Sunday, December 9, 2012

200 juvana jadi tawanan perang Afghanistan

200 juvana jadi tawanan perang Afghanistan - Global - Sinar Harian:

NEW YORK - Tentera Amerika Syarikat (AS) mendakwa menahan lebih daripada 200 remaja Afghanistan sebagai tawanan perang di Penjara Tentera Airfield Bagram di Afghanistan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan, jumlah itu direkodkan oleh Jabatan Negara AS sejak 2008 dan disifatkan sebagai ‘pejuang musuh'.
“Masih ramai tahanan di penjara di Parwan sebelum diserahkan kepada kerajaan Afghanistan,” menurut laporan itu.

Laporan turut menyebut, kebanyakan tahanan juvana sekitar purata umur bawah 16 tahun.

Tahanan telah berada di beberapa penjara tentera sejak 2008 bagi ketika pemerintahan Presiden Bush.

Kira-kira 500 juvana di ditempatkan di penjara Iraq dan 10 di Airfield Bagram di Afghanistan.

Pengarah Eksekutif Rangkaian Antarabangsa Keadilan, Tina M Foster berkata, PBB perlu segera bertindak membebaskan kesemua tahanan itu kerana ketika ditahan mereka masih di bawah umur berbanding sekarang. - AP

'via Blog this'

Lapangan terbang Damsyik sasaran utama pemberontak

Lapangan terbang Damsyik sasaran utama pemberontak - Global - Sinar Harian:

Lapangan terbang Damsyik sasaran utama pemberontak
Tentera rejim Assad memperkuatkan kubu mereka dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik
DAMSYIK - Pertempuran berdarah tentera kerajaan dan tentera pembebasan Syria berlarutan ke seluruh ibu negara, di mana kumpulan pemberontak mengiktiraf Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik sebagai sasaran utama mereka.
Menurut aktivis keamanan, serangan berpeluru dua pihak itu tercetus di pinggir bandar Beit Sahem dan Akraba berhampiran lapangan terbang, pagi kelmarin.

"Tentera rejim kini memperkuatkan pertahanan berhampiran lapangan terbang. Keadaan itu sebaliknya mengurangkan tekanan terhadap kumpulan pemberontak sekitar Damsyik.
"Ini menunjukkan tentera rejim memiliki kelemahan iaitu terpaksa melepaskan kawalan di beberapa bandar hanya kerana perlu mempertingkatkan pertahanan dekat lapangan terbang," katanya.

Dua hari lalu, kumpulan pemberontak mengumumkan akan menyerang lapangan terbang bagi menyekat bekalan ketenteraan rejim Presiden Bashar Al-Assad.

Seorang pemberontak yang hanya dikenali sebagai Nour berkata, kehilangan kawalan terhadap lapangan terbang memberi impak buruk kepada kerajaan selepas gagal mempertahankan dua pangkalan udara yang ditawan baru-baru ini.

Wilayah Damsyik kini adalah medan pertempuran utama sebaik sahaja Assad mengarahkan tenteranya membalas serangan untuk merampas semula kawasan sejauh 8 kilometer berhampiran ibu negara. - Al-Jazeera

'via Blog this'

Khaled Meshaal tidak akan iktiraf Israel

Khaled Meshaal tidak akan iktiraf Israel - Global - Sinar Harian:

Khaled Mashaal - Ismail Haniya
Khaled Mashaal dan Perdana Menteri Ismail Haniya melambai ke arah penyokong Hamas semasa ulang tahun Hamas ke-25, semalam. - Foto EPA
GAZA CITY - Pemimpin Hamas, Khaled Mashaal, yang kembali ke Gaza kelmarin selepas berada dalam buangan lebih empat dekad, berikrar di hadapan berpuluh-puluh ribu rakyat Palestin yang hadir pada majlis sambutan ulang tahun Hamas ke-25 semalam, beliau sama sekali tidak akan mengiktiraf kewujudan Israel.

Dalam ucapan beliau yang penuh semangat itu, ketua biro politik Hamas ini berkata, rakyat Palestin tidak akan sesekali menyerahkan tanah mereka kepada Israel.

“Selagi Palestin ini milik kita, kita tidak akan mengiktiraf kewujudan Israel,” katanya dengan lantang.

“Tidak ada sebarang bukti sahih yang tanah Palestin ini milik Israel, selama-lamanya tanah ini milik kita,” ujarnya.

Lawatan Khaled merupakan yang pertama selepas gencatan diadakan di antara Hamas dan Israel dua minggu lalu.

Beliau meninggalkan Tebing Barat pada 1967 bersama keluarganya ketika perang enam hari.

Jurucakap kerajaan Israel, Mark Regev pula berkata Khaled mendakwa tidak akan ada sebarang bentuk perdamaian dan keamanan dan setiap lelaki, wanita dan kanak-kanak Israel merupakan sasaran yang sah.

“Mereka itu yang sebenarnya jenis pelampau dan tidak pernah membantu mencapai keamanan,” katanya.

Israel pula menyifatkan Khaled sebagai pelampau.

Khaled berkata demikian ketika ada cakap-cakap mengenai perdamaian dapat dicapai dengan saingan Palestin Hamas iaitu Fatah.

Hamas telah dikeluarkan dari Gaza pada tahun 2007 manakala Fatah pula kekal mengawal bahagian Tebing Barat.

Berpuluh-puluh ribu penduduk Gaza berhimpun di Kompleks al-Qatiba semalam untuk mendengar ucapan Khaled.

Sekurang-kurangnya 170 rakyat Palestin terkorban dan enam warga Israel maut dalam pertempuran dua minggu lalu.

Perhimpunan semalam turut diadakan sebagai meraikan kemenangan Palestin.

Dari segi kepimpinan dalam politik pula, Khaled berkata, beliau tidak mahu lagi berdiri sebagai ketua politik Hamas.

Seorang pegawai Israel pula berkata kepada pemberita tiada jaminan keselamatan diberikan kepada Khaled sepanjang berada di Gaza.

'via Blog this'

Presiden Pakistan lawat Malala ditembak Taliban

Presiden Pakistan lawat Malala ditembak Taliban - Global - Sinar Harian:

Malala Yousafzai
Zardari dan anak perempuannya Asifa Bhutto berbual dengan Malala Yousafzai di Hospital Queen Elizabeth semalam. - Foto EPA
BIRMINGHAM - Presiden Pakistan, Asif Ali Zardari melawat aktivis remaja, Malala Yousafzai yang sedang dirawat akibat ditembak di kepala oleh lelaki bersenjata Taliban dua bulan lalu, di sini, semalam.

Presiden turut bertemu dengan keluarga Malala di Hospital Queen Elizabeth.

Malala telah ditembak di kepala semasa dalam perjalanannya ke rumah dari sekolah bersama dua rakan sekelasnya di Lembah Swat Oktober lalu.

Presiden Pakistan juga menggambarkan Malala sebagai gadis luar biasa dan sebagai satu kelebihan buat Pakistan.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Universiti Birmingham berkata, presiden melawat hospital untuk mengetahui keadaan terkini dan melihat proses pemulihan Malala.

Pihak hospital menambah, kedatangan presiden itu diiringi anak perempuannya, Asifa Bhutto dan mereka juga sempat bertemu doktor yang merawat Malala sejak 15 Oktober lalu.

“Mereka turut diterangkan mengenai kemajuan tahap kesihatan gadis berusia 15 tahun itu dan pelan rawatan masa depan oleh pengarah perubatan, Dr Dave Rosser,” tambah kenyataan itu dipetik BBC.

Presiden Zardari dan Asifa Bhutto juga sempat berbual pendek selama lima minit dengan Malala, bapanya, Ziaudin dan abangnya, Khushal Khan.

'via Blog this'

Jepun sedia lancar peluru berpandu

Jepun sedia lancar peluru berpandu - Global - Sinar Harian:

Jepun sedia lancar peluru berpandu
Jepun bersedia dengan ancaman dari Korea Utara.
TOKYO - Jepun akan menembak jatuh peluru berpandu ke Korea Utara jika ia mengancam keselamatan negara Matahari Terbit itu.

Menteri Pertahanan, Satoshi Morimoto berkata, tentera sedia bertindak sekiranya peluru berpandu itu atau mana-mana bahagiannya jatuh ke dalam wilayah Jepun.

“ Jepun turut menempatkan pemintas peluru berpandu jenis Patriot Advanced Capability-3 di Pulau Ishigaki, selatan kepulauan Okinawa,” katanya.

Sementara itu, Amerika Syarikat (AS) telah menempatkan kapal tentera dilengkapi sistem pertahanan peluru berpandu di perairan Asia-Pasifik bagi pemantauan.

Pemerintah Pasukan Tentera AS di Asia-Pasifik, Laksamana Samuel Locklear berkata, kapal USS Benfold dan USS Fitzgerald turut dilengkapi pemusnah peluru berpandu.   - AFP

'via Blog this'

Sambutan ke-25 pertubuhan Hamas

Sambutan ke-25 pertubuhan Hamas:

Khaled Meshaal (tengah-kiri) dan Perdana Menteri Gaza, Ismail Haniya (tengah-kanan) melambai tangan dari atas sebuah kenderaan kepada penduduk Palestin semasa Meshaal tiba di Gaza City, kelmarin. - AFP
GAZA CITY 8 Dis. - Beribu-ribu penduduk Palestin berhimpun di Gaza hari ini bagi menyambut ulang tahun ke-25 penubuhan pertubuhan Hamas yang turut dihadiri pemimpin Hamas dalam buangan, Khaled Meshaal.
Ini merupakan lawatan pertama Khaled Meshaal, yang tiba dari Mesir, semalam ke Gaza dan wilayah Palestin sejak 1975.
Sambutan itu diadakan dua minggu selepas gencatan senjata yang diusahakan oleh Mesir yang menamatkan serangan lapan hari tentera Israel ke atas Gaza mengorbankan 174 penduduk Palestin.
Hujan renyai-renyai yang membasahi bumi Gaza pada sebelah pagi tidak menghalang beribu-ribu penduduk Gaza kebanyakan mereka wanita berkumpul sebelum upacara utama bermula pada sebelah tengah hari di Kompleks Al-Qatiba di barat Gaza City, lapor wakil AFP.
Berpuluh-puluh anggota sayap keselamatan Hamas yang bertopeng daripada Briged Ezzedine al-Qassam ditempatkan di bumbung- bumbung bangunan bagi mengawal keselamatan.
Dua kerusi kosong ditempatkan di atas pentas utama sebagai memperingati pengasas Hamas, Sheikh Ahmed Yassin, yang dibunuh tentera Israel pada 2004, dan komander tentera Hamas, Ahmed Jaabari, yang dibunuh oleh Israel pada 14 November lalu.
Ketua Publisiti Hamas, Ashraf Abu Zaed berkata, lebih 200,000 penduduk Palestin menyertai sambutan itu.
Ketika berucap Khaled Meshaal berjanji "untuk mencapai perdamaian, menghapuskan perpecahan (dengan Fatah) dan mengukuhkan perpaduan (penduduk Palestin) bagi membentuk satu pasukan bersatu menghadapi Zionis Israel. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121209/lu_04/Sambutan-ke-25-pertubuhan-Hamas#ixzz2EYBqnPyM
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Mursi dijangka kerah tentera

Mursi dijangka kerah tentera: "KAHERAH 8 Dis. - Presiden Mesir, Mohamed Mursi dijangka mengerahkan pasukan tentera bagi membantu polis menjaga keselamatan dalam menghadapi tunjuk perasaan besar-besaran, menjelang pungutan suara untuk meluluskan Perlembagaan baharu Mesir.

Akhbar al-Ahram hari ini melaporkan, Kabinet Mesir sudah meluluskan tindakan undang-undang yang membenarkan pasukan tentera membantu 'memastikan keselamatan dan melindungi institusi negara' serta diberi kuasa untuk menahan sesiapa yang melakukan kesalahan.

Namun, laporan itu tidak menyatakan bila undang-undang tersebut akan dilaksanakan.

Sementara itu, penunjuk perasaan masih mengadakan bantahan di luar Istana Presiden, yang sebelum ini menyaksikan tujuh orang terbunuh dan 350 lagi cedera dalam pertempuran antara penyokong Mursi dan juga kumpulan anti-kerajaan.

Pasukan tentera Mesir merupakan kuasa kedua terpenting selepas Presiden sebelum ini dan majlis tentera mengambil-alih pemerintahan buat sementara selepas Presiden Hosni Mubarak digulingkan pada tahun lalu.

Bagaimanapun, Mursi mengenepikan jeneral-jeneral tentera pada Ogos lalu, dua bulan selepas beliau dipilih sebagai Presiden dan pasukan tentera dilihat tidak menunjukkan minat untuk campur tangan dalam krisis terbaharu yang berlaku di negara ini ketika ini. - DPA"

'via Blog this'

Pertempuran di lapangan terbang

Pertempuran di lapangan terbang:


Beberapa buah kenderaan ranap selepas berlaku satu letupan dekat Masjid Quba di bandar Homs, kelmarin menyebabkan 15 orang cedera. - REUTERS
BEIRUT 8 Dis. - Pemberontak Syria menyerang Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik, semalam bagi menyekat bekalan senjata kepada tentera kerajaan dalam kempen menggulingkan Presiden Bashar al-Assad, memaksa laluan utama ke lapangan terbang itu ditutup.
Pemberontak mendakwa tentera kerajaan menempatkan tentera, pasukan elit dan juga pesawat mengangkut senjata di lapangan terbang itu untuk dikerah ke seluruh negara.
Kehilangan kawalan ke atas lapangan terbang itu bakal memberi tamparan hebat kepada tentera kerajaan, yang sebelum ini kehilangan dua pangkalan udara dekat Damsyik.
Sementara itu, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon semalam berkata, sebarang penggunaan senjata kimia oleh tentera Assad dalam usaha menumpaskan pemberontakan merupakan 'jenayah melampau.'
"Seandainya perkara tersebut berlaku, ia merupakan jenayah melampau atas nama kemanusiaan," katanya dalam satu sidang media selepas melawat kem pelarian Syria di Islahiye di sempadan Turki.
Beliau berkata, laporan tentang kerajaan Syria bersedia menggunakan senjata kimia sudah diterima, bagaimanapun ia masih belum disahkan.
Lawatan Ki-moon itu diadakan ketika semua pihak, termasuk Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama memberi amaran kepada Assad agar tidak menggunakan senjata kimia bagi menentang pemberontak.
Pemimpin PBB itu yang terbang dari Turki selepas melawat Jordan pagi semalam menegaskan bahawa beliau sudah menulis kepada Assad dan mendesak agar tidak menggunakan senjata tersebut, walau dalam keadaan apa sekali pun. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121209/lu_01/Pertempuran-di-lapangan-terbang#ixzz2EY9dSLtV
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Kilang roti percuma

myMetroKilang roti percuma:

GAZA: Keperluan utama terhadap sumber makanan berterusan mencetuskan idea bernas kepada Persatuan Muslim Care Malaysia untuk membina kilang roti di sini, dengan anggaran kos berjumlah lebih RM200,000.
Objektif memastikan penduduk Gaza memperoleh roti percuma setiap hari berjaya direalisasikan oleh Muslim Care hasil kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Emaar untuk pembangunan dan pemulihan Gaza.

Bendahari Muslim Care Malaysia, Zulkifli Wahijan berkata, projek khas membina kilang roti itu tercetus setahun lalu selepas mendapati ramai penduduk Gaza kekurangan makanan asas.
Menurutnya, Muslim Care mengadakan kutipan derma di Malaysia sebelum sumbangan orang ramai itu disalurkan kepada NGO Emaar.

“Sebuah bangunan berjaya diubah suai sebelum pelbagai kelengkapan dan mesin membuat roti dibeli dan dipasang di dalam premis berkenaan.

“Tujuh pekerja di kalangan penduduk Gaza mengadun dan memproses roti di kilang itu sebelum diedarkan secara percuma,” katanya.
Menurutnya, kilang roti itu yang dinamakan Al Shafie Bakery menghasilkan sehingga 1,000 roti sehari dan dianggap satu rahmat kepada rakyat Gaza yang mengharapkan satu bentuk bantuan makanan berterusan.

“Malah, kilang roti itu kini diselenggara NGO Emmar mendapat maklum balas positif daripada masyarakat di Gaza,” katanya ketika melawat operasi kilang roti itu.
Zulkifli bagaimanapun khuatir berikutan sumber asas tepung gandum bagi menghasilkan roti percuma di kilang itu semakin berkurangan.

Menurutnya, jika sebelum ini kilang itu memproses roti setiap hari, kini premis itu terpaksa beroperasi tiga atau empat kali seminggu berikutan kekurangan bekalan tepung gandum.

“Kilang roti ini memerlukan bekalan tepung gandum berterusan sekurang-kurangnya seguni sehari dengan anggaran kasar seberat 50 kilogram setiap satu.

“Pihak kami memerlukan sekitar 1.5 tan tepung gandum sebulan untuk membantu rakyat di Tebing Gaza,” katanya.

Sementara itu, Presiden Muslim Care, Mat Ariffin Ismail berkata, orang ramai yang berhasrat membantu kilang terbabit membeli tepung gandum boleh menyalurkan sumbangan ke akaun Maybank Muslim Care (Viva Palestin) 5644 902 111 59 atau ke akaun RHB (Muslim Care) 2621 2000 004747.

'via Blog this'

Bandar Gaza mula membangun

myMetroBandar Gaza mula membangun:

GAZA: Sifat gigih serta kental menghadapi hidup sukar di zon perang membuatkan rakyat Gaza kini lebih berdaya saing dan mampu membangunkan ekonomi dalam tempoh singkat.
Berbanding tiga tahun lalu, bandar Gaza kini jelas lebih maju apabila semakin banyak premis perniagaan baru dibuka, malah wujud berpuluh butik pakaian terkenal yang beroperasi di bandar ini.

Suasana perniagaan itu dianggap luar biasa bagi orang luar yang menyangka bandar Gaza tidak ubah seperti bandar mati berikutan kerap menjadi sasaran serangan tentera Israel.
Peniaga runcit warga Gaza, Innas Khanjil, 28, yang ditemui berkata, perkembangan positif ekonomi Gaza kini hasil keringat dan sikap tidak putus asa penduduk Islam untuk melihat bandar itu membangun sama seperti kota lain.

Menurutnya, ramai menyangka bandar Gaza dipenuhi tanah perkuburan mangsa perang serta bangunan rosak dibedil Israel.

“Namun jika diamati, bandar Gaza berubah wajah dan hampir mempunyai semua kemudahan asas seperti elektrik, air, pengangkutan awam dan telekomunikasi.
“Malah, semua bangunan atau kemudahan asas yang dimusnahkan Israel dalam serangan terakhir pada 28 Disember 2008, berjaya dibaik pulih,” katanya.

Dakwaannya berasas apabila rata-rata bangunan milik kerajaan Palestin, rumah atau balai polis yang dibedil bom Israel tiga tahun lalu dibaik pulih.
“Gaza yang dulunya suram kini memiliki berpuluh-puluh premis Islamic National Bank, stesen petrol Al Hadddad, lebih 20 hotel serta restoran mewah.

“Keadaan ini jauh berbeza berbanding tiga tahun lalu dan ia membuktikan rakyat semakin serius dalam memacu ekonomi negara,” katanya.

Sementara itu, wartawan Metro Ahad yang meninjau sekitar bandar Gaza turut kagum apabila semakin banyak premis perniagaan baru dibuka, terutama membabitkan salun kecantikan, kedai alatan elektrik, pusat jualan dan pameran kereta Volkswagen, selain puluhan restoran makanan Barat dan Asia Barat.

'via Blog this'

misi yang ingin dicapai oleh mujahidin Syria

"Ada beberapa misi yang ingin dicapai oleh mujahidin Syria dalam Operasi Pembebasan Dimasyq yang sedang berlangsung sekarang. Antaranya ialah :


1) Menawan Lapangan Terbang Tentera Rejim Basyar di Mezzeh.

2) Menawan Lapangan Terbang Tentera Rejim Basyar Adh-Dhamir.

3) Menawan Bukit Qoosiyun yang merupakan tempat yang membolehkan pihak rejim melihat seluruh kawasan di Dimasyq dan melancarkan bom.

4) Menawan jalan Beirut-Dimasyq dan jalan Dimasyq-Homs.

5) Kedutaan Iran di Dimasyq yang menjadi cabang perisikan Iran di Syria,

6) Kedutaan Russia yang juga menjadi cabang perisikan Russia di Syria.

Ini sahaja yang boleh kami laporkan daripada sumber mujahidin untuk pengetahuan masharakat dunia. Mereka memohon doa kita semua."

'via Blog this'