Tuesday, July 2, 2013

Mursi diberi tempoh 48 jam tunai tuntutan rakyat

KAHERAH 2 Julai - Tentera Mesir semalam memberi tempoh selama 48 jam kepada Presiden Mohammed Mursi untuk menunaikan tuntutan rakyat.
Tentera dalam satu kenyataan berkata, mereka akan campur tangan jika Mursi gagal melakukannya selepas berjuta-juta rakyat Mesir mengadakan tunjuk perasaan menuntut beliau meletakkan jawatan.
"Jika tuntutan rakyat tidak ditunaikan dalam tempoh itu, tentera akan bertindak dan mengumumkan tindakan serta langkah seterusnya untuk memantau pelaksanaannya," menurut kenyataan tentera yang dibacakan di televisyen kerajaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130702/lu_13/Mursi-diberi-tempoh-48-jam-tunai-tuntutan-rakyat#ixzz2Y5P2NuYD
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gempa bumi sekuat 6.1 landa Aceh, 50 cedera

LAMPAHAN, Indonesia 2 Julai - Kira-kira 50 orang cedera selepas gempa bumi sekuat 6.1 pada skala Richter melanda wilayah Aceh hari ini.
Seorang doktor di klinik kesihatan di bandar Lampahan, Ema Suryani berkata, pihaknya menerima 50 orang yang mengalami kecederaan akibat rumah mereka runtuh ekoran gempa bumi tersebut.
"Antara kecederaan yang mereka alami adalah luka dan patah tulang," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130702/lu_15/Gempa-bumi-sekuat-61-landa-Aceh-50-cedera#ixzz2Y5OmMpGa
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mesir makin tegang

Mesir makin tegangPenunjuk perasaan Mesir bertempur di sebatang jalan di Iskandariah, semalam. - Foto REUTERS Kaherah: Mesir terus tegang semalam selepas jutaan penunjuk perasaan membanjiri jalan raya menuntut Presiden Mohamed Mursi meletak jawatan dan militan bertindak membakar ibu pejabat Ikhwanul Muslimin.

Lima maut ketika penunjuk perasaan memenuhi jalan raya seluruh Mesir mendesak Mursi berundur, dalam bantahan yang menyamai kebangkitan rakyat pada 2011.
Generasi muda bersatu dengan parti liberal dan pembangkang berhaluan kiri dalam tentangan hebat pada ulang tahun pertama Morsi sebagai presiden kelmarin, melaungkan rakyat menuntut kejatuhan rejim. Demonstrasi, yang mengumpulkan setengah juta rakyat di Dataran Tahrir di Kaherah dan jumlah sama di Iskandariah, adalah terbesar sejak kebangkitan rakyat yang menumbangkan pemerintahan Hosni Mubarak pada 2011.Mursi beri penjelasan

Mursi, pemimpin yang dipilih secara bebas pertama di negara paling ramai penduduk itu, tidak kelihatan tetapi menjelaskan menerusi jurucakap yang beliau ada melakukan kesilapan sambil menambah sedang berusaha memperbaikinya dan terbuka untuk mengadakan dialog. Beliau juga tidak menunjukkan tanda meletak jawatan.

Bantahan besar-besaran itu menunjukkan Ikhwanul Muslimin bukan saja meminggirkan puak liberal dan sekular dengan berusaha menegakkan pemerintahan Islam tetapi juga menaikkan kemarahan jutaan penduduk biasa Mesir dengan salah urus ekonomi.
Pelancongan dan pelaburan merudum, inflasi semakin menjadi-jadi, bekalan minyak berkurangan manakala pemotongan bekalan elektrik dipanjangkan pada musim panas.
Puluhan militan menyerang ibu pejabat Ikhwanul Muslimin di Kaherah dengan senapang patah, bom petrol dan batu, membakarnya.

Tiada polis atau bomba memberi perlindungan kepada ibu pejabat parti itu, manakala saksi berkata, pengawal di bangunan menembak penyerang. Dua maut dan 11 cedera dalam pertempuran itu, kata sumber hospital.

Penganjur bantahan menggesa rakyat terus menawan dataran di seluruh negara dalam kempen aman bantahan secara aman sehingga Mursi berundur.

Berpuluh ribu penunjuk perasaan berada di Dataran Tahrir selepas tengah malam, meneruskan bantahan

Tentera menonjolkan sikap berkecuali menunjukkan isyarat muhibah kepada penunjuk perasaan selepas menggesa ahli politik bekerjasama menyelesaikan masalah negara.

Beberapa polis berarak dalam kalangan penunjuk perasaan di Kaherah dan Iskandariah, melaungkan polis dan rakyat adalah satu dan beberapa pegawai kanan memberi ucapan.
REUTERS

Apabila golongan agamawan dalam UMNO hanya menjadi SYAITAN BISU! Inilah akibatnya!

 Photo: Apabila golongan agamawan dalam UMNO hanya menjadi SYAITAN BISU! Inilah akibatnya!

Wajah-wajah Firaun Moden!

Abdul Azeez pengerusi baru Tabung Haji

Kuala Lumpur: Ahli Parlimen Baling, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim dilantik menjadi Pengerusi Lembaga Tabung Haji (TH) berkuat kuasa semalam.
Menurut kenyataan media dikeluarkan, pelantikan Pengerusi Eksekutif Yayasan Pembangunan Rakyat Baling itu bagi menggantikan Tan Sri Abi Musa Asaari Mohamed Nor yang berkhidmat selama enam tahun di TH.

Pelantikan Abdul Azeez dilihat mampu meneruskan kesinambungan TH ke arah memacu kejayaan ekonomi ummah dan pengurusan haji yang lebih baik, apatah lagi beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah TH sejak 2011.

Ibu pejabat Ikhwanul Muslimin diserang

Kaherah: Ibu pejabat parti pemerintah Mesir, Ikhwanul Muslimin, diserbu kumpulan belia yang kemudian menyelongkar bangunan itu selepas penghuninya mengosongkan premis itu semalam.
Insiden itu berlaku ekoran keganasan semalaman yang turut mengorbankan lapan orang. Dianggap keganasan terburuk sejak orang ramai berkumpul untuk menyertai protes yang kebanyakannya aman bagi mengecam Ikhwanul Muslimin dan Presiden Mohamed Mursi, ia bermula selepas gelap dan berlanjutan selama beberapa jam.

Pengawal bangunan dilaporkan melepaskan tembakan ke arah belia yang melontar bom api serta batu. Jurucakap pertubuhan Islam itu berkata, keganasan berpunca daripada “samseng” dan akan menuntut penjelasan daripada polis kerana gagal memberikan perlindungan kepada mereka. Jurucakap itu berkata, dua kakitangan di dalam pejabat itu cedera kerana kebakaran sebelum pengawal pertubuhan itu berjaya membawa semua orang yang ada di dalamnya keluar.
Keganasan berkenaan dijangka membakar emosi anggota Ikhwanul Muslimin yang sebelum ini lama menjadi mangsa kezaliman rejim Hosni Mubarak.

Ikhwanul Muslimin menganggap mereka kini berdepan dengan serangan politik daripada kumpulan liberal dan pengikut Hosni sejak pemimpin mereka dilantik menjadi presiden tahun lalu. - Reuters

Mursi makin tertekan

Mursi makin tertekanJutaan penduduk Mesir berhimpun di Dataran Tahrir menuntut Mursi disingkirkan, kelmarin. - Foto: AFP
KAHERAH - MESIR. Jutaan penduduk Mesir mengadakan protes di seluruh negara, kelmarin menuntut Presiden Mohammed Mursi disingkirkan ketika ulang tahun pertama pelantikan pemimpin itu yang dipilih melalui proses demokrasi tahun lalu.

Menurut laporan Reuters, demonstrasi antikerajaan itu diadakan sebagai membantah kegagalan Mursi dalam menangani krisis ekonomi selain tidak mengotakan janjinya ketika kempen Pilihan Raya Presiden.

Penganjur protes itu turut memaklumkan, lebih 22 juta penduduk menandatangani petisyen menuntut Presiden itu meletak jawatan dan menggesa pilihan raya lebih awal menerusi kempen Tamarod yang dilancarkan Mei lalu.

Dalam insiden berasingan, gerakan pembangkang menetapkan hari ini sebagai tarikh akhir untuk Mursi meletak jawatan bagi membolehkan pilihan raya presiden lebih awal diadakan.

Susulan daripada itu, sekurang-kurangnya tujuh terkorban manakala lebih 600 cedera dalam pertempuran antara penyokong dan penunjuk perasaan 'anti-Mursi'.

Sementara itu, pegawai kanan kerajaan berkata, empat menteri Kabinet meletakkan jawatan semalam.

Mereka adalah menteri pelancongan, alam sekitar, komunikasi dan Kehakiman.

Surat peletakan jawatan itu diserahkan kepada Perdana Menteri  Hisham Qandil, semalam. 

Penunjuk perasaan banjiri Dataran Taksim


Ribuan penunjuk perasaan membanjiri Dataran Taksim, di Istanbul bagi menunjukkan bantahan terhadap pasukan keselamatan yang didakwa menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan. - AFP
ISTANBUL 30 Jun - Beribu-ribu penunjuk perasaan membanjiri Dataran Taksim semalam, sebagai bantahan terhadap pasukan keselamatan negara ini yang didakwa menggunakan kekerasan terhadap peserta demonstrasi antikerajaan.
Pasukan polis antirusuhan mengepung kawasan dataran ketika penunjuk perasaan berhimpun selama hampir dua jam sambil melaungkan slogan 'Kerajaan, letak jawatan!'.
Perhimpunan itu turut mengumumkan kematian seorang penunjuk perasaan pada Jumaat lalu, selepas pasukan tentera melepaskan tembakan bagi menyuraikan sekumpulan penduduk kampung yang membantah tindakan tentera meluaskan pos kawalan.
Bagaimanapun, tunjuk perasaan itu berlangsung dengan aman tanpa berlaku sebarang perkara tidak diingini.
Pada awal pagi semalam, golongan wartawan, artis dan penulis menyiarkan iklan pada muka depan beberapa akhbar Turki bagi menggesa agar kerajaan berhenti menggunakan bahasa yang disifatkan sebagai menghasut atau mengapi-apikan rakyat.
Iklan yang berbunyi ' Retorik anda lawan kita (kerajaan) semakin memecahbelahkan rakyat' dan 'Terdapat suasana kekecewaan dan kebencian di sekeliling' itu mendapat sokongan daripada orang ramai apabila lebih 80 orang termasuk penerima Hadiah Nobel Orhan Pamuk menandatangani iklan tersebut.
Sehubungan itu, pihak berkuasa sering menjadikan kesemua golongan tersebut sebagai sasaran apabila berlakunya tunjuk perasaan.
Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan sebelum ini mengecam aktor Turki, Mehmet Ali Alabora yang mengeluarkan kenyataan menyokong tunjuk perasaan menerusi laman Twitternya.
Beliau juga menuduh liputan media asing terhadap situasi di Turki sebagai satu daripada punca kekacauan di negara ini bertambah buruk. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130701/lu_09/Penunjuk-perasaan-banjiri-Dataran-Taksim#ixzz2XqWBs2rG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Siapa di belakang tunjuk perasaan di dunia Islam?

Oleh MUSTAFA KAMAL BASRI
KETIKA era komunisme melanda kebanyakan negara di dunia pada awal abad lalu sehingga pertengahan abad ke-20, semacam ada gerakan tersusun untuk menjatuhkan ideologi itu dengan pelbagai penentangan, sehingga ketakutan kepada ideologi komunisme dilabelkan dengan pelbagai gelaran dan propaganda.
Yang menariknya pula, semua propaganda itu didalangi oleh Amerika Syarikat (AS) dan disokong oleh negara-negara Barat.
Ketakutan terhadap ideologi komunisme telah membawa kepada beberapa perang besar di dunia termasuk perang Vietnam, perang di semenanjung Korea, penaklukan Afghanistan oleh Moscow semasa era Kesatuan Soviet, konfrantasi di Eropah timur, konfrantasi antara Jerman Timur dan Jerman Barat dan perang dingin antara AS dan Kesatuan Soviet.
Dalam semua konfrontasi itu, kemenangan Vietkong di Vietnam paling dramatik apabila ideologi komunis berjaya mengatasi kuasa demokrasi barat tajaan AS di bumi Vietnam, bagaimanapun komunis di bawah Kesatuan Soviet kecundang di Afghanistan apabila Taliban berjaya mengusir Moscow dari bumi Afghanistan dengan bantuan China, AS dan sekutunya.
Begitulah sengitnya konfrontasi merentasi ideologi komunisme dan sistem demokrasi yang berlaku pada pertengahan abad lalu hingga dekad 80-an, termasuk menyaksikan kejatuhan Kesatuan Soviet, selain menyaksikan penyatuan Jerman Barat dan Jerman Timur dan robohnya Tembok Berlin serta memperlihatan kemenangan kuasa demokrasi tajaan AS.
Namun begitu, komunisme masih bertahan di semenanjung Korea apabila Korea Utara masih menunjukkan cengkaman kuasanya di semenanjung itu, walaupun dengan kehadiran AS di rantau tersebut.
Dalam semua insiden dan konfrantasi itu menyaksikan AS dan barat cuba mengetengahkan sistem demokrasi di negara-negara terbabit dan cuba menolak komunisme dengan menyogokkan propaganda bahawa komunisme sebagai musuh penduduk sejagat.
AS dalam propaganda menentang komunisme ketika itu telah memperkenalkan Teori Domino dengan mendakwa komunisme harus ditentang habis-habisan kerana bimbang jika satu negara jatuh ke tangan komunisme akan menyebabkan negara-negara lain yang berhampiran turut jatuh ke tangan komunisme.
Begitulah cara AS dan sekutunya mengekalkan kuasa dan kedudukan mereka sebagai kuasa dunia.
Setelah beberapa dekad menentang komunisme, AS dan barat menunjukkan kemajuan dalam kempen dan propaganda mereka apabila banyak negara komunis di Eropah timur runtuh dan menerima demokrasi termasuk di Jerman timur, Czechoslovakia, Yugoslavia, Albania dan Bulgaria melalui kebangkitan rakyat di negara-negara terbabit menerusi tunjuk perasaan besar-besaran.
Ketika itu kita menyaksikan penduduk negara-negara komunis terbabit bangkit menentang pemerintah komunis yang dianggap kuku besi melalui tunjuk perasaan hampir setiap hari selama berbulan-bulan sehingga membawa kepada kejatuhan kerajaan komunis dan digantikan dengan kerajaan demokrasi.
Kini, trend serupa berlaku di negara-negara Islam bermula dengan dunia Arab, apabila meletus Arab Spring di Tunisia, apabila rakyat di negara-negara Arab bangkit menentang kerajaan dan pemimpin mereka atas alasan kemiskinan, reformasi ekonomi dan pembaharuan demokrasi.
AS dan Barat menyedari kekuatan kuasa rakyat seperti yang berlaku di Filipina apabila Corazon Aquino menggerakkan kebangkitan rakyat dengan mengadakan perarakan raksasa bagi menggulingkan Presiden Ferdinand Marcos, namun di dunia Islam, AS menggunakannya untuk kepentingannya dengan memperalatkan pemimpin di negara-negara Islam untuk meracuni rakyat supaya memberontak.
Apakah tunjuk perasaan di dunia Arab dan kini merebak ke dunia Islam juga merupakan perancangan AS dan barat yang bimbang dengan perluasan pengaruh Islam di negara-negara Islam dan di seluruh dunia. Inilah konspirasi AS dan barat untuk terus kekal sebagai kuasa besar dunia yang menentukan hala tuju dunia di bawah cengkaman mereka.
Sebenarnya, AS cuba menggunakan kekerasan seperti mereka lakukan ke atas Iraq, bagi menumpaskan pengaruh dan kuasa Islam yang semakin meningkat di dunia, tetapi AS dan barat sedar akibatnya, kerana selepas Perang Iraq dan kejatuhan Saddam Hussein, imej AS dan barat di kaca mata Islam merudum dan terjejas teruk serta dianggap sebagai negara pengganas. AS tidak mahu imej itu terus menghantui mereka.
AS menyedari perkara itu dan kembali menggunakan modus operadi yang sama seperti memerangi kebangkitan komunisme dahulu dengan meracuni rakyat negara-negara terbabit dengan menanam kebencian terhadap kerajaan. Mereka menggunakan masalah dalaman di negara-negara Islam sebagai alasan untuk rakyat membenci kerajaan yang sah di negara-negara Islam.
Akhirnya, strategi AS dan barat itu dilihat berkesan apabila beberapa pemimpin negara Arab berjaya digulingkan dan dibunuh termasuk Presiden Zine El Abidine Ben Ali (Tunisia), Muammar Ghaddafi (Libya), Hosni Mubarak (Mesir), Ali Abdullah Saleh (Yemen) dan Bashar al-Assad (Syria).
Selepas melihat kejayaan strategi itu di dunia Arab, AS dan barat mula mengembangkan strategi itu ke negara-negara Islam lain termasuk di Turki, Iran dan Pakistan.
AS dan barat turut menggunakan pendekatan itu di Malaysia dan strategi itu dilihat berjaya dengan kehadiran pemimpin seperti Anwar Ibrahim dan pemimpin politik Malaysia berhaluan kiri dan pemimpin Islam liberal serta mereka yang berfahaman rasis seperti DAP.
Trend ini dilihat akan berterusan selagi AS dan barat belum berpuas hati melihat perubahan kepimpinan di negara-negara Islam berpengaruh seperti Pakistan dan Iran yang mempunyai kuasa nuklear, Malaysia dan Turki yang mempunyai kedudukan ekonomi dan politik yang stabil serta Indonesia yang mempunyai penduduk Islam terbesar di dunia serta sumber alam yang banyak.
Selepas kejatuhan semua pemimpin Islam di negara-negara Islam yang terbabit, AS dan barat akan menjadikan Arab Saudi sebagai sasaran terakhirnya untuk memusnahkan sepenuhnya pengaruh Islam kerana Arab Saudi merupakan tempat terletaknya kiblat umat Islam di Mekah dan juga kemunculan negara Islam pertama di Madinah.
Presiden George W. Bush pernah mengutarakan idea untuk mengubah kiblat orang Islam dari Mekah ke New York dan mengubah al-Quran bagi menukar persepsi masyarakat Islam terhadap jihad.
Mungkin ramai yang akan menyatakan ini adalah teori semata-mata, tetapi trend yang sedang berlaku di seluruh dunia memperlihatkan dunia Islam sedang dilanda tunjuk perasaan yang tidak ada matlamat yang jelas, selain kebangkitan rakyat yang ditanam dengan kebencian terhadap pemerintah yang sah.
Bahaya sedang menanti umat Islam, kerana AS dan Barat sentiasa mencemburui perkembangan Islam dan umat Islam pula sentiasa alpa kerana tidak menyedari mereka masuk perangkap musuh.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130702/lu_10/Siapa-di-belakang-tunjuk-perasaan-di-dunia-Islam#ixzz2XqUVW4vy
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Penduduk Hong Kong tuntut pilihan raya telus


Penunjuk perasaan cuba merempuh sekatan jalan raya sambil anggota polis menghalang tindakan tersebut, dalam satu bantahan di pusat bandar raya Hong Kong, semalam. -AP
HONG KONG 1 Julai - Beribu-ribu penduduk Hong Kong mengadakan tunjuk perasaan di sini, hari ini bagi menuntut China mengotakan janji bagi mengadakan pilihan raya demokrasi sepenuhnya di wilayah ini.
Tunjuk perasaan itu diadakan ekoran peningkatan kebimbangan campur tangan daripada pemimpin Parti Komunis ke atas pilihan raya Hong Kong yang akan diadakan pada 2017.
Bekas tanah jajahan Britain itu dipulangkan kepada China pada 1 Julai 1997 dengan janji hak mengundi sejagat sebagai 'sasaran terakhir' untuk dimaktubkan dalam Perlembagaan Hong Kong.
Penunjuk perasaan berhimpun sambil berteriak tanpa menghiraukan hujan dengan sesetengah daripada mereka turut mengibarkan bendera Britain serta kain rentang prodemokrasi.
Aktivis muda kini semakin ramai dengan tinjauan menunjukkan kumpulan itu menganggap diri mereka lebih daripada rakyat Hong Kong berbanding warganegara China, trend yang membimbangkan kerajaan yang mahu wilayah ini menunjukkan lebih 'kesetiaan' kepada tanah besar.
Meskipun China berjanji untuk membenarkan pilihan raya secara langsung kepada pemimpin di bandar raya ini pada 2017, tindakan pegawai kanan China, baru-baru ini meningkatkan kebimbangan Beijing mungkin cuba menyingkirkan calon pembangkang.
"Saya hanya mahu melakukan apa yang kami perlu lakukan iaitu memaklumkan kepada Beijing supaya tidak menghancurkan Hong Kong.
"Ini adalah tunjuk perasaan pertama saya dan pemimpin Hong Kong perlu melakukan lebih banyak lagi untuk mempertahankan hak penduduk," kata seorang penunjuk perasaan, Dominic Wong, 70. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130702/lu_06/Penduduk-Hong-Kong-tuntut-pilihan-raya-telus#ixzz2XqTjCOqW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Angka kematian anggota keselamatan Afghan meningkat


KABUL 2 Julai - Seramai 299 anggota pasukan keselamatan Afghanistan dilapor terbunuh dan 618 lagi cedera di seluruh negara ini sepanjang tempoh 20 Mei hingga 20 Jun lalu, lapor Kementerian Dalam Negeri di sini semalam.
Jurucakap kementerian tersebut, Sediq Sediqqi berkata, jumlah tersebut menunjukkan peningkatan sebanyak 22 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.
"Kebanyakan mangsa terbunuh disebabkan serangan bom yang didalangi militan Taliban, selain faktor pasukan keselamatan yang mengetuai operasi keselamatan di negara ini," katanya. - DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130702/lu_02/Angka-kematian-anggota-keselamatan-Afghan-meningkat#ixzz2XqPgLB00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tukar agama budak keputusan mahkamah, perlembagaan

MUHYIDDIN (dua dari kiri) mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin kali ke-10 di Bangunan Parlimen semalam.


KUALA LUMPUR - Cadangan untuk membenarkan salah seorang daripada ibu atau bapa untuk menukar agama anak di bawah umur kepada Islam adalah berdasarkan penghakiman Mahkamah Persekutuan dan peruntukan Perlembagaan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan sedar dengan rungutan mengenai Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013 yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.
"Kerajaan sedar dan sedang mengambil kira semua pandangan. Kita meneliti perkara tersebut.
"Kabinet telah membincangkan perkara ini dengan teliti dan kita mengakui terdapat keperluan untuk penyelesaian yang lebih adil dalam hal ini," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin di Parlimen semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0702&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2Xpqa6f7X 
Hakcipta terpelihara 

652 laman sesawang disekat

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD


AWAS kegiatan laman sesawang phishing untuk curi maklumat mangsa melalui e-mel bagi tujuan jenayah.


CYBERJAYA - Sebanyak 652 laman sesawang yang melakukan phishing bagi mendapatkan maklumat rahsia pengguna internet lain untuk tujuan salah disekat dari Januari hingga Mei pada tahun ini berbanding 835 bagi tempoh sama tahun lepas.
Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi berkata, jumlah laman web yang dikesan dan disekat itu bagaimanapun menurun sebanyak 22 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu.
"Pusat Keselamatan Rangkaian SKMM iaitu jabatan bertanggungjawab menangani masalah phishing, berfungsi 24 jam sehari dan mengambil masa tidak lebih dari empat jam untuk menutup sesebuah laman phishing yang dikesan," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.
Turut serta pada sidang akhbar itu ialah Ketua Penolong Pengarah Bahagian Jenayah Siber dan Multimedia Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Wong Wai Leong serta Pengarah Jabatan Komunikasi Strategik Bank Negara Malaysia (BNM), Shariffuddin Khalid.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0702&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2Xpq8muZt 
Hakcipta terpelihara 

16 orang maut dalam kekacauan terbaharu di Mesir


ASAP hitam menyelubungi ibu pejabat pergerakan Ikhwanul Muslimin di Kaherah selepas diserbu dan dibakar sekumpulan penunjuk perasaan semalam.


KAHERAH - Sekurang-kurangnya 16 orang terbunuh dalam protes di seluruh Mesir kelmarin termasuk lapan orang yang mati dalam pertempuran antara kumpulan penentang dan penyokong Presiden Mohammed Morsi di sini, kata kementerian kesihatan semalam.
Tiga orang lagi meninggal dunia di tengah wilayah Assiut dan masing-masing seorang di wilayah Fayoum, Beni Sueif dan Kafr el-Sheikh.
Seorang penunjuk perasaan pula dilaporkan mati akibat sesak nafas semasa menyertai perhimpunan di luar istana presiden di sini manakala seorang lagi mangsa maut akibat kecederaan di Iskandariah.
Tunjuk perasaan kelmarin disertai berjuta-juta rakyat Mesir yang marahkan Morsi serta pertubuhan persaudaraan Islam, Ikhwanul Muslimin yang membantunya berkuasa.
Presiden tersebut didakwa cuba mendominasi kuasa dan meluaskan pengaruh Ikhwanul Muslimin dalam pentadbiran Mesir.
Sementara itu empat menteri masing-masing bagi portfolio Pelancongan, Alam Sekitar, Komunikasi dan Hal Ehwal Perundangan Mesir bertindak meletak jawatan semalam.
Perkembangan itu berlaku sehari selepas protes besar-besaran terhadap Morsi.
Keempat-empat menteri berkenaan menyerahkan surat peletakan jawatan mereka secara bersama kepada Perdana Menteri, Hisham Qandil.
Sementara itu, pihak pembangkang Mesir memberi tempoh sehingga hari ini untuk Morsi meletak jawatan atau berdepan dengan kebangkitan rakyat.
"Kami beri tempoh kepada Morsi hingga pukul 5 petang (waktu tempatan) pada Selasa (hari ini) untuk berundur bagi membolehkan institusi kerajaan membuat persediaan untuk pilihan raya presiden," kata sebuah kumpulan pembangkang, Tamarod dalam satu kenyataan di laman webnya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0702&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2XpkLHNIR 
Hakcipta terpelihara