Friday, September 26, 2014

Mengejutkan: Tubuh Dipenuhi Cacing Akibat Makanan Jepun


Diterbitkan: Jumaat, 26 September 2014 9:19 AM

DOKTOR sebuah hospital terkejut apabila mendapati tubuh seorang lelaki dipenuhi cacing akibat pengambilan makanan Jepun, sushi di Guangdong, China.
Penyakit pelik yang menimpa lelaki tersebut dikesan selepas dia mengadu mengalami kegatalan pada kulit dan sakit perut yang tidak sembuh.

Hasil imbasan doktor mendapati, setiap ruang tubuh badan lelaki terbabit dipenuhi cacing yang berpetonsi menjadi pembunuh dalam tempoh terdekat.
Kewujudan cacing itu dipercayai berpunca daripada pemgambilan sejenis makanan Jepun iaitu sashimi - kepingan ikan mentah yang dianggap makanan terbaik di negara matahari terbit itu.
sashimi worms
Pemeriksaan awal doktor mendapati, cacing itu kini membiak dengan pantas dan menganggu usus pesakit.
Berikutan itu, doktor akan berusaha mengawal pembiakan cacing selain membunuhnya dalam tempoh terdekat bagi memastikan sistem organ pesakit tidak terancam.
sashimi wormsTahukah Anda?

Tahukah Anda?

Antara pencipta Youtube ialah seorang muslim, Jawed Karim yang menubuhkan Youtube pada tahun 2005. Setahun selepas itu, Google membeli Youtube dengan harga US1.65billion.

Jawed Karim (35 tahun) ialah seorang anak imigran dari Bangladesh dan sekarang dia bernilai US140 juta. Ayahnya berkahwin dengan seorang german saintis, dan keluarga mereka berpindah ke Amerika Syarikat pada tahun 1999.

Ini menunjukkan seorang muslim boleh bersaing dalam sektor teknologi jika dia mencari ilmu dengan gigih. Satu inspirasi kepada semua muslim di dunia ini.

#RESPECT
Antara pencipta Youtube ialah seorang muslim, Jawed Karim yang menubuhkan Youtube pada tahun 2005. Setahun selepas itu, Google membeli Youtube dengan harga US1.65billion.
Jawed Karim (35 tahun) ialah seorang anak imigran dari Bangladesh dan sekarang dia bernilai US140 juta. Ayahnya berkahwin dengan seorang german saintis, dan keluarga mereka berpindah ke Amerika Syarikat pada tahun 1999.
Ini menunjukkan seorang muslim boleh bersaing dalam sektor teknologi jika dia mencari ilmu dengan gigih. Satu inspirasi kepada semua muslim di dunia ini.

Britain tahan dua lagi suspek keganasan

JUMAAT, 26 SEPTEMBER 2014 @ 4:35 PM

 
LONDON: Polis Britain menahan dua lagi suspek dalam siasatan mengenai 'keganasan', sehari selepas sembilan orang ditahan termasuk seorang ulama radikal.

Polis berkata kedua-dua lelaki terbabit ditahan pada awal pagi ini di dalam sebuah kenderaan di Lebuhraya M6, antara central London dan utara England.

Salah seorang daripada mereka berusia 33 tahun, ditahan kerana 'menggalakkan keganasan' dan menjadi anggota pertubuhan yang disenaraikan manakala seorang lagi berumur 42 tahun, ditahan kerana membantu seorang pesalah.

Sembilan orang yang ditahan semalam juga disyaki ada kaitan dengan pertubuhan yang diharamkan, iaitu kumpulan ekstrem Al-Muhajiroun.Ia diasaskan secara bersama oleh salah seorang yang ditahan, Anjem Choudary, yang sering dipetik oleh akhbar tabloid Britain mengenai pandangan kontroversialnya berhubung Islam dan Asia Barat.

Choudary, bekas peguam berusia 47 tahun, juga dikenali kerana menganjurkan perarakan anti-Barat di bandar Wootton Bassett.

Al-Muhajiroun juga mempunyai beberapa nama berlainan dan berhasrat untuk menjatuhkan kerajaan Britain dan menubuhkan sebuah pemerintahan khalifah. - AFP

Australia tempatkan semula pelarian di Kemboja

JUMAAT, 26 SEPTEMBER 2014 @ 11:06 AM

 
SYDNEY: Australia akan menghantar pelarian yang tiba dengan bot ke negara berkenaan untuk ditempatkan semula di Kemboja penghujung tahun ini dan akan membayar negara Asia Tenggara itu A$40 juta (RM112 juta) bagi menerima mereka.

Menteri Imigresen Scott Morrison, yang akan menandatangani perjanjian penempatan semula yang kontroversial di Phnom Penh esok, mempertahankan perancangan itu dan berkata ia akan membantu mencapai ikrar kerajaan bahawa tidak ada pelarian yang akan ditempatkan semula di Australia.

"Ia adalah penyelesaian di peringkat serantau. Ia adalah berkenaan menempatkan mereka semula di negara ketiga iaitu Kemboja, salah satu negara yang menandatangani Konvension Pelarian," katanya kepada stesen radio nasional.

Kumpulan hak asasi manusia mengecam langkah itu, dan mendakwa Canberra melanggar kewajipan antarabangsa memandangkan Kemboja bukan negara ketiga yang selamat. - REUTERS

Soyuz bersama angkasawan Russia, AS berlepas ke ISS

KAPAL angkasa lepas Russia, Soyuz yang membawa angkasawan NASA dan dua angkasawan Russia, termasuk seorang wanita berlepas tengah malam tadi. - Foto AP

BAIKONUR (Kazakhstan): Kapal angkasa lepas Russia, Soyuz yang membawa angkasawan NASA dan dua angkasawan Russia, termasuk seorang wanita berlepas tengah malam tadi.
Soyuz-TMA14M dilancarkan jam 12.25 pagi waktu Moscow dari Pusat Angkasa Lepas Baikonur dan sedang menuju ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).
Angkasawan NASA berkenaan, Barry Wilmore bersama rakan angkasawan Russia, Alexander Samokutyaev dan Elena Serova akan berada di ISS selama enam bulan.
Serova adalah wanita pertama Russia berlepas ke angkasa lepas sejak 1997, dan wanita keempat dalam sejarah program angkasa lepas Soviet dan Russia.
Valentina Tereshkova menjadi wanita pertama berada di angkasa lepas pada 1963. - AFP/AP

Royalti minyak: Mana pendirian Kerajaan Terengganu


USTAZ MOHD NOR HAMZAH | .
SAYA ingin menarik perhatian seluruh rakyat Terengganu berkenaan isu yang disiarkan oleh akhbar Berita Harian semalam berkaitan dakwaan bahawa ketiga-tiga negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia Kelantan, Terengganu dan Pahang tidak mengeluarkan minyak.

Berdasarkan laporan itu, maka Petronas berhak untuk memberikan wang ehsan kepada negeri-negeri yang mereka suka tanpa negeri-negeri tersebut boleh berbuat apa-apa. Kita sedia maklum bahawa isu ini tidak lain hanyalah sebagai isu yang sangat hina yang digunakan dalam kempen Pilihan Raya Kecil Pengkalan Kubur setelah Umno-BN tidak terdaya lagi menjawab isu royalti bagi negeri Kelantan selepas berjaya merampas royalti negeri Terengganu dengan cara yang sangat keji diusulkan dalam Perhimpunan Agung Umno dan sehingga sekarang pimpinan Umno negeri menjadi seperti lembu dicucuk hidung.

Tidak pernah saya yang menjadi ahli dewan undangan negeri serta rakan-rakan Adun yang lain pada bila-bila masa mendapat peluang membahaskan isu ini walaupun berkali-kali PAS Terengganu mengusulkan bagi isu ini dibincangkan demi kepentingan rakyat.

Tetapi sayang, semalam dengan kaedah “hit and run” iaitu pukul dan lari, mereka dengan sewenang-wenangnya mendakwa di luar dewan undangan negeri atau dewan rakyat dan negara bahawa Terengganu tidak mengeluarkan minyak sekaligus seperti ingin menafikan secara langsung, tanpa perbahasan di dewan, tanpa perbicaraan di mahkamah bahawa negeri-negeri ini tidak layak menerima royalti.

Suka saya mengingatkan bahawa dua daripada tiga orang yang merangka perjanjian petroleum diantara negeri-negeri di Malaysia dahulu, masih hidup dan telahpun mengeluarkan kenyataan bahawa negeri-negeri tersebut layak mendapat royalti sebanyak lima peratus setiap tahun. Seorang daripada mereka ialah bekas wakil rakyat PAS iaitu Tun Salleh Abas yang juga bekas Ketua Hakim Negara dan seorang lagi ialah ahli Parlimen Umno, Tengku Razaleigh Hamzah.

Ironinya, kedua-duanya walaupun dari parti yang berlawanan, telah memberikan jawapan yang sama iaitu setiap negeri-negeri itu layak menerima royalti dan lebih menghairankan lagi, kedua-duanya tidak dijemput menjadi ahli kepada jawatankuasa itu walaupun sebenarnya merekalah yang terlayak.

Apalah ertinya jika kita yang tidak layak ini menandatangani perjanjian itu? Lakukah tandatangan kita apabila membuat perjanjian sedangkan kita tidak layak? Apakah maknanya jika kita yang tidak layak ini, menerima bajet tahunan dan memasukkan royalti petroleum (dahulu) atau dana khas (sekarang) dalam bajet kerajaan negeri yang menjangkau sehingga 2.5 billion pada tahun ini selepas diambil kira bajet tambahan?

Apakah sah bajet-bajet terdahulu semenjak tahun 70-an itu? Apakah ertinya Datuk Seri Ahmad Said tersenyum lebar mengangkat cek replika wang ketika menerima bahagian kedua dana khas yang diserahkan oleh Perdana Menteri di Stadium Negeri sedikit masa dahulu? Apakah tujuannya apabila Perdana Menteri mengisytiharkan telaga Bertam yang berada ratusan kilometer dari pantai itu adalah hak milik Pahang ketika ianya menjadi perebutan diantara Terengganu dan Pahang dahulu? Ini semua adalah soalan-soalan mudah yang perlu dijawab oleh mereka yang menyokong dakwaan karut ini.

Maka saya di sini sebagai mewakili Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu dan juga rakyat Terengganu secara keseluruhannya mendesak kerajaan Umno Terengganu dibawah pimpinannya yang baru agar menyatakan pendirian mereka terhadap laporan ini.

Jika kerajaan menyokong sila keluarkan kenyataan rasmi dan begitu juga sebaliknya. Kita tidak mahu maruah rakyat dan negeri ini diperkotak-katikkan oleh golongan luar yang berkepentingan. Hak royalti ini, adalah hak mutlak rakyat Terengganu. Berhentilah menjadi pak turut, rakyat sedang membandingkan ketegasan Datuk Seri Ahmad Said yang konsisten sejak dahulu memperjuangkan hak royalti Terengganu dengan kelembutan kerajaan sekarang yang menjadi boneka kepada pihak-pihak yang tertentu.

Ikutlah jejak langkah kerajaan Sarawak yang sebulat suara telah meluluskan usul bagi meminta royalti bagi negeri mereka sebanyak 20%. Sebaliknya Terengganu yang mendapat lima peratus suatu ketika dahulu, ditukar kepada wang ehsan dan sekarang ini mahu dibuang dari senarai negeri pengeluar minyak. Adakah kerajaan Terengganu sebacul itu untuk membiarkan perkara ini berlaku? Juga kami mendesak agar jawatankuasa itu juga mengisytiharkan berapakah kawasan telaga minyak dan gas di Sabah dan Sarawak yang berada di luar tiga batu nautika jikalau mereka berani. - HARAKAHDAILY 26/9/2014

YB Mohd Nor Hamzah ialah Adun Bukit Payong, Terengganu

Exco: Satu lagi pengorbanan yang PAS lakukan


MOHD NAZRI | .
KUALA LUMPUR: PAS menerima dengan hati terbuka pengurangan jumlah Exco Kerajaan Selangor daripada empat kepada tiga orang biarpun ianya di luar jangkaan.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, PAS memahami 'kesukaran membuat pilihan' oleh Menteri Besar.

"Apapun kita yakin beliau (menteri besar) telah berusaha mengimbangi suasana yang ada sebaik-baiknya.

"Apa yang lebih penting bagi kita ialah, ini satu lagi pengorbanan yang PAS perlu lakukan untuk melihat krisis di negeri Selangor selesai, dan Pakatan boleh bergerak ke hadapan," katanya kepada Harakahdaily.

Mustafa menegaskan, semua pihak perlu menghargai setiap pengorbanan yang dilakukan oleh mana-mana pihak.

Tegasnya, musuh sebenar Pakatan adalah BN dan bukan sesama parti dalam Pakatan Rakyat.  

Pagi tadi, menteri besar, Mohamed Azmin Ali mengumumkan pelantikan 10 exco dengan kuota 4 PKR, 3 DAP dan 3 PAS.

Adun PAS terdiri daripada Iskandar Abdul Samad (Chempaka), Dr Ahmad Yunus Hairi (Sijangkang) dan Zaidy Abdul Talib (Templer).

Zaidy adalah muka baru manakala exco yang tidak dikekalkan ialah Ustaz Sallehen Mukhyi (Sabak) dan Dr Halimah Ali (Selat Klang).

Sebelum ini, komposisi exco ialah 4 PAS, 3 PKR dan 3 DAP. -HARAKAHDAILY 26/9/2014

‘Panas’ tetapi terkawal


Di beberapa Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang dianggap antara lokasi panas, penyokong kedua-dua parti - Barisan Nasional (BN) dan PAS dilihat berbalas laungan untuk memujuk pengundi, tetapi tidak berlaku kejadian tidak diingini.

Cuma di Sekolah Kebangsaan Geting yang dilaporkan wujud sedikit ketegangan akibat provokasi penyokong, tetapi berjaya dileraikan polis yang mengawal keadaan sejak pagi.
Begitu juga di Sekolah Kebangsaan Bendang Pak Yong yang menjadi pusat mengundi calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim yang difahamkan berlaku perang mulut membabitkan penyokong kedua-dua parti.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof pada sidang media semalam berkata, kewujudan penyokong di semua 11 pusat mengundi tidak melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya.

“Saya meronda di semua pusat mengundi dan mereka (penyokong) berada dalam jarak yang kita tetapkan iaitu lebih 50 meter dari pusat pengundian.
Foto
KESESAKAN lalu lintas yang agak teruk di simpang tiga lampu isyarat menghala ke Tumpat dari pekan Pengkalan Kubor, semalam.
“Walaupun masih ada yang membawa sepanduk seperti memujuk pengundi, namun secara kasar tidaklah sehingga melanggar peraturan. Juga tiada provokasi dan pergaduhan.

“Cuma yang memberi sedikit kesulitan ialah kesesakan lalu lintas sejak jam 8 pagi. PRK ini juga menyaksikan tujuh laporan diterima dengan empat berkaitan bendera manakala tiga lagi berhubung poster kempen,” katanya.
Dalam pada itu, Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim turut menafikan dakwaan wujud pengundi hantu seperti yang didakwa pihak tertentu.

Beliau berkata, lelaki berusia 47 tahun yang didakwa tidak layak mengundi itu adalah rakyat Malaysia yang sah.

“Tiada isu pengundi hantu seperti didakwa kerana lelaki berkenaan bukan warga Thailand. Lelaki berkenaan seorang warga Malaysia yang mengundi di Sekolah Kebangsaan Bendang Pok Yong,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/26

25,000 lembu untuk korban


Putrajaya: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memberi jaminan bahawa bekalan lembu untuk korban perayaan Aidiladha pada 5 Oktober ini adalah mencukupi.

Berikutan itu, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, masyarakat Islam di negara ini tidak perlu bimbang memandangkan bekalan lembu termasuk yang diimport dan tempatan mencukupi bagi tujuan itu.


“Kira-kira 25,000 lembu disediakan untuk korban hari raya nanti dan ia memenuhi keperluan serta permintaan mereka. Secara kasar, dianggarkan separuh daripada jumlah bekalan adalah lembu tempatan.“Negara tidak berdepan dengan masalah bekalan lembu dan kami tidak pernah menerima aduan berhubung keputusan bekalan terumasuk pada sambutan Aidilfitri lalu,” katanya pada sidang media selepas Sambutan Hari Inovasi 2014 di sini, semalam.


Dalam pada itu, Tajuddin berkata, lembu yang diimport ke negara ini dibawa dari Thailand, Australia serta Myanmar dan pihaknya sentiasa memastikan bekalan mencukupi.


Terdahulu, Tajuddin dalam ucapannya berkata, warga kementerian serta jabatan dan agensi di bawahnya perlu melaksanakan peranan dan tanggungjawab yang diberikan dalam melaksanakan misi serta mandat yang diberi.

Katanya, kakitangan dan pegawai juga perlu memajukan transformasi melalui inovasi terutama dalam bidang pertanian bagi kumpulan sasar yang terdiri daripada penternak; petani; peladang dan nelayan.


“Bagaimana, melaksanakan transformasi yang boleh memberikan perubahan kepada kumpulan sasar ini,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/26

MH17: Anak Tambi Jiee dikenal pasti


Kuala Lumpur: Satu lagi jenazah mangsa nahas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17, Muhammad Afruz Tambi, 13, dikenal pasti semalam.
Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, semua enam ahli keluarga Tambi Jiee kini sudah ditemui selepas lima jenazah mereka dibawa pulang sebelum ini. 
Katanya, terdapat dua lagi rakyat Malaysia masih belum dikenal pasti iaitu Siti Amirah Parawira, 83, dan Shaliza Zaina Dewa, 45. 

"Kita sudah mengenal pasti jenazah salah seorang anak Tambi Jiee iaitu Muhammad Afruz.
Foto

"Buat masa ini kita belum mendapat pelepasan dari Belanda untuk membawa pulang jenazah.

“Namun semua jenazah keluarga Tambi Jiee berjaya ditemui," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/26

Bukan Melayu dianggap pendatang?


MUHAMAD MAT YAKIM
26 September 2014


CIKGU Segaran Nair cikgu saya di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Setar semasa tingkatan enam. Dia yang kami biasa panggil Sir, mengajar subjek Pengajian Am. Walaupun sudah lebih 20 tahun tinggalkan sekolah, kami masih berhubungan baik. Kebetulan isteri saya ketika itu ketua pengawas asrama puteri yang Sir adalah ketua wardennya.

Kepada  kami, dia menggunakan panggilan ‘anak-anak saya’. Dengannya, saya sendiri dan saya yakin begitu juga kawan-kawan, tidak pernah terasa batasan dalam hubungan. Dia sering menyebut saya son – panggilan yang cukup untuk membuat saya berasa begitu terharu dengan kemesraannya.

Ketika berkunjung ke rumahnya di Alor Setar baru-baru ini, saya terperasan Sir menyebut seorang lagi cikgu saya, Cikgu Om Ibrahim sebagai Kak Om ketika bercerita mengenai guru Bahasa Malaysia saya itu, yang bagi saya cukup untuk menggambarkan kemesraan hubungan yang sama sekali tidak dibatasi dengan perbezaan kaum dan agama.

Namun baru-baru ini, saya terima khabar yang menyedihkan daripada Sir. Kata Sir, dia berasa cukup terkilan apabila terdengar ada orang menyebutnya sebagai pendatang – atas dasar perkauman – ketika hadir di satu tempat.

“Apakah saya yang lahir di Kupang, Baling, Kedah... bapa saya lahir di Kuala Ketil, Kedah, dan datuk saya lahir di Perak, pendatang di negara ini? Negara mana lagi yang kami ada kalau bukan Malaysia?” tanya Sir ketika berkongsi rasa sedih dan terkilannya itu dengan saya, baru-baru ini.

Bukan Sir sahaja, saya sendiri berasa sedih mendengar cerita itu. Sebenarnya bukan itu sahaja. Sir jadi warganegara bukan semata-mata kerana dilahirkan di Malaysia. Sumbangannya kepada negara malah jauh melebihi kebanyakan kita.

Dia bukan sahaja berjasa dalam kelas Pengajian Amnya, mengajar anak bangsa mengenai aspek-aspek kenegaraan untuk menjadikan kami lebih mengenal tanah air kita sendiri.

Jasanya tidak terkira di balapan olahraga. Ramai orang sekadar kenal nama Romzi Bakar, Roslan Bakar, Rozaki Zakaria sebagai bintang olahraga yang pernah mengharumkan nama negara dalam acara lari 400 meter di peringkat Asia.

Mereka pernah menyumbang pingat untuk negara dalam pelbagai kejohanan. Siapa yang menggilap bakat mereka sejak di bangku sekolah kalau bukan Sir?. Romzi dan Rozaki (sekarang orang penting di MSN), junior saya di KSAH manakala Roslan (sekarang Mejar TUDM) senior saya.

Sir aktif melahirkan bakat olahraga negara sejak 1985 hingga 2003. Sampai sekarang dia masih jadi pensyarah International Association of Athletics Federation (IAAF). Nama yang saya sebut itu sekadar tiga daripada ramai anak didiknya sepanjang dia jadi ketua jurulatih olahraga remaja kebangsaan. Dalam usia persaraan, dia juga mengajar di UUM dalam bidang yang sama.

“Ini semua kerana cinta saya kepada olahraga dan negara,” katanya. Tidak cukup lagi. Orang selalu mengaitkan semangat cinta negara dengan pengorbanan sebagai anggota tentera.  Sir semasa sudah jadi guru,  berkorban waktu  hujung minggunya yang selalu padat  itu  untuk menyertai Pasukan Simpanan Tentera Darat (PSTD).

“Lima tahun saya dalam PSTD sampai sandang pangkat Leftenan. Walaupun sudah jadi cikgu, saya mahu rasa kehidupan anggota tentera walaupun tidak sepenuhnya. Saya mahu hayati pengorbanan mereka jaga keamanan tanah air kita,” katanya.

Cikgu Segaran hanya satu contoh. Di sekeliling kita, ada banyak lagi jiwa Malaysia sejati yang bukan hanya dilitupi kulit sawo matang. Mereka bukan sekadar melalui kebetulan, dilahirkan di negara ini dan mendapat taraf bumiputera daripada darah keturunan.

Mereka sebaliknya telah berusaha dan bekerja keras untuk menyumbang walaupun ada yang masih tidak matang, anggap mereka yang bukan Melayu itu selama-lamanya berstatus pendatang.

Tidak syak lagi prasangka dan prejudis yang seperti ini hanya menjarakkan jurang dalam hubungan, melebarkan lagi kecurigaan sekali gus memarakkan kebencian yang hanya  merugikan diri kita sendiri. Mengapa tidak kita saling memberikan ruang untuk masing-masing menyumbang kepada satu-satunya tanah air yang kita ada ini.

Mengapa dibiarkan hati yang busuk itu menguasai pemikiran kita yang seharusnya sudah cukup rasional untuk menilai setiap perkara yang ada di sekeliling? Apakah kita masing-masing boleh memilih apa kaum kita mahu dilahirkan, dan di mana kita dilahirkan? Bukankah mempertikaikan sesuatu ketentuan tuhan itu juga satu bentuk kezaliman?

Ya, sehebat-hebat kita, ada bodohnya apabila kita sewenang-wenang mempertikaikan keturunan orang lain. Ini yang menjadikan kita hilang rasional walau setinggi mana kelulusan dan pencapaian.
Apakah orang ini berani juga untuk melabel Datuk Lee Chong Wei dan Datuk Datuk Nicol David sebagai pendatang?

Apa sumbangan mereka kepada negara berbanding dua warga yang cukup banyak jasa ini? Seharusnya mereka berasa malu sendiri sebelum berani mempertikaikan orang lain.

Jawatan Timbalan Speaker diserah kepada Pas


Mohamed Azmin menunjukkan senarai nama Exco Selangor yang baharu. - Foto Sinar Harian Online oleh RAZIATUL HANUM A.RAJAK
Mohamed Azmin menunjukkan senarai nama Exco Selangor yang baharu. - Foto Sinar Harian Online oleh RAZIATUL HANUM A.RAJAK
SHAH ALAM - Jawatan Timbalan Speaker Dun Selangor yang sebelum ini disandang oleh Adun PKR akan diwakili Pas, kata Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Mohamed Azmin berkata, keputusan itu dibuat setelah Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga Adun Seri Setia daripada PKR meletakkan jawatan sebagai Timbalan Speaker Dun Selangor bagi membolehkan beliau dilantik sebagai Exco Selangor.

Saya bersetuju supaya jawatan Timbalan Speaker disandang oleh Pas bagi mewakili Pakatan Rakyat," katanya dalam satu sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata, Timbalan Speaker baharu akan dilantik ketika persidangan Dun Selangor yang dijadual pada November ini.

Mengulas mengenai komposisi jawatan Exco diperuntukkan kepada Pas yang berkurangan daripada empat sebelum ini kepada tiga, Azmin berkata, keputusan itu dicapai setelah mengambil kira pandangan semua pihak termasuk parti komponen Pakatan Rakyat semalam.

Azmin hari ini mengumumkan barisan Exco baharu dengan formula 4:3:3 iaitu empat kerusi Exco bagi calon PKR, manakala masing-masing tiga bagi Pas dan DAP.

Tiga muka baharu adalah antara 10 anggota Exco yang dilantik Mohamed Azmin iaitu Nik Nazmi, Adun Batu Caves Amirudin Shari, kedua-duanya daripada PKR dan Adun Taman Templer Zaidy Abdul Talib daripada Pas.

Barisan Exco kali ini turut menyaksikan dua daripada empat Exco Pas yang bersama pentabiran bekas Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim digugurkan,
iaitu Adun Selat Klang, Dr Halimah Ali dan Adun Sabak, Sallehen Mukhyi.

Komposisi calon wanita dalam barisan Exco kali ini juga berkurangan daripada tiga kepada dua iaitu Adun Bukit Lanjan, Elizabeth Wong Keat Ping dan Adun Sementa Dr Daroyah Alwi, kedua-duanya daripada PKR. - Bernama

Bapa mangsa: Hari-hari nampak biawak


Asiah (kanan) menemui Nur Hidayah yang masih dirawat di HSA.
Asiah (kanan) menemui Nur Hidayah yang masih dirawat di HSA.
JOHOR BAHRU - Bapa bayi malang yang digigit biawak di kuarters sebuah resort Kampung Tekek Pulau Tioman, Pahang, Selasa lalu, memberitahu kerap ternampak reptilia itu berkeliaran di persekitaran kediamannya sebelum ini.

Abdul Rahman Ismail, 38, berkata kejadian yang tidak dijangka sehingga mencederakan bayi tunggalnya, Nur Hidayah, lapan bulan, benar-benar mengejutkannya yang ketika itu berada di tempat kerja.

Menurutnya, kawasan itu menjadi habitat reptilia berkenaan meskipun persekitaran kediamannya bersih dan bukan kawasan hutan, malah ditanam dengan pelbagai pokok hiasan.

“Saya rasa macam nak pitam selepas diberitahu oleh majikan anak saya dicederakan seekor biawak.

“Setiap hari saya nampak biawak berkeliaran di kawasan rumah saya sejak tinggal di situ hampir setahun lalu, namun tak menyangka menyerang bayi saya walaupun kediaman berpagar,” katanya kepada media sewaktu menerima lawatan Pengerusi Jawatankuasa
Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri, Asiah Md Ariff ke Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini, semalam.

Sementara itu, Asiah berkata, pihaknya akan memberikan khidmat kaunseling melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kepada ibu bayi berkenaan untuk memulihkan kesan trauma yang dialaminya.

Menurutnya, Nur Hidayah masih diberi rawatan susulan dan pemantauan rapi dalam tempoh seminggu untuk memastikan keadaan benar-benar selamat sebelum dibenarkan pulang.

“Alhamdulillah, bayi ini sudah beransur pulih dan ceria, cuma ibunya masih trauma kerana melihat sendiri anaknya ditarik dan diserang biawak.

“Kita akan memberi khidmat kaunseling kepada ibu mangsa supaya sekurang-kurangnya dapat melega dan meredakan traumanya,” katanya.

Tangani obesiti cara Islam


Tangani obesiti cara Islam
OBESITI oh obesiti... Isu ini tidak pernah sepi dalam masyarakat hari ini. Ia berkait rapat dengan soal pemakanan dan kesihatan. Apatah lagi Malaysia terkenal dengan syurga makanan yang menawarkan pelbagai sajian 24 jam, tanpa perlu memasak di dapur.

Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat, obesiti bermaksud kegemukan yang disebabkan terdapat lemak yang berlebihan. Masalah obesiti ini berlaku kepada semua peringkat usia masyarakat. Ini adalah berkaitan dengan malnutrisi iaitu kekurangan makanan seimbang.

Untuk mengupas lebih lanjut mengenai isu tersebut, Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) dalam menyumbangkan kemaslahatan manusia, khususnya umat Islam, menganjurkan seminar sehari bertajuk Daripada Malnutrisi kepada Obesiti: Menelusuri Tabiat Makan Umat Islam di Malaysia pada 13 Ogos lalu.

Ketua Pengarah Ikim, Datuk Nik Mustapha Nik Hassan dalam ucapan perasmian seminar itu berkata, obesiti menjadi masalah kesihatan yang dihadapi di seluruh dunia.

"Ancaman obesiti sebagai faktor risiko kepada penyakit tidak berjangkit (noncommunicable disease) ternyata amat membimbangkan.

"Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan 3/4 kematian di negara sedang membangun pada 2020 adalah disebabkan penyakit tidak berjangkit.

"Statistik menunjukkan individu yang mengalami obesiti di seluruh dunia meningkat dari 857 juta pada 1980 kepada 2.1 pada 2013," katanya.

Beliau menambah, penularan masalah obesiti kian pesat dalam masyarakat hari ini berkaitan dengan cara pengambilan makanan harian. Hampir 50 peratus orang dewasa di negara ini mengalami obes, tetapi masih tidak mempedulikannya.

Islam adalah sistem hidup yang mengiktiraf kesihatan dalam aspek fizikal, spiritual dan mental. Berlebihan dalam pengambilan makanan tidak digalakkan dalam Islam.

Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak ada satu wadah (bekas) yang dipenuhi oleh anak Adam lebih buruk daripada perutnya.

Cukuplah bagi anak Adam beberapa suap makanan yang dapat menegakkan tulangnya. Jika ia harus mengisi perutnya lebih daripada itu, maka sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumnya dan sepertiga untuk pernafasannya." (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)


Jangan bertuhankan perut

ALLAH SWT berfirman yang bermaksud: Dan Dialah (ALLAH) yang menjadikan (untuk kamu) kebun-kebun yang menjalar tanamannya dan yang tidak menjalar dan pohon-pohon tamar (kurma) dan tanaman-tanaman yang berlainan (bentuk, rupa dan) rasanya dan buah zaitun dan delima yang bersamaan (warnanya atau daunnya) dan tidak bersamaan (rasanya).

Makanlah daripada buahnya ketika ia berbuah dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya dan janganlah kamu melampau (pada apa-apa jua yang kamu makan atau belanjakan); sesungguhnya ALLAH tidak suak kepada orang yang melampau. (Surah al-An'am: 141)

Dalil di atas menunjukkan kemurahan ALLAH SWT dan keluasan yang dikurniakan-Nya kepada hamba-Nya dalam soal makan minum.

Diharuskan bagi mereka memakan semua jenis makanan asalkan ia halal dan baik, tidak lupa mensyukuri-Nya, tidak berlebih-lebihan dan tidak membazir menuruti tabiat syaitan, kata Felo Kanan Pusat Kajian Syariah, Undang-undang & Politik Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), Md Asham Ahmad dalam kertas kerjanya Petunjuk al-Quran & Sunnah Dalam Soal Pemakanan & Kesihatan.

Menurutnya, halal ertinya diharuskan, yakni tidak terikat dengan larangan ataupun pengharaman.

Manakala tayyib bererti suci. Makna asalnya adalah apa yang diperoleh kelazatan dan kebaikan daripadanya. Ia merangkumi kebaikan dunia dan akhirat.

Kategori baik itu adalah makanan yang terbukti kebaikannya kepada kesihatan, berdasarkan bukti ilmiah. Dari segi nutrisi, baik buruk makanan diambil seseorang bergantung kepada banyak faktor, antaranya adalah keadaan kesihatan, cuaca, dan pekerjaan.

Oleh itu, makanan yang baik bagi seseorang belum tentu baik bagi seseorang lain. Ini termasuklah makanan diambil Rasulullah, tidak semestinya baik dan sesuai untuk semua orang dalam semua keadaan.

"Terdapat banyak hadis yang menyebut mengenai makanan tertentu dimakan oleh Rasulullah, yang Baginda gemari ataupun yang menunjukkan kepada galakan Baginda agar kita memakannya.

"Mungkin daripada hadis-hadis inilah timbul akhir-akhir ini istilah makanan sunnah yang menjadi slogan golongan peniaga dan pengeluar makanan tertentu untuk menarik perhatian pelanggan membeli dan menggunakan barangan keluaran mereka."

Antara makanan yang sering disebut sebagai makanan sunnah adalah kurma, barli, buah ara, anggur, madu, tembikai, susu, cendawan, minyak zaitun, buah delima dan cuka.

Bagaimana pula dengan makanan yang lain, daripada rezeki yang dikurniakan ALLAH kepada manusia tetapi tidak dinyatakan dalam hadis ini? Adakah makanan ini kurang keistimewaannya berbanding dengan apa yang dirujuk sebagai makanan sunnah itu?

Rasulullah tidak cerewet dalam memilih makanan. Namun sebagai manusia biasa, ada makanan tertentu yang menjadi kegemaran Baginda dan ada yang tidak suka. Baginda juga mencuba makanan yang tidak pernah makan.

Pemakanan sunnah merujuk kepada adab makan dianjurkan Rasulullah SAW adalah termasuk dalam Sunnah yang digalakkan kita mengikuti dan mencontohi kerana wujud padanya tujuan mendekatkan diri kepada ALLAH dengan mencontohi Baginda SAW.


Sunnah Rasulullah SAW

Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Kajian Sains & Alam Sekitar (Ikim) Norkumala Awang dalam kertas kerjanya Pemakanan & Kesihatan: Pendekatan Islami Dalam Dunia Moden berkata, makan merupakan fitrah bagi setiap manusia. Pemakanan memberi kesan kepada kesihatan dan kelangsungan hidup. 

Menurutnya, pemakanan didefinisikan sebagai zat-zat makanan berinteraksi dan bertindak-balas dengan melibatkan proses pencernaan, penyerapan, pengangkutan dan penyingkiran yang berhubung kait dengan tahap kesihatan dan penyakit (Guthrie & Pichiano, 1999).

Islam telah menggariskan panduan dan petunjuk yang komprehensif berkaitan kehidupan manusia dan juga isu saintifik berkaitan.

Penjagaan kesihatan yang ditunjukkan Nabi Muhammad SAW adalah bersifat pencegahan dan perlindungan kesihatan tubuh badan.

1. Makan secara sederhana

Setiap individu perlu mengambil makanan mengikut keperluan masing-masing. Ia bergantung kepada tahap kesihatan seseorang, jantina, umur, gaya hidup dan pekerjaan.
Ibnu Majah meriwayatkan daripada Ibnu Umar mengatakan seorang lelaki telah bersendawa di hadapan Rasulullah SAW, lalu Baginda SAW bersabda:

"Tahanlah sendawa kamu daripada kami, sesungguhnya orang yang paling lapar antara kamu pada hari kiamat adalah orang yang paling kenyang di antara kamu di dunia."
Makan berlebih-lebihan mengundang masalah obesiti dan masalah kesihatan seperti diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan ketidakselesaan anggota badan.

Panduan Diet Malaysia juga mencadangkan agar mengambil makanan dengan menepati prinsip keseimbangan, kesederhanaan dan kepelbagaian.

2. Makan kepelbagaian makanan dan seimbang

Menurut Ibnu Qayyim al Jauziyyah tidak pernah menjadi tabiat kelaziman Rasulullah SAW untuk memakan sejenis makanan sahaja tetapi Baginda SAW memakan pelbagai makanan.

Baginda SAW juga memakan makanan yang dimakan di negerinya seperti daging, buah-buahan, kurma atau makanan lain. Apabila Rasulullah SAW tidak menyukai sesuatu jenis makanan, maka Baginda tidak menjamahnya.

Tiada makanan yang menyediakan pelbagai zat lengkap. Justeru, setiap individu perlu mengambil pelbagai jenis makanan untuk menjaga kesihatan.

3. Makan berjemaah atau beramai-ramai.

Daripada Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Makanlah kamu secara berkumpulan dan janganlah kamu makan secara terpisah. Sesungguhnya makanan yang disediakan untuk seorang mencukupi untuk dua orang.

Makanan yang disediakan untuk dua orang mencukupi untuk empat orang. Makanan yang disediakan untuk empat orang mencukupi untuk lapan orang." (Riwayat Muslim)
Imam Ibn Hajar berkata dalam kitab Fath al-Bari: "Sesungguhnya keberkatan semakin bertambah apabila bertambahnya bilangan orang yang turut serta berkongsi makanan tersebut."

4. Aktiviti fizikal dan kerehatan

Rasulullah SAW biasa berjalan kaki dalam aktiviti seharian. Menurut Ibnu Kathir, cara berjalan Rasulullah SAW adalah melangkah dengan cepat seperti langkah mengikut jalanan menurun.

Gaya berjalan sebegini adalah bentuk senaman aerobik dan merupakan aktiviti paling murah. Rasulullah SAW juga menganjurkan supaya mendidik anak dengan berenang, memanah dan berkuda.

Kerehatan juga diperlukan untuk menjamin kesihatan tubuh. Badan juga perlu untuk berehat setelah melakukan pelbagai aktiviti.

Oleh itu, gaya hidup sihat yang menekankan kesederhanaan dalam melakukan sesuatu aktiviti dan kerehatan akan membantu kita mencapai kecergasan fizikal dan menyumbang kepada kesihatan baik.


Manusia bukan robot

Pakar Pemakanan Kanan Institut Jantung Negara, Siti Farhath Sehu Allavudiin berkata persepsi makanan sihat dikaitkan dengan makanan organik, vitamin atau pil suplemen.

Manakala makanan sihat dari segi masakan seperti kukus atau panggang, tidak bersantan atau bergoreng.

"Kita sebenarnya banyak mempersalahkan makanan. Sebenarnya yang patut dipersalahkan adalah amalan pemakanan pengguna. Ini bukan kerana makanan mahal.

"Kita perlu bersederhana dan seimbang dalam semua aspek kehidupan kita termasuk pemakanan. Kapasiti makanan adalah mengikut keperluan individu dan jenis pekerjaannya.

"Jika ambil lebih daripada keperluan, ia akan menjadi terlebih. Dari segi jangka pendek ia tak nampak, tetapi memberi kesan untuk jangka panjang," katanya ketika membentangkan kertas kerjanya Makanan Sihat, Makanan Mahal?

Beliau menambah, manusia bukan robot, sebaliknya memerlukan kepelbagaian dalam makanan untuk sihat. Makanan merupakan pelaburan kesihatan.

Faktor berkaitan dengan kesihatan terbahagi kepada dua iaitu aset tetap (sejarah keluarga, umur dan jantina) dan aset boleh diubah (cara hidup, pilihan makanan dan senaman).

"Amalan pemakanan sihat perlu bermula dari awal. Apabila kita mengetahui sejarah kesihatan keluarga, jadi ambil langkah berhati-hati untuk menjaga kesihatan," katanya.

Antara objektif makanan sihat adalah kawal saiz makanan/hidangan; kurangkan pengambilan lemak/kolesterol; tingkatkan pengambilan serat dan air; serta kurangkan pengambilan gula dan garam.

Prof Madya Dr Zaitun Yassin dari Pusat Pemakanan Malaysia dalam perkongsian maklumat Pemakanan Sihat: Berzat, Lazat, Jimat berkata, pemakanan sihat adalah asas kesejahteraan.

Makanan membekalkan tenaga bagi menjalankan tanggungjawab dan peranan sebagai hamba ALLAH. Dalam Islam, makanan itu membentuk hati. Jika banyak makan, hati mati.

"Oleh itu, janganlah bertuhankan perut. Prinsip makan adalah untuk hidup dan beribadah, bukan sebaliknya."

Daripada Abdullah bin Umar RA meriwayatkan Rasulullah SAW bersabda: “Orang kafir makan dengan tujuh perut, manakala orang Mukmin itu makan dengan satu perut sahaja.” (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Benarkah iPhone 6 Plus mudah bengkok?


Demonstrasi membengkokkan iPhone 6 Plus. - Sumber foto YouTube
Demonstrasi membengkokkan iPhone 6 Plus. - Sumber foto YouTube
KURANG dua minggu selepas Apple melancarkan produk terbarunya, iPhone 6 dan iPhone 6 Plus, timbul perkara yang tidak enak didengar mengenai peranti mudah alih itu yang didakwa mudah bengkok apabila disimpan dalam saku seluar dalam tempoh tertentu.

Pembaharuan dari segi rekaan nipis untuk telefon pintar itu bukan sahaja mengujakan peminat Apple namun pada masa sama menimbulkan kesan negatif dan mendapat kecaman hebat di media sosial.

Beberapa hari ini salah satu video yang dimuatnaik di YouTube menunjukkan demonstrasi iPhone 6 Plus dibengkokkan ditonton lebih 30 juta pelayar. 

Sehingga kini, pihak Apple masih mendiamkan diri dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan terhadap kelemahan produk terbarunya itu.

iPhone 6 juga kini menjadi mangsa troll dalam sebuah iklan telefon pintar dari Korea yang membuat perbandingan dari segi kekuatan kerangka telefon itu.

Islamophobia meluas di Australia


Pemimpin Islam berpendapat undang-undang antikeganasan perlu seimbang dengan keselamatan dan hak sivil.
Pemimpin Islam berpendapat undang-undang antikeganasan perlu seimbang dengan keselamatan dan hak sivil.
CANBERRA - AUSTRALIA. Masyarakat Islam di Australia semakin terancam berikutan gelombang baharu Islamophobia kini melanda negara itu.

Media melaporkan, masjid kini menjadi sasaran utama dan beberapa tokoh agama didakwa turut menerima ancaman bunuh.

Difahamkan, golongan wanita juga tidak terkecuali menerima tempias akibat persepsi buruk sesetengah pihak terhadap Islam.
Difahamkan, Islamophobia semakin meningkat di Canberra selepas kerajaan mengumumkan pelan mereka untuk memperkenalkan undang-undang antikeganasan baharu di Parlimen.

Undang-undang baharu tersebut didakwa memberikan kuasa lebih luas kepada polis untuk menjejak rumah suspek secara rahsia. 

Kelmarin, Mufti Besar Australia, Ibrahim Abu Mohammed bersama pemimpin agama di negara itu menggesa masyarakat Islam supaya menolak mana-mana hasutan ekstremis yang melanggar hukum syarak.

Gesaan itu dibuat selepas pihak berkuasa meningkatkan kawalan keselamatan di Parlimen susulan daripada kejayaan polis menggagalkan rancangan kumpulan ekstremis yang mahu melakukan pembunuhan awam.

Minggu lalu, seramai 15 orang  turut ditahan dalam operasi yang disertai kira-kira 800 polis persekutuan dan negeri di beberapa lokasi di sekitar Sydney dalam laporan Press TV.

Aeril, Wawa didenda RM1,800AERIL dan Wawa bernikah semula pada 4 Februari tahun lalu.


SHAH ALAM – Pasangan pelakon Aeril Zafrel, 26, dan Wawa Zainal, 22, didenda RM1,800 oleh Mahkamah Rendah Syariah Petaling, dekat sini semalam atas kesalahan bernikah tanpa kebenaran Pendaftar Nikah Cerai dan Rujuk negeri Selangor, dua tahun lalu.
Hakim Saharuddin Selamat menjatuhkan hukuman denda itu setelah Aeril atau nama sebenarnya Suhairi Sunari dan Wawa iaitu Nur Hawa Zainal Abidin, mengaku salah atas pertuduhan yang dibacakan terhadap mereka.
Mengikut pertuduhan, Aeril dan Wawa didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah yang beralamat di No. 2, Lorong 7A, Taman Datuk Harun, Petaling Jaya pukul 8 malam, 25 Februari 2012.
Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Syarie, Khafizah Ahmat Khairi manakala pasangan pelakon yang membintangi filem Cerita Cinta Kita itu diwakili peguam Mohd. Noor Aizan Md. Idrus
Terdahulu, Mohd. Noor Aizan merayu agar anak guamnya dikenakan hukuman denda sahaja kerana kedua-dua mereka telah insaf selain sudah berkahwin semula di Shah Alam, Selangor pada 4 Februari tahun lalu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz3EORUpbnZ 
Hakcipta terpelihara 

Pengarah terkenal Jamil Sulong meninggal duniaALLAHYARHAM Jamil Sulong di sisi isterinya, Rosnani dalam satu majlis di Petaling Jaya pada tahun 2010.


KUALA LUMPUR – Pengarah filem veteran terkenal, Datuk Jamil Sulong meninggal dunia akibat penyakit strok di kediaman anaknya di Kondominium Bukit Utama, Petaling Jaya, Selangor malam tadi. Menurut anak kedua Allahyarham, Dr. Anwardi, arwah ayahnya itu menghembuskan nafas terakhir di sisi keluarga pada pukul 9.35 malam tadi.
“Siang tadi arwah telah dibenarkan keluar hospital setelah sebulan mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya. Bagaimanapun, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir sekitar pukul 9.35 malam,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! semalam. Jamil, 88, yang berasal dari Batu Pahat, Johor merupakan antara pengarah filem Melayu klasik popular selain Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.
Antara filem-filem arahannya ialah Si Tanggang, Lela Manja, Bidasari, Raja Bersiong dan Batu Belah Batu Bertangkup. Beliau berkahwin dengan Datuk Rosnani Jamil pada 12 November 1953 dan dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Arjunaidi, Anwardi dan Asnadi. Jenazah akan dikebumikan hari ini selepas solat Jumaat di Janda Baik, Pahang.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz3EOMkhVaQ 
Hakcipta terpelihara 

Nigeria hampir bebas wabak EbolaReuters
SEKUMPULAN murid sebuah sekolah rendah di bandar Abuja, Nigeria diajar menggunakan cecair pembasmi kuman bagi mengelak jangkitan virus Ebola kelmarin.


LAGOS - Pasukan perubatan di Nigeria telah membebaskan semua pesakit yang berada di bawah pengawasan kerana disyaki dijangkiti virus Ebola, menurut Kementerian Kesihatan kelmarin.
Jurucakap Kementerian Kesihatan Nigeria, Dan Nwomeh berkata, tiada seorang pun pesakit kini diletakkan di bawah pengawasan virus Ebola di mana-mana bahagian di negara itu.
"Semua yang disyaki menghidap virus ini telah pun menamatkan tempoh pengawasan mandatori selama 21 hari yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)," katanya.
Bagaimanapu, menurut WHO, negara itu perlu melalui tempoh masa selama 42 hari tanpa sebarang jangkitan baharu sebelum boleh mengisytiharkan bebas daripada wabak berbahaya tersebut.
Sejak wabak tersebut tercetus pada Julai lalu, virus Ebola telah menjangkiti seramai 20 orang di Nigeria dan lapan daripada mereka disahkan meninggal dunia.
Secara keseluruhan, seramai 529 pesakit yang diletakkan di bawah pengawasan di Lagos dan Rivers State telah disahkan bebas daripada virus berkenaan.
Daripada lapan kematian yang direkodkan, empat daripadanya merupakan pekerja kesihatan yang telah merawat seorang pegawai Liberia, Patrick Sawyer.
Sawyer membawa virus itu ke Nigeria selepas melakukan perjalanan dari Monrovia, lokasi di mana wabak itu merebak.
Menurut laporan WHO lagi, Nigeria tidak lagi melaporkan sebarang kes berkaitan virus Ebola sejak 8 September lalu.
Wabak virus Ebola masih dianggap serius dan telah menyebabkan hampir 3,000 kematian di lima buah negara di Afrika Barat. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3EOLEgYiq 
Hakcipta terpelihara 

David Cameron mohon maafafp
CAMERON (kiri) berbual dengan Bloomberg ketika melawat pejabat ahli perniagaan itu di New York, Amerika Syarikat pada Selasa lalu.


LONDON - Perdana Menteri Britain, David Cameron akan membuat permohonan maaf secara peribadi kepada Pemerintah United Kingdom (UK), Ratu Elizabeth II selepas beliau mendakwa baginda sangat gembira selepas rakyat Scotland menolak untuk merdeka, lapor stesen televisyen Sky News semalam.
Cameron didapati mengeluarkan kenyataan itu ketika sedang berbual dengan bekas Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg ketika menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York, Amerika Syarikat pada Selasa lalu.
"Baginda menarik nafas lega dan saya tidak pernah mendengar suara yang terlalu gembira seperti itu," kata Cameron.
Bagaimanapun, perbualan kedua-dua tokoh tersebut didengari oleh beberapa kru televisyen yang mengekori mereka.
Ratu Elizabeth tidak pernah membuat sebarang pandangan politik secara terbuka dan menjauhkan diri daripada melahirkan sebarang pandangan berhubung perdebatan kemerdekaan Scotland baru-baru ini.
Media melaporkan bahawa Cameron akan memohon maaf kepada Ratu Elizabeth secara peribadi apabila beliau dijadualkan mengadap baginda dalam satu pertemuan akan datang.
"Saya sangat malu dan memohon maaf kerana perkara ini sudah berlaku.
"Saya bercakap secara peribadi dengan Bloomberg dan jelas saya tidak akan melakukan perkara yang sama lagi," katanya.
Menurutnya, pejabatnya telah menghubungi istana bagi menjelaskan perkara itu dan beliau juga akan memohon maaf. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3EOL5TQEO 
Hakcipta terpelihara 

Indonesia mahu daftar pencak silat di UNESCO


JAKARTA 25 Sept. - Kerajaan Indonesia berhasrat untuk mendaftarkan pencak silat di Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk diiktiraf sebagai sebahagian daripada warisan kebudayaan mereka.
Laman web Jakarta Post melaporkan, Menteri Belia dan Sukannya, Roy Suryo berkata, pendaftaran berkenaan akan dilakukan dalam masa terdekat kerana terdapat usaha dari negara jiran yang secara serius mahu menjadikan pencak silat sebagai kebudayaan mereka.
"Jika negara lain berjaya mendapatkan pengiktirafan ini, warisan kebudayaan kita akan hilang," jelasnya dalam satu sidang akhbar.
Katanya lagi, pencak silat merupakan hak milik Indonesia kerana ilmu mempertahankan diri itu sudah wujud di Minangkabau sejak tahun 1926.
Tambah Roy, beliau sudah mengadakan perbincangan berkenaan perkara tersebut dengan Menteri Pelajaran dan Kebudayaan Indonesia, Mohammad Nuh dan bersetuju pendaftaran akan dibuat oleh kementeriannya.
"Pencak silat akan dijadikan sebagai satu sukan baharu di beberapa kejohanan sukan yang akan berlangsung di negara ini. Ini merupakan antara usaha bagi menunjukkan bahawa ilmu mempertahankan diri itu milik Indonesia," ujarnya lagi.
Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan nama negara berkenaan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140926/lu_05/Indonesia-mahu-daftar-pencak-silat-di-UNESCO#ixzz3ENDYCGqA
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ukraine mahu tutup sempadan dengan Rusia


KIEV 25 Sept. - Presiden Ukraine, Petro Poroshenko hari ini mengarahkan kerajaan menimbang untuk menutup sementara pintu sempadan negara dengan Rusia bagi membantu dalam menghentikan 'campur tangan' Moscow di negara ini.
Sumber keselamatan Ukraine berkata, pendekatan itu akan dilaksanakan tidak lama lagi.
Langkah tersebut jika dilaksanakan, menggariskan usaha Ukraine untuk meminggirkan Rusia.
Hubungan kedua-dua negara merosot sejak Februari lalu apabila pemimpin pro-Kremlin digulingkan dan pemisahan Crimea dari Ukraine. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140926/lu_07/Ukraine-mahu-tutup-sempadan-dengan-Rusia#ixzz3END5MHiM
© Utusan Melayu (M) Bhd