Monday, July 27, 2015

Rusia dijangka veto resolusi Malaysia


GAMBAR FAIL bertarikh 17 Julai 2014 menunjukkan seorang anggota pemisah pro-Rusia berdiri di atas serpihan pesawat MH 17 di wilayah Donetsk, Ukraine. - REUTERS


WASHINGTON – Satu resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi mendakwa pihak bertanggungjawab menembak jatuh Penerbangan Malaysia MH17 di timur Ukraine dipercayai akan disekat oleh Rusia menggunakan kuasa vetonya, ujar beberapa diplomat Barat kelmarin.
Malaysia, Belanda, Australia, Ukraine dan Belgium sebelum ini meminta sebuah tribunal antarabangsa menyiasat nahas pesawat jenis Boeing 777-200 itu yang mengorbankan 298 orang pada Julai tahun lepas.
Malaysia sudah mengagihkan draf resolusi itu dan meminta supaya proses pengundian dibuat pada Rabu ini, ujar diplomat-diplomat berkenaan.
Resolusi tersebut memerlukan semua negara berkerjsama dengan tribunal khas tersebut atau berdepan sekatan.
Namun, Rusia tetap membangkang keras isu tersebut dan berkemungkinan besar akan menggunakan kuasa veto untuk menghalang pengundian tersebut, kata seorang diplomat daripada Majlis Keselamatan.
Rusia membantah penubuhan tribunal tersebut dan sebaliknya meminta siasatan tragedi MH17 yang sedang berjalan disiapkan dengan keputusannya dijangka diumumkan pada Oktober depan.
Rusia juga telah merangka satu resolusi alternatif yang tidak melibatkan tribunal tetapi meminta satu siasatan antarabangsa menyeluruh dilakukan berhubung nahas MH17. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0726&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3h4FQmDEl 
Hakcipta terpelihara