Friday, October 4, 2013

Penutupan operasi AS bawa risiko

White HouseSINGAPURA - Penutupan operasi kerajaan dan kebuntuan politik mengenai defisit dan belanjawan Amerika Syarikat (AS), boleh menggugat pertumbuhan ekonomi negara itu dan membawa risiko kepada pertumbuhan rantau Asia Pasifik.

Ini juga berlaku ketika pemulihan dari krisis global masih goyah.

Dalam laporan tahunan "State of the Region" yang dikeluarkan Khamis oleh Majlis Kerjasama Ekonomi Pasifik (PECC), kegagalan mengadakan pakej langkah ekonomi dan belanjawan di AS, dianggap sebagai risiko kelima paling tinggi kepada pertumbuhan oleh 560 pemberi pendapat berpengaruh serantau.

Setiausaha Agung PECC, Eduardo Pedrosa, penyelaras Laporan itu berkata:"Walaupun kaji selidik itu dijalankan hampir dua bulan lalu, namun jika ia dijalankan sekarang, ketika berlakunya penutupan operasi kerajaan, tahap risiko ini mungkin lebih tinggi lagi.

"Ketika keadaan ekonomi turun naik di seluruh dunia sekarang, jika masalah politik domestik berterusan lebih lama, ia berpotensi membawa akibat yang lebih luas hingga ke luar AS, seperti yang dapat dilihat daripada hasil kaji selidik itu."

Kebimbangan tentang penutupan operasi kerajaan AS yang berpanjangan dan kemungkinan berlakunya kemungkiran pembayaran hutang, jika AS tidak menaikkan siling hutang berkanunnya, berkemungkinan berlegar dalam fikiran anggota perwakilan pada mesyuarat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Bali minggu depan.

Juga membimbangkan ialah kelembapan dalam ekonomi-ekonomi sedang muncul, khususnya China dan India.

Menurut laporan PECC itu, kelembapan ekonomi China merupakan risiko tertinggi terhadap pertumbuhan dalam Asia Pasifik.

Kajian itu mendapati lebih 60 peratus responden meramalkan bahawa China akan mencatatkan pertumbuhan yang lebih rendah dalam 12 bulan akan datang, seperti yang ternyata daripada pelaksanaan reformasi dasar oleh kerajaan.

Mereka yang ditinjau pendapat berpandangan positif tentang AS dengan 60 peratus menjangkakan pertumbuhan ekonomi Amerika yang kukuh, iaitu meningkat daripada 30 peratus tahun lepas.

Keyakinan terhadap ekonomi Jepun adalah pada kadar 55.4 peratus, berbanding 19.9 peratus pada 2012.

Ekonomi sedang muncul dan ekonomi maju perlu melaksanakan reformasi struktur, di samping mempertingkatkan penyepaduan dan hubungan serantau untuk memacu pertumbuhan baharu, kata responden.

Untuk meraih manfaat daripada penyepaduan serantau, ekonomi membangun perlu menangani kekangan yang disebabkan oleh kurangnya pendidikan, prasarana yang tidak mencukupi dan ketiadaan perkhidmatan asas seperti air, sanitasi dan kuasa.

Responden amat menyokong usaha Apec mengenai pelonggaran perdagangan dan pelaburan, tetapi menegaskan perlunya ada institusi domestik yang lebih teguh untuk mencapai pertumbuhan yang terangkum.

Sokongan bagi prestasi Apec adalah sebanyak 17.1 peratus. Pada 2007, ia mencecah paras serendah 1.3 peratus.

Kaji selidik ini juga meminta responden memilih lima isu terpenting yang harus dibincangkan oleh pemimpin ekonomi Apec semasa mesyuarat mereka di Bali nanti.

Inisiatif penyepaduan ekonomi mengungguli senarai, diikuti oleh strategi pertumbuhan Apec, rasuah, Matlamat Bogor iaitu perdagangan dan pelaburan yang bebas dan terbuka, serta merapatkan jurang ketidaksamaan pendapatan di rantau ini.

Yang ketara tidak termasuk dalam senarai keutamaan ialah penyelesaian rundingan perdagangan Pusingan Doha di bawah Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Sejak 2007, minat terhadap Pusingan Doha merosot daripada 52 peratus kepada 16 peratus tahun ini.

Dalam kajian itu, hanya 11 peratus pemimpin perniagaan berkata ia harus menjadi isu utama untuk dibincangkan oleh anggota Apec.

Jusuf Wanandi, Pengerusi Bersama PECC berkata: "Perjanjian perdagangan serantau tidak akan menyelesaikan semua masalah perdagangan kita.

"Kita perlu bergerak di atas landasan pelbagai hala melalui Pusingan Doha.

Apec telah mempamerkan kepimpinannya sebelum ini dengan Pusingan Uruguay. Ia harus berbuat demikian lagi." - Bernama

Obama gagal tunai janji

Obama gagal tunai janjiTugu Peringatan Lincoln di Washington ditutup selepas penutupan operasi agensi utama di AS.

WASHINGTON - A.SYARIKAT . Rundingan lebih sejam di Rumah Putih antara Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama dan pemimpin Parti Demokrat serta pembangkang, Parti Republikan berhubung keputusan membuka semula operasi agensi kerajaan sekali lagi gagal mencapai kata putus.

Media melaporkan, penutupan operasi tersebut dijangka memberi kesan buruk kepada ekonomi AS.

"Washington bakal berhadapan kenaikan had hutang jika kebuntuan itu tidak diselesaikan dalam dua minggu," menurut laporan itu.

Selasa lalu, Kongres gagal mencapai kata sepakat meluluskan bajet bagi membiayai perbelanjaan dan hutang negara selepas Dewan Perwakilan didominasi Parti Republikan enggan menyokong rang undang-undang penjagaan kesihatan Obama.

Keputusan itu menyebabkan operasi pejabat dan perkhidmatan awam ditutup.

Sementara itu menurut laporan Press TV, kebanyakan pasaran Asia meningkat, semalam walaupun AS masih lumpuh pada hari kedua selepas operasinya ditutup buat kali pertama dalam tempoh 17 tahun.

Dunia mula bimbang penutupan kerajaan AS


DERETAN bangku yang kosong dilihat di taman awam National Mall di Washington semasa penutupan kerajaan AS masuk hari ketiga semalam.


HONG KONG - Dunia kini bimbang krisis penutupan operasi kerajaan Amerika Syarikat (AS) akan membawa kesan ekonomi lebih meluas jika ia dibiarkan berlanjutan.
Kesan pembekuan bajet negara itu mula dirasai di seluruh dunia apabila sistem pengesanan gempa bumi global yang dibiayai AS kini ditutup.
Pembekuan bajet itu turut menyebabkan saintis-saintis AS menarik diri daripada persidangan antarabangsa serta memaksa Presiden Barack Obama menangguhkan lawatan ke dua buah negara rantau Asia Tenggara.
"Walaupun impak penutupan kerajaan ini masih terhad, kesannya akan lebih buruk dan meluas jika ia dibiarkan berlanjutan selama beberapa hari atau minggu," lapor agensi berita Xinhua merujuk kepada ekonomi AS.
Dalam pada itu, Kongres AS perlu mencapai persetujuan untuk menamatkan penutupan operasi kerajaan. Selain meningkatkan siling hutang AS melepasi angka AS$16.7 trilion dalam masa dua minggu lagi.
Kegagalan berbuat demikian menyebabkan risiko negara kuasa besar itu tidak dapat membayar hutang-hutangnya.
"Jika AS mungkir membayar hutangnya, negara itu akan hilang kredibiliti di mata dunia," kata pensyarah Pusat Kajian AS Universiti Sydney, David Smith.
"Jika dilihat begitu banyak hutang yang terkandung dalam sistem ekonomi AS, ia akan mendatang kesan buruk (di dalam dan luar negara)," tambahnya.
Dalam pada itu, ketua-ketua kewangan Eropah turut melahirkan kebimbangan penutupan kerajaan AS akan mengancam ekonomi negara itu dan ekonomi dunia.
Setakat ini, krisis di Washington itu memaksa ratusan ribu kakitangan awam bercuti tanpa gaji, muzium-muzim ditutup manakala penyelidikan saintifik turut terbantut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1004&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2giRkrRum 
Hakcipta terpelihara 

5 NGO gesa tindakan tegas individu hina PM di Facebook

KUALA LUMPUR 4 Okt. - Lima pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini menuntut pihak polis menyiasat seornag individu yang telah menghina Perdana Menteri dan Jalur Gemilang menerusi laman sosial itu Facebook baru-baru ini.
Pertubuhan itu ialah Martabat Jalinan Muhibah Malaysia (MJMM), Majlis Persahabatan Ayahanda Malaysia, Pertubuhan Gerakan Bersatu 69, Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIM) dan Gerakan Memartabat Pejuang Negara (GMPN).
Menurut Presiden MJMM, Abdul Rani Kulup Abdullah, perbuatan individu berkenaan mencerminkan sikap tidak bertanggungjawab dan sewajarnya diambil tindakan tegas oleh pihak terlibat seperti polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).
"Individu sebegini seolah-olah tidak mahu menerima keputusan majoriti rakyat negara sehingga sanggup melakukan penghinaan sebegitu untuk meraih perhatian ramai lagi pihak.
"Oleh itu, kami sebagai NGO yang prihatin dan sentiasa memberi sokongan kepada pucuk pimpinan negara, mengesa polis membuka kertas siasatan dan membawa individu ini ke muka pengadilan," katanya selepas selesai membuat laporan di Balai Polis Pandan Indah, dekat Ampang, di sini.
Baru-baru ini, seorang pengguna Facebook telah memuat naik bahan yang dianggap menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bendera Jalur Gemilang dengan teknik pertindihan gambar.
Mengulas lanjut, NGO terbabit turut menuntut, individu yang bertanggungjawab dilucutkan taraf warganegara Malaysia kerana perbuatannya yang melampaui batas.
"Orang sebegini adalah mereka yang tidak menghargai kenikmatan yang dikecapi seluruh masyarakat. Kami harap kerajaan melucutkan kerakyatan dia agar perbuatan sebegitu tidak lagi berleluasa di mana-mana laman sosial," kata Abdul Rani. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20131004/je_12/5-NGO-gesa-tindakan-tegas-individu-hina-PM-di-Facebook#ixzz2goFcIaXI
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rezeki dan rahmat datangnya dari TV3... kata macai UMNO

Rezeki dan rahmat datangnya dari TV3... kata macai UMNO GST...pasal tu aku cakap UMNO dan pengikutnya sesat dan amat menyesatkan...siapa yg konon warak nak nasihatkan aku agar jangan menghakimi sesama manusia...pegi nasihat mamat ni dulu.. jika tidak jgn sekat aku....!!

RTM..rancangan tipu 1 malaysia..harga yg murah dibeli dengan harga yg mahal...!!!