Saturday, November 26, 2011

Polis batal permit ceramah PKR adalah dakwaan tidak benar


Oleh : NORSHIKIN MOHD SALLEH
Tarikh : November 26, 2011

JOHOR BAHRU - Dakwaan polis membatalkan semua permit untuk ceramah PKR yang dijadualkan serentak dengan kongres kebangsaan parti itu di sini, tidak benar.

Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata dakwaan tersebut tidak berasas memandangkan tiada kelulusan permit bagi ceramah pernah dikeluarkan sebelum berlangsungnya kongres itu disini.
"Perkara ini tidak benar, masakan polis pernah meluluskan permit dan kemudiannya bertindak menarik balik permit itu.
"Polis hanya menolak dulu daripada permohonan permit yang dimohon, iaitu selepas mengkaji aspek keselamatan dan kententeraman awam, maka dakwaan polis tidak meluluskan sebarang permit adalah tidak benar," katanya pada Malam Mesra Polis Kontinjen Johor bersama media, disini, kelmarin.
Kelmarin, Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali mendakwa ceramah umum yang diaturkan di 14 cabang sekitar negeri ini sempena Kongres Nasional Tahunan Keadilan Kali Ke- 8 dihalang pihak berkuasa dengan mendakwa, terdapat campur tangan daripada pemimpin utama negeri ini yang mengarahkan pegawai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bekerjasama dengan pihak polis bagi menghalang ceramah umum mereka.
Dakwanya, kira-kira 15 hingga 20 ceramah pada setiap malam di 14 cabang sekitar negeri ini tetapi dihalang dan bendera-bendera turut dirampas.
Mohd Mokhtar berkata, polis telah meluluskan 9 permit ceramah PKR dan menolak dua permohonan iaitu di Simpang Renggam dan Bendahara, Johor Bahru yang dijadualkan diadakan malam ini ( semalam).
Sebanyak 12 ceramah disusun oleh PKR sempena kongres kebangsaan parti itu yang dimuat turun dalam laman web Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijadual dari 24 November hingga hari ini.
Antara lokasi, Pasir Gudang; Saleng, Kulai,;Tmn. Daya, Tebrau,; Gelang Patah,; Ulu Tiram ;Kg. Bendahara ; Kg. Air Manis; Kg. Melayu Majidi, Johor Bahru; Pontian; Kulaijaya; Layang-layang,Simpang Rengam; dan Markas Pas, Air Hitam.
Polis batal permit ceramah PKR adalah dakwaan tidak benar - Johor - Sinar Harian:

'via Blog this'

Mohon halang akta perhimpunan aman


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 26, 2011
Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR - Pas akan memohon perintah larangan mahkamah bagi menghalang Rang Undang-undang Per­him­punan Aman 2011 dibacakan di Dewan Rakyat.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, Pas menolak rang undang-undang berkenaan kerana dilihat menyekat kebebasan bersuara dan menghina Perlembagaan Malaysia.

“Akta baru yang memerlukan notis sehingga sebulan untuk berhimpun dan sekatan yang dikenakan dilihat tidak kena bagi membawa Malaysia ke arah negara ber­­­­demokrasi.

“Pindaan akta ini seolah-olah menghina rakyat. Malaysia sepatutnya bergerak ke arah demokratik tetapi lebih bersifat diktator dengan memperkenalkan akta baru tersebut membuatkan kami menolak terus akta ini,” katanya.

Dalam pada itu, Peguam Pas, Mohamed Hanipa Maidin berkata, mereka akan kemukakan notis tuntutan bagi memohon mahkamah mengeluarkan perintah larangan selewat-lewatnya minggu depan bagi menyekat rang undang-undang diteruskan.

“Kita tidak akan tunggu rang undang-undang ini diluluskan menjadi undang-undang, baru kita hendak cabar.

“Tindakan tersebut berasas kerana kerajaan tidak mempunyai kuasa menggubal rang undang-undang mengikut acuan mereka sendiri,” katanya.

Dalam pada itu Pengarah Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham), Ahmad Zamri Asa’ad Khuzami berkata, rang undang-undang tersebut bukan sahaja menyekat perhimpunan aman tetapi melarang terus rakyat daripada berhimpun.

Mohon halang akta perhimpunan aman - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Roller coaster RM5j tersadai dua tahunBEGINILAH keadaan roller coaster yang telah siap dibina sejak dua tahun lalu tetapi masih belum beroperasi berhampiran Sungai Melaka semalam.


MELAKA – Entah di mana silapnya, kemudahan roller coaster berhampiran Sungai Melaka di sini yang telah siap dibina kira-kira dua tahun lalu masih belum beroperasi.

Ia menimbulkan tanda tanya dalam kalangan orang ramai sama ada pembinaan trek roller coaster sepanjang 335.5 meter berkenaan akan diteruskan atau terbengkalai begitu sahaja.

Tinjauan Kosmo! juga mendapati sebahagian trek roller coaster berkenaan sudah berkarat manakala gerabaknya terbiar dan dipenuhi habuk.

Difahamkan kemudahan tersebut dibina dengan kos kira-kira RM5 juta.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'