Wednesday, November 10, 2010

Pegawai PM Ada Harta RM200 Juta Didedah

>KUALA LUMPUR 11 NOV : Setiausaha sulit kanan Perdana Menteri, Datuk Zakiah Ibrahim didakwa memiliki harta dan mengumpul kekayaan bernilai RM200 juta.
Perkara ini didedahkan di laman blog Badrul Hisham http://chegubard.blogspot.com/2010/11/misteri-bagaimana-pegawai-pm-ada-harta.html bersama dokumen pendedahan tersebut.
Memetik tulisan di laman blog tersebut Badrul Hisham mendakwa mendapat maklumat dari seorang yang mendakwa 'orang dalam' Jabatan Perdana Menteri(JPM) dengan memberikan dokumen dan fakta mengenai penyelewengan yang memungkinkan seorang pegawai kanan di Pejabat Perdana Menteri mengumpulkan kekayaan secara luar biasa.
"Dokumen dan fakta tersebut melibatkan Setiausaha sulit kanan kepada Perdana Menteri iaitu Datuk Zakiah Ibrahim," tulisnya.
"Datuk Zakiah atau pemberi maklumat menggelarnya ZAKAYA merupakan wanita yang mempunyai pengaruh besar di Pejabat Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa yang pernah berurusan dengan Pejabat Perdana Menteri mesti mengetahui gelagat dan peranan wanita ini," katanya lagi.
Tidak menyukai publisiti, Zakiah dalam diam mengumpul harta bernilai RM200 juta dalam masa tidak sampai tiga tahun menguasai pejabat PM.
Zakiah adalah individu yang memuktamadkan siapa yang mendapat projek melalui runding terus di Kementerian Kewangan.
"Menggunakan bilik yang betul-betul terletak di sebelah bilik PM, Zakiah membuat keputusan untuk menguasai dan menukar syarikat yang mendapat kontrak kerajaan samada untuk Ketua Umno bahagian, kerabat diraja mahupun kroni-kroni beliau sendiri," katanya.
Badrul Hisham mendakwa Zakiah dalam masa yang singkat mengumpul kekayaan sebanyak RM200 juta dengan cara diam-diam melalui dua orang rakannya Datuk Norida Hamzah, CEO Aero Tree Defence & Services Sdn Bhd dan seorang lagi Halim Othman, bekas petugas Sri Satria dan “Nominee Director” untuk Zakiah.
"Modus Operandi Zakiah adalah dengan menukar proposal syarikat yang terpilih kepada syarikat Datuk Norida dan Halim atau memanggil ketua bahagian Umno atau kerabat Diraja yang berjaya merebut tender untuk berkongsi kekayaan dengan beliau," katanya.
"Hari ini kami kemukakan dua bukti dua syarikat milik Zakiah yang menggunakan kroni beliau dengan memaksa Bank Pembangunan dan Malaysia Debt Ventures Berhad memberikan pinjaman berjumlah hampir RM200 juta untuk projek bernilai RM20 juta," katanya lagi.

sumber http://wargamarhaen.blogspot.com

PKR sedang bergelora, kata Pak Lah


10/11/2010 7:53pm

KUALA LUMPUR 10 Nov. - Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedang bergelora ekoran pelbagai kontroversi dalaman parti itu yang gagal ditangani oleh kepimpinannya.
Beliau berkata, krisis terbaru dalam PKR berikutan penarikan diri Datuk Zaid Ibrahim bagi jawatan Timbalan Presiden membuktikan parti itu tidak mempunyai prinsip yang kukuh dalam memperjuangkan apa yang mereka gembar-gemburkan sebagai keadilan.
"Rakyat tidak akan suka pada parti yang selalu ada krisis, bergaduh... rakyat tiada keyakinan pada parti yang dalam keadaan bergelora,” katanya kepada sidang media selepas menyempurnakan majlis penutup seminar “Kreativiti Dan Inovasi Dalam Dunia Semasa: Pendekatan Islamik” anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini hari ini. - Bernama

Asri mohon maaf cadang Anwar 'bersara'

Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin memohon maaf atas pandangan sebelum ini yang mencadangkan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya "bersara politik."klik sini

"Justeru, sebagai saudara Muslim, saya sekali lagi – seperti kenyataan awal - pohon kemaafan atas pandangan tersebut.

"Namun saya masih mempercayai pandangan itu ada kebenarannya, melainkan Allah SWT mendatangkan hal yang sebaliknya. Dia Maha Mengetahui segalanya," katanya.

Bagaimanapun, beliau menafikan digunakan oleh akhbar Umno Utusan Malaysia dalam 'perancangan' untuk mencemarkankan nama baik Anwar sebagai ketua pembangkang.

Menyifatkan dakwaan 'digunakan' terhadapnya sebagai agak berat, Mohd Asri menjelaskan cadangannya supaya Anwar 'bersara politik' bukan berkaitan peribadi, sebaliknya pandangan politik yang berniat baik.

NONE"Pada awal moderator (blog saya) Minda Tajdid sendiri pun risau (dengan pandangan saya). Saya minta siarkan kerana tiada isu peribadi, ia hanya pandangan tentang politik Malaysia.

"Maksud saya, tiada siapa gunakan saya ketika kenyataan ini keluar," katanya sambil memberitahu tidak pernah memusuhi, bahkan simpati dengan keadaan Anwar sekarang.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Anwar hari inimempersoalkan masa yang digunakan untuk menyerang dirinya dan naib presiden PKR Azmin Ali.

Anwar mendakwa terdapat kempen bersepadu di Utusanmenggunakan Dr Mohd Asri dan lidah pengarang akhbar itu supaya beliau meletakkan jawatan.

Tidak di belakang Zaid, Mustaffa Kamil
Dalam surat terbukanya kepada Anwar petang ini, Dr Mohd Asri berkata, selain tajuk yang 'garang', laporan di Utusan sebelum ini daripada laman blognya dipetik dengan tepat.

"(Ia) bukan kenyataan eksklusif untuk mereka. Sebaliknya, The Malaysian Insider dan Malaysiakini mendapatkannya secara langsung dari saya.

NONE"Maka, tiada perancangan antara saya dan Utusan," katanya.

Menurut Mohd Asri lagi, beliau sendiri tidak tahu bahawa dua calon timbalan presiden PKR Datuk Zaid Ibrahim dan Mustaffa Kamil Ayub - yang turut dikaitkan dalam 'perancangan' itu - akan mengeluarkan kenyataan mengkritik Anwar dan PKR.

"Hal itu berlaku selepas beberapa hari dari kenyataan saya. Tentunya, saya tidak berada di belakang mereka," kata Dr Mohd Asri.

Sambil mengakui kelebihan Anwar dalam politik - terutama dalam pemikiran Islam, pidato dan umur - Dr Mohd Asri yang juga pensyarah agama di Universiti Sains Malaysia (USM) itu perlu mengambil kira banyak persoalan lain.

SMS pada Anwar
"Salah satu unsur yang penting; kemampuan mengendali rakyat bawahan dan kemampuan mempengaruhi rakyat tentang idea yang dibawa.

azlan"Jika hal itu mula merosot, maka tahap politik seseorang juga hakikatnya mula merosot," jelas beliau lagi.

Selain itu, Dr Mohd Asri berharap apa yang berlaku tidak merosakkan hubungan sesama Islam dengan Anwar.

"Politik kepartian boleh datang dan pergi, namun hati nurani Islam kita mesti kekal abadi.

"Saya telah SMS secara peribadi kepada DSAI, agar tidak rosak hubungan Islamiah ini. Pandangan saya hanya untuk renungan politik, bukan isu peribadi," katanya.
http://www.malaysiakini.com

Hukuman mati tetap diteruskan


KUALA LUMPUR 9 Nov. - Kerajaan belum bercadang memansuhkan hukuman mati terhadap pesalah jenayah tertentu di negara ini kerana langkah itu akan memberi impak besar kepada sistem perundangan negara.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bagaimanapun berkata, kerajaan menyambut baik cadangan oleh pihak-pihak berkenaan supaya hukuman mati dimansuhkan.
"Cadangan tersebut akan diberi pertimbangan yang sewajarnya setelah kajian menyeluruh dan penelitian rapi dibuat daripada pelbagai aspek dan juga setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak," katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.
Beliau menjawab soalan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) yang mahu tahu sama ada kerajaan bersedia meminda semua undang-undang yang memperuntukkan hukuman mati dengan alternatif hukuman penjara seumur hidup.
Mohamed Nazri berkata, pindaan yang sewajarnya juga perlu dibuat terhadap undang-undang jenayah tertentu sekiranya hukuman mati dimansuhkan.
Katanya, kerangka perundangan negara yang mengekalkan hukuman mati hanya dalam kes jenayah serius dan berat adalah selaras dengan prinsip undang-undang hak asasi antarabangsa.
Menurutnya, pelaksanaan hukuman mati mandatori di Malaysia tertakluk kepada perlindungan tertentu seperti yang diperuntukkan oleh undang-undang.
"Hak untuk merayu kepada mahkamah lebih tinggi dan permohonan pengampunan kepada Lembaga Pengampunan juga dijamin oleh undang-undang," katanya.
Jelasnya, pelaksanaan hukuman mati di negara ini tidak dilaksanakan ke atas wanita mengandung, individu hilang akal dan individu berusia di bawah 18 tahun semasa perlakuan jenayah tersebut seperti yang diperuntukkan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Mustaffa dedah 162 aduan salah laku, penyelewengan


KUALA LUMPUR 9 Nov. - Selepas memberi kata dua kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Mustaffa Kamil Ayub hari ini mendedahkan pula terdapat 162 aduan salah laku berkait penyelewengan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).
Mustaffa Kamil yang merupakan calon Timbalan Presiden PKR berkata, jumlah aduan sejak 28 Oktober lalu itu sudah cukup membuktikan bahawa JPP berat sebelah dan hanya ingin memastikan kemenangan berpihak kepada calon-calon yang digemari pihak tertentu sahaja.
Sehubungan itu, beliau sekali mendesak Wan Azizah dan Pengerusi JPP, Dr. Molly Chia supaya bertindak segera membatalkan semua pemilihan yang sedang berlangsung dalam masa 48 jam atau bakal berdepan 'tindakan' yang lebih tegas daripada pihaknya.
Pada masa sama, Mustaffa Kamil memberitahu, satu memorandum bantahan juga akan dihantar kepada Wan Azizah dan Molly hari ini untuk melihat sejauh mana kesungguhan pucuk pimpinan PKR memberhentikan penyelewengan itu.
"JPP gagal mempertahankan prinsip pemilihan yang bersih, bebas dan adil. Integriti jawatankuasa ini dipersoalkan kerana daripada 162 aduan yang diterima keseluruhannya berkisar kepada tindakan JPP yang berat sebelah, memihak, serta terlibat dalam penipuan undi.
"Presiden PKR dan JPP perlu mengisytihar pemilihan parti dibatalkan dalam masa 48 jam. Sekiranya tidak dilakukan kami akan mengambil langkah lebih tegas demi menegak keadilan," katanya pada sidang akhbar di kediaman bekas pesaingnya, Datuk Zaid Ibrahim di sini hari ini.
Semalam, Mustaffa Kamil mengancam untuk menarik diri daripada pemilihan bagi jawatan timbalan presiden jika kepimpinan parti tidak menyelesaikan segera isu proses pemilihan yang didakwa penuh dengan penyelewengan dan penipuan.

Anwar tidak tunduk desakan


KUALA LUMPUR 9 Nov. - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan tunduk dengan desakan Datuk Zaid Ibrahim supaya keluar daripada PKR kerana ia hanya pandangan peribadi bekas calon Timbalan Presiden itu.
Sebaliknya, Anwar berkata, beliau sedia mempertimbangkan berbuat demikian sekiranya desakan itu daripada konsensus di kalangan kepimpinan parti.
"Itu pandangan dia. Namun, jika ada konsensus daripada kalangan pimpinan saya akan timbang tetapi dalam perkara ini, tidak pernah saya dengar lagi. Ini kali pertama saya dengar daripada Datuk Zaid," katanya di lobi Parlimen hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Zaid yang mahu Anwar dan Naib Presiden PKR, Azmin Ali berundur daripada PKR kerana mereka dikatakan punca kepada segala masalah dalam parti.

Mohd. Asri nafi diperguna Utusan Malaysia


KUALA LUMPUR 9 Nov. - Bekas Mufti Perlis, Prof. Madya Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menafikan dirinya dipergunakan oleh Utusan Malaysia untuk mendesak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara daripada dunia politik.
Beliau menegaskan, Utusan Malaysia hanya memetik daripada blog beliau dan wartawan akhbar itu juga tidak berhubung secara langsung dengannya, tidak seperti The Malaysian Insider dan Malaysiakini yang turut menyiarkan kenyataan sama dengan mendapatkan kenyataan secara langsung daripadanya.
"Seperti yang pihak Utusan laporkan, mereka memetik daripada blog saya. Mereka tidak mengambil kenyataan ini daripada mulut saya. Petikan mereka juga tepat, cuma tajuk agak 'garang'.
"Bukan kenyataan eksklusif untuk mereka. Sebaliknya, The Malaysian Insider dan Malaysiakinimendapatkannya secara langsung daripada saya. Maka, tiada perancangan antara saya danUtusan," katanya.
Beliau berkata demikian dalam entri terbaru bertajuk Surat Terbuka Untuk Yang Berhormat DSAI dalam blognya http://drmaza.com di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu hari ini yang mendakwa terdapat kempen bersepadu di Utusan Malaysia menggunakan Mohd. Asri dan lidah pengarang akhbar itu serta terbaru desakan bekas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi parti itu, Datuk Zaid Ibrahim supaya beliau meletakkan jawatan.
Mohd. Asri yang menyifatkan dakwaan Anwar bahawa beliau dipergunakan oleh akhbar ini sebagai 'agak berat' menjelaskan, cadangannya supaya Ketua Pembangkang itu bersara daripada dunia politik adalah berdasarkan kepada pemerhatian, kajian umum dan gerak hati beliau.
"Pada awalnya moderator blog saya, Minda Tajdid sendiri pun risau. Saya minta siarkan kerana tiada isu peribadi, ia hanya pandangan tentang politik Malaysia.
"Maksud saya, tiada siapa gunakan saya ketika kenyataan ini keluar," tegasnya sambil memberitahu beliau tidak pernah memusuhi Anwar secara peribadi bahkan bersimpati dengan keadaannya sekarang.
Dalam perkembangan berkaitan, jelasnya, beliau sendiri tidak tahu bahawa Zaid dan seorang lagi calon jawatan Timbalan Presiden PKR, Mustaffa Kamil Ayub akan mengeluarkan kenyataan mengkritik Anwar.
"Hal ini berlaku selepas beberapa hari kenyataan saya (keluar). Tentunya, saya tidak berada di belakang mereka," katanya.
Tambah beliau, kenyataannya sebelum ini berkaitan Anwar dibuat berasaskan kepada banyak faktor termasuk kemampuan seseorang ahli politik mengendalikan rakyat bawahan dan kemampuannya mempengaruhi mereka tentang idea yang dibawa.
"Jika hal itu mula merosot, maka tahap politik seseorang juga hakikatnya mula merosot. Pandangan saya ini hanya untuk renungan politik, bukan isu peribadi. Justeru, sebagai saudara muslim, saya sekali lagi seperti kenyataan awal pohon kemaafan atas pandangan tersebut.
"Namun, saya masih mempercayai pandangan ini ada kebenarannya, melainkan Allah mendatangkan hal yang sebaliknya. Dia maha mengetahui segalanya," ujar beliau.

32 kesan tembakan pada kereta


SHAH ALAM 9 Nov. – Seorang ahli kimia mengesahkan terdapat 32 kesan kerosakan akibat tembakan pada kereta Proton Iswara putih yang dipandu Aminulrasyid Amzah, 15, pada malam dia mati ditembak April lalu.
Ketua Unit Senjata Api dan Kesan Alat, Seksyen Kriminalistik, Bahagian Forensik, Jabatan Kimia Malaysia, Shaari Desa berkata, sebanyak 24 daripadanya adalah kesan lubang peluru masuk manakala dua lagi kesan lekuk dan peluru keluar.
Menurut beliau, kesemua kesan itu sepadan dengan peluru kaliber 9 mm dengan kesan lubang pada cermin belakang kereta ditembak dari sudut 13 darjah yang konsisten dengan keadaan seseorang berdiri.
‘‘Kesan lubang peluru masuk ditemui pada cermin belakang menembusi bahagian tempat letak kepala kerusi pemandu, bahagian belakang kereta, sisi kanan belakang kereta, sisi kiri belakang, ekzos, tangki minyak, permukaan bunga tayar kanan dan kiri belakang.
‘‘Satu lekukan pada bilah rim dan satu kesan peluru keluar pada dasar rim roda belakang sebelah kanan. Enam lagi lubang kesan peluru di kedudukan lain di bawah kereta,’’ katanya semasa memberi keterangan di Mahkamah Sesyen di sini hari ini.
Beliau yang merupakan saksi pendakwa ke-24 berkata demikian sewaktu menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Dusuki Mokhtar semasa sesi pemeriksaan utama.
Dalam kes ini, Koperal Jenain Subi, 48, didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid di Jalan Tarian, Seksyen 11 di sini antara pukul 1.10 dan 2 pagi, 26 April lalu.
Dia dibicarakan mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan denda jika disabitkan kesalahan.
Hasil pemeriksaan, saksi turut menemui dua serpihan peluru di atas permaidani, empat serpihan peluru di bawah tayar ganti di dalam bonet belakang kereta serta satu lagi serpihan di dalam tayar belakang sebelah kiri.
Turut ditemui sebutir peluru berjaket kaliber 9 mm di dalam panel pintu belakang sebelah kanan dan sebutir peluru berjaket kaliber 9 mm di bawah tayar ganti di dalam bonet belakang kereta.
‘‘Tiada pemeriksaan lanjut dijalankan terhadap kesemua peluru dan serpihan itu kerana ia telah rosak dan tidak sesuai untuk perbandingan.
‘‘Sisa serbuk senjata api juga tidak dikesan pada lubang tembakan di cermin belakang kereta. Dalam keadaan biasa, ia menunjukkan tembakan dilepaskan dalam jarak lebih dari tiga meter,’’ jelas beliau.
Menurut Shaari, beliau turut menemui kesan kerosakan akibat pelanggaran pada sisi kiri bahagian hadapan, penjuru hadapan sebelah kiri, bahagian hadapan dan sisi kanan belakang kereta dengan nombor pendaftaran BET 5023 itu.
Beliau berpendapat kesan bahagian hadapan konsisten berlanggar dengan pembahagi jalan atau longkang manakala kesan kemik dan cetakan berbentuk roda pada sisi kiri konsisten berlanggar dengan satu objek yang beroda.
‘‘Berdasarkan keputusan dan penemuan itu, saya berpendapat sisi bahagian hadapan kereta telah berlanggar dengan pokok, bahagian belakang sebelah kanan berlanggar dengan pengemudi motosikal dan penjuru sebelah kiri berlanggar dengan objek berwarna biru,’’ katanya.
Sementara itu, beliau turut membuat analisis terhadap 16 kelongsong peluru 9 mm, dua sub-mesingan Heckler & Koch MP5, dua kelopak peluru kosong dan 10 butir peluru hidup yang diserahkan oleh pegawai penyiasat, Asisten Supritendan (ASP) Abd. Halim Ismail.
Bagaimanapun, empat serpihan peluru termasuk satu yang dibungkus dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, satu kelongsong, sebutir peluru berjaket kaliber 9 mm telah rosak teruk dan tidak sesuai untuk perbandingan.
Perbicaraan di hadapan Hakim Latifah Mohd. Tahar bersambung esok.

Sokongan berdasarkan demokrasi - Azmin


KUALA LUMPUR 9 Nov. - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali mendakwa sokongan padu yang diterimanya dalam perebutan jawatan timbalan presiden adalah berasaskan kepada proses demokrasi dalam pemilihan parti itu.
Sehubungan itu, beliau meminta semua pihak termasuk para pencabarnya menghormati sokongan yang diterimanya daripada cabang parti di seluruh negara termasuk Sabah.
"Apa yang pasti sebahagian besar ahli-ahli PKR telah memberi satu mesej jelas iaitu mereka mahu saya meneruskan kesinambungan kepimpinan dalam parti sebagai timbalan presiden.
"Oleh itu, saya amat berharap sokongan yang saya terima ini dihormati oleh semua pihak kerana ia telah melalui satu proses demokrasi di dalam parti," katanya di lobi Parlimen di sini hari ini.
Azmin mengulas kenyataan Datuk Zaid Ibrahim hari ini yang mahu beliau dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur daripada PKR kerana mereka dikatakan punca kepada segala masalah dalam parti.
Azmin berkata, sebagai pendukung sistem demokrasi, Zaid sepatutnya membiarkan sistem itu berjalan tanpa banyak gangguan.
"Saya bersedia menghadapi sesiapa sahaja dan bagi saya dalam isu pemilihan ini saya perlu meneruskan kempen dengan menemui ahli akar umbi bagi mendapatkan sokongan," katanya.

Anwar, Azmin mesti berundur


Oleh Faiza Zainudin, Suzianah Jiffar dan Syed Azwan Syed Ali
bhnews@bharian.com.my
2010/11/10

MUSTAFFA Kamil  (kiri) dan  Zaid  menunjukkan memorandum mendesak Anwar dan  Mohamed Azmin  supaya berundur pada sidang media di kediaman Zaid di Kuala Lumpur,  semalam.
MUSTAFFA Kamil (kiri) dan Zaid menunjukkan memorandum mendesak Anwar dan Mohamed Azmin supaya berundur pada sidang media di kediaman Zaid di Kuala Lumpur, semalam.
Setiausaha Perhubungan PKR Sabah turut sahkan letak jawatan

KUALA LUMPUR: Selepas membuat kejutan dengan meletak semua jawatannya dan menarik diri daripada bertanding Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), kelmarin, Datuk Zaid Ibrahim semalam secara terbuka pula menggesa Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presidennya, Mohamed Azmin Ali, berundur kerana kedua-duanya didakwa menjadi punca segala masalah dalam parti itu.Dalam pada itu, Setiausaha Perhubungan PKR Sabah, Mursalim Tanjul, turut mengesahkan meletak jawatannya yang dipegang sejak kira-kira setahun lalu.
Mursalim ketika dihubungi Berita Harian semalam, berkata pemberitahuan rasmi secara bertulis berhubung tindakannya itu akan dihantar ke pejabat Perhubungan PKR negeri dan Pusat dalam masa dua tiga hari lagi.

Ditanya sebab beliau meletak jawatan, Mursalim yang juga Ketua Cabang PKR Kudat memberi alasan mahu memberi tumpuan terhadap perniagaannya. Beliau bagaimanapun, mengakui campur tangan Anwar yang banyak berlaku sehingga ke peringkat akar umbi menyebabkan parti kini porak peranda.

“Bagi saya sebagai pemimpin dia (Anwar) kena ikhlas, jujur dan telus. 
Sekarang dia banyak campur tangan, itu yang berlaku, dia tidak seharusnya berbuat demikian,” katanya.
Sementara itu, Zaid pada sidang media di kediamannya di sini, semalam, menjelaskan perubahan kepemimpinan dalam PKR perlu dilakukan segera bagi memastikan parti itu terus relevan dalam politik negara.

“Bukan kita tidak hargai pemimpin macam Anwar, kita hargai, tapi masa sudah berubah, masalah sekarang sudah berbeza. Jika PKR mahu bergerak ke depan, Anwar dan Azmin mesti pergi sebab mereka punca kepada semua masalah.

“Anwar banyak sangat isu peribadi, begitu juga Azmin, mereka perlu diketepikan. Kita tidak harus ada pemimpin yang lemah, yang asyik menyalahkan orang lain... 16 September (hasrat PKR ambil alih kerajaan) gagal, kita salahkan Barisan Nasional (BN). Kita tewas di Perak, kita juga salahkan BN, anggota Parlimen kita lompat parti, kita salahkan BN, sudah tiba masanya kita mesti akui kita lemah.

“Hakikatnya kita tidak dapat menganjurkan satu pemilihan parti yang baik, menunjukkan bahawa kita lemah. Saya mohon maaf kerana cakap ini, tetapi inilah masalahnya yang hendak saya luahkan.

“Saya harap penyelesaian baru yang lebih radikal ini dapat mengubah parti dalam memperjuangkan masa depan yang lebih baik untuk rakyat,” katanya.

Zaid berkata, PKR perlu membuat perubahan kepemimpinannya supaya dapat bergerak ke depan, terutama dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Perlu ada fokus baru, kepemimpinan baru. Anwar sebagai ketua umum gagal memastikan parti bersatu. Pakatan Rakyat tidak akan berkembang dengan Anwar sebagai terajunya,” katanya.

Ditanya sama ada pemimpin pakatan pembangkang dapat menerima pandangannya supaya Anwar dan Azmin berundur, Zaid berkata:

“Saya cuma cakap bagi diri saya, saya tidak boleh kerja dalam sistem yang ada hari ini, ini tak ada kena mengena dengan PAS atau DAP, mereka mahu Anwar pimpin mereka, itu hak mereka, tapi saya cakap hak saya.

“Jika semua anggota parti tidak menerima apa yang saya suarakan ini, saya akan fikirkan pilihan lain,” katanya.

Ditanya siapa calon yang sesuai untuk menerajui PKR jika Anwar dan Azmin berundur, Zaid secara berseloroh berkata beliau boleh menjadi pemimpin yang baik, tetapi terpulang kepada rakyat menentukannya.

Zaid turut mendakwa Azmin tidak layak bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR kerana terbabit dengan penipuan dan penyelewengan pada pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti yang sedang berlangsung.

“Saya fikir Azmin hendaklah dilucutkan kelayakannya (bertanding Timbalan Presiden PKR) kerana anda tidak boleh, kalau di cabang itu yang tidak memihak kepadanya, maka disuruh cabang itu bermesyuarat semula. Orang yang menyalahgunakan kuasa mesti dilucutkan kelayakan," katanya.

Ditanya mengenai tahap kepincangan dalam parti itu, khususnya pada pemilihan MPP, Zaid berkata: “Saya fikir ramai yang kecewa, bukan saya dan Mustaffa Kamil saja, semua calon yang disenaraikan dalam pemilihan kecewa, tapi apa yang mereka boleh lakukan.”

Zaid juga menafikan dakwaan Anwar bahawa beliau menarik diri daripada bertanding dan melepaskan semua jawatan dalam PKR kerana tidak menerima undi yang banyak di Sabah. 

“Tak betul saya bangkitkan perkara ketidaktelusan ini selepas saya kalah undi di Sabah. Perkara ini saya bangkitkan lama dulu,” katanya.

Zaid turut menegaskan beliau tidak akan keluar daripada PKR dan bersedia menyerahkan bukti berhubung kepincangan dalam proses pemilihan seperti yang dicabar Anwar.

“Kalau ikut tidak perlu tunjuk bukti sebab semua tahu, ahli dan calon, tapi kalau saya kena buktikan, saya akan beri pada badan bebas, kalau itu tidak mencukupi terpulang sebab yang tidak puas hati ini bukan saya seorang, semua kecuali Azmin, takkan kita nak reka cerita, Anwar kena hadapi masalah ini,” katanya.