Sunday, February 2, 2014

Bekas kekasih presiden sedia dedah rahsia


2014/02/02

PARIS: Bekas wanita pertama tidak rasmi Perancis, Valerie Trierweiler mendedahkan beliau mungkin akan menulis buku mengenai perpisahannya dengan presiden dan berkata beliau ‘amat kecewa berbanding rasa marah’ terhadap skandal berkenaan.

Dalam satu temubual dengan Parisien Magazine yang disiarkan Jumaat, Trierweiler menyifatkan lawatan beliau ke India sebagai kembalinya satu kebebasan, jauh dari dunia politik dan khianat.


Presiden Francois Hollande berhadapan dengan kritikan membabitkan sikapnya ketika mengumumkan perpisahan beliau dengan Trierweiler selepas dikaitkan mempunyai hubungan sulit dengan seorang aktres.

Bekas wanita pertama itu berkata beliau lebih bersikap kecewa berbanding rasa marah mengenai perpisahan itu.

“Saya tidak menolak untuk menulis sebuah buku dan melihat semula kenyataan bekas pasangan saya ketika mengumumkan perpisahan mengandungi 18 perkataan, hampir satu setiap bulan sejak pilihan raya beliau.”

Beliau berkata dia turut membalas mesej teks dari Hollande ketika berada di India.

“Beliau bimbang mengenai lawatan dan kesihatan saya,” kata Trierweiler. Trierweiler turut ditemubual ketika lawatan dua harinya ke India mewakili sebuah pertubuhan kebajikan Perancis yang mengadakan lawatan ke sebuah kawasan penem

Masuk kubur dengan motosikal

Standley told people he didn't just want to ride off to heaven, he wanted the world to see him do it in the big see-through box. His extra large plot will leave him next to his wife for all time
Nothing to hide: The man of the hour was front and center during his funeral service in Mechanicsburg, OhioBilly Standley, of Mechanicsburg, Ohio, carried out his wish to be buried on his 1967 Harley Davidson motorcycle on Friday. He was placed upright in a large Plexiglas casketHog heaven: Standley had spoken about being buried on his Harley for years. His sons, Pete and Roy, fashioned the casket out of Plexiglas, reinforcing the bottom with wood and steel rods to handle the extra weightColumbus: Satu keluarga di Ohio memenuhi permintaan seorang lelaki agar membolehkan dia menunggang motosikal Harley-Davidson yang disayanginya buat kali terakhir sebelum dikebumikan.

Mayat Billy Standley yang meninggal dunia Ahad lalu dilihat memakai jaket kulit dan berkaca mata hitam sambil menunggang model Electra Glide keluaran 1967 itu di dalam keranda yang ditutupi kaca lutsinar. Mayat Standley, 82, yang mati akibat kanser paru-paru dapat dilihat dengan jelas menerusi keranda istimewa itu.


Selama bertahun-tahun dia memberitahu keluarga dan rakan yang dia bukan saja mahu menunggang motosikal ke ‘syurga,’ tetapi turut mahu orang lain melihatnya melakukannya.

Dia membuat persediaan untuk upacara pengebumiannya dengan membeli tiga lot tanah bersebelahan kubur isterinya, Lorna agar kawasan itu dapat memuatkan keranda besarnya yang unik itu.


Anak lelakinya, Pete dan Roy kemudian mereka keranda daripada kaca lutsinar yang dilengkapi dengan kayu dan logam di bahagian bawahnya. Bagi memastikan Standley tidak terjatuh di sepanjang perjalanan, mayatnya diampu dengan pendakap dan tali pengikat.


“Kami pernah melakukan sesuatu yang istimewa tetapi tidak sampai ke peringkat sebegini,” kata Tammy Vernon pekerja rumah mayat.

“Standley meminta dia dikebumikan bersama motosikalnya dan kami gembira untuk membantu,” katanya. Keluarga Standley menyokong penuh rancangan pengebumiannya dan berhasrat untuk mempamerkan keranda berkenaan yang disimpan di garaj kediaman mereka selama lima tahun kepada orang ramai. - Agensi