Friday, August 14, 2015

Puting kosong dodoi bayi tidur

Alor Gajah: “Mungkin dia faham keadaan kami yang kesempitan wang kerana walaupun diberikan puting kosong, dia terus diam dan tidur,” kata Nurisah Iesah, 27, ibu kepada bayi jantung berlubang, Nur Insyirah Ardini Wan Md Azizi, tujuh bulan.
Doktor yang merawat Nur Insyirah Ardini turut mengesahkan anak bongsu daripada empat beradik itu mempunyai beberapa lagi masalah kesihatan lain iaitu kesukaran menelan makanan, kepala membesar dan saluran pernafasan sempit, selain mempunyai dua saluran dubur menjadikan bayi tujuh bulan itu sebagai orang kurang upaya.
Nurisah berkata, paling menyedihkan apabila dia terpaksa menyusukan bayinya menggunakan tiub khas kerana Nur Insyirah Ardini akan tersedak jika diberi minum menggunakan botol seperti bayi normal lain.
“Jika diberikan susu menggunakan botol, Nur Insyirah Ardini kerap tersedak menyebabkan air susu keluar semula melalui mulut serta hidung dan saya terpaksa menggunakan tiub khas dibekalkan pihak hospital.
“Saya akan berikan susu menggunakan tiub kepada Nur Insyirah Ardini setiap tiga jam sekali, tetapi kerana kesempitan wang, saya hanya mampu memberikan puting kosong sebelum mendodoi anak supaya tidur,” katanya di rumahnya di Taman Sri Siantan, Durian Tunggal, di sini, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 13 Ogos 2015 @ 9:16 AM


NURISAH bersama bayinya yang menghidap jantung berlubang dan penyakit kronik lain.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/70073#sthash.28lmwK66.dpuf

Zeti bertugas sehingga perkhidmatan berakhir


ZETI (dua dari kanan) bersama Timbalan Gabenor BNM, Datuk Muhammad Ibrahim (kiri) dan Datuk Nor Shamsiah Mohd. Yunus (kanan) ketika mengadakan sidang akhbar mengenai prestasi ekonomi negara di BNM, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR –Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz semalam mengesahkan beliau akan terus berkhidmat sehingga tempoh perkhidmatan tamat pada 30 April tahun depan.
Zeti, 68, berkata, beliau tidak mengalami masalah jantung dan mempunyai arteri yang sangat bersih seperti dimaklumkan oleh doktornya selepas menjalani pemeriksaan kesihatan.
Beliau menyatakan demikian ketika mengadakan sidang akhbar mengenai pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia di BNM semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0814&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3ijmqVVcB 
Hakcipta terpelihara