Sunday, March 23, 2014

Pekida sanggup bermandi darah

WARTAWAN SINAR HARIAN
Pekida sanggup bermandi darah
Ahli Pekida mendengar amanat Jamaluddin di Lata Belatan, di sini. 
22 Mac 2014
JABI - Ahli Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) sanggup bermandi darah demi mempertahankan agama dan tanah air termasuk berkaitan kalimah ALLAH.

Presiden Pekida, Datuk Jamaluddin Yusof berkata, ahli di seluruh negara sentiasa menggembleng tenaga untuk menjaga dan berjuang di atas nama ALLAH SWT dalam menjaga agama, bangsa serta negara.

Menurutnya, ia sejajar dengan hasrat penubuhan Pekida bagi menegakkan agama Islam, selain menyatukan umat Islam agar tidak berpecah-belah disebabkan perbezaan ideologi.

“Oleh itu, ahli Pekida diingatkan agar menyertai pertubuhan ini bukan kerana ada maksud lain seperti untuk menghadapi kumpulan samseng, mendapat pengaruh dalam politik atau sebagainya,” katanya,

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Pertama Pekida Besut di Lata Belatan, di sini. Hadir sama, wakil Adun Jabim, Ayahanda Pengerusi Pekida Terengganu, Kamaruzaman Idris dan Ayahanda Pekida Besut, Abdul Aziz Muda.

Dalam pada itu, Jamaluddin berharap ahli Pekida dapat bangun daripada lena dan bersemangat dalam perjuangan, selain sentiasa menjaga imej serta nama baik Pekida.

Menurut beliau, ahli juga perlu mengubah tanggapan sesetengah masyarakat bahawa Pekida merupakan sebuah pertubuhan samseng, sedangkan Pekida bukan seperti yang dimaksudkan.

“Kita perlu mengubah pandangan orang, daripada takut dan gerun kepada kita (Pekida), kepada hormat atau segan kepada kita dengan banyak melakukan kebajikan, membantu sesama ahli dan sebagainya,” katanya.

Russia mahu serang Ukraine?


Ketua Keselamatan dan Pertahanan Kebangsaan Ukraine semalam mendakwa tentera Russia akan melancarkan serangan terhadap negara itu bila-bila masa.

“Matlamat Putin (Vladimir, Presiden Russia) ialah menguasai seluruh Ukraine, bukan setakat Crimea.Tenteranya sudah berhimpun di kawasan sempadan, bersedia untuk melancarkan serangan bila-bila masa.

“Mereka akan menyeberang sempadan.

Pada tanggapan Putin, Ukraine perlu menjadi sebahagian Russia,” kata Andriy Parubiy.

Di Brussels, panglima tertinggi tentera NATO berkata, Russia sudah mengumpulkan sejumlah besar tentera di sempadan timur Ukraine.

Jeneral Philip Breedlove dari Amerika Syarikat berkata, langkah itu mencetuskan ancaman terhadap Transdniestria, wilayah Moldova yang berjuang menuntut pemisahan.

Beliau memberi amaran itu sehari selepas tentera Russia, lengkap dengan kereta kebal, senjata automatik dan bom asap menawan kemudahan tentera terakhir Ukraine di Crimea, yang digabungkan menjadi sebahagian Russia Jumaat lalu.

“Jumlah tentera Russia di sempadan timur Ukraine amat besar dan seolah-olah sudah bersedia,” kata Breedlove dalam satu majlis di Brussel pada satu majlis di Brussels.

Penguasaan Russia terhadap Crimea yang mempunyai populasi Russia selepas penyingkiran Presiden Ukraine yang pronegara itu mencetuskan krisis paling buruk antara Timur dan Barat sejak Perang Dingin.

Amerika Syarikat yang sudahpun mengenakan sekatan dengan menyasarkan sekutu politik dan perniagaan Putin mengancam meluaskan sekatan itu jika tentera Russia menceroboh bahagian timur dan selatan Ukraine yang juga mempunyai ramai penduduk berbangsa Russia.

Breedlove berkata, NATO amat bimbang mengenai ancaman terhadap Transdniestria, wilayah yang mengisytiharkan kemedekaan dari Moldova pada 1990 tetapi tidak diiktiraf oleh mana-mana negara dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/23

MH370: Apa sudah jadi dengan radar Markoni - Anwar

KAJANG: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan kenapa sistem radar tidak dapat mengesan pesawat MH370 yang hilang 8 Mac lalu ketika melintasi ruang udara dan perairan negara.

Berucap di dalam Himpunan Reformasi 2.0 malam tadi, Anwar berkata radar yang canggih bernama Markoni itu telah dibeli kerajaan ketika beliau menjadi Menteri Kewangan sepatutnya berupaya mengesan penerbangan dari Laut China Selatan hingga Laut India.

"Tetapi tidak ada laporan. Saya tanya apa sudah jadi dengan radar itu? Tak akan ditutup?

"Dua hari kemudian pun masih belum nampak MH370. MH370 hilang, PM pun hilang sama pada masa itu. Dia jelma pada hari ke-9 dan buat kenyataan mengesahkan kapal terbang patah balik,"katanya yang terus diikuti sorakan gemuruh 10,000 hadirin yang hadir di Stadium Kajang malam tadi.

Katanya, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussien Onn digesa meletakkan jawatannya jika  gagal menjawab kegagalan radar tersebut berfungsi pada hari kejadian itu.

"Kalau Menteri Pertahanan tidak boleh jawab perkara itu, dia kena letak jawatan serta merta," katanya lagi.

Tambah Anwar lagi, perkara itu melibatkan keselamatan negara termasuklah insiden kapal terbang yang tidak dikenali melintasi ruang udara Malaysia.

Menurut Ketua Pembangkang lagi, pesawat tidak dikenali itu sehingga kini gagal dikenal pasti oleh Kementerian Pertahanan negara yang didakwa turut melintasi perairan negara.

"Ini ancaman keselamatan negara. Kerana apa? Sibuk cari duit, cari kesalahan orang, hina orang, zalim pada orang, fitnah orang negara jadi rosak," katanya.

Satelit China kesan objek terapung di koridor selatan - Hishammuddin

Foto
PEMANGKU Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menunjukkan nota dari Duta Besar China di Malaysia, Huang Huikang berkenaan petunjuk baharu objek terapung yang dikesan satelit China di koridor selatan Lautan Hindi ketika sidang media pesawat MH370 hilang di Hotel Sama-Sama, Sepang, hari ini. - Foto Mohd Fadli Hamzah
 SEPANG: Satelit China kesan objek terapung sebesar 22.5x13 meter di koridor selatan Lautan Hindi, demikian diumumkan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

China beri harapan baharu


INILAH imej objek terapung di selatan Lautan Hindi yang dirakam menerusi satelit pemerhatian Bumi beresolusi tinggi iaitu Gaofen-1 dan dipercayai ada kaitan dengan pesawat MH370 yang hilang.


PERTH – Usaha antarabangsa bagi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu kini mendapat nafas baharu apabila China menyiarkan satu imej satelit menunjukkan sebuah objek besar terapung di selatan Lautan Hindi dipercayai ada kaitan dengan pesawat berkenaan.
Imej yang menunjukkan objek berukuran panjang 22.5 meter dan lebar 13 meter itu dirakam pada 18 Mac lalu. Ia disiarkan oleh Pentadbiran Negara Teknologi, Sains dan Industri China semalam.
Imej objek tersebut terletak kira-kira 120 kilometer dari objek yang dikesan sebuah lagi satelit pada 16 Mac lalu yang didedahkan Australia. Ia terletak kira-kira 2,500 kilometer ke barat daya Perth.
Imej baharu itu dirakam menerusi satelit pemerhatian Bumi beresolusi tinggi iaitu Gaofen-1.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0323&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2wjBb48Wb 
Hakcipta terpelihara 

Transkrip komunikasi tidak sahihHISHAMMUDDIN (tengah) pada sidang akhbar pesawat MH370 di Hotel Sama-Sama di Sepang semalam. Turut hadir Azharuddin (kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya (kanan).


SEPANG - Jabatan Penerbangan Awam (DCA) mengesahkan transkrip komunikasi antara juruterbang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah dengan menara kawalan trafik udara Malaysia yang didedahkan The Telegraph adalah tidak tepat.
Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata, laporan yang didedahkan portal dari United Kingdom itu adalah sesuatu yang tidak benar.
"Saya mengesahkan transkrip komunikasi yang dilaporkan di dalam The Telegraph adalah tidak sahih, tidak tepat," katanya pada sidang akhbar harian berhubung pesawat MH370 di Hotel Sama-Sama di sini semalam.
The Telegraph dalam satu pendedahan semalam mendakwa transkrip tersebut adalah laporan komunikasi pada 54 minit terakhir sebelum pesawat itu terputus hubungan dengan menara kawalan.
Menurut laporan itu, transkrip komunikasi juruterbang bersama menara kawalan itu bermula ketika pesawat MH370 terbabit berlepas dari landasan hingga ke kedudukannya di ketinggian yang mencecah puluhan ribu kaki di atas Laut China Selatan.
Transkrip yang didakwa bermula pada pukul 12.25 tengah malam memaparkan arahan daripada menara kawalan kepada juruterbang pesawat itu termasuk pertukaran dari satu lokasi.
Azharuddin ketika diminta untuk mendedahkan butir perbualan antara juruterbang dan menara kawalan trafik udara, beliau menjelaskan:
"Oleh kerana telah menjadi amalan standard dalam siasatan seperti ini, transkrip itu tidak boleh didedahkan kepada umum pada peringkat ini."


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0323&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2wjBIjvqg 
Hakcipta terpelihara