Monday, November 21, 2011

Nik Aziz: ‘Akhbar Umno guna isu Kelantan bersihkan najis lembu’


November 21, 2011

KUALA LUMPUR, 21 Nov — Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia membuat satu lagi pembohongan - mengenai isu air semalam - untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Hakikatnya apa yang disebut oleh Utusan Malaysia (Mingguan Malaysia) ini hanyalah satu lagi pembohongan yang jelas untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Jelas sekali, laporan ini tidak lain hanyalah merupakan satu usaha untuk menggunakan air Kelantan membersihkan najis lembu yang bernilai RM250 juta,” kata beliau dalam komen yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook sebentar tadi.

Sehubungan itu Nik Aziz (gambar) yang juga Mursyidul Am PAS berkata, “nasihat saya, bertaqwalah kepada Allah SWT kerana apa yang ditulis akan disoal oleh-Nya di akhirat kelak.”

“Janganlah sampai fitnah yang ditabur ini menggerakkan tangan orang-orang yang dizalimi untuk melafazkan doa ke atas penabur-penabur fitnah.

“Ini kerana, doa orang yang dizalimi tidak akan ditolak oleh Allah SWT,” kata beliau lagi mengulas laporan muka depan Mingguan Malaysia, akhbar edisi keluaran Kumpulan Utusan semalam.

Nik Aziz menulis, “saya telah ditanya pagi tadi selepas mesyuarat Koridor Ekonomi Wilayah Timur (ECER) pagi tadi berkenaan laporan muka hadapan Mingguan Malaysia pada 20 November 2011 (semalam) yang membawa tajuk ‘Air Kelantan Terkotor?’.

“Saya pada mulanya beranggapan tidak perlu untuk memberikan respons terhadap laporan akhbar Mingguan Malaysia yang sudah diketahui umum sebagai akhbar yang tidak bertanggungjawab terhadap fakta dan seringkali melanggar etika kewartawanan,” katanya.

Nik Aziz berkata beliau menganggap masih ramai yang belum lupa bagaimana Utusan Malaysia pernah memainkan isu ‘Kristian Agama Rasmi Negara’ satu ketika dahulu yang terbukti kemudiannya sebagai satu pembohongan semata-mata.

Namun, tegas Nik Aziz, dibimbangi isu yang dimainkan ini menimbulkan polemik yang berpanjangan, beliau telah mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri Kelantan Datuk Mejar (B) Md Anizam Abd Rahman untuk memberikan kenyataan menjelaskan perkara yang sebenar.

Sambil berkata akhbar tersebut telah menyorok beberapa fakta sebenar, Nik Aziz menambah, “pertamanya, sukalah saya merujuk kepada surat yang dihantar oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) kepada Pengurus Besar Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) yang bertarikh 30 Oktober 2011 yang memaklumkan prestasi kurang memuaskan beberapa buah negeri seperti yang termaktub di dalam Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011 yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya.”

“Negeri-negeri yang menunjukkan prestasi kurang memuaskan itu ialah Kelantan, Pahang, Wilayah Persekutuan Labuan, Perak dan Perlis.

“Berdasarkan lampiran yang diberikan, kandungan e-coli yang terdapat dalam air terawat yang dibekalkan oleh AKSB dinilai sebanyak 0.88 peratus. Ia lebih rendah jika dibandingkan dengan negeri Pahang (1.12 peratus), Perak (0.90 peratus), Perlis (1.21 peratus) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01 peratus),” katanya lagi.

Selain itu kata Nik Aziz, beliau sedia maklum bahawa tahap yang dianggap tidak memuaskan ialah jika melebihi empat peratus, namun untuk dikatakan kandungan air terawat di Kelantan sebagai yang tertinggi e-coli ialah satu tuduhan rambang yang berniat jahat.

“Saya juga ingin melahirkan rasa hairan terhadap data yang dikemuakan oleh Utusan Malaysia yang dikatakan dirujuk kepada Panduan Industri Air Malaysia 2011 sedangkan data rasmi Panduan Industri Air Malaysia 2011 masih belum dikeluarkan dan hanya akan dikeluarkan kebiasaannya pada pertengahan tahun berikutnya iaitu sekitar bulan Jun 2011.

“Dari manakah Utusan Malaysia memperolehi maklumat yang masih belum dikeluarkan ini?” kata beliau lagi.

Main - Bahasa - Nik Aziz: ‘Akhbar Umno guna isu Kelantan bersihkan najis lembu’ @ Mon Nov 21 2011:

'via Blog this'

Zul Noordin pula didakwa minta RM60,000Veteran PKR Dr Syed Husin Ali mendakwa, beliau pernah diberitahu bahawa Naib Presiden kumpulan pendesak Melayu PERKASA Datuk Zulkifli Noordin pernah meminta RM60,000 untuk mengosongkan kerusinya bagi membolehkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

NONEDr Syed Husin berkata, ia berlaku apabila Anwar pada mulanya dirancangkan parti bertanding di kerusi Kulim-Bandar Baharu yang disandang Zulkilfi, ketika itu masih bersama PKR.

"Aku diberitahu mula-mula Zulkifli bersetuju berundur dengan syarat beliau dibayar oleh parti, khabarnya sebanyak RM60,000, walaupun aku tidak dapat memastikan jumlah sebenar," dedahnya dalam memoirnya yang baru dilancarkan.

Tempoh sekatan Anwar bertanding tamat pada 14 April 2008. Anwar kemudiannya bertanding di kerusi Permatang Pauh yang dikosongkan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail yang juga isterinya.

Buku Memoir Perjuangan Politik juga mendedahkan, selepas Umno menarik balik kes kegagalan menyerahkan laporan perbelanjaan dalam pilihan raya sebelumnya, Zulkifli kemudiannya menukar fikiran.

NONE"Tidak dapatlah Anwar bertanding di Bandar Baru Kulim," tulis bekas timbalan presiden PKR itu.

Zulkifli, kini anggota parlimen bebas, kemudian sering memburukkan parti dan Anwar dalam tulisan blog yang mendapat liputan meluas, yang kemudian mengheretnya ke jawatankuasa disiplin PKR, dakwa Dr Syed Husin.

"Akhirnya beliau disingkirkan daripada parti. Tohmahan dan fitnah beliau semakin meningkat," coret Dr Syed Husin.

"Terutama sekali selepas beliau dan seorang lagi yang keluar parti, Datuk Zahrin (Hashim), dibawa oleh PM Najib ke Amerika Syarikat. Mengikut Zulkifli mereka berbincang tiap-tiap tiap-tiap malam dengan PM."

Malaysiakini telah menghubungi Zulkifli dan masih menunggu komennya berhubung dakwaan itu.Zul Noordin pula didakwa minta RM60,000:

'via Blog this'

Zul nafi minta duit, dakwa Azizah dipaksa letak jawatanAhli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin hari ini menafikan bahawa beliau meminta RM60,000 untuk mengosongkan kerusinya bagi membolehkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

NONESambil menyifatkan pendedahan yang dibuat oleh Syed Husin Ali menerusi bukunya, Memoir Perjuangan Politik sebagai pembohongan, Zulkifli berkata, veteran PKR itu sendiri yang berjumpanya mewakili Anwar untuk menawarkan supaya kerusi itu dikosongkan.

“Teman (saya) menafikan sekeras-kerasnya tuduhan Syed Husin tesebut.

“Sebaliknya teman ingin menegaskan bahawa Syed Husin sepatutnya lebih tahu apa yang dikisahkan beliau itu satu pembohongan kerana sebenarnya Syed Husin sendiri yang berjumpa dengan teman mewakili Anwar Ibrahim.

“Untuk menawarkan teman supaya mengosongkan kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu dengan menyatakan bahawa jika teman bersetuju mengosongkannya, Anwar berjanji akan menawarkan jawatan tinggi kepada teman didalam mana-mana GLC kerajaan Selangor dengan imbuhan bulanan antara RM50,000 sehingga RM60,000 sebulan!” katanya dalam entri terbaru di blognya yang bertajuk ‘Anjing-Anjing Pencen’.
Mahu Azmin jadi timbalan

Menurut Zulkifli, Syed Husin juga cuba meyakinkan beliau bahawa Anwar akan mengotakan janji berkenaan kerana dia juga mendapat janji yang sama untuk mengosongkan jawatan timbalan presiden PKR kerana Anwar mahukan Azmin Ali menyandang jawatan tersebut.

azlan"Syed Husin memberitahu saya kalau dia mengosongkan kerusi timbalan presiden PKR untuk memberi laluan kepada Azmin, Anwar menjanjikan dia jawatan senator," tulisnya.

Zulkifli juga mendakwa Syed Husin teringin untuk menjadi wakil rakyat tetapi apabila bertanding asyik kalah.

“Malah nak dicalonkan bertanding di parlimen Kota Bharu pun ditolak kerana dilabel sebagai “anak kominis” oleh kepimpinan PAS pada masa itu.

“Jadi menjadi senator adalah jalan mudah untuk dia menjadi Yang Berhormat melalui pintu belakang!” tulisnya.

Menurut bekas ahli parlimen PKR itu, beliau memang bersedia mengosongkan kerusi Kulim-Bandar Baharu, tetapi tegas menolak tawaran jawatan dalam mana-mana anak syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di Selangor. Ini kerana katanya, kerana perjuangannya bukan untuk imbuhan.

NONE“Kalau itu yang teman cari, lebih baik teman menjalankan khidmat sebagai seorang peguam.

“Malahan teman menegaskan kepada Syed Husin Ali selama lebih 10 tahun teman menjadi antara peguam utama Anwar, sehingga disumbat dalam tahanan ISA, teman tidak pernah meminta atau dibayar walau satu sen pun daripada Anwar sebagai imbuhan fee khidmat guaman teman!

“Semuanya percuma dan pro-bono!” katanya.

Zulkifli juga mendakwa akhirnya beliau tidak mengosongkan kerusinya kerana Anwar sendiri tidak yakin mampu menang di parlimen Kulim Bandar Baharu.
Air mata Azizah

“Sebaliknya (Anwar) yakin boleh menang di Permatang Pauh. Jadi Anwar kata tidak perlu teman kosongkan kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu!

“Teman juga dipanggil oleh Wan Azizah yang memaklumkan kepada teman bahawa dia dipaksa oleh Anwar untuk mengosongkan kerusi parlimen Permatang Pauh.

NONE“Jelas Wan Azizah berada dalam keadaan tertekan semasa perjumpaan itu kerana beliau bersedih dan menangis semasa memaklumkannya kepada teman bahawa dia dipaksa oleh Anwar untuk mengosongkan kerusi Parlimen Permatang Pauh!

“Malah Wan Azizah membuat komen ‘apa yang I dapat berkorban macam-macam untuk Bang Non. Kalau I yang kena macam dia you ingat Bang Non nak berkorban macam I ke?’ kata Wan Azizah sambil mengalirkan airmata! Wan Azizah memanggil Anwar dengan nama Bang Non," tulis Zulkifli.

Bagi beliau, segala tohmahan dan tuduhan Syed Husin itu direkayarsa dan dikarang sebegitu rupa untuk menyerang kredibiliti dan kewibawaannya kerana berjaya membongkar pembohongan, penipuan dan putar belit politik Anwar.Zul nafi minta duit, dakwa Azizah dipaksa letak jawatan:

'via Blog this'

Siasat guru tampar murid hingga pecah cermin mata


JOHOR BAHRU 20 Nov. - Jabatan Pelajaran Johor diminta menyiasat seorang guru wanita di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Taman Ungku Tun Aminah, Skudai dekat sini, yang didakwa menampar seorang murid sehingga lebam dan pecah cermin matanya Rabu lalu.

Ibu murid tersebut, S. Rukumani, 49, kesal kerana anaknya, S. Sri Viknesh, 11, tidak melakukan kesalahan tetapi tetap dihukum.

Murid tahun lima itu didakwa oleh guru wanita berkenaan mengisi sendiri laporan kad kemajuannya selain meniru tandatangan guru besar sekolah tersebut.

"Walaupun penjelasan sudah diberikan dan murid yang melakukannya pun telah mengaku, tetapi anak saya tetap ditampar lapan kali, empat di kanan dan empat lagi di kiri hingga pecah cermin mata sebelah kiri.

"Anak saya dipaksa mengaku sedangkan murid yang sebenarnya melakukan perbuatan itu tidak pula dihukum," katanya kepada pemberita di Taman Nesa, Skudai, dekat sini, hari ini.

Rukumani berkata, guru itu memberitahu perkara tersebut pada Selasa lalu apabila dia secara kebetulan datang ke sekolah untuk mengambil wang bantuan persekolahan RM100.

Menurut suri rumah itu, menerusi perbincangan dengan guru wanita dan guru besar sekolah tersebut, perkara berkenaan dianggap selesai.

Bagaimanapun, Sri Viknesh ditampar pada keesokan harinya dan dipaksa mengaku melakukan perbuatan tersebut tetapi anaknya tetap tidak mengaku.

Tidak puas hati dengan tindakan guru terbabit, dia dan suaminya, S. Shanmugham, 51, membuat laporan di Balai Polis Johor Bahru Utara pada hari yang sama.

Mereka turut membawa anaknya menjalani pemeriksaan di Hospital Sultanah Aminah di sini kerana tamparan tersebut meninggalkan bekas dan kesan kemerah-merahan di kedua-dua belah pipinya.

Utusan Malaysia Online - Johor:

'via Blog this'

Bau busuk terjawab dengan penemuan mayat


JEMPOL 20 Nov. - Misteri bau busuk dari sebuah rumah sejak kelmarin, terjawab dengan penemuan mayat seorang wanita warga emas di dapur kediaman itu di Kampung Batu Bakar, di sini hari ini.

Mayat mangsa, Che Wa Ab. Karim, 64, ditemui jirannya kira-kira pukul 2 petang sebelum membuat laporan polis.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Mohd. Sabri Muhamad memberitahu, jiran itu curiga selepas warga emas berkenaan tidak keluar dari rumahnya.

"Disebabkan curiga, jiran mangsa memanggil warga emas itu beberapa kali tetapi tidak dijawab.

"Jiran itu kemudian membuka tingkap di dapur dan terkejut melihat mayat warga emas itu terbaring di atas lantai," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Menurut Mohd. Sabri, mangsa yang tinggal seorang diri di rumah itu dipercayai telah meninggal dunia sejak kelmarin, berdasarkan keadaan mayatnya yang sudah berbau.

"Hasil siasatan awal kita dapati tiada sebarang unsur jenayah dan kita percaya mangsa meninggal dunia kerana terjatuh," ujarnya.

Menurutnya, jenazah warga emas itu dibawa ke Hospital Jempol untuk bedah siasat sebelum di tuntut oleh keluarganya.

Utusan Malaysia Online - Selatan:

'via Blog this'

Wanita maut jatuh rumah pangsa


KUALA LUMPUR 20 Nov. - Beberapa bulan lalu seorang suri rumah, Choo Siew Wah, 56, cuba membunuh diri dengan terjun dari bangunan kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Salak Selatan di sini, namun wanita itu terselamat apabila sempat dihalang daripada meneruskan niat tersebut.

Setelah kisah percubaan mangsa membunuh diri dilupakan, hari ini, penghuni perumahan tersebut gempar apabila menemui mayat wanita itu berlumuran darah di tingkat bawah bangunan setinggi 17 tingkat itu.

Seorang penduduk yang enggan dikenali memberitahu, keadaan di kawasan perumahan itu kecoh sebaik sahaja mangsa ditemui mati pukul 12.30 tengah hari.

Difahamkan, suri rumah terbabit nekad terjun dari koridor rumahnya di tingkat sembilan akibat mengalami tekanan perasaan gara-gara gagal membayar hutang judi sebanyak RM3,000 kepada rakan-rakan.

Utusan Malaysia Online - Kota:

'via Blog this'

Larangan guna pembesar suara untuk bacaan al-Quran bukan fatwa tapi nasihat

GEORGETOWN: Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Hassan Ahmad hari ini, berkata larangan terhadap masjid atau surau di negeri itu menggunakan pembesar suara untuk bacaan Al-Quran sebelum subuh adalah berlandaskan hukum syarak dengan nas-nas yang sahih.

Katanya, tidak timbul isu kononnya larangan itu akan diperluaskan untuk melarang penggunaan pembesar suara untuk azan kerana larangan itu bukanlah satu fatwa.
"Saya kesal atas kenyataan yang tidak profesional dan tidak berhemah daripada beberapa pihak termasuk menuduh kononnya Jawatankuasa Fatwa Negeri membuat keputusan secara melulu.
"Hal ini bukan isu politik tetapi ia arahan Nabi Muhammad SAW dan juga menjaga Islam yang harmoni," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Hassan berkata, larangan penggunaan pembesar suara itu adalah nasihat hukum, iaitu satu panduan tanpa mewartakannya dalam Enakmen Agama Islam negeri.

Katanya, banyak pihak termasuk media massa menyalahtafsir arahan itu kerana tidak faham perbezaan antara nasihat hukum dan fatwa sehingga mengheret Majlis Fatwa Kebangsaan untuk turut terkeliru.

Hassan berkata, untuk mengeluarkan sesuatu fatwa, Majlis Fatwa Negeri perlu mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 45 Enakmen Agama Islam Pulau Pinang 2004 tetapi dalam mengeluarkan arahan nasihat hukum, ianya tidak memerlukan perkenan Seri Paduka bagianda.
"Bagaimanapun, perkara itu (larangan penggunaan pembesar suara untuk bacaan Quran) mungkin dibincangkan dalam mesyuarat majlis fatwa akan datang bagi membuat keputusan sama ada ianya dijadikan fatwa atau sebaliknya," katanya.

Beliau berkata, dalam Islam sebenarnya terdapat dua azan subuh iaitu azan pertama ialah sebelum waktu subuh untuk mengejutkan orang ramai tetapi ianya tidak dipratikkan di negara ini bagi mengelak dari mengganggu orang ramai sebelum masuk waktu subuh.

"Islam mensyariatkan tidak mengangkat suara dengan kuat kecuali untuk azan dan beberapa rutin ibadah lain seperti khutbah dan terdapat banyak nas yang melarang kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain kerana walaupun bacaan Al Quran dan zikir amatlah baik, kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita," katanya.

Hassan berkata, Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang telah mengeluarkan larangan itu kepada Jabatan hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) pada 12 Julai lepas kerana pentadbiran kariah adalah di bawah bidang kuasa jabatan itu.

Katanya, beliau juga bersedia untuk bertemu dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi berbincang menangani isu itu. - BERNAMA
Berita Harian Online | Larangan guna pembesar suara untuk bacaan al-Quran bukan fatwa tapi nasihat:

'via Blog this'

Perokok belanja RM15 juta sehari

Lebih lima juta sukar henti merokok, budaya mula pengaruhi pelajar sekolah

KOTA BHARU: Lebih lima juta perokok tegar di negara ini, termasuk mereka yang merokok sejak bangku sekolah membelanjakan kira-kira RM15 juta sehari untuk membeli bahan itu bagi melepaskan ketagihan.
Perangkaan itu didedahkan Pakar Perubatan Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Prof Zulkfli Ahmad, menerusi syarahan umum sempena pelantikannya sebagai Profesor yang menjalankan kajian berhubung Pengawalan Tembakau di Malaysia: Antara Ekonomi, Politik, Agama dan Kesihatan sejak 1986.
Bilangan perokok tegar semakin meningkat, sekali gus kempen bahaya merokok kurang berkesan. - Zulkfli Ahmad, Pakar Perubatan Pusat Pengajian Sains Perubatan USM Kubang Kerian
“Pertambahan bilangan perokok remaja dan lelaki dewasa serta wanita di seluruh negara menunjukkan budaya merokok masih sukar dibuang meskipun pelbagai kempen dilancarkan Kementerian Kesihatan dan badan bukan kerajaan (NGO).

“Jumlah perokok di negara ini juga berada pada tahap membimbangkan, malah kira-kira 10,000 kematian setahun dikesan akibat daripada tabiat merokok dicatatkan hasil kajian ini, malah ini menunjukkan sikap rakyat negara ini masih memandang remeh terhadap kesan ketagihan rokok dan kempen antimerokok dijalankan kementerian,” katanya selepas membuat syarahan umum berhubung hasil kajiannya itu, di sini, semalam.

Pada syarahan umum itu, seorang lagi pakar perubatan PPSP USM, turut dilantik sebagai Profesor yang berjaya menjalankan kajian berhubung ‘Statistik Dalam Penyelidikan Perubatan dan Sains Kesihatan: Dahulu, Kini dan Akan Datang’ iaitu Prof Syed Hatim Noor Syed Kassim Noor.

Zulkifli berkata, beliau juga terkilan apabila hasil kajiannya itu mendapati bilangan perokok tegar semakin meningkat, sekali gus kempen mengenai bahaya merokok dilihat kurang memberi kesan.
“Bilangan perokok masih gagal dikurangkan, malah lebih membimbangkan apabila budaya merokok itu mula mempengaruhi remaja yang masih bersekolah,” katanya.

Katanya, tabiat merokok itu memberi kesan buruk terhadap kesihatan, persekitaran dan memberi kesan sampingan kepada masalah ekonomi keluarga, sosial selain mengganggu perancangan masa depan remaja itu sendiri.

Beliau berkata, kajian Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati kira-kira enam juta kematian dikesan akibat rokok setahun.
Berita Harian Online | Perokok belanja RM15 juta sehari:

'via Blog this'

Pengetua potong wang RM100 kena tindakan

Oleh Azida Shaharuddin dan Norhidayah Che Din
bhnews@bharian.com.my
2011/11/21

Kementerian arah siasat sekolah langgar pekeliling

KUALA LUMPUR: Sekolah yang masih berdegil memotong wang bantuan khas RM100 yang diberikan kepada ibu bapa pelajar untuk membeli kelengkapan persekolahan bakal dikenakan tindakan tegas, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi.
Beliau berkata, pekeliling yang diedarkan kepada sekolah jelas menyatakan wang berkenaan hanya untuk meringankan beban ibu bapa menyediakan kelengkapan persekolahan anak untuk sesi persekolahan akan datang.
Oleh itu, saya minta Ketua Pengarah Pelajaran buat siasatan menyeluruh berhubung perkara ini dan ambil tindakan tegas terhadap mereka. - Dr Mohd Puad Zarkashi, Timbalan Menteri Pelajaran
“Sekolah yang gagal mematuhi arahan itu bukan saja diberi amaran, malah tindakan tegas akan diambil terhadap guru besar dan pengetua sekolah terbabit.
“Saya minta Ketua Pengarah Pelajaran buat siasatan menyeluruh berhubung perkara ini dan ambil tindakan tegas terhadap mereka.

“Ketua Pengarah Pelajaran juga diminta memberi arahan lebih jelas kepada pihak sekolah melalui jabatan dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) supaya tidak lagi timbul kekeliruan atau salah faham sekali gus menjaga kepentingan pelajar,” katanya, semalam.

Berita Harian semalam melaporkan bapa seorang pelajar Azman Salleh, 38, hanya menerima RM56 kerana pengurusan sekolah memotong RM44 dengan alasan untuk melunaskan hutang buku rampaian.
Puad berkata tindakan seumpama ini tidak wajar dan bukan cara terbaik meminta pelajar menyelesaikan sebarang bayaran tertunggak.

Di JOHOR BAHRU: Pengurusan sekolah seluruh negeri itu diberi amaran supaya memberikan wang bantuan persekolahan RM100 oleh kerajaan kepada ibu bapa pelajar dan jika masih ada hutang tertentu, ia perlu dikutip mengikut tatacara kewangan ditetapkan dan bukan melalui pemotongan bantuan wang itu.

Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor A Ghani, berkata peringatan dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini sudah jelas dan tidak sepatutnya timbul masalah berkaitan pemberian wang bantuan itu membabitkan oleh ibu bapa dan pengurusan sekolah.

Beliau berkata, Jabatan Pelajaran Negeri juga sudah memberikan taklimat kepada pihak berkaitan termasuk Pejabat Pelajaran Daerah, guru besar dan pengetua sekolah mengenai penyaluran wang bantuan terbabit kepada ibu bapa, sebelum dilaksanakan pada 14 November lalu.

“Tatacara pembahagian wang bantuan persekolahan RM100 ini sudah dikeluarkan dan pihak sekolah perlu ikut arahan dikeluarkan kementerian.

“Jika ada hutang, sekolah perlu ikut tatacara kewangan iaitu sekiranya ibu bapa berhutang, pengurusan (sekolah) perlu menulis surat rasmi kepada mereka dan memohon pembayaran hutang. Bukan memotong bantuan RM100 ini,” katanya ketika dihubungi, semalam .
Berita Harian Online | Pengetua potong wang RM100 kena tindakan:

'via Blog this'

Thaksin nafi diberi layanan istimewa

BANGKOK: Bekas Perdana Menteri Thailand yang tinggal dalam buangan, Thaksin Shinawatra, semalam menolak cadangan beliau akan mendapat layanan khas daripada sekutu kerajaan pimpinan adiknya, selepas namanya disebut menerima pengampunan.

Thaksin tinggal di luar negara untuk mengelak daripada dikenakan hukuman penjara dua tahun atas tuduhan rasuah.
Satu mesyuarat Kabinet Thailand minggu ini dilaporkan menderaf satu pengampunan diraja yang mungkin membenarkannya pulang tanpa menjalani hukuman, mencetuskan kemarahan pihak menentang.
Dalam sepucuk surat kepada penyokongnya menerusi emel peguamnya, Noppadon Pattama, Thaksin bercakap mengenai khabar angin namanya akan dimasukkan dalam senarai mereka dicadangkan menerima pengampunan diraja bulan depan.

“Saya percaya dengan prinsip bahawa kerajaan tidak akan lakukan apa-apa yang akan memberi manfaat kepada saya atau mana-mana individu secara khusus,” kata bekas pemimpin berusia 62 tahun dalam sepucuk surat dari Dubai.

Thaksin, disingkir dalam satu rampasan kuasa tentera 2006, berkata sebarang isu diambil kini perlu membawa penyatuan nasional kepada negara dan mengatasi krisis banjir terkini Thailand mengorbankan lebih 600 orang.

Laporan pengampunan itu muncul pada masa rapuh buat Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra, yang juga adik perempuan Thaksin dan dianggap proksi politiknya, ketika beliau berdepan kritikan menguruskan banjir.
Pengampunan diraja diberi setiap tahun pada ulang tahun Raja Bhumibol Adulyadej, 5 Disember.

Pengampunan tahun ini perlu diluluskan raja akan meliputi ‘pesalah sekurang-kurangnya berusia 60 tahun dan dijatuhi hukuman penjara bawah tiga tahun,’ kata akhbar berbahasa Inggeris Bangkok Post, Rabu lalu. – AFP
Berita Harian Online | Thaksin nafi diberi layanan istimewa:

'via Blog this'