Friday, October 16, 2015

Sultan Johor miliki trak 'Mack' termahal di dunia

trak Mack
Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mencapai impiannya memiliki trak 'Mack' termahal di dunia, pada majlis penyerahan yang diadakan di King George Square di pusat perniagaan Brisbane hari ini.
16 OKTOBER 2015

MELBOURNE - AUSTRALIA. Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mencapai impiannya memiliki trak 'Mack' termahal di dunia, pada majlis penyerahan yang diadakan di King George Square di pusat perniagaan Brisbane hari ini.   

Trak mewah yang mengambil masa setahun untuk disiapkan di ibu pejabat pengeluar Wacol, di barat daya Brisbane.

Menurut laporan ABC News, trak itu memiliki beberapa keistimewaan termasuk enam kamera litar tertutup, dua set televisyen berskrin rata, ruang dapur, barbeku, katil kelamin dan kerusi bersulamkan 72,000 jahitan benang emas.

Ia juga mempunyai perhiasan hud harimau bersadur emas.

"Ini impian beta," titah baginda mengenai trak mewah itu.

Harga trak itu dirahsiakan, tetapi harganya kini dipercayai lebih mahal berbanding sebelum ini yang bernilai A$481,000 kerana ditempah khas.

Baginda gembira dengan hasil akhir trak itu.   

"Beta sentiasa menghargai kemahiran kejuruteraan Australia dan mengumpul beberapa kereta Holden sejak beberapa tahun lepas.

"Beta tidak sabar untuk mempamerkan hasil buatan ini kepada rakyat Johor sebaik sahaja trak mewah ini dibawa masuk," titah baginda.

Sultan juga menitahkan trak mewah itu menunda bot berkuasa tinggi baginda ke seluruh negeri dengan lokasi pertama pemanduan pada acara larian amal hujung bulan ini. - Bernama

18 lebuh raya naik kadar tol hari ini


KUALA LUMPUR – Berkuat kuasa hari ini pengguna di 18 lebuh raya sekitar Lembah Klang dan masing-masing satu di Johor serta Pulau Pinang dikenakan kadar tol baharu setelah syarikat konsesi memutuskan kenaikan bayaran tol di lebuh raya terlibat.
Kadar baharu tol yang menya­ksi­kan kenaikan sebanyak 17 hingga 80 peratus itu melibatkan Lebuh Raya Kuala Lumpur - Karak (KLK), Lebuh Raya Maju Expressway (MEX), Lebuh Raya Kajang SILK, Lebuh Raya Duta - Ulu Kelang (DUKE), Terowong Jalan Raya dan Pengurusan Air Banjir (Smart), Lebuh Raya Bertingkat Ampang - Kuala Lumpur (Akleh) dan Lebuh Raya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint).
Turut mengalami kenaikan ialah Lebuh Raya Kuala Lumpur - Kuala Se­langor (Latar), Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya), Lebuh Raya Baru Pantai (NPE), Lebuh Raya Kajang - Seremban (Lekas), Lebuh Raya Koridor Guthrie (GCE), Lebuh Raya Kemuning - Shah Alam, Lebuh Raya Damansara - Puchong (LDP) dan Lebuh Raya Senai - Desaru di Johor dan Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth (LLB), Pulau Pinang.
Bagaimanapun Lebuh Raya Cheras - Kajang (Grand Saga) dan Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE) yang dilapor­kan turut menaikkan kadar tol masih belum membuat pengumuman mengenai kadar baharu tol masing-masing.
Kali terakhir kadar tol di negara ini dinaikkan adalah pada 1 Mac 2009 membabitkan Lebuh Raya Utara - Selatan, Sprint, Akleh, Besraya dan NPE manakala tiada kenaikan dikenakan oleh syarikat konsesi tol lain sejak 2008.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1015&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz3ohajqTVc 
Hakcipta terpelihara