Tuesday, August 12, 2014

Pancaroba

Pancaroba

KENALI KHALID IBRAHIM - SIAPA DIA SEBENARNYA !!Tuesday, August 12, 2014.Izham Hashim Dipercayai YDP PAS Kelana Jaya Dedah Perbuatan Khalid Ibrahim.

Saya terima nota ini melalui whatsapp. Saya dimaklum penulis ialah YDP PAS Kelana Jaya. Selepas membacanya, saya yakin bacaan dan aturan kronologi peristiwa yang saya fikir berdasarkan pengalaman bekerja sebagai Pegawai kepada Dato' Menteri Besar Selangor (2010-2012) adalah cocok dengan keterangan ini.

Mungkin ramai tidak tahu beberapa langkah dalaman yang telah diambil oleh Keadilan sendiri berdasarkan aduan wakil-wakil rakyat dan aktivis setiap parti (bukan semua, tapi banyak).

Tapi perkongsian tulisan ini saya percaya dapat membantu mendudukkan perkara sebenar di sebalik keinginan menukar TSKI.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (TSKI) Tidak Menghormati PKR dan PR.

Keputusan PKR untuk menggantikan TSKI bukanlah baru. Ketika PR menang dalam PRU-13, PKR telah meminta PAS dan DAP untuk memberi pertimbangan calon baru sebagai MB baru Selangor.

PAS dan DAP Selangor telah berbincang dan bersetuju supaya TSKI disambung semula sebagai MB Selangor atas beberapa sebab:

Di bawah kepimpinan TSKI, PR Selangor telah berjaya mencapai kejayaan sangat cemerlang dalam PRU-13 dan kelihatan amat buruk di mata rakyat jika beliau ditamatkan serta merta walaupun PAS dan DAP Selangor memandang serius beberapa tindak tanduknya yang tidak selari dengan kehendak PR.

Ketika itu PAS dan DAP Selangor berkeyakinan TSKI masih boleh diperbetulkan.

Tidak begitu selesa dengan calon pengganti MB iaitu Azmin Ali kerana walaupun Azmin adalah Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Selangor, beliau jarang berinteraksi dengan PAS dan DAP Selangor. PR Selangor boleh dilihat seolah-olah ‘berpengerusikan’ TSKI kerana saban minggu bermesyuarat bersama beliau terutama setahun menjelang PRU-13.

Masih yakin bahawa TSKI boleh diperbaiki sikapnya. PAS dan DAP bersetuju walaupun TSKI disambung, prestasi beliau akan dikaji semula setahun selepas khidmatnya disambung.

PKR yang agak keberatan pada mulanya untuk menyambung khidmat TSKI sebagai MB Selangor akhirnya bersetuju dengan desakan PAS dan DAP dengan syarat akan dikaji semula prestasi beliau selepas 1 tahun.

PAS Selangor juga telah mengingatkan TSKI berkali-kali supaya mesyuarat mingguan PR Selangor dijadikan forum untuk memperkukuhkan PR Selangor dan mencapai kata sepakat dalam merangka dasar-dasar kerajaan negeri.

Kita juga telah mengingatkan beliau berkali-kali bahawa sokongan kepadanya adalah bersyarat dan jika tiada perubahan drastik kepada sikapnya yang suka m embelakangi arahan parti, PKR dan PR, maka sokongan terhadapnya akan ditarik balik.

Sikap TSKI yang membelakangi parti, PKR dan PR, bukanlah baru dan banyak berlaku ketika beliau menjadi MB di penggal pertama lagi. Sememangnya hal ini dimaklumi semua parti komponen PR.

Beliau boleh dikatakan langsung tidak menghadiri mesyuarat MPN Selangor sejak Azmin Ali dilantik menjadi pengerusinya menggantikan beliau. Kadang-kadang dihantar Faekah (SETPOL MB) sebagai wakil ke mesyuarat. Arahan daripada MPN PKR Selangor tidak langsung diendahkannya. Malah arahan daripada PKR Pusat pun bukan semua dituruti.

Antaranya berhubung status SETPOLnya, Faekah yang diarahkan supaya diberhentikan perkhidmatannya kerana membawa banyak masalah kepada parti telah tidak dipedulikannya untuk sekian lama.

Faekah ini seolah-olah diberi pula lampu hijau oleh MB untuk terus membuat kenyataan-kenyataan terbuka menghentam kepimpinan tertinggi PKR hingga menyebabkan tercalar kredibiliti PKR termasuk Datuk Seri Anwar (DSAI) sendiri.

Akhirnya Faekah bukan diberhentikan daripada jawatan SETPOL MB, malah ia dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pegawai Eksekuti Menteri Besar Incorporated (MBI), satu jawatan yang jauh lebih penting daripada SETPOL MB.

Tindakan sebegini tentu amat memalukan PKR kerana Faekah ini telah dikenakan tindakan tatatertib oleh PKR.

Arahan supaya Saifuddin Nasution dilantik sebagai ‘Ketua Staf’ pejabat MB yang bertujuan untuk menasihati MB atas perkara-perkara melibatkan parti dan politik juga telah tidak dipatuhi dan sebaliknya beliau diberikan jawatan sebagai Pegawai Liason pejabat MB sahaja dan kemudiannya dituruntaraf ke Pegawai Pembangunan Desa.

Itu pun terbengkalai begitu saja kerana tiada peruntukan dan kerangka kerja yang bersesuaian.

Beberapa arahan penting PR juga tidak patuhi oleh TSKI. Antaranya isu jawatankuasa yang dibentuk untuk menasihati beliau dalam menanggani aspek penstrukturan industri air Selangor.

Majlis tertinggi PR telah mengarahkan TSKI supaya memastikan JK berkaitan yang terdiri daripada Rafizi, Dr Dzulkefly dan Tony Pua dilibatkan dalam sebarang urusan berkaitan penstrukturan industri air Selangor.

TSKI tidak mempedulikan perkara ini walaupun dia berjanji di hadapan pemimpin tertinggi PR untuk mematuhinya menyebabkan urusan berkaitan penstrukturan industri air Selangor berlaku dalam keadaan kelam kabut dan penuh tanda tanya di kalangan pemimpin PR.

Satu lagi contoh ialah berhubung status JK tender PBT Selangor. Selama ini beberapa orang ahli majlis merupakan ajk tetap JK Tender dan Sebutharga di semua PBT Selangor dan merupakan langkah wajar sebagai ‘check and balance’ kepada sebarang keputusan pegawai-pegawai kerajaan.

Apabila keluar arahan daripada MB bahawa status ahli majlis telah dituruntaraf kepada pemerhati sahaja dalam JK berkenaan maka ia telah dibantah oleh semua parti kerana alasan yang beliau berikan ialah tidak mahu membebankan ahli-ahli majlis. Beberapa siri perbincangan panas berlaku dalam mesyuarat PR negeri.

Malah PAS Selangor telah menghantar surat rasmi kepada MB Selangor meminta beliau supaya mengembalikan status asal ahli majlis dalam JK berkaitan tetapi telah tidak dipedulikannya.

Banyak lagi isu-isu lain yang diarahkan oleh parti, samada PKR dan PR, yang membawa kesan besar dalam pentadbiran negeri telah dibelakangi oleh TSKI. Antaranya isu pertukaran Datuk Bandar Shah Alam, penyusunan semula GLC Selangor yang masih ramai dijawat oleh suku-sakat UMNO, masalah besar ahli-ahli majlis MPKj dan YDP mereka, dan sebagainya.

Apa yang hendak ditekankan di sini bahawa TSKI telah seringkali
membakulsampahkan arahan parti (PKR dan PR) dan ini amat tidak wajar sebagai seorang yang diberi mandat oleh parti.

Sebenarnya ketaatan ahli (lebih-lebih lagi pemimpin) ke atas keputusan parti adalah syarat penting kepada keutuhan dan integriti parti dan keenganan mematuhi arahan parti dalam perkara yang jelas disepakati adalah merupakan satu kesalahan berat.

Sokongan PAS ke atas seorang pemimpin parti rakan yang jelas bukan saja sentiasa membelakangi arahan partinya tetapi juga parti rakan komponen adalah tidak wajar dan akan menjadi ‘precedent’ kepada pemimpin akan datang. Budaya tidak sihat ini akan menular membarah jika tiada tindakan segera dibuat.

Persetujuan Asas Pakatan Rakyat

Persetujuan di peringkat tertinggi PR bahawa jawatan MB untuk Kedah, Kelantan dan Terengganu adalah hak PAS, Pulau Pinang hak DAP dan Selangor hak PKR. Perkara ini dipertegaskan lagi oleh Setiausaha Agung PAS dan DAP baru-baru ini bahawa mereka tidak akan menuntut kerusi MB Selangor dan PKR berhak menamakan MB daripada PKR.

TSKI, asalnya adalah calon PKR untuk MB, maka sewajarnya mereka berhak memberi pandangan berhubung prestasi dan kedudukan MB dari masa ke semasa. Dalam masa yang sama kita tidak menolak peranan PAS dan DAP dalam hal ini.

Sebagaimana yang telah dijelaskan di atas, TSKI telah berulangkali membelakangkan keputusan parti berhubung aspek pentadbiran negeri dan telah berterusan buat sekian lama. Ini menjadi hujah kukuh PKR untuk menggantikan MB. DAP dan PAS, sebagai rakan dalam PR, perlu beri perhatian serius kepada permintaan PKR mengikut kerangka kerjasama PR yang dipersetujui.

Apabila PKR memohon digantikan TSKI sebagai MB, sewajarnya DAP dan PAS memberi perhatian atas alasan dan sebab. Dan jika didapati munasabah maka perlu bersama mengambil tindakan perlu.

Ini semangat setiakawan yang perlu ada jika kita ingin melihat PR makin kukuh dan kuat. Kesepaduan dalam PR ini juga akan menghalang daripada berlaku natijah yang tidak elok jika TSKI enggan melepaskan jawatan MB secara sukarela.

Keadaan menjadi lebih mendesak apabila DAP turut memberi sokongan penuh kepada PKR supaya MB ditukar. PAS ketiadaan hujah untuk menolak permintaan 2 rakan kita dalam PR jika kita mahu PR terus bersatu.

Apa hujah yang kita ada untuk mengekalkan TSKI sedangkan calon ini adalah calon daripada PKR? Malah PAS Selangor sendiri dalam Mesyuarat Khas BPPNS ketika menjelang PRK Kajang telah menggundi atas 3 pilihan;

i. Anwar sebagai MB Selangor (ketika itu belum diputuskan bersalah oleh mahkamah)

ii. TSKI kekal sebagai MB

iii. Menggantikan TSKI dengan calon PAS sebagai MB

BPPNS telah memilih (iii.) sebulat suara mewakili semua 22 kawasan di Selangor. Walaupun kita nak calon PAS sebagai MB tetapi yang pentingnya semua mahukan TSKI digantikan. Isu di sini ialah TSKI digantikan kerana beliau membawa masalah kepada PR. Samada calon PAS dapat jadi MB atau tidak itu soal kedua.

Kita cuba bayangkan jika perkara yang sama berlaku kepada PAS yakni MB daripada PAS kemudian menghadapi masalah dengan parti seperti TSKI sekarang, kemudian dalam masa yang sama MB berkenaan disokong pula oleh PKR.

Tentu kita rasa terluka dengan tindakan rakan kita itu. Ini sebenarnya apa yang sedang dirasai oleh PKR.

Sebagaimana yang telah diterangkan di atas, PAS Selangor bersetuju dengan DAP selepas menang PRU-13 bahawa kita ada ‘reservation’ tentang sikap TSKI.

Tetapi memandangkan PR telah menang besar di bawah pimpinannya serta ada prospek untuk kita desak beliau supaya berubah kepada stail pengurusan yang lebih ‘sesuai’, dan kebimbangan PAS dan DAP kemungkinan Azmin Ali pula jadi MB, maka kita bersetuju untuk menyokong lanjutan khidmat TSKI sebagai MB Selangor DENGAN SYARAT KITA ‘REVIEW’ PRESTASINYA SELEPAS SETAHUN. Kini sudah.

Banyak isu hanya dibincang dalam mesyuarat EXCO disebabkan ketiadaan lagi mesyuarat PR negeri. Masalahnya hubungan MB dengan EXCO-EXCO adalah hubungan umpama majikan dan kakitangan menyebabkan keputusan perlu cocok dengan citarasa MB.

Kebanyakkan EXCO hanya menjadi pak turut kepada kehendak MB. Malah diakui oleh EXCO-EXCO bahawa MB seringkali memberi kataputus dalam mesyuarat jika perbincangan tidak selari dengan kehendaknya. Tanpa mesyuarat PR sukar untuk kita mempengaruhi keputusan MB.

Keputusan meluluskan projek lebuhraya KIDEX (dan 5 lagi konsessi lebuhraya di Selangor) walaupun secara prinsip, tanpa merujuk kepada pimpinan PR, juga merupakan pelanggaran kepada janji PR kepada rakyat untuk mengkaji semula sebarang permohonan lebuhraya bertol.

Walaupun ditegur berkali-kali oleh pimpinan PR, TSKI tetap berdegil dengan keputusannya untuk terus membenarkan projek be rkenaan dilaksanakan tanpa sebarang kajian semula. Malah beliau pada awalnya tidak sudi untuk bertemu rakyat yang membantah pelaksanaan projek berkenaan.

Pengurusan tapak pasar malam yang selama ini diuruskan dengan baik oleh JKKK atau Persatuan Penduduk di mana hasil kutipan digunakan untuk pelaksanaan projek kemasyarakatan setempat telah diserahkan kepada PBT semata-mata kerana satu atau dua JKKK atau Persatuan Penduduk yang bermasalah menyebabkan kemarahan ramai. Ini kerana selain daripada hasil kepada penduduk untuk program kemasyarakatan, ia juga membantu mengurangkan beban PBT dalam mengendalikan pasar-pasar malam ini.

Keputusan TSKI ini amat merugikan dari semua aspek termasuk politik dan belaiu tetap berdegil dengan keputusannya walaupun protes daripada semua pihak.

Tiada Perancangan Strategik

Antara ciri utama seorang pemimpin korporat yang baik ialah keupayaan membuat perancangan strategik yang berkesan. Sehingga kini Selangor tidak mempunyai perancangan strategik yang lengkap untuk dijadikan panduan. Pengurusan kewangan yang baik hanyalah sebahagian daripada pentadbiran yang baik dan tidak memadai untuk menjadikan Selangor hebat.

Masalah besar yang timbul hari ini berpunca daripada kegagalan merancang dengan baik terutama perancangan jangka panjang (strategik) termasuk isu air, pelupusan sampah, menara telekomunikasi haram, dsbnya. Isu ditanggani secara ad-hoc, ‘memadamkan api apabila berlaku kebakaran’.

Kebanyakan daripada program strategik negeri (terutama yang melibatkan infrastruktur dan kemudahan awam) memerlukan masa yang panjang untuk merancang dan melaksanakannya.

Kegagalan dalam perancangan ini dapat dilihat apabila langkah-langkah sementara terpaksa dibuat. Ini dapat dilihat dalam krisis bekalan air Selangor dan masalah pelupusan sampah yang berlaku baru-baru ini.

Tidak Percayakan Orang-Orang Politik

Pemerhatian selama ini mendapati bahawa TSKI tidak percayakan orang-orang politik atau aktivis parti. Setiap orang politik yang menemui beliau untuk mengadu masalah rakyat dianggap ‘ada ke pentingan peribadi’.

Ini diakui oleh SETPOLnya yang baru, Azman. Banyak kes yang diadukan kepada beliau seperti isu premium tanah, pampasan yang tidak dibayar oleh kerajaan negeri, dsbnya tidak dilayan sehingga hari ini. Ini juga antara sebab kenapa ramai nama-nama ahli atau penyokong parti ditolak daripada menjadi ahli-ahli lembaga pengarah GLC Selangor walaupun mereka layak.

Ketidakpercayaan beliau kepada orang-orang politik bermakna beliau meletakkan lebih kepercayaan kepada pegawai-pegawai kerajaan. Itu sebabnya pegawai-pegawai kerajaan sangat berkuasa dan mereka hanya ‘takut’ kepada MB sahaja.

EXCO dan wakil rakyat boleh dipermain-mainkan oleh mereka. Sebagai contoh isu bajet Pembangunan Desa yang dikawal oleh UPEN dan EXCO tak ada kuasa langsung. Ini diakui oleh EXCO berkaitan, Ustaz Sallehin Mokyi.

Malah di peringkat PBT pun keadaan agak teruk dengan Datuk Bandar dan YDP berkuasa penuh. Bukan setakat memperkotak-katikkan ahli-ahli majlis seperti di Majlis Perbandaran Kajang, malah ahli parlimen dan adun di Shah Alam tidak dilayan sewajarnya oleh Datuk Bandar Shah Alam.

Fenomena ini amat merbahaya dan jika tak dibendung akan menghakis keyakinan pegawai kerajaan dan rakyat ke atas kemampuan pimpinan parti bekerja sebagai satu kumpulan.

Mungkin ada lagi perkara-parkara yang boleh diperincikan lagi berhubung kegagalan TSKI dalam menguruskan pentadbiran Selangor dengan baik. Dengan pendedahan ini pun sudah memadai untuk Majlis Pimpinan PR mengambil langkah-langkah untuk menamatkan khidmat beliau sebagai MB Selangor jika kita masih mahu mempertahankan Selangor dan memburu juga Putrajaya.

Izham Hashim

Antara Pengembos Jihad Dan Pendukung Jihad Anda Pilih Mana?Alhamdulillah, segala puji milik Allah, Rabb semesta alam. Shalawat dan salam teruntuk Rasulullah –Shallallahu ‘Alaihi Wasallam- keluarga dan para sahabatnya.
Ada pemikiran yang berusaha dibangun di tengah-tengah umat untuk mengesampingkan jihad melalui gerakan penggencaran thalabul ilmi dan dakwah. Seolah terkesan, kalau sudah berbicara atau menyampaikan perkara jhad maka tak bisa lagi thalabul ilmi dan dakwah. Padahal ketiganya sama-sama wajib atas umat ini, walau ada perincian secara prioritas.
Satu hal yang pasti, bahwa jihad tak harus meninggalkan dakwah. Begitu juga saat sudah dakwah tak harus meninggalkan thalabul ilmi. Ketika seseorang seseorang gencar berdakwah bukan berarti ia harus meninggalkan jihad. kondisi umat saat ini ada yang menuntut dakwah, dan ada yang sudah menuntut jihad. Bahkan tidak ada jihad tanpa dakwah, dan tak ada dakwah tanpa thalabul ilmi. Orang yang berkata, kita tidak dakwah karena ilmu kita masih minim, kita tuntut ilmu dulu. Maka sungguh dia tak akan pernah berdakwah. Jika dia mulai berdakwah, berarti dia merasa sudah sempurna ilmunya. Itulah musibah. Begitu juga dengan jihad, jika tak mau jihad karena masih terbuka thalabul ilmu dan dakwah, maka selamanya dia tak akan pernah berjihad. Karena jihad juga untuk menyempurnakan dakwah. Syetan jenis Jin dan manusia tak rela kalau agama Allah menang dan berjaya. Jadi mereka selalu membuat makar, tipu daya dan mengobarkan perang untuk menghalangi dakwah dan jihad untuk mematikan Islam. Tapi Allah tak akan biarkan, Allah pasti akan jaga dan sempurnakan Din-Nya dengan tangan-tangan yang Allah pilih dan siapkan, Dan jumlah mereka -dalam beberapa hadits- disebutkan tak banyak jumlahnya. Bahkan lebih banyak yang kontra daripada yang mendukungnya sehingga diabadikan sifat mereka, tak terpengaruh terhadap orang yang menelantarkan mereka (tak dukung bahkan menggembosi) dan orang yang berseberangan dg mereka.
Jika Anda tak juga mau berjihad, sungguh Allah tetap akan adakan orang-orang yang berjihad di jalan-Nya. Dan Anda-anda yang suka kritik dan menggembosi jihad tak akan pernah bisa menghalangi mereka. Kalau kita mau renungkan dengan konsep jihad yang dicetuskan oleh orang-orang yang suka menggembosi jihad -jihad harus dengan amirul mukminin, jihad setelah tegak khilafah, dan semisalnya, maka jihad tak akan pernah tegak di muka bumi. Ingat, bahwa jihad tegak tak harus dapat dukungan dari semua pihak. Karena menerima kebenaran dan mengorbankan diri untuk Islam tak semua orang sanggup dan siap menanggung beban. Memang jihad disebut jihad karena beratnya. Bukan di zaman kita saja ada yang anti jihad dan menggembosi jihad, zaman Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wasallam juga sudah ada pihak-pihak yang anti jihad dan hambat jalannya jihad. Maka pilihlah jalan di antara dua kelompok, penggembos jihad atau pelaku dan pendukung jihad? ....... Allahu akbar !!
 sumber

SPRM sahkan terima laporan 'salah laku' MB Selangor


BERNAMA | .
KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Mohd Shukri Abdull berkata pihaknya telah menerima laporan berkaitan isu salah laku terhadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.
  
SPRM, katanya, akan meneliti perkara berkenaan.
  
Mohd Shukri tidak pula menyatakan pihak yang mengemukakan laporan itu.
  
"Kita akan tengok laporan itu, soal siasat tak siasat saya tak nak komen apa-apa, kerana ini isu politik dan tak sesuai SPRM terlibat dalam isu ini," katanya.
  
Mohd Shukri menyatakan demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis penyerahan Laporan Tahunan SPRM 2013 dan Ulasan 2013 Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed, di bangunan Parlimen di sini, hari ini.
  
Laporan itu dikemukakan oleh Abu Kassim kepada Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang.
  
Turut hadir anggota Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR) antaranya anggota Parlimen Indera Mahkota Datuk Fauzi Abd Rahman dan anggota Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw. - Bernama

Kerajaan campuran boleh dibentuk di Selangor


  • Kerajaan campuran boleh dibentuk di Selangor

SHAH ALAM - Kerajaan campuran antara Pas dan BN tidak mustahil diwujudkan di Selangor, walaupun Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak menyertai mana-mana parti politik selepas dipecat sebagai ahli PKR pada Sabtu lalu.

Penganalisis politik Universiti Sains Malaysia, Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, kerajaan campuran itu boleh diwujudkan sekiranya Pas dan BN kekal menyokong Abdul Khalid.

"Jika wujud undi tidak percaya dan beliau kekal, maka PKR dan DAP perlu menerimanya dan mungkin ia membawa kepada kerajaan campuran (pertama) dalam sejarah politik Malaysia tanpa perlu ke pilihan raya negeri baharu," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurut Sivamurugan, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam memberi perkenan kepada Abdul Khalid untuk meneruskan tugas sebagai menteri besar walaupun beliau tiada parti.

"Yang penting ketika ini adalah perkenan sultan terhadap Abdul Khalid sebagai menteri besar.

"Bagaimanapun, Abdul Khalid perlu memastikan bahawa dia mempunyai sokongan majoriti Dun kerana sultan sudah diyakinkan oleh beliau sendiri bahawa beliau masih memperoleh kepercayaan majoriti Adun," katanya.

Menurutnya, Abdul Khalid memerlukan mandat yang baik supaya tidak dituduh kemaruk kuasa.

Ketika mengulas sama ada Exco sedia ada perlu dirombak dan digantikan dengan hanya wakil dari Pas dan BN, Sivamurugan berkata, jika Exco yang tidak mahu bersama Abdul Khalid meletak jawatan atau diganti, maka menteri besar itu boleh mempertimbangkan untuk mengambil Exco daripada BN.

Beliau berkata, Pas mempunyai 15 kerusi, BN (12) dan Abdul Khalid (1) menjadikan sebanyak 28 kerusi manakala di sebelah pihak lagi, DAP mempunyai 15 kerusi dan PKR (13), juga berjumlah 28 kerusi.

"Jika ditolak (kerusi) Speaker, jumlah kerusi yang tinggal (untuk menolak Abdul Khalid) adalah 27 kerusi, melainkan Speaker menggunakan kuasa veto dalam keadaan memerlukan.

"Ini bermakna Abdul Khalid yakin ada sokongan daripada sebilangan Adun PKR yang membolehkan beliau mendapat persetujuan untuk dikekalkan sebagai menteri besar," katanya.

Sementara itu, Sivamurugan berkata, jika sidang Dun tergempar diadakan segera, ia boleh menghentikan segala spekulasi. Mengikut jadual sidang Dun adalah pada November depan.

Semalam, Abdul Khalid menyarankan Exco yang tidak boleh bekerjasama dengannya supaya meletak jawatan.

Difahamkan, hari ini, kesemua Exco akan berjumpa dengan Abdul Khalid untuk menyatakan sama ada masih kekal menyokong beliau atau sebaliknya.

Semalam, semua 12 Adun BN Selangor telah menyatakan sokongan penuh kepada
Abdul Khalid, manakala Pas pula akan mengadakan mesyuarat pada 17 Ogos ini bagi menentukan sama ada parti itu akan mengambil pendirian yang sama.

Hadi minta ahli Pas bertenang


  • Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang

SHAH ALAM – Ketika suasana politik Selangor semakin meruncing ditambah kemelut percanggahan pendirian antara parti dalam PR, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tampil menyeru agar semua ahlinya bertenang.

“Isu Menteri Besar Selangor, saya menyeru kepada semua ahli supaya bertenang. Dan minta pertolongan (daripada ALLAH) dengan sabar dan sembahyang. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang orang yang khusuk.( Al Baqarah-45),” tulisnya menerusi laman sosial Facebook.

Semalam, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertemu dengan Abdul Hadi bagi membincangkan isu berkaitan jawatan Menteri Besar Selangor selama hampir sejam di Terengganu.

Difahamkan ia adalah susulan daripada hasil perjumpaan sebelum ini yang mahu pemimpin-pemimpin tertinggi PR mengadakan pertemuan bagi mencari penyelesaian isu berkenaan.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam mengumumkan mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk meneruskan tugasnya sebagai menteri besar selepas dipecat oleh PKR.

Abdul Khalid dilaporkan menjalankan tugasnya seperti biasa hari ini di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Russia kerah 45,000 tentera ke sempadan-Ukraine

TENTERA Ukraine bergerak menaiki kenderaan perisai di Donetsk, bandar terbesar di timur Ukraine, hari ini.

Bayi kepala besar perlu bantuanAZMAN (kiri) dan isterinya mengusap kepala Siti Hajar yang menghidap penyakit Hidrosefalus di rumahnya di Permatang Tok Gelam, Penaga, Kepala Batas, Pulau Pinang semalam.


KEPALA BATAS - Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.
Itulah kata-kata yang dapat menggambarkan penderitaan yang dilalui seorang bayi berusia 10 bulan, Siti Hajar Azman yang menghidap penyakit Hidrosefalus atau masalah kepala membesar akibat cecair berlebihan dalam kepalanya.
Ibu Siti Hajar, Zuraini Mahmud, 43, berkata, dia reda dengan nasib yang menimpa anak bongsu daripada ketiga beradik itu biarpun kadangkala tidak dapat menahan sebak memikirkan nasib anak kesayangannya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0812&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz3A8GcL8s0 
Hakcipta terpelihara 

Bunyi mortar ganggu pasukan siasatan


Sepang: “Terasa seperti berada di medan perang kerana kami boleh mendengar dengan jelas bunyi mortar dilepaskan. Namun, atas faktor keselamatan, kami terpaksa berundur dan tidak dibenarkan berada di lokasi nahas,” kata pegawai forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) Superintenden Soo Me Tong menceritakan pengalamannya sepanjang menyertai pasukan penyiasat antarabangsa MH17 di Ukraine.

Menurutnya, bunyi tembakan mortar ekoran pertempuran antara tentera Ukraine dan kumpulan pemberontak pro-Russia itu banyak mengganggu siasatan pasukan penyiasat antarabangsa MH17 terutama bagi memasuki kawasan nahas.


“Kami tidak boleh memasuki kawasan nahas bagi melakukan siasatan kerana keadaan terlalu bahaya dan kami perlu berundur daripada tempat itu.“Untuk ke kawasan nahas, kami perlu berkumpul di pusat sehenti di mana jaraknya dengan lokasi pesawat adalah kira-kira 100 meter (m). Malah, dianggarkan seramai 200 petugas berada di pusat berkenaan dan setiap kali masuk ke sana, hanya 20 petugas dari Malaysia dibenarkan masuk ke kawasan nahas,” katanya ketika ditemui Harian Metro di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, semalam.


Seramai enam petugas pasukan penyiasat antarabangsa MH17 terdiri daripada empat pegawai forensik dan dua anggota VAT69 PDRM tiba di tanah air dari Ukraine jam 6.40 pagi semalam.


Ketibaan mereka disambut oleh Timbalan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Datuk Amer Awal; Komander 69 Komando Datuk Azizan Abd Aziz dan Ketua Penolong Pengarah Forensik Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Mohamad Abdul Aziz.

Soo berkata, beliau akui sedih apabila melihat serpihan pesawat MH17 selain barangan milik mangsa terutama milik warga negara ini yang ditemui di lokasi nahas berkenaan.


“Saya ternampak ada serpihan pesawat, barangan peribadi serta surat tertulis nama rakyat Malaysia yang sangat menyentuh perasaan kami.

“Sepanjang berada di lokasi, kami bersama pasukan daripada Australia dan Belanda bekerjasama mencari bahan bukti berkait nahas berkenaan,” katanya.


Dalam pada itu, Soo berkata, peluang bertugas dalam pasukan penyiasat antarabangsa MH17 adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan buat dirinya serta anggota yang lain.


“Ini satu pengalaman tidak dapat dilupakan apabila diberi tugas melakukan siasatan dalam nahas terbesar yang membabitkan banyak nyawa,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Barangan peribadi dibawa bersama jasad


Oleh Mohd Husni Mohd Noor, Fardy Bungga, Mohd Fadly Samsudin dan Aizat Sharif

Kajang: Barangan peribadi milik mangsa nahas penerbangan MH17 dari Malaysia akan dipulangkan semula bersama-sama mayat kepada keluarga waris tidak lama lagi.

Bagaimanapun perkara itu bergantung kepada kejayaan pasukan forensik di Belanda melakukan proses pengecaman berdasarkan maklumat dikumpul dari keluarga atau waris pemilik barangan itu. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, sejumlah besar barangan peribadi milik mangsa yang banyak bertaburan di sekitar kawasan nahas sudah dikumpulkan pihak berkuasa Ukraine dan dihantar ke Belanda untuk proses pengecaman.


“Proses itu bagaimanapun agak rumit dan memakan masa kerana barangan peribadi mangsa yang dikumpulkan sangat banyak dan perlu diteliti satu persatu,” katanya selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Biasiswa Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR)-Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) di Bandar Sungai Long, semalam.Selain itu juga beliau memberitahu bahawa laporan analisis kotak hitam pesawat MH17 itu dijangka dikeluarkan dalam minggu ini.


Beliau menambah, sehingga kini kerajaan Malaysia masih berhubung dengan Belanda untuk mengetahui perkembangan terkini proses bedah siasat dan mengenal pasti identiti mangsa nahas penerbangan MH17.


“Untuk krisis ini, kita mempunyai sekretariat khas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan setiap jam 6 petang kita akan mengadakan perbincangan dengan pihak Belanda,” katanya.

Beliau berkata fokus Malaysia kini terarah kepada proses bedah dan pengecaman mangsa nahas di Hilversum, Belanda, selepas operasi siasatan dan pengumpulan bukti di lokasi nahas MH17 dihentikan susulan pertempuran antara tentera Ukraine dan kumpulan pemberontak pro-Russia.


Sementara itu, Liow memberitahu, dia akan ke Australia pada 19 Ogos depan untuk bertemu Timbalan Perdana Menteri Australia, Warren Trus bagi meneliti perkembangan pencarian dasar laut ke atas penerbangan MH370.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Bekas ahli kongres yakin Amerika sorok maklumat


Amerika Syarikat: Bekas ahli kongres Amerika Syarikat (AS) Ron Paul yakin pihak berkuasa negara itu menyembunyikan banyak maklumat serta merahsiakan fakta sebenar berhubung tragedi penerbangan MH17.

Menurutnya, dia yakin negara itu tahu lebih banyak maklumat berhubung tragedi pesawat MH17 yang terhempas d Timur Ukraine dan membunuh 298 penumpang di dalamnya.


Agensi media RT News dipetik berkata, Paul yakin kerajaan AS menyembunyikan sesetengah maklumat dan kebenaran berhubung insiden pesawat itu yang sehingga kini menjadi persoalan.“Kerajaan AS sengaja berdiam diri terhadap tuduhan bahawa Russia ataupun sekutunya menembak jatuh pesawat berkenaan menggunakan sistem peluru berpandu BUK,” katanya.


Komen dikeluarkan Paul itu berbeza dengan pendapat media utama barat yang kebanyakannya menyalahkan tentera pemberontak pro-Russia yang dituduh menembak jatuh pesawat komersial itu.


Menurut Paul, sukar untuk mempercayai AS yang dilengkapi dengan sistem satelit canggih dan memantau segala pergerakan di Ukraine gagal untuk membuktikan siapa yang bertanggungjawab menembak jatuh pesawat MH17.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Cabar Exco letak jawatan


Shah Alam : Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan pihak yang tidak bersetuju dengan keputusan mengekalkan kedudukannya sebagai Menteri Besar Selangor boleh mencabarnya manakala Exco yang tidak mahu berkhidmat di bawah kepimpinannya boleh meletak jawatan.
Menurut beliau, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, dalam pertemuan mereka pagi ini, telah berkenan untuk beliau meneruskan tugas sehingga terdapat perkembangan terbaru. 
Tuanku memperkenankan beliau terus mengekalkan jawatannya kerana masih mendapat sokongan daripada empat Exco daripada PAS. 

"Saya telah sembah maklum kepada Tuanku dan menerangkan kedudukan saya sebagai Menteri Besar.
Foto

"Saya turut memperjelaskan bahawa saya masih memperoleh kepercayaan majoriti Ahli Dewan Negeri," katanya dalam sidang media sebentar tadi.

Khalid berkata, beliau akan bertemu dengan Exco PKR dan DAP esok bagi menjelaskan perkembangan semasa dan bagi mereka yang tidak mahu meneruskan kerjasama dalam pentadbiran boleh meletakkan jawatan. 

"Setakat ini saya masih mendapat sokongan ahli dewan negeri dan mereka yang tidak percaya mengenai boleh mencabar untuk mengesahkannya," katanya. 

Tambahnya, sehingga ada perkembangan terbaru, beliau masih kekal memegang jawatan Menteri Besar dan menjalankan tugas seperti biasa.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/11

‘Isteri bosan hidup susah’


Johor Bahru: Walaupun serba kekurangan, seorang lelaki lembam nekad menjaga dua anak tirinya dalam pondok usang di kawasan setinggan di Taman Sri Pandan di sini, sejak isterinya menghilangkan diri lima tahun lalu.
Bekerja sebagai tukang rumah dengan pendapatan kira-kira RM400 sebulan, Rahmat Mori, 54, memikul tanggungjawab membesar dan menyekolahkan anak tirinya, Mohd Mawi, 13, dan Siti Nuhaliza Abdullah, 10. 
“Saya sudah tiga kali berkahwin, namun jodoh tidak panjang kerana isteri bosan hidup susah. Malah isteri ketiga yang juga seorang janda lari meninggalkan dua anaknya untuk saya jaga sejak lima tahun lalu,” katanya. 

Rahmat bagaimanapun bersyukur kerana kedua-dua anak tirinya tidak mengeluh dengan kehidupan serba kekurangan.
Foto
MANAYI (tengah) melawat rumah Rahmat (kiri), semalam.

“Saya bukan tidak sayang isteri, namun hanya mampu bekerja sebagai tukang rumah dan pendapatan tidak pernah melebihi RM400 sebulan.Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Bahasa ‘ayam, itik’


Sepang: “Walaupun kami bercakap umpama ‘ayam dan itik’ dengan tentera pemberontak pro-Russia berikutan mereka tidak boleh berbahasa Inggeris namun ia bukan halangan untuk menjalankan tugas,” kata anggota VAT69 Koperal S Nadisan, 31.
Dia adalah antara empat petugas khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) terdiri anggota VAT 69 dan seorang anggota forensik yang selamat pulang ke tanah air petang semalam selepas menyertai pasukan penyiasat antarabangsa penerbangan MH17 di Ukraine. 
Kumpulan ketiga itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 3.30 petang tadi. 

Ketibaan mereka disambut oleh Komander VAT69, Datuk Azizan Abd Aziz dan diadakan bacaan doa selamat setibanya mereka di bilik VIP KLIA di sini.
Foto
AZIZAN bertanya sesuatu kepada anggota pasukan VAT69 yang ditugaskan ke lokasi nahas MH17 di Ukraine ketika menyambut kepulangan mereka di KLIA, semalam.

Nadisan yang berada di Ukraine sejak dua minggu lalu selepas menjalankan tugas di kawasan Forward Operating Based (FOB) memberitahu tentera pemberontak hanya membenarkan mereka masuk ke kawasan nahas penerbangan MH17 selama satu jam.Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Ikrar ErdoganIstanbul: Perdana Menteri Tayyip Erdogan semalam bersiap sedia membawa Turki ke arah ‘era baru’ yang dijanjikannya apabila mula memegang jawatan presiden kira-kira dua minggu lagi selepas menumpaskan lawannya dan memenangi pilihan raya presiden negara itu, kelmarin.

Erdogan berjanji membina ‘Turki baru’ dan memperbaiki keadaan di negara yang berpecah-belah itu dalam ucapannya di balkoni ibu pejabat partinya di Ankara pada jam 12 tengah malam di depan ribuan penyokong, sejurus selepas diisytiharkan menang secara tidak rasmi.


Dalam ucapan itu - yang menjadi satu tradisi setiap kali kemenangannya - Erdogan menggesa semua pihak berdamai selepas kempen pilihan raya yang ada kalanya pahit.

“Hari ini kita meninggalkan satu era dan mengorak langkah ke era baru pula.


“Mungkin pandangan politik kita berbeza. Begitu juga gaya hidup, mazhab, nilai murni dan bangsa etnik kita mungkin berlainan.


“Namun, kita semua warga Turki... setiap seorang daripada kita adalah pemilik negara ini,” katanya.

Bagaimanapun, penganalisis memberi amaran Turki kini berdepan kemungkinan bermasalah apabila Erdogan berusaha mengukuhkan kuasa presiden - jawatan yang sebelum ini lebih dianggap sekadar satu formaliti.

Erdogan berkhidmat sebagai perdana menteri sejak 2003 dan dalam tempoh itu berusaha keras memodenkan Turki serta menjadi lebih menonjol di peringkat antarabangsa.

Kini dia mungkin menjadi presiden sebannyak dua kali untuk tempoh lima tahun setiap satu bererti dia berkemungkinan memegang kuasa sehingga 2024.

Pilihan raya Ahad lalu adalah pilihan raya presiden pertama dalam sejarah Turki.

Presiden negara itu sebelum ini dipilih Parlimen.

Dalam ucapannya semalam, Erdogan turut berjanji akan ‘presiden rakyat.’

Dia akan mengangkat sumpah jawatan pada 28 Ogos ini dan seterusnya timbul pula spekulasi mengenai siapa yang bakal menggantikannya sebagai perdana menteri. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Filipina, MILF capai kata sepakat


Gambar fail bertarikh 27 Mac lalu, memaparkan sebahagian anggota MILF melaungkan 'Allahuakbar ketika meraikan majlis menandatangani perjanjian damai dengan Kerajaan Filipina di Kem Darapanan, bandar Sultan Kudarat, selatan Filipina. - AFP
MANILA 11 Ogos - Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) mencapai kata sepakat, semalam berhubung beberapa perkara dalam merangka draf rang undang-undang baharu bagi menamatkan pemberontakan berdarah di selatan negara ini.
Kerajaan dan MILF dalam satu kenyataan bersama berkata, mereka komited untuk melengkapkan draf rang undang-undang baharu itu sebelum 18 Ogos ini, bagi memboleh-kannya dibentang kepada Kongres dalam tempoh terdekat.
"Panel perunding mencapai kata sepakat dalam beberapa perkara dan akan saling membantu menghadapi beberapa cabaran dan isu yang masih lagi belum diselesaikan," jelas kenyataan tersebut.
Kenyataan bersama itu turut menyatakan bahawa kedua-dua belah pihak sudah membincangkan tentang polisi autonomi dan pentadbiran keadilan, termasuk peruntukan bajet daripada Kerajaan Pusat ketika perbincangan tertutup berkenaan perkara itu diadakan di selatan bandar Davao, semalam.
Ketika ditanya tentang apakah cabaran dan isu yang masih belum diselesaikan, Ketua Perunding MILF, Mohagher Iqbal berkata, cabaran yang dihadapi kini adalah bagaimana untuk mula membentuk draf undang-undang serta masalah 'polisi autonomi dan cara bagaimana untuk berhubung dengan kerajaan'.
"Kami berjaya membincangkan banyak perkara, namun begitu masih banyak yang belum diselesaikan," ujarnya, sambil menambah, panel perunding kerajaan dan MILF akan mengadakan pertemuan lagi, namun tidak menyatakan bila run-dingan itu akan diadakan.
Perjanjian damai yang ditandatangani oleh Presiden, Benigno Aquino III bersama MILF pada Mac lalu memperuntukkan undang-undang baharu akan dibentuk bagi mewujudkan sebuah wilayah autonomi Islam pada 2016.
Sebagai balasan, kira-kira 12,000 anggota MILF akan melucutkan senjata dan berjanji membantu Kerajaan Pusat membangunkan kawasan di selatan negara ini daripada masalah kemiskinan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140812/lu_05/Filipina-MILF-capai-kata-sepakat#ixzz3A82OeQ6D
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Khalid jumpa Exco PKR, DAP esok


  • Khalid IbrahimKhalid Ibrahim

SHAH ALAM – [VIDEO] Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan mengadakan pertemuan khas bersama Exco Kerajaan Negeri esok bagi mengetahui pendirian mereka terhadap kepimpinannya.

Menurut Abdul Khalid, pertemuan itu akan melibatkan Exco dari PKR dan DAP untuk bekerjasama dan memberi kepercayaan kepada beliau bagi mengendalikan mesyuarat Exco dan menerajui kerajaan negeri selepas PKR memecat keahliannya.

“Saya akan bertemu dengan wakil dari PKR dan DAP esok untuk mengetahui persediaan mereka untuk bekerja dengan saya," kata kepada pemberita di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Abdul Khalid juga menegaskan, mana-mana Exco yang tidak boleh bekerja dibawah pentadbirannya dinasihatkan untuk meletak jawatan.

"Saya akan terus menjalankan tanggungjawab dan jika mereka (Exco) tidak setuju dengan saya, mereka yang patut pergi," katanya.

Abdul Khalid memberitahu, beliau masih boleh meneruskan mesyuarat Exco negeri selepas mendapat sokongan empat ahli Exco dari Pas berdasarkan Undang-Undang Tubuh  Kerajaan Negeri Selangor.

"Menurut artikel 53 (2) (B) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, ahli majlis kerajaan negeri selain menteri besar mesti sekurang-kurangnya empat hingga 10 orang ahli.

"Oleh kerana parti Pas telah nyatakan sokongan dan memaklumkan kepada media yang keempat-empat mereka menyokong saya, maka saya boleh teruskan mesyuarat exco kerajaan negeri," katanya.

'Sultan perkenan saya terus jadi MB'


  • Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abul Khalid Ibrahim menunjukkan isyarat bagus selepas beliau selesai menghadiri Majlis Dewan DiRaja Selangor.di Istana Alam Shah, Klang, hari ini. - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abul Khalid Ibrahim menunjukkan isyarat bagus selepas beliau selesai menghadiri Majlis Dewan DiRaja Selangor.di Istana Alam Shah, Klang, hari ini. - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB

SHAH ALAM - [VIDEO] Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah memberi perkenan kepada beliau untuk meneruskan tugas sebagai menteri besar.

Bercakap pada sidang media di bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini, Abdul Khalid juga menegaskan beliau akan mengadakan pertemuan dengan semua Exco Kerajaan negeri Selangor dalam masa terdekat.

"Saya telah memperjelaskan bahawa di sebalik pemecatan saya sebagai ahi PKR, saya masih memperolehi kepercayaan majoriti Ahli Dewan Negeri.

Justeru itu DYMM Tuanku berpuas hati dengan penjelasan yang telah disembahkan dan selanjutnya DYMM Tuanku telah perkenan untuk saya terus memegang jawatan sebagai Menteri Besar Selangor," ujar beliau.

Sementara itu, Abdul Khalid turut memberitahu, beliau tidak menolak untuk menyertai mana-mana parti politik termasuk Pas selepas beliau dipecat daripada keahlian seumur hidupnya daripada PKR.

"Sehingga ada perkembangan baharu, saya masih kekal sebagai Menteri Besar Selangor dan akan menjalankan tugas seperti biasa," tambah beliau lagi.

Menurut Abdul Khalid lagi, beliau perlu mendapatkan sokongan sekurang-kurangnya empat orang Exco Selangor untuk terus menerajui kerajaan negeri itu.

Sehingga kini, Abdul Khalid berkata hanya empat Exco Selangor dari Pas telah menyatakan sokongan terhadap beliau untuk menerajui kerajaan negeri Selangor.

"Menurut artikel 53 (2) b Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, Exco selain menteri besar mesti mendapat sokongan sekurang-kurang empat ahli atau maksimum 10 orang.

"Jika memenuhi syarat itu, barulah saya boleh meneruskan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri," katanya lagi.

Khalid minta ROS campur tangan pemecatannya


  • Abdul Khalid Ibrahim Abdul Khalid Ibrahim

SHAH ALAM - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan meminta Pendaftar Pertubuhan (ROS) campur tangan dan meneliti proses pemecatan beliau dari PKR.

Kata beliau, walaupun undang-undang ROS tidak membenarkan urusan pertubuhan termasuk parti politik dibawa ke mahkamah, namun beliau akan menggunakan saluran itu.

"Saya tidak akan membawa perkara ini ke mahkamah, tapi saya akan juga meminta Pendaftar Pertubuhan untuk melihat kepada tatacara bagaimana pertubuhan-pertubuhan menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka," katanya pada sidang media di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya tentang hasrat beliau untuk meneruskan tindakan mahkamah ke atas PKR selepas memecatnya tanpa memberi peluang untuk memberi penjelasan.

Jumaat lalu, Abdul Khalid telah meminta Lembaga Disiplin PKR menangguhkan sesi pendengaran berhubung dakwaan salah laku dan mencadangkan ia diadakan pada 15 Ogos.

Bagaimanapun katanya Lembaga Disiplin meneruskan sesi pendengaran itu tanpanya pada Sabtu lalu dan memutuskan supaya keahliannya digugurkan serta-merta.

Abdul Khalid dipecat dari keahlian PKR kerana enggan mematuhi keputusan parti agar memberi laluan kepada Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikannya sebagai Menteri Besar Selangor.

Khalid perlu buktikan dapat sokongan majoriti


  • Abdul Aziz BariAbdul Aziz Bari

SHAH ALAM – Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu menunjukkan bukti bahawa beliau mendapat sokongan majoriti sebelum kekal sebagai Menteri Besar Selangor walaupun telah mendapat perkenan sultan.

Menurut pakar undang-undang dan perlembagaan, Prof Dr Aziz Bari, Abdul Khalid perlu mendapat sekurang-kurangnya 29 sokongan Adun sebelum merujuk fasal Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959.

“Betul dari segi undang-undang , bukan saja Undang-undang Tubuh malah dalam Perlembagaan turut dinyatakan. Beliau boleh lantik tidak kurang dari empat tapi tidak lebih 10 (Exco). Maknanya, kalau dah ada empat orang, sudah boleh lah (mentadbir).

“Tapi sebelum itu, kena ada majoriti sokongan Adun iaitu sekurang-kurangnya 29 sokongan dan kedua baru boleh lantik yang empat orang itu,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Dalam sidang media khasnya hari ini, Abdul Khalid menyebut bahawa Artikel 53 (2) (b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor telah memperuntukkan supaya Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN), mesti sekurang-kurangnya empat orang ahli ataupun sehingga 10 orang ahli.

“Oleh kerana Pas telah menyatakan sokongan dan telah memberitahu media bahawa keempat-empat ahli Pas akan bersama-sama dalam Exco kerajaan negeri di bawah kepimpinan saya, maka saya boleh meneruskan mesyuarat Exco kerajaan negeri,” kata Abdul Khalid.

Namun menurut Aziz Bari, sekiranya PR dapat mengemukakan 29 Adun yang menolak Abdul Khalid, Abdul Khalid perlu berundur dari jawatan menteri besar.

“Sekarang ini terpulang kepada PR untuk buktikan kenyataan Khalid tidak betul atau tidak menyatakan keadaan sebenar.

“Selagi PR berdiam dan tak kata apa-apa atas dakwaan Khalid, beliau akan tetap duduk di situ. Itu boleh dinafikan kalau ada 29 Adun yang kata mereka menolak Khalid,” katanya.

Senada dengan beliau, Timbalan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Prof Dr Jayum Jawan turut menyuarakan perkara sama.

“Kedudukan seorang menteri besar berasaskan sokongan majoriti dalam Dun bukan berasaskan kepada sokongan Exco.

“Jika enam ahli Exco menyokong dia sekalipun, saya rasa itu bukan isu. Beliau tidak boleh menggunakan perkara itu untuk mengekalkan jawatannya,” katanya.

Malah beliau juga mendakwa Abdul Khalid merujuk kepada peruntukan undang-undang yang kurang tepat.

“Saya lihat sidang media tadi, beliau merujuk kepada soal pentadbiran dan politik berbeza. Soal pentadbiran itu boleh diuruskan setiausaha kerajaan negeri. Tak ada menteri besar pun, pentadbiran boleh diuruskan sementara tidak ada menteri besar itu.

“Jadi, saya rasa beliau merujuk kepada peruntukan yang tidak begitu tepat,” katanya.

Menurut Jayum, cara bagi mengekalkan jawatannya sebagai menteri besar adalah mendapatkan kepastian bilangan sokongan majoriti dalam Dun.

Katanya, PR pula perlu mengusulkan undi tidak percaya dalam persidangan Dun bukannya menyerang peribadi Abdul Khalid.

“Saya rasa tidak ada lagi yang boleh PR lakukan untuk mendedahkan sesuatu berkaitan peribadi dan sebagainya. Langkah terakhir adalah mengusulkan undi tidak percaya dalam persidangan Dun.  Tuduhan itu dan ini tidak akan membawa kesudahan yang muktamad.

“Atau Khalid boleh memohon kepada sultan agar dibubarkan Dun kerana beliau sudah tidak lagi mendapat kepercayaan ahli dewan. Itu bergantung pada budi bicara sultan sama ada bersetuju dibubarkan atau memohon orang lain yang diberi kepercayaan majoriti untuk dilantik,” katanya.

Dalam pada itu, Aziz Bari pula berpendapat, penyataan menolak Abdul Khalid itu tidak perlu dilakukan dalam sidang Dun sebaliknya boleh dilakukan di mana-mana.

“Tapi saya rasa memadai untuk beri isyarat kepada Khalid sekiranya 29 Adun itu pergi mana-mana pentas pun boleh.

“Sebaiknya dalam dewan tapi kalau tak boleh atas sebab apa sekalipun, buatlah surat  yang ditandatangani dan edar kepada rakyat. Boleh juga,” katanya.

Abdul Khalid memberitahu telah menjelaskan kepada Sultan Selangor bahawa di sebalik pemecatannya sebagai ahli PKR, beliau masih memperoleh kepercayaan majoriti Adun.

Russia kerah 45,000 tentera ke sempadan - Ukraine

Russia kerah 45,000 tentera ke sempadan - Ukraine

TENTERA Ukraine bergerak menaiki kenderaan perisai di Donetsk, bandar terbesar di timur Ukraine, hari ini. - Foto AFP KIEV: Russia mengerah 45,000 anggota tentera dengan senjata berat termasuk kereta kebal, sistem peluru berpandu, pesawat perang dan helikopter tempur di kawasan sempadan dengan Ukraine, menurut jurucakap tentera Ukraine, Andriy Lysenko.

"Pada 11 pagi ini, kira-kira 45,000 anggota pasukan bersenjata dan dalam negeri Persekutuan Russia berada di kawasan sempadan," katanya pada satu sesi taklimat.
Beliau berkata, pasukan tentera berkenaan disokong 160 kereta kebal, 1,360 kereta perisai, 390 sistem artileri, sehingga 150 pelancar peluru berpandu Grad, 192 jet pejuang dan 137 helikopter tempur. - Reuters