Friday, March 20, 2015

Hina Hudud: Aisyah Tajuddin Terima Ugutan Bunuh Dan Mufti Saran Beliau BertaubatMenjadi viral di laman-laman sosial semalam kisah seorang wanita yang bernama Aisyah Tajuddin yang dikatakan telah menghina hukum hudud yang bakal dilaksanakan di Negeri Kelantan.

Hari ini, pihak BFM telah tampil menjawab perkara ini dan memohon maaf dengan video yang dihasilkan mereka itu yang dikatakan telah disalah tafsir oleh orang ramai.

Menurut pihak BFM video tersebut dihasilkan adalah hanya sekadar satira kerana mereka menganggap hudud belum sesuai dilaksanakan di Negeri Kelantan kerana keadaan ekonomi semasa dan negeri tersebut baru sahaja ditimpa musibah banjir.

Mereka yang telah menarik balik video tersebut agak kesal kerana Aisyah Tajuddin telah menerima ugutan bunuh dan rogol dari pihak tertentu.

Aisyah hanya melakonkan watak tersebut dan apa yang dicakapkan oleh beliau hanya mengikut skrip yang telah diberi oleh BFM.

Selain kenyataan dari BFM, pihak mufti Negeri Kelantan, Datuk Muhamad Shukri Muhamad, juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa tindakan Aisyah tersebut adalah keterlaluan dan dia harus bertaubat kerana boleh terpesong akidah.

Umat Islam yang mempersendakan hukum hudud sama ada secara lisan atau melalui rakaman video perlu segera bertaubat sebelum terlambat.

Katanya, mereka yang melakukan secara sedar dan bukan secara jahil boleh jejaskan akidah dan pegangan agama.

"Sebagai umat Islam, kita perlu faham hukum ini dan menunjukkan contoh yang baik kepada orang bukan Islam supaya mereka hormat dengan hukum ini.

"Sebaliknya umat Islam sendiri yang tidak faham dan menjadikan hukum ini sebagai suka-suka," katanya. - Siakapkeli.com.my

Meniru amalan biasa di India


Meniru amalan biasa di India
Ibu -bapa dan rakan-rakan di lihat memanjat dinding pusat pemeriksaan untuk memberi jawapan kepada pelajar.
BIHAR - INDIA. Menipu dalam peperiksaan adalah perkara biasa di India namun gambar terbaru yang tersebar menunjukkan amalan menipu di dalam peperiksaan dilakukan secara besar-besaran dan terang-terangan di sini.

Ramai pelajar yang menyeludup buku teks, nota ke dalam pusat pemeriksaan walaupun dikawal ketat.

Ibu -bapa dan rakan-rakan di lihat memanjat dinding pusat pemeriksaan untuk memberi jawapan kepada pelajar semasa peperiksaan sekolah menengah.

Kebanyakan insiden penipuan tahun ini dilaporkan dari daerah Saharsa, Chhapra, Vaishali dan Hajipur.

Menurut BBC, surat khabar tempatan dipenuhi dengan gambar ibu-bapa dan sanak saudara yang sedang membantu anak-anak mereka menipu walaupun terpaksa berdepan risiko.

Menurut jurugambar, Dipankar, apabila dia masuk ke dalam dewan peperiksaan dan mula mengambil gambar, pelajar tidak kelihatan bimbang sama sekali walaupun banyak laporan di akhbar-akhbar tempatan memaparkan aktiviti penipuan ini. Pihak berkuasa juga seolah-olah tidak berminat untuk mengambil apa-apa tindakan terhadap pelajar ". katanya.

Dipankar berkata,  dalam satu serbuan di salah sebuah sekolah pada hari Rabu lepas, pihak berkuasa merampas sembilan guni kertas yang mengandungi jawapan.

Hampir 20 ibu bapa telah ditahan ketika cuba untuk membantu anak-anak mereka menipu, tetapi mereka telah dilepaskan selepas diberi amaran.

Mereka yang disabitkan menipu akan dihalang daripada mengambil peperiksaan sehingga tiga tahun, dan boleh dikenakan hukuman penjara atau diperintahkan membayar denda, tetapi hukuman dalam kes-kes itu jarang dilaporkan di Bihar.

Pegawai pendidikan mengatakan mereka komited untuk mengadakan pemeriksaan yang bebas, adil dan aman.

Mereka berkata, sekurang-kurangnya 400 pelajar diusir selepas ditangkap meniru.

Namun, mereka berkata, kerajaan sahaja tidak boleh berhenti untuk membasmi aktiviti penipuan tanpa bantuan daripada pelajar dan ibu bapa.

"Apa yang boleh kerajaan lakukan untuk menghentikan penipuan jika ibu bapa dan saudara-mara tidak bersedia untuk bekerjasama?,” katanya.

Menurut Menteri Pendidikan Bihar, PK Shahi, tiada langkah yang boleh diambil jika ibu-bapa dan saudara mara tidak memberi kerjasama.

“Adakah kerajaan perlu keluarkan arahan untuk menembak mereka untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya.

Dapsy P.Pinang beku kerjasama Pemuda Pas


Dapsy P.Pinang beku kerjasama Pemuda Pas
Wei Aik (empat, kanan) bersama ahli jawatankuasa Dapsy Pulau Pinang. - Foto Sinar Harian oleh GOKINA MORGANAN
GEORGETOWN - Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) Pulau Pinang mengambil pendirian yang sama dengan DAPSY Kebangsaan untuk membekukan segala hubungan kerjasama dengan Pemuda Pas Negeri berkuasa serta-merta.

Ketuanya, Ng Wei Aik berkata, ia adalah pendekatan terbaik bagi menunjukkan sikap DAP yang tidak dapat berkompromi dengan Kerajaan Kelantan yang membentangkan Rang Undang-Undang Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) sebelum mendapat persetujuan dari PR.

"Saya bersama semua Dapsy Pulau Pinang turut disokong semua bahagian selaras dengan pendirian parti tidak dapat menyokong pelaksanaan hudud.

"Tindakan Pas Kelantan pasti akan menghakis keyakinan rakyat terhadap DAP secara khusus dan PR secara keseluruhannya,"katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Ketika ditanya bentuk pembekuan kerjasama, Weik Aik berkata, Dapsy tidak akan mengadakan apa bentuk kerjasama, menghadiri sebarang program yang diaturkan Pas dan menghadiri sebarang mesyuarat dianjurkan Pemuda Pas atau Pas Negeri.

"Kita juga tidak akan menghadiri sebarang ceramah dan yang penting  tiada sebarang gerak kerja dengan Pas.

"Jika ada kempen pilihan raya di kawasan Permatang Pauh, Dapsy masih turun berkempen dan bekerjasama dengan Angkatan Muda Keadilan  (AMK). Dapsy tidak mempunyai isu dengan AMK dan hubungan kekal seperti biasa," katanya.

Menurutnya, DAP sering dituduh memperbodohkan pengundi untuk turut memberi sokongan kepada Pas dalam PRU13.

DAP mahu PR baharu tanpa Pas?


Hudud PasIPOH - DAP Perak mencadangkan satu Kongres Nasional Khas DAP diadakan untuk mengkaji kedudukan Pas dalam perikatan pembangkang.
 
Pengerusinya, Nga Kor Ming berkata, langkah itu juga termasuk kemungkinan pembentukan PR baharu yang berpegang kepada sistem demokrasi berparlimen.
 
Cadangan itu disuarakan berikutan pembentangan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 1993 oleh kerajaan Pas di Kelantan.
 
Bagaimanapun beliau enggan menjawab ketika ditanya adakah pembentukan PR baharu itu nanti tanpa keanggotaan Pas.
 
"Itu bergantung kepada keputusan dibuat dalam kongres itu nanti sekiranya ia diadakan," katanya pada sidang media, sebentar tadi.
 
Beliau turut mengumumkan  Dapsy Perak selari dengan pendirian Dapsy Pusat untuk membekukan segala bentuk kerjasama dengan Pemuda Pas di negeri ini.
 

Hudud: Zairil takkan sokong usul PAS


MP DAP, Zairil Khir Johari menegaskan bahawa beliau tidak akan menyokong rang undang-undang persendirian dari PAS di Parlimen untuk melaksana hudud di Kelantan.

Katanya, keputusan itu berdasarkan ketetapan parti dan juga pendirian peribadinya.

"Saya tidak akan undi untuk rang undang-undang hudud. Saya terikat dengan pendirian parti saya,” katanya kepada Malaysiakini.

MP Bukit Bendera itu berkata, enakmen hudud tidak sesuai dengan masyarakat pelbagai kaum dan agama di Malaysia.

"Atas pendirian peribadi saya sekalipun, saya tidak akan mengundi enakmen syariah (dilaksanakan) di Kelantan kerana ia tidak dibangkitkan dengan betul dan tidak sesuai dengan konteks Malaysia,” katanya.

Ditanya sekiranya beliau akan merakamkan undi menentang atau berkecuali, Zairil berkata: “Ia bergantung kepada arahan dan strategi parti. Yang pasti, saya tidak akan mengundi”.

MP tersebut merupakan salah seorang daripada dua wakil Melayu DAP di Parlimen. Seorang lagi, Datuk Mohd Ariff Sabri Aziz belum dapat dihubungi buat masa ini.

[Baca berita asal]

Rafizi: Dapatkan jaminan bertulis BN sokong hudud


Ahli Parllimen Pandan, Rafizi Ramli mengajak rakyat mendesak perdana menteri dan timbalannya supaya menyatakan secara terbuka dan bertulis bahawa mereka menyokong pelaksanaan hudud di Kelantan dan akan menyokong Rang Undang-undang (RUU) Persendirian mengenainya jika dibawa ke Parlimen.
 
Katanya, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin juga perlu mengeluarkan arahan segera secara bertulis bahawa setiap ahli Parlimen dari Umno dan parti komponen BN yang beragama Islam wajib mengundi menyokong RUU itu jika dibawa ke Parlimen.

Jika komitmen tersebut tidak diperolehi, katanya, maka Umno dan BN akan terus menggunakan isu hudud itu untuk memecahkan Pakatan Rakyat .

"Jika itu berlaku, hudud tidak pun akan terlaksana dan rakyat akan terus dimangsakan akibat salah tadbir, penyelewengan dan budaya rasuah yang dibawa Umno dan BN," katanya.

Oleh itu, Rafizi yang juga setiausaha agung PKR menasihati pimpinan PAS supaya mendapat jaminan bertulis mengenai sokongan dari Umno dan parti komponen BN terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk membawanya.

"Ini adalah penting untuk memastikan tiada muslihat dan tipu daya dari Umno dan BN yang pernah memangsakan PAS dengan menendang parti itu keluar dari BN dalam tahun 1977," kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.

[Baca berita penuh/asal]

Ismail nasihat Gerakan, MCA tak masuk campur


Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menasihati MCA dan Gerakan supaya tidak mencampuri hal ehwal agama Islam susulan pindaan enakmen hudud di Kelantan, kerana ia tidak mempunyai kaitan dengan mereka.

Beliau juga tidak mahu berdebat dari segi undang-undang selepas Gerakan yang memfailkan saman pemula berhubung pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) kerana mungkin mereka ada alasan dan hujah tersendiri, lapor Utusan Malaysia hari ini.

Dalam laporan itu, Ismail Sabri yang juga menteri pertanian dan asas berkata pihaknya melihat perkara itu dari aspek moral.

"Hukum hudud ini tiada kaitan langsung dengan mereka sebab pelaksanaannya untuk orang Islam. Apa kaitan hukum hudud ini dengan mereka kerana isu tersebut tidak memberi sebarang kesan bila dilaksanakan kelak.

"Mereka harus ingat, undang-undang ini dibuat untuk orang Islam, oleh itu mengapa mereka harus campur tangan sedangkan kita tidak pernah mencampuri urusan agama mereka,” katanya seprti dilaporkan akhabar itu.

Pada Rabu, Gerakan memfailkan saman pemula mencabar pindaan enakmen hudud yang dibentangkan di DUN Kelantan kerana menganggap sebagai bercanggah dengan perlembagaan.

Sementara seorang pemimpin MCA, Gan Peng Sieu pula berkata bahawa parti itu mesti memutuskan hubungan dengan Umno jika parti itu menyokong langkah kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang hudud.

Laporan itu menyebut, Ismail menegaskan semua pihak harus menghormati perasaan orang Islam kerana majoriti menyokong rang undang-undang persendirian hudud Kelantan dilaksanakan.

"Tindakan Gerakan dan MCA yang merupakan parti komponen dalam BN adalah tidak wajar. Kalau Umno menunjukkan sokongan sepenuhnya, mereka sepatutnya perlu membawa isu ini dalam mesyuarat tertinggi dalam BN dan bukannya secara tiba-tiba membuat pendirian secara terbuka.

"Ini menunjukkan mereka langsung tidak menghormati dan cuba mencampuri hal ehwal agama Islam,” katanya mempersoalkan tindakan parti komponen itu yang menunjukkan tentangan pelaksanaan hukum hudud.

Najib kena buat kenyataan terbuka sokong hudud


Rafizi Ramli
Rafizi Ramli - Foto Sinar Harian oleh SHARIFUDIN ABDUL
SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yaasin dicabar menyatakan sokongan terbuka dan bertulis kepada pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menegaskan kedua-dua pemimpin tertinggi BN itu perlu menyokong Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) dan seterusnya mengundi Rang Undang-undang Persendirian (RUU) itu apabila dibawa ke Parlimen nanti.

“Kedua-dua pimpinan Umno ini juga perlu mengeluarkan arahan segera secara bertulis bahawa setiap ahli Parlimen dari Umno dan parti-parti komponen BN yang lain seperti PBB (Parti Pesaka Bumiputra Bersatu) iaitu parti beragama Islam.

“Mereka ini wajib mengundi menyokong RRU itu mengenai kuasa mahkamah syariah jika dibawa ke Parlimen,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Perdana Menteri akan mengeluarkan kenyataan berkenaan pendirian Putrajaya berhubung Dun Kelantan yang meluluskan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Tiong Lai pada sidang media di menara Parlimen semalam berkata, Najib dijangka akan mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu, hari ini.

Dalam pada itu, Rafizi yang juga Setiausaha Agung PKR menasihatkan pimpinan Pas supaya mendapat jaminan bertulis mengenai sokongan dari Umno dan parti-parti komponen BN yang lain terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk membawanya ke Parlimen.

“Ini adalah penting untuk memastikan tiada muslihat dan tipu daya dari Umno dan BN yang pernah memangsakan Pas dengan menendang parti itu keluar dari BN pada 1977.

“Saya khuatir Najib hingga ke akhirnya tidak akan membuat kenyataan. Malah saya juga waspada bahawa Umno dan BN tidak akan mengeluarkan sebarang arahan agar setiap ahli
Parlimen beragama Islam menyokong RUU itu jika dibawa ke Parlimen,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Rafizi juga mendakwa jika Umno dan BN terus berpeluk tubuh, mereka dikhuatiri akan menggunakan isu hudud untuk memecahbelahkan PR sekali gus mempertahankan pentadbiran mereka di Putrajaya menjelang PRU14.

“Jika itu berlaku, pelaksanaan hudud tidak pun akan terlaksana dan rakyat akan terus dimangsakan akibat salah tadbir, penyelewengan dan budaya rasuah yang dibawa Umno dan BN,” katanya lagi.

Najib fail saman fitnah isu dana 1MDB


Najib fail saman fitnah isu dana 1MDB
KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan saman fitnah terhadap Pengarah Urusan Harakah Dr Rosli Yaakob dan Ketua Pengarang Portal Harakahdaily Taufek Yahya berhubung isu dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Najib memfailkan saman itu pada Rabu lalu menerusi Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Writ saman itu diperoleh pemberita hari ini selepas peguam Fahmi Adilah yang mewakili Najib menyerahkan saman itu kepada Rosli dan Taufek di pejabat Harakah di sini.

Najib menamakan Rosli dan Taufek sebagai defendan pertama dan kedua.

Saman itu berkaitan penerbitan artikel yang ditulis Rosli pada 19 Februari lalu bertajuk 'Dana 1MDB biayai syarikat filem Riza Aziz?(Bhg 2)'.

Menerusi pernyataan tuntutan, Najib mendakwa artikel itu mengandungi perkataan fitnah yang merujuk kepadanya dengan niat jahat bahawa beliau telah menyalah guna dana milik 1MDB.

Najib mendakwa akibat daripada penerbitan artikel itu, reputasinya telah terjejas dan dikecam dalam media sosial serta media massa dengan pelbagai tuduhan yang menghina dan mengaibkan.

Taufek pula, dakwanya, telah gagal mengamalkan prinsip 'responsible journalism' (kewartawanan bertanggungjawab) untuk mengesahkan kebenaran perkataan yang ditulis dan gagal mengambil langkah mendapatkan sebarang penjelasan sebelum menerbitkan perkataan itu.

Najib juga mendakwa defendan sengaja menerbitkan artikel fitnah itu untuk menghancurkan kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadapnya bagi meneruskan agenda defendan sendiri tanpa menghiraukan sensitiviti isu yang dibangkitkan.

Beliau juga mendakwa bahawa pada 26 Februari lalu peguam yang mewakilinya telah menghantar notis tuntutan supaya defendan berhenti membuat kenyataan berkenaan artikel fitnah itu dan membuat permohonan maaf tidak bersyarat dalam bentuk bertulis serta penarikan balik kenyataan berkenaan.

Najib juga menuntut satu aku janji bahawa defendan tidak akan mengeluarkan kenyataan fitnah itu atau yang serupa dengannya serta membayar ganti rugi untuk kerosakan reputasi, kos dan perbelanjaan yang ditanggung olehnya.

Bagaimanapun, dakwanya, pihak defendan telah enggan memberi sebarang jawapan bertulis berhubung notis tuntutan itu dan ia menunjukkan defendan tidak berasa kesal atas penerbitan artikel itu.

Dalam saman ini, Najib menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan, faedah serta satu injunksi untuk menahan defendan atau pembantu mereka menerbitkan artikel berkenaan.

Turut dipohon ialah satu perintah supaya defendan menerbitkan permohonan maaf secara bertulis untuk diterbitkan dalam akhbar. - Bernama

Haron Din: Hudud keutamaan Pas, bukan PR


Haron Din
Haron Din
SHAH ALAM – Pas menegaskan tidak akan berganjak daripada prinsip serta perjuangan asalnya iaitu mempertahankan agama Islam meski ditentang sekutunya dalam PR.

Mursyidul Amnya, Datuk Dr Haron Din berkata, Pas sentiasa meletakkan keutamaan untuk menegakkan hukum hudud dan ia jauh lebih penting daripada kerjasama politik dalam PR.

“Seluruh ahli Pas terutamanya para pemimpin menyedari bahawa pada satu ketika akan berlaku pertembungan di antara Pas yang hendak menegakkan prinsipnya dengan rakan-rakan kongsinya yang mungkin beralah lalu menyokong atau berkeras menentang.

“Kalau Pas teragak-agak atau lebih mementingkan sekutunya yang menentang atau terlampau sayang dengan PR sehingga sanggup mengorbankan prinsipnya, maka Pas tidak akan membentangkan rang pindaan hukum hudud yang sedang berlaku di Kelantan.

“Pas telah menyatakan kesungguhannya, Pas tidak bercakap sahaja, Pas melaksanakannya, Pas lebih mengutamakan hukum ALLAH lebih daripada hukum manusia,” katanya dalam sebuah portal berita, semalam.

Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) atau hukum hudud telah diluluskan dengan sebulat suara dalam persidangan Dun Kelantan semalam.

Rang undang-undang itu dipersetujui kesemua 44 Adun Kelantan termasuk 12 dari BN serta seorang dari PKR.

Enakmen itu dibentangkan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob yang disokong oleh timbalannya, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah pada sidang Dun Kelatan pada Rabu.

Keputusan itu sekali gus menjadikan 37 pindaan daripada 71 fasal dengan empat pindaan utama itu terpakai.

Menurut Haron, Pas tidak pernah membelakangkan DAP mahupun PKR kerana perjuangan Pas menegakkan hukum hudud telah diterangkan berulang kali sehingga seluruh dunia mengetahui mengenainya.

“Kalau perbuatan (membentangkan enakmen) itu dikatakan tikam belakang, kenapa tidak kata tikam hadapan sahaja, kita sudah beritahu dan terangkan berulang-ulang kali sampai masyarakat pun muak, Pas bukan sahaja beritahu DAP tetapi telah beritahu seluruh Malaysia dan seluruh dunia,” katanya.

DAP berang Pas mungkir janji


Lim Guan Eng
Lim Guan Eng
GEORGETOWN - Pemimpin DAP kesal dan kecewa dengan pemimpin Pas di Kelantan serta beberapa pemimpin yang pro Umno kerana membentangkan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada sidang Dun Kelantan tiga hari lalu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, pemimpin DAP amat marah kerana merasa dikhianati oleh pemimpin Pas di Kelantan kerana 'mempercayai Umno' untuk melaksanakan hudud di negeri itu.

Beliau berkata, kumpulan itu sepatutnya bersama PR namun berlaku sebaliknya apabila mereka sanggup mengkhianati dan menipu rakan lain semata-mata mempercayai Umno.

Menurutnya, kemarahan DAP hanya kepada segelintir pemimpin Pas dan bukan keseluruhan ahli yang secara umumnya berprinsip dan jujur.

"DAP berpendirian tegas dalam menentang pelaksanaan hukum itu kerana bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang jelas menggariskan bahawa walaupun Islam adalah agama rasmi di Malaysia, namun Malaysia bukan sebuah negara Islam.

"Mahkamah tertinggi, Mahkamah Agung pada tahun 1988 dalam kes Che Omar Che Soh menentang pendakwa raya, menegaskan bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata isu itu bukan semata-mata mengenai undang-undang hudud yang ditentang DAP selama ini sebaliknya lebih kepada kepercayaan dan kejujuran dari beberapa pemimpin Pas dan kebolehpercayaan janji mereka.

"Persoalan sekarang adakah DAP masih boleh meneruskan kerjasama dengan beberapa pemimpin Pas berlandaskan platform nasional PR sedangkan janji dan kata-kata mereka tidak mempunyai nilai dan tidak berbeza dengan Umno.

Menurutnya, pemimpin Pas sudah terjatuh ke dalam perangkap Umno untuk mengkhianati PR dengan meluluskan undang-undang hudud di Dun Kelantan.

"Pas mungkin sudah memusnahkan prospek pilihan raya di Kelantan sekali gus merealisasikan impian Umno untuk memusnahkan PR," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan satu mesyuarat jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) tergempar diadakan Khamis ini untuk membincangkan kedudukan Pas.

"Dalam semangat demokrasi, ia membolehkan pemimpin parti peringkat negeri dan kebangsaan menyatakan pandangan mereka mengenai perkara ini secara tertutup atau terbuka yang akan dibincangkan pada mesyuarat malam Isnin ini," katanya.

Guan Eng berkata, Pas Kelantan perlu bertanggungjawab terhadap nasib mereka di tangan pengundi Kelantan walaupun ia juga memberi kesan kepada PR secara keseluruhannya.

Beliau berkata, sokongan dari bukan Islam terhadap Pas sudah hilang sepenuhnya akibat tidnakan itu walaupun pemimpin Pas menyebut ia masih mempunyai tempat di hati orang bukan Islam.

Gadis persenda hudud dikecam teruk


Gadis persenda hudud dikecam teruk
Klip video yang berdurasi 1 minit 55 saat itu, telah ditonton seramai 279,031 dan mendapat sebanyak 15,701 ‘share’.
SEORANG gadis Melayu didakwa menghina langkah kerajaan Pas Kelantan membentang dan meluluskan undang-undang hudud di negeri itu mencetuskan kecaman hebat terhadapnya di laman sosial.

Gadis yang dikenali sebagai Aishah Tajuddin didapati melakonkan aksi (parodi) dan mengeluarkan kata-kata yang didakwa menghina hukum hudud dalam sebuah klip video yang berjudul 'Aisyah BFM Kupas Hudud di Kelantan'.

Setakat berita ini ditulis, klip video yang berdurasi 1 minit 55 saat itu, telah ditonton seramai 279,031 dan mendapat sebanyak 15,701 ‘share’.

Antara babak dalam lakonan itu yang memperlihatkan dia mempersendakan hudud apabila dia yang tidak berhijab tiba-tiba berubah imej (berhijab) sambil berkata “Eh sejak bila ini, oh lupa pulak mak, Kelantan", merujuk kepada kewajipan wanita untuk menutup aurat selepas undang-undang hudud diluluskan di Kelantan.

Gadis itu terus mempersendakan undang-undang pelaksanaan hukum hudud apabila mengatakan agama digunakan untuk mengaburi rakyat bagi meraih populariti politik.

"Banyak pula pindaan dia. Pastu boleh pulak MB Kelantan panggil orang yang kritik hudud ni tak beriman…Eh awak nie… tak beriman lah.

“Agama digunakan untuk mengaburi mata rakyat dari isu yang penting macam ekonomi, pentadbiran. Sama la macam isu negara ni. Orang gaduh pasal bangsa, agama tapi ekonomi negara merosot, pastu hutang kita meningkat. Bila dah sampai masanya tak tahu lah kalau hudud tu boleh isi periuk nasi kita.”, katanya

Sementara pada minit terakhir, gadis itu membuat satu aksi di mana dia membuka satu bungkusan nasi lemak dan kemudian tiada nasi di dalam bungkusan itu dan berkata: “…eh tak pe la, hudud kan ada“.

Berikutan itu, ratusan pengguna Facebook mengecam tindakannya malah meminta polis mengambil tindakan tegas terhadap gadis berkenaan.

“Mohon PDRM ambil tindakan,” tulis Muhammad Nurudin Ramli.

Sementara itu Muhammad Noor berkata, walaupun dia berasal dari Johor, namun dia tetap menyokong pelaksanaan hudud di Kelantan.

“Aku Islam. Aku sangat-sangat sokong akan hukum hudud di Kelantan. Lagi la bahagia dan ‘happy’ kalau ianya dipraktikkan oleh negeriku dan satu malaysia. Hanya pesalah dan pencinta dosa sahaja yang takut akan hukuman!,” tulisnya.

Sementara menurut Muhammad Izzad Salleh, walaupun dia masih belum memahami hudud secara keseluruhannya, tetapi sebagai seorang Muslim dia mengutuk tindakan gadis ini yang mempersendakan hudud dan Islam.

Sementara Mohd El-eddy Azly Ismail berharap ALLAH membuka pintu hati gadis tersebut.

“Semoga ALLAH ampunkan dosa dia dan buka pintu hati dia untuk kenali kebaikan agama Islam..semoga ALLAH berikan cahaya rahmat dan hidayah- NYA pada wanita ini.. Amin...

“Dia mungkin tidak paham atau tidak pernah dididik berkaitan agama maka mereka yg berilmu dididiklah wanita ini,” tulisnya.

Republik Afrika Tengah Kini Pasca Pembantaian Umat Muslim


carv

BULAN panjang pertempuran di Republik Afrika Tengah jelas mengakibatkan kehancuran. Dilaporkan hampir semua masjid di negara Afrika kecil tersebut hancur, meninggalkan populasi Muslim yang cukup besar tanpa tempat ibadah.
“Kehancuran sangatmengerikan,” kata Samantha Power, Duta Besar AS untuk PBB berbicara kepada wartawan yang baru saja pada hari Selasa lalu melakukan pantauan ke negara Afrika tersebut, demikian Aljazeeramelaporkan.
Dia mengunjungi salah satu masjid yang tersisa di lingkungan Muslim di ibukota, Bangui dan menggambarkan penduduk sebagai “populisasi yang ketakutan”.
Di PK5, satu-satunya kabupaten Muslim di ibukota, dkabarkan Muslimlah takut untuk berpergian mengenakan jilbab, bahkan merekapun terpaksa melahirkan di rumah, bukan di rumah sakit.
Selama utusan PBB mengunjungi Republik Afrika Tengah bulan lalu, utusan AS lainnya mengatakan bahwa 417 masjid di negara itu telah hancur.
Republik Afrika Tengah, adalah sebuah negara yang terkurung daratan yang kaya mineral. Pada Maret 2013 timbul gejolak, ketika François Bozize seorang Kristen digulingkan yang telah berkuasa dalam kudeta sejak tahun 2003.
Selama beberapa bulan terakhir, milisi Kristen anti-Balaka telah melakukan aksi pembunuhan, penculikan, penyiksaan dan penangkapan brutal
Menurut PBB, lebih dari satu juta telah mengungsi sejak letusan kekerasan pada Desember 2012.
Kekerasan antar-agama telah merenggut ribuan nyawa dan satu juta orang pengungsi dari negara berpenduduk 4,6 juta itu. [ra/islampos]

Hudud: Pakar Undang-Undang Berbeza Pendapat


Diterbitkan: Jumaat, 20 Mac 2015 8:38 AM
Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah Hudud, Qisas dan Takzir dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darul Naim.
  (Ubah saiz teks)
PETALING JAYA: Kumpulan pakar perundangan melahirkan pandangan berbeza sama ada kerajaan PAS Kelantan bersedia melaksanakan hukum hudud atau tidak.

Antara mereka berkata Kelantan mungkin belum bersedia untuk menguatkuasakan hudud, walaupun rang undang-undang persendirian PAS itu diluluskan di Parlimen.

Mereka berkata hudu bercanggah dengan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan, berhubung isu ketidaksamaan antara orang Islam dan bukan Islam di negeri itu.

Peguam Akbardin Abdul Kader berkata, Kelantan mungkin tidak dapat melaksanakan hudud kerana kerana undang-undang Islam ini menuntut beberapa keperluan utama.

"Mereka mungkin terburu-buru dalam hal ini. Wujud beban kepada kerajaan negeri untuk melaksanakan tujuh kesalahan utama di bawah hudud.

"Ia merupakan satu tugas yang berat seperti yang diperuntukan dalam undang-undang itu khususnya untuk mendapatkan bukti bahawa seseorang itu melakukan suatu kesalahan.

"Falsafah di sebalik hukum hudud ialah pencegahan dan lebih dilihat sebagai penghalang, tidak begitu banyak kepada hukuman," katanya.

Katanya lagi undang-undang itu perlu diperhalusi dengan sebaiknya.

"Sebagai contoh ammbil satu kes kecurian. Di bawah undang-undang Islam, mereka perlu memeriksa latar belakang tertuduh.

"Jika dia miskin, dia akan dilepaskan daripada kesalahan itu. Dia tidak boleh dihukum," katanya.

Pensyarah Undang-undang Universiti Malaya (UM) Dr Azmi Sharom berkata Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak sama rata kepada semua pihak tanpa mengira agama.

Jelasnya walaupun Perlembagaan membolehkan ketidaksamaan dalam keadaan tertentu, namun beliau berkata, tidak ada peruntukan yang membolehkan penggunaan undang-undang jenayah yang berlainan kepada orang ramai berdasarkan agama mereka.

"Jika Parlimen meluluskannya, umat Islam di Kelantan akan dilayan secara berbeza daripada orang bukan Islam di negeri itu dan berbeza daripada umat Islam di negeri-negeri lain," katanya.

Bagaimanapun peguam Haniff Khatri yakin Kelantan bersedia untuk melancarkan hudud.

"Orang bukan Islam tidak akan terjejas. Jika orang bukan Islam dan Islam yang ditangkap bersama, hanya orang Islam boleh dikenakan penalti berdasarkan undang-undang itu.

"Jika polis tersalah menahan orang bukan Islam, individu berkenaan boleh membawa kes itu ke mahkamah," katanya.

"Saya Tak Marah Mereka Desak Letak Jawatan" - KPN


Diterbitkan: Jumaat, 20 Mac 2015 1:55 PM
Tan Sri Khalid Abu Bakar

KUALA LUMPUR: Tindakan gabungan #KitaLawan merancang menganjurkan kempen 'Pecat IGP' selama seminggu bermula Sabtu tidak menimbulkan kemarahan buat Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Ketua Polis Negara berkata, atas nama kebebasan bersuara, penganjur bebas mengadakan sebarang kempen atau perhimpunan, dengan syarat ia dilakukan mengikut peraturan dan undang-undang.
"Berbalik kepada hak kebebasan bersuara, dalam mereka mempraktiskannya, pastikan undang-undang dipatuhi.
"Tak kiralah (tujuan) mereka nak suruh IGP letak jawatan atau apa saja, tapi sebarang perhimpunan ada peraturannya, ada undang-undang yang mengawal semua itu," katanya selepas mengadakan wawacara khas sempena Hari Polis Ke-208 di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, Jumaat.
Menurut Khalid, setiap rakyat mempunyai hak untuk bersuara, termasuklah hak untuk mendesak beliau melepaskan jawatan tertinggi yang dipegang dalam Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Namun, beliau menegaskan sekiranya perhimpunan atau kempen itu didapati melanggar undang-undang, tindakan akan diambil terhadap mereka yang terlibat.
"Saya tak marah mereka nak desak saya letak jawatan, itu hak merekalah.
"Kalau mereka suka nak suruh saya letak jawatan, itu pandai merekalah...pastikan cara mereka bersuara itu dijalankan mengikut undang-undang dan peraturan.
"Kalau mereka tak patuhi peraturan dan undang-undang, tunggulah tindakan kita akan ambil," katanya.
Katanya, antara yang dianggap sebagai kesalahan dan melanggar undang-undang termasuklah tidak mendapat kebenaran daripada 'tuan tempat' kempen itu akan diadakan.
Pada Khamis, penganjur perhimpunan #KitaLawan merancang mengadakan kempen selama seminggu di Dataran Merdeka sebagai tanda tidak puas hati dan kecewa dengan tindakan polis yang melakukan beberapa siri penahanan terhadap aktivis pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pimpinan Pakatan Rakyat.
Mengikut perancangan, kempen akan bermula dengan perhimpunan aman di Sogo, pada 21 Mac, diikuti kempen duduk bantah di Dataran Merdeka yang akan ditamatkan di Sogo pada 28 Mac.

GST: Insurans Kereta Naik 6 Peratus


Diterbitkan: Jumaat, 20 Mac 2015 9:00 AM

PETALING JAYA: Insurans kereta akan naik sebanyak enam peratus ekoran pihak penyedia insurans tertakluk di bawah pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

"Insurans akan naik. Tapi jangan percaya kepada khabar agin bahawa cukai jalan juga akan turut naik. Ia tidak akan naik," kata Pengarah GST, Datuk Subromaniam Tholasy pada Khamis.

Bagaimanapun bagi sesiapa yang memperbaharui cukai jalan di pejabat pos, mereka akan dikenakan GST sebanyak 12 sen.

Sementara itu Timbalan Pengarah Kastam, Tan Sim Kiat menggesa rakyat Malaysia supaya tidak terpengaruh dengan 'skim pemasaran' yang mensensasikan GST.

"Jika premium insurans anda adalah RM500, maka 6 peratus adalah RM30. Kirakan kos itu dahulu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Subromaniam juga mengingatkan penduduk bahawa agensi keselamatan kejiranan akan dikenakan GST walaupun yuran penyelenggaraan kondominium dikecualikan daripada cukai itu.

Syarikat keselamatan yang menyediakan perkhidmatan kepada kawasan perumahan akan dikenakan GST maka bayaran perkhidmatan boleh meningkat sebanyak 6 peratus.

Majlis Akad Nikah Puteri Najib Selamat Disempurnakan di Seri Perdana


Diterbitkan: Khamis, 19 Mac 2015 11:46 PM
Majlis akad nikah anak perempuan Perdana Menteri, Nooryana Najwa dan pasangannya, Daniyar Kessikbayev selamat disempurnakan di Seri Perdana, malam Khamis. Daniyar Kessikbayev menyarungkan cincin ke jari Nooryana Najwa selepas diijab kabulkan. -- fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Majlis akad nikah anak perempuan Perdana Menteri, Nooryana Najwa dan pasangannya, Daniyar Kessikbayev selamat disempurnakan di Seri Perdana, malam Khamis. 

Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak menyempurnakan sendiri akad nikah itu. Daniyar melafazkan akad nikah itu sekali dalam Bahasa Malaysia.

Adik Perdana Menteri, Datuk Ahmad Johari dan Datuk Mohamed Nizam, menjadi saksi akad nikah itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (kanan) melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa menikahkan anaknya, Nooryana Najwa dengan pilihan hatinya, Daniyar Kessikbayev (kiri) pada majlis akad nikah di Seri Perdana di sini malam ini. Dengan sekali lafaz Daniyar kini sah menjadi suami kepada Nooryana Najwa. 


Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajjah Haminah berkenan berangkat ke majlis yang bermula jam 9 malam itu.

Turut berangkat Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Pahang, Sultanah Kalsom, Sultan Perak, Sultan Dr Nazrin Shah Sultan Azlan Shah, Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim, Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman serta menteri-menteri Kabinet juga hadir.

PENGANTIN BARU…Daniyar Kessikbayev, 27, dan puteri Perdana Menteri, Nooryana Najwa, 27, selamat diijab kabulkan pada majlis akad nikah di Seri Perdana di sini malam Khamis.

Turut bersama ibu Perdana Menteri, Tun Rahah Mohd Noah serta keluarga terdekat kedua-dua pasangan pengantin.

Hadir sama isteri Naib Presiden Indonesia, Ibu Mufidah.

Sebelum akad, khutbah nikah dibacakan oleh Ketua Penolong Pengarah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Dr.Sirajuddin Suhaimi.

Takliq lafaz nikah dibacakan Daniyar di hadapan Imam Besar Masjid Putra, Putrajaya, Abd Manaf Mat yang sebelum itu membacakan doa.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom bertindak sebagai jurucakap mewakili keluarga pengantin perempuan, manakala jurucakap keluarga pengantin lelaki diwakili Tan Sri Dr Rais Yatim.

Selesai bersalaman dengan bapa mertua dan saksi, Daniyar yang berasal dari Kazakhstan kemudiannya menunaikan solat sunat.

Ini diikuti dengan upacara membatalkan wudhu' dan menyarung cincin antara kedua-dua pengantin.

Upacara merenjis pasangan mempelai dimulakan oleh Rahah, diikuti anggota keluarga Daniyar termasuk ibunya, Maira Kurmangalieva dan disusuli Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Nooryana Najwa, 27, mengenali Daniyar, 27, ketika kedua-duanya menuntut di Amerika Syarikat.

Mat Sabu, Mustafa Ali gagal batalkan keputusan Mahkamah TinggiTimbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (kanan) dan Datuk Mustafa Ali. - Foto NSTP
PUTRAJAYA: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, gagal untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkannya dan setiausaha agung parti itu membayar RM200,000 kepada bekas timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Lim Yee Lan, Datuk Varghese George Varughese dan Tan Sri Idrus Harun hari ini sebulat suara menolak hujahan perayu bahawa Datuk Wan Ahmad Wan Omar tidak boleh menyaman mereka kerana beliau ialah penjawat awam.
Hakim Lim menegaskan Wan Ahmad memfailkan saman sivil terhadap Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, dan Datuk Mustafa Ali, atas kapasiti peribadi.
Beliau berkata perayu telah bertindak dengan niat jahat apabila membuat kenyataan tanpa mendapatkan pengesahan sewajarnya. Lim kemudiannya memerintahkan mereka membayar RM10,000 sebagai kos.
Wan Ahmad menyaman dua pemimpin PAS itu pada 5 Mac 2013, mendakwa artikel diterbitkan dalam Harakah edisi 1-3 Februari berdasarkan temuramah mereka pada 29 Januari 2013 yang merujuk kepada 'Projek IC Sabah', adalah fitnah terhadapnya.
Dalam pernyataan pembelaan mereka, Mohamad dan Mustafa menafikan memfitnah Wan Ahmad, menyatakan kedudukannya sebagai penjawat awam terbuka untuk dikritik secara terbuka.
Pada 20 Mac, tahun lepas, Mahkamah Tinggi membuat keputusan memihak kepada bekas pegawai SPR itu dan memerintahkan dua pemimpin PAS itu membayar ganti rugi RM200,000.
Kedua-dua perayu diwakili peguam Azhana Mohd Khairuddin manakala Wan Ahmad diwakili peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun. - BERNAMA

Mahkamah Tinggi benarkan Zizan ketepi injunksi sementara bekas pengurus

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan rayuan pelakon dan pelawak, Zizan Razak untuk mengetepikan perintah injunksi sementara diperoleh bekas pengurusnya, Marina Juki bagi menghalangnya daripada menandatangani kontrak baharu atau endorsmen dengan syarikat lain.
Keputusan itu dibuat oleh Penolong Kanan Pendaftar mahkamah, V Vanita di dalam kamar pagi ini.
Peguam Rishwant Singh yang mewakili Zizan ketika ditemui berkata, Mahkamah Tinggi membenarkan rayuan Zizan selepas mendapati Mahkamah Sesyen terkhilaf dalam keputusannya pada 14 Januari lalu.
Mahkamah membenarkan rayuan itu dengan kos sebanyak RM8,000.
PELAKON dan pelawak, Zizan Razak.

#JeSuisBardo kutuk pengganas muzium

ANTARA gambar pengguna Twitter yang menyatakan sokongan melalui #JeSuisBardo.
Rakyat Tunisia berhimpun di ibu kota negara itu semalam mengutuk serangan pengganas di sebuah muzium dan mengorbankan 19 orang serta mencederakan kira-kira 40 yang lain.
Mereka mengibar bendera, menyanyi lagu kebangsaan dan menjerit slogan mengutuk penembak yang menyerang Muzium Bardo.
Sebahagian yang lain pula menyalakan lilin di luar muzium untuk memperingati 17 pelancong dan dua warga Tunisia yang terkorban.
Antara yang maut ialah seorang anggota polis Tunisia dan tiga warga Jepun, dan dua dari Sepanyol.
Mangsa lain termasuk warga Australia, Poland dan Perancis.
Di dunia maya pula kempen itu digerakkan dengan hashtag #JeSuisBardo dan #JeSuisTunisien di laman sesawang blog mikro Twitter.
Beberapa pengguna Twitter menyatakan kebimbangan mereka kerana serangan berkenaan boleh melumpuhkan industri pelancongan Tunisia.
Mereka juga memuat naik gambar masing-masing memegang poster bertulis: “Saya akan datang ke Tunisia musim panas ini” walaupun timbul kebimbangan berlaku serangan pengganas lagi.
Sementara itu, pelancong yang terselamat dalam kejadian itu menceritakan pengalaman mereka.
Noriko Yuki, 35, yang melawat muzium itu bersama ibunya berkata, dia mengalami kecederaan walaupun membongkok ketika tembak-menembak berlaku.
“Saya cedera di telinga, tangan dan leher, manakala ibu cedera di leher,” katanya.
Warga Perancis, Fabienne berkata, dia dan pengunjung lain bersembunyi dalam salah satu galeri muzium bersama pemandu pelancong.
“Walaupun kami tidak dapat melihat apa-apa, kami pasti mereka ramai dan kami ketakutan juga akan menjadi mangsa” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 20 Mac 2015 @ 5:16 AM


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/38142#sthash.mPG40ogW.dpuf

Susahnya jadi lelaki


Beijing: Demi menguji cinta, dua wanita nekad terjun ke dalam sungai untuk melihat siapakah yang diselamatkan seorang lelaki yang direbut mereka.
Menurut media semalam, Wu Hsia, 21, berdepan dilema apabila bekas kekasihnya - dan kekasih terkininya - melompat ke sungai hampir serentak.
Kejadian berlaku di bandar Ningbo di wilayah Zheijiang.
Konflik itu bukanlah baru bermula sehari dua lalu, sebaliknya sejak Disember 2014 apabila Wu memutuskan untuk meninggalkan Jun Tang, 20.
Wu kemudian menjalin hubungan cinta dengan Rong Tsao, 22.
Kecewa dengan keputusan Wu, Jun mula menganggu pasangan terbabit tanpa mengenal jemu.
Kehidupan Wu bertambah tertekan sejak itu apabila kekasih barunya turut kerap membebel mengungkit kisah silamnya dengan Jun.
Menurut media, Wu akhirnya mengambil keputusan untuk menyelesaikan masalah itu dengan memangil kedua-dua wanita terbabit supaya mereka boleh berbincang.
Tanpa dirancang, pertemuan itu secara kebetulan berlaku di tepi sungai.
Apabila bersemuka, keadaan menjadi panas kerana Jun mengherdik Rong sebelum dia melompat ke dalam sungai.
Sumber berkata, sebelum itu Jun meminta Wu untuk memilih dia atau Rong.
“Tanpa disangka, Rong juga bertindak sama dengan melompat ke dalam sungai dan memberi tekanan kepada Wu untuk bertindak,” katanya.
Sementara itu, Wu berkata, dia benar-benar buntu kerana perlu bertindak pantas untuk memilih sama ada menyelamatkan Jun atau Rong.
“Saya akhirnya memilih untuk menyelamatkan kekasih saya,” katanya.
Selepas menarik keluar Rong dari sungai, Wu menelefon abangnya yang kemudian memanggil bomba untuk mengeluarkan Jun dari air.
Apabila keadaan sedikit reda, Wu menghampiri Jun dan meminta penjelasan mengenai tindakannya.
“Sudah empat bulan kita berpisah, tetapi mengapa kamu masih mengganggu saya?” katanya.
Jun yang berlalu pergi sambil tersenyum menjawab: “Saya hanya mahu mengganggu kamu.”
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/38144#sthash.8QUeheGD.dpuf

Ustaz Kazim tidak akan muncul di televisyen, radioOleh Norraidah Awang

PENDAKWAH Datuk Kazim Elias (tengah) mengumumkan penarikan diri menjadi penceramah dalam semua rancangan yang bersiaran dalam televisyen pada Forum Perdana Ehwal Islam di Padang Astaka Batu Kurau malam tadi. Forum Perdana yang dikendalikan oleh moderator Prof Dr Redhuan Tee Abdullah disertai tiga ahli panel (dari kiri) Muffti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin, Ustaz Kazim Elias dan Datuk Megat Najmuddin Elias. - Foto BERNAMA
BATU KURAU: Pendakwah bebas, Datuk Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim, sebentar tadi membuat membuat pengumuman untuk tidak akan muncul secara langsung dalam program ceramah agama menerusi televisyen dan radio
Perkara itu diumumkan melalui program Forum Perdana Ehwal Islam terbitan TV1 Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang diadakan di Padang Astaka, dekat sini yang disiarkan secara langsung.
Bagaimanapun, Ustaz Kazim berkata, beliau akan tetap meneruskan ceramahnya seperti biasa sebagaimana yang sudah dijadualkan.
Katanya, beliau juga akan meneruskan semua program yang sudah direkodkan dan termaktub dalam kontraknya bersama stesen televisyen swasta Astro melalui program 'Kalau Dah Jodoh' seperti sebelum ini.