Sunday, May 15, 2011

Buang hantu percuma sebulan


BALING - Penduduk yang mempunyai penyakit misteri sanggup menunggu lebih dari empat jam untuk mendapatkan rawatan di pekan Baling apabila sekumpulan pengamal perubatan tradisional menawarkan perkhidmatan percuma sebulan.

Rawatan yang dijalankan dari jam 9 sehingga 12 malam itu diketuai pengamal perubatan, Norhisham Abdul Halim dan 12 pembantu.

Pengamal perubatan, Yop Musa Talip, 50, berkata, rawatan berkenaan bertujuan membantu pesakit yang menderita berikutan gangguan syaitan dan jin.

“Rawatan ini menggunakan ayat suci al-Quran sepenuhnya, namun begitu semua ini hanya bergantung kepada keizinan-Nya,” katanya.

Rawatan ini terpaksa dilanjutkan sehingga 21 Mei ini berikutan permintaan orang ramai.

Yop berkata, kehadiran mereka mendapat kelulusan pihak berkuasa sebelum memulakan sesi perkhidmatan.

Menurutnya, antara rawatan yang dilakukan adalah membuang saka, menghalau gangguan jin dan syaitan, pengurangan ketagihan dadah dan sebagainya.

“Di sini, kami akan membantu sedaya yang mungkin untuk membuang semua ‘benda’ yang berada di dalam badan pesakit,” katanya.

Pesakit yang juga bekas penagih dadah, Zulkifli Abdul Rahman, 42, berkata, dia sudah menagih dadah selama 10 tahun.

“Bila saya dengar ada kumpulan yang boleh mengurangkan ketagihan dadah, saya datang ke pekan ini untuk mendapatkan rawatan.

Alhamdulillah, selepas tiga hari mendapatkan rawatan, ketagihan saya berkurangnya dan kini bebas daripada dadah,” katanya kepada Sinar Harian.

Kebanyakan penduduk setempat menggelar kumpulan berkenaan sebagai Buang Hantu apabila kejayaan mereka mengubati penyakit misteri.
SH

Enam minit sekali cerai di Arab Saudi

JEDDAH: Perpisahan berlaku setiap enam minit di Arab Saudi menjadikan negara itu mencatatkan peratusan paling tinggi kes pasangan bercerai berbanding negara lain di rantau Teluk iaitu 79 peratus sehari.


“Ini menunjukkan institusi keluarga benar-benar memerlukan bimbingan,” kata pakar kaunseling keluarga, Abdullah al-Sadhan, dalam kursus latihan kaunseling menggunakan telefon di Jeddah.
“Kaunseling menggunakan telefon penting untuk pasangan muda yang berkahwin yang mencatatkan jumlah paling tinggi dalam kes perceraian,” kata kaunselor pembimbing keluarga itu.
Akhbar Saudi Gazette memetik al-Sadhan sebagai berkata, 30 peratus pasangan yang menerima kaunseling menggunakan telefon kembali kepada keputusan mereka untuk bercerai sementara perkhidmatan di Jeddah menghasilkan kadar kejayaan lebih tinggi dengan 34 peratus. – Agensi
Berita Harian Online

Kuan Yew, Chok Tong bersaraLee Kuan Yew (kiri) dan Goh Chock Tong mengangkat sumpah semasa pembentukan kerajaan baru di Istana Presiden, Singapura pada 12 Ogos 2004. – REUTERS


SINGAPURA 14 Mei – Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew dan Menteri Kanan, Goh Chok Tong hari ini mengumumkan peletakan jawatan mereka dari Kabinet bagi memberi peluang kepada pemimpin generasi muda menentukan masa depan politik republik ini.
Pengumuman mengejut itu dibuat seminggu selepas pihak pembangkang meraih kejayaan paling besar dalam pilihan raya umum negara sejak Parti Tindakan Rakyat (PAP) memerintah lebih 50 tahun lalu.
“Kami telah mengkaji situasi politik masa kini dan memikirkan bagaimana ia akan memberi kesan kepada masa depan.
“Selepas keputusan pilihan raya lalu yang menyaksikan satu titik perubahan, kami memutuskan untuk melepaskan semua jawatan dalam Kabinet dan memberi peluang kepada menteri-menteri lebih muda untuk mendekati golongan muda dalam menentukan hala tuju negara,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.
Perdana Menteri, Lee Hsien Loong dijangka membentuk kerajaan baru dalam masa terdekat selepas memenangi pilihan raya pada 7 Mei lalu.
Walaupun PAP memenangi 81 daripada 87 kerusi yang dipertandingkan, pihak pembangkang buat pertama kalinya berjaya menggoyahkan kekuatan parti pemerintah dengan mengurangkan majoriti undian.
Kuan Yew, 87, adalah Perdana Menteri Singapura dari tahun 1959 hingga 1990, sebelum digantikan oleh Chok Tong sehingga 2004.
Kedua-dua mereka memenangi kerusi Parlimen pada pilihan raya 7 Mei lalu dengan PAP memenangi 60 peratus undi, merosot berbanding 67 peratus semasa pilihan raya 2006 dan 75 peratus pada pilihan raya 2004.
Parti Pekerja pula memenangi enam kerusi, jumlah paling banyak diperoleh parti pembangkang sejak negara ini merdeka. – AFP/AGENSI

Sugul sebelum kejadian


KANGAR: “Saya tidak sangka lelaki yang menggelupur kesakitan akibat disimbah asid di bahu jalan adalah rakan saya,” kata Harizal Mat Hassan, 39, mengenai Muhamad Hanif Sunaid @ Shuib, 25, yang melecur kira-kira 50 peratus selepas disimbah asid di Kampung Sentang, Utan Aji, dekat sini, pagi kelmarin.
Harizal berkata, dia bersama empat rakannya berada di sebuah bengkel tidak jauh dari tempat kejadian sebelum diberitahu seorang penunggang motosikal bahawa seorang lelaki terbaring kesakitan di tepi jalan tidak jauh dari situ.

“Kami bergegas ke lokasi berkenaan sebelum melihat kelibat manusia separuh bogel menggelupur kesakitan di tepi jalan itu. Sebaik tiba, saya terkejut melihat orang itu adalah Muhamad Hanif.

“Saya suruh dia bersabar selepas hampir keseluruhan muka dan badannya ketika itu bagai hangus kesan simbahan asid. Ketika itu mulutnya berbuih, mungkin tertelan asid, tetapi bercakap mengenai kejadian,” katanya semalam.

Mereka kemudian menghantar mangsa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), di sini sebelum mangsa dirujuk Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar.

Harizal berkata, Muhamad Hanif antara rakannya yang kerap melepak di bengkel tempatnya bekerja.


“Dua hari lalu ketika berjumpa saya di bengkel, dia sugul seperti ada masalah, namun tidak mahu berkongsi dengan kami.

“Saya lihat sebaik dia bercakap di telefon, dia termenung seperti ada masalah dan tak banyak bercakap seperti biasa,” katanya.
Menurutnya, dia hanya tahu mangsa berkawan dengan seorang wanita tetapi tidak pernah bercakap dengan wanita itu.

Kahwin bukan kerana nafsu


Ketika ditanya mengenai petua mengekalkan keharmonian rumah tangga, Salih berkata, satu daripadanya adalah menerapkan nilai keagamaan kepada setiap isteri dan anak. •  PETUA KEKALKAN KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA “Saya berkahwin bukan kerana nafsu, tetapi agama. Memang benar saya menjadikan agama untuk berpoligami kerana agama membenarkannya. Jadi, mengapa saya perlu dipandang sinis? “Begitupun, memang benar tanggungjawab berpoligami sangat besar. Jadi, bila berpoligami, kita kena faham tanggungjawab yang harus kita pikul.
  “Hakikatnya, ilmu agama penting bagi membentuk diri yang bersih dan tenang. Saya mengajar setiap isteri dan anak mengenai perkara ini. Alhamdulillah, mereka tidak ada masalah untuk mengikutinya.

  “Sebab itu, isteri saya tiada masalah antara satu sama lain. Malah, mereka sangat akrab seperti adik-beradik. Saya juga mahu selalu bersama mereka dan anak. Sebab itu, saya mahu sentiasa dekat antara satu sama lain,” katanya.

  Salih turut menjelaskan, dia tidak pernah meninggi suara terhadap isteri dan anaknya. Walau apapun terjadi, bapa kepada 11 anak ini akan cuba bercakap secara lembut.

  “Kadangkala saya berlawak dengan mereka. Namun dalam lawak, ada tegasnya. Jadi, daripada situ mereka faham maksud saya. “Lagipun, saya tidak perlu meninggi suara kerana ia bukan cara sesuai untuk mendidik isteri dan anak.


  “Saya juga sering berbincang bersama isteri dan anak mengenai apa diperlukan mereka dan sebagainya. Sebagai bapa, ia tanggungjawab yang tidak harus saya lepaskan.

  “Paling penting, apa dilakukan harus adil. Tidak boleh berat sebelah atau mementingkan mana-mana isteri. “Jika berpoligami, semua isteri adalah penting dan menjadi tanggungjawab seorang suami,” katanya.

 • Poligami bukan satu galakan


  KUALA LUMPUR: Berpoligami tidak boleh dilakukan sesuka hati, sebaliknya dibenarkan dengan syarat tertentu iaitu kerana perkara darurat (terdesak) atau ada sebab kukuh.
  Penceramah bebas, Datuk Hassan Mahmud al-Hafiz berkata, poligami bukan satu galakan dan lelaki yang ingin berbuat demikian mesti membuktikan dia layak dan berkemampuan menyara semua isteri dan anak serta mempunyai tujuan baik iaitu bukan untuk menganiaya isteri.

  “Saya bersetuju poligami ada dalam Islam iaitu boleh berkahwin dua, tiga atau empat. Bagaimanapun, ada sebab mengharuskan seseorang itu bernikah lebih daripada satu.

  “Antaranya apabila isteri jatuh sakit dan tidak mampu memenuhi tanggungjawab sebagai isteri. Suami dibenarkan berkahwin bagi mengelak dia melakukan perkara dilarang di sisi Islam.

  “Sebab lain tidak mendapat zuriat walaupun sudah lama berkahwin. Lelaki dibenarkan berpoligami untuk membela nasib wanita yang menjadi janda kerana suami terbunuh ketika berperang dan poligami dibolehkan bagi lelaki yang mempunyai nafsu luar biasa,” katanya.

  Menurutnya, niat Salih Yakob mencukupkan kuota berkahwin empat bukan menggambarkan semua lelaki boleh melakukannya, tetapi perlu melihat sama ada mereka benar-benar layak dan menepati syarat berpoligami ditetapkan Islam.


  “Sesetengah lelaki berpoligami kerana ada masalah dengan isteri dan apabila berkahwin lagi, semakin menambah beban. Malah ada lelaki tidak berkemampuan dan mempunyai anak ramai.

  “Syarat kelayakan berpoligami diluluskan pejabat agama. Antara yang tidak dibenarkan berpoligami ialah mereka yang tiada rumah sendiri, sebaliknya menyewa, bergaji kecil dan berhutang,” katanya.
  Mengenai kenyataan bahawa isteri yang membenarkan suami berkahwin lagi akan mendapat payung emas di syurga, beliau berkata, ia hanya kata-kata sedap mulut.

  “Berpoligami bukan setakat memberi kasih sayang dan nafkah zahir batin, tetapi lelaki perlu berlaku adil. Perlu dikaji sebab lelaki itu ingin berkahwin lagi. Nabi Muhammad SAW berpoligami dengan mengambil wanita kematian suami akibat peperangan. Hanya seorang wanita yang dikahwini anak dara iaitu Siti Aisyah,” katanya.-metro

  'Salih mampu'

  KUALA LUMPUR: Isteri kedua Salih Yaacob, Norraha Hamad, 43, percaya suaminya tidak bermasalah memimpin Emi, 24, menjalani hidup bersama keluarga mereka.
  Norraha berkata, sebelum ini pun Salih boleh mengendalikan tiga isterinya hidup harmoni bersama, jadi bukan masalah buat suaminya membawa lagi seorang isteri dalam kehidupan mereka sekeluarga.

  “Secara luaran, abang memang bersahaja dan mesra, tapi dalam diam dia seorang yang tegas, dan paling penting, bertanggungjawab terhadap keluarga.

  “Tegas yang saya maksudkan bukan dengan sikap garang dan suka marah, tetapi melalui kepemimpinan sebagai suami dan bapa, lebih-lebih dalam hal agama. Saya yakin abang mampu mengekalkan keharmonian rumah tangga yang kami dirikan bersama ini dengan kehadiran orang baru (Emi),” katanya.

  Mengenai bakal madunya, Norahha berkata, setakat ini dia bersama madu lain sudah dua kali bertemu Emi.

  “Dia (Emi) okay, tapi masih terlalu awal untuk menilainya. Saya dan madu lain tidak ada masalah, malah kehadirannya dalam keluarga kami dialu-alukan.


  “Kami (isteri) dah dididik abang supaya saling menghormati dan menyayangi satu sama lain. Jadi, Emy pun akan turut disayangi dalam keluarga ini apabila menjadi isteri abang yang sah nanti,” katanya.

  Berhubung kisah mengenai hubungan Salih dengan Emy, menurut Norraha, dia dan madu lain tahu mengenainya daripada mulut Salih.
  Katanya, Salih tidak pernah merahsiakan hubungan dengan mana-mana perempuan yang dikenalinya, sekalipun dengan hasrat untuk bercinta.

  “Selepas mengenali Emi, abang ceritakan semuanya dari awal lagi.

  “Abang memang begitu, jika hari ini berkenalan dengan perempuan, malam itu juga akan diceritakan dengan isterinya yang lain,” katanya.

  Norraha berkata, dia bersama madu lain tidak pernah ambil pusing dengan apa dilakukan Salih kerana mereka tahu kejujuran serta tanggungjawab suami mereka terhadap keluarga.

  Mengimbas cara Salih mengendalikan isteri dan keluarga di kediaman mereka, sambil berseloroh Norraha berkata, lagaknya suaminya tak ubah seperti mandur.

  “Setiap hari selepas habis waktu bekerja di konti, dia menjenguk semua rumah isterinya dan berjumpa anak. Dia datang bergilir-gilir secara berselang seli dalam tempoh lebih kurang dua jam.

  “Dulu masa beristeri dua, abang ke rumah isteri selang sehari, tetapi dengan tiga isteri dia tidak boleh buat begitu sebab ia mengambil masa lama. Jadi, setiap masa abang perlu berjumpa kami, baru adil untuk semua.

  “Lagipun, tiada masalah abang berjumpa kami lebih kerap kerana kami duduk di kawasan kediaman yang berhampiran,” katanya.

  >INFO
  ISTERI PERTAMA
  NAMA: Norizah Mamat
  UMUR: 46 tahun
  TAHUN KAHWIN: 1989
  ANAK: 4

  ISTERI KEDUA
  NAMA: Norraha Hamat
  UMUR: 43 tahun
  TAHUN KAHWIN: 1993
  ANAK: 6

  ISTERI KETIGA
  NAMA: Norfara Wahida Sulaiman
  UMUR: 33 tahun
  TAHUN KAHWIN: 2007
  ANAK: 1
  metro

  Cara Salih hidup berpoligami


  KUALA LUMPUR: Salih bukan saja cekal mengharungi cabaran dunia seni hingga bertahan lebih 30 tahun, malah berjaya melayari hidup berumah tangga bersama tiga isteri dan 11 anak. Bukan calang-calang orang mampu melakukannya.
  Sudah tentu ia bukan jalan mudah untuk dilalui penggiat seni serba boleh ini. Baginya, ia satu proses panjang dan hanya dapat dibentuk jika seseorang itu dapat mengenal diri sendiri.

  Itulah bekalan yang cukup kuat dalam diri Salih untuk memimpin isteri selama mengamalkan poligami.

  “Saya lakukan semua ini atas jalan agama, selepas saya mengenali diri sendiri. Maksudnya, mengenal diri sendiri dengan hal keagamaan berasaskan ilmu dan pengalaman.

  “Ia bukan diperoleh dalam tempoh satu dua hari seperti mengikuti kursus perkahwinan. Ia memerlukan satu proses pembelajaran yang panjang,” katanya.

  Tidak dinafikan, Salih boleh dikatakan suami yang bijak mengekalkan keharmonian keluarga dengan hidup berpoligami, iaitu selepas memulakannya pada 1993 apabila berkahwin dengan Norraha Hamad, 43, sebagai isteri keduanya ketika itu.


  Pasti ada rahsia di sebaliknya, dan bagaimana Salih mengekalkan kesejahteraan keluarga sehingga tiga isterinya boleh menerima keinginannya untuk berkahwin satu lagi.

  Berikut serba sedikit rahsia yang dikongsi Salih bersama Metro Ahad bagi menjaga kebahagiaan rumah tangga dan keluarganya.


 •  RUTIN HARIAN MENJADI SUAMI KEPADA TIGA ISTERI
  Dulu, ketika beristeri dua, Salih bergilir selang sehari untuk ke rumah setiap isterinya. Namun, apabila beristeri tiga, rutin demikian tidak lagi dipraktikkannya.
  “Cara begitu sudah tidak sesuai, kena ambil masa lama untuk ke rumah setiap isteri,” kata Salih.

  Sekarang, selepas balik bekerja di konti dari jam 6 hingga 10 pagi, Salih luangkan masa lebih kurang dua jam secara bergilir ke rumah isterinya.

  Bagi Salih, tidak timbul masalah membuat giliran kerana rumah setiap isterinya terletak berhampiran antara satu sama lain.

  “Lepas kerja, saya pastikan berkunjung ke rumah semua isteri dan luangkan masa bersama anak. Saya titik beratkan hal ini demi menjaga hubungan kekeluargaan, terutama dengan anak.

  “Sebab itu saya banyak menolak pelawaan mengikuti program rakaman televisyen yang memerlukan komitmen tinggi. Ia boleh menjejaskan masa bersama keluarga, kalau sehari dua hari tinggalkan mereka tidak mengapa, lebih daripada itu saya perlu fikir dua tiga kali,” katanya.

  Tidak dinafikan, pembabitan dalam dunia seni ada kala membuatkan Salih terpaksa berpisah dengan keluarga, namun ia tidak menjadi masalah.

  “Isteri dan anak faham tanggungjawab serta karier saya. Pun begitu, kedua-duanya juga penting buat saya, sama ada keluarga dan karier.

  “Sebagai ketua keluarga, perkara ini menjadi amanat dan tugas yang perlu saya pikul, dua perkara ini perlu seimbang,” katanya.

  Yang pasti, Salih bakal menerima seorang lagi teman hidup dalam diari hidupnya, dan sudah tentu rutin hariannya ada sedikit perubahan dengan kedatangan orang baru.

  “Memang akan ada perubahan, tetapi tidak banyak. Agama dan pengalaman banyak mendewasakan saya melalui perkara baru dalam hidup,” katanya. •  BAGAIMANA SALIH AGIH PERBELANJAAN KELUARGA?
  Tanggungjawab memberi nafkah terhadap tiga isteri bukan tugas mudah. Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah kepada Salih, jika tidak masakan dia sanggup menambah seorang lagi isteri dalam hidupnya.
  Bagi Salih, soal pemberian belanja rumah untuk isteri dan anak adalah keutamaan buat dirinya, tambahan pula ia adalah tuntutan dalam agama dan wajib bagi seorang suami.

  “Dah tahu diri tu berpoligami, faham-faham sajalah. Bagilah duit belanja untuk semua isteri,” katanya tersenyum.

  Dalam hal ini, Salih ‘melaburkan’ wang titik peluhnya kepada seisi keluarga hasil pendapatan bekerja sebagai deejay di konti Sinar FM, pengacara dan bayaran persembahan majlis tertentu yang mencecah puluhan ribu.

  “Saya bagi sama rata, semuanya sama. Duit rumah, duit kereta semua isteri dan belanja harian, yang tinggal untuk saya hanya duit poket dan belanja rokok.

  “Berapa jumlah keseluruhan tidak perlu saya jelaskan. Cuma yang saya boleh beritahu, jika ramai isteri, banyak jugalah belanjanya, tetapi itu tidak menjadi masalah buat saya kerana saya tahu rezeki di tangan Tuhan,” katanya.

  Menurut Salih, dalam aspek perbelanjaan, dia terlebih dulu mengagihkan wang pendapatan kepada keluarga dan anak.

  “Untuk saya sendiri, itu semua kemudian. Yang penting, keluarga dulu. Percayalah, jika kita lakukan semua itu dengan keredaan, Allah akan membantu kita.

  “Apa yang saya peroleh sekarang, bukan kerana diri saya. Semua atas ketentuan Tuhan, Dia yang memberikan rezeki kepada saya,” katanya.

 • Budak 2 tahun telan pemutar skru


  ALAMOSA (Colorado): Seorang kanak-kanak berjaya diselamatkan selepas dia menelan pemutar skru.
  Shelia Martinez dihantar ke hospital selepas ibubapanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena pada kanak-kanak berusia dua tahun itu.

  Ujian sinar-X yang dilakukan padanya menunjukkan satu pemutar skru sepanjang 8.89 sentimeter berada di dalam perutnya.

  Pakar bedah mengambil masa kira-kira sejam untuk mengeluarkan pemutar skru yang biasanya digunakan untuk mengetatkan bingkai cermin.

  Keluarganya berkata, Shelia kini beransur pulih tetapi mendakwa tidak tahu dari mana dia memperoleh pemutar skru itu.

  Pada 2008, seorang kanak-kanak berusia lapan tahun nyaris mati selepas menelan 10 besi berani dan 20 guli besi. - Agensi, metro