Thursday, April 17, 2014

MH370: Pelancong China batal tempahan bernilai RM100j


PUTRAJAYA 17 April - Insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 pada 8 Mac lalu memberi impak terhadap ketibaan pelancong dari China apabila 30 peratus tempahan telah dibatalkan melibatkan kos RM100 juta.
Pengerusi Tourism Malaysia, Datuk Seri Ng Yen Yen berkata, kesan tersebut direkodkan dalam tempoh enam minggu, iaitu sejak peristiwa kehilangan pesawat tersebut berlaku. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140417/dn_34/MH370-Pelancong-China-batal-tempahan-bernilai-RM100j#ixzz2z8GjSl00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Putera Bandar letak jawatan

Putera Bandar letak jawatan
Peletakan jawatan Putera Bandar memberi tekanan kepada AS dan sekutu. 
17 April 2014 RIYADH - ARAB SAUDI. Jawatan Ketua Risikan Arab Saudi yang sebelum ini dipegang Putera Bandar bin Sultan telah diganti oleh timbalannya, Yousef al-Idrissi, menurut media tempatan, kelmarin.

Dekri diraja itu diumumkan atas persetujuan Putera Bandar yang memilih untuk melepaskan jawatan disandangnya sejak Julai 2012.

Menurut Al-Arabiya, Bekas Duta Saudi ke Amerika Syarikat (AS) itu mula mendapat perhatian masyarakat antarabangsa selepas banyak pihak menuduh beliau sebagai dalang di sebalik konflik meruncing di Syria.

Dakwaan itu diperkukuhkan lagi selepas beliau dilaporkan berada di luar negara selama beberapa bulan dengan tujuan untuk menyalurkan bantuan kepada puak penentang rejim Presiden Syria, Bashar al-Assad.

Fail mengandungi bukti kegiatan Putera Bandar juga dikatakan telah diserahkan kepada Menteri Dalam Negeri Putera Mohammed bin Nayef.

Walaupun dihimpit dengan pelbagai kontroversi, beliau juga pernah mencapai beberapa kejayaan besar seperti dapat meyakinkan Rusia supaya tidak menolak Resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengusir tentera Iraq dari Kuwait susulan pencerobohan Baghdad pada 1990.

Selain itu, beliau juga banyak melibatkan diri dalam hubungan diplomatik berkaitan krisis di Lubnan selepas pembunuhan bekas Perdana Menteri Rafiq Hariri yang merupakan sekutu kuat Saudi.

Kereta perisai kibar bendera Rusia di UkraineBEBERAPA lelaki bersenjata dan berpakaian tentera dilihat menaiki beberapa buah kereta perisai memasuki bandar Slavyansk, Ukraine semalam.- AFP


SLAVYANSK – Beberapa buah kereta perisai yang mengibarkan bendera Rusia memasuki bandar ini, timur Ukraine semalam, sehari selepas Presiden Rusia, Vladimir Putin memberi amaran bahawa Ukraine kini di ambang perang saudara.
Keadaan semakin tegang menjelang rundingan diplomatik peringkat tinggi berhubung krisis Ukraine yang dijadualkan di Geneva hari ini selepas Kiev menghantar tentera untuk mengusir anggota-anggota pemisah pro-Moscow dari timur negara itu.
Seorang wartawan agensi berita AFP di sini melihat sekurang-kurangnya enam buah kereta perisai membawa berpuluh-puluh lelaki bersenjata masuk ke bandar ini.
Media Rusia melaporkan bahawa kereta-kereta perisai itu membawa askar Ukraine yang berpaling tadah untuk menyertai kumpulan pemisah.
Namun, tentera Ukraine memberitahu AFP bahawa pihaknya tidak menerima laporan tentang sebarang rampasan melibatkan peralatan ketenteraannya.
Sementara itu, sekumpulan lelaki bersenjata pro-Rusia bertindak menyerbu pejabat datuk bandar di Donetsk.
Ketika situasi di timur Ukraine kian meruncing, kerajaan Ukraine meningkatkan kecaman terhadap Rusia apabila Perdana Menteri Arseniy Yatsenyuk menuduh Moscow cuba membina Tembok Berlin baharu di negaranya. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0417&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2z67LkJYv 
Hakcipta terpelihara