Wednesday, January 19, 2011

Wang siling RM74,000 bertaburan di lebuh raya
2011/01/19

  PEKERJA Propel menyodok duit syiling yang bertaburan  selepas kereta pacuan empat   yang membawanya   terbalik.
PEKERJA Propel menyodok duit syiling yang bertaburan selepas kereta pacuan empat yang membawanya terbalik.
REMBAU: Sebahagian daripada RM74,000 wang syiling bertaburan di tengah lebuh raya selepas sebuah pacuan empat roda yang mengisi wang itu dalam sebuah tong besar terbalik di Kilometer 244 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) di sini, semalam. 

Dalam kejadian jam 3 petang itu, sebuah Toyota Hilux dipercayai milik syarikat mengedarkan wang syiling kepada premis perniagaan di Melaka, terbabas sebelum terbalik ke tepi jalan akibat dirempuh sebuah kenderaan lain.

Zaid terus terang KITA sekular


Salhan K Ahmad
Jan 19, 11
2:29pm
Ketua parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Datuk Zaid Ibrahim berkata, beliau percaya parti itu akan dapat menariksokongan masyarakat Islam dengan pendekatan sekular yang diambil parti itu.

Katanya, ini memandangkan parti itu tidak berselindung dalam menyatakan pendirian sekular dalam menangani isu-isu antara kaum dan agama.

NONE"Orang Melayu tak faham perkataan sekular, sebab itu jadi masalah. (Ada pihak) putar belit perkataan itu seolah-olah sekular itu menukar agama. Maka orang Melayu takut, orang Islam takut," katanya.

Jelasnya, perlembagaan persekutuan menetapkan Malaysia sebagai negara sekular, berbeza dengan negara seperti Iran yang dipimpin oleh ketua agama.

"Kita tak mahu negara seperti itu. Kita mahu wakil rakyat yang menentukan dasar, itu makna sekular," katanya lagi ketika ditemui wartawan selepas melancarkan parti KITA secara rasmi hari ini.
Berterus terang

Tambahnya, pendekatan yang diambil KITA juga berbeza dengan BN mahupun PAS dengan berterus terang mengenai pendirian sekular parti itu.

NONE"Masalah politiknegara kita, kita tak berterus terang dengan rakyat. BN pun kata (Malaysia) negara Islam, PAS pun kata dia (sokong negara) Islam tapi sokong perlembagaan, jadi macam mana?

"Perlembagaan kita sekular. Kalau kita sokong perlembagaan, bermaksud menyokong institusi sekular.

"Cuma, saya berterus-terang. Mereka tidak, itu saja bezanya," katanya lagi.

Tambahnya, anggota parti itu, yang dahulunya dikenali sebagai Angkatan Keadilan Insan Malaysia, tidak akan merasa "tersisih atau tersinggung" sekiranya mereka faham maksud sekularisme itu.

Zaid dalam ucapannya terdahulu berkata, isu-isu melibatkan perundangan Islam akan dapat diselesaikan sekiranya perlembagaan persekutuan dijadikan "prinsip pemandu" parti itu.

NONEKatanya, isu berkenaan termasuk masalah berkaitan rumah ibadat dan konflik bidang kuasa mahkamah sivil dan syariah.

"Islam juga akan terus dihormati sekiranya perlembagaan persekutuan dijadikan undang-undang tertinggi.

"Negara ini diasaskan sebagai negara demokrasi berperlembagaan yang sekular dengan Islam sebagai agama rasmi, maka ia harus kekal sebegitu.
Nilai kemanusiaan

"Untuk mengekalkan keharmonian dan keamanan dalam sebuah negara berbilang agama, kepercayaan agama tidak boleh menentukan dasar awam melampaui nilai-nilai kemanusian yang diterima umum.

"Jika kita memilih untuk mengabaikan prinsip ini, kita yang akan musnah," katanya lagi dalam ucapan itu.

Pemilik hotel cegah maksiat kena denda
2011/01/19

LONDON: Sepasang suami isteri pemilik hotel dikenakan denda kerana mengamalkan dasar melarang pelanggan belum berkahwin menempah bilik penginapan di situ. 

Hakim, Andrew Rutherford, berkata Peter dan Hazelmary Bull melanggar undang-undang apabila menolak tempahan pasangan ‘gay’ Martyn Hall dan Steven Preddy lewat 2008.Meskipun mereka menolak tempahan semua pasangan belum berkahwin, Rutherford memberi pampasan £1,800 (RM9,000) kepada Hall dan Preddy. – AP

Halia hutan boleh rawat kanser

SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM) menemui teknologi perubatan baru bagi merawat penyakit kanser serviks (pangkal rahim) dengan menggunakan herba semula jadi yang dikenali sebagai lempoyang atau halia hutan.
Penyelidiknya, Dr Ahmad Bustamam Abdul, berkata penemuan membuktikan bahan itu sesuai digunakan untuk merawat pesakit kanser serviks dengan selamat apabila penggunaannya hanya mematikan sel tidak normal saja.

Katanya, walaupun menggunakan dos yang tinggi ia tidak membahayakan pesakit kerana ia tidak memberi kesan kepada tisu normal manusia.

“Penggunaan Z2 ini juga mengurangkan pelbagai komplikasi yang timbul pada pesakit kanser yang menjalani rawatan kimoterapi.

“Kami menjalankan kajian ke atas manusia serta model haiwan berpenyakit kanser serviks di makmal bagi kajian aktiviti anti- kanser terutama terhadap pangkal rahim,” katanya ketika ditemui pada sidang media selepas Majlis Promosi Hasil Penyelidikan UPM, di Institut Biosains, semalam.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof Dr Mohd Saleh Jaafar dan Timbalan Pengarah Bahagian Promosi Pusat Pengurusan Penyelidikan, Prof Madya Dr Samsilah Roslan.

Dr Ahmad Bustamam berkata, menerusi penemuan teknologi bahan semulajadi itu, kos rawatan pesakit kanser ini berkurangan berbanding penggunaan ubatan berasaskan bahan bukan semula jadi termasuk yang diimport yang menelan belanja tinggi.

“Bahan ini menjalani ujian praklinikal haiwan di makmal yang membuktikan ia mampu memberi dos terapeutik tinggi yang selamat serta berupaya membunuh sel kanser sama seperti ubatan anti- kanser komersial lain. “Bahan semula jadi ini amat stabil sehingga enam bulan dalam larutan air pada suhu bilik dan mampu dikomersialkan sebagai Douches and Suppositori,” katanya yang memulakan kajian pada 2002 bersama lima penyelidik lain di universiti berkenaan.

TV3 pertahan bincang topik payu dara


KERATAN Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR - Stesen televisyen TV3 mempertahankan rasional program terbitannya, Wanita Hari Ini (WHI) menyiarkan perbincangan mengenai topik payu dara kelmarin. Alasan yang diberikan adalah perbincangan secara terbuka itu sesuai dengan peredaran masa.
Ketua Pegawai Operasi, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar berkata, pihak TV3 tidak mempunyai niat lain selain menggalakkan diskusi terbuka dan berkongsi pengalaman berhubung topik tersebut.
"Isu itu ada unsur pengajaran ataupun input tambahan yang bersesuaian dengan peredaran masa seperti topik yang dibincangkan dalam WHI tersebut," katanya dalam satu kenyataan kepada Kosmo! semalam.
Kosmo! dalam laporan muka depan semalam melaporkan segmen bual bicara WHI itu mencetuskan rasa kurang senang penonton kerana ia secara terbuka membincangkan isu pembedahan membesarkan payu dara.
Siaran itu mengundang teguran pelbagai pihak termasuk tokoh-tokoh agama yang berpendirian topik itu tidak sesuai dibincangkan secara terbuka kerana ia adalah rahsia wanita.
Ada pula yang berpendapat ketiadaan pakar agama yang dijemput bagi mengulas isu tersebut menjadikan program itu seakan-akan tidak sesuai dengan budaya masyarakat Islam.
Ahmad Izham menjelaskan, ahli-ahli panel jemputan turut membicarakan impak baik dan buruk isu tersebut serta menjemput seorang doktor pakar untuk mengemukakan pendapat beliau.
"Pada masa yang sama, kami peka terhadap pandangan masyarakat di luar sana dan menghargai maklum balas penonton dan orang ramai," katanya.

Bantulah adik saya - Maryuni


BELUM SEMBUH. Muhamad Hairuman menahan kesakitan ketika menerima rawatan di HTAR, Klang semalam.


KLANG – Dalam keadaan sakit menahan bisa melecur akibat terkena renjatan kabel elektrik dua bulan lalu, Muhamad Hairuman Miskon, 23, hanya mampu mengalir air mata apabila doktor menasihatkan agar kedua-dua pergelangan tangannya dipotong atas faktor perubatan.
Menurut kakak Muhamad Hairuman, Maryuni Miskon, 32, doktor yang merawat adiknya memaklumkan saraf pada pergelangan tangan adiknya telah mati dan kemungkinan boleh mendatangkan mudarat pada anggota badan lain.
Justeru, doktor meminta persetujuan untuk memotong kedua-dua pergelangan tangan Muhamad Hairuman.
“Badannya melecur 35 peratus akibat kejadian tersebut dan setiap hari dia mengerang kesakitan.
“Apabila doktor meminta persetujuan untuk potong pergelangan tangannya, adik saya menangis tetapi apa daya saya kalau itu yang terbaik,” katanya.
Bagaimanapun, menurut Maryuni, mereka masih mengharapkan pandangan beberapa pihak lagi sebelum persetujuan diberi.
“Saya buntu kerana kami bukannya arif dalam bidang perubatan tetapi saya mengharapkan pandangan pihak lain sebelum membuat keputusan.

Panjangkan khidmat bas wanita


SEBAHAGIAN penumpang wanita menggunakan perkhidmatan Rapid Bas Wanita di sekitar bandar raya Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Perkhidmatan Rapid Bas Wanita yang diperkenalkan Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL) disarankan disambung hingga ke malam bagi menjamin keselamatan wanita yang pulang pada waktu tersebut.
Sejak diperkenalkan pada bulan lepas sebagai tempoh percubaan, Rapid Bas Wanita akan bertukar menjadi bas RapidKL biasa dan boleh dinaiki oleh semua penumpang apabila tempoh perkhidmatannya tamat dari pukul 6.45 pagi hingga 7.30 pagi dan 6 petang hingga 6.45 petang.
Seorang promoter di sebuah pusat beli-belah, Siti Zulaikah Ismail, 21, berkata, dia yang bekerja sehingga pukul 10 malam berasa takut dan tidak selamat untuk menaiki bas pada waktu tersebut.
“Masa perkhidmatan bas wanita yang ada terlalu pendek iaitu hanya di sebelah pagi dan petang sedangkan saya pulang bekerja pada pukul 10 malam.

Bilangan pesakit mental meningkatBILANGAN pesakit mental seperti dua beradik ini, Mohd. Mozamri Dasan (kiri) dan Tarmizi semakin meningkat ekoran tekanan hidup zaman moden.- Gambar hiasan


PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan bimbang tentang peningkatan masalah kesihatan mental di kalangan rakyat negara ini dengan bilangan pesakit yang menerima rawatan di hospital kerajaan sepanjang tahun lalu meningkat 15.6 peratus atau sebanyak 400,227 orang.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, angka itu mencatat peningkatan 15.6 peratus berbanding tahun 2009.
"Menjelang tahun 2020, salah satu daripada gangguan mental iaitu kemurungan dijangka menduduki tempat kedua dari segi beban penyakit selepas penyakit jantung," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental di sini semalam.
Beliau berkata, untuk membendung gejala ini di peringkat usia muda, pihaknya akan memfokuskan kepada aktiviti mempromosi minda sihat dan pencegahan penyakit mental termasuk pelaksanaan Program Menangani Stres di sekolah sepanjang tahun ini.

Nak seribu daya, tak nak seribu dalih

'Jangan debat, nanti demam'

Najib Tun Razak beramah mesra dengan warga Felda Tenang dalam lawatan sehari di Labis Segamat, Johor semalam.


LABIS 18 Jan. - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu mendesaknya untuk berdebat kerana beliau mempunyai pelbagai maklumat yang boleh menyebabkan ketua pembangkang itu 'demam' jika dibongkarkan ketika berdebat.
Perdana Menteri berkata, beliau tidak gentar berdebat dengan Anwar tetapi menyifatkan tindakan berkenaan hanya membuang masa kerana pembohongan ketua pembangkang itu dan kegagalannya menunaikan janji.
"Sudah cukuplah pembohongan, janji banyak tak boleh buat, ini nak debat dengan saya pula, buang masa. Saya boleh debat dengan dia, saya tak takut, saya dengan menteri saya tahu segala maklumat.
"Jangan cuba nak cabar saya, kalau saya dedahkan segala-galanya, ada orang yang demam nanti," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Jamuan Tengah Hari Bersama Rakyat dan merasmikan Dewan Semai Bakti serta Gelanggang Futsal di Padang Awam Felda Tenang, di sini hari ini.
Turut hadir Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman dan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Samad. Majlis itu dihadiri lebih 2,000 orang dan hadirin dihidangkan dengan nasi ambeng, makanan tradisi masyarakat Jawa.
Perdana Menteri menambah, 'Pelan 100 Hari' pembangkang juga merupakan perancangan yang songsang dan tidak betul dan diperkenalkan semata-mata untuk menarik sokongan rakyat.
"Saya tengok pelan itu hanya nak belanja sahaja. Ia tak ambil kira dari mana punca pendapatan. Kalau kita tak ada punca pendapatan, macam mana kita nak cari dana untuk belanja. Saya berharap rakyat jangan terpedaya dengan janji pembangkang ini," katanya.
Tambah beliau, Anwar sepatutnya membereskan janji seperti menubuhkan kerajaan baru 16 September dan masalah 'peribadinya' ekoran kes liwat yang dihadapinya daripada asyik mencabar dirinya berdebat mengenai 'Pelan 100 Hari' pembangkang.
"Nak tubuh kerajaan pada 16 September, tak tubuh lagi. Ini dah 2011. Kita tunggu sehari demi sehari tak jadi, dia kata 30 anggota Parlimen dari Barisan Nasional nak seberang masuk pembangkang. Kita tengok-tengok, belek-belek mana dia 30, rupanya lima anggota Parlimen dia (pembangkang) yang keluar jadi anggota Bebas.
"Tak payahlah debat, banyak hal lagi tak selesai. Bukan kerajaan yang bawa dia ke mahkamah, yang buat laporan polis ni Saiful (bekas pembantu peribadi Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan)," katanya.
Dalam pada itu, Najib berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini semakin bercelaru kerana semakin ramai pemimpinnya keluar parti.
Menurutnya, belum pernah terjadi parti politik seperti PKR yang pemimpinnya daripada Timbalan Presiden, Naib Presiden, Setiausaha dan hingga ke peringkat bawahan keluar parti.
Beliau berkata, bekas pemimpin tersebut semuanya menyatakan hilang kepercayaan terhadap PKR yang semakin goyah.
Sementara itu, beliau menegaskan, Felda yang diwujudkan lebih 50 tahun lalu kini berjaya membawa perubahan besar kepada golongan peneroka dan ahli keluarga mereka termasuk generasi kedua dan ketiga.
Malah, menurut Perdana Menteri, Felda kini bukan lagi jaguh kampung, tetapi berjaya mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.
"Kini Felda sudah berjaya membuat pelaburan di Amerika Syarikat dan Kanada. Felda kini bukan lagi jaguh kampung tetapi sudah menjadi pemain di peringkat global. Malah banyak negara kini mencontohi Felda.
"Ada beberapa negara di Afrika seperti Sierra Leone dan beberapa negara lain turut menjadikan Felda contoh kerana mereka yakin Felda berjaya mengubah nasib rakyat. Ini bukan kita yang cakap, tetapi orang luar yang cakap," katanya.
Terdahulu, semasa berucap pada Majlis Ramah Mesra dengan penduduk di Sekolah Kebangsaan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (LKTP) Felda Chemplak, Najib mendedahkan, beliau pernah berhasrat melepaskan jawatan sebagai menteri yang bertanggungjawab menjaga hal ehwal Felda ketika baru menjadi Perdana Menteri.
Bagaimanapun, niat tersebut terpaksa dilupakan kerana masyarakat Felda mendesaknya untuk tidak melepaskan jawatan itu.
"Saya jadi menteri yang jaga Felda sejak 2004 yang dilantik oleh Tun Abdullah (Ahmad Badawi) sampai sekarang.
''Pada peringkat awal jadi Perdana Menteri saya nak lepaskan jawatan menteri yang jaga Felda tapi tak jadi setelah didesak masyarakat Felda," katanya yang disambut tepuk gemuruh kira-kira 10,000 masyarakat Felda.
Beliau berkata, walaupun keadaan para peneroka mengecapi hidup yang lebih baik tetapi mereka tetap tidak melupakan jasa Felda.
Pada majlis itu, Najib turut melancarkan tapak lot rumah generasi kedua Felda Chemplak yang berdekatan sekolah tersebut.

Sindiket jual bayi dilumpuh dengan dua bayi diselamatkan

BAKAL DIJUAL: Seorang bayi sedang menunggu masa untuk dijual, lengkap dengan dokumen kelahirannya yang disediakan oleh sebuah sindiket penjualan bayi yang dileburkan polis baru-baru ini. -- Foto BERITA HARIAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR: Polis Bukit Aman telah melumpuhkan satu sindiket menjual bayi selepas menyerbu sebuah klinik di Selayang dan sebuah rumah di Subang Jaya serta menyelamatkan dua bayi berusia tiga dan empat hari.
Dalam serbuan pertama di klinik berkenaan pada 3 petang Sabtu lalu, polis telah menahan empat wanita - dua rakyat tempatan dan dua warga asing - termasuk dalangnya, serta merampas berpuluh sijil kelahiran yang sudah diisi dan kosong, lapor akhbar Berita Harian Malaysia (BHM), semalam.Dalam serbuan kedua di sebuah rumah di Subang Jaya pada 10 malam hari yang sama, polis menahan dua wanita hamil - kededuanya warga Myanmar berusia 20-an tahun - yang dipercayai disimpan di situ sehingga mereka melahirkan bayi, serta seorang warga India yang baru melahirkan anak.Selain tempat tinggal, makan dan minum wanita hamil itu juga dipercayai dijaga sindiket berkenaan bagi memastikan kandungannya sihat dan bayi dilahirkan bergred tinggi untuk dijual pada harga yang tinggi, tambah akhbar itu.Seorang sumber polis berkata serbuan-serbuan itu dilakukan selepas sebulan menjalankan siasatan dan risikan.Difahamkan setakat ini sindiket itu sudah menjalankan urus niaga melibatkan sekurang-kurangnya 15 bayi dengan setiap seorang dijual pada harga antara RM7,000 ($2,956) dengan RM15,000.Nilai bayi tersebut ditentukan oleh warna kulit, jantina dan dokumen kelahiran yang disediakan, lapor BHM.Menurut sumber itu, polis sedang menjejaki seorang pegawai kanan sebuah jabatan kerajaan yang disyaki menjadi orang dalam bagi menguruskan dokumen kelahiran bayi-bayi yang hendak dijual itu.'Bukit Aman juga sedang menyiasat dakwaan adanya bayi yang sudah dijual di Singapura dan bekerjasama dengan polis republik berkenaan.'Kami syak kumpulan ini juga ada hubungan dengan sindiket penjualan bayi yang dibongkar di Sarawak tahun lalu,' kata sumber tersebut.Pada 12 Julai lalu, polis Sarawak berjaya menyelamatkan seorang bayi perempuan berusia 23 hari yang cuba dijual seorang wanita warga Indonesia pada harga RM10,000 kepada seorang anggota polis yang menyamar sebagai sepasang suami isteri di Kuching.

Bantu siasat Khir: S'gor dedah projek RM273 jutaBeberapa syarikat milik seorang tertuduh dalam kes melibatkan tuduhan rasuah ke atas bekas menteri besar Dr Mohd Khir Toyo didakwa telah menerima projek berjumlah lebih RM273 juta dalam tempoh pentadbiran BN di Selangor.

Pendedahan mengejutkan itu juga melibatkan lima kontrak yang didakwa telah diberikan secara rundingan terus kepada syarikat-syarikat milik Shamsudin Hayroni.

Pendedahan itu dibuat hari ini oleh setiausaha politik menteri besar Selangor Faekah Husin melalui satu kenyataan.
Projek rundingan terus
Menurut Faekah lagi, projek berkenaan termasuk lima projek yang diberikan secara rundingan terus kepada syarikat Majulia Sdn Bhd.

Ia antara lainnya melibatkan satu pembinaan fasa pertama bagi kuarters kakitangan kerajaan dengan nilai lebih RM22.8 juta, serta pembinaan fasa keduanya dengan nilai RM61 juta.

Projek yang didedahkan itu turut melibatkan pembinaan bangunan sebuah perpustakaan, bernilai lebih RM71 juta, manakala satu projek lagi melibatkan pembinaan sebatang jalan di Sepang yang bernilai lebih RM73.7 juta.

Faekah juga berkata, satu lagi projek melibatkan sebuah stadium terbuka, pencawang elektrik, dua kebuk dan unit loji kumbahan di atas satu tapak kompleks sukan di Dengkil, bernilai hampir RM15 juta.
Bantu siasatan
Faekah berkata, pendedahan itu adalah ekoran tindakan majlis mesyuarat kerajaan negeri pada 16 Disember lalu yang memutuskan untuk mendedahkan butiran mengenai projek berkenaan.
Ia antara lainnya bertujuan untuk memastikan kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat itu tidak dikaitkan dalam perbicaraan kes Dr Khir dan Shamsuddin Hayroni, kata Faekah lagi.
"Ini juga sejajar dengan prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban pentadbiran yang didukung oleh Pakatan Rakyat yang sama sekali menolak sebarang penyelewengan dan salah guna kuasa di kalangan pemimpin dan ahli politik demi kepentingan peribadi.
"Kerajaan negeri berpendapat maklumat yang diberikan ini dapat membantu pihak berkuasa menjalankan siasatan," kenyataan itu dipetik.
[Baca berita penuh]Bantu siasat Khir: S'gor dedah projek RM273 juta - Malaysiakini

Ibu tunggal rayu bantuan anak penyakit tulang reput


NORSHILA Abdul Rahman menunjukkan borang permohonan bantuan bulanan JKM kepada anaknya, Norain Akmar Jamaludin di rumah mereka di Taman Kelemak Perdana Paya, Datuk Alor Gajah, Melaka, kelmarin.


ALOR GAJAH 18 Jan. - Seorang ibu tunggal bertekad untuk tabah meneruskan kehidupan biarpun dalam serba kekurangan demi membesarkan lima anaknya termasuk seorang anak gadis yang menghidap penyakit tulang rapuh (SLE).
Norshila Abdul Rahman, 45, yang kini hidup berseorangan setelah berpisah dengan bekas suami sejak empat bulan lalu terpaksa hidup berdikari bekerja sebagai pembantu tukang masak dengan pendapatan RM560 sebulan.
Melalui pendapatan yang tidak seberapa itu, Norshila perlu menguruskan perbelanjaan tiga anaknya yang masih bersekolah termasuk kos rawatan bulanan Norain Akma Jamaludin, 17, yang menderita penyakit SLE sejak berusia 14 tahun.
Ketika ditemui Utusan Malaysia di rumahnya di Taman Kelemak Perdana, Paya Datuk di sini baru-baru ini, Norshila berkata, pendapatannya ketika ini tidak cukup bagi menampung perbelanjaan persekolahan anak-anaknya termasuk seorang yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini.
''Duit tambang bas untuk membawa Norain mendapatkan rawatan perubatan di Hospital Melaka setiap minggu juga tidak cukup, itu belum ditambah dengan kos ubat dan perbelanjaan lain," katanya.
Namun, katanya, mujurlah bekas suami ada membantu dalam memberi wang perbelanjaan persekolahan tiga anaknya.
Menurut Norshila, dua anaknya kini yang berusia 21 dan 18 tahun sedang berusaha mencari pekerjaan bagi membantu meringankan kesempitan hidup keluarga mereka.
''Saya bimbang dengan keadaan kesihatan Norain yang kerap tidak sihat sejak kebelakangan ini sehingga menjejaskan pencapaian akademiknya.
''Namun saya bangga dengan anak saya itu kerana biarpun sering tidak sihat dan tidak cukup wang belanja sekolah, Norain tetap bersemangat untuk meneruskan persekolahan seterusnya menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akhir tahun ini," katanya.
Menurut Norshila, dia amat mengharapkan tiga anaknya itu diberi bantuan biasiswa pendidikan bagi menampung keperluan sekolah mereka yang ketika ini tidak mencukupi khususnya kepada Norain dan Aidil Ashraf, 12.
''Pendapatan sekarang tidak cukup untuk menyediakan kelengkapan sekolah anak-anak, ia belum ditambah lagi dengan keperluan belanja harian di rumah," katanya.
Menurutnya, dia berharap agar kesempitan hidup yang dialaminya itu mendapat perhatian dan pembelaan sewajarnya daripada agensi kerajaan berkaitan terutama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Alor Gajah memandangkan dia mempunyai seorang anak penyakit SLE selain statusnya sebagai ibu tunggal.
Norshila juga berharap orang ramai yang bersimpati dengan nasib dia sekeluarga agar dapat menghulur bantuan menerusi alamatnya di TKP 12, No. 1978, Taman Kelemak Perdana, Paya Datuk, Alor Gajah atau hubungi 012-9034241 atau menghulurkan sumbangan ke akaun Bank Simpanan Nasional 04102-29-00004011-3.

Polis ambil keterangan Ku Li hari ini


KOTA BHARU 18 Jan. - Polis negeri akan mengambil keterangan daripada Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (gambar) berhubung kenyataannya mempersoalkan pelantikan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V sebelum ini.
Menurut sumber, polis dijangka mengambil keterangan tersebut di pejabat Ketua UMNO Gua Musang itu di Kuala Lumpur kira-kira pukul 4 petang esok.
''Keterangan itu dijangka diambil oleh seorang pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Bagaimanapun sumber itu mempertikaikan tindakan polis tersebut yang disifatkan double standard apabila pada masa yang sama tidak mengambil keterangan daripada orang tertentu yang secara terang-terang menyentuh hal berkaitan istana Kelantan dan Sultan Ismail Petra.
"Banyak fitnah dan dakwaan terhadap Sultan Ismail tidak diambil tindakan biarpun laporan telah dibuat. Tetapi mengapa polis ambil tindakan terhadap Tengku Razaleigh yang merupakan keluarga terdekat apabila beliau bercakap sesuatu yang benar mengenai Perlembagaan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri berhubung pelantikan dan pemecatan sultan," katanya.
Kemelut yang melanda Istana Kelantan sebelum ini menyaksikan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V menarik balik pingat dan darjah kebesaran termasuk Darjah Kerabat (DK) yang dikurniakan kepada tokoh politik negara itu pada Disember lalu. Darjah Kerabat dikategorikan sebagai pingat tertinggi istana dan dikhaskan kepada keluarga diraja.
Pengumuman penarikan balik darjah kebesaran tersebut yang berkuat kuasa 2 Disember lalu diumumkan oleh Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mohd. Aiseri Alias.
Tengku Razaleigh dalam reaksinya menyifatkan tindakan Sultan Muhammad V menarik darjah kebesaran yang dikurniakan oleh Sultan Kelantan terdahulu, tidak mendatangkan sebarang masalah kepadanya.
Malah beliau menganggap apa yang berlaku itu bukan sesuatu yang penting kerana baginya melakukan perbuatan baik selagi hayat masih ada melebihi segala-galanya.
Dalam reaksinya itu juga, Tengku Razaleigh menegaskan, Sultan Ismail Petra merupakan Sultan Kelantan yang sah dan walaupun gering, masih mempunyai keupayaan menjalankan tugas-tugas sebagai sultan.
Beliau turut menegaskan, berdasarkan pemahamannya terhadap perlembagaan sedia ada, pelantikan sultan baru hendaklah disebabkan tiga perkara iaitu sultan terdahulu mangkat, berhenti menjadi sultan atau meninggalkan negeri lebih 12 bulan tanpa sebab.