Friday, July 6, 2012

Kalau anda nak tahu inilah Rachid Nekkaz

Kalau anda nak tahu inilah Rachid Nekkaz, seorang ahli perniagaan muslim Perancis yang mengumumkan dia akan membayar setiap denda bagi wanita yang didakwa dengan kesalahan memakai niqab - bukan sahaja di Perancis tetapi "dalam mana-mana negara lain di dunia yang melarang wanita daripada berbuat demikian" ..... TRUE HERO!

via: http://www.theweek.co.uk/politics/13269/rich-muslim-vows-pay-all-french-burka-fines

"PLEASE DO HAVE A LOOK AT THIS"

"PLEASE DO HAVE A LOOK AT THIS"

Kerala Police ( Of India ) has arrested Mr. M.G. Sukumar (44) resident of Trichur, who was going
to sell this Quran for 5 crores Indian Rupees
(IRS.5,00,000,0 00) equal to 50 million $.
The Police has sent this Quran to Hyderabad for verification of
script.
This Holy Qura'n written by Mughal Emperor
AURANGZEB in his own hand writing before 400
hundred years ago (During 1636-44 & 1653-58). -
It's weight measured as 13.5 KG.
- Size: Length 39.5I cm. And width 20 cm.
- The text was graving with Gold & Silver
- This Qura'n papers are made by fireproof material.
- It's every page giving different type of perfume smell..

SUBHAN'ALLAAH ♥

Bersih: Saksi lihat muka cedera, telinga berdarah


Hazayani Zakaria,
05 Jul 2012
KUALA LUMPUR, 5 Julai: Seorang pegawai Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Khairul Anuar Pawanchik memberitahu tidak sempat memberi rawatan kepada seorang peguam yang mengalami kecederaan di muka sewaktu perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Sebaliknya beliau hanya sempat memberikan dua helai sapu tangan untuk menutup luka di pipi peguam yang pada mulanya tidak diketahui namanya.

Beliau hanya mengecam wajah peguam itu selepas membaca akhbar Suara Keadilan beberapa hari selepas itu.

"Saya dengar seorang lelaki kata, 'saya peguam pemerhati'. Saya lihat mukanya berdarah tapi saya tak sempat beri apa-apa rawatan, cuma saya berikan dua helai sapu tangan untuk tutup mukanya.

"Dia berkata kepada saya, 'kenapa polis buat saya begini'," katanya sambil menunjukkan keratan akhbar yang memaparkan wajah peguam, Haijan Omar pada pendengaran awam berhubung Bersih 3.0 di Ibu Pejabat Suhakam, hari ini.

Khairul bertindak sebagai sukarelawan PBSM dengan menyediakan air mineral dan peti kecemasan di suatu lokasi pada hari kejadian.

Beliau yang merupakan saksi ketiga juga berkata, beliau melihat seorang peserta Bersih 3.0 berbangsa Cina mengalami kecederaan di bahagian telinga, namun tidak tahu bagaimana ia terjadi.

katanya, telinga individu tersebut nampak seperti terhiris sewaktu beliau berada di suatu lokasi di Jalan Tun Perak, selepas selesai bertugas kira-kira jam 6.30 petang.

"Kecederaannya tak sama macam digunting atau terjatuh," katanya.

Beliau tidak menolak kemungkinan kecederaan itu akibat terkena kawat duri yang dipasang polis bagi menghalang peserta masuk ke Dataran Merdeka.

Sesi pendengaran awam bermula hari ini di hadapan panel siasatan yang dipengerusikan Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.

Bersih 3.0: Saksi trauma, rasa terhina dikasari polis

 Hazayani Zakaria, 
05 Jul 2012

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pekerja swasta, Baharudin Hashim berkata, beliau mengalami trauma selepas ditangkap, dipukul dan diseret beberapa meter oleh polis sewaktu perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Baharudin, 52 berkata, beliau berasa malu, bodoh, dan terhina diperlakukan sedemikian menyebabkan beliau lewat membuat laporan polis berhubung insiden kekasaran itu.

Hampir seminggu selepas kejadian itu, barulah beliau berani membuat laporan polis selepas disarankan Lawyers For Liberty (LFL).

Katanya, walaupun tidak mengalami kecederaan teruk selain lebam-lebam di seluruh badan, beliau menganggap tindakan polis sebagai sangat tidak patut.

"Saya hanya menceritakan perkara ini kepada isteri saya dan tidak berniat untuk membuat laporan polis.

"Saya buat laporan polis pun selepas mendapat suntikan semangat daripada LFL, mereka yang terangkan kepada saya bahawa saya boleh buat laporan polis kerana dikasari," kata beliau pada sidang pendengaran awam mengenai dakwaan pelanggaran semasa dan selepas perhimpunan Bersih 3.0 di Ibu Pejabat Suhakam hari ini.

Menjawab soalan panel lagi, Baharudin berkata, beliau duduk di hadapan Bangunan Wisma Kraftangan, Jalan Tun Perak ketika tiga orang polis menerpa ke arah beliau dan terus menangkapnya walaupun beliau terasing daripada kumpulan peserta perhimpunan.

"Saya tidak tahu kenapa saya ditangkap. saya tidak pakai baju kuning, dan saya hanya duduk diam memerhati beberapa orang polis mengejar peserta perhimpunan.

"Tiba-tiba mereka menerpa ke arah saya, mungkin sebab tak dapat orang yang dikejar, mereka tangkap saya yang ada di situ.

"Semasa diseret di leher, beberapa kali saya merayu, lepaskan saya, saya dah tua," katanya sambil menambah, beliau dilepaskan di satu persimpangan Jalan Tun Perak.

Terdahulu beliau berkata, beliau bukan peserta Bersih 3.0 sebaliknya hanya 'window shopping' di pusat membeli-belah Sogo di jalan Tunku Abdul Rahman pada hari kejadian.

Namun beliau mengakui mengetahui mengenai perhimpunan tersebut berdasarkan publisiti yang diberikan pelbagai pihak.

"Mula-mula saya berada dalam Sogo di bahagian pakaian lelaki sehinggalah saya nampak ada dua tiga orang polis seolah-olah mengejar orang.

"Atas perasaan ingin tahu, saya keluar ke hadapan Sogo dan nampak sudah ramai orang berkumpul. Tapi keadaan masih dalam keadaan aman. Ada orang menyanyi, bersorak dan mereka berarak ke Dataran Merdeka," ceritanya.

Baharudin merupakan saksi kedua yang memberikan keterangan di hadapan panel siasatan yang dipengerusikan Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.

Dua lagi saksi ialah seorang pekerja sosial, Kunabal a / l K. Rajagopal dan pegawai Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Khairul Anuar Pawanchik.

Pengalaman saksi bantu Suhakam

Sementara itu, Datuk Dr Khaw Lake Tee pada sidang media selepas pendengaran berkata, seramai 22 saksi tidak termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan dipanggil memberikan keterangan yang akan berakhir awal Ogos.

Beliau berkata, walaupun baru sahaja selesai pendengaran awam berhubung Bersih 2.0, namun pihaknya tidak bermasalah untuk meneruskan pendengaran awam untuk Bersih 3.0.

"Ini memang tugas rasmi Suhakam, bila terima aduan, kita akan buka ruang untuk siasatan," katanya.

Tambah beliau lagi, kehadiran saksi-saksi yang berpengalaman dalam pelbagai bidang memudahkan proses pendengaran.

"Macam hari ini, kita ada saksi dari pegawai Bulan Sabit Merah yang merupakan bekas tentera, beliau ada memberikan beberapa cadangan yang boleh kita gunakan," katanya.

Kenyataan Pemimpin-Pemimpin UMNO "Membela Islam"


1. "Hukum rejam kepada penzina adalah primitif." - Tun Dr. Mahathir, 3 Mac 1994, dalam kenyatannya kepada wartawan di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim.

2. "Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan." - Datuk Seri Najib Tun Razak, 20 April 1983, dalam temubualnya dengan para wartawan.

3. "Saya nak tahu siapakah di antara ahli-ahli Pas yang sanggup memotong tangan orang jika hudud dilaksanakan di Kelantan. Barangkali Nik Aziz akan melakukannya. Jika benar kita nak tengok apa yang berlaku selepas hukum itu nanti" - Tun Dr. Mahathir, 30 April 1992 dalam ucapannya di perjumpaan ketua-ketua UMNO Bahagian Johor.

4. "Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam" - Tun Dr. Mahathir, 14 Ogos 1994 dalam ucapannya di Pasir Mas Kelantan.

5. "Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkan mudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum-hukum yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan?" – Ucapan Tun Dr. Mahathir, 3 Mac 1994, dalam ucapannya di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan.

6. "Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik." - Tun Dr. Mahathir, 3 Mac 1994, dalam ucapannya di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan.

7. “Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Julai 1992, dalam temubualnya dengan media massa.

8. "Pada pendapat saya, undang-undang Islam tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia sekarang. Lebih baiklah undang-undang yang ada dikekalkan." - Sulaiman Daud, 20 Ogos 1993, dalam temubualnya dengan media massa.

9. “Saya cabar Kelantan laksana hukum hudud di depan orang bukan Islam.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 3 Mac 1994, dalam ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan.

10. “Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa kini.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas.

11. “Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 1994, dalam temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi UMNO.

12. “Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama’) ialah mengajar, bukan mentadbir.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas, Kelantan.

13. “Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas, Kelantan.

14. “Bukan kerana dengan melaksanakan hukum hudud saja kita boleh menjadi Islam. Kita tengok banyak negara Islam yang tidak melaksanakan hukum hudud,tetapi tidak bermakna mereka tidak Islam.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 30 April 1992, dalam kenyataannya kepada wartawan.

15. “Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 18 Ogos 1991, dalam temubualnya dengan wartawan.

16. “Jika mereka hendakkan sangat hukum hudud, mereka kenalah cuba hukum mereka sendiri atau mahkamah mereka sendiri. Mereka seronok nak potong tangan orang, seolah-olah jika tidak potong tangan, tidak Islam. Sekarang kita nak tengoklah mereka boleh buat atau tidak.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 24 April 1992, ketika bercakap kepada wartawan.

17. "Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu.” - Datuk Seri Najib Tun Razak, 20 April 1992, ketika bercakap kepada wartawan.

18. “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.” - Dr. Mahathir Mohamad, 2 Mei 1992, dalam ucapannya di Papar, Sabah.

19. “Sebarang undang-undang yang dilaksanakan di Malaysia sekarang yang selaras dengan undang-undang Islam boleh dianggap sebagai undang-undang Islam.” - Datuk Dr. Yusuf Nor, 6 Mac 1994 dalam temubualnya dengan Radio Tiga Ibu Kota.

20. “Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar-kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam.” - Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, 14 Ogos 1994, dalam ucapannya di Pasir Mas, Kelantan.

21. "Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama" - Tun Dr. Mahathir Mohamad 2/5/92

Kenyataan Pemimpin-Pemimpin UMNO Berkenaan Dengan Hukum Menutup Aurat.

1. “Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, di majlis tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997.

2. "Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat” - Tun Dr. Mahathir Mohamad: 5 September 1997 di Perhimpunan Agung UMNO, PWTC.

3. “Cara ini meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997)

Tun Dr. Mahathir ketika itu sedang bercuti di Okoyama, Jepun apabila tiga orang gadis Melayu dan beragama Islam iaitu Fahyu Hanim Ahmad,18 (Alor Setar), Noni Mohamad, 19 (George Town), dan Sharina Shaari 23, (Alor Setar), menyertai pertandingan Miss Malaysia Petite 1997 yang diadakan di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa Subang Jaya 13 Jun 1997 telah ditangkap oleh lima pegawai JAIS.

Lanjutan daripada gesaan Dr Mahathirlah maka Sahibus Samahah Dato’ Ishak Baharom ditamatkan perkhidmatan beliau sebagai Mufti Selangor hanya kerana bertegas agar pelaksanaan hukuman Hudud dilaksanakan dan juga kerana menyebabkan tiga orang ratu cantik Melayu-Islam didakwa di Mahkamah Syariah. Sedangkan mufti baru beberapa bulan disambung kontraknya.

Kenyataan-Kenyataan Tun Dr. Mahathir Dalam Kes Tersebut.

1. “Saya bukan lawan dengan semua mufti, tetapi mufti (Dato’ Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama’, macam-macam ulama’ ada. Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama’ jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi – pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa ‘ulama’ adalah waris nabi’. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih.” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, di majlis tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997.

2. Ajaran ulama’ inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka” - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991 di Perhimpuan Agung UMNO, PWTC)

Mengizinkan Maksiat/Membela si Pemaksiat (Kes 'The Zouk', Ampang)

1. "Tiada sebarang peruntukan dalam Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 yang memberi kuasa kepada penguatkuasa agama negeri untuk menangkap umat Islam yang berada di premis yang menghidangkan arak sekiranya mereka tidak meminumnya". - Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Jun 2001

2. “Apabila undang-undang ini dikuatkuasakan, saya percaya masalah seperti ini akan berkurangan dan dapat diketepikan. Walaupun undang-undang ini akan dikuatkuasakan, kita mesti terus berhati-hati juga tentang sistem penangkapan dan penguatkuasaan supaya persepsi orang ramai terhadap kuasa yang ada tidak bercanggah, konon sewenang-wenang dilakukan tangkapan dan sebagainya,” - Dato’ Rais Yatim, Jun 2001

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Abu Hassan Omar, Jun 2001: menyifatkan bahawa tindakan pegawai penguatkuasa Jabatan Agama Islam (JAIS) menangkap 31 orang mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 pada 10 Jun merupakan satu kekhilafan dalam mentafsir undang-undang.

Beliau mengkritik hebat tindakan JAIS berikutan langkah pegawai dan kakitangan jabatan tersebut melakukan serbuan dan tangkapan terhadap 25 orang Islam dalam sebuah pub “The Ship” di Damansara Utama, Selangor pada 11 Jun 2001 atas kesalahan orang Islam tidak dibenarkan membuat persembahan atau bekerja di dalam premis yang menjual minuman keras.
 

Masih sokong BN?

Terbaru, sebuah badan pemikir bebas Pusat Penyelidikan Untuk Kemajuan Masyarakat (REFSA) melahirkan kebimbangan negara akan mempunyai hutang sebanyak RM1 trillion menjelang 2020 sekiranya kerajaan tidak berhemah dalam perbelanjaannya.Ini adalah kerana defisit negara kini berada pada RM437 billion, dua kali ganda bajet defisit berbanding RM217 billion pada tahun 2004.

Masih sokong BN?
 —

HARI INI UMNO SOKONG, BESOK HUDUD TERLAKSANA DI KELANTAN...


Mana bisa Karpal yang hanya seorang Ahli Parlimen menghalang perlaksanaan hukum jenayah shariah di Kelantan? Karpal tiada kuasa. Karpal tidak menguasai Parlimen, polis, tentera dan sebagainya.

Namun, yang menguasai kekuasaan di Malaysia adalah UMNO dan Barisan NAsional.

Apabila Enakmen hudud diluluskan di Dewan Undangan Negeri Kelantan selepas Pilihanraya 1990, gegak gempita UMNO menista serta memfitnah PAS.

Apa yang tidak dihambur pada PAS pada masa itu. PAS sesat lah, hudud PAS lah, menindas wanitalah.

Namun, apabila dijemput oleh Tok Guru NIk Aziz supaya UMNO sendiri menggubal "Akta Hudud" supaya boleh dilaksanakan di Kelantan, jemputan Tok GUru Nik Aziz itu membuat UMNO kecut perut dan senyap seribu bahasa.

Akhir sekali, mantan Perdana Menteri, Dr Mahathir Iskandar Kutty mengeluarkan kenyataan yang mengugut untuk melaksanakan MAGERAN di Kelantan sekiranya hukum tersebut dilaksanakan.

Juga, sepucuk surat amaran dihantar oleh PERDANA MENTERI MALAYSIA kepada Menteri Besar Kelantan memberi amaran keras terhadap perlaksanaan hukum Jinayah ISlam dari dilaksanakan di Kelantan.

Sehingga hari ini, surat tersebut tidak ditarik balik oleh mana2 Perdana Menteri Malaysia. Ia bererti surat tersebut masih SAH.

Seperti kata Tok Guru Nik Aziz:

“Saya katakan, surat yang dihantar oleh beliau dulu atas sifatnya sebagai Perdana Menteri

“Saya tidak pernah mendengar dasar bahawa mana-mana surat yang dihantar oleh Perdana Menteri akan tamat tempoh kuatkuasa apabila Perdana Menteri tersebut meletakkan jawatan

“Adakah semua perkara akan tamat tempoh dan perlu diperbaharui apabila berlaku peralihan Perdana Menteri,” soalnya dalam laman sosial Twitter dan Facebook akaunnya pagi tadi.


PAS PERLU PINDA AKTA JENAYAH UNTUK LAKSANA HUDUD DI KELANTAN

Selain dari kebenaran MEnteri Dalam Negeri/PErdana Menteri, diperlukan juga pindaan terhadap Kanun Kesiksaan(Penal Code) bagi menjamin hudud terlaksana di Kelantan.

Untuk ini berlaku, perlu sokongan dari Ahli2 Parlimen dari UMNO dan PAS serta PKR. Kita tahu, Penasihat PKR telah memberi sokongan kepada perlaksanaan hudud di Kelantan.

Maka, yang diperlukan sekarang adalah sokongan dari Ahli2 Parlimen UMNO bagi meminda Kanun Kesiksaaan bagi membolehkan hudud terlaksana di Kelantan.

APA SALAHNYA BUKAN ISLAM TIDAK BERSETUJU DENGAN HUDUD?

Hebuh UMNO menjaja kenyataan pemimpin2 DAP menolak hudud dan Qisas. Tetapi, apa yang peliknya mereka yang bukan ISlam menolak hukum Islam.

SAmalah kalau orang Islam menolak "Canon Law". Mana mungkin orang ISlam boleh menerima undang-undang jenayah Agama Kristian.

Begitulah juga orang bukan Islam yang menolak hudud. Ia adalah kerana mereka itu BUKAN ISLAM dan mereka tidak beriman dengan hukum2 Islam.

Namun, yang harus ditanyakan adalah:

Mengapa UMNO yang mengaku Islam menolak HUKUM HUDUD?
 —

Tahukah anda, Uncle Seekers telah ditahan bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)?


Official Secret Acts (British) diperkenalkan pada tahun 1911, tujuan utama undang-undang ini adalah untuk menyekat aktiviti-aktiviti perisikan dari negara musuh pada masa itu. Namun undang-undang tersebut telah diubahsuai beberapa kali untuk memenuhi keperluannya dari semasa ke semasa. Namun, tujuannya adalah sama iaitu untuk menahan/mengawal mereka yang mampu menyebabkan aktiviti-aktiviti yang boleh membawa kemusnahan kepada negara, terutamanya pegawai yang terlibat dalam urusan luar negara dan urusan ketenteraan.

Akta Rahsia Rasmi (OSA) dari Malaysia digubal berasalkan Official Secret Acts dari British, namun penggunaan dan pelaksanaan OSA adalah jauh lebih luas jika dibandingkan dengan Official Secret Acts dari British.

Sehingga hari ini, kerajaan tidak penah dan tidak bercadang untuk memperjelaskan penggunaan dan pelaksanaan Akta Rahsia Rasmi (OSA), keadaan ini telah menyebabkan sebarang dokumen kerajaan boleh diklasifikasikan sebagai rahsiah atau tidak oleh pihak yang berkaitan secara suka hati mereka. Pihak yang berkaitan adalah seperti Menteri, Menteri Besar ataupun Ketua Menteri malah sebarang pegawai kerajaan.

Masalah ini agak serious sehingga seseorang pemberita boleh didakwa dibawah OSA walaupun dia hanya melaporan terdapat bilangan cawan yang wujud dalam pejabat menteri, seperti yang tertulis dalam tulisan Zhuan Di Jun (庄迪君) pada tahu 1987.

Akta yang tidak dikawal ketat dan tidak telus ini telah mencabul hak rakyat untuk mengetahui sesuatu perkara. Selain itu, ia juga dijadikan sebagai alat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab untuk menutup sesuatu isu.

Walaupun para pemimpin negara selalu mengatakan Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara, namun Akta tersebut telah disalahgunakan oleh mereka untuk menyekat pembongkaran sesuatu isu yang berkaitan dengan kepentingan negara dan menyekat prinsip kebebasan bersuara.

Kini, Kerajaan Barisan Nasional masih memperkenalkan pelbagai akta untuk melindungi mereka walaupun semakin banyak negara asing terutamanya negara barat mula memperkenalkan Information Freedom Act. Langkah kerajaan ini telah mencabul hak rakyat untuk mengetahui kebenaran di sebalik sesuatu isu.

UBAH SEKARANG, SELAMATKAN MALAYSIA

MENGAJAR RAKYAT @ MEMERAS RAKYAT...

SAMAN TRAFIK DINAIKKAN HAMPIR 7X GANDA DARI 300 KE 2000.
KEMUDIAN DIBAGI-BAGI SESAMA KRONI......

P/S : UBAH SEKARANG, SELAMATKAN MALAYSIA


 

PDRM mementingkan kekuasaan UMNO/BN berbanding keselamatan rakyat.

Saya memandang berat tingkah laku pimpinan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang nampaknya lebih mementingkan kekuasaan UMNO/BN berbanding keselamatan rakyat.


Tindakan PDRM yang menolak mentah-mentah dari menyiasat campur tangan Dato’ Seri Najib Tun Razak dalam anugerah kontrak kerja-kerja pembinaan tambahan LRT laluan Ampang (LRT) tetapi cepat-cepat menubuhkan pasukan khas kononnya menyiasat kebocoran maklumat sulit negara apabila dokumen tender mula diketahui umum, mengesahkan persepsi kebanyakan rakyat bahawa pimpinan PDRM meletakkan kepentingan UMNO/BN mengatasi segala-galanya.

Kenyataan Dato’ Seri Bakri Zinin semalam mengesahkan dua perkara:
1. Bahawa dokumen-dokumen Kementerian Kewangan termasuk minit yang ditandatangani oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak dan dokumen lain berkaitan tender tersebut adalah benar dan asli;
2. Bahawa Dato’ Seri Najib Tun Razak bimbang skandal ini bakal menggugat kedudukan beliau apabila maklumat mengenainya tersebar luas.

Saya kesal dengan kenyataan Dato’ Seri Bakri Zinin kononnya kebocoran maklumat sebegini menjejaskan keselamatan dan kepentingan negara.

Apakah beliau tidak memahami bahaya kepada jutaan orang awam yang sedang dan bakal menggunakan sistem LRT laluan Ampang sekiranya sebuah syarikat yang langsung tidak ada pengalaman di dalam sistem LRT dianugerahkan kontrak ini?
Adakah beliau sendiri berani menaiki LRT sistem laluan Ampang saban hari ke tempat kerja sekiranya beliau sedar bahawa seluruh kerja-kerja pembinaan dikendalikan oleh sebuah syarikat yang hanya berpengalaman mengilang meter air?

Paling dikesali, pimpinan PDRM tidak pula bergegas mahu menyiasat kebocoran maklumat pertahanan negara apabila dokumen sulit mengenai strategi dan kekuatan pertahanan negara dijual kepada syarikat asing, seperti yang didedahkan di Mahkamah Perancis baru-baru ini.

Jelas sekali, kepimpinan PDRM berbeza pendapat dengan rakyat Malaysia mengenai makna sebenar “kepentingan awam”.
Saya sedar tanggungjawab yang perlu kami galas dan risiko yang perlu dihadapi. Nyawa jutaan rakyat Malaysia yang menggunakan sistem LRT laluan Ampang adalah terlalu berharga dan perlu dipertahankan sehinggalah kontraktor yang layak dan berkemahiran dilantik bagi projek ini.

Sebarang usaha untuk menakut-nakutkan saya dan rakan-rakan dari terus membongkar skandal ini adalah sia-sia.

Saya akan meneruskan siri pendedahan seterusnya pada hari Isnin 9 Julai 2012 seperti biasa. Malah, mulai minggu depan kami akan mula turun ke stesen-stesen LRT untuk mengedarkan risalah maklumat dan melancarkan kempen “Utamakan Keselamatan Rakyat” di seluruh LRT laluan Ampang.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN


 

NAMA NAJIB DALAM DOKUMEN SCORPENE. Suara keadilan ni 73.

TUTUP KEM KEMUNTING.

maaf abang k taknak menfitnah

::maaf abang k taknak menfitnah::

buleh sesiapa tahu kesahihan gambo ni?
lelaki yang berjalan tu dan kotak2 arak tu.
kalau betul,sumpah aku malu duduk dalam mesia

Siapa lah yang tinggal menyokong UMNO..

Bersama Dato' Fauzi Shaari, Bekas Pengarah Siasatan Jenayah Polis Bkt Aman di Felda Trolak Selatan mlm ini. Polis pun dah menyokong PAS. Allahuakbar.
Siapa lah yang tinggal menyokong UMNO..

Malaysia tiada hari tanpa jenayah

Agama rasmi Islam tapi hmmmmm.

siapa kate malaysia tak boleh memang giler. malaysia pun boleh ape?

"MULAKAN DENGAN DIRI ANDA"

"MULAKAN DENGAN DIRI ANDA"

Gerakan "Pemuda 6 April" hari ini melancarkan kempen "Mulakan dengan diri anda" bagi membantu merealisasikan lima janji Presiden Dr.Muhammad Mursi khasnya dalam perkara kebersihan dan lalulintas. Mereka turut melancarkan slogan "Tidak penting di mana anda sebelum revolusi, yang penting apa yang buat selepas revolusi".

Sementara penduduk di wilayah Kefr Syeikh (gambar) melancarkan gotong-royong rakyat bagi menjayakan manifesto Mursi dalam 100 hari pertama.