinannya kali ini.

Bahkan corak pentadbiran Abdul Khalid pada penggal kedua ini juga dikatakan tidak berubah selepas ditegur beberapa pimpinan parti sebelum ini.

Ahli Parlimen Pas, Khalid Abdul Samad dan AJK Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad ketika dihubungi Sinar Harian Online semalam secara terbuka menyatakan barisan pimpinan PR wajar bertemu bagi mencari pengganti Abdul Khalid.

Menteri Besar Selangor itu pada sidang media hari ini dipetik sebagai berkata, terlalu banyak menangani isu sensitif menjadi punca timbulnya desakan supaya beliau berundur.

 "Ketidakgembiraan adalah perkara biasa‎ kerana saya menangani isu yang sensitif jadi tujuannya bukan untuk mendapatkan kesukaan dan keselesaaan.

"Tetapi saya hanya melakukan apa yang saya perlu lakukan dengan mengikut tata tertibnya dan undang-undang," katanya pada sidang media selepas merasmikan seminar pengurusan Majid dan surau negeri Selangor di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz di sini.

Anwar: PR akan bincang kedudukan Khalid


  • Anwar Ibrahim. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADLI ZAKIAnwar Ibrahim. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADLI ZAKI

PUCHONG - Sama ada perlu kekal atau tidak sebagai menteri besar, perkara itu perlu dibincangkan secara menyeluruh dalam Pakatan Rakyat, ujar Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata demikian mengulas perkembangan terbaru membabitkan desakan Pas supaya Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meletak jawatan.

"Pandangan dan luahan yang diutarakan terhadap Abdul Khalid mungkin berdasarkan kepada keadaan dan prestasi semasa.

"Kita akan mendengar idea dan cadangan yang diajukan. Kemudian kita akan berbincang dan keputusan akan dibuat selepas perbincangan menyeluruh dilakukan bersama," katanya selepas ceramah Asian Renaissanace di Centre for Reform, Democracy and Social Initiative, di sini, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan Pas Selangor menolak Abdul Khalid ekoran tindakannya yang sering membelakangkan PR dalam membuat keputusan.

Perkara itu disuarakan Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Jaafar Sulaiman yang menyebut mesyuarat Badan Perhubungan Pas Selangor bersetuju agar Abdul Khalid ditukar kerana dianggap membawa masalah.

Pas Selangor turut menyifatkan barisan pimpinan PR wajar bertemu untuk berbincang bagi mencari pengganti Abdul Khalid.

Jumpa bangkai ayam ditikam atas katil


  • Bangkai Ayam yang diletakkan di atas katil Jamhari. - Foto ihsan oleh HASNUR FARIDAH ABBAH

Bangkai Ayam yang diletakkan di atas katil Jamhari. - Foto ihsan oleh HASNUR FARIDAH ABBAH

SHAH ALAM - Pengerusi Pro Mahasiswa, Universiti Malaysia Sabah (UMSKAL) membuat laporan polis ekoran biliknya diceroboh dan diconteng dengan tulisan berbaur ancaman oleh individu tidak bertanggungjawab.

Jamhuri Mohamed mendakwa selain menerima mesej ugutan di dinding, bangkai ayam berlumuran darah yang ditikam dua bilah pisau turut dicampakkan ke atas katilnya.

Menurut Jurucakap Pro Mahasiswa UMSKAL, Hasnur Faridah Abbah, kejadian tersebut berlaku sekitar jam 9 hingga 12 malam tersebut hanya disedari Jamhuri dan rakannya sebaik pulang dari menghadiri sebuah forum.

“Kejadian dianggarkan berlaku sekitar pukul 9 hingga 12 malam disedari Jamhuri dan rakannya menghadiri forum berkaitan dengan 16 mahasiswa yang dikenakan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).

"Pro Mahasiswa UMSKAL cuma berharap peristiwa yang berlaku ini bukanlah disebabkan polemik pertembungan idealisme di antara mahasiswa kerana jelas perbuatan ini tidak menggambarkan imej seorang pelajar universiti," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi mengelakkan insiden sama berulang, pihaknya menggesa pengurusan universiti campur tangan dan membantu siasatan termasuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas pesalah.

"Pihak Pro Mahasiswa menyeru kepada sesiapa yang mempunyai maklumat berkenaan tindakan yang bercanggah dengan moral manusia ini agar tampil ke hadapan dan memberi kerjasama dengan pihak berkuasa.

"Pihak pentadbiran universiti juga diharap dapat turut sama membantu dalam siasatan kes dan mengambil tindakan yang sewajarnya supaya kes sebegini tidak lagi berlaku pada masa hadapan yang boleh menjejaskan keselamatan mahasiswa," katanya lagi.

3 negara pusat seludup manusia terburuk


2014/06/22 - 02:31:24

Washington: Amerika Syarikat kelmarin menyenaraikan Malaysia, Thailand dan Venezuela sebagai pusat penyeludupan manusia terburuk dunia, sekali gus membuka ruang bagi negara-negara terbabit dikenakan sekatan dan meletakkan ia dalam kategori sama dengan Korea Utara dan Syria.

Ketigatiga negara itu diturunkan taraf kepada status ‘Tier 3’ yang paling rendah dalam Laporan Penyeludupan Manusia 2014 Jabatan Negara Amerika kerana tidak mematuhi sepenuhnya piawaian minimum bagi penghapusan jenayah itu.

Tiada usaha mencukupi Ia menyatakan Malaysia tidak melakukan usaha mencukupi memperbaiki rejim perlindungan mangsa yang kurang berkesan, dan cuma menyiasat segelintir kes berbanding pada 2012.

Thailand, salah satu sekutu perjanjian Washington yang paling lama di Asia, meluahkan kekecewaan berhubung laporan itu. Pegawai menyatakan keyakinan negara mereka akan dinaikkan taraf, dan menyerahkan laporan 78 muka surat kepada Amerika April lalu bagi menjelaskan keadaan.

Pemangku Menteri Luar Thai, Sihasak Phuangketkeow, meminta Amerika mempertimbangkan semula penilaian itu, sambil berkata kategori berkenaan ditujukan kepada negara yang tidak berbuat apaapa. - Reuters

Hijab utk muslimah bukan satu penindasan


tauladan yg kita gagal ikuti harta & wang ringgit bukan tujuan hidup


Peringatan dari al quran - jgn salahkan syaitan atas segala dosa kita

Add caption

Adakah anda tahu?


kos perang amerika di iraq 2003 cukup utk hapuskan semua kebuluran di seluruh dunia utk 30 tahun?

--> lebih dari usd 2 TRILION!

http://www.reuters.com/article/2013/03/14/us-iraq-war-anniversary-idUSBRE92D0PG20130314

Adakah anda tahu?


univerisiti pertama di dunia ditubuhkan oleh seorg muslimah bernama fatimah al fihri (serog ahli perniagaan yg kaya) pd 859 - universiti al karaouine

http://lostislamichistory.com/education/

sejarah yg dilupakan


‘Mereka tidak tahu kesempitan hidup saya’


Seremban: “Semua orang salahkan saya dan tuding jari ke arah saya menuduh saya tidak tahu menjaga anak dengan baik, tetapi mereka tidak tahu kesempitan hidup dan kesengsaraan yang saya alami.
“Saya sayangkan anak saya tetapi saya perlu bekerja dan menyara kehidupan dia, saya dan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun,” kata ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) yang ditemui dalam keadaan menyayat hati oleh Jabatan Imigresen Negeri Sembilan dalam sebuah bilik di Flat Semarak, Taman Semarak Fasa 2 di Nilai, semalam.
Remaja malang itu, Muhammad Firdaus Dullah, 15, ditemui Pengarah Imigresen Negeri Sembilan Faizal Fazri Othman dalam operasi 6P bersepadu di kawasan flat berkenaan selepas melakukan pemeriksaan di rumah itu.

Ibu remaja itu yang kini isteri kedua dan mahu dikenali sebagai Lola, 40, berkata, dia bukan meninggalkan anak sulungnya yang menghidap penyakit celebral palsy itu tanpa jagaan dan tidak diberi makan, sebaliknya dia mendakwa meninggalkan makanan dalam bekas polisterin sebelum ke tempat kerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
Foto
FAIZAL memeriksa keadaan kanak-kanak OKU yang ditinggalkan dalam sebuah bilik kotor dan busuk di Nilai. Gambar kecil, Lola ketika ditemubual wartawan.

Katanya, waktu kerjanya yang tidak menentu menyebabkan dia tiada masa menguruskan Muhammad Firdaus dengan baik dan mahu anak lelakinya itu berdikari.

“Apabila orang lihat keadaan dia, semua orang salahkan saya, tetapi adakah mereka mahu menjaganya sepanjang ketiadaan saya di rumah. Tiada siapa yang sanggup menjaganya kerana dia cacat,” katanya sedih ketika tampil di pejabat The New Straits Times Press (M) Berhad, di sini, semalam.

Dia yang berasal dari Sabah berkata, Muhammad Firdaus adalah anak sulung hasil perkongsian hidup dengan bekas suaminya berusia 53 tahun dan berpisah sejak 14 tahun lalu sebelum berkahwin lain pada 2004 dan dikurniakan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun.

Menurutnya, sejak berpisah dengan bekas suami yang berasal dari Tawau, Sabah, dia tidak lagi berhubung dan tidak tahu di mana bekas suaminya itu tinggal dan bekerja.

“Saya tidak pernah mendaftar anak saya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana tidak tahu caranya dan terpaksa meninggalkannya sendirian kerana bekerja mencari wang,” katanya.

Apabila ditanya mengenai nasib anaknya selepas ini, Lola berkata, dia sudah membuat keputusan untuk menyerahkan anaknya itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Bukan saya tidak sayangkan dia, sebab saya sayangkan dia saya membuat keputusan itu. Saya fikir apa akan jadi pada Muhammad Firdaus jika saya mati nanti. Ajal maut di tangan Allah SWT, saya tidak tahu jadi saya perlu bersedia,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/22

Qari, qariah Malaysia johan tilawahAHMAD TIRMIZI (kiri) bersama Hanimzah bersama hadiah masing-masing selepas dinobatkan sebagai johan majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa Ke-56 di Dewan Merdeka, PWTC, Kuala Lumpur malam tadi.


JOHAN. Malaysia berjaya membolot hadiah utama apabila qari negara, Ahmad Tirmizi Ali dan qariah, Hanimzah Jalaluddin masing-masing diumumkan sebagai johan pada Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa Ke-56 yang berakhir malam tadi.
Johan qari dan qariah itu membawa pulang hadiah jongkong emas 350 gram bernilai RM70,000 serta wang tunai RM40,000, sijil penyertaan dan piala pusingan.
Sementara itu, qari Turki, Mehmet Bilir dan qariah Filipina, Rahima Pandoniongan Amerol menduduki tempat kedua.
Tempat ketiga bahagian qari dimenangi peserta Indonesia, Ihsan Nuzula Zanri, manakala qariah pula dimenangi peserta Brunei, Siti Huzzaimah Yadey Rosli.
Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan mengurniakan hadiah kepada para pemenang dan menyempurnakan majlis penutup tilawah itu yang berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur sejak 16 Jun lalu


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0622&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz35JvGhyXn 
Hakcipta terpelihara 

Penyokong Jepun dipuji kerana kebersihanSEORANG peminat skuad bola sepak Jepun mengutip sampah di tempat duduk penonton di Stadium Arena das Dunas, Natal pada Khamis lalu.


BRASILIA - Para penyokong skuad bola sepak Jepun menggunakan beg sampah berwarna biru ketika mereka mengutip sampah di Stadium Arena das Dunas di Natal pada Khamis lalu.
Kumpulan penyokong itu melakukan 'operasi pembersihan' selepas perlawanan melibatkan skuad bola sepak negara mereka menentang Greece berakhir.
Pada perlawanan Kumpulan C itu, Jepun seri dengan Greece 0-0.
Para pengguna Twitter memuji perbuatan para penyokong Jepun itu.
Para peminat itu turut mengutip sampah di bawah kerusi selepas perlawanan tersebut berakhir.
Sebelum ini, para peminat skuad itu juga melakukan 'operasi pembersihan' semasa perlawanan menentang Ivory Coast.
Pada perlawanan tersebut, Jepun kalah 2-1. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0622&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz35JufdGzY 
Hakcipta terpelihara 

Keputusan penggunaan kalimah Allah, kes Altantuya esok


PUTRAJAYA 21 Jun - Mahkamah Persekutuan akan menjadi perhatian ramai Isnin ini apabila ia memutuskan dan mendengar dua kes berprofil tinggi membabitkan penggunaan kalimah Allah dan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.
Pada hari berkenaan, mahkamah tertinggi itu akan menyampaikan keputusan yang amat ditunggu-tunggu, sama ada membenarkan atau tidak, Gereja Katolik merayu keputusan Mahkamah Rayuan yang melarang penerbitan mingguan The Herald daripada menggunakan kalimah Allah, dalam versi bahasa Malaysia terbitannya.
Pada 5 Mac lepas, Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria mempengerusikan panel tujuh hakim mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak berhubung permohonan kebenaran merayu itu.
Gereja itu memohon kebenaran Mahkamah Persekutuan untuk meneruskan rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 15 Oktober 2013, yang melarang penggunaan kalimah Allah dalam versi bahasa Malaysia terbitannya.
Pada 31 Disember 2009, Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan The Herald menggunakan kalimah Allah selepas Mahkamah Tinggi mengisytiharkan bahawa keputusan Kementerian Dalam Negeri melarang penerbitan itu daripada menggunakan kalimah Allah adalah menyalahi undang-undang, terbatal dan tidak sah.
Pada hari yang sama, mahkamah itu akan mendengar rayuan pendakwa terhadap pembebasan dua anggota Unit Tindakan Khas polis, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar terhadap pertuduhan membunuh wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.
Pada 23 Ogos tahun lalu, Mahkamah Rayuan membebaskan Azilah dan Sirul Azhar daripada pertuduhan membunuh selepas sebulat suara membenarkan rayuan mereka dan meminda sabitan hukuman mati yang diputuskan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009.
Mereka didapati bersalah membunuh Altantuya, 28, di Mukim Bukit Raja di Shah Alam antara 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober 2006.
Mahkamah Rayuan, dalam penghakiman 47 muka surat, menegaskan bahawa keterangan ikut keadaan yang dikemukakan pendakwaan tidak mencukupi untuk mengekalkan keputusan bersalah kedua-dua anggota polis itu.
Kesalahan mereka tidak dibuktikan dengan memuaskan, oleh itu mahkamah terpaksa memberi mereka faedah kesangsian.
Pendakwaan memfailkan petisyen rayuan pada 3 Januari tahun ini, menyenaraikan enam sebab panel tiga hakim Mahkamah Rayuan telah terkhilaf, dalam undang-undang dan fakta, untuk membenarkan kedua-dua anggota polis itu terlepas daripada tali gantung.
Bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, 50, yang pada mulanya didakwa bersubahat dengan mereka, dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada 31 Oktober 2008 selepas mendapati pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadapnya.
Pihak pendakwaan tidak mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu di Mahkamah Rayuan. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20140622/ma_01/Keputusan-penggunaan-kalimah-Allah-kes-Altantuya-esok#ixzz35JsrQorX
© Utusan Melayu (M) Bhd