Poster yang digunakan dalam kempen kerajaan Perancis dalam menentang keganasan di negara itu. – AGENSI
Portal berita Mail Online melaporkan kerajaan mendakwa individu yang mungkin berminat terhadap aktiviti keganasan menunjukkan beberapa perubahan seperti mula hilang minat kepada sukan dan memutuskan hubungan dengan ahli keluarga selain tabiat pemakanan mereka berubah.
Perubahan cara pemakaian pakaian lebih Islamik, berhenti ke sekolah atau kerja selain tidak menonton televisyen juga merupakan tanda-tanda ke arah berminat kepada aktiviti keganasan.
Poster itu dilancarkan sebagai sebahagian daripada kempen menentang keganasan bernilai 320 juta pound (RM1.7 bilion) ekoran serangan terhadap ibu pejabat akhbar mingguan, Charlie Hebdo pada awal bulan ini yang menyaksikan 17 orang terbunuh dalam tempoh tiga hari.
Bagaimanapun, pemaparan poster itu menyaksikan orang ramai mengejek beberapa cadangan pada poster itu yang dibuat bagi menghentikan keganasan.
Dalam jaringan sosial, Twitter, seorang pengguna menulis; `Kerajaan meminta anda supaya berhati-hati dengan mereka yang tidak makan baguette.
Sseorang lagi pengguna berkata; “Ibu bapa Perancis, jika anak-anak anda berhenti makan baguette, mereka secara asasnya sedang menunjuk minat ke arah keganasan.
Poster itu mempunyai secara keseluruhannya sembilan gambar dengan simbol baguette yang diletakkan gambar pangkah bertulis: 'Mereka sedang mengubah tabiat pemakanan mereka’.
Malah, terdapat juga simbol pangkah pada gambar perenang yang diletakkan dengan keterangan: 'Mereka tidak lagi bersukan’.
Selain itu, poster itu turut tertera nombor telefon yang membolehkan orang ramai memaklumkan individu yang meragukan kepada pihak berkuasa.